С. Малинов: Най-отвратителното от визитата в Москва е, че Борисов се извинява

https://frognews.bg/novini/svetoslav-malinov-nai-otvratitelnoto-che-borisov-izviniava-rusiia.html

”Ние се намираме в особен период на взаимоотношенията между Газпром и Русия. Газпром приема нови правила за своята дейност и признава, че е злоупотребявала. Най-отвратителното е, че премиерът Борисов се извини на Руската страна”, каза пред Bulgaria ON AIR евродепутатът Светослав Малинов.

С. Малинов: Най-отвратителното от визитата в Москва е, че Борисов се извинява

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/svetoslav-malinov-nai-otvratitelnoto-che-borisov-izviniava-rusiia.html

”Ние се намираме в особен период на взаимоотношенията между Газпром и Русия. Газпром приема нови правила за своята дейност и признава, че е злоупотребявала. Най-отвратителното е, че премиерът Борисов се извини на Руската страна”, каза пред Bulgaria ON AIR евродепутатът Светослав Малинов.

О, колко глупава търговска война (твърде смахната)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6895767

О, колко глупава търговска война (твърде смахната)И така, търговската война започна. И колко глупава е тя. Моята редовна коментарна статия утре ще е за здравеопазването, но аз почувствах, че трябва да си кажа мнението за тази идиотщина, при това не само в Туитър. Официалното - и правно - обяснение на митата върху стоманата и алуминия е националната сигурност.

Салмонела в 3 детски градини в София

https://offnews.bg//obshtestvo/salmonela-v-3-detski-gradini-v-sofia-681942.html

Има доказателства за взрив от салмонела в три детски градини в София, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Денят започва" на БНТ.

Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Затова храните от животински произход трябва да са термично обработени, а ако храната е стояла повече от 4 часа на стайна температура, може да е опасна за здравето, обясни той.

В началото на летния сезон проф. Кантарджиев припомни колко важни са ваксинациите при децата и препоръча деца под 1 година да не се водят на море, ако не са ваксинирани против морбили. Най-вече да не се ходи с тях в Северна Гърция, където има много случаи на морбили.

Около 90% от инфекциите при децата са от бактерии, хигиената е много важна, каза проф. Тодор Кантарджиев. Той препоръча през лятото да се ползват мокри кърпи с хлор хиксидин, защото спиртът не действа на ентеровирусите.

Проф. Кантарджиев коментира и ухапванията от кърлежи, като бе категоричен, че при подобно ухапване трябва да се пие антибиотик.

В столицата например имаме заразени с Лаймска болест кърлежи и хората трябва да се информират за районите, в които има заразени кърлежи, отбеляза директорът Националния център по заразни и паразитни болести, каза той.

Еди Хърн май се опитва да избегне сблъсъка Кубрат - Дилиан

https://offnews.bg//bojni/edi-harn-maj-se-opitva-da-izbegne-sblasaka-kubrat-dilian-681941.html

Промоутърът на Дилиън Уайт - Еди Хърн все по-често говори за евентуален елиминационен бой във версия WBC между неговия боксьор и Луис Ортис.

Наскоро стана ясно, че компанията Epic Sports and Entertainment на българина Ивайло Гоцев е спечелила търга за претендентски мач на IBF между Кубрат Пулев и британеца, победителят от който трябва да спори с Антъни Джошуа за световната титла.

"Ако ни се гарантира, че мач между Дилиън и Луис ще доведе до задължителна защита на Дионтей Уайлдър срещу победителя, веднага скачаме на битка с кубинеца.

Уайт не се страхува от абсолютно никого и е готов да се изправи срещу всеки. Не го спира дори и фактът, че Ортис е далеч по-тежък опонент от Пулев и ще му е по-трудно срещу него. Такъв мач ще прикове вниманието на хората със сигурност

Луис Ортис ще иска много пари от евентуален мач с Дилиан Уайт и този път това ще е наистина оправдано. Тези правила на различните федерации са много объркващи и дават много трудно шансове за труден съперник като Дилиан да има мачове за световната титла срещу шампионите. Просто защото всеки от тях би искал някой по-лек опонент, а Уайт определено не е такъв", каза Хърн пред "Скай Спортс".

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375323

Няколко района са без вода днес във Варна, а причините са аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net. - Гръцката махала до около 16.00 часа. - районът на ул. "Радост" и около зеленчукова борса до около 15.00 часа.

Утре спират водата на няколко места в София заради ремонти

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6895773

Утре спират водата на няколко места в София заради ремонтиЗаради подмяна на сградно водопроводно отклонение утре се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на живеещи в района на: ул. "Братя Миладинови" от бул. "Сливница" до ул. "Кирил и Методий", ул. "Гривица" от бул. "Христо Ботев" до ул. "Братя Миладинови". Това съобщиха от Софийска вода.

Делото "Даниел Митов": Все едно министърът да се интересува има ли бензин в колата

http://clubz.bg/68690-deloto_daniel_mitov_vse_edno_ministyryt_da_se_interesuva_ima_li_benzin_v_kolata

ИКОНОМИКА танева 1

"Това е все едно министърът, като търгва за Пловдив - за Пловдивския панаир, да се занимава има ли бензин в колата - абсолютно същото е!"

Това каза днес бившата земеделска министърка от ГЕРБ Десислава Танева като свидетел по делото срещу бившите външен министър и зам.- министър Даниел Митов и Христо Ангеличин.

Както е известно, двамата станаха обвиняеми по време на вълната от дела на прокуратурата срещу министри от кабинета "Борисов- 2". Вълна, обхванала още Николай Ненчев, Петър Москов, Трайчо Трайков, Симеон Дянков, но практически - нито един активен "гербер"...

Делото е затова, че МВнР след провал и печалноизвестните безкрайни обжалвания на неговата тръжна процедура за закупване на самолетни билети, сключило споразумение с МЗХ, само и само да ползва "тяхната" фирма, избрана по Закона за обществените поръчки.

„Това е напълно нормална практика между различни държавни институции, ведомства, администрации, министерства - когато някой от тях има забавена процедура по ЗОП и няма изпълнител за осигуряване на самолетни билети, за пътуванията на служители на министерството с цел изпълняване на функциите им. Дали един министър ще си организира администрацията: да е в ред гаражът му от автомобили и зареждането с нафта, или осигуряването на самолетни билети, е едно и също. В крайна сметка с тези договори се осигуряват пътувания на служителите с цел изпълняване на техните функции. Едните с автомобилен транспорт, другите със самолетен”, обясни днес Танева.

Тя разказа, че по темата единствено е била информирана от общата администрация, чиято работа е това.

„МВнР му се е забавило обществената поръчка, има предложение да сключи споразумение, тъй като МЗХ имаше договор, имаше ресурс по него, че това е практика, че има становище на Агенцията за обществените поръчки, че това е законосъобразно и който и да го беше поискал, щеше да бъде подписано”, посочи тя.

Танева каза, че дори в Министерския съвет това не е било и тема на разговор и между двата. Ексминистърката даде пример, че примерно теми като ембаргото на храни за Русия е било тема, п която да комуникират, а това е въпрос на администрацията.

„И понеже работата винаги е много на един министър и тя е специализирана според профила му. Никой министър не му е грижа, той си има главен секретар за тази работа, началник кабинет… Не мисли за това дали ще има нафта за колите или самолетни билети за пътуванията. Нашите теми с Даниел Митов са били по отношение на външните взаимоотношение в тема земеделие.

Не виждам кой министър ще се занимава с това”, каза тя.

Танева заяви, пред съда, че ако днес беше министър, би постъпила по същия начин. А на забележителния въпрос: щом не е обсъждала с Митов, да не би пък с Ангеличин да е обсъждала самолетните билети, тя отговори, че се запознала с него днес в коридора на спецсъда.

„И не само за Въшно - който и да го е поискал, след като моята администрация ме убеди и ми представи мотиви, че това е трайна практика, че това е законосъобразно съгласно АОП и аз в крайна сметка защитавам интереса на държавата, и е нормално да защитиш възможността да функционира една държавна администрация, независимо тя каква е”, подчерта Танева после пред журналисти.

Преди нея разпитана бе собственичката на въпросната фирма - "Юнайтед Травъл", която е имала договор само с МЗ. Както Клуб Z вече писа, компанията дори е върнала процесните суми, посочени от прокуратурата като основание за дело, които били установени от АДФИ като полагащи се отстъпки по договора.

Калина Димитрова отказа да ги признае за "върнати", а предпочете да ги нарича "преведени". Тя заяви, че всъщност фирмата ѝ е загубила от това, а разминаванията се дължат на различно тълкуване между нейното дружество и АДФИ за самия договор с МЗ.

Но понеже контрактът бил към края на периода си, предпочела да не се занимава с дела и пр.

Руска тв: България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си

http://clubz.bg/68689-ruska_tv_bylgariq_razbra_che_es_i_sasht_mislqt_samo_za_sebe_si

"България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си."

Така е озаглавен репортажът, излъчен вечерта на 3 юни в предаването "Вести от седмицата" по руската телевизия "Россия 1".

Той е посветен на предложенията за размразяване на съвместните двустранни проекти при визитите на Румен Радев и Бойко Борисов в Русия. Водещ е добре известният Дмитрий Кисельов - един от главните рупори на Кремъл.

Дмитрий Кисельов:

Рязко затопляне настъпи след 4-годишно прекъсване в руско-българските отношения. Измина едва седмица след посещението в Русия на българския президент Румен Радев, както и в Москва на премиера Бойко Борисов с уверенията за най-приятелски намерения и предложението да бъдат подновени замразените от самите българи проекти - строителството на газопровод към България (сега обаче през Турция), и АЕЦ "Белене".

Русия, разбира се, е готова за по-тясно взаимодействия с България. Та страните, по думите на Владимир Путин, "се опират на многовековните традиции на дружба и добросъседство, културната и духовната близост на нашите народи". Сега обаче трябват твърди финансови гаранции.

Вече се опарихме. Та когато България преди 4 години изведнъж се отказа от проеста "Южен поток", загубите ни съставляваха около 800 милиора евро, така че Русия със сигурност ен иска втори път да настъпва една и съща мотика. Как стоят нещата сега и какви са перспективите за възобновяване на руско-българското сътрудничество?

Павел Зарубин:

(Кадрите ни пренасят в град Белене, откъдето репортаж прави млад журналист.)

Това трябваше да бъде град на работещите в АЕЦ. И всичко вече е построено - блокове за 360 семейства, басейн, поставени са дори домофони. Но точно на финалната права изоставиха проекта. Българският град Белене, който би могъл да стане научният символ на страната, се превърна в жертва на геополитиката.

Дори години след консервирането се вижда добре - това би било прекрасно селище на енергетици. Скъпо оборудване на балконите и апартаментите, положени са плочи, но постепенно ги съсипват плевели, всичко наоколо обраства с трева, ръждясва, покрива се с мрежи от паяжина и пукащо се стъкло. Замира и самият град. Дотук вече не се движат влакове, защото пътници и товари на практика няма.

(Кадрите ни пренасят във Варна.)

На другия край на страната - в пристанище Варна, продължават да събират прах тръбите от още един прекъснат българо-руски проект - за газопровода "Южен поток", макар строителството му преди няколко години също на практика да започна.

"Дойдоха американски сенатори и казаха: Не, няма да го бъде, стоп!", разказва Волен Сидеров, председател на парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти".

(Следват архивни кадри.)

Глас зад кадър:

В София е вездесъщият Маккейн. България - тогава още съвсем неопитен член на ЕС, се стараеше във всичко да угоди на Брюксел и Вашингтон, макар и в своя вреда.

(Отново в Белене.)

Сега тук могат да бъдат видени надписи "Европа инвестира в селските райони." В Белене с пари от ЕС откриха малък стадион и издигнаха над него флага на Евросъюза - ето такава бе замяната за АЕЦ, а десетки хиляди работни места ги няма. Затова в цяла България с максимално внимание следиха пътуването на премиера до Кремъл.

Почти 10 години не е имало руско-български срещи. Бойко Борисов веднага отваря обятия, макар Владимир Путин по принцип само да протяга ръка. Най-ярко българският премиер демонстрира новата си настройка на пресконференцията.

"Знам за тежките ни отношения, които имахме преди години, но благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение, и наистина поемам върху себе си част от отговорността за развитието на ситуацията", заяви Борисов.

"Ние съжаляваме. Виждам, че и българската страна съжалява по повод спирането на проекта "Южен поток", защото реализирането му би било много изгодно за България. Да се опитаме да влезем от другата страна - в дадения случай през Турция", каза Владимир Путин.

Ако проектът "Южен поток" бе реализиран от началото, България щеше да получава газ направо от Русия по тръбопровод, прокаран по дъното на Черно море. Но след прекратяването на договора Москва и Анкара обявиха строителството на "Турски поток" - газът ще идва първо в Турция, а след това в други страни. И ето че сега София моли поне едно разклонение от "Турски поток" да тръгне към България и направо си признава - докато е изпълнявала всички указания на Брюксел и Вашингтон, водещите страни от ЕС и Вашингтон са мислили преди всичко за себе си.

Павел Зарубин: Но и преди няколко години беше ясно, че България губи изключително изгоден контракт.

Румен Петков, председател на партия АБВ: През цялото време беше ясно. Не само двойните стандарти - това е безумие.

"Ние сме най-лоялната, най-дисциплинираната страна от ЕС и поради това всички "потоци" ни заобиколиха. А сега тези тръбопроводи минават през натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия. А ние се отказахме от тях поради принципност. Много съм благодарен, че не ни се сърдят по този повод, но по-големите винаги прощават повече", отбеляза Бойко Борисов.

"Доста ме смущава това кой е по-голям, кой е по-малък, като се има предвид, че по-големия винаги го подтикват да плати. Но ние разбираме за какво става дума, че при реализирането на големи проекти трябват гаранции, преди всичко финансови гаранции, които да се изразяват или в суверенни гаранции от правителството на България, или в съответни решения на Еврокомисията. Всички разбират всичко, никой не иска повторение на някакви проблеми. Общите загуби на "Газпром" заради отказа от "Южен поток" възлязоха на близо 800 милиона евро. Регистрирахме го като загуба", подчерта Путин.

Волен Сидеров (буквален превод):

"Москва не вярва на сълзи" - спомням си, имаше такава филм."

Русия, разбира се, си научи уроците в отношенията с България, но няма и намерение да се сърди - прекалено много неща винаги са свързвали двата народа. Именно през тази година е големият юбилей от освобождението на България от османско робство, дело на руските войски.

Паметникът на Александър II в София е в добро състояние, вечер е осветен. Опитаха се да изтрият доста неща от паметта на българите през последните десетилетия, но тя се оказа устойчива към такива геополитически експерименти.

(Българчета рецитират стихотворението "Телефон" на Корней Чуковски.)

Тук продължават да са чести случаите, които изучават руски език на практика от раждането. В Софийския университет има 50 бюджетни места в катедрата по руски език, но всяка година още 450 студенти от други факултети молят поне за факултативно изучаване. Много декани са принудени да се съгласят.

"Евгений Онегин" на оригиналния език - това е една нормална вечер в софийския Национален театър за опера и балет. Но точно в сградата се намира нощен клуб на име "Мръсна София". Поради сложната икономическа обстановка България е страна на контрастите.

Само от транзита на руски газ по "Южен поток" България щеше да получава по 400 милиона евро годишно. В съвсем скоро време компании от двете страни ще започнат консултации за сътрудничество по проекта "Турски поток". Обемите на доставки през България - ако такова решение бъде взето - ще зависят от квотите като цяло на газовия пазар в Европа, като се има предвид "Северен поток-2".

"Колко ще бъде доставяне по него? Това е въпросът. Колко от транзита през Украйна ще съхраним - а ние сме готови да съхраним украинския транзит - и това е въпросът. Колко ще бъде необходимо на потребителите ни сега и в най-близка перспектива? Но това, за което говорихме с господин премиера, са абсолютно реални неща, защото работите по "Турски поток" приключват", заяви руският президент.

Владимир Путин бе поканен на официално посещение в България . за първи път от много години насам. Въпреки всички усложнения, дори сега икономическите отношения между двете страни показват динамика. Расте стокооборотът, "Лукойл" инвестира за милиарди. "Росатом" помага за модернизирането на АЕЦ "Козлодуй". Мнозинството граждани на България са уверени - пълното възстановяване на отношенията между двете страни е просто неизбежно.

Светлана Шаренкова, председател на форума "България и Русия" (поставя излишни предлози, явно не познава падежите):

"Нашите връзки са на генетично ниво. Това не може да бъде изтрито с грантове и с чуждо влияние. 80% от българския народ иска нормално, позитивно развитие на отношенията с Русия."

АЕЦ "Белене" също в крайна сметка може да бъде построена. Жителите на градчето много се надяват на това.

Руска тв: България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68689-ruska_tv_bylgariq_razbra_che_es_i_sasht_mislqt_samo_za_sebe_si_video

"България разбра, че ЕС и САЩ мислят само за себе си."

Така е озаглавен репортажът, излъчен вечерта на 3 юни в предаването "Вести от седмицата" по руската телевизия "Россия 1".

Той е посветен на предложенията за размразяване на съвместните двустранни проекти при визитите на Румен Радев и Бойко Борисов в Русия. Водещ е добре известният Дмитрий Кисельов - един от главните рупори на Кремъл.

Дмитрий Кисельов:

Рязко затопляне настъпи след 4-годишно прекъсване в руско-българските отношения. Измина едва седмица след посещението в Русия на българския президент Румен Радев, както и в Москва на премиера Бойко Борисов с уверенията за най-приятелски намерения и предложението да бъдат подновени замразените от самите българи проекти - строителството на газопровод към България (сега обаче през Турция), и АЕЦ "Белене".

Русия, разбира се, е готова за по-тясно взаимодействие с България. Та страните, по думите на Владимир Путин, "се опират на многовековните традиции на дружба и добросъседство, културната и духовната близост на нашите народи". Сега обаче трябват твърди финансови гаранции.

Вече се опарихме. Та когато България преди 4 години изведнъж се отказа от протеста "Южен поток", загубите ни съставляваха около 800 милиона евро, така че Русия със сигурност не иска втори път да настъпва една и съща мотика. Как стоят нещата сега и какви са перспективите за възобновяване на руско-българското сътрудничество?

Павел Зарубин:

(Кадрите ни пренасят в град Белене, откъдето репортаж прави млад журналист.)

Това трябваше да бъде град на работещите в АЕЦ. И всичко вече е построено - блокове за 360 семейства, басейн, поставени са дори домофони. Но точно на финалната права изоставиха проекта. Българският град Белене, който би могъл да стане научният символ на страната, се превърна в жертва на геополитиката.

Дори години след консервирането се вижда добре - това би било прекрасно селище на енергетици. Скъпо оборудване на балконите и апартаментите, положени са плочи, но постепенно ги съсипват плевели, всичко наоколо обраства с трева, ръждясва, покрива се с мрежи от паяжина и пукащо се стъкло. Замира и самият град. Дотук вече не се движат влакове, защото пътници и товари на практика няма.

(Кадрите ни пренасят във Варна.)

На другия край на страната - в пристанище Варна, продължават да събират прах тръбите от още един прекъснат българо-руски проект - за газопровода "Южен поток", макар строителството му преди няколко години също на практика да започна.

"Дойдоха американски сенатори и казаха: Не, няма да го бъде, стоп!", разказва Волен Сидеров, председател на парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти".

(Следват архивни кадри.)

Глас зад кадър:

В София е вездесъщият Маккейн. България - тогава още съвсем неопитен член на ЕС, стараеше се във всичко да угоди на Брюксел и Вашингтон, макар и в своя вреда.

(Отново в Белене.)

Сега тук могат да бъдат видени надписи "Европа инвестира в селските райони." В Белене с пари от ЕС откриха малък стадион и издигнаха над него флага на Евросъюза - ето такава бе замяната за АЕЦ, а десетки хиляди работни места ги няма. Затова в цяла България с максимално внимание следиха пътуването на премиера до Кремъл.

Почти 10 години не е имало руско-български срещи. Бойко Борисов веднага отваря обятия, макар Владимир Путин по принцип само да протяга ръка. Най-ярко българският премиер демонстрира новата си настройка на пресконференцията.

"Знам за тежките ни отношения, които имахме преди години, но благодаря на Владимир Путин, че не е злопаметен. Аз съм бил виновен и съм бил този, който е създавал напрежение, и наистина поемам върху себе си част от отговорността за развитието на ситуацията", заяви Борисов.

"Ние съжаляваме. Виждам, че и българската страна съжалява по повод спирането на проекта "Южен поток", защото реализирането му би било много изгодно за България. Да се опитаме да влезем от другата страна - в дадения случай през Турция", каза Владимир Путин.

Ако проектът "Южен поток" бе реализиран от началото, България щеше да получава газ направо от Русия по тръбопровод, прокаран по дъното на Черно море. Но след прекратяването на договора Москва и Анкара обявиха строителството на "Турски поток" - газът ще идва първо в Турция, а след това в други страни. И ето че сега София моли поне едно разклонение от "Турски поток" да тръгне към България и направо си признава - докато е изпълнявала всички указания на Брюксел и Вашингтон, водещите страни от ЕС и Вашингтон са мислили преди всичко за себе си.

Павел Зарубин: Но и преди няколко години беше ясно, че България губи изключително изгоден контракт.

Румен Петков, председател на партия АБВ: През цялото време беше ясно. Не само двойните стандарти - това е безумие.

"Ние сме най-лоялната, най-дисциплинираната страна от ЕС и поради това всички "потоци" ни заобиколиха. А сега тези тръбопроводи минават през натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия. А ние се отказахме от тях поради принципност. Много съм благодарен, че не ни се сърдят по този повод, но по-големите винаги прощават повече", отбеляза Бойко Борисов.

"Доста ме смущава това кой е по-голям, кой е по-малък, като се има предвид, че по-големия винаги го подтикват да плати. Но ние разбираме за какво става дума, че при реализирането на големи проекти трябват гаранции, преди всичко финансови гаранции, които да се изразяват или в суверенни гаранции от правителството на България, или в съответни решения на Еврокомисията. Всички разбират всичко, никой не иска повторение на някакви проблеми. Общите загуби на "Газпром" заради отказа от "Южен поток" възлязоха на близо 800 милиона евро. Регистрирахме го като загуба", подчерта Путин.

Волен Сидеров (буквален превод):

"Москва не вярва на сълзи" - спомням си, имаше такава филм."

Русия, разбира се, си научи уроците в отношенията с България, но няма и намерение да се сърди - прекалено много неща винаги са свързвали двата народа. Именно през тази година е големият юбилей от освобождението на България от османско робство, дело на руските войски.

Паметникът на Александър II в София е в добро състояние, вечер е осветен. Опитаха се да изтрият доста неща от паметта на българите през последните десетилетия, но тя се оказа устойчива към такива геополитически експерименти.

(Българчета рецитират стихотворението "Телефон" на Корней Чуковски.)

Тук продължават да са чести случаите, които изучават руски език на практика от раждането. В Софийския университет има 50 бюджетни места в катедрата по руски език, но всяка година още 450 студенти от други факултети молят поне за факултативно изучаване. Много декани са принудени да се съгласят.

"Евгений Онегин" на оригиналния език - това е една нормална вечер в софийския Национален театър за опера и балет. Но точно в сградата се намира нощен клуб на име "Мръсна София". Поради сложната икономическа обстановка България е страна на контрастите.

Само от транзита на руски газ по "Южен поток" България щеше да получава по 400 милиона евро годишно. В съвсем скоро време компании от двете страни ще започнат консултации за сътрудничество по проекта "Турски поток". Обемите на доставки през България - ако такова решение бъде взето - ще зависят от квотите като цяло на газовия пазар в Европа, като се има предвид "Северен поток 2".

"Колко ще бъде доставяно по него? Това е въпросът. Колко от транзита през Украйна ще съхраним - а ние сме готови да съхраним украинския транзит, и това е въпросът. Колко ще бъде необходимо на потребителите ни сега и в най-близка перспектива? Но това, за което говорихме с господин премиера, са абсолютно реални неща, защото работите по "Турски поток" приключват", заяви руският президент.

Владимир Путин бе поканен на официално посещение в България за първи път от много години насам. Въпреки всички усложнения дори сега икономическите отношения между двете страни показват динамика. Расте стокооборотът, "Лукойл" инвестира за милиарди. "Росатом" помага за модернизирането на АЕЦ "Козлодуй". Мнозинството граждани на България са уверени - пълното възстановяване на отношенията между двете страни е просто неизбежно.

Светлана Шаренкова, председател на форума "България и Русия" (поставя излишни предлози, явно не познава падежите):

"Нашите връзки са на генетично ниво. Това не може да бъде изтрито с грантове и с чуждо влияние. 80% от българския народ иска нормално, позитивно развитие на отношенията с Русия."

АЕЦ "Белене" също в крайна сметка може да бъде построена. Жителите на градчето много се надяват на това.

"Спейс Екс" отложи първия туристически полет до лунна орбита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895774

"Спейс Екс" отложи първия туристически полет до лунна орбита

Американската компания "Спейс Екс" отложи първия туристически полет до лунна орбита за средата на 2019 г., съобщи ТАСС. Полетът беше планиран за края на тази година, предава БТА. "Спейс Екс" намали с 40 процента планираните 28 изстрелвания за тази година. Спадът отразява намаляването на поръчките за строителство и извеждане на търговски спътници в

Санкционираха с 15 000 лв. пернишката "Топлофикация"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895762

Санкционираха с 15 000 лв. пернишката "Топлофикация"Пернишкият административен съд потвърди имуществена санкция в размер на 15 000 лв., наложена на местната "Топлофикация" от директора на РИОСВ, предаде БТА. Наказанието на дружеството е присъдено в качеството му на оператор на горивна инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия затова, че на 15 септември 2017 г. около 11.

Гласуват пакета "Мобилност" в Комисията по транспорт към ЕП

http://www.moreto.net/novini.php?n=375319

Комисията по транспорт в Европейския парламент ще гласува част от пакета "Мобилност" - законовите промени, които определят новите правила за командироването на работниците. Предложението е на френския президент Еманюел Макрон.

Ще се спира движението по АМ ”Люлин” през половин час днес

https://frognews.bg/novini/shte-spira-dvijenieto-liulin-prez-polovin-chas-dnes.html

През половин час днес, до 16 ч., ще се спира изцяло движението по магистрала ”Люлин” в участъка от пътен възел Даскалово до границата с област София за обрушването на скатове при 9-ти км. Това съобщиха от АПИ.

Трима турски войници са загинали при ракетен обстрел на границата с Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895770

Трима турски войници са загинали при ракетен обстрел на границата с Ирак
Трима турски войници са загинали, а един е бил ранен при ракетен обстрел от бойци на Кюрдската работническа партия /ПКК/ вчера в района на град Шемдинли, окръг Хаккяри, на турско-иракската граница, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Преди това генералният щаб на турската армия съобщи, че други двама войници са били убити по време на операция срещу

Любовен хороскоп за 4-8 юни

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-4-8-uni-news_677831.html

Овен Сексуалният ви живот е повече блян, отколкото реалност. Вероятно не получавате достатъчно внимание и ласки от любимия човек и това се дължи на обстоятелства извън вашия контрол. Телец Тази седмица определено няма да бъде най-романтичната ви, защото служебните задължения ще изместят от фокус любовта. Все пак, не се изолирайте напълно от половинката. Близнаци Имате големи очаквания към половинката си, когато става въпрос за споделяне на идеи или провеждането на дълбоки разговори. Партнь

Килърите вече не са страшни! В България номер 1 по убийства са ревнивците

https://petel.bg/Kilarite-veche-ne-sa-strashni--V-Balgariya-nomer-1-po-ubiystva-sa-revnivtsite__267570

Ревност праща по около 40 убийци всяка година в затвора. Това сочи статистиката на влезлите в сила присъди по членове от Наказателния коде...

Атака в парка: Домашно куче нападна млада жена (видео)

https://petel.bg/Ataka-v-parka--Domashno-kuche-napadna-mlada-zhena--video-__267569

За пореден случай с ухапване от куче, съобщава "Нова телевизия". Този път пострадалата е „Мис Лято” Алина Дуарте. Жената обаче не обвинява...

Путин: Русия иска единен, силен и процъфтяваш ЕС

https://petel.bg/Putin--Rusiya-iska-edinen--silen-i-protsaftyavash-ES__267568

Ние не искаме разделен Европейски съюз, каза руският президент Владимир Путин. Държавният глава на страната на два континента даде и...

С какво да комбинираме кожени поли

https://petel.bg/S-kakvo-da-kombinirame-kozheni-poli-__267567

Дамските поли са задължителен елементи за всеки женски гардероб през цялата година. Най-модерни и атрактивни си остават полите от кожа, к...

Хванаха мъж, набавял дрога на наркозависим във Варна

https://petel.bg/Hvanaha-mazh--nabavyal-droga-na-narkozavisim-vav-Varna__267566

Окръжната прокуратура във Варна задържа за срок до 72 часа варненец, придобил и държал близо 64 г марихуана и разпространил високорисково ...

Ще се опитат да извадят простреляната Симона от медикаментозна кома

https://petel.bg/SHHe-se-opitat-da-izvadyat-prostrelyanata-Simona-ot-medikamentozna-koma-__267580

Снимка: Фейсбук  Тежко ранената при стрелба в Слънчев бряг 22-годишно момиче остава с реална опасност за живота. Симона Тодорова е настан...

„Дръжте крадеца”: Мъж открадна подаръка на дете за 1 юни

https://petel.bg/---Drazhte-kradetsa-----Mazh-otkradna-podaraka-na-dete-za-1-yuni__267579

Неизвестен мъж открадна колелото на дете, ден след като му беше подарено за 1 юни и преди момчето изобщо да успее да го подкара. За престъпл...

Силна буря вилнее северно от София, синоптиците бият тревога за лошо време през седмицата!

https://petel.bg/Silna-burya-vilnee-severno-ot-Sofiya--sinoptitsite-biyat-trevoga-za-losho-vreme-prez-sedmitsata---__267578

Снимка БНТ, архив Свирепа буря вилнее северно от София в района на Петрохан, Бучин проход и Искрец, съобщават очевидци, цитирани от Блиц. ...

Тъжна вест! Почина скулпторът Александър Дяков

https://petel.bg/Tazhna-vest--Pochina-skulptorat-Aleksandar-Dyakov__267571

Скулпторът Александър Дяков почина на 86-годишна възраст. Поклонението е днес от 12 часа в столичния храм "Свети седмочисленици", пише "Пик"....

Товар се откачи на пътя за Покровник и задръсти движението!

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%80-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b8-%d0%b7/

Товар на голям камион изпадна насред пътя за благоевградското село Покровник. Товарът явно не е бил добре укрепен и се стигнало до падането. Снимката бе публикувана в групата „Забелязано в Благоевград“. Цяло щастие е, че няма пострадали от тежкия товар.

Материалът Товар се откачи на пътя за Покровник и задръсти движението! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Николай Проданов: Кризата след бягството на Пелов и Колев в най-острия си вид премина

http://www.cross.bg/prodanov-nikolaii-byagstvoto-1576126.html

/КРОСС/ „Кризата в най-острия си вид премина. Това ни дава възможност в една сравнително спокойна обстановка да извършим належащите дейности след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев“. Това заяви в предаването „Преди всички“ зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов. „МВР продължава много активно издирвателните мероприятия. Продължавам да бъда оптимист. Ако двамата бегълци са още в България, силно се надявам, че те ще бъдат заловени“. Проданов посочи като част от предприетите мерки след бягството наказанията на голям брой служители на затвора. Спрямо един от бившите заместници на затвора Анатолий Борисов излязоха други данни, които дадоха възможност да бъде образувана още една дисциплинарна проверка, посочи заместник правосъдният министър. Той смята, че тази проверка ще приключи до края на тази седмица и „най-вероятно Борисов ще бъде дисциплинарно уволнен от работа“. Втората дисциплинарна процедура е по други нарушения на служебната дисциплина, добави той. 14-те наказани служители остават на работа, каза Проданов. По думите му всички са признали своята вина и няма жалби срещу наложените наказания. След бягството се направиха кадрови промени и сега новите ръководители се опитват да променят нещата, каза той

Белгия обсъжда налагането на доживотни присъди за терористите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895763

Белгия обсъжда налагането на доживотни присъди за терористите 
Председателят на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер предложи терористите и радикализираните граждани да бъдат лишавани от свобода за цял живот. Предложението предизвика различни реакции и показа, че по този въпрос правителството в Белгия е разделено, предава БТА.

Министър връща заплатата си за 1 година

https://www.actualno.com/asia/ministyr-vryshta-zaplatata-si-za-1-godina-news_677836.html

Министърът на финансите и вицепремиер на Япония Таро Асо взе решението да върне заплатата си за една година. Това се възприема като знак на покаяние за подправянето в оглавяваното от него ведомство на документи, свързани к компанията на личен приятел на премиера Шиндзо Абе. Във връзка със скандала на различни наказания по служебна линия ще бъдат подложени още 20 чиновници от министерството, предаде БГНЕС. Годишната заплата на Асо е 20,9 млн. йени, т.е. около 189 500 долара. Междувременно япон

Треньорът на "Хофенхайм" е отказал на "Реал" (Мадрид)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/04/3189184_trenyorut_na_hofenhaim_e_otkazal_na_real_madrid/?ref=rss


Треньорът на "Хофенхайм" Юлиан Нагелсман е отказал на "Реал" (Мадрид), твърди "Билд". Според информацията европейският клубен шампион се е свързал с 30-годишния наставник на отбора от Бундеслигата.<br /><br />"Реал" търси треньор, който да застане на освободения от Зинедин Зидан пост. Французинът изненадващо напусна клуба дни след спечелването на третата поредна титла в Шампионската лига.<br /><br />Наскоро Нагелсман поднови...

Дрогиран опитал да прикрие вината на млада шофьорка

https://dnes.dir.bg/intsidenti/drogiran-opital-da-prikrie-vinata-na-mlada-shofyorka

Жена шофирала джипа, който предизвика автомелето при влизане в Труд откъм Граф Игнатиево в петък, твърдят очевидци

Превозвачите: Опитът на западните страни да фалират бизнеса ни може да успее

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prevozvachite-opityt-na-zapadnite-strani-da-falirat-biznesa-ni-moje-da-uspee-262267/

ЕП ще гласува социалната част от пакета "Мобилност" за международните превозвачи, засегнатите са готови да протестират в Брюксел и на други места в Европа

През половин час днес ще се спира изцяло движението по АМ „Люлин“ при 9-ти км

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895748

През половин час днес ще се спира изцяло движението по АМ „Люлин“ при 9-ти кмПрез половин час днес до 16 ч. ще се спира изцяло движението по АМ „Люлин“ в участъка от пътен възел Даскалово до граница с област София за обрушването на скатове при 9-ти км. Първото спиране е от 11 ч. до 11:30 ч. В 11:30 ч. трафикът ще бъде пуснат и ще бъде отново ограничен в 12 ч. за половин час.

Еврото наваксва петъчния спад

http://econ.bg/Новини/Еврото-наваксва-петъчния-спад_l.a_i.762251_at.1.html

Доларът поскъпна спрямо йената в понеделник след позитивния доклад за пазара на труда в САЩ, въпреки че несигурността по отношение на потенциалните...

Посланията на Ердоган в Диарбекир вълнуват турския печат днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895746

Посланията на Ердоган в Диарбекир вълнуват турския печат днесМного турски вестници открояват на първа страница послания на президента Реджеп Тайип Ердоган, отправени на предизборен митинг вчера в Диарбекир - център на населения предимно с кюрди Югоизточен Анадол, предава БТА.  Под заглавие "Никой да не търси държава на кюрдите" в."Хюриет" и в."Акшам" цитират президента Ердоган, който е заявил,

Плавателният път по Дунав се удълбочава

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/plavatelniyat-pat-po-dunav-se-udalbochava

В продължение на 28 дни ще се драгира корабоплавателният път в района на остров Вардим

Посредникът при подкупа на Иванчева иска да излезе от ареста

http://www.transmedia.bg/2018/06/04/%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b8/

 

Бившия кмет на столичния район „Младост“ Петко Дюлгеров, който е обвинен, че е бил посредник при предаването на подкупа на сегашния кмет Десислава Иванчева, е подал молба за излизане от ареста. Това става ясно от програмата на специализирания съд, който трябва да се произнесе по искането на Дюлгеров днес.

Мъжът бе задържан за постоянно под стража заедно с Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Според разследващите Дюлгеров е посредничил при предаването на подкупа и лично е оставил в служебния автомобил на Иванчева 56 хил. евро, дадени му преди това от строителния предприемач Александър Ваклин.

Парите били поискани, за да задвижи районната община процедура по обявяване на инвестиционните намерения на Ваклин, твърди прокуратурата. За „услугата“ Дюлгеров е получил 14 хил. евро, които разследващите са намерили у него при ареста му в центъра на София.

Според обвинението „изнудваното лице“ е предало сумата на посредника в едно кафене – на „Гурко” и на „Раковски”. Посредникът се свързал с кметицата и със зам.-кметицата и отишъл при тях в кафето на „Кристал”. Седнаха, пиха кафе два часа. Взеха си парите. Посредникът си взе 14 хил. евро, неговата част”, каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев непосредствено след зрелищния арест на кметицата и нейната заместничка.

 

 

От прокуратурата твърдят, че са изнудвани много бизнесмени, които е трябвало под формата на дарения да правят ремонти в квартала.

Защитниците на Иванчева продължават да твърдят, че намерените пари в автомобила на Иванчева може да са били подхвърлени.

 

 

 

МФК Спартак-Варна завърши на 12-о място в Шампионската лига

http://www.moreto.net/novini.php?n=375317

Носителят на титлата на България МФК Спартак завърши на 12-о място в Шампионската лига по плажен футбол, научи Moreto.net. Надпреварата приключи вчера в португалския град Назаре. Варненци отстъпиха в спора за 11-ото място с 2:5 на израелския Фалфала.

Каракачанов: Европа не ни третира като равни

http://nakratko.bg/category/59/160438/


Трябва да престанем с тази наивност, че от Европа ни третират като равни.Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на Нова по повод приемането на третия пакет "Мобилност".

Пребитият шофьор: Спирам на светофар и виждам как полудял кон препуска срещу нас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895710

Пребитият шофьор: Спирам на светофар и виждам как полудял кон препуска срещу нас (Видео)"Спирам на светофара с приятелката ми в колата и виждаме един полудял кон, който препуска по бул."Владимир Вазов". Каруцата беше счупена, а конят тичаше срещу нас". Това разказа пред "24 часа" пострадалият Цветан Петров от масов бой посред бял ден, в неделя, на оживено кръстовище в София.  Мъжът е бил с приятелката си.

"Президентът изчезна"

http://clubz.bg/68688-prezidentyt_izchezna

Бившият американски президент Бил Клинтън и авторът на бестселъри Джеймс Патерсън издават тази седмица съвместен роман за президент, който изчезва, докато се опитва да предотврати апокалиптична кибератака, съобщи Асошиейтед прес.

Макар и трилърът "Президентът изчезна" да е художествена измислица, и двамата автори се кълнат, че това би могло наистина да се случи. 

Сътрудничеството между президента и писателя е по идея на вашингтонския адвокат Робърт Барнет, който се грижи за авторските сделки и на двамата. Клинтън и Патерсън залагат на специфичния си опит, за да напишат романа от 500 страници, който оглави списъка на бестселърите на Амазон още преди да е излязъл в продажба. 

Това е първият роман на Бил Клинтън, макар и вече да е издал биографията си "Моят живот". Той не е трябвало да прави проучвания, за да разкаже на читателите какво е човек да седи в кризисната зала в Белия дом или да те информират за възможна терористична атака, или пък направо да изчезнеш. 

"Джим искаше да е автентично - каза Бил Клинтън по време на интервю в х-л "Риц-Карлтън". - Това означава: А. физическата обстановка трябва да е автентична; Б. процедурите трябва да са автентични и взаимоотношенията между президента и сътрудниците му, и всички световни лидери, и всичко трябва да създава усещане за реалност, дори как работят тайните служби".

Анотации за романа написаха Мери Хигинс Кларк, Уолтър Мозли и дори авторът на "Хамилтън" Рон Черноу. Историкът каза, че първоначално е бил "със съмнения" за проекта, но е впечатлен от "стилистичното съчетаване" между двамата автори.

"Предполагам, че живият ритъм идва от Патерсън, но няма съмнение, че автентичността на подробностите се дължи на годините, прекарани от Клинтън в Белия дом" - написа Черноу - Усещането от книгата е, като да е написана от вътрешен човек".

Сътрудничеството с президента Клинтън е върхът в кариерата ми, сподели Патерсън. Той има зад гърба си над 100 творби, преобладаващо трилъри. 

Клинтън пък публикува автобиографичната книга "Моят живот", за която получи аванс от 15 милиона долара. Той призна, че да работи с Патерсън е било страхотно, и че му е фен от дълго време.

Бил Клинтън е сред малкото президенти, захванали се да пишат роман. По идея на Франклин Рузвелт няколко автори пишат романа "Загадъчният сюжет на президента". Роман публикува и Джими Картър

"Соло: История от Междузвездни войни" отново оглави бокс-офисите на САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6895753

"Соло: История от Междузвездни войни" отново оглави бокс-офисите на САЩ

"Соло: История от Междузвездни войни" отново оглави бокс-офис класацията на Северна Америка, макар и с незадоволителните приходи от 29,3 милиона щатски долара през втория уикенд, съобщава БТА. Спадът в приходите е с 65 процента спрямо първия уикенд на екран. Общите приходи от "Соло: История от Междузвездни войни" на вътрешния пазар са 149,

Инцидент с кон доведе до масов бой в София (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/crime/incident-s-kon-dovede-do-masov-boj-v-sofija-video-news_677828.html

Инцидент с кон и счупена каруца в София завърши с масов бой на бул. „Владимир Вазов“ в неделя. Пред bTV потърпевшият Цветан Петров, коментира, че случилото се е „абсолютно абсурдно“. "Нямах никакво намерение да се стига до физически контакт. Просто въпросният кон с каруцата удари автомобила отпред и исках да видя къде е човекът, за да можем да викнем КАТ. За самия автомобил няма проблем, защото е с „Каско“, целта беше просто да д

Mаксималният осигурителен доход трябва да се вдигне двойно, смята Калфин

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/04/3189185_maksimalniiat_osiguritelen_dohod_triabva_da_se_vdigne/?ref=rss


Mаксималният осигурителен доход трябва да се вдигне двойно - сега е 2600 лв., но трябва да стане поне 5000 лв, коментира в ефира на БНТ бившият вицепремиер Ивайло Калфин..<br /><br />Той обясни, че процесът трябва да се ускори, защото последните промени са били правени много отдавна, а таванът на пенсиите също е свързан с осигурителния доход. "Единият начин за вдигане на пенсиите е да се увеличава коефициентът за стаж, засега вървим около минимума. Другият начин, който е...

Майдел: Не споделяйте онлайн повече, отколкото в реалния живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895747

Майдел: Не споделяйте онлайн повече, отколкото в реалния живот„Нашият живот онлайн е все по-тясно преплетен със случващото се извън интернет. Въпреки че с колегите ми в европарламента работим за превърщането на интернет в пространство, където нашата информация е защитена и където няма двойни стандарти, все още има редица заплахи и рискове онлайн. Затова, ако не бихте споделили нещо с непознат,

След автомелето в Пловдивско: Дрогиран опитал да прикрие вината на млада шофьорка

http://nakratko.bg/category/58/160437/


Посоченият от полицията за виновник за тежката катастрофа между пловдивските села Граф Игнатиево и Труд няма нищо общо с инцидента и се опитва да прикрие млада шофьорка.

Концерт „Невидими стени“ 2018 на Б.Т.Р в Летен театър Пловдив

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/kontsert-nevidimi-steni-2018-leten-teatar-plovdiv.html

Сцената на Летен театър Пловдив на 20 юни е домакин на концерта „Невидими стени“ 2018 на Б.Т.Р.

Бойко Василев грабна голямата награда за ТВ журналистика „Св. Влас“ 2018

http://www.cross.bg/zhyrnalistika-nagrada-boiiko-1576132.html

/КРОСС/ Предаването „Панорама“ се оказа най-приоритетно по всички показатели на тазгодишните награди за тв журналистика раздадени в „Св.Влас“ на 2 юни. Носител на „Голямата награда Св. Влас 2018“ заслужено стана журналистът Бойко Василев. Призът му бе даден  за висок професионализъм и принос в телевизионната журналистика. На церемонията беше връчена и „Специална награда“ на предаването по БНТ „Денят започва с култура“ за задълбоченото отразяване на културния живот в страната. Отличието се връчи за оригинални идеи и индивидуално присъствие, а не за рейтиг, който гонят повече предавания на малкия екран. В конкурса имаше 19 номинации. Отличията бяха определени за осми пореден път от 5-членно жури, председателствано от проф. Ивайло Знеполски. Припомняме, че миналогодишният приз отиде при Сашо Диков. Награди за журналистически постижения получиха също и Мария Савкова и Кузман Илиев. За пръв път тази година бе връчена и индивидуална награда на Eмил Чолаков от председателя на Сдружението, което организира наградите – Иван Гарелов. „Тази награда съмя купил с лични средства, дори е гравирана с името ми. Емил Чолаков заслужено взима индивидуалната награда за оригиналния начин по който приподнася прогназата за времето“, поясни „човекът – панорама“ Гарелов

Около 770 000 въпроса за "Пряка линия с президента" са постъпили към Владимир Путин

http://www.cross.bg/vreme-chrez-pytin-1576125.html

/КРОСС/ Близо 770 000 въпроса са постъпили към Владимир Путин, който на 7 юни ще участва в така наречената "Пряка линия с президента" -  излъчвана по няколко телевизии и радиостанции програма, в която президентът отговаря на въпроси на гражданите, предаде ТАСС. Предаването на живо е предвидено да започне в 12:00 часа московско време на 7 юни, като въпроси ще може да се отправят и по време на излъчването. Въпросите се задават в кол центровете на програмата. Повечето от тях постъпват по телефона, чрез текстови и видеосъобщения, а останалите - чрез уебсайт, мобилни приложения или руски социални медии.

ДжинДжира Алба Бебе – хит в бебешката козметика

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6891222

ДжинДжира Алба Бебе – хит в бебешката козметикаМладите майки категорично посочват ДжинДжира Алба Бебе като най-сполучливия избор при проблеми с нежната бебешка кожа. Първият им аргумент - този природен продукт от дермокозметичната серия ДжинДжира е мултифункционален. Изключително ефикасен за защита на кожата от влиянието на урината и предотвратяването на така болезнените за дребосъчетата

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиране

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6881091

Ортопедична болница „Витоша” - с фокус върху травматология и ендопротезиранеИзвършва се ендопротезиране на тазобедрена и колянна става по Здравна каса с минимална кръвозагуба, по израелски метод, позволяващ бързо раздвижване. Дейности: • Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става; • Ревизионно ендопротезиране; • Фрактури и травми Търсите ли елитна болница с високо европейско ниво,

Часове по антикорупция от 1-и клас? Добре, но са важни и първите 7 г. у дома

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6895395

Часове по антикорупция от 1-и клас? Добре, но са важни и първите 7 г. у домаДа се въведат часове по антикорупция от 1-и клас - добре. Още повече че такова обучение има в почти всички държави в ЕС. (Виж 4-а стр.) Искат училището да държи фронта против уродливото явление, да положи темелите на правна култура у децата, да ги направи информирани борци против корупционните дейности.

22-годишен се удави на централния плаж в Лозенец

https://www.24chasa.bg/region/article/6895742

22-годишен се удави на централния плаж в Лозенец22-годишен мъж от софийското село Кокаляне се е удавил на централния плаж в Лозенец, съобщават от полицията. Трупът на Х.Г. е изваден от морето около 8,30 ч. на 3 юни. При извършения оглед видими следи от насилие не са установени. Тялото  е откарано за аутопсия в УМБАЛ - Бургас. По случая е образувано досъдебно производство.

Прогонващият ефект за птиците от ветропарковете в защитена зона "Калиакра" е факт

http://nakratko.bg/category/58/160436/


Две години и полoвина след като България беше осъдена от Европейския съд, през януари 2016 г.

Цените на петрола се понижават в понеделник

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-в-понеделник_l.a_i.762250_at.1.html

Според данните от търговията на 1 юни стойността на договора за август за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се понижи с 0,77 долара...

Движението по "Люлин" ще бъде спирано на 30 минути

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/04/3189222_dvijenieto_po_ljulin_shte_bude_spirano_na_30_minuti/?ref=rss


През половин час днес до 16 ч. ще се спира изцяло движението по АМ "Люлин" в участъка от пътен възел "Даскалово" до граница с област София за обрушването на скатове при 9-и км, съобщи пътната агенция.<br /><br />Първото спиране е от 11 ч. до 11:30 ч. В 11:30 ч. трафикът ще бъде пуснат и ще бъде отново ограничен в 12 ч. за половин час. Движението ще бъде преустановявано на интервали от 30 минути до приключването на предвидените дейности по обрушването на...

Адвокат за отнетите деца в Норвегия: В скандинавските държави нещата изглеждат по този начин

https://www.actualno.com/europe/advokat-za-otnetite-deca-v-norvegija-v-skandinavskite-dyrjavi-neshtata-izglejdat-po-tozi-nachin-news_677804.html

"В скандинавските държави нещата изглеждат по този начин - при най-малкия случай, в които детето не се чувства добре, то трябва да бъде изведено. Впоследствие се дава за осиновяване, защото се отдалечава от биологичното семейството. С оглед на защитата с право на семеен живот компетентният съд в Страсбург има 4-5 висящи дела." Това обясни адвокат Йорданка Бекирска. По думите ѝ, ако майката, чието дете е отнето води много дела и не възприема това, което държавата е решила - също не изг

Вестник "Вечер": Все повече македонци търсят български паспорт

http://www.cross.bg/pishe-bulgarski-zoran-1576131.html

/КРОСС/ Неофициалните данни сочат, че 100 до 150 хиляди македонски граждани са получили български паспорт, а на тази стъпка се решават млади и стари, студенти и печалбари, безработни и работещи, които не виждат своето бъдеще в страната, в която е трудно да се преживее с 200 евро. Не са изключение лекарите и административните служители от вътрешността на Македония, които са решили да си извадят паспорт, за да могат да заминат в страна, в която техният труд ще бъде повече ценен и по-добре възнаграден, пише изданието. В източната част на Македония най-много се търсят български паспорти, а рекордьор е най-източният град, който граничи с България - Делчево, където 70 процента от жителите са с двойно гражданство, пише "Вечер". Най-многобройни са печалбарите, които от този град заминават на сезонна работа в Италия, Швейцария, Германия или Словения, а след тях са студентите, които тази година оставиха града пуст и заминаха за Германия. Търсенето на български паспорти е голямо също в Берово, Струмица, Битоля и Охрид, пише скопският вестник. Гръцкото правителство чака македонският премиер Зоран Заев да направи първата стъпка, за да се постигне договор. Топката е в тяхното поле, заявил говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос, пише "Слободен печат", позовавайки се на гръцкия "Катимерини". Говорителят изтъкнал, че Македония трябва да направи следващата стъпка в преговорите за решаване на десетилетния спор за името

Спират движението по магистрала Люлин през половин час

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-dvizhenieto-po-magistrala-liulin-prez-polovin-chas-681939.html

Движението по магистрала "Люлин" ще спира през половин час днес при 9-ти км за обрушването на скатове.

Първото затваряне на пътя е от 11 до 11:30 ч., предупреди АПИ. Спирането на автомобилите в участъка от пътен възел Даскалово до граница с област София ще продължи до 16 часа. 

Алтернативният маршрут на АМ „Люлин“ по направлението София - Перник - Благоевград за леките автомобили е по път I-1 през Владая.

Тежкотоварните МПС над 12 тона ще изчакват на място.

Убийството на хазартния бос Коста Николов е от ревност

http://www.barometar.net/91058/

Изникват нови подробности, които разкриват всички детайли за бруталната екзекуция на хазартния бос Коста Николов-Миджурина на старта на сезона в Слънчев бряг, съобщава „Флагман“, като се позовава на свидетел на убийството. Във фаталната събота Коста и 22-годишната Симона Тодорова имали уговорка за вечеря с бизнесмен от Сливен, който търгува с горива и с неговата половинка. […]

ГЕРБ дарява 17 000 лева за детска площадка в Галиче

https://offnews.bg//obshtestvo/gerb-dariava-17-000-leva-za-detska-ploshtadka-v-galiche-681938.html

Парламентарната група на ГЕРБ дарява 17 000 лв. за построяването на детска площадка в с. Галиче.

Този ангажимент пое председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, съобщава пресцентърът на партията.

„Искаме да зарадваме децата в с. Галиче, като им подарим чисто нова площадка за игри. Те несъмнено го заслужават и се надявам всички малчугани да имат много незабравими мигове на новата си придобивка. Винаги съм твърдял, че спортът и движението са здраве и изграждат характера“, казва Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ изрази надеждата си, че построяването на тази площадка ще бъде стъпка към спирането на политическото противопоставяне в селото.

Ден за защита на децата - жертви на агресия

http://www.moreto.net/novini.php?n=375318

На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Той съществува от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН във връзка с годишнината от израелската бомбардировка на жилищни квартали на Бейрут /1982 г.

Каракачанов иска втърдяване на тона към ЕС

https://www.mediapool.bg/karakachanov-iska-vtardyavane-na-tona-kam-es-news279818.html

България трябва да спре да се държи мило и любезно в ЕС, а трябва да втвърди тона, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов (ВМРО) пред Нова телевизия по повод прекратяването на проекта “Южен поток“, проблема с европейския пакет “Мобилност“, който засяга превозвачите и заради затварянето на четири блока от АЕЦ "Козлодуй" отпреди повече от 10 години. Според него втърдяването на тона не трябвало да е до степента, до която стигна Великобритания с решението да напусне ЕС. Той обясни, че не бил русофил, а за него българският интерес бил над всичко. “Крайно време е България да излезе от тази приспивна песен, че в Европа ни третират като равни“, каза Каракачанов. Той обясни, че случай в световната история, в който силна държава да се е трогнала от воплите и от интересите на по-малка държава, освен ако няма интерес за нещо друго. “Българският интерес е да развива отношенията си с Русия заради енергетиката и приходите от руски туристи, което обаче не налага промени в приоритетите на управление на страната“, каза Каракачанов.

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2018-06-04.html

На 05 юни 2018 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение в кв. „Център“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Ще има ли достатъчно български плодове и зеленчуци на пазара?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895735

Ще има ли достатъчно български плодове и зеленчуци на пазара? Ще загубим ли традиционния вкус на родните плодове и зеленчуци? Ще бъдат ли изместени и по качество и вкус от гръцките, турските или полските? Според производителите 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. Според контролните органи вносът е по-малък – около 55-60%. И все пак голяма част от продукцията,

Жители на курортно селище блокираха път край „Хаинбоаз”

http://www.cross.bg/zhiteli-kraii-selishteto-1576130.html

/КРОСС/ Блокада на път край прохода „Хаинбоаз”. Жители на курортното селище Лява река се вдигнаха на бунт заради проблеми с водоснабдяването. Протестиращите се заканиха, че няма да допуснат тежкотоварните машини, които се качват във високите части над селището, за да извършват сеч. Зоната, където се случва това, минава през вододайната зона на селището. Това създава опасност местните жители да останат без вода, което пък ще провали предстоящия туристически сезон в района. На мястото на протеста пристигнаха полицаи и представители на местната власт.

Пхенян махна най-големите началници в армията си

https://www.mediapool.bg/phenyan-mahna-nai-golemite-nachalnitsi-v-armiyata-si-news279817.html

Тримата най-висши военни началници на Северна Корея са били премахнати от постовете си в навечерието на срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщава “Ройтерс“. Информация е от американски източник и доклад от южнокорейската информационна агенция “Yonhap“. Според Yonhap тримата души са Пак Йонг-сик, министър на отбраната, Ри Мйон-су, началник на генералния щаб на Корейската народна армия и Ким Йонг-гак, директор на генералното политическо бюро на Корейската народна армия. Срещата на върха между Тръмп и Ким Чен-ун е планирана за 12 юни в Сингапур.

Чистка по военните върхове на Северна Корея

https://www.mediapool.bg/chistka-po-voennite-varhove-na-severna-koreya-news279817.html

Тримата най-висши севернокорейски военни са били освободени от постовете си, заяви високопоставен представител на правителството на САЩ, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е станало в навечерието на планираната историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур. Цитираният представител на правителството на САЩ, пожелал да остане анонимен, коментира съобщение на южнокорейската национална агенция Йонхап за предполагаемо освобождаване от постовете им на тримата най-високопоставени севернокорейски военни. Служители на администрацията на Тръмп смятат, че са възникнали разногласия в севернокорейските въоръжени сили за подхода на Ким към Южна Корея и Съединените щати. Президентът на САЩ иска КНДР да закрие ядрената си военна програма в замяна на облекчаване на икономическите санкции, отбелязва Ройтерс. Йонхап съобщи, цитирайки неназован източник от южнокорейското разузнаване, че в Северна Корея са били освободени министърът на народните въоръжени сили ген. Пак Йон-сик и началникът на генералния щаб на Корейската народна армия (КНА) И Мьон-су.   На техни места са били назначени съответно заместниците им Но Гуан-чхол и И Йон-гил. Директорът на Главното политическо бюро на КНА Ким Чен-гак е бил сменен с армейски генерал Ким Су-гил - нещо, което е било потвърдено от севернокорейска държавна медия още миналия месец. Белият дом, Държавният департамент, ЦРУ и службата на директора на националното разузнаване на САЩ за момента не са отговорили на запитванията за коментар по темата. Рокадата в командването на севернокорейските въоръжени сили е била направена на фона на срещите миналата седмица на Тръмп и държавния секретар на САЩ Майк Помпейо с втория човек в режима в Пхенян, заместник-председателя на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, който посети Съединените щати в рамките на подготовката за историческата двустранна среща на върха.   В петък президентът на САЩ потвърди, че ще се срещне със севернокорейския лидер на 12 юни в Сингапур, но отбеляза, че на срещата едва ли ще бъдат подписани конкретни документи.

София малко след Атина, но преди Букурещ по покупателна способност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895574

София малко след  Атина, но преди Букурещ по покупателна способност275,5 минути работа в София за женска прическа, в Ню Йорк - 214 49,3 минути работа - толкова са нужни в София, за да се изкарат пари за сандвич “Биг Мак”. Това показва изследване на швейцарската банка UBS, което обхваща цените и покупките в 77 града по света. Столицата ни е класирана на 49-о място по този показател.

Б.Т.Р. с концерт „Невидими стени“ 2018 в Летен театър Пловдив

http://www.cross.bg/steni-plovdiv-nevidimi-1576129.html

/КРОСС/ Сцената на Летен театър Пловдив на 20 юни е домакин на концерта „Невидими стени“ 2018  на  Б.Т.Р. Б.Т.Р. ще изнесат концерт на световно ниво, с висока класа и неподражаем стил. Концертът с около 26 песни е с безкомпромисен звук и визия. Б.Т.Р. в състав - Атанас Пенев -  вокали, Славчо Николов - китари, вокали, Иван Калфов - бас-китара, Илиян Диков – барабани ще забият повечето песни от последната си тава „Невидими стени“ и най-популярните песни от 25 годишната си история. Новият албум на  Б.Т.Р. „Невидими стени“, който е с определено  завръщане към твърдия звук е на музикалния пазар и само за три месеца, първият тираж на албума е разпродаден.  Албумът включва  10 песни, всички по музика и текст на Славчо Николов с изключение на въздействащия текст на Александър Петров към песента създадена за харизматичния актьор Христо Мутафчиев. Аранжиментите са на    Б.Т.Р.  Песните в албума са : „Моята сила“, „Невидими стени“ , „Легенда“ ,“Без сълзи“, „Ела“, „Подземните реки“, „Никога преди“ , „Равносметка“ текст: Александър Петров, „Тези дни“ , “Ела „/ акустична версия/. Аранжиментите са на Б.Т.Р

Германският президент се извини на хомосексуалните, които са били преследвани от закона

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/04/3189180_germanskiiat_prezident_se_izvini_na_homoseksualnite/?ref=rss


Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поднесе извинение на хомосексуалните хора в Германия, които са били преследвани от строг закон, останал в сила десетилетия след Втората световна война, предаде ДПА.<br /><br />Германската държава е причинила огромно страдание на тези хора - преди всичко по времето на националсоциализма, но и след това в Източна Германия и много дълго в Западна Германия, каза той. Затова искам прошка днес - за цялото страдание и несправедливост, до които...

Започна туристическият сезон, започна и ремонт на АМ „Хемус“ в област Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375316

Започнаха ремонтно-възстановителни работи на общо 10 км от АМ „Хемус“ на територията на област Варна, видя репортер на Moreto.net. Добрата новина е, че ремонт има, лошата е, че отново се прави в неподходящо време. Туристическият сезон вече започна, или поне бе официално открит още на 19 май от кмета Иван Портних.

Черна вест! Ужасна болест отне живота на Павел Марчев…

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82-%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b5-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%bd/

След няколко месечно боледуване почина Павел Марчев. Младият мъж бе служител на Община Благоевград и работеше по Националната програма за хора с увреждания. За неговата смърт съобщи в социалната мрежа неговата майка Светла Денева, която написа:
„Днес Павката ни напусна! Ужасната болест го съсипа само за няколко месеца, причини му ужасни страдания и го погуби! Но ние ще го помним такъв, какъвто беше, винаги усмихнат, позитивен, добронамерен! Обичаме те много,моето момче, ти оставаш завинаги с нас, неотделима част от нас!“
Опелото на Павел Марчев се извърши в църквата в квартал „Струмско“.

Материалът Черна вест! Ужасна болест отне живота на Павел Марчев… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Изпълнение на рапър във варненския зоопарк разбуни духовете (видео)

http://budnavarna.bg/34862-izpalnenie-na-rapar-vav-varnenskiya-zoopark-razbuni-duhovete-video/

Изпълнение на рапъра „100 кила“ във варненския зоопарк за Деня на детето стана повод за бурна дискусия в социалната мрежа. Обществено недоволство предизвика репертоарът, поднесен на невръстната публика.

Повод за дискусията стана и допускането от страна на зоокъта за подобни изпълнения пред подрастващата аудитория.

„100 кила“ е сочен от управата като един от големите благодетели на зоологическата градина с даренията, които прави за животните и облагородяването на средата. Именно това е причината да бъде поканен като гост на тържеството за детския празник. Участие в програмата на 1 юни са взели още вокални групи, танцово студио, зумба инструктори и други.

От зоологическата градина коментираха за Moreto.net, че подбор на песните не е коментиран с никой от участниците в празничната програма. Изборът е доверен изцяло на изпълнителите. С тях е уточнена единствено продължителността на изявата. Самият „100 кила“ е присъствал през цялото време на тържеството. Влязъл активно в ролята на водещ. До песента „Напра’о ги убивам“, звучащи пред малчуганите, се стигнало в края на празненството. Част от текста на парчето гласи:

„Умът ми тялото напуска, така ми се разпуска

запалили сме пури и шампанско да пръска

Звъниш на абоната, ала няма връзка

Искам бутилка водка руска или сива гъска

Килата пак ги маже, а гърба на Гери пръска, под кръста

Хейта мотивира мойта пачка тлъста

Да имаш мрежа гъста и да си мърдаш само пръста

А пред гаража чака фантома ми излъскан“

Според управата на зоопарка изпълнението вероятно е било провокирано и от самата публика, а не е планирано предварително. Преди това рапърът изпълнил „Високи сини планини“.

Материалът Изпълнение на рапър във варненския зоопарк разбуни духовете (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Стрелецът от Слънчев бряг си призна, действал от ревност

https://www.vesti.bg/bulgaria/strelecyt-ot-slynchev-briag-si-prizna-dejstval-ot-revnost-6083030

В събота вечерта бе убит Коста Николов - Миджурина, собственик на казина в Слънчев бряг, а 22-годишната му служителка Симона бе простреляна

Преглед на икономическите теми в печата, 4 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-4-юни_l.a_i.762249_at.1.html

"Брюксел намалява тройно субсидиите за фермери" България ще получи 5,6 млрд. евро за директни плащания през новия програмен период ...

Витамин D намалява риска от спонтанен аборт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6895727

Витамин D намалява риска от спонтанен аборт

Жените, които са имали спонтанен аборт, е по-вероятно да забременеят и да родят дете, ако имат адекватни нива на витамин D в организма си, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА. "Получените резултати навеждат на мисълта, че витамин D може да има защитна роля при бременност", заяви ръководителката на екипа Съни Мъмфорд от

Ердоган: Никой не трябва да търси държава за кюрдите

https://www.actualno.com/asia/erdogan-nikoj-ne-trjabva-da-tyrsi-dyrjava-za-kurdite-news_677823.html

Турската държава принадлежи също и на кюрдите в страната. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на изборен митинг в югоизточната провинция Диарбекир, предаде БГНЕС. "Ние не казваме, че "няма кюрди", казваме, "няма кюрдски проблем". Никой не трябва да търси държава за кюрдите (на Турция - бел. ред.). Държавата на Република Турция е държава на всички нас. Държавата на кюрдите е държавата на Република Турция", добави Ердоган. Той твърди, че управляващата Партия

Откриха най-голямото съдийско чукче в света

http://www.cross.bg/marshal-predi-sveta-1576124.html

/КРОСС/ В Съединените щати откриха най-голямото съдийско чукче в света. То е с размери 20 на 11 метра и се издига пред залата на съда в малкия град Маршал в щата Илинойс. Монументът е изработен от дъб в чест на дългогодишната история на правораздаването в Маршал. Областта е основана преди близо 200 години, а съдилището малко след това. В него е работил президента Ейбрахам Линкълн, който е бил адвокат в средата на 19-ти век, преди да влезе в политиката.

Цветанов пак обвини президента, че завижда на Борисов

https://www.mediapool.bg/tsvetanov-pak-obvini-prezidenta-che-zavizhda-na-borisov-news279816.html

"Не трябва да завиждаме на никого заради неговите успехи". С тези думи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към президента Румен Радев по повод последните президентски критики към управлението на Бойко Борисов. Обяснението на Цветанов е, че президентът Радев завижда на Борисов за международните му успехи. В края на февруари тази година Цветанов изказа сходна теза, но в друг контекст. Тогава Радев засегна Борисов с обвинение за общите му интереси с Делян Пеевски. “Президентът Радев, чувствайки се изолиран от европейската политика, даже от световната политика, концентрира вниманието си върху това противоречие, за да има челен сблъсък с премиера и с парламента. ГЕРБ винаги е реагирала след изказване на Румен Радев, търсете причината за нарушената комуникация между институциите не в парламента, а в президентството”, каза Цветанов пред бТВ. Според него Радев изкуствено нагнетява политическо  напрежение. Във връзка с коментарите, че Бойко Борисов не идва в Народното събрание или се появява за по едно кафе, Цветанов отговори: “Знаете колко е динамична програмата на министър-председателя особено през последните 6 месеца. Той изпълнява международната си програма, която е написана месеци преди това”. “Президентът е в правото си също да намери начин или да покани министър-председателя, или да мине през парламента, за да изпие едно кафе”, обясни Цветанов и каза, че назначеното от Румен Радев служебно правителствое действало много непрозрачно. Той даде пример с конкурса за покупка на новите изтребители, който беше отменен от правителството на Борисов.

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

https://www.investor.bg/novini/130/a/-kakvo-da-ochakvat-pazarite-prez-novata-sedmica-262188/

Австралийската и Индийската централна банка по всяка вероятност ще запазят основните си лихви

Домашно куче нападна млада жена (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895723

Домашно куче нападна млада жена (Видео)Пореден случай с ухапване от куче. Този път пострадалата е „Мис Лято” Алина Дуарте. Жената, обаче не обвинява кучето, а стопаните, които не са полагали необходимите грижи за животното, предаде NOVA.  „Отидохме на разходка в парка до музея „Земята и хората”. Там има една голяма поляна, на която обикновено се излягаме и се печем.

"Фейсбук" продава данните ни на 60 големи производители на електронни устройства

http://nakratko.bg/category/25/160435/


За последните 10 години американската компания "Фейсбук" е сключила договори с минимум 60 големи производители на телефони, смартфони и други електронни устройства, които им отварят достъп до личните данни в социалната мрежа.

Защо все повече македонци търсят български паспорт

https://dnes.dir.bg/svyat/zashto-vse-poveche-makedontsi-tarsyat-balgarski-pasport

На тази стъпка се решават млади и стари, студенти и печалбари, безработни и работещи, които не виждат своето бъдеще в страната, пише скопски вестник

Започна демонтажа на плоскостите върху градският фонтан

http://budnavarna.bg/34859-zapochna-demontazha-na-ploskostite-varhu-gradskiyat-fontan/

Читател на „Будна Варна“ ни сигнализира, че е започнал демонтажа на плоскостите върху градския фонтан във Варна.

След десетките сигнали в редакцията на „Будна Варна“ през последните 2 месеца, явно в най-скоро време градският фонтан ще придобие облика, на една от атракциите на града.

Очаква се фонтана да бъде пуснат не по-късно от 15 юни.

Материалът Започна демонтажа на плоскостите върху градският фонтан е публикуван за пръв път на Будна Варна.

b2b Media празнува 10-ата си годишнина

http://www.cross.bg/media-kompanii-biznesa-1576128.html

/КРОСС/ Медийната група ще отбележи своя юбилей на специално събитие на 8 юни в Софийската Филхармония, когато ще бъдат връчени и Годишните награди b2b Media Awards 2018, с които ще бъдат отличени най-иновативните, най-креативните, най-успешните и най-отговорните компании. В програмата са включени и изпълнения на популярни и изгряващи шоу звезди, томбола и елегантен коктейл. Когато преди 10 години запва своите планове по проекта, Надя Маринова се стреми да създаде онлайн медия от нов тип. "Отначало ми се струваше, че ще създам само един сайт за бизнес новини - генератор, който да показва в реално време най-доброто новинарско съдържение и по този начин да бъде полезен и удобен на бизнеса, но с течение на времето идеите се трупаха и много от тях намериха своята реализация", разказва основателят на компанията. И наистина - първите стъпки са със стартирането на сайта b2b News, който в добре подредени категории събира акцентите от целия новинарски поток и поднася най-актуалното в сектори като земеделие, финанси, строителство, технологии, енергетика, туризъм, пазари и компании. По-голямата идея обаче назрява. B2b Media ще бъде много повече от новинарски сайт или генератор на съдържание. Ще мине време и медийната група ще има сайтове, конференции, бизнес събития и дори в един период ще издава луксозно списание, а идеята от чистото репортерстване стига доста по-далеч

Из доклад за СРС през 2017 г.: ДАНС отказва документи, прокуратурата мълчи

http://clubz.bg/68687-iz_doklad_za_srs_prez_2017_g_dans_otkazva_dokumenti_prokuraturata_mylchi

Снимка Клуб Z

Запазване на броя на лицата, срещу които е поискано използване на СРС и ръст в отказите на съдилищата да разрешават проследяване, подслушване и други видове тайни способи за разследване - това са две от констатациите в новия доклад на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства за цялата 2017 г., публикуван на сайта на Народното събрание. "Контролирани" от службите и прокуратурата през миналата година са били 2748 души - точно с 1 повече от 2016 г. За целия период 2011-2017 г. обаче броят бележи чувствителен спад като спрямо 2011 г. той е три пъти. Тогава броят на подложените на СРС е бил 8184.

Общият брой на заявените СРС през миналата година е 17 714. Числата в предходните години са, както следва: 2016 г. - 14 382 бр., 2015 - 11 507 бр., 2014 г. - 19 698 бр. По традиция МВР, прокуратурата и ДАНС най-много харесват подслушването като метод за разследване или установяване на самоличност. Ръст обаче има при исканията за физическо наблюдение и проследяване на лица. Специално за подслушване през 2017 г. спецслужбите и прокуратурата са отправили 5843 искания. Първенец по брой заявления за миналата година е МВР - над 56 на сто от исканията за СРС са от полицейските служби. Ръст на заявките за подслушване и проследяване има и при прокуратурата -  близо 37% от общия брой искания за СРС при 33,3% през 2016-а и 30 на сто година по-рано. Спад има при заявките от ДАНС, а външното разузнаване (ДАР) и част от военните служби изобщо не са искали СРС миналата година. 

Съдилищата постановяват откази за използване на СРС срещу лица най-вече заради това, че в исканията на МВР, прокуратурата и ДАНС (най-често) няма достатъчно данни за съпричастност на дадено лице към разследваната престъпна дейност. Има и случаи, в които исканията на службите противоречат на закона в частта, която казва, че подслушване, проследяване и останалите видове специални способи за разследване се прилагат само в случай на тежки умишлени престъпления. При част от съдебните откази мотивът е непознаване на правната рамка от самите заявители, както и непредоставяне на съдията на всички материали по разследването, въз основа на които се иска ползване на СРС.

"Макар и негативни за заявителите (прокуратура, МВР и ДАНС най-вече - б.р.), тези данни са основание за извод, че съдебният контрол върху процедурите е чувствително завишен", пише в доклада на Бюрото за контрол на СРС.

ДАНС осуетява проверки, прокуратурата не реагира

В доклада на Бюрото за контрол на СРС са отбелязани и случаите, заради които председателят му Бойко Рашков влезе в конфликт с прокуратурата и ДАНС в последната година. В документа са описани три случая, в които от ДАНС официално и с писмо е отказала достъп на служитеите на Бюрото до документи, въз основа на които службата е поискала СРС срещу определени лица. Според Бюрото това е възпрепятстване на Бюрото, а оттам отнемане на правото на гражданите за защита срещу неправомерно органичаване на свободите им чрез използване на СРС, "което е недопустимо".

Описани са и случаите, в които Бюрото е сезирало прокуратурата за установени нарушения при използването на СРС, но оттам реакция все още няма. Единият от тях е отказът на ДАНС да предостави документи, а другите два са свързани с противозаконно съхраняване на данни за приложени СРС извън допустимия срок и за неправомерно прилагане на СРС спрямо магистрат. 

"В периода 2014-2017 Бюрото е установило случаи на прилагане на СРС извън законно установения срок, за което е уведомило 9 граждани и главния прокурор за тази незаконосъобразност. Същевременно е известно само едно образувано и приключило наказателно дело за такова нарушение (делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева - б.р.)", пише в доклада.

Констатиран е и отказ да се предоставят достатъчно и точни данни по част от сигналите, постъпвали в Бюрото за незаконно прилагане на СРС.

"Извън възможностите на Бюрото е да изясни дали подобно поведение представлява прикриване на закононарушения и съзнателно противодействие, поради което е сезиран главният прокурор по 9 случая", се казва още в доклада  

Бум на сигнали и дела срещу службите

През 2017 г. Бюрото за контрол на СРС е образувало 146 преписки, от които 124 са по сигнали на граждани. Сред гражданите са двама депутати от действащия 44-и парламент, 8 магистрати, 4 членове на Висшия съдебен съвет и 12 адвокати. Бюрото се е самосезирало за проверка по 13 случая, но в отчета няма подробности около конкретните казуси. 

За сравнение през 2016 г. преписките за нарушения са били 88, а година по-рано - 123. През 2017 г. магистрат е уведомен два пъти за използвани срещу него неправомерно СРС.

Общият размер на предявените обезщетения от общо 9 души срещу държавата заради незаконно следене и подслушване е 450 000 лв за периода 2014-2017 г. По 4 от случаите съдът вече се е произнесъл в полза на гражданите, а МВР и прокуратурата имат наложени санкции в общ размер на 79 500 лв. Останалите дела още са в съдебна фаза, става ясно от документа на Бюрото, внесен в парламента.

Пред 2017 г. Бюрото остана с човек по-малко заради поисканото от ДАНС и прокуратурата отнемане на достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Бюрото Георги Гатев. Въпреки странните мотиви за искането, то бе потвърдено в крайна сметка и от съда. Гатев се закани да отправи казуса пред Европейския съд. А през това време Народното събрания "проформа" стартира процедура за избор на наследник на Гатев, който да довърши мандата му. Изискване за смяна на члена на Бюрото за контрол на СРС в определен срок от депутатите има и по закон. Никой обаче не предложи ново име за мястото на Гатев.

Кирил Николов-Дизела спечели "Балкан рън" с рекорд

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/04/3189173_kiril_nikolov-dizela_specheli_balkan_run_s_rekord/?ref=rss


Планинският бегач Кирил Николов-Дизела спечели състезанието "Балкан рън". Той постави и нов рекорд в надпреварата за изкачване от Калофер до връх Ботев (2376 м), като завърши за 2.01:02 часа.<br /><br />Състезанието беше първият кръг от веригата Five Mountains на сдружение "Маратон".<br /><br />Биатлонистът Владимир Илиев завърши втори с 2.06:25 ч. В надпреварата по планинско колоездене шампион стана Димитър Михайлов с 2.21:35 ч.<br /><br...

Жълт код за Бургаска област

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/--WWLOYhYeI/

За 11 области от Източна България, между които и Бургаска област,  днес е обявен жълт предупредителен код за валежи. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни, временно интензивни валежи придружени с гръмотевични бури. На места количествата дъжд ще достигат до 20 – 25 литра на квадратен метър. Максималните температури ще са 23-27 градуса, сочи прогнозата на НИМХ към БАН. Температурата на морската вода е 22-23 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

И през следващите дни се очакват следобедни валежи. Остава и вероятността за градушки

Цветанов: Рaдев се чувства изолиран от европейската и световна политика

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/04/3189170_cvetanov_radev_se_e_chuvstva_izoliran_ot_evropeiskata/?ref=rss


Президентът Румен Радев се чувства изолиран от европейската и световна политика и затова търси противопоставяне с премиера Бойко Борисов. Такъв анализ направи зам.-председателят на ГЕРБ и депутат Цветан Цветанов в ефира на Би Ти Ви.<br /><br />Обяви, че в ГЕРБ се работи за прозрачност. "Правихме няколко консултативни съвета за национална сигурност, но едно се говори вътре, а след това - друго навън. Това създава възможност за различни тълкувания. Ние сме с протегната...

Жена откри стрелба до рокендрол маратон в Сан Диего, рани полицай

https://offnews.bg//sviat/zhena-otkri-strelba-do-rokendrol-maraton-v-san-diego-rani-politcaj-681936.html

Жена откри огън вчера близо до рокендрол маратона в Сан Диего, в Южна Калифорния, и бе арестувана, съобщи БТА.

Малко след това маратонът е бил възобновен.

При ареста е бил ранен полицай, който се е прострелял в крака, изстрелвайки два куршума срещу заподозряната, но не я улучил. Той е приет в болница.

Местни телевизии се позоваха на очевидци, които разказват, че на паркинг близо до финала на рокендрол маратона към 11 ч местно време отекнали четири или пет изстрела. При ареста жената се криела под автомобил на най-високото ниво на паркинг в центъра и била насочила пневматично оръжие към главата си.

Организаторите на събитието заявиха, че стрелбата не е била свързана с него. Около 4900 участници в маратона били отклонени към обезопасена зона и маратонът бил прекъснат за 11 минути, след което е било дадено разрешение да продължи, добавя АФП.

Меле в София заради инцидент с кон и каруца

https://offnews.bg//112/mele-v-sofia-zaradi-intcident-s-kon-i-karutca-681935.html

Инцидент с кон и счупена каруца в София завърши с масов бой на бул. „Владимир Вазов“, съобщава bTV, като се позовава на сигнал на зрител. 

Случаят е от неделя малко преди обяд. Тогава кон, теглещ каруца, връхлита колата на пострадалия. Животното било подивяло и ударило спрелия автомобил, след което продължило да препуска. 

"След малко забелязахме един човек, тичащ след коня. Приятелят ми слезе от колата, за да опита да го задържи, докато дойде КАТ, за да се опише щетата. Без да казва и дума, собственикът на коня напада приятеля ми. Към него се присъединиха и други. Приятелят ми има множество травми и наранявания, включително две дълбоки рани на главата и следи от много удари с метални предмети", се посочва в сигнала на пострадалия Цветан Петров.

Мъжът разказва, че не е имал никакво намерение да се стига до физически сблъсък, а е искал да види кой е собственикът на животното, за да извикат КАТ. "Но този човек изобщо не искаше да слуша, директно започна да ми посяга и да ми нанася удари", разказа Петров.

Той отрече да е виновен с нещо – „просто махнах с ръка да спре, да дойде до колата. Той изобщо не искаше да спира, да говорим, буквално започна с юмруци. Друг човек от ромски произход слезе от едно такси и най-нагло ми вика на мен защо аз съм започнал да бия това момче. И той се нахвърли върху мен и вече нямах избор – трябваше да се защитавам по някакъв начин, разказа Петров, цитиран от bTV.

Още двама души са се опитали да му помогнат, но и те са отнесли бой.

По думите му в един момент нападателите са били десетина.

Случи се от мухата слон. И беше наистина много страшно. За щастие, моята приятелка беше в колата, тя се заключи вътре и веднага звънна на 112, добави Петров.

15-минути след като всичко свършило, дошла линейка и едва след това – патрулка, разказа още потърпевшият.

Той допълни, че в един момент, след като е бил повален на земята, е изгубил и съзнание. Има сериозни натъртвания на прешлените на кръста, ръцете и тялото, лека фрактура на черепа, рана на милиметри от сънната артерия. „Буквално са можели да ме убият“, каза той.

Приятелката на Цветан – Петя, разказа, че се е обаждала няколко пъти на 112. По време на боя доста коли са подминали инцидента. Беше много страшно, призна тя.

Полицията е задържала двамата основни нападатели, добави Петров.

Той и приятелката му вече са дали показания и са разпознали биячите.

Китай разочарован от действия на ЕС

https://www.actualno.com/asia/kitaj-razocharovan-ot-dejstvija-na-es-news_677821.html

Китай изрази разочарование във връзка с решението на Европейския съюз (EС) да подаде жалба за правата върху интелектуалната собственост в Световната търговска организация (СТО), предаде AFP, цитирана от БГНЕС. В петък ЕС обвини в СТО Пекин, че нечестно изисква от чуждестранните фирми да предават технологията си на китайски компании, за да развиват бизнес в Китай. "Китай изразява съжаление, че ЕС е подал жалбата и ще се действа в тази връзка в съответствие с процедурите за разрешаване на с

Вулкан изригна в Гватемала, има десетки загинали и ранени

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/04/3189166_vulkan_izrigna_v_gvatemala_ima_desetki_zaginali_i/?ref=rss


Най-малко 25 са загиналите, след като Огненият вулкан изригна вчера в Южна Гватемала, съобщават местните власти, цитирани от "Ел паис". Официално пострадалите засега са около 20 души, но броят може да се увеличи.<br /><br />В атмосферата в района има пепел и дим на височина над 6000 м, на някои места - до 10 хил. метра. Над 3000 души са били евакуирани, затворено е летището в столицата.<br /><br />Според Серхио Гарсия, служителят, отговарящ за координацията при...

DJ Станчо пита: Дали зад акция ”Шум” не се крият чужди интереси?

https://frognews.bg/novini/stancho-pita-dali-zad-aktsiia-shum-kriiat-chujdi-interesi.html

След ”Акция шум”, с която вицепремиерът Валери Симеонов даде старт на сезона в Слънчев бряг, DJ Станчо, който миналата година стана ”една от жертвите” на среднощните хайки, изрази своята гледна точка.

Цветанов: Президентът да мине през парламента за едно кафе

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-prezidentat-da-mine-prez-parlamenta-za-edno-kafe-681934.html

Кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов, който спечели изборите в Галиче, е регистриран земеделски производител, а на БСП Веселин Тушинов е бил по майчинство в последните години. 

Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по бТВ. БСП даде вота на прокурор, след като Тушинов загуби с 26 гласа. 

Неговата майка е в същата ловна дружинка на селото, каза още Цветанов по повод снимката на Стоянов с осъдения бивш кмет Ценко Чоков. Снимката не означава нищо, ловната дружинка наброява 90 души, обясни лидерът на ПГ на ГЕРБ. 

Не трябва да завиждаме на никого заради неговите успехи. „Президентът Радев, чувствайки се изолиран от европейската политика, даже от световната политика, концентрира вниманието си върху това противоречие, за да има челен сблъсък с премиера и с парламента. ГЕРБ винаги е реагирала след изказване на Румен Радев, търсете причината за нарушената комуникация между институциите не в парламента, а в президентството”, подчерта Цветанов. 

Във връзка с коментарите, че Бойко Борисов не идва в Народното събрание или се появява за едно кафе време и си тръгва с оставката на председателя му, той отговори: „Знаете колко е динамична програмата на министър-председателя особено през последните 6 месеца. Той изпълнява международната си програма, написана месеци преди това”.

„Президентът е в правото си също да намери начин или да покани министър-председателя, или да мине през парламента, за да изпие едно кафе”, посочи Цветанов. 

Европа е по-цивилизована от САЩ. Тръмп е по-опасен от Путин

http://clubz.bg/68686-evropa_e_po_civilizovana_ot_sasht_trymp_e_po_opasen_ot_putin

Преди близо двадесетина години в своите научни публикации аз формулирах тезата си, че една от водещите тенденции в международните отношения в началото на ХХІ век ще бъде стратегическият и ценностен, т.е. цивилизационен дрейф на САЩ и Европа в различни посоки. И нарекох това метафорично "разширяване на Атлантическия океан".

В наши дни разширяването на Атлантическия океан започва да придобива опасни, близки до катастрофични размери.

Всички се вглеждаме с тревога в Тръмп. Страшно трудно ми е да го изрека, но според мен от гледна точка на интересите на Запада (Европа и САЩ) и на евроатлантическата цивилизация, Тръмп е идиотски избор на абсурден лидер на САЩ. При такъв президент на единствената суперсила в еднополюсния геополитически модел, установил се след края на Студената война, даже Путин не изглежда такъв генератор на геостратегически рискове, какъвто е Тръмп! Направо като в абсурдната молба към Господ да ни пази от партньорите, а от опонентите сами все някак ще се опазим.

Трябва, обаче, да си дадем сметка – става безпощадно ясно, че проблемът не е в Тръмп. Проблемът е по-дълбок и той е в американското  общество, в процесите, развиващи се в американския социум – процеси политически, икономически, финансови, информационни, културни и т.н.

Тръмп е продукт на тези процеси и в някакъв печален смисъл – тяхна еманация.

Ние, европейците няма как да повлияем на подобни процеси в американското общество. То само трябва да се опомни, да излъчи свой нов лидер. 

С други думи, днес в САЩ първичното, причината – това е обществото, а лидерът е вторичното, следствието.

В Европа, както си мисля аз, първичното, причината са лидерите, а обществата са вторичното, следствието.

Да, има залитания, има страхове, има стереотипи, има комплекси в европейските общества, които пораждат притеснения, криввания в драматични посоки. Но нищо още не е толкова фатално и толкова дълбочинно! Не е. Все още не е.

В сравнение със САЩ понастоящем Европа е много повече социална, многокултурна, в позитивния смисъл на думата либерална и цивилизована. 

Европа има мисия. Европа е закваската и фундаментът на базисните ценности и представи за добро и лошо, морално и неморално, почтено и непочтено, красиво и грозно, законно и незаконно и още редица разделителни линии в този род и от този дух, върху които е изградена нашата цивилизация.

Затова ако лидерите на Европа намерят посланията, идеите, каузите, визиите, от които нашият континент има апокалиптична необходимост, то семената на тези послания, идеи, каузи, визии ще попаднат на богата и способна да даде забележителен ценностен урожай почва!

Ако лидерите на Европа  (и най-вече Макрон и "куцукащата" до него Меркел – "куцукаща" в смисъл, че тя мина своя апогей, постепенно губи лидерската си роля, макар че няма заместител и заместник, но все пак си остава безценен ресурс за Европа)  осъзнаят колосалното предизвикателство пред тях и се издигнат на нивото на това предизвикателство, то първата крачка в това направление, която Европа трябва да направи е осъзнаването, че в момента и в близките години тя вече и повече не може да разчита на здравината на трансатлантическата връзка! Не, не, Европа не бива да я къса тази връзка, но не може да разчита на нея както преди. 

По-рано Европа в трансатлантическата връзка свиреше втора цигулка, беше като по-малката сестра, осланяща се винаги на по-големия американски брат.

Сега или поне засега това не е възможно! Уви, не е възможно. Америка на Тръмп и Тръмп на Америка не са онзи надежден и солидарен по-голям брат! Те са бреме, те са нещо неясно и размито, не дай си Боже то да стане опасно и разбито.

Европа трябва да поеме своята роля, да разбере, че вече не е по-малката сестра, че има свои отговорности пред този свят и пред себе си, пред своите общества. 

Европа няма избор – длъжна е да набере историческа височина, да докаже стратегически ръст и да прави отново и отново онова, което е правила вече и то изключително успешно. 

Някога, въпреки студените и мрачни сенки на жестокото Средновековие и метастазите на Черната смърт - Чумата, Европа възкръсна и даде началото на Възраждането, на Ренесанса на човешката цивилизация. Направи го сама, нямаше на кого да разчита. И го постигна въпреки мрачните предсказания за нея и за света

Сега, когато се надигат студените и мрачни сенки на не по-малко жестоко ново Средновековие и се разпълзяват метастазите на новата Черна смърт – Тероризма, Европа пак трябва и може да възкръсне и да даде начало на ново Възраждане, нов Ренесанс на човешката цивилизация. И да го направи отново сама, защото няма на кого да разчита, или няма на кого да разчита сега или поне засега - докато Америка не се отърси от тръмпизма в себе си и не отхвърли Тръмп от себе си. Искрено се надявам, че Европа ще успее и този път, въпреки все същите мрачни предсказания за нея и за света.
Позволявам си лукса да вярвам, че слуховете за смъртта на Европа и залеза на Запада са силно преувеличени.  

Каквито са били винаги досега…

Коментарът е от профила на Николай Слатински във фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Турция покани Борисов на откриването на "Танап"

http://www.moreto.net/novini.php?n=375314

Турският премиер Бинали Йълдъръм е поканил в телефонен разговор премиера Бойко Борисов да присъства на церемонията по откриването на трансанадолския газопровод "Танап", съобщи "Нова". Церемонията ще бъде на 12 юни в град Ескишехир.

Вучич приел поканата на Ердоган да присъства на откриването на газопровода в Ескишехир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895721

Вучич приел поканата на Ердоган да присъства на откриването на газопровода в Ескишехир

Президентът на Сърбия Александър Вучич и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са се съгласили, че отношенията между двете страни се развиват успешно и биха могли да бъдат още по-добри, а Вучич е приел поканата на турския президент на 12 юни да присъства на тържественото откриване на газопровода ТАНАП, съобщава белградският вестник "Блиц",

Сърбия закара редовна войска до границата с Косово

https://www.mediapool.bg/sarbiya-zakara-redovna-voiska-do-granitsata-s-kosovo-news279815.html

Части на сръбската армия и жандармерията са изпратени в неделя близо до граничния пункт с Косово “Ярине“, съобщава Gazeta Express, цитирана от Агенция “Фокус“. Войниците са разположени в село Рудница, което се намира на по-малко от километър от граничния пункт. Според агенция „Kosovapress“, която цитира свои източници, войниците и жандармерията контролират всички, които влизат или напускат Косово. Местните издания пишта, че това е първия път, в който Сърбия изпраща армията си на границата, откакто Косово обяви независимостта си през 2008 г. Преди дни косовският премиер Рамуш Харадинай предложи Прищина да се съгласи на помирение с Белград в замяна на признаване на независимостта. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин отговори рязко. “Първо насилвате жени и убивате деца, палите села, ограбвате имоти, убивате полицаи и войници. Унищожихте десетки църкви и манастири, опитахте се да вземете незаконно територията на Сърбия, погазихте всяка дума, която сте дали в диалога в Брюксел, а сега помните, че Сърбия е приела всичко, и вие все още търсите помирение за конфликт, който Сърбия нито е търсила, нито е предизвикала. И да повторим още веднъж въпроса: сами ли го измислихте това или някой ви помогна?", коментира Вулин, предава македонската агенция “Макфакс“, цитирана от Агенция “Фокус“.

Сън за утрешния ден

http://www.eurochicago.com/2018/06/san-den/

Когато въздухът е тежък и прах в очите ти люти, и смогът през гърдите реже в Мумбай, Атина и Париж, и птиците унило крачат през жълта призрачна мъгла, и в мръсния канал се влачи зловонна, мътна тишина, и океанът е найлонов, и полюсът – без ледове, ти вече си отрязал клона, крепил света със векове.

UniCredit и Societe Generale преговарят за сливане?

https://news.bg/deals/unicredit-i-societe-generale-pregovaryat-za-slivane.html

Две от най-големите банки в Европа обмислят такава възможност, твърдят запознати

Сръбски емигрант и шампион със Спартак Търнава поема ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/srabski-emigrant-i-shampion-sas-spartak-tarnava-poema-tcska-681933.html

Сърбинът с английски паспорт Нестор Ел Маестро е новият треньор на ЦСКА, пише "24 часа". Той изведе Спартак Търнава до шампионската титла на Словакия за първи път от 1973 година насам.

Със сигурност той идва с брат си Никон Ел Маестро, с когото работи заедно в Словакия. Ел Маестро е роден в Белград през 1983 година като Нестор Йевтич.

Влюбва се във футбола на 8 години, когато баща му го води на мач на Цървена звезда. След това семейството се мести в Западен Съсекс, за да избяга от войната в Югославия. Тогава за първи път си сменя името на Джон Смит, защото имало прекалено много хора, които завършвали на "ич". По-късно взема решение да стане Ел Маестро.

Първият му лиценз "Б" на УЕФА е взет, когато е само на 16 години. Първите му тренировки са в академията на Уест Хем, след което се мести в Аустрия Виена и Валенсия.

През 2006 година става най-младият треньор в Бундеслигата, когато влиза в екипа на Мирко Сломка. След това се мести с него в Хановер и Хамбургер Шпортферайн, преди да поеме Спартак е в екипа на Торстен Фринк в Аустрия Виена.

Нестор е женен, има и 3 деца. Постоянният му дом е във Виена. След спечелването на титлата напуска Спартак на 5 май тази година.

Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX започва да изтрива загубите, записани през май

http://econ.bg/Новини/Бенчмаркът-на-БФБ-София-SOFIX-започва-да-изтрива-загубите-записани-през-май_l.a_i.762248_at.1.html

Шестият месец на годината започва с повишение на основния индекс на БФБ-София след мрачната серия през май.  Основният индекс SOFIX отчете...

Каракачанов открито поиска съживяване на отношенията с Русия чрез АЕЦ "Белене"

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-otkrito-poiska-syjivjavane-na-otnoshenijata-s-rusija-chrez-aec-belene-news_677807.html

Аз съм български политик, българският интерес е над всичко. България има интерес от развиване на отношенията с Русия. В областта на енергетиката трябва да съживим тези отношения – и що се отнася до АЕЦ "Белене". Да не бъркаме икономиката със сигурността. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов минути след като каза, че можело да си помисли дали да пусне фирми от държави, които подкрепят пакет "Мобилност" във вид, вредящ на българските превозвачи. Каракача

Обявиха "жълт" код за опасно време за Варна и региона

http://nakratko.bg/category/58/160434/


"Жълт" код за обилни валежи с гръмотевици е обявен за 11 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Български превозвачи излизат на протест в Брюксел

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarski-prevozvachi-izlizat-na-protest-v-briuksel-2101250

Български превозвачи ще протестират в Брюксел днес срещу социалната част от пакет “Мобилност 1”, която ще се гласува в Европейския парламент, заяви за Дарик Васил Пиронков, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи, който има и компания за теж

Схема: Мним полицай обира старци при домашни посещения

//dariknews.bg/regioni/shumen/shema-mnim-policaj-obira-starci-pri-domashni-poseshteniia-2101229

81-годишен шуменец  бил измамен от мъж, който се представил за полицейски служител. В петък по обяд в дома на възрастния  позвънил непознат, който се представил за полицай. Обяснил, че работят с възрастните хора, като идеята била да ги предпазят

Килърът от Слънчев бряг си признал вината

https://offnews.bg//112/kilarat-ot-slanchev-briag-si-priznal-vinata-681932.html

Задържаният за убийството на бизнесмена Коста Миджурин в Слънчев бряг си е признал вината, съобщава bTV. 37-годишният стрелец Михаил Станчев, който беше задържан при опит да напусне страната, си е признал вината. 

Очаква се да бъде поискана и постоянна мярка задържане под стража.

По обясненията му той извършил престъплението от ревност.

Стрелбата стана пред хотелски комплекс, когато в курорта е било пълно с туристи. Жертвата е бил собственик на игрални зали от дълги години. С опасност за живота е 22-годишната му спътница Симона, която е служителка в едно от казината му в курорта. Тя е дъщеря на полицейски шеф.

Според разследващите става въпрос за класически любовен триъгълник. "Категорично установено по делото е, че повод за деянието е необузданата ревност, изпитвана от дееца", посочи пред bTV окръжният прокурор Георги Чинев.

По думите му обвиняемият е признал за престъплението и съдейства на разследващите. Той имал връзка с простреляната Симона от началото на май, като ревността му се породила от действията на нейния началник, който в някои моменти се държал с нея грубо, а в други - галантно, водел я на вечери и т.н.

Балистичната експертиза е установила съвпадение между законно притежаваното лично оръжие на арестувания и един от куршумите, поразили жертвите му.

Извършителят беше заловен с оръжие и боеприпаси при опит за бягство в Турция – той е с чисто криминално минало. Застрелял жертвата си от упор, след което стрелял по момичето, което се опитало да го спре.

Днес по никакъв начин не си личи къде е било местопрестъплението. Хотелиери подчертаха пред камерата на bTV, че случаят е битова драма, каквото може да се случи навсякъде по света и няма основания за притеснение както за туристите, така и за работещите в курорта и техните близки.

Момчетата на Пирин Благоевград 2011 трети в отборното класиране за купа България във Варна, счупиха купата от радост

http://www.struma.com/sport/momchetata-na-pirin-blagoevgrad-2011-treti-v-otbornoto-klasirane-za_135063/

Много силно представяне записаха състезателите на клуб по спортна гимнастика Пирин Благоевград 2011 на турнира за купа България, който се проведе през уикенда в Двореца на спорта във Варна. В отборната надпревара за момчета младша възраст те заеха трето място, за което бяха наградени с 9 купа.

В индивидуалните класирания Наско Миков е първи на прескок, 7 - ми на земна гимнастика, 8- ми на халки, 5 - ти на успоредка, 8- ми на висилка и 6 - ти в многобоя. Любомира Бакалов е втори на...

Продължава

Започват проверки по плажовете

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8SiofG6qe2U/

От днес започват проверки по плажовете. Министерството на туризма ще следи за броя на спасителите и за съотношението между платените чадъри и зоните за свободно плажуване. 86 ивици обаче ще станат неохраняеми и през този сезон.

Министърът на туризма Ангелкова съобщи, че стартиращите проверки по плажовете ще отчетат как концесионерите и   наемателите спазват договорите си. Водещо е гарантирането на безопасността на туристите и качеството на продукта. “Стриктно ще следим за необходимия броя спасители, наличието на медицинско обслужване, дали разрешените проценти за търговска дейност са спазени и пр.”, акцентира министър Ангелкова.

Тя подчерта, че “специална грижа е достъпността до плажа на хората с увреждания – миналата година го въведохме като изискване към договорите за концесия и наем съобразно възможността на ивиците, релефа и разположението им. За 44 плажа имаме подписана готовност за изграждане на такива пътеки. За достъпността до водата ще се направят консултации с асоциациите на хората с увреждания, концесионерите и наемателите, БЧК и медици, защото се изискват специални умения на спасителите. Направена е първата крачка и се надявам да намерим баланса на някои от плажовете да осигурим такава достъпност с платформи до водата, ръководейки се преди всичко от грижата за здравето на хората”, допълни министър Ангелкова.

ЕС трябва да помогне на Италия, а не да я поучава, каза Джордж Сорос

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/04/3189168_es_triabva_da_pomogne_na_italiia_a_ne_da_ia_pouchava/?ref=rss


Европейският съюз трябва да помогне на Италия, а не да я поучава, защото това може да доведе в бъдеще до още по-голяма победа на популистите в тази страна, заяви американският милиардер Джордж Сорос, цитиран от "Франс прес".<br /><br />Приемайки за даденост, че съставящите новото италианско правителство крайнодясна партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" имат различни цели що се отнася до електората и бюджетните приоритети, Сорос смята, че...

Меле на пътя! Инцидент с каруца доведе до масов бой

http://www.struma.com/sinya-lampa/mele-na-putya-incident-s-karuca-dovede-do-masov-boi_135062/

Десетина души скочили на шофьор, който завърши в болница

Истинско меле на пътя се е разиграло вчера преди обед на столичен булевард. Искрата на скандала пламнала заради инцидент с каруца, а след това последвал и бой. Видео от мелето се разпространи светкавично в социалните мрежи и предизвика вълна от обществено недоволство. Всичко това се случило на столичния булевард „Владимир Вазов“.

Ето и какво разказва един от потърпевшите:

„В неделя, 11 без 10, докато чакаме на светофара, към колата ни препуска бясно обезумял...

Продължава

Сребро за юношите на "Черно море Тича" (19) от финалите на Държавното

http://www.moreto.net/novini.php?n=375315

Баскетболистите на "Черно море Тича" останаха със сребърните медали от държавното пъвренство по баскетбол при 19-годишните. Момчетата на Кирил Петров отстъпиха със 76-101 в зала "Триадица" срещу "Буба Баскетбол".

Топло, но с валежи и гръмотевици

http://www.struma.com/bulgariya/toplo-no-s-valeji-i-grumotevici_135061/

През тази седмица времето ще бъде нестабилно, с гръмотевични бури

Днес преди обяд ще има незначителна купеста облачност. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. По-значителни ще бъдат явленията в Източна България и около планините. Там не са изключени и локални градушки.

Максималните температури ще бъдат от 28 до 32 градуса.

Утре времето ще остане без съществена промяна. Превалявания с гръмотевици ще има в североизточните райони и около планините. Привечер и преди полунощ щв превали и...

Продължава

Млада педагожка се превъплъти в Мини Маус и сътвори лудо парти в Детска ясла № 3 “Славей” в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b6%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d0%bf%d0%bb%d1%8a%d1%82%d0%b8-%d0%b2-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bc/

В Детска ясла № 3 “Славей” в Благоевград дойде специално любимият детски герой Мини Маус по случай 1-ви юни – деня на детето.
В Мини Маус се бе преоблякла младата педагожка Зоя Велчева, която за втора година взима участие в детския празник. Хубавото време позволи тържество да се направи в двора на детското заведение.

На празника присъстваха директорката Виктория Величкова, целият персонал, много родители баби и дядовци. Лично беше дошъл да гледа празненството и зам. ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Антони Стоилов, чийто внук Калоян е възпитаник на детската ясла.

Децата бяха облечени като моряци, патета, пчелички, други с цветовете на българското национално знаме. Малките артисти разиграха различни сценки, рибарите ловяха рибки, патета и калинките танцуваха.
Младата педагожка З. Велчева за втора година участва в подготовката на детското тържество. С много трепет и вълнение тя и колежките й подготвили този празник. Специално избрали сценките от любимите герои на децата . Затова и тя се облякла като Мини Маус, която е най-любимата детска котка.
На милото тържество децата се забавляваха и останаха доволни, заредиха с положителни емоции и присъстващите. Накрая децата бяха възнаградени с вкусни подаръци и пуснаха балони в небето. На песничката „Знамето ние трицветно“, дечица танцуваха облечени в цветовете на българския трибагреник.

 

Материалът Млада педагожка се превъплъти в Мини Маус и сътвори лудо парти в Детска ясла № 3 “Славей” в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Левски си хареса молдовски национал

https://offnews.bg//futbol/levski-si-haresa-moldovski-natcional-681930.html

Нападателят на Апоел Хайфа Раду Джинсари е попаднал в полезрението на Левски. Той е бил предложен на сините от мениджъри, пише "Тема спорт".

Молдовският национал отговаря на търсените от треньора на "сините" Делио Роси характеристики. Футболистът може да действа и на десния фланг на атаката. В момента 26-годишният Джинсари е на лагер със селекцията на страната си, на която й предстои да играе контрола срещу Армения.

Спарингът е днес. Добрата новина за сините е, че атакуващият футболист става свободен агент на 30 юни. На тази дата договорът му с израелския Апоел изтича. До момента споразумението между двете страни не е подновено.

Първо нападателят е заявил, че със сигурност напуска, тъй като вече е получил по-добри оферти – местните издания твърдят, че едната е от Левски. Това е накарало шефовете на тима от Хайфа да извадят ново предложение на молдовеца. Раду Джинсари e роден на 10 декември 1991 година, висок е 182 сантиметра, а по-силният му крак е левият.

През изминалата кампания е изиграл 33 шампионатни двубоя, в които е отбелязал 3 гола за Апоел. В клубния си тим той доста често е действал като чист халф, докато в националния отбор на страната си е пускан на върха на атаката. С тима от Хайфа той печели купата на Израел. В Молдова е играл в Шериф Тираспол – в този тим е бил съотборник с капитана на Левски Божидар Митрев.

За три сезона с този отбор взима две титли, 2 купи и 2 Суперкупи. Печелил е тези отли-ия по веднъж и със Зимбру, чийто екип носи една кампания. 5 сезона Джинсари се подвизава в родния Академия Кишинев.

Румен Петков: Който е против „Белене” и руската газова тръба, работи за зависимост на ЕС от Турция

http://www.struma.com/bulgariya/rumen-petkov-koito-e-protiv-belene-i-ruskata-gazova-truba_135060/

Георги Първанов смята, че западните енергийни интереси не са в българска полза

Който е против възобновяване на строителството на АЕЦ-Белене и отклонение на тръбата за природен газ от Русия директно за България в неутрална зона, той работи за зависимост на Европейския съюз от Турция. Това заяви в Плевен лидерът на АБВ Румен Петков.

Той уточни, че в Турция се строят осем реактора за АЕЦ - четири руски и четири японски. Според Петков е напълно реалистично да искаме разклонение от газовата тръба за Турски поток да бъде в неутрална зона, директно за България, и така...

Продължава

Каракачанов: Да спрем с приспивната песен, че в ЕС ни третират като равни

https://offnews.bg//politika/karakachanov-da-sprem-s-prispivnata-pesen-che-v-es-ni-tretirat-kato-681929.html

България трябва да заеме по-твърда позиция пред ЕС за превозвачите ни. Крайно време е да излезем от тази приспивна песен, че в Европа ни третират като равни. 

В бюджета на България транспортът е третото перо след енергетиката и туризма. И никой не го интересува това, каза в  вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по Нова тв по повод пакета Мобилност, който ще се гледя в Брюксел днес.  

Ако ние продължаваме да се държим мило и любезно и да ги молим, няма да стане. Световната история не познава случай голяма и силна държава да се е трогнала от воплите и интересите на по-малка страна, освен ако няма интерес за нещо друго, коментира Каракачанов.

Българските превозвачи си плащат данъците в България и хранят над 100 000 души. Целта е много проста – тези 14 млн. лева да отидат в джобовете на някои външни компании. Когато българските фирми фалират, тези шофьори ще останат на улицата. Тези международни компании ще се опитат да ги пренаемат и така още няколко десетки хиляди българи ще се преселят в чужбина. А това не е добре за България”, категоричен беше вицепремиерът.

Аз не съм русофил. Но България има нужда от развитие на отношенията си с Русия, защото ние сме съседи през Черно море. В областта на енергетиката трябва да съживим отношенията си. Аз няма да сваля българската авиация на земята, защото някой решава, че щом е руска, няма да я използваме. Голямата опасност за националната сигурност за България не идва от Русия, а се нарича ислямски радикализъм и тероризъм - нещо, което продължава да залива Европа, а ние продължаваме да го подценяваме, каза още Каракачанов. 

Двама братя се удавиха в Поморие

https://offnews.bg//112/dvama-bratia-se-udaviha-v-pomorie-681928.html

Двама братя се удавиха в Поморие през уикенда.

От полицията в Бургас съобщават за случай от събота, при който е подаден сигнал за двама давещи се мъже в района на плажа пред "Гранд хотел Поморие". Сигналът в Районното управление в Поморие е постъпил на 2 юни в 18.10 часа.

На място са изпратени полицейски патрули, служители от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Поморие и два медицински екипа, които констатирали смъртта на мъжете.

Установена е самоличността на удавилите се – това са братята М.С., 32 годишен и Х.С., 29 годишен, и двамата от Пловдив.

Телата им са откарани в "Съдебна медицина" при УМБАЛ - Бургас за аутопсия. По случая е образувано досъдебно производство.

Засега причините за удавянето не са ясни причините. Първоначалната версия е, че единият получил хипотермичен шок заради студената вода. Това било причина мъжът да не може да се задържи над водата и да се дави. Когато го видял, другият мъж се притекъл на помощ, но и той потънал. 

Румънският правосъден министър иска обяснения относно коментар за шефката на антикорупционната агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895713

Румънският правосъден министър иска обяснения относно коментар за шефката на антикорупционната агенцияРумънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер иска обяснения от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) във връзка с изявление на Драго Кос, ръководител на структурата за борба с корупцията в рамките на организацията, който критикува в интервю за румънския сайт Зиаре решението на румънския Конституционен съд за

Паметна плоча на Ботев откриха в община Вълчи дол

http://budnavarna.bg/34856-pametna-plocha-na-botev-otkriha-v-obshtina-valchi-dol/

В Деня на Ботев, паметна плоча на великия българин, поет, публицист, общественик и революционер – Христо Ботев бе открита в село Щипско, община Вълчи дол.

Водещ на празничната програма бе Венцислав Карачоров, по чиято съвместна инициатива с кметство – село Щипско бе открита плочата на великия българин.

Рецитал с патриотични песни и стихове на поета изнесоха членовете на пенсионерския клуб в селото, а жителите и гостите на Щипско бяха поздравени и от фолклорна група „Иглика” – град Вълчи дол.

Приветствие към присъстващите поднесе заместник-кметът на Община Вълчи дол – Димитър Тодоров, който благодари на инициаторите и жителите на селото, че пазят българския дух и традиции и ги предават на бъдещите поколения, защото „народ без минало няма бъдеще”.

Плочата бе открита от кметът на селото – Стефка Янчева и Венцислав Карачоров, а празникът завърши с три салютни изстрела от черешов топ и български народни хора.

Отриването на мемориала на Ботев в село Щипско бе поредната стъпка към изграждането на кът от паметни плочи на велики българи, дали живота си в името на България. През 2017 година бе открита паметна плоча на Вълчан войвода, а средствата за изработването и поставянето им бяха събрани от дарения.

Материалът Паметна плоча на Ботев откриха в община Вълчи дол е публикуван за пръв път на Будна Варна.

България се срина на 11-то място в "Лигата на нациите"

http://www.cross.bg/nyama-bulgariya-polsha-1576127.html

/КРОСС/ Трите загуби в София сринаха България до 11-то място в общото класиране на волейболната "Лига на нациите". Всички отбори имат по 6 мача и остава да изиграят още 9 срещи следващите три седмици. Вече няма тим без загуба след драматичния успех на Бразилия срещу САЩ с 3:2 и изненадващия срив на Полша срещу Германия за 1:3. Прави впечатление силното представяне на Канада, който е един от четирите отбора можещи да изпаднат. В момента "кленовите листа" дори са на позиция за финалите във Франция. Българите показаха, че трудно ще попаднат сред най-силните и може би ще се съсредоточат в битката с преките съперници за оставане в лигата. Австралия показа, че не е слаб отбор и с играта си демонстрира, че ще постигне няколко победи в турнира. Засега Южна Корея няма победа. Прекият ни мач с азиатците е в последната седмица в Техеран. Този уикенд "лъвовете" ще играят в Осака (Япония) срещу домакините, Италия и Полша. Двата европейски отбора са в битка за финалите, а японците ще искат да се доказват пред собствена публика. Мачът с Китай трябва да е "обица на ухото" за момчетата на Пламен Константинов.

Цветанов покани Румен Радев на кафе в парламента

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-pokani-rumen-radev-na-kafe-v-parlamenta-news_677812.html

"Президентът Радев, чувствайки се изолиран от европейската политика, се концертира върху този челен сблъсък, който цели умишлено." Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар за отношенията между Радев и правителството и го покани на кафе в парламента. "Не трябва да завиждаме на никого, който постига някакви успехи. Нека да направим една съпоставка за противоречията, които са възниквали. Борисов винаги е бил за варианта да бъдат заедно с п

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване