БСП "рестартира" АЕЦ "Белене" - поиска отмяна на решението за спиране

http://clubz.bg/68565-bsp_restartira_aec_belene_poiska_otmqna_na_reshenieto_za_spirane

Депутатите от БСП поискаха и формално отмяна на решението на Народното събрание от 2012 г. за спиране на проекта АЕЦ "Белене". Това става ден, след като комисията по енергетика разгледа доклада на министър Теменужка Петкова за вариантите за реализация на строежа на втората атомна централа.

Социалистите обявиха, че стоят твърдо зад възобновяването на "Белене".  

„Стоим зад реализацията на проекта. Това е ясен знак към всички инвеститори, че ние сме научили уроците от миналото, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта „Белене“, който е необходим за развитието на икономиката на държавата“, каза депутат от левицата и член на комисията по енергетика Таско Ерменков. 

За да започнат реални действия по търсене на инвеститор за проекта първо парламентът трябва да отмени спирането му. Решението на депутатите от 2012 г. бе в потвърждение на решение на Министерския съвет за замразяване на "Белене". В системата за правна информация на правителството не се открива документ, с който да се отменя актът на Министерския съвет, предхождащ парламентарния мораториум. 

Сред аргументите на ГЕРБ и настоящото правителство за рестарт на атомната централа е това, че НЕК има заем от 1,1 млрд. лв. към държавата, които трябва да върне до 2023 г. Парите бяха отпуснати за закупуване на руските ядрени реактори след решението на Арбитражния съд по делото, заведено от руската страта заради спирането на проекта. 

Засега според правителството най-добрият вариант за строеж е чрез частен инвеститор, който да поеме целия търговски риск от "Белене" и без държавни гаранции за изкупуване на електроенергията. Идеята е държавата да участва само с апортна вноска - оборудването и площадката за нова атомна централа. 

Протест: 12 журналисти напуснаха обществена медия в Словакия

http://clubz.bg/68564-protest_12_jurnalisti_napusnaha_obshtestvena_mediq_v_slovakiq

Дванадесет видни журналисти от Словашката обществена телевизия и радио (РТВС) подадоха едновременно оставки вчера, протестирайки срещу шефа на телевизията, предаде ДПА.

Те пуснаха във фейсбук видео, в което обвиняват ръководството на обществената медия в цензура и в политически натиск върху служителите. 

В словашката медийна среда цари брожение, след като Ярослав Резник бе назначен за шеф на РТВС през август м.г., което доведе до поредица от оставки и уволнения на радио- и телевизионни журналисти. 

През новия генерален директор закри единствената разследваща телевизионна програма в страната след излъчването на критичен репортаж за по-малката партия в управляващата коалиция.

Резник обвини няколко журналисти в непрофесионализъм и политически пристрастия, като каза, че иска да върне ролята на публичната медия като обществен посредник, в който се излагат различни мнения. 

В началото на май около 200 журналисти, включително неколцина от критични срещу правителството медии, изразиха солидарност със своите колеги, оказали се на критичния прицел на Резник.

Към него бяха отправени и призиви за повече прозрачност от организаторите на ежеседмичните протести, предизвикани от убийството на младия разследващ журналист Ян Куциак.

27-годишният журналист провеждаше разследване за уебсайта Aktuality.sk относно предполагаеми връзки между италианската мафия и управляващата партия "Смер" и предполагаемото присвояване на средства от ЕС.

В недовършена статия, публикувана след смъртта му, той обвинява премиера Роберт Фицо в пряко участие. Министрите на културата и вътрешните работи бяха принудени да подадат оставка и след големи улични протести самият Фицо трябваше да последва примера им.

Подобно на други словашки политици Фицо бе подложен на засилени атаки в медиите. През ноември 2016 г. той описва журналистите като „мръсни антисловашки проститутки” и ги обвинява, че се опитват да възпрепятстват европейското председателство на Словакия. Така той реагира в отговор на въпрос за предполагаеми нередности в обществените поръчки, свързани с председателството.

Честит ден на детето!

http://pogled.info/svetoven/chestit-den-na-deteto.94979

/Поглед.инфо/ Световният ден на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева.

Григор Димитров излиза срещу Вердаско в търсене на рекордно постижение на "Ролан Гарос"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/01/3188146_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_verdasko_v_tursene_na/?ref=rss


Григор Димитров се изправя днес срещу Фернандо Вердаско с мач от третия кръг на "Ролан Гарос". Двубоят е първи на корт №1 и ще започне в 12.00 часа.<br /><br />При успех българският тенисист, който е четвърти в схемата, ще постигне най-доброто си класиране в надпреварата. До момента той никога не е успявал да прескочи третия кръг и това прави "Ролан Гарос" най-слабия му турнир от четирите в Големия шлем.<br /><br />Съперничеството му с Вердаско...

Мексико поиска да говори за „зоната на тишината“

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/meksiko-poiska-da-govori-za-zonata-na-tishinata-6082952

Най-малко 21 души са изчезнали от февруари, след като са били задържани от силите за сигурност в щата Тамаулипас

Радослав Златков: За да са успешни, младите трябва да са дигитално грамотни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6892200

Радослав Златков: За да са успешни, младите  трябва да са  дигитално  грамотниТехнологиите могат да превърнат класната стая в напълно нов свят, всяко дете може да се развива със свое собствено темпо, а изпитването да стане игра, намалявайки стреса в училище, казва главният технически директор на VIVACOM - Г-н Златков, “Виваком” е един от инициаторите на кръгла маса “Образование 4.0”, посветена на дигиталното образование.

Български деца от три европейски страни преведоха и подариха книжка с български народни приказки

http://www.eurochicago.com/2018/06/bg-j/

Във връзка с Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, децата от нашето училище подариха на съответните им училищни библиотеки книжката с български народни приказки, които сами бяха превели и илюстрирали, заедно с ученици от български училища в Цюрих, Италия и Германия.

"Не може на 15 мин. автобус от София за Бургас, а влаковете да са пълни"

http://clubz.bg/68563-ne_moje_na_15_min_avtobus_ot_sofiq_za_burgas_a_vlakovete_da_sa_pylni

Снимка БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов каза пред журналисти, че в Министерството на финансите се обсъжда отпускането на безлихвена помощ на БДЖ - малко над 20 млн. лева, съобщи БТА. Горанов коментира искането от страна на изпълнителния директор на железницата Владимир Владимиров за държавна намеса, който заяви, че ако няма такава, железницата трябва да спре. Изявлението беше по повод решение на съда сметките на железницата да бъдат запорирани заради неразплатени задължения. Парите, които ще бъдат дадени на БДЖ, ще дойдат от фискалния резерв.

Горанов заяви, че Министерството на транспорта трябва да положи повече усилия, за да стане железопътният транспорт естествен приоритет. Според него би могло да се предложат мерки, които да ограничат незаконния автомобилен транспорт, както и да се прецизират транспортните схеми на автомобилния транспорт, така че да не влизат в пряка и неравна конкуренция с жп транспорта. Той уточни, че има изключителен гъст трафик на автомобилните превози, на автобусите, които са в пряка и нелоялна конкуренция с жп транспорта.

По думите на финансовия министър, ако искаме да напълним един влак от София до Бургас, то трябва да предложим такава услуга, която да удовлетворява пътниците като времетраене.

"Не може, ако на 15 минути тръгва автобус от София за Бургас, да очакваме железниците да са пълни", допълни той.

От другата страна, за да си струва българските данъкоплатци да плащат по неколкостотин милиона лева на година за железопътния транспорт, то влаковете трябва да са пълни. Той допълни, че вече се инвестира много в жп инфраструктура в южното направление и по думите му има възможност скоростта да бъде подобрена.

В отговор на въпрос кога ще са съществените разговори с Русия по енергийните проекти, Горанов каза, че те се правят регулярно и нито са започнали, нито са завършили с разговорите между българския премиер и руския президент. 

Попитан дали е изплатена инвестицията в американските централи, Горанов каза, че е рано да се каже. За една от централите има основание да се смята, че по методиката, която се прилага за подобни изчисления, инвестицията е върната, а за другата остава определена сума. Според него не бива да се стига до плащане на неустойки при развалянето на договорите. 

Горанов коментира и средствата за България по кохезионния пакет, като посочи, че в проекта на бюджет има значително нарастване на парите за страната ни.

По отношение на плановете на страната ни за влизане в чакалнята на еврозоната финансовият министър каза, че няма причина да променяме стратегията. Страната ни е в интензивни преговори с Европейската централна банка, с държавите членки на еврозоната и Европейската комисия. Работи се по пътна карта и до полугодието трябва да сме подали документи за влизане в чакалнята.

С пиесата „Албена“ откриват Международния театрален фестивал „Варненско лято“

http://budnavarna.bg/34829-s-piesata-albena-otkrivat-mezhdunarodniya-teatralen-festival-varnensko-lyato/

XXVI издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ започва на 1-ви юни. Началото ще бъде поставено с една от най-значимите за българската драматургична класика пиеси – „Албена“ от Йордан Йовков, в нов прочит на доайена-режисьор Красимир Спасов на театър „Българска армия“. Постановката е част от тазгодишната българска селекция на фестивала и ще се играе на 1-ви и 2-ри юни от 19:30 ч. в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“.

 

Официалното откриване ще продължи на площада с атрактивно шоу във въздуха в 21:45 ч., когато на площад „Независимост“ италианската компания „Ивенти Вертикали“ ще зарадва жителите и гостите на Варна с необичайния спектакъл „Търси се“, представен в над 20 държави из цял свят. Специално високо скеле ще се превърне в сцена на криминална история, разиграна на метри над земната повърхност, в съчетание с въздушна акробатика, танц, театър и видеопрожекция. Входът е свободен.

 

На 2-ри и 3-ти юни на сцена „Филиал“ програмата продължава с нашумелия спектакъл „Редки тъпанари“ на режисьора Стефан Москов (Драматичен театър – Русе). Той пренася в театъра филмовата италианска криминална комедия „Неизвестни извършители“, номинирана за „Оскар“ през 1958 г. Група непохватни крадци се опитват да оберат заложна къща. Освен да натрупат бързи пари, те искат и да станат известни, което е в пълно противоречие с „работата” им. Спектакълът отново демонстрира находчивостта на игровия театър на Теди Москов, а актьорите с неизменен усет за комичното извличат най-яркото и характерното в техните удивително непохватни герои. Сред тях са Мая Новоселска, Александър Сано, както и Явор Бахаров, чието изпълнение му донесе „Икар“ и номинация за „Аскеер“. Спектакълът ще се играе на 2-ри юни от 19:15ч. и на 3 юни от 19:30 ч., в Драматичен театър – сцена Филиал.

 

На 2-ри юни международната селекция на фестивала ще представи с прожекция едно от големите театрални събития в Русия и Европа през последната година- спектакълът на младата звезда на новия руски театър Тимофей Кулябин върху „Три сестри“ от А. П. Чехов (Театър  „Красный факел“, Новосибирск). Кулябин не само осъвременява пиесата, но кани преподавател по жестомимичния език на нечуващите хора да се включи в работата с актьорите. В резултат целият актьорски състав пресъздава пиесата, говорейки единствено с жестове, движения и звуци на предметите, докато текстът на Чехов тече на субтитри. Така по много жив начин се създава изключително силен, поетичен и въздействащ образ на затворения свят на неговите герои и на техния стремеж и същевременно неспособност да се разбират един друг. Спектакълът печели националната театрална награда на Русия „Златна маска“ 2017 за цялостен актьорски ансамбъл и се представя на най-големите театрални фестивали в Европа. Във Варна може да се гледа в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център на 2-ри юни, с превод на руски и български, както и на 5-ти юни- с превод на английски и български.

 

На 1-ви юни фестивалът предлага и специална програма по случай Деня на детето. От 11 ч. Кукленият театър кани малките зрители на спектакъла „Трите феи“, а от 16 ч. на сцена „Филиал“ Драматичният театър представя „Сън“ – един спектакъл за юноши по Магда Борисова, отличен за „Майсторско представяне на съвременна българска драматургия“ на Международния театрален фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ – Търговище 2018.

Билети на касата на Драматичен театър – Основна сцена, и на bgbileti.com.

Материалът С пиесата „Албена“ откриват Международния театрален фестивал „Варненско лято“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Шефът на БДЖ: Без държавна помощ железницата спира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892373

Шефът на БДЖ: Без държавна помощ железницата спира„Ако няма държавна намеса в БДЖ, а смятам, че това трябва да бъде направено, железницата трябва да спре”, категоричен бе Владимир Владимиров, изпълнителен директор на БДЖ, в студиото на предаването "Тази сутрин" по bTV. В четвъртък стана ясно, че част от сметките на железницата са запорирани, но те не смятат да разпродават активи.

82% от децата в градините са класирани по първо желание

http://budnavarna.bg/34826-82-ot-detsata-v-gradinite-sa-klasirani-po-parvo-zhelanie/

82% от децата в първа група в детските градини ще бъдат приети по първо желание. Това сочат резултатите от класирането, което бе обявено днес, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. От обявените 2158 места за набор 2015г., са класирани 1759 деца, 399 свободни места остават за второ класиране.

 

За яслените групи към детските градини са обявени 372 места. Приетите деца са 362, остават 10 незаети бройки в детска ясла в ДГ“Боров кът“ в с.Каменар.

 

Записването на приетите деца започва на 1-ви юни и ще приключи на 15-ти юни. За незаетите места родителите ще могат да кандидатстват от 1-ви юли.

 

Свободни места за втора класиране:

ДГ №2 “Щастливо детство“-29 места

ДГ №6 “Палечко“-33 места

ДГ №13 “Мир“-14 места

ДГ №17 “Петър Берон“-5 места

ДГ №18 “Чайка“-2 места

ДГ №19 “Славейче-1 място

ДГ №21 “Калина Малина“-39 места

ДГ №22 “Мечо Пух“-16 места

ДГ №23 “Иглика“-11 места

ДГ №24 “Детско градче“-7 места

ДГ №28 “Пролет“-7 места

ДГ №29 “Звънче“-2 места

ДГ №30 “Синчец“-27 места

ДГ №32 “Моряче“-19 места

ДГ №36 “Морска звездица“-10 места

ДГ №37 “Пламъче“-50 деца

ДГ №38 “Маргаритка“-6 места

ДГ №39 “Приказка“-10 места

ДГ №40 “Детски свят“-28 места

ДГ №44 “В.Терешкова“-8 места

ДГ №45 “Морски свят“-19 места

ДГ №46 “Горска приказка“-26 места

ДГ №48 “Ран Босилек“-6 места

ДГ №49 “Боров кът“-13 места

ДГ №50 “Зорница“-3 места

ДГ №51 “Ран Босилек“-8 места

Материалът 82% от децата в градините са класирани по първо желание е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Изпращат Божидар Данев днес, траурната церемония ще е в Бояна

https://offnews.bg//obshtestvo/izprashtat-bozhidar-danev-dnes-traurnata-tceremonia-shte-e-v-boiana-681730.html

Траурната церемония в памет на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев ще се проведе днес от 13.30 часа, в храм "Св. Архангел Михаил" в кв. Бояна, съобщиха от БСК. 

Божидар Данев почина на 28 май на 78-годишна възраст. 

Данев е роден през 1939 г. в София. Завършил е Техническия университет в София през 1965 г. След това работи в БАН. През 1981 година постъпва на работа в Българска индустриална асоциация, сега Българска стопанска камара последователно като специалист, ръководител център, зам.-председател, председател. Бил е изпълнителен директор на Софийска фондова борса.

Траурен кът с книга за съболезнования ще функционира по време на церемонията в църквата "Св. Арх. Михаил". 

Международен ден на детето

http://www.moreto.net/novini.php?n=375193

Съществува специален ден за почти всички от нас: празнуваме Международен ден на майката и жената, Ден на мъжете и Ден на бащата, Ден на влюбените, Ден на семейството и разбира се, Ден на детето. Денят на детето се чества в много страни по света.

Предстоящи събития в страната за 1 юни

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-botev-1575928.html

/КРОСС/ София.От 09.00 часа започва редовното пленарно заседание на Народното събрание. ***София.От 10.00 часа пред Националния дворец на децата (бул. „Александър Стамболийски" №191) министърът наобразованието и науката Красимир Вълчев ще се включи в отбелязването на Международния ден на детето. По-късно министърът ще участва в кръгла маса на тема „Образование 4.0", посветена на дигиталното обучение и новите технологии, които навлизат в образованието. Форумът започва в 11 часа в зала "София" на хотел "Маринела". ***София.Държавната агенция за закрила на детето организира футболен турнир по повод на Международния ден на детето. В състезанието ще участват ученици от столични училища и техни връстници, лишени от родителски грижи. От 10.00 часа на стадион „Академик 4. километър" ще излязат отборите на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, ФК „Конкордия" и ФК „Национал". От 12.30 часа наградите на победителите ще бъдат връчени от д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД, Петър Хубчев, треньор на Националния отбор по футбол и известни български футболисти. ***София.От 09.30 часа в зала „Средец" на София Хотел Балкан ще бъде открита международна конференция на тема „Услугите от общ интерес - двигател на устойчиво развитие и растежа в Европа"

Евакуират хора от район около изригващия вулкан Килауеа (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892366

Евакуират хора от район около изригващия вулкан Килауеа (Снимки)Още по-обширен район около изригващия вулкан Килауеа на Хавайските острови бе обявен за забранена зона и бе издадена строга заповед за евакуация на всички намиращи се в нея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Изригването продължава вече четвърта седмица и няма никакви изгледи за затихване. Кметът на Големия хавайски остров Хари Ким разшири

Без вода във Варна – 1 юни 2018

http://budnavarna.bg/34824-bez-voda-vav-varna-1-yuni-2018/

Един район във Варна е без вода днес поради аварии, съобщиха от ВиК-Варна за BudnaVarna.bg.

– абонатите в карето между ул. „Подвис“ , бул.“Васил Левски“ , ул. „Карамфил“ и бул. „Христо Смирненски“ до около 15.00 часа.

Материалът Без вода във Варна – 1 юни 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Преглед на печата - 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375192

Предложение. "Дума": Предлагат да падне таванът на пенсиите Премахване на тавана на пенсиите и приемане на Закон за възрастното население поискаха от Инициативен комитет, председателстван от ген.-майор Васил Върбанов. Подкрепа за декларацията с исканията са заявили 19 неправителствени организации.

Магистрати от Литва гостуват на Административния съд във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/01/82591/%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bd

Петима магистрати от Административния съд в гр. Вилнюс, Литва бяха на посещение в Административен съд – Варна по Програма за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение. Председателят на Административен съд – Варна – съдия Тинка Косева приветства гостите-магистрати в първия ден от престоя им в града и съдиите – Чолакова, Бахчеван и Рачева направиха […]

Япония и Русия в надпревара - кой ще синтезира пръв 119-ия елемент

http://clubz.bg/68562-qponiq_i_rusiq_v_nadprevara_koj_shte_sintezira_pryv_119_iq_element

Научният институт "Рикен" във Вако, Япония, работи все по-усилено върху синтезирането на нов 119-и елемент от Менделеевата таблица, съобщи японският "Асахи Шимбун".

Проектът започва през 2017 г. и за него ключов е ускорителят за частици на института, който ще бъде оборудван с нов силициев детектор на вертекси. Той ще подобри точността на локализиране на частици и други характеристики на комплексната машина.

Японският екип ще се състезава с руски учени от Дубна, които започват работа по синтеза през 2019 г. Засега американци и германци са се опитвали неуспешно да синтезират унунениум, както е временното име на 119-ия елемент. 

Учените от "Рикен" вече имат опит със синтезирането на нови елементи - преди няколко години именно те създадоха успешно 113-ия, наречен нихоний (Nh), кръстен на японската дума за Страната на изгряващото слънце. 

Русия обаче не е за подценяване - последният новосинтезиран елемент, оганесон, е тяхно дело.

В природата съществуват в естествено състояние само 93 от елементите в Менделеевата таблица - всички останали са получени с изкуствен синтез. Унунeният ще от групата на алкалните метали като лития, натрия, калия, цезия и др. Според учените неговият синтез ще е значително по-трудна задача от всички досега.

Евроскептик ще отговаря за европейските въпроси в италианския кабинет на Конте

https://dnes.dir.bg/svyat/evroskeptik-shte-otgovarya-za-evropeyskite-vaprosi-v-italianskiya-kabinet-na-konte

Джузепе Конте все пак ще оглави новото коалиционно правителство на Италия от втори опит, Евроскептикът Паоло Савона ще движи европейските въпроси

Не се страхувайте от...

http://www.cross.bg/ne-se-strahyvaiite-ot-1575921.html

/КРОСС/ Не се страхувайте от живота. Повярвайте, че животът си струва да се живее и ще ви бъде дадено според вярата.                                                                                               Уилям Джеймс  

Канада отвърна с контрамерки срещу митата на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892364

Канада отвърна с контрамерки срещу митата на САЩ
Търговска война между Съединените щати и останалите страни, заради наложените мита на вносните алуминий и стомана, започна – първа с контрамерки отвърна Канада, предава Би Ти Ви. Страната обяви, че налага наказателни мита на стойност 12,8 млрд. щатски долара върху вноса на редица стоки от Съединените щати в отговор на обявеното вчера решение на

Русия поема за месец председателството на Съвета за сигурност на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892362

Русия поема за месец председателството на Съвета за сигурност на ООН

Русия поема от днес от Полша председателството за един месец на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС. Тя заемаше за последен път този пост през октомври 2016 г,. когато руски постоянен председател при световната организация бе покойният Виталий Чуркин, предава БТА. Първата среща на съвета под ръководството на Русия и нейния представител в ООН

Вот на недоверие може да свали Рахой от премиерския пост

https://www.actualno.com/europe/vot-na-nedoverie-moje-da-svali-rahoj-ot-premierskija-post-news_677421.html

Педро Санчес почти сигурно ще се превърне в новия министър-председател на Испания, след като неговата Социалистическа партия си осигури повече от достатъчно гласове, за да свали от власт настоящия премиер Мариано Рахой, ако вотът на недоверие бъде проведен по план, пише британският вестник The Daily Express. Санчес получи подкрепата на шест партии в испанския парламент, събирайки общо 180 гласа, което е повече от нужните 176 гласа за вземане на властта – въпреки че все още зависи от п

Русия също организира среща със Северна Корея

http://www.cross.bg/sreshta-chen-yn-otnosheniya-1575930.html

/КРОСС/ Докато Съединените щати още не са уточнили ще има ли среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Русия обяви, че вече са се договорили за среща със Северна Корея на най-високо равнище още тази година. Тя ще бъде свързана с годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Срещата е договорена между руския външен министър Сергей Лавров и Ким Чен-ун в Пхенян вчера. Те са се споразумели да бъдат активизирани контактите на високо равнище, обмена и сътрудничеството в различни сфери, в частност да бъде осъществена и среща на висшите ръководители по повод 70-годишнината от установяването на руско-корейските дипломатически отношения.

Евгений Дайнов: Борисов опозори България и ЕС. Трябва да бъде съден за измяна

https://offnews.bg//obshtestvo/evgenij-dajnov-borisov-opozori-balgaria-i-es-triabva-da-bade-saden-z-681751.html

Политологът Евгений Дайнов публикува във фейсбук яростен коментар срещу извиненията на българския премиер към Путин, поднесени по време на визитата му в Москва.

Според него така Бойко Борисов е опозорил както България, така и целия ЕС. А действията на министър-председател се явявали държавна измяна, за която Наказателния кодекс предвижда до 15 години затвор.

Ето и цялото мнение на Евгений Дайнов в социалната мрежа:

Борисов е помолил точно Путин - който нахлува в чужди държави и сваля пътнически самолети - за прошка за това, че България е член на ЕС и НАТО?

Този човек не просто ни опозори. Той опозори и ЕС, бидейки негов председател, макар ротационен. Но с това бедите не свършват.

Това, неговото, е вече държавна измяна. Има си текст в Наказателния кодекс: Чл. 103.(Изм. - ДВ, бр. 10/93 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години.

„Варайъти“ хвали „процъфтяващото“ българско кино

http://clubz.bg/68561-%E2%80%9Evarajyti%E2%80%9C_hvali_%E2%80%9Eprocyftqvashtoto%E2%80%9C_bylgarsko_kino

Текст, пълен с положителни факти и възхитени мнения за новото българско кино се появи в едно от най-популярните издания за шоубизнес, „Варайъти“.

„През есента на 2010-а, изправени пред орязване на финансирането, българските кинематографи заляха столицата София с вълна от протести срещу суровите мерки, предложени от дясната управляваща партия – пише „Варайъти“. – По това време новоизлюпената филмова индустрия на страната е в период на криза. Но осем години по-късно „ситуацията е напълно различна – казва Жана Караиванова, директор на Националния филмов център (НФЦ) пред американското издание. — Българското кино процъфтява.“

Селекция от съвременни български филми ще бъдат показани тази седмица на Международния филмов фестивал Трансилвания (TIFF), като осем игрални и документални филма ще представят страната ни в програмата „Фокус България“. Започвайки с „Посоки“ на Стефан Командарев, чиято световна премиера беше в „Особен поглед“ на фестивала в Кан, програмата представя филмовата продукция на страна, която изгражда индустрията от нищото, пише Кристофър Вурлиас в статията, озаглавена „Процъфтяващият български филмов бизнес под светлината на прожекторите в Трансилвания“.

„Невъзможно е да не отбележим, че българското кино присъства все по-често на повечето големи фестивали“, споделя пред изданието директорът на румънския фестивал Михай Кирилов.

Кирилов сравнява раздвижването в родното кино с новата вълна в румънското, зародила се преди десетина години. Подобно признание, според него, „не е просто мода. Това е знак, че нещо се готви там“.

Публиката на фестивалите също е белег за това. „Посоки“ – изпълненият с черен хумор филм на Командарев към българската дисфункционалност, разказана през погледа на таксиметрови шофьори с променливи нощни тарифи – си партнира в програмата „Особен поглед“ с „Уестърн“ на германската режисьорка и сценаристка Валеска Гризебах, сниман в България в копродукция с местната компания „Чучков брадърс“. В същото време „Безбог“, дебютът на Ралица Петрова, за медицинска сестра, която продава на черния пазар личните карти на възрастните си пациенти, болни от Алцхаймер, взе „Златен леопард“ в Локарно през 2016-а. Филмът ще се излъчи във „Фокус България“ тази седмица заедно с друга продукция, отличена в Локарно с първа награда в селекцията „Режисьори на настоящето“– „3/4“, режисьорски дебют за Илиян Метев, който разказва за деликатния баланс в променящата се връзка между баща и двете му деца.

Въпреки признанието от различни места в Европа, „румънската публика не знае много за българското кино“, казва Кирилов. Той описва двете държави като „братя по оръжие“, споделящи обща граница и „общо съветско минало“ и шеговито отбелязва, че братството най-често се изразява в почивки на Черноморието.

„Иронията е, че повечето от румънците не ходят на румънското крайбрежие, те ходят по българското Черноморие – казва Кирилов. – Там е по-секси, по-чисто и по-евтино. Това е може би единственото нещо, което румънците знаят за България.“

А има толкова много да се научи, смята американското издание. С население само с една трета от това на Румъния, България произвежда същото количество филми, но печели два пъти повече в боксофиса. Въпреки успеха на румънската нова вълна, едно от най-впечатляващите развития в киното на страната в новия век, „нямаме комерсиално румънско кино“, обяснява Кирилов.

„Имаме филми за фестивали, но хората в Румъния не ходят в кината, за да гледат всички тези награждавани филми“, казва той.

„Не е само до комерсиалното съдържание – коментира в отговор Караиванова. – Много доброто артистично заснемане спечели сърцата на публиката в кината.“

Българските кинаджии получиха финансово увеличение от правителството. Годишният бюджет е средно 7,7 млн. долара за финансиране на производството на филми, дистрибуция и реклама, като Караиванова отбелязва лек спад във финансирането на по-малки копродукции. Ако преди десетилетие НФЦ получава около 25-30 запитвания за финансиране, днес те са над 100.

Центърът активно работи по заздравяването на споразуменията за копродукции и търси нови партньори, „за да стане по-лесно и по-продуктивно“ за местните филмови продуценти да работят с чуждестранните си колеги, казва Жана Караиванова. Българските продуценти са „много енергични в създаването на копродукции със съседните ни страни и с други европейски държави“, допълва тя.

Тази година НФЦ подписа договор с филмовото студио „Ню Бояна“ за продуциране, разпространение и реклама на филмите, подкрепени от Центъра – споразумение, което според Кариванова „може да издигне някои от проектите на съвсем ново ниво“.

„Трябва да бъде окуражавано – казва тя за развитието на филмовата индустрия в България. – Много е важно да имаме успех както на национално, така и на международно ниво.“

Площад Славейков.

Направете на детето си най-страхотния подарък!

http://varnautre.bg/2018/06/01/82221/%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f

Адванс Академи обучава програмистите на бъдещето още от ученическия чин   Кой е най-големият подарък, който всеки родител може да направи за детето си? Да му подари бъдеще! Нещо повече – успешно, стабилно и предполагащо непрекъснато развитие бъдеще! За втора поредна година стартира летният курс по Уеб програмиране за ученици от 6-ти до 12 клас, […]

Спират движението на камионите над 12 т в пиковите часове по автомагистралите и най-натоварените пътища

http://www.cross.bg/dvizhenieto-nedelya-posoka-1575925.html

/КРОСС/ В активния летен сезон - от 1 юни до 15 септември 2018 г., в дните петък, събота и неделя, в часовете с най-интензивен трафик ще се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите и най-натоварените пътни направления. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателнатаспособност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване за шофьорите на леки автомобили.Заповедта за временната организация на движение на МПС над 12 т през 2018 г. е регламентирано в Заповед РД-11-1159 от 17.11.2017 г.По АМ „Тракия" ограничението в движението на МПС над 12 т е както следва:- в петък от 18 ч. до 20 ч. в посока София - Пловдив;- в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Бургас - София.По АМ „Струма":- в събота от 10 ч. до 14 ч. в посока п. в. „Даскалово" - ГКПП „Кулата".По АМ „Марица": -в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Свиленград - АМ „Тракия".От 1 юни до 15 септември всеки петък от 17 ч. до 20 ч. и всяка неделя от 14 ч. до 20 ч. ще се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 т и последните участъци от пътната мрежа:- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;- път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма" при Благоевград - ГКПП„Кулата";- път I-5 Русе - Велико Търново;- път I-9 Варна - Бургас;- път II-99 Бургас - Царево.

Русия уговори среща с Ким Чен-ун

https://frognews.bg/svqt/rusiia-ugovori-sreshta-kim-chen.html

Русия обяви, че вече има уговорена дата за среща със Северна Корея на най-високо равнище още тази година.

Война на символи: по улиците на Каталуня тлее опасно напрежение

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/01/3187860_voina_na_simvoli_po_ulicite_na_katalunia_tlee_opasno/?ref=rss


Война на символи на плажа или в регионалния парламент, вандализъм срещу централите на партиите: напрежението се натрупва в разделената по въпроса за независимостта Каталуня.<br /><br />"Съществува тлеещо насилие, което се усеща във въздуха, което не стига до физическо насилие, но върви към "кресчендо", смята Соня Андолс, политолог, специалист по анализ на конфликти в университета на Барселона. "Тонът се повишава, има спречквания между хора, които се блъскат,...

Най-важното от Варна във вчерашния 31 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=375191

Второкласник спечели голямата награда в конкурса „Писмо до мен след 10 години“ на „ВарнаЛит“ 2018 Второкласникът Йоан Костов спечели голямата награда – поредица от книги, в конкурса „Писмо до мен след 10 години“, организирано от „ВарнаЛит“ 2018.

Шофьорите на коли и ТИР-ове с чужди номера масово не плащат глобите си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shofiorite-na-koli-i-tir-ove-s-chuzhdi-nomera-masovo-ne-plashtat-globite-si-2100684

Шофьорите на автомобили и ТИР-ове с чужди номера масово не плащат глобите си, призна вътрешният министър Валентин Радев. По време на парламентарния контрол той декларира, че са предвидени промени в законодателството, с които да бъде решен този проблем.
 

Пътна карта за дигитално образование обсъждат министър и еврокомисар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892198

Пътна карта за дигитално образование обсъждат министър и еврокомисарМария Габриел и Красимир Вълчев откриват форума “Образование 4.0” на “24 часа” и VIVACOM Как трябва да изглежда дигиталното образование в българските училища, какви са сроковете за дигитализацията на учебния процес и какво ще направи държавата по въпроса. Това ще стане ясно днес на дискусията “Образование 4.

Превозвачите срещу евродепутат: Лъжа е, че международните ни шофьори се дрогират

https://www.actualno.com/business/prevozvachite-sreshtu-evrodeputat-lyja-e-che-mejdunarodnite-ni-shofiori-se-drogirat-news_677411.html

Българските международни шофьори не се дрогират, заявиха представители на браншови и синдикални организации в отговор на твърдения на ръководителката на групата на френските социалисти в Европейския парламент. За държавното радио Кристин Рево Д‘Алон Бонфоа каза, че голяма част от българските водачи на камиони „взимат дрога, за да са будни и да издържат.“ Тя определи условията им на труд като „робство“. Изказване, което също беше посрещнато с не

Мелинда Гейтс към ИТ света: Стига с белия мъж с качулка

https://www.vesti.bg/tehnologii/melinda-gejts-kym-it-sveta-stiga-s-beliia-myzh-s-kachulka-6082951

Гейтс смята, че в ИТ индустрията се пропускат много идеи заради подценяването на жените и малцинствата

1 юни в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-zapochva-izbran-1575918.html

/КРОСС/ 193 г. - Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. - Основан е град Мариупол в днешна Украйна.1792 г. - Кентъки става 15-ият щат на САЩ.1796 г. - Тенеси става 16-ият щат на САЩ.1831 г. - Експедицията на британският морски офицер и изследовател Джеймс Кларк Рос открива Северния магнитен полюс.1850 г. - Българските земи под османско владичество: Избухва масово Въстание в Северозападна България.1858 г. - Георги Раковски е назначен за надзирател в Херсонската духовна семинария в Одеса.1867 г. - Торонто избран за столица на провинция Онтарио в Канада1876 г. - В подножието на връх Вола във Врачанската планина, след сражение с части на османската армия е прострелян смъртоносно Христо Ботев, като почитта се отдава традиционно на 2 юни.1879 г. - България е приета за член на Всемирния пощенски съюз.1880 г. - Приет е първият държавен бюджет на Българското княжество за 1880/81, одобрен от 2. ОНС през декември с.г.1913 г. - Непосредствено след края на Балканската война представители на Сърбия и Гърция подписват в Солун Гръцко-сръбски договор, с който си разпределят бившите османски територии в Македония.1913 г. - Начело на коалиционното правителство на Народната и на Прогресивнолибералната партия застава Стоян Данев.1913 г. - В 11 ч. и 35 мин. Северна България е разтърсена от земетресение, тежки са пораженията в Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец.1922 г

Кмет даде ифтар по случай Рамазан

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d0%b8%d1%84%d1%82%d0%b0%d1%80-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b9-%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd/

Кметът на Белица Радослав Ревански даде вечеря (ифтар) по случай свещения месец за нас мюсюлманите Рамазан. Инициативата се провежда за трета поредна година.

„Изключително съм доволен, че заедно на трапезата седнахме отново мюсюлмани и християни водени от нашите религиозни водачи ( имами и попове). Напук на безпредметните националистически действия, ние в Белица доказваме, че живеем в разбирателство не просто един до друг, а един с друг мюсюлмани и християни.  Благодаря на всички присъстващи! “каза Ревански.

 

Материалът Кмет даде ифтар по случай Рамазан е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Прокурорът на Грузия подаде оставка заради недоволство от разследването на 2 убийства на непълнолетни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892359

Прокурорът на Грузия подаде оставка заради недоволство от разследването на 2 убийства на непълнолетниГлавният прокурор на Грузия Иракли Шотадзе подаде оставка вчера, след като хиляди хора се събраха пред сградата на неговото ведомство в Тбилиси, за да протестират срещу начина, по който се води разследването на убийствата с нож на две непълнолетни момчета на 1 декември м.г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

И Канада вдига митата на стоките от САЩ

https://frognews.bg/svqt/kanada-povishava-mitata-stokite-sasht.html

След като Тръмп обяви, че вдига митата за чужди стоки, Канада обяви, че ще наложи наказателни мита за близо 13 млрд. долара върху вноса на редица американски стоки.

Оставиха в ареста заподозрян за историята "Бабченко"

https://www.actualno.com/europe/ostaviha-v-aresta-zapodozrjan-za-istorijata-babchenko-news_677424.html

Киевски съд остави за два месеца в ареста заподозрения за организацията на убийството на руския журналист Аркадий Бабченко. Според решението на съдията Виктория Свитлицка заподозреният - директор на украинското оръжейно предприятие "Шмайсер" Борис Герман - няма да може да излезе на свобода под гаранция. На заседанието на съда Герман заяви, че предварително е осъзнавал, че "изпълнителят" на покушението ще сътрудничи на Службата за сигурност на Украйна, а убийството ще бъде и

Волейболистите се завръщат в София с дебютно домакинство в Лигата на нациите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/01/3188002_voleibolistite_se_zavrushtat_v_sofiia_s_debjutno/?ref=rss


Мъжкият национален отбор на България по волейбол се завръща с мачове в зала "Арена Aрмеец" в София след пауза от над две години и половина. Днес възпитаниците на Пламен Константинов започват участието си във втория кръг от Лигата на нациите, която от тази година заменя Световната лига.<br /><br />В петък, събота и неделя националите ще приемат съответно Сърбия, Австралия и европейския шампион Русия. И трите двубоя на българите са от 20.00 часа, като мачовете ще бъдат...

Руски олигарх от санкционния списък хвърли око на Летище „София“

https://bivol.bg/vekselberg-sofia-airport.html

Виктор Векселберг се интересува от портфейлно инвестиране в столичното летище „София“ – „Враждебна“. Това стана ясно от интервю от март 2018 г. за вестник „Коммерсантъ“ на генералния директор на АО «УК „Аэропорты регионов“» (дъщерна компания в ГК «Ренова» на Виктор Векселберг) Евгений Чудновский. Топмениджърът скромно признава, че компанията им не е достатъчно подготвена, за да […]

Оставиха за 2 месеца в ареста обвинения в заговор за убийството на Аркадий Бабченко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892351

Оставиха за 2 месеца в ареста обвинения в заговор за убийството на Аркадий БабченкоСъд в Киев прие днес искането на прокуратурата да бъде оставен в ареста за два месеца заподозреният Борис Херман, който според украинските власти е участник в заговор за убийството на руския журналист дисидент Аркадий Бабченко, предаде Ройтерс. Херман, който според ТАСС е съсобственик на украинско-немска оръжейна фирма, бе доведен в съда,

Пътна обстановка в страната - 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375190

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: До 31.07.2018 г. е ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Отекнаха първите залпове в търговската война между САЩ и Запада

https://dnes.dir.bg/svyat/oteknaha-parvite-zalpove-v-targovskata-voyna-mezhdu-sasht-i-zapada

От днес, 1 юни, влизат в сила допълнителни мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий в САЩ от Канада, Мексико и ЕС

Отбелязваме 1 юни – Ден на детето

http://www.cross.bg/detzata-zashtita-mezhdynaroden-1575919.html

/КРОСС/ Днес по света се отбелязва Международният ден на детето. Той води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева. (Уикипедия) В България, която тогава е под силното политическо влияние на бившия Съветски съюз, празникът става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими той е наричан официално Международен ден за защита на децата.

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-zashto-borisov-1575927.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" В Деня на детето - търсят се съкровища в Националния природонаучен музей. Въпроси и отговори за Националната здравна карта - проф. Григор Горчев. Енергийни казуси - Драгомир Стойнев от БСП. След срещата в Москва - говори вицепремиерът Томислав Дончев. Бързи, смели, сръчни - съдията на легендарното предаване проф. Константин Жалов на 90. За аплодисментите на боговете - алпинистът Методи Савов в „Извън играта". БТВ, "Тази сутрин" Екслузивно: Още случай на отнети от родителите им български деца в Норвегия. Как ще реагират институциите? За срещата Борисов - Путин. Енергийните проекти с Русия и Еврозаната. Гост - финансовият мининстър Владислав Горанов. Ще спре ли работа БДЖ и предстои ли разпродажба на мотриси и вагони? Коментар на директора на компанията Владимир Владимиров; Специално: Свидетел на времето - Мария-Луиза Българска със спомените за царското семейство и премълчаните истини. Защо племенницата на Никола Вапцаров написа протесно писмо против мутризацията на културата. БТВ на 18 години: интервю с Флориан Скала - Главен изпълнителен директор на bTV Media Group Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Борисов при Путин - разговор за газ и пари. За разказ от първо лице гостува мининстърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тема: Смяна на турски имена

Все пак Италия ще има правителство

https://frognews.bg/svqt/vse-pak-italiia-shte-ima-pravitelstvo.html

Професорът по право Джузепе Конте се съгласи да оглави новото италианско коалиционно правителство, сформирано от антиимигрантската дясна партия ”Лига” и антисистемното движение ”5 звезди”, предадоха информационните агенции.

В Италия договориха правителство

https://www.actualno.com/europe/v-italija-dogovoriha-pravitelstvo-news_677420.html

Юристът Джузепе Конти се съгласи да стане следващият премиер на Италия след среща с президента Серджо Матарела късно снощи. Двете водещи партии в Италия след последните избори - Движението "Пет звезди" (Д5З) и „Лигата“ (наричана още "Северна лига"), предложиха по-рано на Матарела нов вариант на коалиционно правителство. Известният икономист и противник на еврото Паоло Савона, чието назначение в икономическото министерство стана причина за блокирането на

Топло с температури до 34 градуса днес, привечер са възможни дъждове

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6892353

Топло с температури до 34 градуса днес, привечер са възможни дъждовеДнес ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна и Северна България ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Възможни са градушки, предава БТА. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен, североизточен вятър. Ще е топло, около и след обяд в низините - горещо,

Красавицата Кристин трогна мрежата с първи разтърсващи думи след животоспасяващата операция в Турция

https://petel.bg/Krasavitsata-Kristin-trogna-mrezhata-s-parvi-raztarsvashhi-dumi-sled-zhivotospasyavashhata-operatsiya-v-Turtsiya__267184

Моделът Кристин Илиева, която катастрофира тежко преди месеци с певицата Дивна, трогна мрежата със силни думи, с които изразява благодарн...

Деси и Сашо се засипаха с похвали за Деня на детето, после с гостите си изпяха знакова песен (снимки)

https://petel.bg/Desi-i-Sasho-se-zasipaha-s-pohvali-za-Denya-na-deteto--posle-s-gostite-si-izpyaha-znakova-pesen--snimki-__267185

В типичното си добро настроение откриха днешния си ефир водещите на предаването "Преди обед" Деси Стоянова и Александър Кадиев. Те поздра...

Невероятна слука: Рибар улови на протеинови топчета гигантска трофейна риба в язовир (Снимка)

https://petel.bg/Neveroyatna-sluka--Ribar-ulovi-na-proteinovi-topcheta-gigantska-trofeyna-riba-v-yazovir--Snimka-__267186

Снимка struma.bg Невероятна слука споходи хлебопроизводителя от Банско и собственик на закусвални в курорта Тодор Гемов. Той успя да улови ...

Разчистват двора на МБАЛ “Света Анна - Варна”

https://petel.bg/Razchistvat-dvora-na-MBAL----Sveta-Anna---Varna---__267188

Поетапно събаряне на бараките в двора на МБАЛ “Света Анна - Варна”, откъм оградата, граничеща с бул. “Цар Освободител”, започва днес. Пър...

Кърджилов, когото Иванчева иска за кмет на "Младост": Никого не съм заплашвал, това е абсолютна лъжа!

https://petel.bg/Kardzhilov--kogoto-Ivancheva-iska-za-kmet-na-Mladost--Nikogo-ne-sam-zaplashval--tova-e-absolyutna-lazha-__267189

Декларирам чрез вас пред обществото, че твърдението, че съм заплашвал служители е абсолютна лъжа. По никакъв повод и по никое време не съм...

Русия и Северна Корея са се договорили за среща на върха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892348

Русия и Северна Корея са се договорили за среща на върхаКНДР и Русия са се договорили за среща на най-високо равнище през тази година, като тя ще бъде свързана с годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, съобщи днес официалната севернокорейска агенция КЦТА, цитирана от ТАСС и БТА. Договореността е била постигната по време на преговорите на руския външен министър

Помпейо: Има напредък при преговорите за среща между Тръмп и Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892346

Помпейо: Има напредък при преговорите за среща между Тръмп и Ким Чен УнАмериканският държавен секретар Майк Помпейо изрази снощи предпазлив оптимизъм след разговорите си в Ню Йорк с пристигналия тук високопоставен севернокорейски пратеник Ким Йон-чхол, но отказа да потвърди, че предвидената среща на върха на президентите на двете страни Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще се състои, предадоха ДПА и Ройтерс.

Родители на деца с увреждания пак излизат на протест пред НС

https://frognews.bg/novini/roditeli-detsa-uvrejdaniia-izlizat-protest-pred.html

Родители на деца с увреждания отново излизат на протест. Инициативата „Палатков лагер „Системата ги убива“ започва в 11.00 ч. пред Народното събрание.

1 юни е - Ден на детето!

https://www.actualno.com/celebrate/1-uni-e-den-na-deteto-news_677414.html

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като не

Децата пътуват безплатно с БДЖ днес

http://varnautre.bg/2018/06/01/82580/%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be-%d1%81-%d0%b1%d0%b4%d0%b6-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81

Малчуганите до 14-годишна възраст могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. днес във всички пътнически и бързи влакове

Джузепе Конте ще оглави новото коалиционно правителство на Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892344

Джузепе Конте ще оглави новото 
коалиционно правителство на ИталияПрофесорът по право Джузепе Конти се съгласи да оглави новото италианско коалиционно правителство, сформирано от антиимигрантската дясна партия "Лига" и антисистемното движение "5 звезди", предава БТА. На среща с президента на страната Серджо Матарела днес Конте получи от държавния глава мандат да състави правителство и той прие.

Св. мчк Юстин Философ и Юстин и дружината му. Свщмчк Пир

http://www.cross.bg/yustin-filosof-tzurkvata-1575920.html

/КРОСС/ Св. Юстин Философ (Иустин Философ) (Юстин Мъченик) (ок. 105 - ок. 165/7) - раннохристиянски богослов и философ, отец на Църквата, един от първите и най-ярките християнски писатели-апологети. Роден в Сирия, в семейството на гръцки колонист, принадлежащ към състоятелната провинциялна аристокрация, което позволило да получи добро образование. В своите търсения на истината и смисъла на живота св. Юстин преминал последователно през философията на стоиците, перипатетиците, питагорейците и неоплатониците. Възгледите му били изградени върху вярата че "разумът господства над всичко". Повратно събитие в неговата духовно развитие била срещата с непознат старец, която способствала за обръщането на св. Юстин в християнството. Старецът изказал мисълта, че "любителят на думите" е "филолог", "софист", а не философ, докато истинският "любител на мъдростта" е "любител на делото", т.е. човек, за когото заветите на Писанията са ръководство за действие. Около 133 година св. Юстин приел Свето кръщение и продължил заниманията си с любомъдрие, но този път напълно убеден, че християнството е истинната философия ("Христос-Логос и Истината-Логос са тъждествени"). В Рим св. Юстин създал първата християнска философска школа и продължил да носи облеклото на тогавашните философи до края на живота си (дотогава мнозина смятали, че в Христа вярват само необразованите)

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=375185

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 1 юни - петък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 09:30 ч.

АЕЦ „Белене“ може да се строи със заем от Русия

http://www.transmedia.bg/2018/06/01/%d0%b0%d0%b5%d1%86-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%bc/

Ако проектът за АЕЦ „Белене“ не се задвижи и не се направи нищо с вече платеното оборудване за централата, съществува риск за декапитализация на Националната електрическа компания (НЕК), предсрочно изискуеми кредити и много тежки последици за цялата енергетика.

Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи пред енергийната комисия в Народното събрание нуждата от рестарт на проекта АЕЦ „Белене“.

Според Петкова евентуалната продажба на реакторите, която също е вариант за покриване на вложението средства, ще се реализира трудно. Освен това възможната продажна цена би била много по-ниска от похарченото до момента. Затова вариант е реализацията на АЕЦ „Белене“.

По думите на Петкова обаче нито НЕК, нито Българският енергиен холдинг  могат да реализират проекта, поясни тя. Новата централа би струвала близо 10 млрд. Евро. Затова за проекта трябвало да се намери стратегически инвеститор.

Петкова лансира за първи път версията изграждането на централата да стане със заем от Русия. Вариантът бил  Москва да отпусне заем и да строи централата, като в замяна прибира парите от продажбата на тока до изплащане на заема.

"Гласът на океана" се надига днес в Бургас

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/01/3188034_glasut_na_okeana_shte_se_chue_dnes_v_burgas/?ref=rss


"Гласът за океана" започва като инициатива през 2015 г. под формата на гражданска петиция, която да подчертае значимостта на океаните при решаването на проблемите свързани с климатичните промени.<br /><br />Шест месеца преди началото на Парижката среща за климата организаторите на кампанията от международната организация "Сърфрайдърс", събираха подкрепа за защита на морските води, които ни дават 50% от кислорода на земята, а целта им беше мерките срещу...

Зяпачи се удивиха на първия български електрически скутер, зареждан с електричество, произведено от водород

http://regiona.bg/%d0%b7%d1%8f%d0%bf%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8/

Днес в Благоевград се проведе първия Регионален форум по водородни технологии. Среща-дискусия, постери, образователни клипове и филми, демонстрационно шофиране на автомобил изцяло работещ с водородно гориво – Toyota Mirai бяха само част от богатата програма на форума.
Събитието бе открито от главния еколог на Община Благоевград г-жа Диана Стефанова и от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски” проф. д-р Борислав Юруков.

„За мен е особено приятно да открия този форум. Енергията е един от най-важните ресурси в днешно време. Знаете, че цялата съвременна политика се върти около енергията. Всеки ден слушаме за цени на петрола, за цени на електроенергията. Водородните технологии позволяват да се обърнем към един потенциално безкраен източник на енергия. Водородът е най-разпространеният елемент от Вселената и всички знаете, че водород се среща навсякъде около нас. Тази инициатива ще допринесе да поставим една здрава основа на процесите, свързани с водородните технологии, а именно с помощта на науката тези неща да бъдат достатъчно добре разглеждани и най-ефективно използвани. Благоевград трябва да бъде водещ в България в това отношение и фактът, че тук присъстват много млади хора, ни дава надежда за това”, каза проф. Юруков. Той пожела успех в развитието на технологиите, свързани с водорода.

Програмата на форума стартира с презентационен семинар в зала „22 септември”. Официални гости на семинара бяха проф. дн Дария Владикова – председател на Българската асоциация – водород, горивни елементи и съхранение на енергия, проф. д-р Петър Миланов – председател на Регионалния академичен център в Благоевград, представители на Института по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ към БАН – доц. дбн Йолина Хубенова, доц. д-р Гергана Райкова и гл. ас. д-р Благой Бурдин.
Пред ученици, студенти и гости ръководителят на Иновационния център за Еко Енергийни Технологии към ЮЗУ „Неофит Рилски” проф. д-р Марио Митов представи развитието на водородните технологии в Благоевград и региона. Проф. Владикова – един от главните инициатори на събитието представи презентация „Водородната – енергетика – мечта или действителност?!” Тя разказа за целите и резултатите на проекта HyLAW, а гл. ас. д-р Бурдин представи възможностите, които предоставят водородните технологии.
Програмата продължи с тест драйв на водородната електрическа кола Toyota Mirai на пл. „Македония”. Десетки бяха желаещите да тестват автомобила. Голям интерес от страна на учениците предизвика единственият електрически скутер в България, зареждан с електричество, произведено от водород, разработен в рамките на проект „HYDECON”, финансиран по програмата за европейски и териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013”.
Регионалният форум по водородни технологии е по повод десетата годишнина на съвместното предприятие „Горивни клетки и водород”. Той бе организиран от Югозападния университет „Н. Рилски“, Община Благоевград, Българската академия на науките, Регионалния академичен център – Благоевград, Българската асоциация – водород, горивни елементи и съхранение на енергия и Фондация „Еко Енергия“ със съдействието на Съвместно предприятие „Горивни елементи и водород“ и проект HyLAW (FCH-JU-2016-1 субсидиран по договор № 735977).

Материалът Зяпачи се удивиха на първия български електрически скутер, зареждан с електричество, произведено от водород е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Как преди 93 г. избраха 1 юни за Ден на детето заради бал на китайски сираци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892162

Как преди 93 г. избраха 1 юни за Ден на детето заради бал на китайски сирациУ нас празникът е честван и преди 1944 г., а при соца - с бодра публицистика за слънчевото детство Днешните деца няма как да знаят, но бабите и дядовците им сигурно помнят, че някога имаше седмичник на име “Поглед”. Най-добрият и най-харесваният преди 1989 г. По време на абонаментната кампания хората ставаха рано в зори,

Прогноза за времето - 1 юни (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-1-uni-petyk-news_677415.html

Днес ще преобладава слънчево време. Следобед над Западна и Северна България ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Възможни са градушки. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Ще е топло, около и след обяд в низините горещо - с максимални температури между 29° и 34°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус”

Защо са ни обидени руснаците? И имат ли право да ни се сърдят

http://clubz.bg/68560-zashto_sa_ni_obideni_rusnacite_i_imat_li_pravo_da_ni_se_syrdqt

Обидени ли са ни руснаците и има ли за какво да ни бъдат обидени. Такъв задочен спор се разгоря през медиите и социалните мрежи. Вчера социологът Андрей Райчев заяви пред БНТ, че руснаците са ни тежко обидени заради отношението ни към тях от последните години. Според Райчев тази обида няма да може да бъде преодоляна само с едно извинение.

Ето какво коментира по този във фейсбук повод политологът Огнян Минчев:

"На пръв поглед глупост, но така се създава чувство за вина у по-примитивни индивиди от типа на "братушките". Не стига, че били "обидени", ами се обидили заради Росен Плевнелиев. Това фалшиво чувство за вина добре кореспондира с фалшивото чувство за благодарност - "Газпром" бил платил за тръбите, останали неизползвани в Бургас. Първо, тръбите си ги взеха, и второ - от несъстоялия се "Южен поток" липсват не 800 милиона, а четири милиарда. Заради тях фалира и КТБ. Кой на кого какво е разрешвал и защо е енигма. И с благодарността не бързайте, както и с "вината" за Росен Плевнелиев. Не обичам да говоря лошо за колеги, но човек трябва да има малко срам - каквото и да работи, за когото и да работи."

 

Анализаторът Георги Харизанов е още по остър:

"Ето това е хибридната подмолна схема.

Обидени били, за което ние сме виновни.

От какво обидени, от какво? 

Че ни продават скъп газ? Че "Лукойл" плаща данъците си другаде? Че 45 години бяхме окупирани от съветите, че чак и паметниците да им пазим? Че 1945-1947 са ни разпродали икономиката, за да си вземат престъпно наложените ни репарации? Че от Москва другарят Димитров е питал колко хора е изтрепал Народния съд? 

Безотговорността и откровената продажност на публичните говорители в България е проблем, който тепърва ще насажда глупост и аналогични настроения у податливите на манипулация наши съграждани.

Безсрамна история."

 

 

БДЖ чака държавна подкрепа или спира влаковете и фалира

http://www.transmedia.bg/2018/06/01/%d0%b1%d0%b4%d0%b6-%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%b0-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b2/

Влаковете на БДЖ ще спрат ако държавата не се намеси да плати задълженията на компанията. Това стана ясно от интервю на изпълнителния директор на компания Владимир Владимиров пред Би Ти Ви. „Ако няма държавна намеса в БДЖ, а смятам, че това трябва да бъде направено, железницата трябва да спре“, каза Владимиров. Думите му идват след  решение на съда сметките на железницата да бъдат запорирани, заради неразплатени задължения.

„От сметките има изтеглени 20 млн. лв. Съдът е определил да бъдат взети 40 млн. лв., като на този етап са изтеглени половината“, поясни Владимиров. По думите му за момента положението в железниците в краткосрочен план е спокойно, защото са побързали да изплатят заплатите на своите служители преди сметките да бъдат запорирани.

Владимир Владимиров каза, че следващият месец ще има проблеми не само със заплатите, но и с плащането към доставчици. Също по Би Ти Ви министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че държавата ще се погрижи да се гарантира изплащането на заплатите. Според Горанов БДЖ е ограбено контролирано по време на правителствата на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция.

„Купени са хубави, но доста скъпи мотриси, които не бяха плащани, в същото време се тегли и облигационен заем за 250 млн., който също не се е изплащал“, обобщи Горанов. Според Горанов трите правителства на Борисов са успели да намалят задълженията от 850 на 300 млн. лева, но държавата пък трябва да помага с пари.

 

 

1 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=375155

Събития: 193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. – Кентъки става 15-ият щат на САЩ. 1796 г. – Тенеси става 16-ият щат на САЩ.

Спорт по тв днес: Григор срещу Вердаско от 12 ч в Париж, волейболистите играят със Сърбия, европейско по художествена гимнастика, тото, Шампионска лига по плажен футбол, световно отборно по дартс, баскетбол, голф, мотоциклетизъм и канадска борба

https://www.24chasa.bg/sport/article/6892113

Спорт по тв днес: Григор срещу Вердаско от  12 ч в Париж, волейболистите играят със Сърбия, европейско по художествена гимнастика, тото, Шампионска лига по плажен футбол, световно отборно по дартс, баскетбол, голф,  мотоциклетизъм и канадска борба                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_134905/

Тинейджъри ще тръгват на екскурзия и един от тях пита друг:
- Да взема ли нещо топло за екскурзията?
- Разбира се - поне 6 бутилки.

Конте оглавява втори кабинет на антисистемните партии в Италия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/konte-oglaviava-vtori-kabinet-na-antisistemnite-partii-v-italiia-262151/

Ключовият пост министър на икономиката и финансите ще се поеме от професора по икономика Джовани Триа

Русия е по-силна от Европа, русофилите се болшинство в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286241_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%2C+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+

 България е на кръстопът и може да спечели, ако се строят мостове, каза ексдепутатът от БСП

В отношенията между България и Русия имаше пауза и то именно по тези теми, които в момента много се дебатират. Посещението на господин Радев безспорно беше много полезно и той направи много добро впечатление в Русия. Изключително полезно и сериозна крачка напред беше и посещението на Бойко Борисов заедно с няколко министри. Това каза Пред БНР Николай Малинов – председател на движение „Русофили“.

Връзките между народите и между общините никога не са прекратявали да бъдат активни и динамични, каза той. Проектите за газопровод, нефтопровод и АЕЦ „Белене“ реално биха носили печалби на България, категоричен е Малинов.

„България, намирайки се на кръстопът, може да спечели, ако се строят мостове. Ние можем да гледаме през прозореца на Запад, но това не пречи да гледаме през прозореца на Изток. Аз смятам, че и двата прозореца няма нищо лошо да бъдат отворени. Цяла Европа, можем да забележим, напоследък доста динамично контактува и общува с Русия, защото дори да вземем само прагматичните измерения на тези взаимоотношения, виждаме, че в Русия са съсредоточени около 45% от невъзобновяемите източници – най-евтините. На нас ни е най-изгодно оттам да ги взимаме“.

„Според нас, русофилите, които сме болшинството от българския народ, добрите отношения с Русия са полезни за България. Смятаме, че освен духовните и културните връзки, и икономическите връзки трябва да се развиват“.

„Русия е по-силна с Европа, но и Европа е по-силна с Русия“, категоричен е Малинов, според когото противопоставянето е „пагубно“ и за двете страни.

Всяка държава има своите планове, изтъкна Малинов. Той припомни, че проектът „Южен поток“ е предвиждал 60 милиарда куб. м газ да преминават през България. Благодарение на усилията на нашите политици, сега ще потекат 15 милиарда, но е избегната опасността те да потекат през Гърция, обясни той.

„След дискусията на господин Радев с Путин стана ясно кои са тези направления, по които много лесно биха могли да се динамизират отношенията и къде са проблемните точки. Ако погледнете състава на делегацията на Бойко Борисов, ще видите, че дойдоха точно хората и направленията, в които дискусията лека-полека се отприщва“.

 

Гръцки пай със спанак и маслини

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6891872

Гръцки пай със спанак и маслиниВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Турски кандидат-президент дойде в Кърджали, Карадайъ го посрещна и заговори за липсата на демокрация

https://www.actualno.com/kardjali/turski-kandidat-prezident-dojde-v-kyrdjali-karadajy-go-posreshtna-i-zagovori-za-lipsata-na-demokracija-news_677419.html

Кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия за президент на Турция Мухаррем Индже пристигна в Кърджали в четвъртък вечерта, където бе посрещнат от хиляди местни жители, предаде БГНЕС. В сряда (30 май) общинската управа разпространи покана до гражданите за рамазанска вечеря на открито пред градския стадион (ифтар – след залез слънце по време на мюсюлманските пости). Съобщение за визитата на турския политик обаче нямаше. За това той сам написа в официалната си страница във

Върнахме конструктивния диалог с Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286240_%D0%92%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D1%81+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%

 

В отношенията с Русия е крайно време да престанем да губим, докато другите печелят

 

 

Някой тегли каруцата на дър­жавата към авток­рация, но аз съм иск­рен привър­женик на демок­рацията

Румен Радев, президент на Репуб­лика Бъл­гария

- В днеш­ното интервю ще Ви задам въп­роси, свър­зани с енер­гетика, европ­ред­седател­с­тво, финанси, вът­решна и вън­шна политика. Но нека да започ­нем, ако ми поз­волите, с Вашето посещение в Русия. Какви са резул­татите от посещението и как пов­лия на отношенията между двете дър­жави?

- Първо, искам да ви благодаря за това интервю. Считам, че Бъл­гар­с­ката телег­рафна аген­ция има огромен инфор­мационен потен­циал и интервю като това е крачка този потен­циал да се раз­г­ръща по-нататък. Виж­даме, че това посещение, и това трябва да го отчитаме, е след десет години без диалог на най-високо рав­нище. За това време бяха заг­робени три стратегически енер­гийни проекти, а с тях и въз­мож­ността Бъл­гария да се превърне в енер­гиен цен­тър на Бал­каните.

Знаем, че има проб­леми в отношенията между Европейс­кия съюз и Русия. Те са нап­рег­нати. В този кон­текст русофоб­с­ката реторика на определени бъл­гар­ски политици не доп­ринася за раз­витието на диалога с Мос­ква, към който диалог между другото се стремят все повече, и то влиятелни, европейски дър­жави. От друга страна, аз тръг­нах за тази среща и за тези раз­говори с ясното съз­нание за сил­ната обремененост от тези тежки и раз­рушителни политически дек­ларации, включително и от сегаш­ното мнозин­с­тво, което, нека не заб­равяме, обяви в свой док­лад Русия за зап­лаха миналата година. А всичко това влияе на нашите отношения.

Да споменавам ли изобщо и за опитите за пренапис­ване на историята, на освободител­ната война, към която Русия е особено чув­с­т­вителна. Русия, според мен обаче, също трябва да извърви своя път към думите на вид­ния руски учен акад. Дмит­рий Лихачов, че Бъл­гария като люлка на славян­с­ката цивилизация е дала духов­ното начало на Русия. Русия също трябва да уважава нашата история и кул­турни дос­тижения.

Ето в това тежко нас­лед­с­тво мисля, че тази визита беше важна крачка за въз­с­тановяване на доверието и за изг­раж­дане на отношения на основата на рав­ноп­равие и взаимно уважение. Определено мисля, че Русия също е готова и има воля в тази посока.

–Тоест, Вие смятате, както в Бъл­гария се съз­даде едно такова мнение, че не сте се вър­нали с празни ръце. Имаше такива комен­тари, че е било пренеб­режително от страна на рус­ката дър­жава да Ви съобщи за посещението на премиера Борисов, което е тези дни.

–Аз мисля, че можем да говорим за пренеб­режително отношение, ако да речем, бяхме провели един фор­мален 20-минутен раз­говор, в присъс­т­вието на филолози и историци да си говорим само за азбуката и за Руско-турската освободителна война. Срещата беше три часа и то в присъс­т­вието на най-влиятелните минис­три — на енер­гетиката, на икономиката, на промиш­леността и тър­говията. Щеше да бъде, може би пренеб­режително, ако след фор­мал­ните срещи президен­тът Путин беше казал “довиж­дане“ и се беше обър­нал. Нап­ротив, той ме покани за среща наис­тина на четири очи, без преводачи, без асис­тенти, която продължи около 40 минути. Така че, въп­росът тук по-скоро е към правител­с­т­вото, което неофициално търси кон­такти с Мос­ква, а официално я обяви за зап­лаха и то съв­сем неот­давна.

Що се отнася до връщането с празни ръце. Тук категорично не съм съг­ласен, защото знаете, че договорите са в прерогатива на правител­с­т­вото. Но както видяхме през годините, то не им придава особено голямо значение. Както ги под­писа, така се отмята от тях.

–При посещението не тряб­ваше ли да има присъс­т­вие на минис­три?

–Аз пак каз­вам — този въп­рос е към правител­с­т­вото. Наис­тина правител­с­т­вото се ангажира с кон­к­рет­ните резул­тати, с кон­к­рет­ните договори и това е неговата работа. Но отмятането от тези договори струваше пари и на Бъл­гария, и на Русия.

И при цялата тази, виж­дате, много трудна ситуация, която се съз­даде през годините, беше много важно да се въз­с­танови доверието. Това беше и моята основна цел. Виж­дате, че аз наис­тина пожелавам на правител­с­т­вото да опол­зот­вори това доверие, което се изг­ради. И включително и до днес не прес­тават опитите на говорители, на депутати, на мнозин­с­т­вото по всякакъв въз­можен начин да се омаловажи моята визита. Аз няма да пос­тъпя като тях. Нап­ротив, бих се рад­вал правител­с­т­вената делегация, водена от премиера Борисов, да кон­к­ретизира сът­руд­ничес­т­вото, защото това е в интерес и на двете дър­жави, в интерес и на Европа.

Между другото, в тези раз­говори пос­тавих много ясно облас­тите, където Бъл­гария много трудно може да отс­тъпи. Нап­ример лицен­зиите за произ­вод­с­тво на въоръжение от нашия воен­ноп­ромиш­лен ком­п­лекс. Не можем да допус­нем друга дър­жава отвън да ни раз­решава къде и как да изнасяме оръжие, произ­ведено в Бъл­гария. Пов­диг­нах важни въп­роси, касаещи облек­чени условия и по-добри цени на дос­тавка на руски енер­гийни ресурси. По-добри условия за присъс­т­вие на бъл­гар­ски биз­нес на рус­кия пазар. И рус­ката страна демон­с­т­рира наис­тина една отк­ритост и готов­ност за кон­с­т­рук­тивно обсъж­дане на тези въп­роси и наис­тина получаване на едни по-добри условия за Бъл­гария. И аз силно се надявам бъл­гар­с­кото правител­с­тво да продължи работата в тази насока и да пос­тигне кон­к­ретни резул­тати.

–Понеже се чуха комен­тари, че едно такова посещение в този момент едва ли не ни отдалечава от Европейс­кия съюз и НАТО. Как бихте отговорили.

–Това е все едно да си зададем въп­роса “Северен поток 2“ отдалечава ли Гер­мания от Европейс­кия съюз и НАТО. Не, раз­бира се. Мисля, че е крайно време да преодолеем тази идеологизация и мога да кажа дори истеризация в отношението си към Русия и да прес­танем да губим, докато другите печелят и се нас­таняват на пазарите ни, които ние отс­тъпихме сами.

Виж­дате, че там беше и президен­тът Мак­рон, там беше и кан­ц­лерът Мер­кел. А пред­с­тои в началото на юни визита на президента Путин в Авс­т­рия. Нека пог­лед­нем и статис­тиката. Фран­ция е в кон­курен­ция с Гер­мания кой да бъде най — големият инвес­титор в Русия от европейс­ките дър­жави. Нека видим огром­ния стокооб­мен, който имат. А къде сме ние? Нека си зададем този въп­рос.

–Вие споменахте енер­гий­ните проекти между Бъл­гария и Русия и само бъл­гар­с­ките проекти, които са обвър­зани с Европейс­кия съюз. Бъл­гария ще изг­ражда “Бъл­гар­ски поток“ или газов хъб “Бал­кан“?

–Мисля, че и двете ще станат реал­ност. Но, първо, газовият хъб “Бал­кан“ е рожба на кризисен пиар след скан­дал­ния провал на проекта “Южен поток“. За да има хъб обаче, трябва да има газ. А газ няма. Между другото това е един рационален проект — газовият хъб, и той трябва да бъде под­к­репен. Но точно лип­сата на газ рис­кува този многомилионен проект да гълта пари за раз­работка и строежи, без да е ясно точно как и с какво ще фун­к­ционира този проект. Както виж­даме, газ към момента няма за този хъб. Пред­с­тои спиране на тран­с­бал­кан­с­кия газоп­ровод, един­с­т­вения към нас през Украйна и от нас към нашите съседи. “Южен поток“ е заг­робен. Добив, оказа се, че няма да можем да имаме соб­с­т­вен. Втората тръба на “Тур­ски поток“ започна своето изг­раж­дане, но е неясно накъде ще продължи — през Гър­ция за Италия или към нас. Това означава, че в сред­нос­рочна пер­с­пек­тива газовият хъб, и то с ограничен капацитет на интер­конек­торите, които едва сега ще започ­нат да се изг­раж­дат, газовият хъб може само да спомогне за дивер­сификацията на нашето соб­с­т­вено снаб­дяване с газ и то твърде условно.

Ако искаме наис­тина да удов­лет­ворим нашите големи амбиции да бъдем страна, която раз­п­ределя, продава, дос­тавя газ, това означава, че трябва отнякъде да има газоп­ровод с капацитет. Най-вероятно, ако успеем да се преборим, това е втората тръба на “Тур­ски поток“. Но това означава допъл­нителна зависимост от още една страна тран­зитьор, това означава по-голяма цена и по-голям риск за дос­тав­ките.

–Европейс­кият съюз излезе, миналата сед­мица мисля, с едно решение за облек­чаване на дос­тав­ките на газ на пет дър­жави, включително и Бъл­гария, бяха наложени ограничения на “Газ­п­ром“. Това няма ли да помогне прак­тически за по-бързото осъщес­т­вяване на проек­тите?

- Определено ще спомогне и това е изк­лючително благоп­риятен момент за нашата правител­с­т­вена делегация, която точно след това решение отива в Мос­ква. И тук е мяс­тото вече за едни праг­матични преговори и отс­тояване на нашите интереси. Но за да може да отс­тояваме нашите интереси, крайно време е да имаме енер­гийна стратегия в сред­нос­рочен и дъл­гос­рочен план, която да извърши дъл­бок анализ и която да пос­тави ясни цели и да даде отговор на тези въп­роси.

Защо Мер­кел беше в Русия и нас­тояваше за “Северен поток“? Защото много ясно знае, че бъдещето е на дър­жави с кон­курен­тос­пособна икономика, а това означава дос­тъп до евтина енер­гия и сигур­ност на дос­тав­ките. Нещо повече — виж­дате, че сега всички дър­жави се борят да получават повече газ, да могат да го раз­п­ределят, продават и тран­зитират за други дър­жави. Това означава големи такси, значителни приходи, сигур­ност и влияние. И затова аз много се надявам, че Европа, и времето идва най-сетне да пос­тави на прин­ципна позиция този въп­рос, че когато говорим за енер­гийна сигур­ност и енер­гийна ефек­тив­ност, най-добре е тези тръби да влизат дирек­тно в дър­жави от Европейс­кия съюз.

Между другото, все повече гласове се чуват и в Европа, и в Русия, че това е най-силният и праг­матичен начин. И за мен е недопус­тимо да има тук един двоен стан­дарт към отделни дър­жави. Не само по отношение на храните, но и по отношение на енер­гетиката. Защо “Северен поток 2“ да може, а “Южен поток“ да не може. Защо може едни дър­жави съв­сем свободно и отк­рито да получават огромни приходи от тран­зит на газ, а други дър­жави да трябва да завоалират своите намерения със сложни фор­мулировки точно за тези си амбиции.

Вяр­вам, че услож­нената геос­т­ратегическа обс­тановка, средата за сигур­ност и амбициите на Европа за кон­курен­тос­пособ­ност на икономиката ще дават импулси за в бъдеще и на двата проекта — и на газовия хъб, и на проекта за пряка дос­тавка на руски газ през Черно море за Бъл­гария и оттам за след­ващите страни от Европа.

–Как според Вас се вписва рес­тар­тът на проекта на АЕЦ “Белене“?

- Зависи изцяло от правител­с­т­вото. Виж­дате, че политиците от мнозин­с­т­вото, които съв­сем дос­коро парадираха със спирането на проекта, сега парадират с неговото възоб­новяване. Според мен атом­ната елек­т­роцен­т­рала “Белене“ трябва да бъде пос­т­роена, но при ясна правна рамка, без финан­сово обвър­з­ване и с минимален финан­сов риск за дър­жавата, при доказана целесъоб­раз­ност и много важно — при надеж­дни механизми за кон­т­рол на ядрения риск.

–Вашата оценка за сдел­ката за ЧЕЗ. Някак си май нещата се пораз­миха във времето.

- Изпол­з­вахте много точна дума — пораз­миха. Скан­далът с ЧЕЗ извади на повър­х­ността много тревожни въп­роси, които аз зададох между другото още в избух­ването на този скан­дал. Кой стои реално зад тази сделка и кой даде политически гаран­ции. Защото без тях на всички ни е ясно, че тя няма как изобщо да тръгне. Защо служ­бите не сработиха и чий интерес отс­тояха? И най-важният въп­рос — какви са финан­совите схеми и откъде ще дой­дат парите? И до ден днешен няма отговор на нито един от тези въп­роси. Въп­реки усилията на пред­седателя, пар­ламен­тар­ната комисия според мен бе изпол­з­вана по-скоро так­тически, за да може да се канализира общес­т­веното нап­режение, въз­мущението и в крайна сметка скан­далът да се раз­мие и потуши. Но въп­росите остават. И съм убеден, че ако говорим за защита на дър­жав­ния интерес, трябва да бъде установена истината и трябва да се потърси отговор­ност от определени хора. За мен случаят ЧЕЗ е отк­рит.

–От началото на годината Бъл­гария пред­седател­с­тва Съвета на Европейс­кия съюз за шест месеца — без­с­порно важно събитие за дър­жавата. Каква е Вашата оценка за него до този момент, остава още един месец до неговия край?

- Много е трудно да дам едноз­начна оценка на едно такова мащабно събитие, защото то може да се оцени със сис­тема от критерии. Те могат да бъдат най-различни — определяне на приоритети, организация, усилия, кон­к­ретика, реални резул­тати. Мисля, че бъл­гар­с­кото правител­с­тво определи актуални за региони и за Европа приоритети. Минис­тър Пав­лова и админис­т­рацията работят така, че да има нуж­ната организация за тези събития. Бъл­гария показа, че може да админис­т­рира процесите от европейс­кия дневен ред.

Що се касае до кон­к­ретиката, според мен има раз­минаване между фан­фар­ния тон и реал­ните резул­тати, които преминаха изцяло в сферата на обещанията. Страните от Запад­ните Бал­кани не получиха ясна пер­с­пек­тива за присъединяване, но за сметка на това ние занимаваме хората с фотосесия от пос­рещания, изп­ращания, колко европейски лидери ще сед­нат на една маса, и много важно как точно ще се ръкуват, и което се прев­ръща едва ли не в основен критерий за успеха на пред­седател­с­т­вото.

Мисля, че прекалената упот­реба на европейс­кото пред­седател­с­тво за политически PR някак си погасява европейс­ката сим­патия на бъл­гарите. Защото виж­дате, че хората говорят в крайна сметка повече за проб­лемите пок­рай трафика и за менюто на официал­ната вечеря. Ако трябва да обобщя това европейско пред­седател­с­тво, смятам, че ако със същата страст, с която бъл­гар­с­кото правител­с­тво се хвърли да работи за прос­перитета на народите от Запад­ните Бал­кани, ако със същата страст правител­с­т­вото се хвърли да работи за соб­с­т­вения си народ, тогава ни очаква едно по-добро бъдеще. Стига, раз­бира се, ефек­тив­ността да бъде на доста по-високо ниво от тази демон­с­т­рирана за Запад­ните Бал­кани.

- Да Ви върна на тази тема. Все пак това е едно от ключовите събития на пред­седател­с­т­вото ЕС-Западни Бал­кани. Запад­ните Бал­кани смятат, че трябва да получат покана да влязат в Европейс­кия съюз и НАТО. Каква е Вашата оценка за това събитие? Все пак тук бяха дър­жав­ните глави на всички от Запад­ните Бал­кани, както и най-големите европейски лидери. Какво смятате Вие — има ли кон­к­ретни резул­тати и какъв е успехът на Бъл­гария?

–Както видяхме, кон­к­ретни резул­тати, освен добри намерения, няма. Ако срав­ним с Дек­ларацията от Солун през 2003 г., присъединяването се замени с пер­с­пек­тива. Това е наис­тина многоз­начително, трябва да изчакаме, трябва време — дали наис­тина ще има раз­витие със спора за името между Македония и Гър­ция, но това ще стане ясно; ще получи ли Македония покана за член­с­тво в НАТО на Срещата на върха през юли месец; ще влязат ли обещаните 10 млрд. европомощ за инф­рас­т­рук­турни проекти в основни европейски финан­сови документи или ще останат да висят? Така че, реал­ните резул­тати са далеч от намеренията и обещанията.

–Как смятате, защо Президен­т­с­т­вото не учас­тва в тази среща и Вие като дър­жавен глава? Има раз­лични спекулации по темата.

- Според мен това е част от стратегията на правител­с­т­вото и аз непоканен не ходя никъде. Но на отк­риването на европейс­кото пред­седател­с­тво на 11 януари аз ясно фор­мулирах своите виж­дания за една социална, дос­тъпна за своите граж­дани Европа. Вместо това, граж­даните получават снимки от Моста на влюбените. Затова каз­вам, че точно тази стратегия всъщ­ност превърна европейс­кото пред­седател­с­тво в операция по политическа рек­лама.

–Този Ваш отговор дава начало на след­ващия въп­рос. Каква е оцен­ката Ви за диалога между инс­титуциите? Има ли проб­леми, какви са те? Все пак премиерът нас­коро спомена, че е време “двата коня да тег­лят каруцата“ в една посока?

–Вие виж­дате, че диалог няма. Срещата между Европейс­кия съюз и Тур­ция бе договорена с чужд кан­ц­лер, без да бъде уведомен бъл­гар­с­кият президент, при положение, че се кани президент на съседна дър­жава. Бъл­гар­с­кият президент не беше поканен на Срещата на върха на нашето европ­ред­седател­с­тво. Бъл­гар­с­кият президент научава за визитата на нашия премиер в Русия от чужди дър­жав­ници. Но що се отнася до каруцата, считам, че някой тегли каруцата към авток­рация, а аз съм убеден зас­тъп­ник на демок­рацията.

- Какво Ви дава повод за това мнение на авток­рацията?

- Аз съм говорил невед­нъж по тези въп­роси. Но това е обсеб­ването на всички инс­титуции, не само инс­титуции, медии и т. н.

–Да се върна към финан­совите въп­роси в дър­жавата. Преди няколко сед­мици са чуха изказ­вания, че до края на пред­седател­с­т­вото Бъл­гария ще влезе в чакал­нята на еврозоната. Смятате ли, че това ще се случи и дали тези срокове са реални?

- Първо, присъединяването към еврозоната е стратегическа цел на Бъл­гария. Това присъединяване ще ни гаран­тира Бъл­гария да бъде в ядрото на европейс­ките интег­рационни процеси. Трябва обаче да сме наясно кога, при какви условия, на каква цена ние ще можем да станем част от тези единни европейски процеси.

Знаете ли, когато се срещ­нем с лидерите и на Чехия, и на Полша, аз задавам такива въп­роси: защо при една много по-мощна и устой­чива икономика и социална сис­тема те не подават молба за член­с­тво. Получавам интересни отговори, които си струва да анализираме и да пог­лед­нем този проб­лем от всички въз­можни страни. Както всички знаехме, ние сме отлич­ници, написали своето “домашно“, пок­рили всички чис­лови критерии и едва ли не от нашата воля и вът­решен кон­сен­сус и решение зависеше кога ще поведем борба за влизане в т. нар. чакалня за еврозоната. И даже поехме ангажимент, вът­решно наше обещание това да се случи до края на европ­ред­седател­с­т­вото.

Пос­лед­ните новини от Брюк­сел обаче показ­ват, че и това няма да стане. Причините са до болка поз­нати и аз не искам тук отново да ги комен­тирам. Но това, което явно породи смут в Бъл­гария, това е нас­тояването на нашите европейски пар­т­ньори и на Европейс­ката цен­т­рална банка, на Европейс­ката комисия влизането в чакал­нята да бъде обвър­зано с влизането в Бан­ковия съюз. А това вече влече след себе си много по-сериозни условия. Това означава истин­ски, реален мониторинг на нашата бан­кова сис­тема.

Също така трябва да нап­равим анализ и оценка на риска за присъединяването на нашата крехка икономика и неус­той­чива социална сис­тема към еврозоната. Трябва да имаме ясен национален план, който да ни гаран­тира стабил­ност и на икономиката, и на нашата социална сис­тема, и в процеса на присъединяването и след него. Така че, явно тук ще трябва тепърва да пишем по-задълбочено домашно.

- Поз­волете ми да задам въп­роси, свър­зани с правомощията на президента. През пър­вата си година наложихте вето на няколко закона, които бяха преодолени бързо и лесно от пар­ламента. Това не омаловажава ли дейс­т­вията на президента за ветото? И подобни комен­тари се чуха и относно Кон­сул­татив­ния съвет при Вас — един от важ­ните инс­т­рументи на президен­т­с­ката инс­титуция.

- Мисля, че Президен­т­с­т­вото има най-висока легитим­ност, защото президен­тът се избира с пряк вот, но той няма реални дейс­т­вени инс­т­рументи. Въп­реки това, методич­ното погаз­ване на мнението и позициите на президента според мен води до нат­руп­ване на общес­т­вено неудов­лет­ворение, което рано или късно властта ще усети.

По отношение на Кон­сул­татив­ния съвет за национална сигур­ност мисля, че за проведените досега заседания съм пос­тавял важни въп­роси: за национал­ната сигур­ност, за отб­раната и сигур­ността, за укреп­ване на суверенитета — да речем дори чрез необ­ходимост от усъвър­шен­с­т­ване на Закона за вероиз­поведанията. Нещо, което очак­вам да се случи от миналата година, но то така и не се случва. Вече изпъл­нението на поетите ангажименти, на пос­тиг­натия кон­сен­сус лежи на съвестта на тези, които са поели ангажимент да ги изпъл­няват. Но въп­реки това, мисля, че тук се пов­дигат важни за общес­т­вото ни теми, които чакат своето решение. Нещо повече — излизат от аноним­ност позиции на политици, на политически пар­тии. А това винаги е добре за демок­рацията.

–Много се говори в Бъл­гария, а и в Европейс­кия съюз за борба с коруп­цията. В пос­лед­ните док­лади се отбеляз­ват успехи на Бъл­гария, съз­дава, се, дори мисля, че в момента, “мегаор­ган“, който да се бори с коруп­цията. Какво означава това според Вас?

- Да, за коруп­цията наис­тина Бъл­гария говори много и прави малко.

Що се отнася до новия орган, то показателно е, че самият закон — започ­наха ремон­тите по него, още преди да бъде обнарод­ван. И аз съм сигурен, че този процес ще продъл­жава по ремон­тиране на този закон. Но моето мнение за органа е извес­тно — за новия съз­даден мегаор­ган за борба с коруп­цията. И то не тол­кова за това, че той е абсолютно под­в­лас­тен на мнозин­с­т­вото в пар­ламента, най-вече за това, че неговите правомощия и струк­тура и инс­т­румен­тариум са насочени повече към борба с коруп­цията в миналото, откол­кото да има ефек­тивни инс­т­рументи за раз­к­риване, пресичане, предот­в­ратяване и раз­с­лед­ване на коруп­ционни схеми сега, в наши дни, и гарант, раз­бира се, и в бъдеще да се процедира по този начин.

–И нак­рая да Ви задам един въп­рос — според едно социологическо проуч­ване този месец една президен­т­ска пар­тия, оглавявана от Вас, би пос­тиг­нала около 37 процента успеваемост. Как смятате Вие?

- Аз мисля, че такива проуч­вания показ­ват само рас­тящото неудов­лет­ворение в нашето общес­тво от политичес­ката класа и риска от политически проекти, които ще тър­сят да се внед­рят в този вакуум. Но бих под­к­репил, бих привет­с­т­вал политически субекти, които са насочени към решаване на проб­лемите на общес­т­вото и които срещат неговото раз­биране и под­к­репа.

 

Интер­вюто е на БТА

С децата в почивните дни (2 и 3 юни)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/06/01/3185913_s_decata_v_pochivnite_dni_2_i_3_juni/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Тази седмица по включваме и Деня на детето - 1 юни.<br /><br />Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в...

Ексклузивно в БЛИЦ: Какво става с ЦСКА? Ще има ли нов треньор? И кога?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286239_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D0%91%D0%9B%D0%98%D0%A6%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%A6%D0%A1%D0%9A%D0%90%3F+%D0%A9%D0%

 Изборът на старши треньор на ЦСКА продължава да бъде най-горещата тема не само в Борисовата градина, но и в българския футбол. След като се размина с почти сигурния нов наставник, който на 99 процента поемаше "червените", пред ръководството на клуба в момента има четири варианта. Достоверни източници на БЛИЦ съобщиха, че един от тях ще бъде избран за наследник на Христо Янев съвсем скоро, тъй като времето притиска 31-кратните шампиони. 

Две от имената са повече от добре познати на българските фенове, а едно от тях е любимец на "червена" България. Сигурно се досещате, че става въпрос за Стойчо Младенов и Красимир Балъков. 

Треньорът на казахстанския Кайсар отново изплува като актуален вариант, въпреки че все още има договор с настоящия си клуб. Другите двама специалисти са чужденци. Единият е легенда в родината си - бивша социалистическа република. 

Според сигурни източници на БЛИЦ, новият треньор на ЦСКА ще стане известен през уикенда или най-късно в понеделник вечерта. 

Междувременно нашата агенция се разбра, че в четвъртък вечерта с клуба е подписал втори чуждестранен футболист. Припомняме, че първото лятно попълнение е защитникът Стивън Перейра от Кабо Верде. 

Българите и поляците вече искат да работят за повече пари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286238_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%8

 Всяка година германските селски стопанства наемат сезонни работници за прибирането на реколтата от аспержи, ягоди, грозде. Само през 2016 година в германските ферми са работили 286 000 сезонни работници. По правило помагачите по прибирането на реколтата получават 8,84 евро на час. Към тази сума се прибавят и различни премии. Ако сезонните работници работят на акорд и получават надници за килограм, а не на час, заплащането често се увеличава. Ако работниците обаче имат договори за краткосрочна заетост, т.е. за по-малко от три месеца или 70 дни, германските фермери не са задължение да ги осигуряват социално.


Недостиг на сезонни работници

Открай време фермерите се оплакват, че германците не желаят да се занимават с работа на полето. Затова много селски стопанства се обръщат за помощ към посреднически агенции. Срещу определена такса те наемат сезонни работници от Източна Европа. Но напоследък и в тези страни има все по-малко кандидати. "Това се превърна в много трудна работа", казва шефът на една посредническа агенция за полски сезонни работници, който желае да остане анонимен. "Тази година е пълна катастрофа", споделя той.

Преди години ситуацията изглеждала другояче, разказва шефът на посредническата агенция. Дори и добре квалифицирани поляци се хващали като сезонни работници в Германия. Но след като успявали да съберат известна сума, след няколко години те преставали да работят по германските полета и инвестирали спечелените пари в родната Полша. "Освен това междувременно нивото на заплатите в Полша се повиши и дори там се усеща недостиг на сезонна работна ръка. В Полша има много възможности за намиране на по-привлекателна работа", казва той.

"При нас пристигат много повече запитвания за сезонни работници, отколкото можем да ангажираме", оплакват се от друга посредническа агенция, която наема работна ръка от Румъния. Шефът на агенцията споделя, че икономическото развитие в Румъния не е толкова добро както в Полша, но отливът на полски сезонни работници просто не може да бъде компенсиран с работна ръка от Румъния.

"Работата на полето е тежка и ние не успяваме да намерим германски сезонни работници. Затова сме зависими от нашите вече доказани работници от Източна Европа. Но в последно време пристигат все по-малко", оплаква се производителят на аспержи Юрген Якобс. Той споделя, че тази година при него се записали общо 350 помагачи от Полша и Румъния, само че 85 от тях въобще не дошли.

Сега германските селскостопански сдружения настояват за отваряне на трудовия пазар за сезонни работници от страни, които не членуват в ЕС. "Проблемът е в това, че от Полша, България и Румъния при нас пристигат все по-малко хора. Затова би било разумно в бъдеще да бъдат ангажирани сезонни работници от Украйна и Беларус", казва председателят на градинарското сдружение в Бранденбург Андреас Йенде.

Демографска промяна в Полша

По принцип не става дума за пари, т.е. германските селски стопани не търсят по-евтина работна ръка от германската. "При нас всички получават минималната почасова надница от 8,84 евро - независимо дали са германци или източноевропейци. Не става дума за пари, става дума за това изобщо да намерим хора", казва Андреас Йенде.

Председателят на градинарското сдружение в Бранденбург разказва, че тази провинция е започнала да произвежда зеленчуци и плодове - най-вече аспержи - в големи количества през 1990-те. По правило засаждането и прибирането на аспержите е тежка работа. Но по време на голямата безработица след обединението на Германия много германци са изкарвали хляба си, работейки на полетата с аспержи. По-късно обаче в тази сфера започват да работят предимно полски сезонни работници, които не след дълго се пренасочват към Великобритания, защото там заплащането е по-добро. Така германските производители прибягват до помощта на работници от България и Румъния. В най-добрите времена в Бранденбург е имало по 7000 сезонни работници. Тази година обаче те са само 5000.

"Междувременно и в Полша настъпи демографска промяна. Там също се търсят специалисти и все повече млади поляци намират работа в родината си и по професията си", казва Андреас Йенде. Румънците и българите също търсят по-добре платена работа. В Германия те предпочитат да работят като строителни работници или пък като доставчици на пощенски пратки, защото в тези сфери могат да получават и над десет евро на час.

Разликата в заплащането в Германия и Източна Европа все още е доста голяма. Докато в Германия минималната почасова надница възлиза на 8,84 евро, в Полша тя е 2,85 евро, а в Румъния - 2,50 евро. В България минималното почасово заплащане възлиза на 1,57 евро.

Прогноза за времето - 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375154

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над северното крайбрежие, къде на отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 26-28°.

Светлана Алексиевич: "Цяла Русия лъже"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286237_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%3A+%22%D0%A6%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B5%22

 Колаж от изказвания на Светлана Алексиевич по публикации в „Нойе Цюрхер Цайтунг”, „Ди Цайт” и Дойче Веле от края на 2015 година:

Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат да го повярват нито в Русия, нито на Запад, но страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. Разликата е фундаментална.

***

Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: „Свобода! Свобода!”. Какво се случи с тези хора? Сега скандират: „Путин! Путин!”. Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила - все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: „Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда - и поради това трябва да се надигнем!”. Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?

***

Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия - това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война, или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.

Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: „Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От всички тези войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни”. През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.

По нареждане на Кремъл беше създадено войнственото видео „Аз съм руски завоевател”. Само за няколко месеца 3 милиона души го гледаха в интернет. Възторжените коментари бяха стотици: „Завоювахме Сибир - и сега имаме петрол и газ. Завоювахме Украйна, Балтика и Казахстан и станахме най-голямата страна в света”. Обикновените руснаци нямат друга алтернатива и поради това черпят самочувствие от мисълта, че Русия отново е велика. На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен „победа” и „поражение” - не случайно военните паради отново излязоха на мода и всички славят „героичното минало” на страната.

***

Днес в Томск и в други градове в събота и по празниците на пенсионерите им раздават безплатен бял хляб. Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните, за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: „Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби”.

От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове. И пак повтарят: „Трябва да стискаме зъби. И да си държим езика зад зъбите. В Донбас не се бият руснаци. Когато защитаваме една свещена кауза, ако се налага - ще лъжем. Цялата страна ще лъже”. И тя лъже. Лъжата се е превърнала в ритуал. Вече почти никой не говори истината. Нейният глас се чува все по-рядко. Например, когато се обаждат хора като онова танкистче с тежки изгаряния, чиято снимка видях в интернет: „Там се бият хора, които са взели кредити или изплащат ипотеки. Бият се за пари. Има и осъждани. Разбира се, пропагандата също въздейства. Лично аз вярвах, че ще се бием срещу фашистите. Трябваше да си скъсаме пагоните и да замажем регистрационните номера на машините. Путин е хитър. Официално непрекъснато повтаря, че в Украйна няма руски войски, а на нас вика: „Давай, давай, по-бързо!”.

И това всички го знаят. Хората добре знаят, че мнозина са отишли на война заради парите. В интернет платените тролове разпространяват легенди, че от другата страна имало цели батальони поляци и американци, но ранени руски войници, завърнали се в страната, не са ги виждали. Вярно, чували са за тях, но лично не са ги срещали.

Symbolbild Russland Krim Krise

"Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си."

***

Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. В обществото цари небивала подозрителност. Всички преследват шпиони. Навремето под подозрение в шпионаж попадаха само учените, днес обаче всеки може да излезе шпионин: моряците, домакините, кой ли не. Наскоро арестуваха Светлана Давидова от Вясма, майка на седем деца. Обвиниха я в държавна измяна, за която се полагат 10 до 15 години лагер. Престъплението ѝ: обадила се в украинското посолство и разказала, че руски войски от Вясма се бият в Донбас, чула го от офицери. А как са разбрали, че Давидова е звъняла в посолството? Издали я съседите. Та нали е война!

От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката обсъждаше една-единствена тема: хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха! Или пък разговорът ми със сина на една приятелка, студент в Московския университет. Русия можела за шест часа да превърне в радиоактивна пепел не само САЩ, но и целия останал свят, уверяваше ме той. Откъде го знаеш това? - попитах го. „Ами от телевизора.”

Многобройни граждански организации, включително и доброволни, бяха обявени за чуждестранни агенти, защото получавали пари от Запада. За какво ли ѝ е на нашата страна списък на чуждестранните агенти? Ето за какво: за да насъсква едни граждани срещу други граждани. И това ако не е гражданска война…

В Държавната дума депутатите сериозно обсъждаха дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици. Защото младите хора бягали от страната… Скоро сигурно вече ще бъде опасно да разговаряш с чужденци. А неотдавна приеха закон, който забранява на гейовете и лесбийките да взимат шофьорска книжка. Директорката на едно училище в голям руски град беше уволнена, защото празнувала заедно с децата Хелоуин. Уволняват хора от работа само заради едно селфи, вкарват ги в ареста заради безобидни туитове, претърсват жилищата им заради това, че са харесали нещо във Фейсбук.

Тази година страната отпразнува 70-годишнината от победата. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си.

 

Савона - ябълката на раздора, все пак стана министър

http://clubz.bg/68559-savona_qbylkata_na_razdora_vse_pak_stana_ministyr

Популистите в Италия все пак се установяват на власт. Вчера Джузепе Конте представи състава на тяхното правителство. По този повод Ройтерс и Франс прес представят портрети на ключови министри в новия кабинет на коалицията Движение Пет звезди и Лига.

Джовани Триа - министър на икономиката и финансите

Преподавател по политическа икономия. Близък до идеите на крайната десница Лига по въпросите за данъчната политика, Триа обаче подкрепя оставането на Италия в еврозоната, но смята, че тя трябва да бъде реформирана. Той иска опростяване на италианската фискална система и приветства въвеждането на плосък данък с две данъчни ставки -15 процента за физическите лица и 20 процента за юридическите лица. Триа подкрепя и идеята за увеличаване на ДДС. Той обаче е против идеята на Движение 5 звезди за въвеждане на доход от 780 евро за най-бедните в Италия. Тази сума е известна като "граждански приход". Хората, които я получават ще са длъжни да си търсят работа и да приемат една от първите три оферти за работа, които получат. 

Триа е на 69 години. Роден е в Рим. По образование е юрист. Завършил е университета Сапиенца. Понастоящем е председател на Националното училище по администрация и преподава политическа икономия в университета Тор Вергата в Рим. Бил е консултант във външно министерство, в министерството на финансите и в Световната банка. В последно време трудовете му са били посветени на ролята на институциите в икономиката, на международната миграция и на развитието.

Матео Салвини - министър на вътрешните работи

Лидер е на крайната десница Лига. На 45 години. Партията му е втората по големина в италианския парламент и в управляващата коалиция. Като министър на вътрешните работи Салвини ще се занимава и с управление на миграцията. Приоритет на Лига е именно намаляване на незаконната имиграция.

Матео Салвини.

Салвини е чест гост в италианските медии. Той рядко губи хладнокръвие и говори прямо. Салвини превърна Лига от регионална политическа формация, която не искаше приходите от данъци на Севера да бъдат изпращани в недоразвития италиански Юг, в крайнодясната националистическа партия. Нейният лозунг "Италия на първо място" по примера на този на Тръмп се хареса на гласоподавателите след години на анемичен икономически растеж и на масова миграция.

Луиджи ди Майо - министър на труда и на икономическото развитие

Лидер на антисистемното Движение 5 звезди, което сега е най-голямата самостоятелна партия в парламента. На 31 години. Той се надяваше дори да стане премиер, но Лигата не го подкрепи в тази насока, притеснявайки се, че в този случай движението му би доминирало в управляващата коалиция.

Луиджи ди Майо.

Сега Ди Майо ще е начело на ново суперминистерство, съчетаващо труда и икономическото развитие. Негова ще е задачата да приложи обещанията на Движение Пет звезди в областта на икономиката, в това число и въвеждането на дохода от 780 евро месечно за най-бедните. Той ще се занимава и с трънливи промишлени въпроси, като бъдещото на банкрутиралия национален авиопревозвач АлИталия и оцеляването на най-голямото европейско стоманодобивно предприятие ИЛВА, което е в процес на продажба. 

Ди Майо няма опит в управлението. Но се показа като експерт по водене на предизборна кампания. От 2007 г. Ди Майо бързо се издигна в антисистемното движение. Стана депутат и дори заместник-председател на парламента. През септември миналата година чрез онлайн гласуване на активисти на движението Ди Майо бе избран да оглави кампанията му за изборите през март. 

Ди Майо отказва да приеме понятието популист като определящо позициите на Движение Пет звезди и казва, че не иска Италия да бъде антиевропейска или екстремистка в позициите си. Смята се, че именно той е смекчила доктрината на движението по въпроса за излизане от еврозоната или за съюзите с други партии.

Луиджи Ди Майо е учил право, но не е завършил. Професионалният му опит се ограничава до кратко пребиваване на позицията администратор на уеб сайт и помощник режисьор, което породи критики по негов адрес в социалните мрежи. Той обаче припомня на критиците си, че Франция и Австрия имат доста млади лидери, визирайки Еманюел Макрон и Себастиан Курц.

Енцо Моаверо Миланези - министър на външните работи

Работил 20 години в Европейската комисия. В периода 1995 - 2000 г. когато Марио Монти беше европейски комисар за вътрешния пазар, а после за конкуренцията, Моаверо Миланези бе негов главен съветник. На 63 години е. Бил е министър по европейските въпроси в правителствата на Марио Монти и Енрико Лета. Има дълбок институционален опит. Преподава в университета Бокони в Милано и Сапиенца в Рим. По образование е юрист. От 2005 г. ръководи юридическия факултет в Свободния международен университет за социални науки "Гуидо Карли" в Рим.

Паоло Савона - министър на европейските въпроси

На 81 години. Икономист, известен с критиките си срещу еврото. Заради него президентът Серджо Матарела отхвърли първия проект на коалиционно правителство на Движение 5 звезди и на Лига. В последната си книга Савона нарича въвеждането на еврото в Италия "историческа грешка" и говори за План Б за излизане от еврозоната, без възможно никакви вреди за Италия, ако това се окаже необходимо.

Савона има богат опит като министър, като висш служител в Италианската национална банка, в частни банки и в организацията на предприемачите Конфиндустрия. Той бе министър на промишлеността през 1993 г. Бил е преподавател по икономика в Масачузетския технологичен институт и е автор на редица книги за международното банкиране, валутните системи и макроикономиката.

Как се тренира волята?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286236_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B0%3F

 Интервю на германския седмичник "Ди Цайт" с известния италиански алпинист:

Ди Цайт: Неведнъж сте казвали, че последните 800 метра преди върха може да бъдат превзети само ако човек наложи волята си над болките и изтощението. С какво най-вече трябва да се пребори волята?

Меснер: С нашия инстинкт за самосъхранение. На него именно човечеството дължи оцеляването си, освен алтруизма естествено, тъй като човекът е социално същество, но инстинктът за самосъхранение е нашият най-силен инстинкт. И той не иска да се изкатеря горе на върха, той ми казва там е опасно. Въпреки това ние го правим. Същевременно правим всичко възможно, за да оцелеем. По същество – едно противоречие.

"Ди Цайт": Именно!

Меснер: Но ние сме направили последната стъпка в отвъдното – последната стъпка отвъд нас самите, отвъд нашия инстинкт за самосъхранение и ако оцелеем, тогава сме доказали на самите себе си, че владеем изкуството на оцеляването. А това по същество е ключът към щастието или онова, което смятаме, че е щастие.

Това е като прераждане: по този начин аз отново си дарих живот, макар че го бях изложил на абсолютна опасност, сега разполагам с всички възможности да го изпълня отново със съдържание. Още утре мога отново да поема към върховете, а след няколко седмици да се отдам на някоя нова идея. Нищо не може да се сравни с този уникален приток на енергия.

"Ди Цайт": И това се превърна в съдържание на Вашия живот?

Меснер: Базисната постановка на алпинизма още от самото му начало гласи: възможно или невъзможно? Всяка ново поколение се опитва да направи възможно онова, което предишното поколение е обявило за невъзможно. А това е постижимо само ако човек повишава възможностите си и закалява волята си. Тъй че аз винаги съм имал високи изисквания към себе си и по този начин намерих верния подход към живота.

"Ди Цайт": Междувременно вие налагате вашата воля и в други житейски сфери.

Меснер: Наново при всеки нов проект, при всяка нова идея. И то винаги тук и сега. Което не изключва, разбира се, и провали.

"Ди Цайт": Тук и сега – това е свързано непосредствено с алпинизма и природата.

Меснер: Всъщност с живота изобщо. Щастие е възможно само тук и сега, т.е. когато човек не го търси в някакви книги например. Човек е щастлив, когато не се пита повече дали е щастлив, когато това усещане се е вселило така да се каже подсъзнателно в клетките му. Успешният живот е резултат от успешното осъществяване на идеи.

"Ди Цайт": Възможно ли е впрочем човек да тренира волята си?

Меснер: Да, като постоянно си поставя нови цели и залага всичко за постигането им. Волята се поддава на заякчаване също като мускулите.

"Ди Цайт": Вие вече сте залагали веднъж всичко материално, за да финансирате една своя експедиция, когато китайците са искали от вас 250 000 долара.

Меснер: Всъщност 80 000 долара и трябваше да жертвам само моето порше.

"Ди Цайт": Явно винаги намирате начин да наложите волята си.

Меснер: Неведнъж съм балансирал между самоунищожение и саморазхищение. Тоест, винаги съм бил готов да се откажа от всичко, с което разполагам, в името на моите проекти.

"Ди Цайт": Необходимо ли е това?

Меснер: Без висок залог не бих могъл да постигна високите си цели. Затова винаги съм залагал всичко - време, средства, ентусиазъм, умения - с риск да се проваля. Този модел не е за препоръчване. Но на онези, които наистина искат да вървят напред, бих казал: това е единственият път.

"Ди Цайт": Децата Ви наследили ли са Вашата силна воля?

Меснер: Надявам се не и ината ми. Не знам дали са наследили моята самоувереност, но това не е и необходимо. Те трябва сами да се преборят с живота. А това понякога е по-трудно от прокарването на нови идеи.

"Ди Цайт": Една известна Ваша сентенция гласи: важното е човек да знае къде се намира планината.

Меснер: Неин баща всъщност е германският планински водач Йохан Грил, първият човек, изкачил Вацман по източната стена. С което е искал да каже: аз трябва да знам какво искам; трябва да знам каква е моята цел. Мисля, че проблемът на мнозина млади хора днес е именно, че не знаят какво искат.

"Ди Цайт": Но понякога човек просто не знае какво иска, познато ли Ви е това усещане?

Меснер: Не, аз знам какво искам.

"Ди Цайт": Във всяка ситуация, винаги и навсякъде?

Меснер: Не. Научих това с течение на времето. Между моята десета и двадесет и пета годишнина бях ентусиазиран катерач. Но никога не бих могъл да си представя, че един ден ще покорявам хималайските осемхилядници. И ето, че през 1970 ми се отвори възможност да се включа в една експедиция за Нанга Парбат, ръководен единствено от желанието да изживея легендарната Рупалска стена, най-високата стена в света, за която се е говорело, че ще остане завинаги непреодолима. Само че след като изкачих Рупал, вече не можех да се катеря, защото пръстите на краката ми измръзнаха и няколко бяха ампутирани. Така че през 1970 настъпи първият прелом в моя живот.

"Ди Цайт": По време на тази експедиция, при много драматични обстоятелства, загива и брат Ви. Въпреки това оттогава нататък Вие се отдавате изцяло на алпинизма.

Меснер: През януари 1971 подадох оставка като учител и си рекох, че ще правя това, което винаги най-много съм обичал да правя – търсене на приключения. И така станах високопланински алпинист, специалист в една дисциплина, която тепърва трябваше да изуча. Внимателно гледах какво и защо го правят по-старите, кое смятам за правилно и кое не. Не след дълго бях в състояние сам да финансирам моите начинания. Аз бях първият, изкачил един осемхилядник практически без никакви средства. Други харчеха 300 000 долара, аз 10 000 - за една и съща цел. Така открих ключа за изгодно финансиране и станах експерт в алпинизма. Можех да си позволя повече експедиции от другите, можех да си позволя също някой и друг провал, а освен това имах и повече успех. Започнах да пиша книги, да изнасям доклади, да организирам експедиции. Можах да си построя къща и да си купя цял замък.

"Ди Цайт": Вие станахте най-прочутият алпинист на всички времена, един вид попзвезда.

Меснер: Точно обратното, трябваше да търпя много завист и нападки! Но никога повече нямах проблеми с финансирането на моите мечти. Което беше голям проблем в началото, тъй като не произлизам от богато семейство.

Когато приключих с осемхилядниците, си дадох сметка, че оттук нататък мога само да се повтарям. Затова реших да предприема нещо различно. Моите спонсори обаче ми казаха пустинята не ни интересува, ти си повелителят на Хималаите. Аз отказах да играя тяхната игра, останах без спонсори и започнах отначало. Преориентирах се към приключения на хоризонтално равнище, от Антарктика до Гоби.

Меркел и Меснер през 2006

Меркел и Меснер през 2006

"Ди Цайт": Знаем, че всяка година правите обиколка в планините с Ангела Меркел. Човек се пита какво ли си говорите?

Меснер: Докато ходим не говорим, едва когато стигнем крайната цел или в хижата.

"Ди Цайт": Преценката на експерта – как се представя германската канцлерка в планината?

Меснер: Тя е по-твърда и издръжлива от редица други, с които съм ходил.

Die Zeit, Kann man Willensstärke trainieren? (25.05.2018)

 

Превод: Стоян Гяуров

Текстът е публикуван в блога на Стоян Гяуров www.icecreamst.com

За 57% от българите съдиите са зависими от външен натиск

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/01/3188070_za_57_ot_bulgarite_sudiite_sa_zavisimi_ot_vunshen/?ref=rss


Едва 30% от анкетираниет през януари от "Евростат" българи смятат, че независимостта на съдилищата и съдиите в страната е добра, докато цели 57% го ценяват положението по този критерий като лошо. Точно обратното е при средният за 28-те страни членки на ЕС показател - 32% казват, че е лошо, а 56% са доволни.<br /><br />Почти същите данни се повтарят и в анкетата сред бъларския бизнес - като добра определят независимостта на съдиите 27%, а като лоша 55%, като всеки пети...

Борисов при Путин - пробив или нов шлем?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286235_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+-+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BC%3F

 Бойко Борисов имаше само една цел при първото си посещение в Кремъл: да уговори нови доставки на руски газ за България. Петимата министри в делегацията така и не успяха да отвлекат вниманието от шестия придружаващ - директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. А когато от Москва дойдоха съобщенията, че разговорите продължават по-дълго от предвиденото и зад затворените врати са Борисов, икономическият вицепремиер Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова, беше пределно ясно: става дума за газ.

Борисов трябваше да отиде в Москва по две причини: първата е свързана с любимия му проект за газов хъб, който да получава гориво от няколко места и да разпределя доставки за други европейски страни, но втората е далеч по-съществена. В момента България получава газ само от тръбата през Украйна, а Русия се заканва да прекрати доставките по това трасе заради влошените отношения с Киев и победата на украинската "Нафтогаз" в милиардния арбитраж срещу руския "Газпром". Рискът България да се окаже изправена пред липса на доставки не може да бъде изцяло изключен. Страната ни обаче сама се поставя в това положение, защото вече девет години след газовата криза от 2009 година, България продължава все да достроява своите връзки със съседните страни и продължава да е зависима основно от една тръба - руската.

Какво получи Борисов?

Почти построеният "Турски поток", който ще пренася газ от Русия под Черно море до Турция, може да се разклони и да достигне и до България - съобщението дойде от Путин, който добави и уверение от Ердоган. Това обаче се различава от първоначалната цел България да договори директна руска тръба за бъдещия хъб. Различава се и от споменатия преди седмица от Румен Радев "Български поток" след срещите му с Путин и Медведев. Но това е безспорен резултат - България получи уверение, че "Турски поток" ще достигне до нейната територия, т.е. ще има доставки.

Какви количества обаче, на какви цени, с какви транзитни такси - всички тези въпроси остават за бъдещето. Единственият отговор засега е, че "завоят" на тръбата може да стане само при спазване на всички правила на Европейския съюз. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков побърза да охлади ентусиазма на българската страна и само час по-късно каза пред руски журналисти, че "все още не, не сме се договорили... България проявява интерес". В изявлението си след срещата с Путин, Бойко Борисов каза, че "пазарът и търсенето определят количествата и цените". Няма обаче исторически доказателства, че с Русия може да се работи така - единствено на пазарен принцип. Путин директно каза, че "въпросите за обема на доставките, транзита или хъба трябва да се решават в общия комплекс от доставки на наши енергоносители за европейския пазар". И за да няма неразбрали, руският президент подчерта как "ние обезпечаваме на 100 процента българските нужди от природен газ". Когато нямаш алтернатива, цената е каквато каже другата страна.

Иван Бедров

Иван Бедров

Каква е истинската цена?

Пробив или провал беше срещата на Борисов с Путин? Коментарите по тази тема скоро няма да спрат. Едните ще казват как българският премиер е отишъл и смело е поставил българския интерес, за да получи ангажимент за доставки. Други ще напомнят как новината за посещението дойде първо от Русия, как Борисов даваше вид на призован, как благодари на Путин, "че не е злопаметен", как пое вината, че винаги той е бил "този, който е създавал напрежение". Всъщност българският премиер дори отиде и по-далеч - той изказа благодарност, че "Газпром" бил опростил 800 милиона евро неустойки за "Южен поток", при положение че руският гигант бе задължен от Европейската комисия да поеме ангажимент, че не може да търси неустойки. Всичко това обаче са нещата на повърхността - тези жестове не са истинската цена.

Истинската цена Путин сам я назова: Русия е готова да строи АЕЦ "Белене", ако проектът бъде възстановен. Русия е готова и да предложи гориво за АЕЦ "Козлодуй" и да участва в удължаване на експлоатацията на Шести блок. Малко по-късно руският президент произнесе онази фраза - че ще разглежда енергийните теми в "общия комплекс". Това обяснява защо толкова трескаво българското правителство реши да приеме решение, с което да предложи на Народното събрание да отмени мораториума върху строителството на "Белене". Трябвало е да се случи преди 30 май. Така отново на хоризонта се задава някакъв шлем, макар и не толкова голям, колкото онзи на Първанов. И ако Борисов трябва да бъде упрекнат в нещо, то не е конкретно поведението му по време на срещата в Москва, а нещо съвсем друго - това, че допусна почти десет години агентите на руския интерес в българската енергетика да направят всичко възможно интерконекторните връзки да се забавят и България да продължава да е изцяло зависима от Русия.

 

Честит рожден ден на Митьо Маринов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6892052

Честит рожден ден на Митьо МариновДнес рожден ден празнува Митьо Маринов от отдел “Оживление”. Той е талантлив, находчив, пише увлекателно, а още е много млад. Затова е и сред най-успешните автори (родените след 1989 г.) в приложението TrendY. Честито, Мите! Желаем ти много здраве и

САЩ може да признаят Голанските възвишения като част от Израел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286234_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5

 Първо Ерусалим, а после и Голан? Според някои непотвърдени информации, САЩ биха могли да признаят суверенитета на израелската държава над Голанските възвишения, които през 1967 бяха окупирани от Израел, а през 1981 - и анексирани, съобщи "Дойче веле". Това обяви израелският министър на разузнаването Израел Кац в интервю през миналата седмица. Вероятността това да се случи, според него, била голяма. Решението на САЩ можело да бъде взето в обозримо време - "след повече или по-малко месеци". Бъдещето на окупираните Голански възвишения действително е било споменато в американския Конгрес. Според израелското радио "Аруц Шева", в средата на май републиканският депутат Рон де Сантис е заявил, че Голанските възвишения били "неотменима съставна част" от Израел. Поради тази причина за Израел било от решаващо значение да задържи тази стратегически важна област, намираща се северно от Галилейско море. "Аруц Шева" цитира и тези думи на републиканския конгресмен: "С оглед на гражданската война в Сирия и разширяването на иранското влияние в Сирия САЩ трябва да признаят и израелския суверенитет над Голанските възвишения". Подобна стъпка от страна на САЩ би означавала коренна промяна на досегашната позиция на Вашингтон по този въпрос. До момента американците не признаваха Голанските възвишения за съставна част на Израел. Същата позиция заема и германското правителство. "Никоя държава няма правото да си присвоява чужда територия против волята на засегнатите държави – това гласи един от основните принципи в международното право и особено в Хартата на ООН", заяви през 2016 говорител на германското външно министерство.

 
Израел пое контрола над част от Голанските възвишения по време на т.нар. Шестдневната война от 1967 г. Тогава се стигна до ескалация на напрежението между Израел и неговите съседи. Още в предходните години съществуваха спорове между Израел и Йордания за ползването на водата от река Йордан; а създадената през 1959 година Организация за освобождение на Палестина (ООП) започна да атакува Израел с оръжие от територията на съседните Йордания, Сирия и от ивицата Газа. През пролетта на 1967 г. египетският президент Гамал Абдел Насър нахлу с войски на Синайския полуостров и блокира Залива Акаба – единствения излаз на Израел на Червено море. Реакцията на Израел не закъсня – той атакува Египет, Сирия и Йордания и само за броени дни превзе ивицата Газа, Синайския полуостров, Западния бряг на река Йордан с Източен Ерусалим и Голанските възвишения. Още по време на бойните действия Израел започна да прогонва живеещите в региона на Голанските възвишения араби.
 
Израелският писател Амос Ос, който по онова време участва в сраженията като войник, пише, че е бил изненадан от готовността на много от неговите сънародници да анексират превзетите земи. "Дали наистина вярваха, че во веки веков ще можем да властваме над повече от един милион палестинци и че те ще се примирят с нашето господство? Нима бяха забравени поуките от британското владичество, когато ние, израелците, се надигнахме срещу чуждото господство? Историята ни учи, че няма окупация без огън и меч". Очакванията на Ос се оказаха оправдани: след окупацията конфликтът със съседните държави се задълбочи още повече. През 1981 година Израел анексира въпросната област. Еврейската държава оправдава тази стъпка с военно-стратегическото значение на областта. От високите над 2000 метра планински върхове лесно може да се наблюдава и контролира Югоизточен Ливан, както и Югозападна Сирия – т.е. тъкмо онези територии, от които по времето на Шестдневната война Израел е бил постоянно атакуван. Контролът над река Йордан също играе важна роля за еврейската държава. Сирия пък същевременно продължава да гледа на анексираните Голански възвишения като на законна част от своята територия. Обединените нации контролират един отрязък земя между окупираната от Израел част от Голанските възвишения и другата част, която се владее от Сирия.
 
В началото на новото хилядолетие Израел изяви готовност да върне на Сирия Голанските възвишения. Но когато през 2011 г. там избухна въстание, което постепенно прерасна в открита война, Израел промени решението си. В хода на войната правителството в Дамаск загуби контрола над обширни части от сирийската територия. В Голан първоначално нахлуха джихадистки групировки. През август 2014 те задържаха редица войници от разположените по тези места мироопазващи сили на ООН, които няколко дни по-късно все пак бяха пуснати на свобода. През последните месеци обаче по същите места нахлуха бойци на ливанската "Хизбула". Твърди се, че те многократно са пресичали и границата към анексираните от Израел територии. Ако подкрепяните с милионни суми и оръжия от Иран милиции успеят да се задържат в региона на Голанските възвишения, това би представлявало огромна заплаха за Израел. Израелски експерти по въпросите на националната отбрана смятат, че присъствието на "Хизбула" и в останалата част от сирийската държавна територия също представлява огромна заплаха за еврейската държава. През последните седмици и месеци Израел многократно атакува военни укрепления на Хизбула и се опита да блокира пратки на оръжия, които по всяка вероятност са били предназначени за нейните бойци в Сирия.
 
Ако САЩ действително признаят анексираните от Израел части от Голанските възвишения като израелска територия, това несъмнено ще предизвика огромно недоволство сред част от арабския свят – сравнимо с онова недоволство, което предизвика решението на Белия дом да признае Ерусалим за израелска столица.

Автомобил рани петима пешеходци в Манчестър, шофьорът избяга

https://www.actualno.com/europe/avtomobil-rani-petima-peshehodci-v-manchestyr-shofioryt-izbjaga-news_677418.html

Автомобил се качи на тротоара и блъсна пешеходци в град Манчестър късно снощи. При инцидента са ранени сериозно петима души, съобщи местната полиция, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал малко преди полунощ в района на "Трафорд парк" (окръг в градската област Голям Манчестър), съвсем близо до стадион "Олд Трафорд". Шофьорът е избягал моментално, но от полицията уточняват, че до този момент няма основания инцидентът да се смята за терористичен акт. Свидетел твърди, че колата

Германският бизнес очаква твърд отговор от ЕС на американските мита

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286233_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%

 Европа трябва да отговори твърдо на американското решение да бъдат наложени мита върху вноса на алуминий и стомана от Европейския съюз, Мексико и Канада. Това посочват от Асоциацията на германските промишлени и търговски камари (DIHK) и Обединението на германските работодатели (BDA), цитирани от Ройтерс.

„Ако САЩ погазят международните правила за търговия, то тогава е необходим силен, но най-вече съвместен и силен отговор на ЕС“, заяви председателят на BDA Инго Крамер в изявление.

От своя страна председателят на DIHK Ерик Швайцер заяви, че „всички ще загубят“ от американското решение. По думите му е важно да се поддържа диалога с Вашингтон, но допълни, че при необходимост „трябва да бъдат предприети контрамерки, за да се засили позицията на ЕС“.

В същото време германската асоциация на стоманопроизводителите заяви, че мотивът за въвеждането на митата от страна на Вашингтон, оправдано с националната сигурност, е „гротеско“.

„Мерките на САЩ са протекционистка намеса в международната търговия и се противопоставят на принципите на Световната търговска организация (СТО)“, заявиха от Wirtschaftsvereinigung Stahl в изявление.

„Обвиненията на САЩ, че вноса от ЕС е заплаха за националната сигурност, са гротески“, посочват още производителите на стомана, които също така се надяват СТО да вземе бързо решение за противопоставяне на митата.

Налогът за внос на стомана в САЩ от ЕС, Канада и Мексико от утре ще е в размер на 25%.

По статията работи: Елена Илиева

 

Стягайте куфарите за море, юни идва, ето какво време ни очаква…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d1%8f%d0%b3%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d1%83%d1%84%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d1%8e%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be/

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р. Струма – около 23°, за високите полета – между 17 и 19°, а за планините – между 3 и 12°.
Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 31° и 36°. Такава е прогнозата за времето през юни, от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
И през юни ще се запази тенденцията за неравномерно разпределение на валежите. В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, а в източната – валежите ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества. Климатичната нормата на валежите в равнините е между 50 и 70 л/ кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони – от 70 до 130 л/кв.м. Юни ще започне с топло време и максимални температури между 29° и 34°.
Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. През следващите дни до края на първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевична дейност и градушки.
В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места. През второто десетдневие температурите ще се задържат около нормалните за периода, пише за жената бг. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност.
Слънчеви часове ще има преди пладне. През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще настъпи стабилизиране на атмосферата, превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места, с най-голяма вероятност около 22 и 24-ти юни.

Материалът Стягайте куфарите за море, юни идва, ето какво време ни очаква… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Калин Георгиев празнува рожден ден със съпруга и син в Будапеща

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6892072

Калин Георгиев празнува рожден ден със съпруга и син в БудапещаВ Будапеща ще посрещне рождения си ден главният комисар от резерва Калин Георгиев. Той е в унгарската столица в компанията на най-любимите си хора - съпругата и сина Максим. “Откакто напуснах МВР на 13 юни 2013 г., всеки рожден ден отбелязвам извън България”, каза Георгиев. Тримата ще останат в Будапеща до 6 юни,

МФ очаква излишък от 1 452,3 млн. лева по КФП към май

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286232_%D0%9C%D0%A4+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%88%D1%8A%D0%BA+%D0%BE%D1%82+1+452%2C3+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%9A%D0%A4%D0%9F+%D0%BA%D1%8A%D0%

 На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към май 2018 г. да бъде положително в размер на 1 452,3 млн. лева (1,4 % от прогнозния БВП), съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Приходите и помощите по КФП към май 2018 г. се очаква да бъдат в размер на 16 006,1 млн. лева (41,9 процента от годишния разчет), като спрямо май 2017 г. се отбелязва ръст от 1 289,6 млн. лева. Увеличението спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1 336,8 млн. лева (9,4 процента), докато постъпленията в частта на приходите от помощи са по-ниски.

Разходите по КФП (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) към май 2018 г. са в размер на 14 553,8 млн. лева, което е 37,0 процента от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП за същия период на 2017 г. са били в размер на 13 033,1 млн. лева. Номиналното нарастване се дължи както на по-високия размер на разходите по националния бюджет, така и на нарастването на разходите по сметките за средства от Европейския съюз.

Ръстът на разходите по националния бюджет се дължи основно на по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания и по-високите разходи за персонал – основно поради увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование и др.

В същото време по сметките за средства от ЕС нарастват основно капиталовите разходи.

 

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 май 2018 г. от централния бюджет, възлиза на 456,5 млн. лева.

От министерството на финансите посочват още, че месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите по КФП поради спецификата на данъчния календар.

По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по КФП на касова основа към месец април 2018 г. е положително в размер на 1 319,1 млн.  лв. (1,3 % от прогнозния БВП) и се формира от излишък по националния бюджет в размер на 1 528,6 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 209,5 млн. лв. Месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите по КФП поради спецификата на данъчния календар.

Постъпилите приходи и помощи по КФП към април 2018 г. са в размер на 12 970,8 млн. лв.или 33,9 % от годишните разчети. Съпоставени със същия период на предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 1 020,0 млн. лв. (8,8 %), докато постъпленията от помощи са по-ниски.

Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 10 873,8 млн. лева, което представлява 34,9 процента от планираните за годината приходи. Съпоставено с данните към месец април 2017 г. данъчните постъпления нарастват номинално с 8,9 процента (887,0 млн. лева).

Приходите от преки данъци са в размер на 2 332,4 млн. лв. или 40,5 % от предвидените в разчетите за годината, като спрямо същия период на предходната година нарастват с 302,3 млн. лева (14,9 %).

Приходите от косвени данъци са в размер на 4 996,5 млн. лв., което е 33,0 % от разчетите за годината. Съпоставено с данните към април 2017 г., постъпленията в групата нарастват със 165,2 млн. лв. (3,4 %). Постъпленията от ДДС са в размер на 3 378,9 млн. лв. или 34,5 % от планираните. Размерът на невъзстановения ДДС към 30.04.2018 г. е 69,3 млн. лева. Приходите от акцизи възлизат на 1 523,2 млн. лв. (29,6 % от разчетените за годината). Постъпленията от мита са 79,9 млн. лв. или 42,1 % от разчета за годината.

Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 539,1 млн. лв. или 49,1 % изпълнение на годишните разчети.

Приходите от социално и здравноосигурителни вноски са 3 005,9 млн. лв., което представлява 32,9 % от разчетените за годината. Съпоставено със същия период на предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 14,2 % (374,8 млн. лева).  

Неданъчните приходи са в размер на 1 719,5 млн. лв., което представлява 36,6 % изпълнение на годишните разчети.

Приходите от помощи са в размер на 377,4 млн. лева.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към април 2018 г. възлизат на 11 651,7 млн. лв., което е 29,6 % от годишните разчети. За сравнение разходите за същия период на предходната година са в размер на 10 426,1 млн. лева. Номиналното нарастване се дължи както на по-високия размер на разходите по националния бюджет, така и на нарастването на разходите по сметките за средствата от Европейския съюз. Ръстът на разходите спрямо същия период на 2017 г. е основно поради по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания (базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври), по-високи разходи за персонал (основно поради увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование) и нарастването на капиталовите разходи (основно по сметките за средства от ЕС).

Нелихвените разходи са в размер на 10 871,3 млн. лв., което представлява 29,2 % от годишните разчети. Текущите нелихвени разходи към април 2018 г. са в размер на 10 132,2 млн. лв. (32,6 % от разчета за годината), капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 728,7 млн. лв. (11,8 % от разчетите към ЗДБРБ за 2018 г). Предоставените текущи и капиталови трансфери за чужбина са в размер на 10,5 млн. лв. Лихвените плащания са в размер на 390,1 млн. лв. или 54,0 % от планираните за 2018 година.

Размерът на фискалния резерв към 30 април 2018 г. е 10,7 млрд. лева, в т.ч. 9,9 млрд. лева депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,8 млрд. лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

По статията работи: Елена Илиева

Цените на ваканционните имоти бележат умерен ръст от началото на годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286231_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D1%83

 Купувачите на ваканционни имоти са склонни да заделят по-големи бюджети, за да се сдобият с втори дом на морето. Цените растат умерено, както и обемът от продажби, а българските купувачи имат все по-осезаемо присъствие на пазара, като повечето от тях купуват ваканционни имоти за лично ползване със собствени средства. Това става ясно от проучване на пазара на строително-инвестиционната компания Green Life CityHome.

Засега през 2018 г. средните бюджети за покупка на ваканционен имот у нас са нараснали с близо 15% и приближават 60 хил. евро, става ясно от анализа. Клиентите са склонни да платят по-висока цена в замяна на по-високо качество на продукта с включени допълнителни услуги. Купувачите търсят имоти с добавена стойност, които освен пълноценна почивка им осигуряват и възможност за възвръщаемост на инвестицията, отбелязват от Green Life CityHome.

„Изискванията на клиентите вече надхвърлят характеристиките на имота и все повече касаят факторите извън него – заобикаляща среда, допълнителни услуги, достъп и сигурност. Затова голяма част от тях избират затворени комплекси“, пояснява Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life. По думите му най-търсени са апартаментите с една спалня, със средна площ около 55-60 кв.м, а купувачите държат на добрата гледка – към морето или вътрешен двор, както и наличието на тераса.

През 2017 г. цените на ваканционните имоти са се задържали почти без изменения спрямо предходната въпреки нарастващото търсене и покупките още на етап „на зелено“. През този летен сезон ръстът ще е умерен в рамките на 10-15%, отчитат от Green Life CityHome.

Цените на апартаментите с една спалня в Созопол варират между 50 хил. и 60 хил. евро, а в Поморие такъв тип имоти се предлагат между 30 хил. и 40 хил. евро. „Някои от по-заможните клиенти се насочват към покупка на къща, където цените достигат 180-200 хил. евро. „Тази опция им позволява по-голямо спокойствие и не ги ангажира с целогодишна поддръжка, както обособените отделно стоящи къщи“, уточнява Екатерина Желяпова, търговски директор направление ваканционни имоти на Green Life CityHome.

Обемът на продажбите през 2017 г. бележи ръст от 20% спрямо предходните 2 години, отчитат от компанията. „Очакваме тази година активността отново да бъде висока и сделките с ваканционни имоти да се увеличат с около 10%“, коментира Екатерина Желяпова.

Присъствието на българските купувачи става все осезаемо и има по-голяма тежест на ваканционния пазар, посочват още от Green Life CityHome. Интересът на родните клиенти се задържа висок, заради което от компанията очакват близо 10% ръст на сделките с българи през тази година.

 

„За сънародниците ни желанието да имат втори дом не е нещо ново. В съвременния динамичен свят то просто се трансформира от познатите ни в миналото “вили на морето” в инвестицията в жилище в затворен комплекс, където ангажиментът за грижата за имота е оставен на друг, а за собственика остава удоволствието от почивката“, казва Теофил Петров.

Българските клиенти разчитат основно на собствени средства при покупката на ваканционни имоти. Най-често използват спестявания или доходи от работа в чужбина. Единици са случаите, при които сделките се финансират с банков кредит, посочват от Green Life CityHome. „По-голямата част от настоящите собственици купуват единствено за лично ползване. Под 50% от клиентите решават да отдават имота си под наем, като възвръщаемостта на инвестицията достига 5-6% на годишна база“, пояснява Екатерина Желяпова.

Рускоговорещите клиенти запазват добрите си позиции и през този летен сезон. Делът на купувачите от Русия и Украйна не се повлиява от разрастването на българския пазар и представлява над 1/3 от всички клиенти. Те се интересуват основно от класически ваканционни имоти за лично ползване. Част от тях избират жилища от градски тип, тъй като планират трайно установяване в България, отбелязват от Green Life CityHome.

„Руските граждани традиционно избират България за покупка на втори дом, но конкуренцията на страната в международен план не бива да се пренебрегва. При клиентите, които разполагат с по-големи бюджети, изборът се разширява и със страни като Кипър и Испания, където средата е сходна, както и характеристиките на предлаганите имоти, но цените са по-високи“, пояснява Теофил Петров.

За по-малко от две години гражданите от Израел са се превърнали в трети основен пазар за ваканционни имоти у нас. През изминалата година делът им е малко над 10%, като Green Life CityHome прогнозира, че закупените от тях имоти ще се увеличат през 2018 г. „Клиентите от Израел са привлечени от ниските цени на туристическите услуги и след няколко посещения на Черноморието немалка част се превръщат от туристи в купувачи“, коментира Екатерина Желяпова.

Предпочитания за покупка на ваканционен имот у нас проявяват и граждани на все повече страни от Западна и Централна Европа. Макар да не могат да се откроят със сериозен дял при покупките, интересът им е показателен за потенциал, който може да се развие занапред, отбелязват от Green Life CityHome.

„Броят на държавите, чиито граждани се интересуват от „втори дом“ у нас, се увеличава. С това се разкриват нови перспективи за популяризиране на българския ваканционен пазар и отвъд традиционните клиенти от Германия, Чехия и Великобритания“, допълва Теофил Петров.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Георги Станчев издаде стихосбирка и замълча

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6892066

Георги Станчев издаде стихосбирка и замълчаЧовекът глас, както наричат Георги Станчев - солиста на “Диана експрес”, певецът, изпял емблематичната “Душа камбана”, сега страни от света, не иска да се говори за него. Издаде с успех стихосбирка със свои текстове. Той е един от певците с най-ярка индивидуалност, които се появяват в българската популярна музика в началото на 80-те години.

Ива Русинова с дебют в новото предаване „Авто банда”

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/iva-rusinova-s-debiut-v-novoto-predavane-avto-banda-6082943

Красива жена и хубава кола: това си е взривоопасна комбинация. Не е учудващо, че именно такъв тандем е избран за пилотния епизод на новото предаване „Авто банда” на vbox7.com.

Читател: Открих открадната и захвърлена до коша една от 3D фигурите на пешеходните пътеки във Варна

https://petel.bg/CHitatel--Otkrih-otkradnata-i-zahvarlena-do-kosha-edna-ot-3D-figurite-na-peshehodnite-pateki-vav-Varna__267170

Снимка Moreto.net Открих открадната и захвърлена една от 3D фигурите на пешеходните пътеки във Варна до коша за боклук, съобщава читател на Mor...

Евгений Дайнов: Борисов опозори България и ЕС. Трябва да бъде съден за измяна

https://petel.bg/Evgeniy-Daynov--Borisov-opozori-Balgariya-i-ES--Tryabva-da-bade-saden-za-izmyana__267171

Снимка Булфото Политологът Евгений Дайнов публикува във фейсбук яростен коментар срещу извиненията на българския премиер към Путин, п...

Купувате кола и не я пререгистрирате? 200 лв. глоба!

https://petel.bg/Kupuvate-kola-i-ne-ya-preregistrirate--200-lv--globa-__267172

Снимка Булфото 200  лева глоба ще плаща всеки, които си продаде колата, а след това новия собственик не я пререгистрира на собственото си ...

Крещене, скубане, шамари... Учители налагат ученици на екскурзия

https://petel.bg/Kreshhene--skubane--shamari----Uchiteli-nalagat-uchenitsi-na-ekskurziya__267174

Скандал с побой над две четвъртокласнички разтърси Кърджали. Посегателството е извършено от директора и учителка от Основно училище "Св. ...

Ново страшно заболяване плъзна по света

https://petel.bg/Novo-strashno-zabolyavane-plazna-po-sveta__267175

Учени от Австралия обявиха, че е необходимо да се отделят повече средства за борба с язвата Бурули  - опасна инфекциозна болест, върху коя...

Министър Владислав Горанов скастри няколко пъти Антон Хекимян в ефира

https://petel.bg/Ministar-Vladislav-Goranov-skastri-nyakolko-pati-Anton-Hekimyan-v-efira__267173

Министър Владислав Горанов говори в студиото на bTV по някои от най-актуалните теми, свързани най-вече със срещата на Бойко Борисов и някол...

Учени: Скоро хората ще живеят по 130 години, а ще изглеждат като 20-годишни

https://petel.bg/Ucheni--Skoro-horata-shhe-zhiveyat-po-130-godini--a-shhe-izglezhdat-kato-20-godishni__267177

Снимка Булфото В близко бъдеще хората ще живеят по 130 години, а ще имат тяло и мозък като в младостта си, твърдят учени генетици. Генетичн...

Шотландска клиника ще се бори с пристрастяване към криптовалутите

https://petel.bg/SHotlandska-klinika-shhe-se-bori-s-pristrastyavane-kam-kriptovalutite__267178

Шотландска клиника, специализирана в лечение на пристрастявания, обяви, че създава програма за борба със зависимост от криптовалутите -...

Адвокат Марковски зажали кметицата Иванчева: Милата още страда за градинките, храстите и дърветата в "Младост"

https://petel.bg/Advokat-Markovski-zazhali-kmetitsata-Ivancheva--Milata-oshhe-strada-za-gradinkite--hrastite-i-darvetata-v-Mladost__267179

"Нарушение на правата на моя клиент за изконни. Срещу Иванчева е повдигнато обвинение без достатъчни доказателства, както изисква закона....

Племенницата на Вапцаров: Тази чалга песен е първият терористичен акт спрямо културата

https://petel.bg/Plemennitsata-na-Vaptsarov--Tazi-chalga-pesen-e-parviyat-teroristichen-akt-spryamo-kulturata__267180

Племенницата на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова, сподели възмущението си от песента на Антонина, която превърна стихотворението "Прощалн...

Министър Петкова внесе яснота какви точно договорености са постигнати на срещата между Борисов и Путин

https://petel.bg/Ministar-Petkova-vnese-yasnota-kakvi-tochno-dogovorenosti-sa-postignati-na-sreshhata-mezhdu-Borisov-i-Putin__267181

„Категорично мога да заявя, че всички срещи между руския президент Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов бяха много констру...

Томислав Дончев: България не е плавателен съд, за да си сменя курса

https://petel.bg/Tomislav-Donchev--Balgariya-ne-e-plavatelen-sad--za-da-si-smenya-kursa__267182

При визитата ни в Русия настоявахме за диалог, дори само това е добър резултат. Даде се посока в редица сфери - сигурност, антитероризъм, об...

Морски дарове за повече секс и лесно зачеване

//dariknews.bg/novini/liubopitno/morski-darove-za-poveche-seks-i-lesno-zachevane-2100552

Двойките, които редовно хапват морски дарове, правят повече секс и по-лесно зачеват потомство, пише сп. "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Как феновете на Хан Соло го прецакаха

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-fenovete-na-han-solo-go-precakaha-6082930

...и какви са хоризонтите пред поредицата "Междузвездни войни", коментира редакторът ни за кино Георги Петров

Среща между Путин и Ким Чен Ун изглежда ще има

https://www.actualno.com/asia/sreshta-mejdu-putin-i-kim-chen-un-izglejda-shte-ima-news_677417.html

Северна Корея и Русия са се договорили за среща на най-високо равнище през тази година - между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Тя ще бъде посветена на годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БГНЕС. Според публикуваната информация от агенция ЦКТА договореността е постигната на 31 май при разговорите на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Пхенян. Според агенция

Как е изглеждала Меган Маркъл на първата си сватба

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-e-izglezhdala-megan-markyl-na-pyrvata-si-svatba-6082923

На 10 септември 2011 г. Маркъл се омъжва за кинорежисьора Тревър Енгелсън, с когото се разделят две години по-късно

На 1 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6892087

На 1 юни рожден ден иматГеорги Къркеланов, актьор Десислава Тодорова, депутат в 44-ото НС Доц. Маргарита Гешева, национален консултант по токсикология и началник на Клиниката по токсикология на “Пирогов” Надя Попова, поетеса, журналистка и преводачка Никола Статков, писател и сценарист Пламена Гетова, актриса Крисия, талантлива млада певица Георги Станчев,

Скандалният бивш шеф на НДК Мирослав Боршош отива на съд

http://pogled.info/bulgarski/skandalniyat-bivsh-shef-na-ndk-miroslav-borshosh-otiva-na-sad.94975

/Поглед.инфо/ Софийската градска прокуратура (СГП) предаде на съд бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател на съвета на директорите Валентин Кръстев. Обвинителният акт, внесен в Софийския градски съд, е за сключване на неизгодни сделки, нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, длъжностно присвояване и принуда.

С подвита опашка до Кремъл и обратно

http://pogled.info/bulgarski/s-podvita-opashka-do-kremal-i-obratno.94976

/Поглед.инфо/ Приключенията на една българска делегация начело с премиера Борисов в Русия

Защо отнемат българчета от семействата им в Норвегия?

http://pogled.info/svetoven/evropa/zashto-otnemat-balgarcheta-ot-semeistvata-im-v-norvegiya.94977

/Поглед.инфо/ Български семейства стават жертва на социалната служба в Норвегия, след като децата им са били отнети. За случаите ни сигнализира наш сънародник в страната, който се свърза с bTV. Оказа се, че български семейства бягат от Норвегия, след като са подредили там целия си живот, за да спасят децата си, показа разследването на Мария Цънцарова.

Владислав Горанов: Руски газопровод? Само ако отговаря на правилата на ЕК

http://clubz.bg/68558-vladislav_goranov_ruski_gazoprovod_samo_ako_otgovarq_na_pravilata_na_ek

Ако евентуален нов проект за минаване на газопровод през България не отговаря на правилата на ЕК и той няма да стане, както не се е реализирал "Южен поток". Това каза пред бТВ финансовият министър Владислав Горанов по повод посещението на премиера Бойко Борисов в Москва и водените там разговори. Горанов изтъкна, че България не се е молила за газопровод през нейна територия, а просто е имало съвпадение на интересите й с тези на Русия. Той отрече да е имало каквото и да било извинение.

Според него разговорите са били като между партньори.

"Ако приемем, че сме нарушили интересите на Русия, защото защитавахме общоевропейски цели, това не е повод за извинение, каза Горанов.

Така той отговори на въпрос за спрените проекти "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Министърът поясни, че те не са се случили, защото в тях е имало частично несъответствие с правилата на Европейската комисия.

Според финансовият министър разклонението от "Турски поток" към България е договорено политически, а сега се работи по техническите детайли.

"За нас беше важно да гарантираме запазване на статута на страната на играч в транзита на газ и да гарантираме, че ако през Украйна спре да идва газ, ще има доставка на гориво от друго място", каза още финансовият министър.

Той изтъкна, че прагматичнвите отношения с Русия не значат загърбване на ЕС.

World Universities Reputation Rankings 2018

http://www.eurochicago.com/2018/06/world-reputation-rankings-2018/

Overall, the results of the 2018 World Reputation Rankings are relatively stable, with the same US and UK universities claiming the top eight places. The only change is that the University of Oxford drops slightly from joint fourth to fifth place, to fall behind the University of Cambridge. The University of Chicago remains in ninth place for the second year but it is joined by the University of California, Los Angeles (UCLA), which makes the top 10 for the first time since 2014, after rising four places. The US still dominates the table with 44 universities, up from 42 last year, although it is worth noting that this year’s table includes 105 universities, four more than last year, as a result of joint scores.

Васил Тончев: Темата за лотарийните игри заслужава обществен дебат

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sova-haris-poveche-ot-polovinata-balgari-igrayat-na-igri-na-shtastieto

Това е занимание за хората със средни доходи, бедните и богатите са по-резервирани, показват данните

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване