Митове и лъжи за храните ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286271_%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B8+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8

 Когато човек се почувства зле, нерядко си мисли, че това навярно се дължи на храната, която е поел, казва холандският експерт по здравословно хранене Мартейн Катан.

От друга страна съществуват стотици теории за това кои са най-полезните храни, предпазващи от различни болести или алергии. Мартейн Катан е проучил най-разпространените твърдения и рекламни послания за храните и развенчава някои упорити митове:

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите

Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но за съжаление, биохраните не са по-полезни от останалите, произвеждани от традиционното земеделие. Количествата пестициди, съдържащи се в храните, са като цяло толкова малки, че не играят съществена роля. Вярно, биологичните зеленчуци съдържат по-малко нитрати от другите, но е много ясно дали това е предимство. Едно време се смяташе, че нитратите се превръщат в човешкото тяло в нитрити и нитрозамини, които причиняват рак. Днес обаче знаем, че това изобщо не е вярно. Даже е възможно нитратите да понижават кръвното налягане, което не би било никак лошо. И все пак има много други причини, поради които си заслужава да се подкрепя биологичното земеделие. Така например стопаните, които  отглеждат своите животни по екологичен начин, използват по-малко антибиотици от обикновено. Прекаляването с антибиотици води до възникването на резистентни бактерии,  които са опасни и за човека.

Мит № 2: Яжте повече сурова растителна храна

Bunte spitze Paprika

Зеленчуците не са прекалено богати на хранителни вещества. Те обаче съдържат много витамин C и фолиева киселина. При термичната им обработка, например при сваряване, се губи част от съдържанието на витамин С, но това не бива да ни безпокои, защото витамин С днес можем да и набавим по най-различни начини. Затова пък топлинната обработка на зеленчуците има редица предимства: при нея се унищожават някои опасни бактерии - например Ешерихия коли, която в момента създава големи проблеми на  консуматорите на сурови зеленчуци и салати в САЩ.

Мит № 3: Кравето мляко е нездравословно, причинява много алергии 

Млечните мазнини наистина не са полезни: те повишават холестерина в кръвта, т.е. увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова е добре да купуваме мляко с по-ниска масленост. А иначе млякото съдържа ценни съставки:  витамин B-12, йод, калий и цинк. Млякото също така е важен източник на белтъчини за вегетарианците.

Между 1 и 2 процента от малките деца наистина са алергични към млечните белтъчини, но с напредването на възрастта този проблем отслабва. А млечната захар понякога не се понася добре от хората в Африка, Азия и от някои  южноевропейци, което обаче се проявява само при усилена консумация на мляко. Един недостатък все пак има консумацията на мляко: възможно е при мъжете това да увеличава риска от рак на простатата, но само в минимална степен. Повече основания имаме да твърдим, че млякото помага да се предпазим от рак на дебелото черво.

Мит № 4: От въглехидрати се пълнее

Schokoladen-Osterhasen

Всяка диета ни въздейства, независимо дали тя се базира на намалената консумация на въглехидрати, мазнини или просто залага на приемането на по-малко храна. При диетичното хранене ядем по-малко, защото не можем да ядем всичко, които ни се иска. А това намалява приема на калории.

За 3 милиарда години човешка еволюция организмът се е научил да не губи калории. Нищо от енергията, която получаваме при хранене, не се  губи - независимо дали говорим за въглехидрати, белтъчини или мазнини. Прилича на спестовна сметка в банката: няма никакво значение в коя банка внасяме сумите, важно е само колко големи са те. Всичко постъпва по една и съща сметка, а в нашия случай - в корема ни.

Мит № 5: Пшеничните продукти са вредни за здравето

Има хора, които не понасят глутена и могат да се разболеят сериозно от пшеничните протеини. Такава е например цьолиакията - сериозно заболяване, което обаче е много рядко: развиват го не повече от 1 до 5 на хиляда души. Огромното болшинство от хората обаче нямат проблеми с пшеничните продукти. Напук на всички научни познания упорито се разгласява, че тези продукти причиняват много от здравословните ни проблеми.

Brot Brotsorten

А такива имаме всички: изпитваме болки, умора, отпадналост, депресии. Милиони хора по света страдат от стомашно-чревни проблеми, а те се влияят много силно от т.нар. ефект на плацебото. Затова

пшеницата често бива уличавана като причинител на всички злини без да има доказателства, че тя би могла да разболява хората масово. 

Мит № 6: Витамин C помага срещу настинка - колкото повече –толкова по-добре!

Тази теория е била основно проверена. Резултатът: витамин C не предпазва от настинка.  Ако човек редовно (всеки ден) приема ударна доза витамин С, следващата настинка ще продължи вместо 5 дни – само четири и половина. За да се постигне обаче този ефект, той трябва ежедневно да пие по 1000 мг витамин С – което изобщо не е здравословно.

12.11.2015 DW fit und gesund Vitamin C

Две обширни изследвания доказаха, че прекаленият прием на витамин С може да доведе до образуването на камъни в бъбреците. С други думи: не можем безнаказано да приемаме големи дози витамин С.

Мит № 7: Захарта причинява хиперактивност при децата

Теорията, че т.нар. Синдром на хиперактивност у децата се причинява от захарта, възниква преди 50 години в САЩ. Но междувременно е доказано, че тази теория не е вярна. По-късно се появи твърдението, че не захарта, а изкуствените оцветители причиняват заболяването. Но и това не е солидно доказано.

Кои са действителните опасности?

Истинските опасности за нашето здраве са тютюнопушенето, алкохолът и наднорменото тегло. Най-големият проблем в развитите индустриални държави е този, че храни се предлагат в изобилие. А наднорменото тегло причинява много болести, включително рак.

*Мартейн Катан е професор по здравословно хранене в Свободния университет в Амстердам и автор на книгата "Защо хлябът не ни вреди, а микровълновите печки не унищожават витамините". 

Меркел сподели с германския национален футболен отбор познанията си за Русия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-spodeli-s-germanskiia-nacionalen-futbolen-otbor-poznaniiata-si-za-rusiia-snimki-2101146

Германският канцлер Ангела Меркел сподели познанията си за Русия с германския национален отбор, преди футболистите да заминат за Световното първенство, започващо на 14 юни, предаде ДПА.
 
След вечерята в хотела в ита

„Спейс екс“ отложи първия туристически полет до околностите на Луната

//dariknews.bg/novini/biznes/spejs-eks-otlozhi-pyrviia-turisticheski-polet-do-okolnostite-na-lunata-2101153

Компанията „Спейс екс“ измести напред срока за осъществяване на първия полет с космически туристи до орбита около Луната, съобщи "Уолтстрийт джърнъл".
 

Наемен убиец, майка, магьосница… многобройните лица на Анджелина Джоли

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naemen-ubiec-majka-magiosnica-mnogobrojnite-lica-na-andzhelina-dzholi-2100800

Анджелина Джоли завинаги ще остане един от секссимволите на Холивуд. Красива жена, талантлива актриса, любяща майка и неуморим боец в защита на човешките права. Някога кльощавото депресирано момиче днес е предана майка и защитничка на хуманитарни каузи.

Десетки жертви след изригването на вулкана Фуего в Гватемала (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-zhertvi-sled-izrigvaneto-na-vulkana-fuego-v-gvatemala-video-2101144

По последни данни 25 души са загинали от изригването на вулкана Фуего в Гватемала, а близо 300 са ранени, съобщи Гражданска защита, предаде Ройтерс. Това е най-силното изригване на този вулкан от повече от 40 години. Потокът от лава е дълъг 8 км.
 
В

Цяла седмица жега и гръмотевични бури

https://offnews.bg//obshtestvo/tciala-sedmitca-zhega-i-gramotevichni-buri-681916.html

Седмицата започва с променливо време, слънце, жега и гръмотевични бури ще се редуват през деня. 

Днес максималните температури ще са между 28 и 33 градуса. Валежи са възможни на много места, повече гръмотевици синоптиците прогнозират в Източна България. 

Край морето ще духа слаб до умерен северозападен вятър. На брега термометрите ще показват между 23-27 градуса, а сред вълните от 2 бала около 23 градуса.

Валежи в планините ще има след обяд, по високите части ще духа силен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 20 градуса, а на 2000 метра – около 14.

Така ще е и утре, но температурите ще паднат с градус-два. Облачността ще остане променлива. Следобедни бури ще има до петък. В последния работен ден се очаква дъждът да ни даде глътка въздух. 

През уикенда - предмно облачно с кратки превалявания. 

Плувци от 35 клуба мериха сили в турнира Black Sea Cup във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/04/82677/%d0%bf%d0%bb%d1%83%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-35-%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b1%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0-blac

Над 300 плувци стартираха в първото издание на силния международен турнир по плуване Black Sea Cup, който бе официално открит в събота следобед на басейн „Приморски“. Организатори на престижната надпревара са ПСК „Черно море”, община Варна, Плувен комплекс „Приморски” и Българската федерация плувни спортове. 309 плувци от 35 клуба от Великобритания, Румъния, Турция и България […]

Глобалният капитал запазва ангажимента си към Лондон въпреки Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286270_%D0%93%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D

 Международните инвеститори остават фокусирани върху Великобритания, като демонстрират ангажимент към Лондон, което означава, че запазват доверието си в пазара, съобщава консултантската компания JLL.

Компанията прогнозира, че инвестициите в имоти във Великобритания ще достигнат около 55 млрд. паунда (близо 63 млрд. евро) през 2018 г. През първото тримесечие вече бяха осъществени няколко знакови инвестиции, включително на южнокорейската компания Mirae Asset Financial Group, която плати 340 млн. паунда (388 млн. евро) за закупуването на първокласната офис сграда 20 Old Bailey в лондонското Сити след придобиването на Cannon Bridge House.

Въпреки първоначалните притеснения инвеститорите смятат, че излизането на Великобритания от ЕС няма да навреди на пазара в дългосрочен план, като силният пазар в Лондон привлича разнообразен международен капитал, казва Алистър Медоуз, ръководител на отдел „Капиталови пазари във Великобритания“ в JLL.

„Продължаваме да наблюдаваме разнообразен капитал, както вътрешен, така и международен, с апетит за инвестиции във Великобритания“, казва Медоуз. „Той варира от канадски и южнокорейски пенсионни фондове, до европейски и азиатски застрахователникомпании, глобални суверенни фондове и особено американски фондове за инвестиции в недвижими имоти“, допълва експертът.

Медоуз съобщава, че през 2017 г. трансакциите са нараснали с около 30%, като Великобритания е привлякла капитали на стойност над 60 млрд. паунда (68 млрд. евро). „Офисите и индустриалният сектор остават много силни и се наблюдава растящ апетит на инвеститорите към алтернативни сектори“, отбелязва той.

Сред знаковите сделки през 2017 г. са били придобиването на офис сградата Walkie Talkie от хонконгския конгломерат Lee Kum Kee за сумата от 1,3 млрд. паунда (близо 1,5 млрд. евро) и на кулата Cheesegrater от хонконгската компания CC Land в сделка за 1,5 млрд. паунда (1,7 млрд. евро).

Освен това подразделението на Deutsche Bank AG за управление на активи купи две офис сгради в Лондон от M&G Real Estate за 310 млн. паунда (355 млн. евро), а частната имотна компания на катарското кралско семейство Alduwaliya придоби централата на Ofcom Riverside House за 150 млн. паунда (195 млн. евро).

„В Лондон над 80% от трансакциите с офиси в централната част са били осъществени от международни инвеститори начело с хонконгски/китайски компании, които държат над 35% от пазара. Инвеститори от Близкия изток и Германия заемат съответно второ и трето място“, казва Джулиан Сандбах, ръководител на отдел „Капиталови пазари в Лондон“ в JLL.

Последиците от Brexit за големия финансов сектор в лондонското Сити остават фактор, въпреки че данните за промяна са ограничени. Някои компании неизбежно ще преместят офисите си, но Лондон все пак остава офис пазар с недостатъчно предлагане, като усвояването на офис площи през 2017 г. е било значително над средното равнище в последните десет години.

JLL обаче предупреждава, че Великобритания може да напусне ЕС без сделка през 2021 г. и това остава риск за перспективите в дългосрочен план.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

 

Германски депутати настояват: Външният министър да проведе възпитателен разговор с украинските власти

http://pogled.info/svetoven/germanski-deputati-nastoyavat-vanshniyat-ministar-da-provede-vazpitatelen-razgovor-s-ukrainskite-vlasti.95052

/Поглед.инфо/ В Бундестага възложиха на германския външен министър Маас, който е на посещение в Украйна, да даде ясен сигнал на Киев: никаква ескалация, никаква офанзива в Донбас, за отклоняване вниманието от катастрофалната политика на украинското ръководство. Впрочем, авторът на посланието до Маас счита, че украинските власти са "непредсказуеми".

СМИ: Закупуването на руските С-400 от Турция представлява заплаха за НАТО

http://pogled.info/svetoven/smi-zakupuvaneto-na-ruskite-s-400-ot-turtsiya-predstavlyava-zaplaha-za-nato.95051

/Поглед.инфо/ Американско-турските отношения винаги са се отличавали със своята експресивност и твърдост. Лидерите на държавите винаги взискателно са се отнасяли към колегите си, което като резултат е направило тези връзки особени. Но в последно време между Анкара и Вашингтон назрява скандал, който в перспектива заплашва да стане „страшен кошмар за НАТО“.

Как ще се позиционира Xiaomi на "Шанз-Елизе"?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286269_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+Xiaomi+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%A8%D0%B0%D0%BD%D0%B7-%D0%95%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B5%22%3F

 Производителят на смартфони Xiaomi постигна успех със стилни, но евтини модели на развиващите се пазари, включително на вътрешния ѝ пазар Китай. Въпросът е дали тази формула може да проработи на пазари като Европа, където Samsung Electronics и Apple доминират, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Отговорът ще определи дали Xiaomi наистина заслужава оценката от поне 70 млрд. долара, която източници, запознати с въпроса, твърдят, че тя търси при първичното си публично предлагане, планирано за тази година.

Миналата седмица базираната в Пекин Xiaomi отвори първия от 10-те брандирани с нейната марка магазини в Париж, както и един в Милано. В парижкия магазин, който се намира на пет минути разстояние от Помпиду, Xiaomi продава два модела смартфони от висок клас, както и някои от своите други устройства, включително преносими колонки и електрически скутери.

Европейските усилия на компанията бяха стартирани миналата година в Испания, където вече има три магазина на Xiaomi. Отвъд Франция и Италия фирмата вече има планове за Великобритания, Германия и Холандия, коментира старши вицепрезидентът Уан Сян, който отговаря за глобалната експанзия.

"Виждаме страхотна възможност“, коментира Уан, обяснявайки, че конкуренцията в Европа „не е достатъчно силна“.

Залозите за Xiaomi са големи. Нейните планове в САЩ са с неясно бъдеще заради нарастващото напрежение между Вашингон и Пекин във връзка с търговските им отношения. Китайските технологични компании вече не се радват на американското гостоприемство. По-рано тази година Huawei Technologies, третият по големина производител на смартфони в света, не успя да навлезе на пазара в САЩ. През април Министерството на търговията забрани на американски компании да продават технологии и компоненти на ZTЕ.

Уан твърди, че Xiaomi планира да влезе в САЩ, но не бърза: „Трябва да постигнем успех на едно място, а след това да се насочим към друго“.

Продажбите в Европа се насочват към обещаващ старт. Xiaomi беше шестият по популярност производител на смартфони в Западна Европа през първото тримесечие, в рамките на което продаде 621 хил. бройки. Това е над отчетените година по-рано 18 хил. устройства според IDC. Тя е номер едно в Гърция, с 24% пазарен дял, надминавайки Samsung и Apple. В Испания пък е на четвърто място с 12% дял по данни на IDC.

Отвъд плановете да отваря магазини, за да популяризира марката, Xiaomi сключи сделки с четири ключови телекомуникационни оператора, включително Orange, за продажбата на смартфони, обясни Уан.

Ниският клас устройства Redmi носи около 92% от продажбите на смартфони на Xiaomi според Canalys, но компанията се насочва към по-платежоспособните потребители с модели като Mi Mix 2S. Той предлага функции, подобни на тези на високия клас конкуренти, но на по-ниска цена – 500 евро във Франция, докато iPhone X на Apple започва от 1159 евро.

Предстои да видим как ще се представи този подход на пазари, където купувачите на висок клас устройства са готови да плащат повече и където телефоните често се продават в партньорство с мобилните оператори.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Магдалена Иванова

 

/Видео/ Показният разстрел на бизнесмен в Слънчев бряг от ревност!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%bc%d0%b5/

Прокуратурата е повдигнала обвинение за умишлено убийство на 37-годишния мъж, който беше задържан след показния разстрел на бизнесмен в Слънчев бряг, научи bTV.

Очаква се да бъде поискана и постоянна мярка задържане под стража.

Стрелбата е станала пред хотелски комплекс, когато в курорта е било пълно с туристи. Жертвата е 54-годишният Коста Николов, собственик на игрални зали от дълги години. С опасност за живота е 22-годишната му спътница Симона, която е служителка в едно от казината му в курорта. Тя е дъщеря на полицейски шеф.

Убийството на бизнесмена в Слънчев бряг е показно, твърди свидетел
Според разследващите става въпрос за класически любовен триъгълник. „Категорично установено по делото е, че повод за деянието е необузданата ревност, изпитвана от дееца“, посочи пред bTV окръжният прокурор Георги Чинев.

По думите му обвиняемият е признал за престъплението и съдейства на разследващите. Той имал връзка с простреляната Симона от началото на май, като ревността му се породила от действията на нейния началник, който в някои моменти се държал с нея грубо, а в други – галантно, водел я на вечери и т.н.

Балистичната експертиза е установила съвпадение между законно притежаваното лично оръжие на арестувания и един от куршумите, поразили жертвите му.

Извършителят беше заловен с оръжие и боеприпаси при опит за бягство в Турция – той е с чисто криминално минало. Застрелял жертвата си от упор, след което стрелял по момичето, което се опитало да го спре.

Материалът /Видео/ Показният разстрел на бизнесмен в Слънчев бряг от ревност! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Китай може да прегази Германия чрез придобивания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286268_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B

 Властите трябва да се отнасят по-внимателно към придобиването на германски компании от китайски инвеститори, за да може Германия да остане лидер в ключовите сектори, посочи водещ институт за проучвания, цитиран от ДПА.

Настъпил е последният момент за действия. Китай може ни прегази, каза Мико Хуотари, който е ръководител на програмата за отношения с Китай в института Merics. Вече видяхме това да се случва в сектора на слънчевата енергия. Това е модел, който може да се повтори многократно в други сектори като роботиката, допълни той. 

 

От години експерти от различни сектори в най-голямата европейска икономика изразяват безпокойство от придобиванията, осъществявани от китайски компании, насочени към ключови германски сектори. Например през 2016 година германският производител на роботи Kuka бе придобит от китайския инвеститор Midea.


Берлин затегна инвестиционните разпоредби миналата година, за да защити стратегически важните си сектори, тъй като продължават притесненията, че китайски компании могат да се сдобият с германски технологии чрез придобивания.


Според новите разпоредби големите придобивания от страни извън ЕС или Европейската асоциация за свободна търговия трябва да бъдат оценени, за да се види дали представляват риск за сигурността или националните интереси.


Стратегическата промишлена политика на Китай извиква необходимостта от повишено внимание, каза Хуотари, отбелязвайки, че Китай не е нормален конкурент.


Китай използва държавни субсидии и големи средства, за да осъществява координирана промишлена политика, каза той.


Най-големият германски синдикат IG Metal изрази подобна позиция.


Зад придобиванията има стратегически интереси на Китай в ключови германски сектори, каза членът на съвета на IG Metal Волфганг Лемб.


Трябва да запазим водещата си роля във високотехнологичните сектори като машиностроенето и строителството на електроцентрали, каза той.


Лемб отбеляза, че IG Metal е станал по-критичен към китайските инвеститори през последните няколко години и допълни, че инвеститорите от Китай вече не спасяват затруднените компании с капитал, а търсят стратегически инвестиции. 


 


По статията работи: Магдалена Иванова

„Еничарство“ по норвежки

http://www.eurochicago.com/2018/06/yeni-n/

Не допусках обаче, че ще настъпи време на толкова брутални прояви на суперлибералната демокрация, по-точно, диктатура - тази, за която защитата на човешките права е най-пропагандираната максима. Да пиша за дехуманизация на демокрацията, за една от най-отвратителните й прояви - легалното отвличане и разделяне на деца от техните родители. Когато това се нарича „закрила на децата“, настъпва диктатура на човешките права, стимулирана от диктатурата на парите. Защото целта на отвличането е печелене на пари - perpetuum mobilе, магическият двигател на суперлиберализма. Тези диктатури са най-тревожната симпоматиката на настъпващата от началото от XXI век промяна на политическата парадигма - от либералния консенсус за „човешките права“ в такъв за „правата на парите“, илюстриран накратко с money talk – парите говорят, те дават сила и влияние на този, който ги има.

БАН: Икономиката ни излиза от кризата нереформирана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286267_%D0%91%D0%90%D0%9D%3A+%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D

 Българската икономика излиза от финансово-икономическата криза нереформирана и с неефективна структура. Десет години след началото на световния финансов колапс много въпроси останаха без отговори, не беше оценена способността на бизнеса да се справя с външни шокове, а бавното и неустойчиво икономическо възстановяване показа, че уроците от кризата не са научени. Това са основните изводи на учени от Института за икономически изследавния при БАН, направени в традиционния си годишен доклад, основна тема, в който е 10-годишнината от началото на световния финансов трус.

 
Началото
 
Както е известно, световната финансова криза започна в края на 2007 г. и началото на 2008 г. с краха на ипотечния пазар в САЩ и кредитния колапс, породен от силно намаляване  на търсенето на ипотечни облигации. В резултат на това ликвидността на световните финансови пазари се срина и финансовите потоци под формата на чуждестранни инвестиции към развиващите се страни, каквато е и България, се свиха. Само в началото на 2008 г. международната търговия намаля с 20%.
Не е тайна, че капиталовият пазар у нас е слабо развит и затова шокът от кризата се пренесе върху реалния сектор. Този процес започна да се усеща в края на 2008 г., когато икономическият растеж се забави до 3,1%. Производствената активност намаля с 20 %, а износът на стоки и услуги се срина с 19%. Общото свиване на фирмените приходи и печалбата доведе до скок на междуфирмената задлъжнялост, която по оценки на Българската стопанска камара през 2008 г. е била 50 млрд. лв, докато през 2013 г. вече се оценява на 171 млрд. лв. Частният външен дълг стигна 90% от БВП.
Преди кризата около 1 млрд. евро годишно външни кредити се усвояваха от икономиката, но още в началото на 2009 г. външното кредитиране почти спря. А реалният сектор разчита 60% именно на него. Затова там най-силно бе усетена кризата. Високият кредитен растеж преди нея породи съмнения за натрупване на системни рискове в банковата система и влошаване на качеството на банковите портфейли, което повлия лошо на икономиката.
 
На червено
 
През 2009 г. бюджетното салдо в България за първи път излезе на червено след 2003 г. Нашата страна загуби 3,6% от БВП през 2009 г. В годините след това бяха регистрирани устойчиви, но ниски равнища на растеж, който не можа да се доближи до регистрираното през 2007г. реално увеличение на БВП със 7,1%. Като цяло следкризисното възстановяване става изключително бавно, твърдят учените от БАН. Според тях пазарът на труда се оказа основният механизъм за приспособяване на икономиката към шока на кризата. При валутен борд това не може да стане с класическа девалвация на валутата и по този начин всички отрицателни ефекти бяха поети от хората чрез обезценка на техния труд. 
Затова предприятията у нас в по-голямата си част и в момента се отличават със своята маломерност. В тях има персонал до 10 души , инвестиционните разходи почти отсъстват, а средната работна заплата е около 90% от средната за страната. В този смисъл профилът на българските предприятия продължава да бъде на малки, нископродуктивни фирми, заети с търговия, а не със създаване на висока добавена стойност. Компаниите с най-голям принос в производствената дейност и след кризата от 2008 г . остават тези, при които се разчита основно на екстензивно развитие и малки по своя обем  инвестиции, както и с ниско заплащане на труда, е един от изводите в анализа.
 
Уязвимост
 
Според него уязвимостта на икономиката в значителна степен се дължи на големия дал на услугите и изостването на индустрията при формирането на брутния вътрешен продукт. Освен това средствата, отделени за социални проекти, не успяха да компенсират загубата на доходи и жизнено равнище. Влиянието на световната криза върху икономиката допълнително се увеличи от неефективните публични разходи. Провежданата фискална политика се оказа реакционна, защото делът на публичните средства, разпределяни от правителството, остана твърде голям.
Кризата задълбочи социалното неравенство, защото увеличи безработицата и ускори неблагоприятните демографски процеси на намаляване на населението и неговото застаряване. Осве това тотално нараснаха диспропорциите в развитието на отделните региони на страната. Съпоставката по показателя паритет на покупателна способност на един човек като процент от средното за ЕС показва, че само столицата София постига равнище от 102% през 2016 г., по което се доближава до някои региони в Дания , Франция и Източна Англия .
Оказва се, че у нас кризата по-скоро поражда допълнителни въпроси, отколкото да дава отговори. Преди нея българската икономика растеше бързо и небалансирано, а след кризата -  бавно и балансирано. Фундаменталният въпрос е как да расте икономиката бързо и балансирано. В момента  следкризисното възстановяване протича бавно, противоречиво и неустойчиво. Причините са не само в запазването на силната външна зависимост на икономиката от процесите в ЕС и еврозоната, където възстановяването също върви бавно, но и поради вътрешни фактори. Фактът, че българската икономика в следкризисния период расте малко по-бързо от средното за ЕС, скрива сериозните проблеми пред нея. Тя излиза от кризата със същите слабости, съществуващи и преди. Най-голям нейн сектор остават услугите. В банките има милиарди левове депозити, но те трудно се превръщат в кредити,  което не допринася за преодоляване на зависимостта от външно финансиране. Увеличава се социалното разслоение на обществото. И най-големият ненаучен урок от кризата е, че икономиката не можа да ускори вътрешното потребление чрез устойчив растеж на доходите, което би довело до реална конвергенция с останалите страни от ЕС и еврозоната .
 
Зависимост
 
Друг проблем, който кризата разкри в българската икономика, е силната й зависимост от преките чуждестранни инвестиции. Техният срив и трудното възстановяване оказаха отрицателен ефект върху икономическата активност в страната . По-сериозният въпрос обаче се свързва с качеството и структурата на преките чуждестранни инвестиции, които се насочиха основно към сектори с ниска добавена стойност. Това налага радикална промяна в политиката по привличане на чуждестранните инвестиции и насочването им в отрасли с висока добавена стойност. В това отношение е необходимо задействане на механизмите на публично-частното партньорство, а основен приоритет на инвестиционната политика на страната да остане подобряването на средата  и намаляването на административната тежест, е позицията на изследователите от БАН.
 
Заключение
 
Тяхното заключение е, че към момента българската икономика не е преодоляла основните слабости, които доведоха до нейната уязвимост в условията на световна криза. Необходимо е развиване на капиталовия пазар в страната , което би позволило преодоляване на изключителната зависимост на икономическото развитие от банковото финансиране. Стъпка в тази посока е възможността да се търгуват български ДЦК на регулиран пазар на БФБ от края на 2017 г . Трябва също да се потърсят възможности за диференциране на външнотърговските партньори, чрез което би се преодоляла високата степен на зависимост от външните пазари на еврозоната в условията на нарастващ световен протекционизъм.
Отварянето на българския износ към азиатския пазар е положителна тенденция. Нарастващото значение на търговските партньори за страната извън еврозоната проличава и от географската структура на износа, в която износът на суровини и материали и на енергийни ресурси в балканските държави заемат все по-значителен дял, възлизащ през 2017 г . респективно на 16,6 и 29%. Зависимостта от външно финансиране може да бъде преодоляна, ако се използват спестяванията, натрупани в търговските банки у нас. Целенасочените мерки на правителството и централната банка за ефективно използване на този ресурс в подкрепа на развитието на българската икономика не само биха подпомогнали дейността на предприятията, но и биха допринесли за увеличаване на данъчните приходи и подобряване на платежния баланс на страната. Не на последно място, биха били и в унисон с усилията на ЕС за възстановяване на кредитирането на реалната икономика и биха стимулирали разрастването на високотехнологичния сектор, вместо да се разчита на европейски средства, чието използване става все по-неясно.

Започват Петровите пости

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochvat-petrovite-posti-681914.html

От днес започват Петровите пости. Наречени са още „Апостолски“, защото завършват на 29 юни, празникът на Св. Апостоли Петър и Павел.

Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност, а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък, постният период се регулира съобразно с това. 

Режимът на Петровия пост е облекчен – пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък, се разрешава риба.

Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.

Ако 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино.

Църквата почита на 4 юни Свети Митрофан, Патриарх Цариградски.

Той бил съвременник на св. Константин Велики и братов син на римския император Пров. Той управлявал Цариградската църква десет години. Когато Константин Велики видял за първи път св. Митрофан, обикнал го като баща.

Във време на Първия вселенски събор св. Митрофан вече бил старец на 117 г. и като не могъл лично да вземе участие в работите на събора, определил своя викарен епископ Александър за свой представител. Императорът изходатайствал от събора за св. Митрофан названието патриарх. И така, той бил първи цариградски патриарх.

При това Константин Велики поканил целия събор да посети болния и престарял архипастир. Когато императорът го запитал кого желае да остави за свой наследник на патриаршеския престол, старецът посочил Александра. След това св. Митрофан казал на александрийския патриарх Александър: "О, брате, превъзходен наследник си оставяш ти!" И взел за ръка архидякон Атанасий, по-късно св. Атанасий Велики, патриарх Александрийски, и го похвалил пред всички.

След това предсказание св. Митрофан се простил с всички и подир 10 дни предал душата си богу в 325 година.

Прокуратурата: Мотивът за убийството в Бургас е необуздана ревност

https://petel.bg/Prokuraturata--Motivat-za-ubiystvoto-v-Burgas-e-neobuzdana-revnost__267520

„Категорично е становището ни, че мотивът за убийството е необуздана ревност”. Това заяви за „Здравей, България” окръжният прокурор на ...

Никола Карастоянов: Локо няма вина, че превърна първенството в надпрепускване с един кон

https://petel.bg/Nikola-Karastoyanov--Loko-nyama-vina--che-prevarna-parvenstvoto-v-nadprepuskvane-s-edin-kon-__267519

Хандбалният Локомотив стана шампион на България за втори пореден път и общо 10-и в историята си. До триумфа варненци стигнаха, след като сп...

Енгибар Енгибаров: Доволен съм, че всички в групата вече се съобразяват със Спартак

https://petel.bg/Engibar-Engibarov--Dovolen-sam--che-vsichki-v-grupata-veche-se-saobrazyavat-sas-Spartak__267518

Треньорът на Спартак Енгибар Енгибаров изрази задоволство, че успели да изпълнят пролетните си цели в Трета лига – Североизточна група. ...

Феновете на Спартак закриха сезона с парти и факли (снимки)

https://petel.bg/Fenovete-na-Spartak-zakriha-sezona-s-parti-i-fakli--snimki-__267522

Феновете на Спартак закриха сезона в Трета лига – Североизточна група с грил-парти и запалени факли. Празникът започна на стадион „Л...

Кръгът "Приморец" управлява Бургас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286266_%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D1%82+%22%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86%22+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81

 Бизнес кръгът "Приморец" реално управлява Бургас, установи разследване на ДУМА. Той е сформиран около собственика на 5-звездния хотел "Приморец" Димитър Караненов, в който дори се пази специален апартамент за кмета Димитър Николов.
Фирми на Караненов имат пръст във всички инфраструктурни проекти, изпълнявани от общината с пари от ЕС. Кръгът "Приморец" участва в реконструкцията на ул. "Крайезерна" за 18 млн. лв., в ремонта на Морската градина за 6 млн. лв. Караненов е концесионер от миналата година на Централния плаж и той вече не е безплатен.
Кръгът мащабно завладява и общински имоти около хотела си. Със съдействието на общината на третата година "доброзорно" е прекратен 10-годишният договор на наемателите на култовия бар "Нептун".

КЕВР баламосва народа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286265_%D0%9A%D0%95%D0%92%D0%A0+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0

 

Регулаторът прави сметки, без да знае дали „Булгаргаз” ще поиска 16% скок на синьото гориво

Комисията за енер­гийно и водно регулиране продъл­жава да заб­луж­дава бъл­гар­с­кия народ, че тока за бита ще скочи само с 1,89% от 1 юли. При проведеното вчера общес­т­вено обсъж­дане в КЕВРотново бе заявено, че за абонатите на ЧЕЗ увеличението ще е с 1,7%, за тези на ЕВН – 1,8%, а за клиен­тите на “Енерго Про“ с 2,6%. Според внесените искания на топ­лофикациите най-голямо пос­къп­ване е поис­кала бур­гас­ката топ­лофикация – 9,06%, Топ­лофикация Плевен – 6,12%, Топ­лофикация Пер­ник иска – 4,16%, а тези в Русе и Сливен — над 3% За София пред­лаганото пос­къп­ване е с около 1,5%. Шефът на комисарите Иван Иванов побърза да се зас­т­рахова, като заяви, че тези сметки са правени, без да е отчетено поис­каното преди месец от Бул­гар­газ увеличение на синьото гориво с 16 %. Така ако цената на газа пос­къпне с над 5 процента, от юли със сигур­ност ще има сериозно вдигане на цената на тока, пар­ното и топ­лата вода. С колко процента ще е шокът за народа, ще стане ясно в края на юни.

Мелания отново се дистанцира от Тръмп

http://clubz.bg/68672-melaniq_otnovo_se_distancira_ot_trymp

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп няма да придружи съпруга си, президента Доналд Тръмп, на срещата на върха на Г-7 тази седмица в Квебек, в Канада, нито в Сингапур на 12 юни за срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорителката на госпожа Тръмп - Стефани Гришам.

"Тя няма да присъства на Г-7 и засега няма планове да пътува до Сингапур", каза говорителката.

Миналата година Мелания Тръмп направи "международен дебют" на срещата на върха на Г-7 в Италия и след това на форума на Г-20 в Германия. Обикновено съпругите и съпрузите на лидерите имат отделна програма за срещите на върха, отбелязва АП, съобщава БТА.

Г-жа Тръмп не придружи съпруга си и за уикенда в Кемп Дейвид, където той отиде с дъщерите си, зет си и най-големия си син. Тя не се е появявала на публично място откакто в средата на май бе приета в болница с бъбречен проблем, който според Белия дом е бил доброкачествен.

Гришам каза, че първата дама се среща с хора от екипа си и работи по проекти. Предвидено е тя да бъде днес с президента, който ще бъде домакин на прием без присъствие на журналисти. 

Без вода в части от Суходол и Сухата река

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-suhodol-i-suhata-reka-681908.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение в кв. „Суходол“ се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 15:00 часа в кв. „Суходол“, местност Трайков чифлик.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Витиня“ в ж. к. „Сухата река“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на ул. "Витиня" от ул. "Тодорини кукли" до ул. "Константин Фотинов". 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Победителят в “Мастършеф” иска някой ден да има собствен ресторант

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6894505

Победителят в “Мастършеф” иска някой ден да има собствен ресторантСтанислав Райчев няма търпение да отиде да учи в Меката на кулинарията “Льо Кордон Бльо” Пожарникар и кулинар, това са две от думите, с които може да се опише 32-годишният Станислав Райчев от Бургас, който спечели кулинарното състезание “Мастършеф”. Той е голям фен на предаването и е гледал всичките му сезони.

Премиерът Борисов на посещение в Албания

https://petel.bg/Premierat-Borisov-na-poseshhenie-v-Albaniya__267507

Премиерът Бойко Борисов заминава за официално посещение в Тирана. Той ще се срещне с албанския си колега Еди Рама, пише "Пик". По време ...

Турският премиер поканил Бойко Борисов на откриването на газопровода Танап

https://petel.bg/Turskiyat-premier-pokanil-Boyko-Borisov-na-otkrivaneto-na-gazoprovoda-Tanap__267516

Снимка: "Канал 3" Турският премиер Бинали Йълдъръм е поканил министър-председателя Бойко Борисов да присъства на церемонията по открива...

Кристиан Димитров: Европейската купа по ветроходство е началото към една голяма цел на Варна!

https://petel.bg/Kristian-Dimitrov--Evropeyskata-kupa-po-vetrohodstvo-e-nachaloto-kam-edna-golyama-tsel-na-Varna--__267517

От петък до неделя Варна ще е домакин на престижна спортна проява – Европейската купа по ветроходство в олимпийския клас „Лазер”. В надп...

Папата с призив срещу мафията

https://petel.bg/Papata-s-priziv-sreshhu-mafiyata__267515

Папата наруши традицията и отслужи литургия в контрилирано от мафията предградие на Рим, съобщава "Нова телевизия".   Главата на римок...

​Вулканът Фуего в Гватемала изригна и взе жертви

https://petel.bg/---Vulkanat-Fuego-v-Gvatemala-izrigna-i-vze-zhertvi__267512

Най-малко седем души са загинали или изчезнали, а близо 300 са ранени, съобщава БНТ.   Вулканът, който е на 40 километра от столицата, изхвъ...

Обвиняемият за стрелбата в Слънчев бряг си е признал

https://petel.bg/Obvinyaemiyat-za-strelbata-v-Slanchev-bryag-si-e-priznal__267514

Прокуратурата е повдигнала обвинение за умишлено убийство на 37-годишния мъж, който беше задържан след показния разстрел на бизнесмен в С...

Анджелина Джоли на 43 – красавицата на Холивуд

https://petel.bg/Andzhelina-Dzholi-na-43-----krasavitsata-na-Holivud__267513

На 4 юни рожден ден празнува американската актриса, режисьор и продуцент Анджелина Джоли. Родената в Лос Анджелис актриса е носител на "Ос...

Стрелец: Днес Вашият любим човек ще Ви ...

https://petel.bg/Strelets--Dnes-Vashiyat-lyubim-chovek-shhe-Vi----__267511

lamqta.com Овен  Днес за Вас ще се грижат много красиво и трогателно, при това демонстрирайки изключителна нежност към Вашата особа. Постара...

Синоптикът Евгения Егова с мрачни новини: Дъждове и бури и отново следобед, този път връхлитат...

https://petel.bg/Sinoptikat-Evgeniya-Egova-s-mrachni-novini--Dazhdove-i-buri-i-otnovo-sledobed--tozi-pat-vrahlitat---__267510

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Това прогнозира дежурния...

ЦСКА-София с екзотичен нов треньор. И с нова емблема

http://clubz.bg/68671-cska_sofiq_s_ekzotichen_nov_trenor_i_s_nova_emblema

ЦСКА-София има нов треньор и той се казва... Нестор Ел Маестро. Това не е грешка, нито е шега. Името на 35-годишния сърбин наистина е такова.

Той е роден на 25 март 1983 г. в Белград като Нестор Йевтич. Когато е много малък семейството му емигрира в Англия. През 2000 г. бъдещият треньор си сменя фамилията на Ел Маестро. Има британско гражданство.

Специалистът е сред най-обещаващите футболни специалисти със сръбски корени, а западната ни съседка има традиции в това отношение. През миналия сезон той направи "Спартак" (Търнава) шампион на Словакия още в дебюта си.

Преди това е бил помощник в клубове като "Аустрия" (Виена), "Хамбургер", "Хановер" и "Шалке".

Все още няма официално потвърждение от ЦСКА-София. След като се завъртяха един куп имена от цяла Европа, в събота се смяташе, че "червените" ще бъдат оглавени от поляка Мачей Скоржа. Ситуацията обаче предприе обрат.

ЦСКА-София започва подготовна за новия сезон след броени дни - на 8 юни.

Междувременно без много шум клубът показа и новата си емблема за сезон 2018-2019. Тя прилича на тази, с която "червените" празнуваха 70-годишнина. Под житните класове вместо числото 70 пише 2018/19.

Кой казва, че ДПС не е либерална партия - Владимир Кузов стана неин член

http://clubz.bg/68670-koj_kazva_che_dps_ne_e_liberalna_partiq_vladimir_kuzov_stana_nein_chlen

Едно от печално известните имена на прехода и бивш депутат от “Атака” Владимир Кузов започва нова политическа кариера - вече е член на ДПС.

От седмица той има партийна книжка от структурата на движението в “Оборище” в София, съобщава "24 часа". Кузов обяснява избора си с това, че ДПС е либерална партия.

“Колегите от района така са преценили и щом уставът е спазен, няма пречка”, казва шефът на ДПС за София Нихат Кабил.

"Кузов идва в организацията от около 2 месеца, има интересни идеи за развитието ѝ, ще бъде полезен за партията, а личният живот си е личен", обяснява пред изданието шефът на район “Оборище” Антон Тепавичаров. По думите му Кузов бил реабилитиран от съда, а и за членство в партията не се искало свидетелство за съдимост.

Владимир Кузов стана известен през 2005 г. като депутат на “Атака”. Тогава стана ясно, че срещу него има разследване за склоняване на непълнолетен към блудствени действия.

Пpeз 2007 г. нa пъpвa инcтaнция Coфийcĸият гpaдcĸи cъд пocтaнoви eфeĸтивнa пpиcъдa oт 3 гoдини зaтвop и oбщecтвeнo пopицaниe (зa пoлoви cнoшeния c нeпълнoлeтнo мoмчe, зaнимaвaлo ce c пpocтитyция, чpeз изпoлзвaнe нa cилa и зaплaxa  – чл. 157, aл.2). Ha cлeдвaщaтa гoдинa aпeлaтивният cъд пoтвъpди нaĸaзaниeтo. Πpeз фeвpyapи 2009 г. oбaчe пocлeднaтa инcтaнция, Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд oтcъди тpи гoдини ycлoвнo c пeтгoдишeн изпитaтeлeн cpoĸ. И oбяcни, чe пpecтъплeниeтo e извъpшeнo oтдaвнa – пpeз лятoтo и eceнтa нa 2001 г., нe e cъc зaвишeнa cтeпeн нa oбщecтвeнa oпacнocт, caмият Kyзoв e c чиcтo cъдeбнo минaлo и нямa дpyги пpoтивooбщecтвeни пpoяви. Зa тoвa нe ce нaлaгa дa влизa в зaтвopa.

Пред медиите Кузов призна, че е хомосексуалист. Той беше кандидат за президент на последните избори през 2017 г., но ЦИК не го регистрира, тъй като не представи 2500 коректни записа в подписката си. 

През 2017 г. бТВ съобщи, че осъденият за педофилия и блудство бивш депутат става стажант в съда. Пред медията той обяснява, че смята да работи като магистрат.

И че няма никакви притеснения. Смята, че е бил осъден несправедливо.. А в България почти нямало качествени съдии.

„Мен ме интересува целият океан на правото... гражданското е океан, а наказателното е море”, казва той пред бТВ.

Десетки жертви след изригването на вулкана Фуего в Гватемала

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-zhertvi-sled-izrigvaneto-na-vulkana-fuego-v-gvatemala-2101144

Най-малко 25 души са загинали и 20 са ранени при изригването на вулкана Фуего в Гватемала, съобщи АП, като се позова на агенцията за борба с бедствията. "Вулканът продължава да изригва и има голяма вероятност от лавини от нажежени отломки", каза нейният директор Еди Санчес.

Стара снимка на Бела Хадид провокира дискусия дали красотата ѝ се дължи на скалпела (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/stara-snimka-na-bela-hadid-provokira-diskusiia-dali-krasotata-se-dylzhi-na-skalpela-snimki-2100686

Стара снимка на Бела Хадид провокира дискусия дали красотата ѝ се дължи на пластичната хирургия. Кадърът, който разбуни духовете, е от 2016 г., а един от най-известните модели днес е просто неузнаваем на него.

Трябва да ходим бързо за здраве

//dariknews.bg/novini/liubopitno/triabva-da-hodim-byrzo-za-zdrave-2101130

Учени от университета на Сидни твърдят, че можем да удължим живота си, ако започнем да ходим по-бързо, съобщи сайтът Физ.орг.
 
Ходенето със среден темп е свързано с 20-процентно намаляване на смъртността от каквито и да е причини, в

В ЕП гласуват предложенията по социалната част от пакет „Мобилност“

//dariknews.bg/novini/sviat/v-ep-glasuvat-predlozheniiata-po-socialnata-chast-ot-paket-mobilnost-2101141

Днес в Европейския парламент ще бъдат гласувани предложенията по социалната част от пакет “Мобилност 1”, които според българските превозвачи имат за цел да ги изхвърлят от европейския пазар.
 

Планови прекъсвания на електрозахранването за периода 04.06-08.06 в област Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0-31/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 04 юни – 08 юни 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД
Община Банско
На 05.06.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 09:30 – 16:15 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Гостун
На 05.06.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 09:30 – 16:15 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Филипово, Общ. Банско: Vііі-138, Кв.13, Vііі-34 Кв.13
На 05.06.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Банско: местност Свети Георги, Патриарх Евтимий
На 05.06.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Добринище: Борис Парапунов, Васил Коларов, Гарата, Георги Димитров, Георги Темелков, Иван Галчев, М. Тепченик, Незнаен Воин, Охрид, Тодор Каблешков
На 05.06.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Обидим: 000024 Еккте 53059, местност Долене
На 05.06.2018 г. /09:30 – 16:15 ч./ – Добринище: Георги Димитров, Иван Галчев
На 05.06.2018 г. /09:30 – 16:15 ч./ – Обидим: местност Долене
На 05.06.2018 г. /09:30 – 16:15 ч.; 09:30 – 10:00 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Места: І-92 Кв.6
На 06.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Банско: местност Малка Ливада, местност Рупчовец
На 06.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:15 ч./ – Добринище: 9ти Септември, Адам Трънка, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Арсо Пандурски, Атанас Попадийн, Бачо Киро, Благийница, Бор, Бъндерица, Ванюша Валчук, Васил Априлов, Васил Коларов, Васил Левски, Вела Пеева, Гарата, Георги Бенковски, Георги Димитров, Георги Темелков, Георги.С.Раковски, Гоце Делчев, Григор Мацин, Григор Пърличев, Даме Груев, Десилица, Димитър Благоев, Еделвайс, Елин Пелин, Иван Вазов, Иван Галчев, Иван Козарев, Иван Попов Деницин, Кирил и Методи, Крушево, Ленин, Лиляна Димитрова, Любен Каравелов, Македония, Места, Митко Палаузов, Москва, Незнаен Воин, Неофит Рилски, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Опълченска, Освобождение, Охрид, Паисий Хилендарски, Партизанска, Петко Р.Славейков, Петър Галчев, Пирин, Попово Езеро, Първи Май, Софроний, Тодор Каблешков, Търговска, Хан Аспарух, Хан Крум, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Самуил, Цар Симеон, Читалище, Чобан Бойчо, Шипка, Юрий Гагарин, Яне Сандански
На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Добринище: Адам Трънка, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Атанас Попадийн, Бъндерица, Васил Априлов, Васил Левски, Гарата, Георги Димитров, Георги Темелков, Григор Пърличев, Даме Груев, Десилица, Димитър Благоев, Еделвайс, Елин Пелин, Иван Вазов, Иван Галчев, Иван Козарев, Иван Попов Деницин, Крушево, Лиляна Димитрова, Любен Каравелов, Места, Митко Палаузов, Неуточнен Адрес, Опълченска, Освобождение, Паисий Хилендарски, Петко Р.Славейков, Петър Галчев, Попово Езеро, Първи Май, Софроний, Тодор Каблешков, Хан Аспарух, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чобан Бойчо, Шипка, Юрий Гагарин, Яне Сандански
На 08.06.2018 г. /13:30 – 16:15 ч./ – Банско: Барбара Рютинг, Братя Велеганови, Васил Друмев, Добри Чинтулов, Захари Зограф, Минго Тодев, Найден Геров, Пейо К.Яворов, Райна Княгиня, Св.Иван Рилски, Тодор Каблешков, Хаджи Димитър, Христо Матов, Цар Калоян, Явор
Община Благоевград
На 04.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 05.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 07.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 08.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Благоевград: Ален Мак, Асен Итов, Бистрица, Братя Иванови, Броди, Гемеджиите, Георги Попов, Искър, Люляк, местност Под Черквата, местност Река Струма, Огражден, Освобождение, Панайот Хитов, Струмско Център, Яне Сандански
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Благоевград: Братя Миладинови, Братя Миладинови, Брод, Брод, Владо Черноземски, Генерал Тодоров, Запад, Здраве, Здраве, Иван Михайлов, Кръстьо Асенов, Майор Стефан Иванов, Сан Стефано, Славянска, Славянска, Цар Симеон
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 07.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 08.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Падеш: Будишка
На 05.06.2018 г. /08:00 – 08:15 ч./ На 06.06.2018 г. /08:00 – 08:15 ч./ На 07.06.2018 г. /08:00 – 08:15 ч./ – Покровник: 3-ти Март, Ленището, местност Ленището, местност Цветковици, Минковци, При Цветковски Воденици, Тодор Александров, УПИ-9-369,Кв.17, Христо Смирненски
На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 07.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Покровник: местност Гладно Поле
На 05.06.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Покровник: махала Равначка
На 05.06.2018 г. /09:15 – 12:15 ч.; 12:30 – 16:15 ч./ – Селище, Общ. Благоевград
На 05.06.2018 г. /12:00 – 15:30 ч./ – Благоевград: Еленово, Орион
На 05.06.2018 г. /12:30 – 15:30 ч./ – Благоевград: Еленово
На 05.06.2018 г. /12:30 – 15:30 ч./ – Еленово, Общ. Благоевград: 022039 М.Гошевица, местност Еленовско Дере
На 05.06.2018 г. /13:30 – 16:30 ч./ – Еленово, Общ. Благоевград
На 05.06.2018 г. /13:30 – 16:30 ч./ – Изгрев, Общ. Благоевград: 33.432, Айдарово, Кучкудерска Нива, местност Пейчинска Чука, местност Чуката, УПИ IV 87, УПИ-Хі218 Кв.21, Чуката
На 06.06.2018 г. /08:30 – 15:15 ч./ – Благоевград: местност Чимево Дере
На 06.06.2018 г. /08:30 – 15:15 ч./ – Рилци: Ix-460, Грънчарски Андък, Илинден, Св.Иван Рилски, Трети Март, УПИ-I-468 Кв.25, УПИ-IV-451,Кв.27, УПИ-ІV-468,Кв.25
На 06.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Благоевград: Братя Миладинови, Васил Левски, Георги Попов, Грамада, Даме Груев, Джеймс Баучер, Евтим Драганов, Климент Охридски, Крушево, Кузман Шапкарев, местност Под Грамадите-Ш13, Полковник Димов, Тодор Александров
На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Благоевград: 04279.627.80, Еленово, Клокотница, Крали Марко, Тодор Александров, Цар Иван Шишман
На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Българчево
На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Изгрев, Общ. Благоевград: местност Кури Дере
На 08.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Покровник: 3-ти Март, Ленището, местност Гладно Поле, местност Ленището, местност Цветковици, Минковци, При Цветковски Воденици, Тодор Александров, УПИ-9-369,Кв.17, Христо Смирненски
Община Гоце Делчев
На 04.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 05.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: 000792, 072015, 595, Александър Стамболийски, Анещи Узунов, Асен Джикаров, Балтачица, Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Даме Груев, Димо Хаджидимов, Драма, Дунав, Елин Пелин, Илезица, Йордан Йовков, Кавала, Кирил и Методий, Кокиче, Крали Марко, Ленища, М. Ленища, Места, местност Вельов Рид, местност Лозята, местност Шатора, Неврокоп, Неуточнен Адрес, Октомври, Орфей, Отец Паисий, П.Р.Славейков, ПИ -778, Площада, Победа, Родопа, С. Абланица, Имот 000517, Свилен Русев, Свобода, Селище, Славянка, Славянска, Слатина, Стопански Двор, Теменуга, Тодор Паница, Тридесет и Пета, Тридесет и Шеста, Тъпане, УПИ Іі, Кв.44, Христо Ботев, Чавдар Войвода, Чешмите, Юрий Гагарин; Блатска: 030023, Местн. Бозукдермен, 030023, Местн. Бозукдермен; Боголин: 253; Гоце Делчев: Драма, местност Мочура; Гърмен: местност Маноле; Долно Дряново; Дъбница: Двадесет и Втора, Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Трета, Двадесет и Шеста, Двадесет и Шеста, Двадесета, Двадесета, Дванадесета, Дванадесета, Девета, Девета, Деветнадесета, Деветнадесета, Десета, Десета, Единадесета, Единадесета, Кюприжик, Кюприжик, Неуточнен Адрес, Неуточнен Адрес, Осемнадесета, Осемнадесета, Осма, Осма, Пета, Пета, Петнадесета, Петнадесета, Първа, Първа, Седемнадесета, Седемнадесета, Седма, Седма, Стопански Двор, Стопански Двор, Трета, Трета, Четвърта, Четвърта, Шеста, Шеста, Шестнадесета, Шестнадесета; Крибул: 262; Крушево, Общ. Гърмен: VІ-138, Кв.10, ІХ-108; Теплен; Хвостяне: 28028, 28028, УПИ-V, Кв.2, УПИ-V, Кв.2;
На 04.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 05.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 06.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 07.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 08.06.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ – Копривлен: Неуточнен Адрес; Ново Лески; Хаджидимово: Мержането;
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Хвостяне: 28028, УПИ-V, Кв.2;
На 04.06.2018 г. /09:30 – 16:00 ч./ – Гоце Делчев: Ал.Стамболийски, Беласица, Гоце Делчев, Даме Груев, Димо Хаджидимов, Сливница, Стара Планина, Шар Планина;
На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Хвостяне: Помпена Станция;
На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Атанас Дуков, Братя Миладинови, Братя Миладинови, Бяло Море, Враня, Дебър, Екзарх Йосиф, Иларион Макариополски, Иларион Макариополски, Кичево, Майор Димитър Думбалаков, Ниш, Пирин, Прилеп, Стефан Захариев, Христо Силянов, Христо Силянов, Цариброд, Цариброд;
На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ На 07.06.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Вихрен, Гьорче Петров, Иларион Макариополски, Кичево, Ниш, Пирот, Преспа, Стефан Захариев, Хр.Смилянов 38а, Христо Силянов;
На 08.06.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Ал.Стамболийски, Вихрен, Гьорче Петров, Иларион Макариополски, Кичево, Ниш, Пирин, Пирот, Полковник Борис Дрангов, Преспа, Преспа, Прилеп, Стефан Захариев, Тунджа, Хр.Смилянов 38а, Христо Силянов, Христо Силянов, Цариброд;
Община Гърмен
На 04.06.2018 г. /08:30 – 15:30 ч./ – Дебрен: Втора, Двадесет и Втора, Двадесет и Трета, Деветнадесета, М. Решманица, Осемнадесета, Осма, Първа, Решманица, Седемнадесета, Ст 22 Кл В Тп Дебрен 2, Трета, Четвърта
На 04.06.2018 г. /12:30 – 16:30 ч./ – Долно Дряново: Клиентите Зхранени От Трафопост1
Община Кресна
На 05.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Влахи: Драколово; Кресна: Главен път Е-79, Македония, местност Солунско Дере; Ощава: 54537.600.31.1, Германци, местност Русенци; Сенокос, Общ. Симитли; Стара Кресна: местност Кулата;
На 05.06.2018 г. /10:00 – 10:30 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Драката: местност Селимица; Илинденци: Гладно Поле; Микрево: 6-ти Септември, 81, Александър Стамболийски, Берово, Будутел, Васил Априлов, Васил Левски, Василево, Вихрен, Георги Бенковски, Даме Груев, Десислава, Детелина, Димитър Попгеоргиев, Димитър Талев, Дора Габе, Екзарх Антим I, Елин Пелин, Елисавета Багрияна, Иван Вазов, Йордан Йовков, Крали Марко, Кресненско-разложко Въстание, Криа Вриси, Малешевска, Митрополит Борис, Неуточнен Адрес, Нова Махала, Орфей, Освобождение, Палат, Панайот Волов, Патриарх Ефтимий, Пейо Яворов, Петър Берон, Райна Княгиня, Решково, Рождество Христово, Св.Георги, Св.Паисий Хилендарски, Сирма Войвода, Спартак, Стефан Караджа, Стефан Стамболов, Стопански Двор, Струма, Трети Март, Хан Аспарух, Хан Омуртаг, Хан Тервел, Цар Иван Асен II, Цар Иван Шишман, Цар Самуил, Чинара, Юрто, Яне Сандански; Сливница, Общ. Кресна: Кв.12а, УПИ VI-162, Кв.22; Струмяни: 221, 33, 7-Април, Будител, България, Васил Левски, Врабче, Георги Сава Раковски, Главен път Е79, Горемско Възстание, Дончо Войвода, Дядо Ильо Малешевски, Княз Бориз I Михаил, Любен Каравелов, Мрамора, Неуточнен Адрес, Нигрита, Пенчо Славейков, Пирин, Р-Н Стопански Двор, Св.Св.Кирил и Методи, Свети Георги, Струма, Хан Крум, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон Велики;
На 07.06.2018 г. /10:00 – 10:30 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Долна Градешница: Втора, Главен път Е79, Гробето, Двадесет и Пета, Двадесет и Седма, Двадесет и Четвърта, Двадесет и Шеста, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, извън регулацията, Неуточнен Адрес, Осемнадесета, Осма, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Трета, Тринадесета, Четвърта, Четиринадесета, Шестнадесета; Илинденци: Алеко Константинов, Белица, Васил Левски, Втора, Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Седма, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесет и Шеста, Двадесета, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Димитър Пешев, Единадесета, Здравец, Илинден, Кольо Фичето, Костур Махала, М. Злинска Река – Сусарник, местност Бабище, Мраморна, Неуточнен Адрес, Осемнадесета, Пета, Петнадесета, Първа, Св. Трифон, Свети Мина, Седма, Трета, Тридесет и Втора, Тридесет и Осма, Тридесет и Пета, Тридесет и Първа, Тридесет и Седма, Тридесет и Трета, Тридесет и Четвърта, Тридесет и Шеста, Тридесета, Тринадесета, Черноризец Храбър, Четвърта, Четиридесет и Втора, Четиридесет и Девета, Четиридесет и Осма, Четиридесет и Пета, Четиридесет и Първа, Четиридесет и Седма, Четиридесет и Трета, Четиридесет и Четвърта, Четиридесета, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета; Кресна: местност Градешки Бани, Неуточнен Адрес, Подината; Сандански: Илинден; Струмяни: 7-Април, Врабче, Димчо Дебелянов, Долна Белица, Дядо Ильо Малешевски, Кочо Честименски, Мура, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Св.Св.Кирил и Методи, Св.Св.Константин и Елена, Синаница, Спартак, Хан Крум, Христо Ботев, Цар Самуил;
Община Петрич
На 04.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ На 05.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ На 06.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ На 07.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ На 08.06.2018 г. /08:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Даме Груев, Осогово, Полковник Дрангов, Просвета, Солунска, Стопански Двор, Струма, УПИ ХІІІ-3694, Кв.312, УПИ ХХ Кв.314, ХІІІ, Христо Чернопеев;
На 04.06.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 22-Ри Октомври, България, Връх Китка, Екзарх Йосиф, Калабак, Пролет, Янтра;
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Брегалница, Варна, Гарата, Даме Груев, Ел-Тепе, Ел-Тепе, Здравец, Иван Апостолов, Изток, Калина, Кестен, Кочо Мавродиев, Кочо Мавродиев, местност Козлек, местност Козлек, местност Под Гарата, Одрин, Отец Паисий, Охрид, Пирин, Плевен, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Рокфелер, Свети Георги, Свобода, Тракия, УПИ І,Кв177 А, Явор;
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 07.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 08.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Марикостиново: Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Коларов, Генерал Гурко, Георги Раковски, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Драва, Екзарх Йосиф, Иван Вазов, Карл Маркс, Марица, Неуточнен Адрес, Отец Пайсий, Струма;
На 05.06.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 22-ри Октомври, България, Васил Левски, Вит, Екзарх Йосиф, Калабак, Полковник Дрангов, Цар Симеон, Янтра;
На 06.06.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 22-Ри Октомври, Генерал Тодоров, Д-Р Колинс, Калабак, Полковник Дрангов, Пролет, Търново, Цар Борис III;
На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Брегалница, България, Варна, Гарата, Даме Груев, Ел-Тепе, Ел-Тепе, Здравец, Зиче, Иван Апостолов, Изток, Калина, Кестен, Кочо Мавродиев, Кочо Мавродиев, местност Бухото, местност Зиче, местност Козлек, местност Козлек, местност Неволница, местност Неволница Лозята, местност Неволница-Лозята, местност Под Гарата, Неволница Лозята, Неволница-Лозята, Одрин, Отец Паисий, Охрид, Пирин, Плевен, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Рокфелер, Свети Георги, Свобода, Тракия, УПИ І,Кв177 А, Явор;
На 07.06.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 22-Ри Октомври, България, Вит, Генерал Тодоров, Д-Р Колинс, Ильо Войвода, Полковник Дрангов, Река Осъм, Свети Климент Охридски, Христо Смирненски, Цар Борис III, Цар Симеон;
На 07.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 08.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Бабуна, Битоля, Брегалница, Варна, Гарата, Даме Груев, Ел-Тепе, Ел-Тепе, Здравец, Иван Апостолов, Изток, Калина, Кестен, Кожух, Кочо Мавродиев, Кочо Мавродиев, местност Козлек, местност Козлек, местност Под Гарата, Одрин, Отец Паисий, Охрид, Пирин, Плевен, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Рокфелер, Свети Георги, Свобода, Струма, Тракия, УПИ І,Кв177 А, Христо Чернопеев, Явор;
На 08.06.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Коларово, Общ. Петрич: Драва;
На 08.06.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Гео Милев, Георги Бенковски, Георги С.Раковски, Димитър Талев, Драва, Пейо Яворов, Полковник Дрангов, Свети Климент Охридски, УПИ 6-1862, Христо Смирненски, Цар Симеон, Черноризец Храбър;
На 08.06.2018 г. /09:30 – 10:30 ч.; 12:30 – 13:30 ч./ – Баскалци;
Беласица: Акация, Александър Стамболийски, Беласица, Братя Миладинови, Васил Левски, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Григор Пърличев, Девети Май, Дермено, Динк Махле, До Мтп Беласица, Кестен, Кокиче, Крали Марко, Марковица, местност Горни Парници, Митко Палаузов, Мраморница, Никола Некрасов, Осми Март, Паисий Хилендарски, Плиска, Поляните, Раславица, Стефан Караджа, Струмешница, Стълб От Вмрнн на Тп Беласица – 3, Стълб При Обекта, УПИ-1, Кв.27, Хаджи Димитър, Хан Аспарух, Христо Ботев, Цар Самуил, Цар Симеон, Чавдар Войвода, Яне Сандански; Вишлене; Габрене: Акация, Александър Матрасов, Буко, Граничар, Здравец, Иван Вазов, извън регулацията, Кокиче, Комсомолска, Марена, местност Марена, местност Буко, местност Златарево, Мир, Митко Палаузов, Неуточнен Адрес, Октомври, Освобождение, Отец Паисий, Прогрес, Радецки, Родина, С. Габрене, Общ. Петрич, ПИ 000486, М.Осено, Стопански Двор, Струмешница, Теменуга, Тумба, УПИ 4 Кв 32, УПИ ХII-19,Кв.5; Гега: Боровичко, Боровичкото; Генерал Тодоров; Долене; Долна Крушица: Каръчкото, местност Златарево, местност Лъката; Долна Крушица; Долна Рибница; Драгуш; Дреновица; Зойчене; Камена: Динко; Кладенци, Общ. Петрич; Ключ: Ал.Стамболийски, Альоша, Антон Попов, Атанас Бубакяров, Беласица, Ген.Скобелев, Гергевче, Драмчов Кайнак, Дружба, Иван Козарев, Иглика, извън регулацията, Ил.Макариоплски, Илинден, Квартал 50, Кирил и Методий, Китка, Климент Охридски, Лозен, Малчика, местност Джаловец, местност Кайнако, Млада Гвардия, Наум Охридски, Никола Вапцаров, Подгорие, Равни Ниви, Самуилова Крепост, Струмешница, Христо Смирненски, Цар Самуил, Черно Море; Кукурахцево; Мендово: Слопотец; Петрич, Общ. Петрич: Айдарски Даб, Атанас Лютвиев, Беласица, Бистрица, България, Джевезлъка, Иваник-Калинска Чешма, Княз Борис I, Кукуш, Любен Каравелов, Маркова Скала, Места, местност Айран Бунар, местност Бухото, местност Бяла Черква, местност Джевезлъка, местност Зиче, местност Златарево, местност Иваник, местност Иваник Каринска Чешм, местност Иловица, местност Конгоро, местност Ляшница, местност Омондрос, местност Пильови Орехи, местност Тръстен, Митрополит Герасим, Отец Паисий, Полковник Дрангов, Пощенска, Свети Георги, Хижа Беласица; Петрич, Общ. Петрич: Капитан Никола Парапанов, местност Иловица; Право Бърдо; Първомай, Общ. Петрич: Антон Попов, Беласица, Вардар, Георги Измерлиев, Златарево, извън регулацията, Македония, Маркови Кладенци, местност Алачевото, местност Орешката, местност Стопански Двор, местност Чалията, Младост, Москва, Огражден, Опълченска, Отец Паисий, Преслав, Рила, Русия, Хоризонт, Яне Сандански; Първомай, Общ. Петрич: Гоце Делчев, местност Чалтията; Самуилово, Общ. Петрич: Васил Левски, Самуилово, УПИ 1 Кв. 31, УПИ ІV-57, Кв.18; Скрът: 9-ти Септември, Александър Стамболийски, Антон Попов, Бахчите, Беласица, Бруч, Васил Левски, Воденицата, Георги Димитров, Гоце Делчев, Димитър Ацев, Ефтим Дойчев, Лозен, Младост, Никола Й Вапцаров, Орището, Пейо К Яворов, Площицата, Първи Май, Свобода, Скрът, Скрътска Комуна, Струма, Тодор Божиков, Тумба, Хан Крум, Христо Ботев, Христо Велев, Цар Самуил, Червена Звезда; Струмешница: Струмешница; Чурилово; Чуричени: 000248, местност Куково; Яворница: Адалберт Антонов, Васил Кънчев, Васил Левски, Георги Измирлиев, извън регулацията, Изгрев, Комсомолска, Кузман Шапкаров, Любен Каравелов, местност Прогон, местност Самълък, местност Сушилнята, Освобождение, Осогово, Панайот Волов, Пейо Яворов, Победа, Прогон, Саманлък, Христо Ботев, Христо Смирненски;
На 08.06.2018 г. /09:30 – 13:30 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Беласица, Бистрица, Княз Борис I, Кукуш, Маркова Скала, Митрополит Герасим, Отец Паисий, Полковник Дрангов, Пощенска;
На 08.06.2018 г. /09:30 – 13:30 ч./ – Самуилово, Общ. Петрич;
На 08.06.2018 г. /09:30 – 13:30 ч./ – Яворница: Победа;
На 08.06.2018 г. /09:30 – 13:30 ч.; 09:30 – 10:30 ч.; 12:30 – 13:30 ч./ – Коларово, Общ. Петрич: Антон Попов, Асен Златаров, Беласица, Брегалница, Бяло Море, Вела Пеева, Владимир Заимов, Възраждане, Гоце Делчев, Двадесет и Трети Септември, Драва, Еделвайс, Жданов, Иван Вазов, Ильо Войвода, Калоян, Кокиче, Крайречна, Липите, Любен Каравелов, Македония, Малчика, местност Бахчите, Местост Марковица, Митко Палаузов, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Огражден, Одрин, Октомври, Отец Паисий, Партизанска, Пейо Яворов, Песоко, Петър Берон, Пирин, Победа, Подгорие, Просвета, Първи Май, Радомир, Раковски, С. Коларово, М. Песоко, Салют, Самуилова Кпепост, Симеон Кавракиров, Странджа, Струмешница, Тодор Божиков, Христо Смирненски, Цар Борис 1-ви, Цар Самуил, Чавдарка;
Община Разлог
На 07.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Банско: Цар Симеон
На 04.06.2018 г. /08:45 – 16:15 ч./ На 05.06.2018 г. /08:45 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /08:45 – 16:15 ч./ На 07.06.2018 г. /08:45 – 16:15 ч./ На 08.06.2018 г. /08:45 – 16:15 ч./ – Баня, Общ. Разлог: Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Двадесет и Девета, Двадесет и Пета, Двадесет и Седма, Двадесет и Шеста, Двадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, извън регулацията, местност Бански Път, Неофит Рилски, Осма, Тридесет и Пета, Тридесет и Първа, Тринадесета, Х-276 Кв.25
На 07.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Баня, Общ. Разлог: местност Кривосер
На 07.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: 9-ти Септември, Алекса Сачков, Бор, Борис Клементиев, Братя Миладинови, Васил и Сава Кокарешкови, Владимир Поптомов, Волгоград, Втора, Георги Андрейчин, Георги Андриянов, Георги Кирков, Георги Сачков, Гоце Делчев, Грънчар, Даме Груев, Девета, Димитър Даракчиев, Димо Хаджидимов, Единадесета, Иван Алексов, Иван Апостолов, Иван Вазов, Илинден, Кирил и Методи, Люлин, Места, местност Семково, Мусала, Народна Победа, Неуточнен Адрес, Никола Банков, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пета, Полковник Иван Тричков, Първа, Равен, Радецки, Рила, Сава Стенчин, Седма, Серги Чонков, Симеон Кавракиров, Стара Планина, Трета, Тутракан, Фараонска, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чавдар, Чаталджа, Четвърта, Шипка, Яким Цоков, Яне Сандански
На 07.06.2018 г. /09:00 – 09:15 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Разлог: Баба Магдалена, Христо Ботев
На 07.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: местност Семково
На 08.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Белица, Общ. Белица: 9-ти Септември, Алекса Сачков, Борис Клементиев, Братя Миладинови, Васил и Сава Кокарешкови, Волгоград, Георги Андрейчин, Девета, Димо Хаджидимов, Единадесета, Първа, Равен, Четвърта, Шипка
Община Сандански
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 07.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 08.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Плоски: Братя Миладинови, Бузлуджа, Васил Левски, Вихрен, Георги Бенковски, Дружба, Иван Козарев, Кокиче, Методи Христов, Мурата, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Първи Май, Самуил, Струма, Трети Март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Шипка
Община Сатовча
На 07.06.2018 г. /13:30 – 16:30 ч./ – Вълкосел: Балтите, Божур, Бузлуджа, Васил Левски, Георги С Раковски, Заря, Лилия, Людмила Живкова, Люляк, Неуточнен Адрес, Отец Паисий, Прогрес, Хан Аспарух
На 07.06.2018 г. /08:30 – 14:30 ч./ – Годешево: Бистрица, Гранит, Граничарска, Марица, Неуточнен Адрес, Никола Парапунов, Огоста, Пирин, Рила, Стара Планина
Община Симитли
На 04.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 05.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 07.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 08.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Полена: Вела Пеева, Георги Димитров, Зеленка, махала Ширината, местност Долна Сушица, местност Епрец, местност Училището, Потока, Руен, УПИ-Хі-58 Кв.11, Христо Ботев, Ширините
На 04.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 05.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 06.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 07.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 08.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Бреза, Георги Димитров, Долен Герен, Зеленка, Кокиче, Никола Вапцаров, Пазара, Симитли, Симитли, Струма, УПИ 1-538 Кв.22, Христо Ботев
На 04.06.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 05.06.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 06.06.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 07.06.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 08.06.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ – Симитли: Васил Левски, Витоша, Георги Димитров, Георги Попов, Гоце Делчев, Илинден, Кв. 43, Петно № 4 По Плана на Симитли, Квартал 26а, Петно №3 По Плана на Гр. Симитли, Надежда, Ораново, Пазара, Първи Май, Рила, Симитли, Славей, Трети Март, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чайка, Шипка
На 05.06.2018 г. /08:30 – 13:30 ч./ – Симитли: Георги Бенковски, Димитър Благоев, Искра, М.Драгова, М.Духарска, Ораново, Победа, Предел, Септемврийска, Симитли
На 05.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Полето: Галабарци
На 05.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Сенокос, Общ. Симитли: Калайджийска, Чакърска
На 05.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Черниче: М.Сухата Река
На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч.; 09:00 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Ракитна: 004077, 010040, махала Лулейска
На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч.; 09:00 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Симитли
На 05.06.2018 г. /10:00 – 14:15 ч./ – Градево: Еленковци, махала Еленов Чарк
На 05.06.2018 г. /10:00 – 14:15 ч./ – Симитли: М.Ливадите
На 05.06.2018 г. /10:30 – 14:30 ч./ – Градево: местност Струма Изливер Хиляд, Струма
На 05.06.2018 г. /10:30 – 14:30 ч./ – Железница, Общ. Симитли: местност Бачева Махала, местност Джалева Махала, местност Долно Церово, местност Старата Върба, Рибарска
Община Струмяни
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Микрево: Берово, Васил Левски, Десислава, Елисавета Багрияна, Иван Вазов, Криа Вриси, Неуточнен Адрес, Орфей, Пейо Яворов, Рождество Христово, Стефан Караджа, Хан Аспарух, Хан Тервел, Цар Самуил, Чинара, Юрто;
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Струмяни: Неуточнен Адрес;
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 05.06.2018 г. /09:00 – 12:15 ч./ – Струмяни: Васил Левски, Р-Н Стопански Двор;
На 05.06.2018 г. /12:00 – 16:15 ч./ – Струмяни: 221, 7-Април, Будител, Васил Левски, Врабче, Георги Сава Раковски, Главен път Е79, Дончо Войвода, Дядо Ильо Малешевски, Мрамора, Неуточнен Адрес, Нигрита, Св.Св.Кирил и Методи, Свети Георги, Хан Крум, Христо Ботев, Цар Калоян;
На 07.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч. по искане на „ЕСО“ ЕАД/ – Вракуповица; Гореме; Горна Рибница; Добри Лаки; Каменица, Общ. Струмяни; Клепало; Колибите; Кърпелево; Седелец: Валого; Цапарево: VI-69, Кв.69, махала Глинджурци, махала Дръно Бърдо, махала Седелски Рид, махала Чуките, УПИ ХХ, Кв.12 Бивш Стопански Двор;
Община Хаджидимово
На 06.06.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ На 07.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: Анещи Узунов, Асен Джикаров, Балтачица, Васил Левски, Вела Пеева, Драма, Елин Пелин, Илезица, Кавала, Кирил и Методий, Кокиче, Крали Марко, Места, Неврокоп, Октомври, Орфей, П.Р.Славейков, ПИ -778, Родопа, Свилен Русев, Селище, Славянка, Тридесет и Пета, Тридесет и Шеста, Христо Ботев, Чавдар Войвода
На 04.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 05.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 06.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 07.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 08.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Копривлен: Александър Стаболийски, Атанас Тешовски, Гоце Делчев, Граничар, Драма, Здравец, Изгрев, Илинден, Малка Еловица, Младост, Парка, Петър Берон, Първи Май, Свети Димитър, Стопански Двор, Тодор Паница, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон, Юрий Гагарин, Яне Сандански
Община Якоруда
На 04.06.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 09:15 – 16:15 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Бел Камен;
На 04.06.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Бунцево;
Конарско; Черна Места; Юруково: местност Каменако; Якоруда: Васил Левски, Витоша, местност Трещеник, Неуточнен Адрес, Ореховица, Пелистър, Трещеник, Цар Борис III/Георги Димитр, Черковна/9 Септември/, Четвърта /Г.Бицин/, Яворов, Якорущица;
На 04.06.2018 г. /09:15 – 16:15 ч.; 09:15 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:15 ч./ – Разлог: Баница; Рохлева; Смолево: 038217
Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът Планови прекъсвания на електрозахранването за периода 04.06-08.06 в област Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

„Големи неудобства” за Цветан Цветанов насред площада в с. Баните (видео)

https://zaistinata.com/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0/

Заради куп нарушения на обществена поръчка за 1.4 млн. лв. вместо да пререже лентата на новия площад в родопското с. Баните на 6 май т. г., зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се озова на строителна площадка   „Площадът на Баните да бъде по начин, по който действително да привлича както инвеститори, така също и гостите”, […]

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп ще пропусне срещата на Г-7 и тази със Северна Корея

https://petel.bg/Parvata-dama-na-SASHH-Melaniya-Tramp-shhe-propusne-sreshhata-na-G-7-i-tazi-sas-Severna-Koreya__267506

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп ще пропусне предстоящата среща на лидерите на държавите от Г7 в Квебек и не планира да присъства на план...

5.5 по Рихтер разлюля Хавайските острови

https://petel.bg/-5-5-po-Rihter-razlyulya-Havayskite-ostrovi__267508

Земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер е регистрирано на Хавайските острови, показва справка на интернет страницата на Европейс...

Балканите и Русия зад газовата шахматна дъска

http://pogled.info/svetoven/balkani/balkanite-i-rusiya-zad-gazovata-shahmatna-daska.95050

/Поглед.инфо/ Подписаният на 26 май протокол между „Газпром“ и правителството на Турция за изграждането на сухопътния участък на второто (транзитно) разклонение на газопровода „Турски поток“ за доставки на руски газ за европейските потребители, засяга пряко всички балкански страни. Основните параметри на изграждането на този участък от тръбопровода са определени в споразумението, сключено с турската компания „Ботас“.

България открива балканската врата. Русия, връщай се!

http://pogled.info/svetoven/balkani/balgariya-otkriva-balkanskata-vrata-rusiya-vrashtai-se.95049

/Поглед.инфо/ Наскоро приключи посещението на българския министър-председател Бойко Борисов в Руската федерация. Той се срещна с руските премиер и президент Дмитрий Медведев и Владимир Путин. Посещението на Борисов се проведе само седмица след посещението на българския президент Румен Радев.

Германия използва НАТО за да възроди германската военна мощ

http://pogled.info/svetoven/germaniya-izpolzva-nato-za-da-vazrodi-germanskata-voenna-mosht.95048

/Поглед.инфо/ В германския град Улм ще се разположи нов команден център на НАТО. Разбира се, в рамките на „сдържането на руската заплаха“. Но всъщност ситуацията е значително по-сложна: Берлин се опитва да компенсира за Алианса своята недостатъчна боеспособност. Положението в Бундесвера не е розово. Всъщност германските войници няма дори с какво да стрелят.

Какво време да чакаме през новата седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-da-chakame-prez-novata-sedmica-2101127

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са градушки. Значителни и на повече места ще са явленията в североизт

Той се опитва да прилича на Орбан

http://clubz.bg/68661-toj_se_opitva_da_prilicha_na_orban

Опозиционната дясна антиимигрантска Словенска демократическа партия на Янез Янша печели парламентарните избори с една четвърт от вота, които се проведоха в неделя, съобщи Държавната избирателна комисия. СДП получава 25 процента от гласовете, сочат резултатите от преброяването на почти всички бюлетини. На второ място е левоцентристката "Листа на Мариян Шарец" с 12,7% от гласовете (партията на кмета на Крамник, комедианта Мариян Шарец), следвана от Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център с 9,7 на сто. 

Активността на избирателите е била 52 на сто - приблизително колкото и на предишните избори преди четири години.

Тъй като нито една от политическите сили не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство, предстои словенските политици да преговарят за коалиция.

Изборите се проведоха една седмица по-рано от предвиденото след като през март досегашният премиер Миро Церар подаде оставка заради неуспешен референдум за жп проект.

Янез Янша - очакваният победител от вота, е бил дисидент либерал по времето на комунизма, но след това претърпява метаморфоза и се превръща в консервативен лидер, който се бори срещу Брюксел по въпроса за имиграцията, отбелязва "Политико".

Той не просто има биография, която е доста сходна с тази на унгарския премиер Виктор Орбан. Нещо повече - Янша ползва политическо ноухау на Орбан и даже получаваше помощ от него по време на кампанията.

Словения е верен член на ЕС, но победа на Янша означава още един силен глас в антиимигрантския лагер в съюза. 59-годишният словенски политик водеше кампанията си не просто като съюзник на Орбан, но и като някой, който винаги оцелява. Преди около близо 30 години той е бил арестуван заедно с още трима души за разпространяване на военни тайни - това става по времето, когато Словения все още е част от комунистическа Югославия. Арестите стават катализатор на т.нар. Словенска пролет - протести, които водят до отделянето от федерацията и са ключов момент в разпадането на Югославия.

Сега, по време на тази си кампания, Янша не пропусна да се възползва от този момент в биографията си, но адаптирана към новите реалности.

"Днес мирише отново на пролет", обяви той в сряда на партийно събрание и предизвика бурни аплодисменти.

Янша има дълга политическа биография в страна с 2-милионно население. Той се готви за трети мандат като премиер, но със сигурност е единственият депутат, който е бил избиран във всеки парламент от 1991 г. насам.

В кампанията си той заложи освен на антикомунистическото си минало и на обещанията за бъдеще без имигранти, като в реториката си не пропускаше да спомене как мощни тъмни сили се надигат срещу него - точно в стила на Орбан, който има един арихвраг и неговото име е Джордж Сорос.

Подобно на "Фидес" и Словенската демократическа партия е член на ЕНП.

Вече е в историята

Каквото и бъдеще да чака Янша, той вече има запазено място в най-новата история на Словения, отчита "Политико". Снимка, изложена в Музея за съвременна история, показва ареста на Янша и неговите колеги. Това се случва след като списанието, в което те работят, публикува статии, критикуващи Югославската национална армия.

След като е освободен от затвора, Янша бързо се изкачва по политическата стълба. Става военен министър - от 1990 до 1994 г., тук се включва и 10-дневната война, след която Словения получава независимост от Югославия през 1991 г. Става лидер на партията си през 1993 г. - несменяем оттогава.

За първи път става премиер през 2004 г., малко след като Словения влиза в ЕС. След като е обвинен, че оказва натиск върху журналисти - точно той, бившият дисидент и репортер, губи следващите избори. Това става, когато по финландската обществена телевизия се излъчват обвинения за подкупи по време на предизборната кампания от 2008 г.

Вторият му мандат като премиер трае по-малко от две години, пада от власт през 2013 г. заради корупционен скандал, а Словения на косъм се разминава с фалит заради банкова криза. Той отрича да е виновен, а през 2015 г. Конституционният съд отхвърля предишна присъда по случая.

Партията му е била в центъра на скандал за предполагаеми връзки с неонацистката групировка "Кръв и чест".

По ирония на съдбата журналистката, която разкрива това - Анушка Делич, е обвинена през 2013 г. в разкриването на военни тайни. Обвиненията срещу нея са оттеглени години по-късно.

Рамо от Унгария

На тези избори Янша, както и други десноцентристки партии водеха кампания срещу миграционната политика на ЕС, според която квотата на мигрантите, които Словения трябва да приеме, е от 567 души.

Орбан даже и телесно подкрепи Янша на партиен митинг в средата на май като обяви: "Целта е да настанят сред нас хора, които не принадлежат на нашата култура и които ще искат да живеят според тяхната религия и обичаи".

На партийната сбирка в сряда вечер в Любляна Янша припомни за 500-те хил. мигранти, които преминаха през Словения през 2015 и 2016 г. в посока Западна Европа.

"Няма да допуснем това да се случи отново. Словенците подкрепят солидарността, доказахме го по времето на балканските войни, но знаем къде минава разумната граница между солидарност и безумие", каза той.

Според материали в медиите свързани с Орбан медийни компании са осигурили финансова подкрепа на издания, близки до партията на Янша - от Демократическата партия веднага определиха тези твърдения като "фалшива новина".

Пред "Политико" Али Чердин, редактор на съботната притурка на в. "Дело" и автор на книга за Словенската пролет, смята, че при победа на Янша е "възможно Словения да заприлича на Унгария, въпреки че Демократическата партия не е с огромното мнозинство, което има "Фидес". "Про-ЕС ориентацията на Словения вероятно ще се промени, поне малко. Но Янша е еклектичен политик, който остана много верен на Ангела Меркел и християндемократите", добавя той.

Предстои дълъг и мъчителен период, в който ще се формира правителство, което трябва да е коалиционно. Според анализатори този процес може да се проточи и до септември, защото преди изборите само една партия беше обещала, че е готова да влезе в съюз с формацията на Янша.

Германският президент осъди омаловажаването на нацизма като "курешка"

http://clubz.bg/68660-germanskiqt_prezident_osydi_omalovajavaneto_na_nacizma_kato_kureshka

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер реагира остро в неделя на коментарите на един от лидерите на крайнодясната "Алтернатива за Германия", според когото периодът на нацизма бил само "курешка" в хилядолетната успешна история на страната.

Въпреки че Шайнмайер директно не назова Александер Гауланд, той каза, че "тези, които днес отричат или омаловажават престъпленията на нацизма искат целенасочено да отворят отново стари рани и да насаждат омраза", съобщава "Политико".

В събота в реч пред младежка конференция на "Алтернатива за Германия" Гауланд призова германците да не обръщат толкова внимание върху периода на управлението на Адолф Хитлер като се обоснова така: "Хитлер и нацизмът са само курешка в над 1000-годишната история на успехи на Германия", според цитата на "Шпигел".

Гауланд каза още, че германците поели своята отговорност за тези 12 години, но добави: "Ние имаме славна история - и тя, скъпи приятели, продължава по-дълго от тези проклети 12 години".

"Трябва да се противопоставим заедно на тези, които отричат или омаловажават това изключително пропадане в цивилизацията", беше отговорът на Щайнмайер, който произнесе реч на церемония за 10-годишнината от откриването на монумент, посветен на преследваните и убити от нацистите хомосексуални.

Той поиска прошка за преследванията и затварянето на гейове, което продължило години наред в Германия и след края на нацизма.

Слънчев и топъл понеделник…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d1%82%d0%be%d0%bf%d1%8a%d0%bb-%d0%bf%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba/

Прогноза за 04.06.2018
Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са градушки. Значителни и на повече места ще са явленията в североизточната половина от страната. В Дунавската равнина ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 28° и 33°, в София – около 28°.

Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен, временно интензивен дъжд, придружен с гръмотевични бури. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 14°.

 

Материалът Слънчев и топъл понеделник… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Защо в Русия има бензинова криза

http://pogled.info/svetoven/russia/zashto-v-rusiya-ima-benzinova-kriza.95047

/Поглед.инфо/ Така се получи, че историята с чудодейно възкръсналия персонаж (чието име досега не бях чувал) затъмни някои къде по важни събития, случили се в това число, няма да се побоя от тази дума, на Санкт Петербургския икономически форум. Това, впрочем, ме удиви силно: добре, западната преса, която дълги години си правеше вид, че настояща Украйна изобщо и нейната преса в частност са заслужаващи уважение явления. Но ние нямаме никакви илюзии за това. Западните журналисти бяха в шок и заради това, че не им се отдаде за пореден път да скрият това ла*но, така че им се наложи да имитират удивление. Но ние пък защо? А сега да се върнем към основния момент.

Защо на Израел му е нужна още една държава в Близкия изток

http://pogled.info/svetoven/zashto-na-izrael-mu-e-nuzhna-oshte-edna-darzhava-v-blizkiya-iztok.95046

/Поглед.инфо/ Всеизвестно е, че кюрдите са най-големия етнос, нямащ собствена държава. Но засега само една държава на света – Израел е готова да подкрепи кюрдите в стремежа си да получат тази държава. Въпросът за признаването на независимостта на кюрдистан вече е внесен за обсъждане в парламента. Но защо му е на Израел независим Кюрдистан.

Йенс Столтенберг заяви, че НАТО няма да помогне на Израел при нападение от Иран

http://pogled.info/svetoven/iens-stoltenberg-zayavi-che-nato-nyama-da-pomogne-na-izrael-pri-napadenie-ot-iran.95045

/Поглед.инфо/ НАТО няма да помогне на Израел при нападение от страна на Иран, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Инструкторите от НАТО готвят личния състав на украинските въоръжени сили за настъпление в Донбас

http://pogled.info/svetoven/instruktorite-ot-nato-gotvyat-lichniya-sastav-na-ukrainskite-vaorazheni-sili-za-nastaplenie-v-donbas.95044

/Поглед.инфо/ Командването на въоръжените сили на Украйна провежда подготовка на личния състав за настъпление, задействайки за това инструктори от НАТО. За това по време на брифинг пред ЛуганскИнформЦентър съобщи задържаният военнослужещ от 14-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна Яков Веремейчик.

Мадрид показа на Киев как трябваше да постъпи с Янукович и Донбас

http://pogled.info/svetoven/madrid-pokaza-na-kiev-kak-tryabvashe-da-postapi-s-yanukovich-i-donbas.95043

/Поглед.инфо/ Една от най-старите страни в Европа с крайно непроста история поднесе на стремящата се към ЕС млада република Украйна урок по реална демокрация. А именно как без война и жертви може да се решават въпросите за смяната на правителството или предотвратяването на сепаратизма. Тази страна е Испания, където на власт дойде нов лидер със своите рецепти как да се реши проблема на каталунския сепаратизъм.

Украйна нанася коварен удар по икономиката на Полша

http://pogled.info/svetoven/ukraina-nanasya-kovaren-udar-po-ikonomikata-na-polsha.95042

/Поглед.инфо/ Полските плантатори не могат да съберат цялата реколта ягоди заради недостига да работници от Украйна, съобщава радио „Полша“.

Ще заставят Украйна да се откаже от абсурдните си искания към Русия

http://pogled.info/svetoven/shte-zastavyat-ukraina-da-se-otkazhe-ot-absurdnite-si-iskaniya-kam-rusiya.95041

/Поглед.инфо/ Украйна предяви на Русия искания за продължаването на газовия транзит след 2019 г. Исканията изглеждат не просто завишени, а са ярък пример за истински абсурд.  За какво ще се договорят „Нафтогаз“ и „Газпром“ накрая и коя от страните ще спечели, или загуби в по-голяма степен?

Звездите за днес: Раци говорете по-малко, слушайте, Везни съчетайте приятното с полезното, Козирози концетрирайте се!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba/

Хороскоп за 04 юни 2018 Хороскоп за 04 юни 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Денят е доста сложен. Не се принасяйте в жертва на обществени интереси. Напълно е възможно да чуете най-невероятни приказки по свой адрес. Запазете достойнство и не давайте ухо на подобни злословия.
Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Денят е сякаш специално поръчан за вас. Оригинални идеи няма да ви липсват, но не бързайте да ги реализирате, за момента ще срещнете множество пречки. Направете само предварително сондиране на условията.
Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Днес ще имате много отговорности и времето ви едва ще стигне, за да се справите с тях. Вложете цялото си старание, защото ви наблюдават и от доброто ви представяне зависи по-нататъшното ви професионално развитие.
Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

И шарен, и пъстър, забързан е този ден. Опитайте се да сте тук и сега, концентрирайте вниманието си. Днес най-големите грешки ще са резултат от небрежност. Говорете по-малко и слушайте повече.
Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

До обяд ще сте философски настроени и търсещи и съвсем правилно, защото не всичко ще тече по мед и масло. Трансформациите са навсякъде около вас, вътре във вас, изобщо измъквате се от зоната си на комфорт.
Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Чувствата ви ще са объркани, настроенията непостоянни и за всичко ще търсите вината в някой друг. Време е да пораснете и да поемете собствената си отговорност, не вина, а именно отговорност към другия, към взаимоотношенията.
Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Луната, звездите, а ежедневните неща си вървят и не чакат. Въпреки всички пълнолунни притеснения и вълнения от вчера, днес ще имате просто досадна, монотонна, ежедневна работа за вършене. Какво пък, можете да съчетаете приятното с полезното. Полезното и задължителното е ясно, остава да откриете приятното как се вписва в картинката.
Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Разтворете за света голямото си сърце. Светете, танцувайте, радвайте се, обичайте. Човешкият живот е твърде кратък, за да го тровим с глупости и проблеми. Просто се издигнете над нещата и … всичко ще бъде в краката Ви.
Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Какво е за Вас домът или пък традицията, привързани ли сте към тях или се опитвате да избягате, кое Ви дава чувство за сигурност. Покрай всички занимания днес тези въпроси ще отекват някъде, ще се носят из пространството, за да Ви накарат да откриете собствената си ресурсна точка, връзката си със Земята.
Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Толкова неща ще дърпат вниманието Ви днес, че ще се чудите кое да хванете. Можете да пробвате и всичките, но тогава доникъде няма да я докарате. Най-добре е просто да се концентрирате повече. Не е просто, но помага.
Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Днес ще ви вълнуват най-вече материални проблеми. Нищо чудно да ви искат пари на заем, но бъдете много внимателни на кого ги давате, защото може и да не си ги получите обратно.
Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Ще се чувствате много енергични. Ще ви се иска вие да дирижирате нещата, което обаче ще срещне съпротива у околните. Не се опитвайте да започнете сериозни дейности, няма да са много продължителни.

Материалът Звездите за днес: Раци говорете по-малко, слушайте, Везни съчетайте приятното с полезното, Козирози концетрирайте се! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Заради изискване на ЕС: Нови системи за сигурност във всяка кола (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaradi-iziskvane-na-es-novi-sistemi-za-sigurnost-vyv-vsiaka-kola-video-2101133

Нови системи за сигурност във всяка кола, според изискванията на евросъюза, които ще бъдат въведени от 2021 година, посочва

Почина скулпторът Александър Дяков

http://clubz.bg/68663-pochina_skulptoryt_aleksandyr_dqkov

На 86 години си отиде големият скулптор, чешит и бунтар Александър Дяков. За смъртта му съобщи синът му Омуртаг Дяков във Фейсбук, тъжната вест бе потвърдена и от негови близки пред „Площад Славейков“.

Александър Дяков е легендарна фигура на българската артистична сцена. Произведенията му са дръзки и провокативни – не само реализираните, а и неосъществените. Две от най-силните му работи – „Дух и материя“ и „Корозия“, от 60-те години – бяха представени преди две години отново – в изложбата „Форми на съпротивата“ в Софийска градска галерия.

„Дух и материя“, 1965, част от изложбата „Форми на съпротивата“ от 2016-а в Софийска градска художествена галерия. Снимка Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Духът е по-силен от материята, но не защото е могъщ. Той е способен да преодолее дори чудовищно осакатяване на тялото с кротката сила на красотата, която блика от неговата божествена същност”, казва приживе Александър Дяков.

Творбите са от времето, когато скулпторът е проявявал смелостта да заявява пред висши партийни функционери, „че страната е пренаселена с паметници на омразата и насилието, с паметници на българи, убити от българи, и на българи, убиващи българи, че сеем черно семе в душите на хората и черна жътва ще жънат децата и внуците ни“, по думите на Михаил Венков, автор на филм за скулптора. Пред Портал „Култура“ Венков цитира Светлин Русев, че на общи събрания на СБХ винаги треперели да не би Сашо Дяков да вземе думата.

Роден е в София на 28 май 1932 г. Като тийнейджър започва да тренира бокс в „Славия“, няколко години печели шампионската титла в своята категория. Следва скулптура в Художествената академия при Михаил Кац, завършва през 1958-а. Отличен е на Националната младежка изложба с „Права фигура“ (Зидарчето) през 1962-а – след време скулптурата става част от колекцията на Музея за социалистическо изкуство, впоследствие е поставена в Квадрат 500.

Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на филмовите дейци. Бил е художник-постановчик на редица филми – „Хроника на чувствата“, „Веригата“, „Вълчицата“, „Спомен за близначката“, „Хемингуей“, „Бащата на яйцето“…

За него Рангел Вълчанов прави филма „Любов и нежност“, по сценарий на Валери Петров. В него скулпторът играе себе си.

Много от произведенията му изчезват през годините, сред тях са „Септември“, „Колесницата“, „Минута преди разстрела“. През 2012-а, на ретроспективната изложба за 80-ия му юбилей в галерия „Райко Алексиев“, Дяков показва много от изчезналите си работи на снимки.

„Преди 15-ина години направих един знак – нарекох го „Трибрат“ – обединяващ трите основни религии. Беше проект за тепе над Пловдив. После мислех да го предложа и на Бойко Борисов, когато беше кмет… Исках на място извън София, над което има най-много въздушни полети, да „разчертая“ земята на принципа на житните кръгове, за които спорят дали не са следи от извънземни. Ние пък да изпратим един голям „Трибрат“, послание към извънземните. Но не ме пуснаха да разговарям с Борисов…“, споделя Александър Дяков в интервю пред Ива Йолова в „Преса“ през август 2013-а.

Неосъществен е проектът му и за църквата „Света Неделя“, посветен на атентата – разбита камбана. За мястото, където днес е паметникът на Света София, Александър Дяков искал да създаде 24-метрова благославяща десница, да бъде като арка над булеварда.

„Не стана – споделя скулпторът. – Винаги ми казваха, както и преди: „Сашо, тебе няма да те пуснат“. За „Трибрат“ дори се създаде гражданско движение. В него членуваха видни писатели: Данчо Радичков, Дончо Цончев и др. Събраха се в подкрепа и подписи на посланици, четирима на ислямски държави, със зор – и на израелския. Желю Желев също… Но и това не стана, както и 2 договора от 1990 г. Спират всичко и това е. Работата на скулптора е да прави скулптури, а не да ги уговаря.“

Друг от нереализираните му проекти е за „актуализиране“ на Паметника на Съветската армия – с добавянето на Христова ръка над тях.

Проектът на Александър Дяков за промяна на Паметника на Съветската армия

„Скулптурата и архитектурата според мен са единствените изкуства, в които няма отрицателен образ – казва Дяков. – Както не можеш да строиш храм в архитектурата, за да осмееш Бога, или дворец, за да осмееш монарха, така и в скулптурата можеш да правиш паметник на жертвите, но не трябва да изобразяваш окупатора. Не е редно народ, който се самоуважава, да издига в центъра си – и на столицата, и в другите големи градове – Пловдив, Бургас, паметник на поробителя си. Тези, които обявиха война на България и ни окупираха на 8 септември 1944 г., са си вярвали, че това, което вършат, е нещо положително, въпреки че след тяхното идване бяха избити толкова много хора у нас. Но те са възпитани в този дух, че „идват с добро“, и когато „застанат“ под Христовата десница – получават опрощение. В същото време това е послание – „Човек за човека е брат“. Или ако щете – „Бог е любов“.“

Александър Дяков бе прочут и с номерата, които е погаждал на свои колеги. Веднъж представя италиански тираджия за живописеца Ренато Гутузо пред пловдивската интелигенция.

С моя приятел и колега Галин Малакчиев трябваше да придружим стар познат, италиански шофьор на ТИР, и жена му до Пловдив –разказва Дяков. – Стана дума по пътя, че на Начо Културата (Атанас Кръстев) са му дали нова сграда за кметството в Стария град, а на Митьо (Димитър) Киров – музейна къща с ателие. Предложих на компанията да представим италианците за Ренато Гутузо и жена му. Няма да се хилите! Бяхме пили часове и се хванаха… Например разглеждаме сбирката картини на Начо. И аз карам шофьора: „Отдалечи се 2-3 крачки назад, примижи и говори пет минути за лов на пъдпъдъци“. Той го прави, а аз превеждам – „художествен анализ на картината“. Италианецът прави комплименти. И казва, че ако Начо бъде все така дискретен, догодина той ще доведе със себе си Пикасо и Хенри Мур в тази хубава къща да сътворят по една творба, която ще остане тук. Но по това време се яви жената, която чисти, и съобщи, че са дошли някакви хора да говорят за реставрацията на сгради в Стария Пловдив. Казах на италианеца: „Стани, удари по масата и викай две минути.“ А на Начо: „Виж как ядоса Ренато Гутузо? Нали обеща гостуването му да остане инкогнито?“ Тогава Начо нареди на жената: „Върни ги онез там, да се махат“.“

Твърдеше, че чувството за хумор помага, „избива чивия – вместо да наругаеш, разправяш вицове“.

Единак съм, не съм бил в никоя партия – казва в интервюто пред „Преса“ скулпторът. – Аз съм идеолог, лидер и единствен член на партията на „сандовистите“ (от Александър). Сега всичките наши партии – леви, десни, малки, големи, доказват олигархическата си същност. Мисля, че би трябвало да бъдем управлявани не на партиен, а на личностен принцип. От хора интелигентни и морални, без оглед на партийна принадлежност.“

Опелото ще се състои в понеделник, 4 юни, от 12 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

"Площад Славейков"

 

Почина скулпторът Александър Дяков

http://clubz.bg/68664-pochina_skulptoryt_aleksandyr_dqkov

На 86 години си отиде големият скулптор, чешит и бунтар Александър Дяков. За смъртта му съобщи синът му Омуртаг Дяков във Фейсбук, тъжната вест бе потвърдена и от негови близки пред „Площад Славейков“.

Александър Дяков е легендарна фигура на българската артистична сцена. Произведенията му са дръзки и провокативни – не само реализираните, а и неосъществените. Две от най-силните му работи – „Дух и материя“ и „Корозия“, от 60-те години – бяха представени преди две години отново – в изложбата „Форми на съпротивата“ в Софийска градска галерия.

„Дух и материя“, 1965, част от изложбата „Форми на съпротивата“ от 2016-а в Софийска градска художествена галерия. Снимка Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Духът е по-силен от материята, но не защото е могъщ. Той е способен да преодолее дори чудовищно осакатяване на тялото с кротката сила на красотата, която блика от неговата божествена същност”, казва приживе Александър Дяков.

Творбите са от времето, когато скулпторът е проявявал смелостта да заявява пред висши партийни функционери, „че страната е пренаселена с паметници на омразата и насилието, с паметници на българи, убити от българи, и на българи, убиващи българи, че сеем черно семе в душите на хората и черна жътва ще жънат децата и внуците ни“, по думите на Михаил Венков, автор на филм за скулптора. Пред Портал „Култура“ Венков цитира Светлин Русев, че на общи събрания на СБХ винаги треперели да не би Сашо Дяков да вземе думата.

Роден е в София на 28 май 1932 г. Като тийнейджър започва да тренира бокс в „Славия“, няколко години печели шампионската титла в своята категория. Следва скулптура в Художествената академия при Михаил Кац, завършва през 1958-а. Отличен е на Националната младежка изложба с „Права фигура“ (Зидарчето) през 1962-а – след време скулптурата става част от колекцията на Музея за социалистическо изкуство, впоследствие е поставена в Квадрат 500.

Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на филмовите дейци. Бил е художник-постановчик на редица филми – „Хроника на чувствата“, „Веригата“, „Вълчицата“, „Спомен за близначката“, „Хемингуей“, „Бащата на яйцето“…

За него Рангел Вълчанов прави филма „Любов и нежност“, по сценарий на Валери Петров. В него скулпторът играе себе си.

Много от произведенията му изчезват през годините, сред тях са „Септември“, „Колесницата“, „Минута преди разстрела“. През 2012-а, на ретроспективната изложба за 80-ия му юбилей в галерия „Райко Алексиев“, Дяков показва много от изчезналите си работи на снимки.

„Преди 15-ина години направих един знак – нарекох го „Трибрат“ – обединяващ трите основни религии. Беше проект за тепе над Пловдив. После мислех да го предложа и на Бойко Борисов, когато беше кмет… Исках на място извън София, над което има най-много въздушни полети, да „разчертая“ земята на принципа на житните кръгове, за които спорят дали не са следи от извънземни. Ние пък да изпратим един голям „Трибрат“, послание към извънземните. Но не ме пуснаха да разговарям с Борисов…“, споделя Александър Дяков в интервю пред Ива Йолова в „Преса“ през август 2013-а.

Неосъществен е проектът му и за църквата „Света Неделя“, посветен на атентата – разбита камбана. За мястото, където днес е паметникът на Света София, Александър Дяков искал да създаде 24-метрова благославяща десница, да бъде като арка над булеварда.

„Не стана – споделя скулпторът. – Винаги ми казваха, както и преди: „Сашо, тебе няма да те пуснат“. За „Трибрат“ дори се създаде гражданско движение. В него членуваха видни писатели: Данчо Радичков, Дончо Цончев и др. Събраха се в подкрепа и подписи на посланици, четирима на ислямски държави, със зор – и на израелския. Желю Желев също… Но и това не стана, както и 2 договора от 1990 г. Спират всичко и това е. Работата на скулптора е да прави скулптури, а не да ги уговаря.“

Друг от нереализираните му проекти е за „актуализиране“ на Паметника на Съветската армия – с добавянето на Христова ръка над тях.

Проектът на Александър Дяков за промяна на Паметника на Съветската армия

„Скулптурата и архитектурата според мен са единствените изкуства, в които няма отрицателен образ – казва Дяков. – Както не можеш да строиш храм в архитектурата, за да осмееш Бога, или дворец, за да осмееш монарха, така и в скулптурата можеш да правиш паметник на жертвите, но не трябва да изобразяваш окупатора. Не е редно народ, който се самоуважава, да издига в центъра си – и на столицата, и в другите големи градове – Пловдив, Бургас, паметник на поробителя си. Тези, които обявиха война на България и ни окупираха на 8 септември 1944 г., са си вярвали, че това, което вършат, е нещо положително, въпреки че след тяхното идване бяха избити толкова много хора у нас. Но те са възпитани в този дух, че „идват с добро“, и когато „застанат“ под Христовата десница – получават опрощение. В същото време това е послание – „Човек за човека е брат“. Или ако щете – „Бог е любов“.“

Александър Дяков бе прочут и с номерата, които е погаждал на свои колеги. Веднъж представя италиански тираджия за живописеца Ренато Гутузо пред пловдивската интелигенция.

С моя приятел и колега Галин Малакчиев трябваше да придружим стар познат, италиански шофьор на ТИР, и жена му до Пловдив –разказва Дяков. – Стана дума по пътя, че на Начо Културата (Атанас Кръстев) са му дали нова сграда за кметството в Стария град, а на Митьо (Димитър) Киров – музейна къща с ателие. Предложих на компанията да представим италианците за Ренато Гутузо и жена му. Няма да се хилите! Бяхме пили часове и се хванаха… Например разглеждаме сбирката картини на Начо. И аз карам шофьора: „Отдалечи се 2-3 крачки назад, примижи и говори пет минути за лов на пъдпъдъци“. Той го прави, а аз превеждам – „художествен анализ на картината“. Италианецът прави комплименти. И казва, че ако Начо бъде все така дискретен, догодина той ще доведе със себе си Пикасо и Хенри Мур в тази хубава къща да сътворят по една творба, която ще остане тук. Но по това време се яви жената, която чисти, и съобщи, че са дошли някакви хора да говорят за реставрацията на сгради в Стария Пловдив. Казах на италианеца: „Стани, удари по масата и викай две минути.“ А на Начо: „Виж как ядоса Ренато Гутузо? Нали обеща гостуването му да остане инкогнито?“ Тогава Начо нареди на жената: „Върни ги онез там, да се махат“.“

Твърдеше, че чувството за хумор помага, „избива чивия – вместо да наругаеш, разправяш вицове“.

Единак съм, не съм бил в никоя партия – казва в интервюто пред „Преса“ скулпторът. – Аз съм идеолог, лидер и единствен член на партията на „сандовистите“ (от Александър). Сега всичките наши партии – леви, десни, малки, големи, доказват олигархическата си същност. Мисля, че би трябвало да бъдем управлявани не на партиен, а на личностен принцип. От хора интелигентни и морални, без оглед на партийна принадлежност.“

Опелото ще се състои в понеделник, 4 юни, от 12 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

"Площад Славейков"

 

Почина скулпторът Александър Дяков

http://clubz.bg/68665-pochina_skulptoryt_aleksandyr_dqkov

На 86 години си отиде големият скулптор, чешит и бунтар Александър Дяков. За смъртта му съобщи синът му Омуртаг Дяков във Фейсбук, тъжната вест бе потвърдена и от негови близки пред „Площад Славейков“.

Александър Дяков е легендарна фигура на българската артистична сцена. Произведенията му са дръзки и провокативни – не само реализираните, а и неосъществените. Две от най-силните му работи – „Дух и материя“ и „Корозия“, от 60-те години – бяха представени преди две години отново – в изложбата „Форми на съпротивата“ в Софийска градска галерия.

„Дух и материя“, 1965, част от изложбата „Форми на съпротивата“ от 2016-а в Софийска градска художествена галерия. Снимка Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Духът е по-силен от материята, но не защото е могъщ. Той е способен да преодолее дори чудовищно осакатяване на тялото с кротката сила на красотата, която блика от неговата божествена същност”, казва приживе Александър Дяков.

Творбите са от времето, когато скулпторът е проявявал смелостта да заявява пред висши партийни функционери, „че страната е пренаселена с паметници на омразата и насилието, с паметници на българи, убити от българи, и на българи, убиващи българи, че сеем черно семе в душите на хората и черна жътва ще жънат децата и внуците ни“, по думите на Михаил Венков, автор на филм за скулптора. Пред Портал „Култура“ Венков цитира Светлин Русев, че на общи събрания на СБХ винаги треперели да не би Сашо Дяков да вземе думата.

Роден е в София на 28 май 1932 г. Като тийнейджър започва да тренира бокс в „Славия“, няколко години печели шампионската титла в своята категория. Следва скулптура в Художествената академия при Михаил Кац, завършва през 1958-а. Отличен е на Националната младежка изложба с „Права фигура“ (Зидарчето) през 1962-а – след време скулптурата става част от колекцията на Музея за социалистическо изкуство, впоследствие е поставена в Квадрат 500.

Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на филмовите дейци. Бил е художник-постановчик на редица филми – „Хроника на чувствата“, „Веригата“, „Вълчицата“, „Спомен за близначката“, „Хемингуей“, „Бащата на яйцето“…

За него Рангел Вълчанов прави филма „Любов и нежност“, по сценарий на Валери Петров. В него скулпторът играе себе си.

Много от произведенията му изчезват през годините, сред тях са „Септември“, „Колесницата“, „Минута преди разстрела“. През 2012-а, на ретроспективната изложба за 80-ия му юбилей в галерия „Райко Алексиев“, Дяков показва много от изчезналите си работи на снимки.

„Преди 15-ина години направих един знак – нарекох го „Трибрат“ – обединяващ трите основни религии. Беше проект за тепе над Пловдив. После мислех да го предложа и на Бойко Борисов, когато беше кмет… Исках на място извън София, над което има най-много въздушни полети, да „разчертая“ земята на принципа на житните кръгове, за които спорят дали не са следи от извънземни. Ние пък да изпратим един голям „Трибрат“, послание към извънземните. Но не ме пуснаха да разговарям с Борисов…“, споделя Александър Дяков в интервю пред Ива Йолова в „Преса“ през август 2013-а.

Неосъществен е проектът му и за църквата „Света Неделя“, посветен на атентата – разбита камбана. За мястото, където днес е паметникът на Света София, Александър Дяков искал да създаде 24-метрова благославяща десница, да бъде като арка над булеварда.

„Не стана – споделя скулпторът. – Винаги ми казваха, както и преди: „Сашо, тебе няма да те пуснат“. За „Трибрат“ дори се създаде гражданско движение. В него членуваха видни писатели: Данчо Радичков, Дончо Цончев и др. Събраха се в подкрепа и подписи на посланици, четирима на ислямски държави, със зор – и на израелския. Желю Желев също… Но и това не стана, както и 2 договора от 1990 г. Спират всичко и това е. Работата на скулптора е да прави скулптури, а не да ги уговаря.“

Друг от нереализираните му проекти е за „актуализиране“ на Паметника на Съветската армия – с добавянето на Христова ръка над тях.

Проектът на Александър Дяков за промяна на Паметника на Съветската армия

„Скулптурата и архитектурата според мен са единствените изкуства, в които няма отрицателен образ – казва Дяков. – Както не можеш да строиш храм в архитектурата, за да осмееш Бога, или дворец, за да осмееш монарха, така и в скулптурата можеш да правиш паметник на жертвите, но не трябва да изобразяваш окупатора. Не е редно народ, който се самоуважава, да издига в центъра си – и на столицата, и в другите големи градове – Пловдив, Бургас, паметник на поробителя си. Тези, които обявиха война на България и ни окупираха на 8 септември 1944 г., са си вярвали, че това, което вършат, е нещо положително, въпреки че след тяхното идване бяха избити толкова много хора у нас. Но те са възпитани в този дух, че „идват с добро“, и когато „застанат“ под Христовата десница – получават опрощение. В същото време това е послание – „Човек за човека е брат“. Или ако щете – „Бог е любов“.“

Александър Дяков бе прочут и с номерата, които е погаждал на свои колеги. Веднъж представя италиански тираджия за живописеца Ренато Гутузо пред пловдивската интелигенция.

С моя приятел и колега Галин Малакчиев трябваше да придружим стар познат, италиански шофьор на ТИР, и жена му до Пловдив –разказва Дяков. – Стана дума по пътя, че на Начо Културата (Атанас Кръстев) са му дали нова сграда за кметството в Стария град, а на Митьо (Димитър) Киров – музейна къща с ателие. Предложих на компанията да представим италианците за Ренато Гутузо и жена му. Няма да се хилите! Бяхме пили часове и се хванаха… Например разглеждаме сбирката картини на Начо. И аз карам шофьора: „Отдалечи се 2-3 крачки назад, примижи и говори пет минути за лов на пъдпъдъци“. Той го прави, а аз превеждам – „художествен анализ на картината“. Италианецът прави комплименти. И казва, че ако Начо бъде все така дискретен, догодина той ще доведе със себе си Пикасо и Хенри Мур в тази хубава къща да сътворят по една творба, която ще остане тук. Но по това време се яви жената, която чисти, и съобщи, че са дошли някакви хора да говорят за реставрацията на сгради в Стария Пловдив. Казах на италианеца: „Стани, удари по масата и викай две минути.“ А на Начо: „Виж как ядоса Ренато Гутузо? Нали обеща гостуването му да остане инкогнито?“ Тогава Начо нареди на жената: „Върни ги онез там, да се махат“.“

Твърдеше, че чувството за хумор помага, „избива чивия – вместо да наругаеш, разправяш вицове“.

Единак съм, не съм бил в никоя партия – казва в интервюто пред „Преса“ скулпторът. – Аз съм идеолог, лидер и единствен член на партията на „сандовистите“ (от Александър). Сега всичките наши партии – леви, десни, малки, големи, доказват олигархическата си същност. Мисля, че би трябвало да бъдем управлявани не на партиен, а на личностен принцип. От хора интелигентни и морални, без оглед на партийна принадлежност.“

Опелото ще се състои в понеделник, 4 юни, от 12 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

"Площад Славейков"

 

Пентагонът преднамерено занижава броя на жертвите в Сирия

http://pogled.info/svetoven/pentagonat-prednamereno-zanizhava-broya-na-zhertvite-v-siriya.95040

/Поглед.инфо/ Никой не е съвършен, нищо не е съвършено, и даже САЩ, при целия си комплекс за непогрешимост понякога признават грешките си. Наскоро Пентагонът публикува доклад, в който призна, че за времето на военните операции през 2017 година в Сирия, Ирак, Афганистан и Йемен са били убити около 500 граждани и още 170 са били ранени. „Въпреки всички усилия на американските войски, жертвите сред цивилното население са трагични, но понякога неизбежни последствия от бойните действия“.

Теория на заговора или «а защо не и Германия?»

http://pogled.info/svetoven/teoriya-na-zagovora-ili-a-zashto-ne-i-germaniya.95039

/Поглед.инфо/ Няма на света по-печална повест, от повестта за създаването на държавността в някои бивши съюзни републики. Народите са различни, управляващите са различни, структурите на икономиките са различни – но не е ясно защо в редица случаи вместо държавност там се получи такова нещо, че да плюеш и да се прекръстиш. И при това има обща черта: това са именно онези страни, които попаднаха под благотворното влияние на колективния Запад и дълго и с трепет слушаха този Запад..., а някои го слушат и до ден днешен с плачевни резултати за себе си.

«Южнокурилският провал» на Синдзо Абе: Русия не се продава

http://pogled.info/svetoven/yuzhnokurilskiyat-proval-na-sindzo-abe-rusiya-ne-se-prodava.95038

/Поглед.инфо/ Наблюдателят на The Diplomat Дениъл Хърст предполага, че не всички очаквания на японския премиер министър Синдзо Абе, отправил се в Русия на среща с президента Владимир Путин, са се оправдали. Курилският въпрос, който е основата на външнополитическата му стратегия не просто е проблематичен, но като цяло е нереалистичен. В това, че пробив по Южните Курилски острови няма и няма да има.

Уникална разработка на «Уралвагонзавод»: роботизиран модул АУ-220 М «Байкал»

http://pogled.info/svetoven/russia/unikalna-razrabotka-na-uralvagonzavod-robotiziran-modul-au-220-m-baikal.95037

/Поглед.инфо/ Световната общественост още не беше успяла да се „оправи“ от демонстрацията на уникалната бойна техника на Руската федерация на парада в Москва, посветен на 73-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война, когато в Интернет и социалните мрежи се появиха кадри с най-новата разработка на нашите специалисти.

Заради танците Майкъл Джексън бил най-трудният образ за Славин Славчев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6893600

Заради танците Майкъл Джексън бил най-трудният образ за Славин Славчев“Дойде ми като гръм от ясно небе и в някакъв момент се чувствах напълно вцепенен” - така приема победата си в “Като две капки вода” Славин Славчев. Това е вторият риалити формат, от който той си тръгва с първото място. През 2015 г. певецът от Варна спечели и музикалното предаване “Х Фактор”. По време на “Капките” фолкпевецът Коцето е един от

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване