Скандално решение на БФС! Централата отхвърли молба на Пирин за участие в Елитната група U15

http://www.struma.com/sport/skandalno-reshenie-na-bfs-centralata-othvurli-molba-na-pirin-za_135161/

Атаките под кръста срещу ОФК Пирин продължават. След съдийската тесла, отрязала крилете на орлетата за оставане в Първа професионална лига, за сметка на Витоша Бистрица, от футболната централа отново показаха, че мерят с различен аршин. На заседание на комисията за детско- юношески футбол към БФС бяха определени отборите, които ще участват в новата елитна група за юноши до 15 години.

Сред 16- те тима липсва този на Пирин Благоевград, въпреки че ръководството на клуба е подало молба...

Продължава

Портних се нуждае от над 100 млн. лв, за да оправи канала на Варна

https://www.mediapool.bg/portnih-se-nuzhdae-ot-nad-100-mln-lv-za-da-opravi-kanala-na-varna-news279932.html

Над 100 млн. лв. са необходими на Варна, за да не се наводнява при силни валежи като този в понеделник, обясни кметът на града Иван Портних на специална пресконференция в сряда. В бюджета на Варна обаче нямало пари за подобен ремонт.   Портних коментира, че проблемът стои нерешен от десетилетия. Наводненията по улиците се получават, защото в централната част на Варна битовата и дъждовната канализация трябва да се разделят. Кметът обясни, че общината е готова с проекти, но трябва да намери финансиране.   Изграждането на разделна канализация в центъра на Варна ще струва около 60 млн. лв. Проект има, но финансиране - все още не. Необходим е и нов колектор, който би поел дъждовните води, които в момента се стичат от горната до долната част на града. Неговото изграждане ще коства 40 млн. лева.   "Щетите по тротоарите и настилката по новоремонтираните пътни участъци ще бъдат възстановени за сметка на фирмите изпълнители, защото са в гаранция. Работата им започва още днес (сряда)", каза Портних. Останалите щети ще бъдат оправени с парите от инвестиционната програма на общината. Свлечените земни маси около морето ще бъдат разчистени, а подлезите ще бъдат отводнени.   Силният дъжд в понеделник превърна строящия се в момент бул. "Васил Левски" във Варна в голяма река. Причината е, че новият булевард минава буквално върху централния отводнителен канал, който отвежда водата от северната част на Варна към южната. Според кмета обаче стихията не е нанесла сериозни щети по обекта.   "Строителството на новия бул. „Левски” ще бъде спряно докато не изсъхне почвата по трасето. Иначе по изградената досега инфраструктура на новия булевард няма сериозни щети", каза Портних.   Кметът сравни дъжда от понеделник с бедствието в кв. "Аспарухово" през 2014 г., когато загинаха 13 души.   В понеделник за два часа във Варна са се изсипали 72 литра на квадратен метър вода. Средната месечна норма е 50 л/кв.м., обясни Портних. При бедствието в кв. "Аспарухово" за около час паднаха около 100 л/кв. м..   По време на пресконференцията си Портних омаловажи проблема с подлеза на ул. Шипка, който се превърна в плавателен канал и потопи до покривите няколко автомобила.   "Оттам минава битов колектор на канализацията, като при големи водни количества шахтите на колектора избиват и съоръжението се наводнява", обясни кметът на Варна, без да обясни как ще бъде решен проблемът.

България и Македония задълбочават сътрудничеството си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899716

България и Македония задълбочават сътрудничеството сиБългария и Република Македония ще работят за укрепване и развиване на двустранното сътрудничество в областта на местното самоуправление, регионалното развитие и териториално сътрудничество. Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между двете страни. Документът предвижда страните да обменят опит в законодателството в областта

ОЛАФ съобщава за установена измама в българските митници

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/06/3190643_olaf_suobshtava_za_ustanovena_izmama_v_bulgarskite/?ref=rss


Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ съобщи днес за установена измама в дейността на българските митници, предаде БТА.<br /><br />Проверени са два митнически пункта, на които са били въведени подправени данни за преминали товари. Проверката е показала, че товарите не са били на мястото на датите и в часовете, посочени в документите. Установено е, че за да се извърши измамата, са били използвани компютърни вируси, чрез които се прониква от разстояние в митническите...

Бойчев: Законопроектът за горивата трябва да се бори с контрабандата, а не да преурежда отношения в сектора

http://www.cross.bg/boiichev-gorivata-tazi-1576283.html

/КРОСС/„Целта на законопроекта за горивата може да бъде само борбата с контрабандата и сивата икономика, а тя е първата стъпка към това- да има свободна конкуренция и ясни правила за всички". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев. Той подчерта, че към тези добри намерения трябва да бъдат въведени регламенти и правила, които ясно да важат за абсолютно всички. „По никакъв начин няма да приемем, че чрез този закон се преуреждат отношения в сектора. За това ще следим в текстовете между първо и второ четене", категоричен е народният представител. Бойчев припомни, че преди месеци в парламента се обсъди скандалът с информационната система на Агенция „Митници" и стана ясно, че тази система е манипулирана или позволява да бъде. „Това е системата, която трябва да следи и да измерва движението на горивата, което влияе пряко върху акциза и събраното ДДС. Моят извод е, че с тази система и това, на което сме свидетели, имаме по-скоро стремеж да се организира и контролира контрабандата", коментира той. Бойчев подчерта, че системата може да бъде контролирана само от най-високите нива в държавата и те казват кой и какво може да прави в страната. Жельо Бойчев допълни, че законопроектът за горивата няколко месеца се върти между комисиите в НС

Аржентина отказа мач с Израел, Палестина благодари

http://clubz.bg/68805-arjentina_otkaza_mach_s_izrael_palestina_blagodari

Аржентина отмени приятелския мач с Израел в събота в Йерусалим от опасения за живота и здравето на футболистите си заради сблъсъците в ивицата Газа, съобщи футболната федерация на двукратните световни шампиони, цитирана от Би Би Си.

"Гаучосите" се готвят за мондиала в Русия, който се открива другата седмица и това трябваше да е последната им контрола.

Новината бе посрещната с противоположни настроения от двете враждуващи страни. Израел се обиди, а Палестина приветства.

Премиерът Бенямин Нетаняху се е обадил по телефона на аржентинския президент Маурисио Макри (някога бос на "Бока Хуниорс"), за да го призове да се намеси и да "спаси" мача. Макри отговорил, че не може да направи нищо по въпроса.

Външният министър на латиноамериканската страна Хорхе Фаури заяви, че по негова информация самите футболисти не са искали да пътуват до Израел, а шефовете им просто са се съобразили с това.

"В крайна сметка се взе правилното решение, коментира Гонсало Игуаин, една от звездите на тима пред американската спортна телевизия ESPN. - Това вече не ни касае. Здравето и общият интерес са преди всичко. Ние чувствахме, че бива да ходим там."

В последните дни световните агенции информират, че най-малко 120 палестинци са убити, а хиляди са ранени от израелската армия.

Футболната асоциация на Палестина разпространи обръщение, в което благодари на Лео Меси и компания за решението.

"Това, което се случи, е че останалият свят показа червен картон на Израел", заяви босът на асоциацията Джибри Раджуб на пресконференция. 

"От Палестина - благодарим ти Меси", пише на голям плакат, на който Раджуб позира с един от най-големите футболисти на нашето време.

Държавници в Израел пък изразиха разочарование от Аржентина. Според тях страната, футболните шефове и ръководството на националния тим са се поддали на внушения и натиск.

Първоначално беше планирано мачът да се играе в Хайфа, но израелците го преместиха на стадион "Теди Колек" в Западен Йерусалим. 

За първи път Меркел на парламентарен контрол

http://clubz.bg/68804-za_pyrvi_pyt_merkel_na_parlamentaren_kontrol

“Канцлерката на кръстосан разпит” и “Пържат Меркел в Бундестага” написа в познатия си стил в. “Билд” минути, след като Ангела Меркел
застана пред микрофон в пленарна зала за кратко изявление. След това депутатите имаха възможност да й задават въпроси по вътрешната и външна политика на правителството.

За пръв път Меркел отговаря на въпроси в германския парламент - едва на 13-ата година от управлението си. 

Преди това в краткото си изявление канцлерката акцентира единствено на предстоящата среща на върха на държавите от Г-7, насрочена за 8-9 юни в Канада. Според нея на форума няма да се говори само за сътрудничество, а ще се обсъждат и проблеми, като наложените от САЩ наказателни мита за внос от държави членки на ЕС на стомана и алуминий.

Дискусията щяла да е трудна. Ето защо все още не се знаело, дали на срещата на върха ще бъде приета съвместна дикларация поради разнобой не само по този въпрос между Вашингтон и ЕС, а и по политиката за климата и излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Ако все пак се приемела декларация, то участниците във форума не бивало да изпадат до клишета, както е било в миналото.

“Ние, европейците, трябва да сме единни и повече да се грижим за себе си”, заяви Меркел.

При последвалите въпроси депутат от евроскептичната и популистка партия “Алтернатива за Германия” (АзГ) попита канцлерката защо Русия, която участваше в Г-8 и впоследствие бе отстранена, не бъде върната във формата. Отговорът на Меркел беше, че Русия е била извадена от Г-8 заради анексирането на Крим, което е грубо погазване на международното право. Който погазвал правото, нямал място на подобни форуми. 

Меркел уточни, че диалогът с Русия продължава, самата тя правела всичко възможно той да не бъде прекъснат.

Остър тон си позволи единстевно депутатът от АзГ Готфрид Курио, който обвини Меркел, че с политиката си спрямо бежанците е вкарала в
Германия “изнасилвачи, убийци и терористи”. Словесната му атака приключи с въпроса: “Кога ще си подадете оставката?”

Канцлерката реагира спокойно. Тя окачестви действията си през 2015 г. като правилни по време на извънредна ситуация. Меркел игнорира призива за оставка.

На питане за отношението й към автомобилите с дизелови двигатели, които някои политици искат да забранят или поне да ограничат
движението им в големите градове, Меркел отговори: “Ще се опитаме да въведем колкото се може по-малки ограничения за собствениците на такива автомобили.”

Като цяло тонът по време на “разпита” беше спокоен. Така “Билд”, който вещаеше драма, написа: “Къде остана пърженето на Меркел?”
След задени 30 въпроса председателят на Бундестага Волфганг Шойбле обяви, че закрива заседанието. С усмивка Ангела Меркел изрече:

“Колкото и жалко да е, всичко си има край. Пак ще дойда.”

13 коня са конфискували варненските горски миналата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=375461

Около 760 куб. м дървесина и 924 кг недървесни горски продукти са конфискувани в рамките на миналата година. Това каза инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите в Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори на територията на четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Монголия открива почетно консулство в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899705

Монголия открива почетно консулство в РусеПравителството даде съгласието си Монголия да открие почетно консулство в Русе. Камен Милков, член на постоянните секторни комисии в областта на здравеопазването и на туризма и околната среда към Областната администрация – Русе, ще изпълнява функциите на почетен консул. Неговият консулски окръг ще обхваща територията на област Русе.

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899710

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на СофияМеждународната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на София от стабилна на положителна. Това съобщиха от Столичната община. Дългосрочният кредитен рейтинг на столицата е BBB- и е в групата на "инвестиционните рейтинги". Това помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата

Отчуждават части от имоти за изграждането на АМ „Хемус“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899706

Отчуждават части от имоти за изграждането на АМ „Хемус“Правителството прие решение за отчуждаване на части от имоти в землището на с. Черенча, община Шумен, за изграждането на АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Буховци“ до пътен възел „Белокопитово“. Отсечката е с дължина 1,46 км. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Отпускат допълнителни 55 735 лева за ремонт на училищната мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899702

Отпускат допълнителни 55 735 лева за ремонт на училищната мрежаМинистерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 55 735 лв. за осем общини за финансовото осигуряване на дейности по националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“. С две постановления от 2017 г. на тези общини са предоставени 95% от сумите по одобрените им проекти, а със сега отпуснатите средства се осигуряват окончателните

Аржентина отмени футболната контрола в Ерусалим след заплахи и политическо напрежение

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/06/3190628_arjentina_otmeni_kontrolata_v_erusalim_sled_zaplahi/?ref=rss


Аржентина отмени футболната приятелска среща с Израел. Контролата беше планирана да се играе в Ерусалим на 9 юни, като част от подготовката на южноамериканците за световното в Русия.<br /><br />Напрежение и заплахи от страна на пропалестински групи, свързани с евентуалното участие на Лионел Меси, доведоха до промяната.<br /><br />Президентът на Палестинската футболна федерация Джибрил Ражуб окуражи фенове да горят фланелки с името на Меси, ако звездата на аржентинския...

Състоянието на финансовото управление и контрол в публичния сектор е добро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899691

Състоянието на финансовото управление и контрол в публичния сектор е доброПравителството одобри Консолидирания годишен доклад за вътрешния контрол в публичния сектор за 2017 г. Докладът включва анализ на данните за миналата година за състоянието на финансовото управление и контрол и на вътрешния одит в публичния сектор, както и информация за дейността по координацията и хармонизацията на вътрешния контрол в публичния

Депутатите подкрепиха на първо четене санкции за бракониери дори и без улов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/06/3190632_deputatite_podkrepiha_na_purvo_chetene_sankcii_za/?ref=rss


Парламентът прие промени в Наказателния кодекс на първо четене, с които въведе по-строги наказания за бракониерите. Санкции ще се налагат на всеки, който лови незаконно риба - дори да не е констатиран улов. Измененията бяха приети с 93 гласа за, 7 депутати бяха против, а 28 се въздържаха, информира "24 часа".<br /><br />В сега действащото законодателство за немаловажни случаи извършителите се наказваха със затвор до една година и с глоба от 100 до 1000 лева. С предложената...

Левски вади специални фланелки за мача с Бока Хуниорс

https://offnews.bg//futbol/levski-vadi-spetcialni-flanelki-za-macha-s-boka-huniors-682106.html

Левски ще излезе със специални фланелки в мача срещу Бока Хуниорс, който е в чест на 75-годишнината от рождението на легендата на "сините" Георги Аспарухов-Гунди. Срещата е на 19 август на националния стадион "Васил Левски".

Ето какво написаха от клуба:

"В чест на Гунди футболистите на Левски ще излязат на стадион "Васил Левски" на 19 август с нови фланелки. Те ще бъдат специално създадени за мача им с аржентинския гранд Бока Хуниорс и ще са досущ като последната фланелка на Георги Аспарухов, с която той е играл за "сините".

Само след два месеца Левски ще посрещне в София отбора на "бокенсес" в грандиозен футболен сблъсък, посветен на 75-годишнината от рождението на незабравимата деветка.

Спектакълът на 19 август обещава да бъде повече от приятелски мач - истински празник за всички футболни фенове. Уникално събитие, на което освен, че всеки ще може да изрази своята почит към една от любимите футболни легенди на цяла България, така и за първи път да види на живо и в действие настоящите звезди на великия Бока Хуниорс.

Всички заедно на 19 август – в чест на великия Гунди!

Събитието "75 години Георги Аспарухов" е на 19 август 2018 г. на Национален стадион "Васил Левски". Начало 19:43 часа. Билети за звездния футболен мач между "Левски" и "Бока Хуниорс" търсете в мрежата на Eventim в цялата страна и online.

Цена на билетите: от 9,57 до 194, 30 лева. Цена на семеен пакет: 19,14 лв., който включва един билет за възрастен на цена от 9,57 лв. и един билет за дете на цена от 9,57 лв. Семейният пакет важи единствено за Сектор Г, като включените в него два билета не се продават по отделно.

Признаха Националната асоциация на сляпо-глухите и Съюзът на глухите в България за представители на хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899685

Признаха Националната асоциация на сляпо-глухите и Съюзът на глухите в България за представители на хората с уврежданияПравителството призна Сдруженията „Националната асоциация на сляпо-глухите в България“ и „Съюзът на глухите в България“ за представителни организации на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Съюзът на глухите в България съдейства за

Европа иска изключение от санкциите на САЩ за своите фирми в Иран

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/06/3190638_evropa_iska_izkljuchenie_ot_sankciite_na_sasht_za/?ref=rss


Европейски страни, подписали ядреното споразумение с Иран, са изпратили писмо до високопоставени служители от САЩ, за да подчертаят ангажимента си да се придържат към пакта, от който Вашингтон се оттегли, и за да призоват САЩ да изключат активните в Иран фирми от ЕС от вторични санкции, предаде "Ройтерс".<br /><br />В писмо с дата 4 юни, видяно от "Ройтерс", министри от Германия, Франция и Великобритания посочват ключови области, които искат да бъдат изключени,...

От болната глава на здравата: Летището ще налива милиони към зле управляваните БДЖ

https://offnews.bg//ikonomika/ot-bolnata-glava-na-zdravata-letishteto-shte-naliva-milioni-kam-zle-u-682100.html

Екзистенциалният въпрос на БДЖ ръководството, оглавявано от централния нападател аматьор на "Локо БДЖ" Владимир Владимиров: "Кой ще ни даде парииии", от днес има ясен отговор - летище София.

Днес правителството отложи точката, с която смяташе да отпусне пари на жп превозвача, с които да се разплати в нетърпеливите кредитори на компанията, които наложиха запори и започнаха разпродажба на имуществото на холдинга, а според финансовия министър Владислав Горанов причината затова е, че е "намерено цялостно решение за БДЖ".

А цялостното решение е, да се започнат преговори с банките, към които са просрочените задължения от 103 милиона лева по т. нар. втори облигационен заем и да се търсят варианти за издействане на отстъпка от страна на облигационерите - на част от разноските или част от лихвите. 

Замисълът включва и обвързване на предстоящата концесия на летище София с доставката на нови влакове за впечатляващо зле управляваната жп компания по време на трите правителства на Бойко Борисов. През последните години БДЖ неизменно е на последно място в цяла Европа по качество на услугите, а условията, при които работят служителите са плачевни - няма дори нормални столове за машинистите.

Въпреки това финансовият министър Горанов обяви днес, че е готов да подкрепи екипа на тарана Владимиров за провеждането на търг за доставка на нови влакове за БДЖ при условие, че решението за този търг и концесията на летище София са в един ден.

"Общите разходи на пътническите превози са около 250 млн. лв. на година, от които собствени приходи са около 50 милиона. 200 млн. са от данъците на българските граждани. Само 20% от разходите на железниците, се покриват от това, което се плаща като цена за услуга. Всичко друго се покрива от българския данъкоплатец", призна Горанов.

Управлението на ГЕРБ в железниците доведе до спад както на пътниците, така и на товарите на компанията, а голяма част от обществените поръчки на дружеството са натоварени с корупционни съмнения.

След разследване на OFFNews инспекторатът на Министерството на транспорта откри куп нарушения и спря търг за ремонт на 9 локомотива за 4 милиона лева, при който основната част от работата бе предвидено да се свърши от служители на БДЖ с резервни части на БДЖ и в халета на БДЖ, а фактурите да заминат към точно определена частна фирма.

Младен Маринов запознава депутатите със случая на убийството на Пелов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899683

Младен Маринов запознава депутатите със случая на убийството на ПеловВладимир Пелов е бил прострелян четири пъти, единият изстрел е бил в главата. Това стана ясно от изказване на главният секретар на МВР Младен Маринов пред депутати в парламента. Той бе извикан в Народното събрание по повод убийството на избягалия затворник Владимир Пелов в Ботевград, за да информира народните представители за случая.

Макрон: Разговорите с Тръмп са като кренвиршите – по-добре да не знаете какво съдържат

http://www.moreto.net/novini.php?n=375476

Френският президент Еманюел Макрон разкри, че телефонните му разговори с американския лидер Доналд Тръмп са като кренвиршите - "по-добре да не знаете какво съдържат", пише "Гардиън". По време на пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху Макрон беше запитан да коментира информация на СиЕнЕн, че телефонният му разговор с Тръмп през миналия четвъртък е бил "ужасен".

Възможни са валежи и гръмотевични бури в Благоевград през днешния ден

http://www.struma.com/obshtestvo/vuzmojni-sa-valeji-i-grumotevichni-buri-v-blagoevgrad-prez-dneshniya_135160/

Във връзка с постъпило писмо от Оперативен център на РДПБЗН – Благоевград, Община Благоевград предупреждава за очаквани интензивни валежи и гръмотевични бури на 06.06.2018 г.

Предупреждението за влошени метеорологични условия са в сила за област Благоевград, София, София-област, Кюстендил, Пловдив, Ямбол, Хасково, Пазарджик, Сливен, Кюстендил, Перник, Смолян и Стара Загора.

Очакваните количества на валежите са от 10 до 20 л/кв.м, а в някои от районите и до 35...

Продължава

През следващите 20 години потреблението на енергия в света ще нарасне двойно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899684

През следващите 20 години потреблението на енергия в света ще нарасне двойноПрез следващите 20 години потреблението на енергия в света ще се увеличи двойно, а нивата на въглеродния двуокис, изхвърлян в атмосферата, трябва да паднат, което засилва значението на ядрената енергетика. Това каза днес посланикът на Франция в България Ерик Льобедел в приветствието си към участниците в международната ядрена конференция на Булатом,

Шокиращ случай: Гъбари продават новородена сърна за 5 лева в найлонов плик

https://offnews.bg//obshtestvo/shokirasht-sluchaj-gabari-prodavat-novorodena-sarna-za-5-leva-v-najlo-682102.html

Гъбари се опитали да продадат новородена сърничка, напъхана в найлонов плик, срещу 5 лева на пазар в София. За този фрапиращ случай алармира асоциация "Дивите животни".

На 5 юни двама мъже, продаващи гъби, предлагали на клиентите си и сърна, буквално на един ден, сложена в плик и с още незасъхнала пъпна връв.

"Искаш ли го и това за 5 лева?!", попитали продавачите. При вида на тази гледка купувачът им скочил на бой и взел сърната, за да я спаси. Успял да избяга, отървавайки се само с травма на китката.

Сърничката вече е спасена от "Дивите животни", които са ѝ дали името Нели. Трудно обаче ще бъде върната в гората при майка си, тъй като тези животни бързо се опитомяват и след това трудно се приспособяват в дивото. Бъдещето на Нели най-вероятно е в зоопарк или в развъдник, казаха за OFFNews от "Дивите животни".

Откриването на хората, отнели сърната от майката и опитали се да я продадат, би било трудно. След схватката те избягали, а от МВР подобен случай ще водят като разследване срещу "неизвестен извършител" и едва ли ще има успех.

От "Дивите животни" ни споделиха още, че този случай не е изолиран, а последните години са получавали няколко подобни сигнала. В различни села в дворовете имало малки сърни, които се продавали. 

Имало е и случаи, в които хора откриват малко животно само в гората, смятайки, че е изоставено от майка си.

Затова от "Дивите животни" призовават: видите ли малко на диво животно, не го вземайте.

"Има тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато се хранят те наблизо в гората. Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го те реално го отнемат от майката. Липсата на информираност не е обаче най-страшния проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен."

Асоциацията апелира, ако забележите малко сърне в двор или ви предложат за продажба или знаете че това се случва някъде и разполагате с конкретни факти, сигнализирайте Регионална дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове.

Катастрофа на АМ"Люлин" при 3 км в посока София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899678

Катастрофа на АМ"Люлин" при 3 км в посока СофияДвижението е в една лента при км 3 в посока София на АМ "Люлин" поради пътнотранспортно произшествие, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От там предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Очаквайте

Акция "Антидрога" в Пиринско! Десетки спипани с канабис, кокаин и ..

http://www.struma.com/krimi/akciya-antidroga-v-pirinsko-desetki-spipani-s-kanabis-kokain-i_135159/

 Акция по линия на противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград.

На 05.06.2018г. около 18:35 часа на пътя между с.Горно Спанчево и с.Катунци, от полицейски служители на РУ-Сандански, е извършена проверка на лек автомобил „Опел Астра“, управляван от П.З./31г./ от Р.Гърция и пътуващият в него Х.А./33г./ от Р.Гърция. Намерено и иззето е пликче, съдържащо около 3,26 грама бяло,...

Продължава

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899675

Вижте какво реши Министерският съвет днесПриета е работната програма на Комуникационната стратегия на България за ЕС за 2018 г. Правителството одобри работната програма на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз за 2018 г. и прие Отчета за изпълнение за 2017 г. Общият бюджет на програмата за 2018 г. възлиза на 900 000 лв.

ОЛАФ съобщава за установена измама на българските митници

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/olaf-syobshtava-za-ustanovena-izmama-na-bylgarskite-mitnici-262431/

Проверени са два митнически пункта, на които са били въведени подправени данни за преминали товари

Цигари без бандерол намериха полицаите в Петрич по време на акция

http://www.struma.com/krimi/cigari-bez-banderol-nameriha-policaite-v-petrich-po-vreme-na_135158/

 От полицейски служители на РУ-Петрич е проведена акция по линия на противодействие на съхранението и разпространението на акцизни стоки, без задължителен бандеролен знак.

На 05.06.2018г. около 15:00 часа по пътя ГКПП-Златарево – гр.Петрич е извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от С.Д./55г./ от гр.Петрич. У С.Д. са намерени и иззети около 140 къса цигари с чужд контролен знак, у пътуващият в автомобила Н.Ш./69г./ от гр. Петрич са...

Продължава

Баба от с. Дренково даде 1900 лева на телефонни измамници

http://www.struma.com/krimi/baba-ot-s-drenkovo-dade-1900-leva-na-telefonni-izmamnici_135157/

Жена на 81 години от благоевградското село Дренково е съобщила, че около 12:00 часа на 31.05.2018г., чрез телефонно обаждане е въведена в заблуждение, че съдейства на полицейски служители за залавяне на телефонни измамници, в резултат на което е ощетена със сумата от около 1 900 лева. За случая е уведомена РП-Благоевград.

ОД на МВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение...

Продължава

Проучване: Светът е по-размирен в сравнение преди 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899668

Проучване: Светът е по-размирен в сравнение преди 10 годиниРавнището на мира в световен мащаб е спаднало в сравнение с преди 10 години, което се дължи главно на конфликтите в Близкия изток и Африка. Това установява проучване на австралийския Институт по икономика и мир (ИИМ), огласено днес и цитирано от Ройтерс. Директорът на института Стив Килелия обясни пред агенцията, че това "бавно,

Тревата става все по-зелена: легалната марихуана помпа икономиката на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898793

Тревата става все по-зелена: легалната марихуана помпа икономиката на САЩПрез 2017 г. канабис индустрията реализира продажби, колкото годишните приходи на “Памперс” Бреговата ивица на един крайокеански квартал на Лос Анджелис привлича с вечно слънчевото си време и шанса да срещнете не една и две холивудски звезди. Венис вече около 100 години е културен център на Ел Ей, дом на много известни актьори, художници,

Фейсбук призна, че обменя данни на свои потребители с китайски компании

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899665

Фейсбук призна, че обменя данни на свои потребители с китайски компанииФейсбук призна, че има споразумения за обмен на потребителски данни с поне четири китайски компании, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Сред тях е Хуауей, третият по големина производител на смартфони в света, който бе посочен от представители на американското разузнаване като заплаха за националната сигурност заради твърдения, свързани с начина,

Извънредно от Ботевград! В евакуирания блок живее жената на убиеца на Пелов! Какво се случва?

http://www.struma.com/sinya-lampa/izvunredno-ot-botevgrad-v-evakuiraniya-blok-jivee-jenata-na-ubieca_135156/

 Полицията в Ботевград евакуира единия от двата входа на 4-етажен жилищен блок на бул. “България” в града, пише "Труд". Районът е опасан с полицейски ленти. По първоначална информация, мястото е отцепено заради боеприпаси. В същото време обаче според живеещи в блока тук е домът на съпругата на простреляния Марио Панчев и акцията е за търсене на оръжие и взривове. От полицията няма официална информация.

Припомняме, че снощи в Ботевград бе избухнала...

Продължава

60% от варненските ученици не могат нито ден без интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=375478

60% от варненските ученици не могат нито ден без интернет, това показва изследване на Центъра за социални изследвания към ИУ – Варна, предаде репортер на Moreto.net. Проучването е направено през февруари-март тази година, в три варненски училища, от които са се включили 582 ученика от VIII до XII клас.

3000 лв. глоба за майката, оставила бебето си само в колата

https://dnes.dir.bg/temida/3000-lv-globa-za-maykata-ostavila-bebeto-si-samo-v-kolata

9-месечното момченце бе заключено повече от 30 минути в колата при 33-градусова жега

Приключва работата по разширението на пътя Слънчев бряг - Бургас

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/prikliuchva-rabotata-po-razshirenieto-na-pytia-slynchev-briag-burgas-262437/

Заради ремонта на магистрала „Тракия“ в почивните дни ще има постоянно присъствие на Пътна полиция

Важно: Временно ще бъде променен маршрутът на автобусна линия №2

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%88%d1%80/

Временна промяна в движението на автобусна линия № 2 ще бъде въведена от 09:00 ч. до 14:00 часа на 07.06.2018 година. Тя се налага заради планирано прокопаване на уличната настилка и затваряне на главната пътна артерия ул. „Георги Андрейчин“, в участъка между ул. „Преслав“ и пресечката за кръговото кръстовище на ул. „14-ти полк“, за превключване на потребители на ВиК от стария към новия водопровод. Автобусите по линия № 2 ще преминават през улиците „Симеон Радев“, „Борис Ангелушев“, „Преслав“ и ще включва през ул. „Рила“.

Материалът Важно: Временно ще бъде променен маршрутът на автобусна линия №2 е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нелепа смърт покоси младеж на АМ „Тракия“! За малко труповете да са 10

http://www.struma.com/sinya-lampa/nelepa-smurt-pokosi-mladej-na-am-trakiya-za-malko-trupovete_135155/

25-годишното момче спряло да смени спукана гума, но БМВ го помело и убило на място

25-годишен мъж е загинал докато сменя гума на автомагистрала „Тракия”. Това съобщиха от ОДМВР - Ямбол. Инцидентът е станал на 5 юни малко преди 22.00 часа на АМ „Тракия“ при км 308 в посока град Бургас. На място е установено, че автомобил „Форд Транзит“ е спрян в бързата лента на пътното платно по посока на движението поради спукана гума. Водачът - 25-годишен мъж, слязъл да отстрани повредата и е блъснат от лек автомобил „БМВ 740“, управляван...

Продължава

"The Rumjacks" ще свирят в София на 1 ноември

https://www.avtora.com/the-rumjacks-shte-sviriat-v-sofiia-na-1-noemvri/

Австралийските с ирландски и шотландски корени пънкари The Rumjacks ще се завърнат в София за концерт в столичния клуб Mixtape 5 на 1 ноември. Турнето е по случай 10-годишнината на групата и обхваща цяла Европа. Възпламеняващите им изпълнения на живо и почти безкрайните турнета са причина да са споделяли сцена с най-разнообразни групи като Dropkick Murphys, The Interrupters, Anti Flag, CJ Ramone, The Real McKenzies, Gogol Bordello, Ruts DC, Guttermouth, GBH, UK Subs и The Aggrolites. От създаването на бандата в Сидни в края на 2008 г., когато Франки Frankie се срещна с басиста Джони Маккелви Johnny McKelvey, те

НАТО: Русия трябва да промени поведението си, преди санкциите да бъдат отменени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899654

НАТО: Русия трябва да промени поведението си, преди санкциите да бъдат отменениРусия трябва да промени поведението си, преди санкциите да бъдат отменени, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди двудневната среща на министрите на отбраната от алианса, цитирани от БТА. Санкциите са важни, защото стореното от Русия в Украйна води до последици.

Азиатските фондови пазари приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Азиатските-фондови-пазари-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.762360_at.1.html

Индексите на азиатските пазари завършиха сесията на зелена територия сесията в сряда, пише CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 отчете ръст от...

Соня Колтуклиева: Каква любов, а?! А всичките са марионетки на Пеевски

https://frognews.bg/novini/sonia-koltuklieva-kakva-liubov-vsichkite-marionetki-peevski.html

Каква любов, а?! Финансов министър и олигарх се прегръщат. На запад от Зоната на бозата биха ги нарекли опасни връзки. Но тук е България, никакви правила не важат.

Соня Колтуклиева: Каква любов, а?! А всичките са марионетки на Пеевски

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/sonia-koltuklieva-kakva-liubov-vsichkite-marionetki-peevski.html

Каква любов, а?! Финансов министър и олигарх се прегръщат. На запад от Зоната на бозата биха ги нарекли опасни връзки. Но тук е България, никакви правила не важат.

Севернокорейската армия може да се облагодетелства от дипломатическата офанзива на Ким

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899658

Севернокорейската армия може да се 
облагодетелства от дипломатическата 
офанзива на КимМакар да поражда надежди за денуклеаризация и мирен договор, с който окончателно да бъде сложен край на Корейската война, новият фокус на севернокорейския лидер Ким Чен Ун върху дипломацията има иронична обратна страна: той може да бъде подарък от съдбата за неговите генерали. Мисленето на Ким за това как армията му се вписва в неговите планове за

Кабинетът отложи отпускането на поредните 20 млн. лв. за БДЖ

https://www.mediapool.bg/kabinetat-otlozhi-otpuskaneto-na-porednite-20-mln-lv-za-bdzh-news279931.html

Правителството е отложило отпускането на извънредните 20 млн. лв. за спасяването на БДЖ от фалит на заседанието си в сряда, стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов. Кабинетът трябваше да разреши отпускането от централния бюджет на извънредни 20 млн. лева на железниците, за да не фалира дружеството. Причината е, че сметките на компанията бяха запорирани по искане на кредитори, а половината сграда на централата на железниците в София бе обявена за продан. Идеята беше сумата впоследствие да бъде възстановена от очакваните приходи от отдаването на "Летище София" на концесия. Намерението на правителството обаче срещна редица критики от икономисти, че се наливат поредните милиони в "кацата без дъно" БДЖ. "Днес е отложено частичното решение, за да намерим в близките десетина дни цялостно решение на проблема", коментира в сряда Владислав Горанов, като посочи, че се водят интензивни разговори с облигационерите. По думите на министъра целта е постигане на по-добър резултат за компанията по изтегления през 2007 г. облигационен заем. Водят се разговори за това дали е възможно да се постигне някаква отстъпка от страна на облигационерите, допълни министър Горанов. В отговор на въпрос той каза, че е готов да подкрепи търг за нов подвижен състав на железниците при определени условия. "Единственото ми изискване е решението на Министерски съвет за този търг и за концесията за "Летище София" да са в един ден", заяви финансовият министър и изрази надежда до следващите две - три седмици правителството да разгледа концесията за летището. Горанов напомни, че само 20% от разходите на железниците се покриват от това, което се плаща като цена за услугата, останалото се поема от българския данъкоплатец. Последната бюджетна финансова инжекция за БДЖ бе направена преди около четири месеца, когато фискът отпусна поредните 31 млн. лв. на компанията, за да погаси свои дългове по облигационния заем от 2007 г. Този трансфер бе в рамките на одобрената от Европейската комисия държавна помощ за железниците в размер на 224 млн. лв. Преди няколко дни Горанов припомни, че държавата отделя от бюджета си субсидия за жп превозите в размер на 200 млн. лева годишно. По думите на финансовия министър БДЖ се нуждае от още 80 млн. лева, които също най-вероятно ще бъдат отпуснати. Миналата седмица стана ясно, че двама от кредиторите на БДЖ по втория облигационен заем са подали с Софийския градски съд иск срещу "БДЖ Пътнически превози" за 40 млн. лв. от главница по кредита. Съдът е одобрил иска частично и са запорирани сметки на дружеството за 20 млн. лв. Половината от централата на БДЖ в София пък бе обявена за продан. Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лв., е взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения към различни институции и за извършване на текущи ремонти на товарни вагони, като реално не е бил наложителен за извършването на дейността на дружеството. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв. "Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ Пътнически превози” няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план", заявиха от железниците . Държателите на книжа по втория облигационен заем (Dexia kommunalkredit bank AG, KA Finanz AG, Depfa Bank PLC, БНП Париба и др.) са сред най-големите кредитори на БДЖ. Заемът системно не се обслужва и дори през 2014 г. кредиторите заплашиха да започнат процедура за предсрочната му изискуемост. През лятото на 2017 г. пък националният жп превозвач получи финансова помощ за 62 млн. лева. От тях 20 млн. лева бяха за изплащане на средства по облигационния заем, а останалите - за погасяване на задължения към НАП. Плановете на железниците бяха до края на 2018 г. холдингът да погаси всичките си дългове от над 390 млн. лв., но очевидно финансовото състояние на дружеството не позволява това.

Работодателите допълват условията за рестарт на АЕЦ "Белене"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/rabotodatelite-dopylvat-usloviiata-za-restart-na-aec-belene-262430/

Асоциацията на организациите на предприемачите настоява решението за мораториума от парламента да се проведе паралелно с обсъждането на енергийната стратегия до 2030 г.

Излезе дългоочакваният трейлър на "Бъмбълби" (видео)

https://www.avtora.com/izleze-dalgoochakvaniiat-treilar-na-bambalbi-2/

Първият самостоятелен филм от успешната поредица Трансформърс ще излезе през декември. Той ще разкаже историята на култовия герой Бъмбълби. Дългоочакваният трейлър представя на зрителите един истински букет от емоции, в който трогателните моменти се преплитат със суровата реалност и подлагат силата на Бъмбълби на изпитание. Съдбата обаче му поднася куп изненади, които ще направят героя изключително дързък и той няма да се предаде пред нищо. Режисьор е Травис Найт Кубо и пътят на самурая, Коралайн, а в главните роли ще видим Хейли Стейнфелд Така е на 17, Перфектният ритъм 2, Памела Адлън Луи, Джон Сина Баща в излишък 2,

Съпругата на Томислав Дончев се извини за моркова и тоягата и почна да пише и за българите

https://petel.bg/Saprugata-na-Tomislav-Donchev-se-izvini-za-morkova-i-toyagata-i-pochna-da-pishe-i-za-balgarite__267952

снимка: Фейсбук „Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за...

Големи протести се очакват в Гърция срещу името на Македония

https://petel.bg/Golemi-protesti-se-ochakvat-v-Gartsiya-sreshhu-imeto-na-Makedoniya__267951

Кадър: bTV Големи протести са планирани за тази вечер в 24 гръцки града срещу компромиса за името на Македония. Южните ни съседи не приемат...

Цветанов: Убеден съм, че адресът на Пелов е бил в полезрението на МВР

https://petel.bg/TSvetanov--Ubeden-sam--che-adresat-na-Pelov-e-bil-v-polezrenieto-na-MVR__267960

„По случая в Ботевград имаше достатъчно оперативен контрол. Убеден съм, че адресът на Пелов е бил в общото полезрение на МВР, но просто не ...

Мощна градушка падна в Родопите

https://petel.bg/Moshhna-gradushka-padna-v-Rodopite__267959

Кадър: bTV Близо 20 см градушка натрупа  в района на хижа "Преспа", която се намира в местността "Хайдушки поляни", в землището на смолянскат...

Първо в „Петел”! Илиан Илиев: Най-силният ми период в Бенфика беше под ръководството на Пауло Аутори

https://petel.bg/Parvo-v----Petel-----Ilian-Iliev--Nay-silniyat-mi-period-v-Benfika-beshe-pod-rakovodstvoto-na-Paulo-Autori__267958

Илиан Илиев се изказа ласкаво за своя бивш наставник Пауло Аутори, който преди часове бе представен като нов главен мениджър на Лудогорец...

17-годишен от Стралджа е удавникът, намерен край Созопол

https://petel.bg/17-godishen-ot-Straldzha-e-udavnikat--nameren-kray-Sozopol__267957

Източник 24 часа, снимка Булфото 17-годишният Михаил Иванов от Стралджа е удавникът, чийто тяло бе открито в морето на миля от Змийския ост...

59-годишен изнасили няколко пъти 17-годишно момче в Стара Загора

https://petel.bg/59-godishen-iznasili-nyakolko-pati-17-godishno-momche-v-Stara-Zagora__267955

Снимка Булфото Районна прокуратура- Стара Загора привлече като обвиняем 59-годишен мъж за блудство. Това съобщиха от пресцентъра на обви...

6 юни 1944 г. Десантът в Нормандия

https://petel.bg/6-yuni-1944-g--Desantat-v-Normandiya__267956

На 6 юни 1944 г. съюзническите сили дебаркират на северния френски бряг. Това е Денят Д, както го наричат на Запад. Командването на десанта за...

Бойко Борисов: Радев беше надпартиен президент, вече не е със своя шеф Нинова

https://petel.bg/Boyko-Borisov--Radev-beshe-nadpartien-prezident--veche-ne-e-sas-svoya-shef-Ninova__267954

"Истинско удоволствие ми доставя на голи поляни, защото тук бяха голи поляни, разрушени военни предприятия, вече да има над 20 големи компа...

От днес САЩ и ЕС вече са в търговска война

https://petel.bg/Ot-dnes-SASHH-i-ES-veche-sa-v-targovska-voyna__267953

Американският президент Доналд Тръмп изпълни своята заплаха и не удължи отлагането на наказателните мита върху стоманата и алуминия, на...

Срещата Доналд Тръмп-Ким Чен-ун ще бъде в луксозен курорт на остров Сентоса

https://petel.bg/Sreshhata-Donald-Tramp-Kim-CHen-un-shhe-bade-v-luksozen-kurort-na-ostrov-Sentosa__267963

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще се срещнат в луксозен курорт на остров Сентоса в Сингапур, п...

Буря с проливен дъжд и гръмотевици очакват всеки момент в Пловдив

https://petel.bg/Burya-s-proliven-dazhd-i-gramotevitsi-ochakvat-vseki-moment-v-Plovdiv__267961

Буря с проливен дъжд и гръмотевици идва към Пловдивска област, показва справка от сайта на Агенцията за борба с градушките. В момента обла...

Международните разговори в ЕС поевтиняват до 19 цента на минута

https://petel.bg/Mezhdunarodnite-razgovori-v-ES-poevtinyavat-do-19-tsenta-na-minuta__267962

Европейският парламент и националните правителства постигнаха политическо споразумение да наложат горна граница на цената на телефонн...

САЩ притискат НАТО за повече сили в бойна готовност за възпиране на руската заплаха

https://www.mediapool.bg/sasht-pritiskat-nato-za-poveche-sili-v-boina-gotovnost-za-vazpirane-na-ruskata-zaplaha-news279930.html

САЩ оказват натиск над европейските си съюзници да подготвят повече батальони, кораби и самолети в бойна готовност в рамките на НАТО, твърдят официални източници - нова стъпка за засилване на възпиращата сила на алианса срещу потенциална руска атака.   Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще потърси широко споразумение за този план на утре в Брюксел по време на срещата на министрите на отбраната от НАТО, подготвяйки почвата за одобряването му от лидерите на НАТО на среща на върха през юли, заявиха пред Ройтерс дипломати от НАТО и САЩ.   Планът ще изисква НАТО да има 30 сухопътни батальона, 30 ескадрили изтребители и 30 бойни кораба - например разрушители - готови за разполагане до 30 дни след привеждането им в бойна готовност, макар че предложението не обсъжда конкретна численост на военнослужещите или краен срок за създаването на стратегията.   Размерът на батальоните варира в различните страни от НАТО - от 600 до 1000 войници.   Това изправя европейските правителства, порицавани от президента на САЩ Доналд Тръмп за орязването нна военните разходи след Студената война, пред предизвикателството да решат дългогодишни проблеми с хеликоптерите и самолетите, спрени от полети поради липса на резервни части.    "Имаме противник (Русия), способен бързо да навлезе в балтийските страни и Полша при сухопътна атака", каза високопоставен дипломат от НАТО, запознат с плановете на САЩ. "Не можем да си позволим лукса да загубим месеци, докато се мобилизираме", допълни дипломатът, според когото предложението на САЩ е известно като "30-30-30-30".   Американски представител заяви, че инициативата цели преди всичко да противодейства на Русия и съответства на Стратегията за национална сигурност на Пентагона за 2018 г., която обвинява Москва, че се стреми "да разклати НАТО".   Руските военни учения миналата година, в които според западни представители са участвали 100 000 военни, също така породиха опасения от случайни конфликти, които биха могли да бъдат предизвикани от подобни учения или от евентуални интервенции в рускоезични райони на балтийските страни.    Кремъл твърдо отрича да има подобни цели и твърди, че именно НАТО е заплахата за сигурността в Източна Европа.   Заварени неподготвени от завземането на Крим през 2014 г. и руската интервенция в Сирия през 2015 г., САЩ приемат с недоверие публичните декларации на Кремъл и искат да бъдат подготвени за всяка евентуалност.   Със своите над 2 милиона военнослужещи силите на НАТО превъзхождат по численост тези на Русия, чиито военнослужещи на действителна служба са около 830 000 според британския Международен институт за стратегически изследвания.   Анексирането на Крим от Русия накара НАТО да създаде малки сили за бързо реагиране (spearhead force) и да разположи четири батальона в балтийските страни и Полша, подкрепяни от американски войници и оборудване на ротационен принцип.   Не е ясно обаче колко бързо алиансът би могъл да придвижи многобройни сили към източния си фланг и колко дълго би могъл да ги поддържа, имайки предвид, че Франция е ангажирана до краен предел на силите си в Африка, а британските съкращения са ограничили размера на силите, готови за разполагане.   Според изследване от 2016 г. на корпорацията "Ранд" Великобритания, Франция и Германия биха могли да сформират по една бригада всяка, съставена от три или повече батальона заедно с бойни танкове и други бронирани машини, за около месец. Но ресурсите им биха били сериозно изтощени, оставяйки ги без капацитет за каквито и да било други конфликти.   Друга неизвестна величина е как предложението на САЩ "30-30-30-30" би пасвало на останалите предложени инициативи за подобряване на европейската военнна боеспособност и адресиране на дефицитите във въоръжението и други военни активи.   През декември ЕС постави началото на отбранителен пакт за развиване на сили за отговор при кризи и съвместна работа за разработка на нови хеликоптери и кораби. Президентът на Франция Еманюел Макрон се стреми към създаването на нови европейски "сили за намеса" под френско ръководство.   "Ние разполагаме само с определено количество сили в Европа и те не може да бъдат обвързвани с всяко военно предложение", каза високопоставен дипломат от НАТО.     По БТА. 

Взрив в зърнен силоз в Страсбург

https://dnes.dir.bg/intsidenti/vzriv-v-zarnen-siloz-v-strasburg

Има пострадали, за трима от тях се казва, че са с опасност за живота

Франция строи селище за болни от Алцхаймер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/06/3190624_franciia_stroi_selishte_za_bolni_ot_alchaimer/?ref=rss


В Югозападна Франция започна строежът на селище за болни от Алцхаймер хора, пишат местни медии, цитирани от Би Би Си. Проектът, който е пръв по рода си във Франция, ще приеме около 120 пациенти след завършването му до края на 2019 г.<br /><br />Той ще има отворена структура и ще предлага алтернативни терапии. Проектът е вдъхновен от подобен експеримент в село близо до Амстердам.<br /><br />Всичко ще бъде приложено в селището, за да се поддържа участието на жителите в...

Студенти представят стенопис на 54 кв.м

https://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/kultura/2018/06/06/3190617_studenti_predstaviat_stenopis_na_54_kv_m/?ref=rss


Точно 54 квадратни метра е колективният стенопис "Нови посоки" на студенти от Нов български университет, който ще бъде представен в пространство за култура и изкуство THE BOX – Student City Art & Culture Area към Народно читалище "Черноризец Храбър" в Студентски град в София. Откриването й е на 7 юни от 18 часа, съобщиха от университета.<br /><br /><br /><br />В стенописа са комбинирани различни художествени техники, както и различни направления в...

Турция осъжда освобождаването на осем бивши военни в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=375472

Турското външно министерство осъжда продължаващия отказ на Гърция да екстрадира осем бегълци, избягали в Гърция, получили убежище и освободени въпреки обвиненията, че са участвали в опита за преврат, съобщава "Хюриет". Въпреки че Турция очаква гръцката съдебна система да не повтаря "едни и същи грешки, като вземе подобни пристрастни решения в бъдеще", Гърция е освободила останалите седем бегълци през последните няколко дни, коментира говорителят на турския външния министър.

НАТО: Русия трябва да промени поведението си, за да бъдат свалени санкциите

https://www.mediapool.bg/nato-rusiya-tryabva-da-promeni-povedenieto-si-za-da-badat-svaleni-sanktsiite-news279929.html

Русия трябва да промени поведението си, преди санкциите да бъдат отменени, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пресконференция преди двудневната среща на министрите на отбраната от алианса.   Санкциите са важни, защото стореното от Русия в Украйна води до последици. Не целим да изолираме Русия, приветствам подкрепата на Италия за диалога с Москва, добави той.   Столтенберг посочи, че НАТО възприема сериозно различията, възникнали между САЩ и ЕС покрай налагането на вносни мита от Вашингтон за европейския внос на алуминий и стомана.   Вярвам, че е възможно да ограничим последиците, без да отслабваме НАТО, докато преодолеем тези различия, коментира той.    По думите му трансатлантическата връзка се задълбочава с увеличеното северноамериканско военно присъствие в Европа.   Генералният секретар отбеляза, цитиран от БТА, че последният танк на САЩ е напуснал Европа през 2013 г., а сега се завръщат цели танкови бригади и това показва истинска промяна след оттеглянето на американските сили с края на Студената война.    Той обясни, че промяната се налага заради действията на Русия. Всичките ни действия са с отбранителна цел и са насочени към сдържане, така предотвратяваме конфликт, обобщи Столтенберг.   По неговите думи в НАТО неведнъж са възниквали различия - покрай търговията, опазването на природата и споразумението с Иран сега, а по-рано около Суецката криза, оттеглянето на Франция от военното командване на алианса, войната в Ирак преди 15 години.    Всеки път сме успявали да се обединим около основната ни задача - да се защитаваме взаимно. Необходимо е да продължим по този път, призова Столтенберг.   Той съобщи, че в следващите дни министрите на отбраната от пакта ще утвърдят изпращането на още 3000 военни инструктори в Афганистан. Трябва да убедим талибаните, че не могат да спечелят на бойното поле. Биха получили повече в мирни преговори, поясни генералният секретар.    Столтенберг добави, че се предвижда разгръщането на нова обучителна мисия и за военните в Ирак.   Военните министри ще обсъдят също разходите за отбрана, съгласно първите данни за тази година. Движим се в правилната посока, но ни остава още много работа, посочи Столтенберг по повод целта за постигането на отбранителни разходи, равни на два процента от БВП на съюзниците до 2024 година.   Утре министрите ще приемат решение за назначаването на 1200 допълнителни служители в новите командни центрове на НАТО в САЩ и Германия, които ще ръководят силите за бързо реагиране. Ще бъде обсъден план до 2020 г. на разположение за задействане в срок до 30 дни да бъдат 30 съюзнически изтребителни ескадрили, 30 бойни кораба и 30 механизирани батальона. Става дума за укрепването на готовността на съществуващите, а не за нови сили, уточни Столтенберг.   В отговор на въпрос той потвърди, че има различни виждания сред съюзниците по въпроса за разширяването на газопровода "Северен поток".    Взимаме решенията с единодушие. Важна е сигурността на енергийните доставки, приветстваме усилията за разнообразяването на източниците на енергия, заяви генералният секретар. 

Работодателите виждат опасност от непазарно решение за "Белене" на базата на неистинска информация

https://www.mediapool.bg/rabotodatelite-vizhdat-opasnost-ot-nepazarno-reshenie-za-belene-na-bazata-na-neistinska-informatsiya-news279928.html

Има опасност „рестартирането“ на АЕЦ „Белене“ да доведе до прилагане на схеми за непазарни приходи за евентуалните бъдещи инвеститори и непазарни начини за ощетяване на данъкоплатците. От друга страна, се разпространява неистинска информация за цената на електроенергията, произведена от АЕЦ „Белене“, за обема на бъдещото електропотребление в страната и за липсата на енергийни алтернативи.   Такова предупреждение отправи в отворено писмо до Народното събрание в сряда Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която включва АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА, БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА и КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ.   В писмото се посочва, че „на 7 юни предстои Народното събрание да вземе изключително отговорно решение по въпроса за връщането на този проект в дневния ред на българската енергетика и при какви условия да стане това или, респективно - за продължаване на мораториума“.   Членовете на асоциацията припомнят, че нееднократно са изразявали позицията си, че разработването и реализацията на нови енергийни проекти е приемливо при категоричното условие да стане изцяло на пазарен принцип, без ангажименти както за гарантирани количества, така и за преференциални цени.   Министър Петкова анонсира, че проектът АЕЦ „Белене“ ще се осъществява при „пазарни условия“, но като такива тя огласява до момента само две изисквания: да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта; да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия. Не откриваме публично заявена изрична забрана на: преференциално ценообразуване; възможни доплащания на ценови разлики и/или премии; корпоративни гаранции от държавните дружества в енергетиката, например Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания, АЕЦ Козлодуй, пишат работодателските организации. И продължават:   „Всъщност, гореизложените изисквания едва ли изчерпват възможните непазарни начини за ощетяване на данъкоплатците – корпоративни и физически лица. Следователно, осланяйки се на добронамереността както на законодателната, така и на изпълнителната власт, настояваме за ясна и еднозначна декларация, че ще бъдат пресечени всякакви възможности за „иновации“ и прилагане на схеми за непазарни приходи.“   Според асоциацията на работодателските организации базовите принципи, които могат да обезпечат дългосрочната устойчивост на един проект, са прозрачност, пазарност, икономическа състоятелност. Отчитайки тези принципи, направените инвестиции до момента, както и мащаба на проекта АЕЦ „Белене“, те смятат , че един успешен сценарий за реализация може да включва следните стъпки:   Държавата апортира в публично дружество досегашните материални и нематериални активи, включващи инженеринг, лицензионни права, площадка, извършени строителни работи, както и цялото получено или предстоящо да бъде получено оборудване, на което България е законен собственик;   Прави се проспект за публично предлагане на емисия акции на това публично дружество на фондовата борса в обем, обезпечаващ набирането на достатъчен капитал за осъществяване на инвестиционната програма – така по възможно най-прозрачен и пазарен начин ще бъде оценена икономическата състоятелност на проекта;   Публичното дружество, в което след увеличението на капитала участват съответните инвеститори – стратегически, институционални, както вероятно и по-дребни такива (ако бизнес публиката наистина смята, че проектът е рентабилен), довършва изграждането на обекта АЕЦ „Белене“, като е твърде вероятно да има необходимост от ангажиране и на дългов капитал;   Като инвеститор и оператор на инсталацията АЕЦ „Белене“, публичното дружество реализира произведената електроенергия на енергийната борса – от първия до последния мегаватчас на пазарни цени.   „Това, според нас, е реалистичната схема, по която би могъл да се осъществи проектът АЕЦ „Белене“ – воден от икономическа логика и прагматизъм – без идеологеми, геополитически интерпретации, патетична фразеология и търсене на политически дивиденти. В същото време, като отчитаме заявените официални намерения да се стартира процедура за избор на стратегически инвеститор, считаме, че предварителните условия за водене на преговори с потенциалните кандидати следва да включват като основни изисквания - осигуряването на прозрачност, реализация на проекта на пазарен принцип и други приложими условия, част от които са посочени по-горе“, добавят работодателите.   Според тях е необходима „публична дискусия с участието на всички заинтересовани страни, а не разпространяване на неистинска информация – за цената на електроенергията, произведена от АЕЦ „Белене“, за обема на бъдещото електропотребление, за липсата на алтернативи“.   С аргумента, че такава била цената на електроенергията, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“, в публичното медийно пространство смело се коментират цени на произведената от бъдещата АЕЦ „Белене“ електроенергия в интервала между 25 и 50 евро за мегаватчас. Теза, която определяме като несъстоятелна и неадекватна на наличната информация – за сравнение, проектът Hinkley Point C, Великобритания заявява цена от 92,50 британски паунда за мегаватчас, при договор за 35-годишен период. През 2019 г. се очаква в Беларус да заработи нова АЕЦ, цените на която са от порядъка на 110 евро за мегаватчас. Проектът Akkuyu, Турция предполага цена от 124 щатски долара за мегаватчас, а разчетите за проекта на разширяване с два нови блока Paksi, Унгария са в горната граница на интервала 80-110 евро за мегаватчас, се посочва в писмото на работодателските организации до парламента.   Националният статистически институт системно разработва и публикува енергийни разчети, в т.ч. общ енергиен баланс, първично енергийно потребление, енергийна интензивност на икономиката. Анализът им недвусмислено показва подобряване на енергийната ефективност – за сравнение, при 0,470 тона нефтен еквивалент за 1000 евро БВП през 2012 г., същият показател за 2016 г. е 0,423. Същият извод можем да направим и за електроинтензивността – докато през 2012 г. за 1000 евро БВП са били вложени над 820 киловатчаса, през 2016 г. използваната електроенергия е 765 киловатчаса. Впрочем, нетното електропотребление в страната (отчитайки нетното производство и физическия внос, приспадайки загубите в електропреносната мрежа, нуждите от регулиране на електроенергийната система и физическия износ) през последните години е устойчиво в интервала 31-32 тераватчаса (данни на ЕСО, КЕВР и НЕК), при 3-4 процентен икономически растеж годишно. Естествено, налице е значителен нереализиран потенциал за подобрения в това отношение, пишат работодателите.   Освен това обаче те посочват, че съществуват алтернативни възможности – както в сферата на енергопроизводство, така и по отношение на енергопотреблението и енергийната ефективност. Сред примерите – новите поколения ВЕИ вече генерират електроенергия със значително по-ниски цени в сравнение с близкото минало, нарастващото потребление на природен газ неминуемо ще замести част от консумираната понастоящем електроенергия (тенденция сред битовите абонати), разработват се интелигентни мрежови решения, оптимизиращи двупосочната електросвързаност, значителен е технологичният напредък и при възможните решения за ефективно съхранение на електроенергия и балансирано електропотребление при оптимална електрогенерация.   При реализация на проекта "Белене" следва да бъдат елиминирани всички рискове, свързани с доминиращите "нашенски" разбирания за качество и контрол на изпълнение, продукт на корупционната среда и политическа намеса, включително във чисто технически въпроси. Необходими са допълнителни гаранции за ефективно прилагане на нормите за възлагане на поръчки с висока обществена значимост и разходване на значими средства, за високо качество на изпълнение, за обективна оценка на технологията на реакторите, и управление на риска на най-високото достижимо равнище, приемливо за цялото ни общество, за европейските ни партньори и съседи.   Не на последно място, гласуването на решение относно мораториума от Народното събрание следва да протече паралелно с обсъждането на Стратегията за устойчиво енергийно развитие до 2030 г., чието изготвяне бе възложено на Министерството на енергетиката, припомнят в заключение на писмото си до народните представители от Асоциацията на на организациите на българските работодатели.

Полицията евакуира жилищен блок в Ботевград

https://www.vesti.bg/bulgaria/policiiata-evakuira-zhilishten-blok-v-botevgrad-6083134

В един от апартаментите има намерени общоопасни взривни вещества, съобщи гл. комисар Младен Маринов.

Германия и изборите за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - кога, как и защо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899645

Германия и изборите за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - кога, как и защоНай-желаните места в ООН са 15 сини стола около една кръгла маса. Германия се кандидатира за един от тях на тазгодишните избори за непостоянни членове на Съвета за сигурност вдругиден - и шансовете й изглеждат доста добри. Защо е толкова важно да се спечели място в Съвета за сигурност? Съветът за сигурност на ООН е най-влиятелният орган в

Ще има "фини промени" в приема за първи клас догодина

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/06/3190627_shte_ima_finni_promeni_v_priema_za_purvi_klas_dogodina/?ref=rss


Догодина ще има промени в приема за първи клас, но те ще бъдат фини и ще се запази принципът за близост, каза в отговор на въпрос на "Дневник" министърът на образованието Красимир Вълчев след заседанието на Министерския съвет. "Във всички случаи има нужда от прецизиране на районите, като виждаме, че в три столична училища имаме неприети деца от първа група. Това е, защото училищната мрежа е неправомерно разпределена", каза Вълчев.<br /><br />Сега 70% от децата,...

По случая Пелов - полицията откри взривни вещества в Ботевград

https://www.vesti.bg/bulgaria/po-sluchaia-pelov-policiiata-otkri-vzrivni-veshtestva-v-botevgrad-6083134

В един от апартаментите на блок има намерени общоопасни взривни вещества, съобщи гл. комисар Младен Маринов.

Порожанов: Високо оценявам работата на българските кооперации, имаме ползотворен диалог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899643

Порожанов: Високо оценявам работата на българските кооперации, имаме ползотворен диалогМинистърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов присъства на общото събрание на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) и поздрави организацията за 25-годишния й юбилей. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. „Високо оценявам работата на българските кооперации.

Фандъкова посети инсталацията за изгаряне на отпадъци във Варшава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899648

Фандъкова посети инсталацията за изгаряне на отпадъци във ВаршаваКметът на София Йорданка Фандъкова посети инсталацията за изгаряне на отпадъци в полската столица Варшава, съобщи Пресцентърът на Столичната община. Варшава разширява инсталацията си за изгаряне на смесените битови отпадъци на града, като кандидатства за финансиране по европейските програми. Действащата инсталация е с капацитет 60 хил. т./г.

Парламентът оставя на кабинета рестарта за АЕЦ "Белене"

https://www.mediapool.bg/parlamentat-ostavya-na-kabineta-restarta-za-aets-belene-news279927.html

Очертава се парламентът да приеме решение за АЕЦ "Белене", което ще остави на правителството отговорността за рестарта на ядрения проект, стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ и зам.-шеф на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов пред журналисти след откриването на годишната ядрена конференция Булатом край Варна в сряда. По-късно през деня комисията ще обсъди две проекторешения за рестарта на ядрения проект, за да се внесе в пленарна зала в четвъртък документ за окончателно решение на Народното събрание. Едното е на ГЕРБ и Обединените патриоти, другото е на БСП, но вероятно ще се приеме общо, с което на кабинета ще се препоръча да отмени своето решение от март 2012 г. за спиране на ядрения строеж. Реално това решение беше потвърдено с подобно парламентарно. Валентин Николов посочи пред журналисти, че за да се поднови ядреният проект, не трябва отмяна на решението на НС, тъй като фактически парламентът не е въвеждал мораториум върху АЕЦ "Белене". Няма мороториум, нормативно Министерският съвет е този, който може да решава дали да се строи АЕЦ, отбеляза Николов. По думите му парламентът ще приеме решение, с което да възложи на правителството и министъра на енергетиката до 31 октомври 2018 г. да бъде обявена процедура за избор на стратегически партньор в ядрения проект, която ще реши бъдещето му. Николов и депутатът от БСП Таско Ерменков, който също се включи в откриването на ядрената конференция, посочиха, че очакват подобно парламентарно решение да бъде подкрепено и от "Воля". Единствено ДПС остава опонент на възобновяването на проекта. По-късно директорът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов посочи, че вече е започнала подготовката за формирането на проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ "Белене". "Националната електрическа компания", която притежава проекта, вече е обявила обществена поръчка за избор на оценител на досегашните ядрени активи на НЕК. Каква е цената, за която ще се извърши оценката, той не можа да каже, но от думите му стана ясно, че от нея зависи какъв ще е капиталът на проектната компания за АЕЦ "Белене", в която правителството очаква да привлече сттратегически инреститор. Иванов посочи, че ако има нужда, ще бъде ползван и външен консултант за изработването на тръжната процедура за инвеститор в ядрения проект. Така реално плащанията по проекта ще започнат веднага след парламентарния картбланш за АЕЦ "Белене". По време на конференцията отново бе посочен инвеститорския интерес към довършването на централата. Засега такъв официално е обявен от руската "Ростаом", чиято дъщерна компания "Атомстойекспорт" бе избрана за строител на централата и е изработила доставеното вече оборудване за проекта, в който НЕК е вложила 3.5 млрд. лв. общо. Китайската държавна ядрена корпорация CNNC от повече от година се среща с правителствени представители и дори във вторник бе поредната среща с енергийния министър Теменужка Петкова, след която бе обявено, че китайският инвеститор отново е потвърди интереса си и очаква решението на парламента по казуса. При посещение на Петкова в Русия на международен ядрен форум стана ясно, че интерес към проекта е проявила и френската "Фраматом", която е на компанията "Арева". Посланикът на Франция Ерик Льобедел посочи пред участниците в Булатом, че френските "Фраматом" и "Арева" имат интерес към възобновяването на проекта, тъй като участват в него от самото начало. "Арева" и германската "Сименс" трябваше да доставят съществена част от оборудването за АЕЦ "Белене". Представителят на Китайската държавна ядрена корпорация CNNC Сие Дзядзие, който отговаря за международните й проекти, обяви пред форума, че в средата на февруари 2018 г. неговата компания е внесла в Министерския съвет много предварителна оферта за развитие на ядрения строеж. "Отворени сме да дискутираме с правителството най-доброто за възобновяването на проекта", каза Дзядзие. От думите му обаче стана ясно, че китайската компания все пак иска да получи държавни гаранции. Какъв вид ще са те, той не пожела да уточни, като коментира пред журналисти,че може да са всякакви. Пред форума обаче посочи, че може да се ползва моделът на турската АЕЦ "Аккую" (където има дългосрочни договори за изкупуване на тока) или опита на Великобритания (където има доплащане на пазарните разлики в цената на тока от бъдещата АЕЦ "Хинкли Пойнт"). Очевидно намерението на правителството да реализира проекта без никакви държавни гаранции няма да сработи, тъй като и Таско Ерменков посочи пред конференцията, че в света няма случай на изградена ядрена централа без никаква държавна гаранция или участие. Ерменков отново каза, че БСП смята, че държавата трябва сама да реализира АЕЦ "Белене" "С правителството трябва да влезем в дълбока дискусия как да се развие проектът и какви гаранции може да предостави държавата за това", каза Дзядзие. Той не пожела да коментира какъв процент от ядрения проект е готова да придобие CNNC, но посочи, че са водени разговори и за участие на български партньор. Той също така призна, че една от опциите за АЕЦ "Белене" е Китай да вземе руските реактори, а на тяхно място да инсталира китайска технология. "Всякакви варианти са възможни. Това е въпрос на проучвания и разговори с правителството, допълни той и подчерта, че Китай има тесни бизнес отношения с "Росатом", които може да се развият в АЕЦ "Белене". Дзядзие допълни, че компанията му е проучила какви са пазарните и регулаторните рискове пред проекта. Шефът на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов отново повтори,че такъв няма и всички досегашни разрешителни и нотификации от Еврокомисията са валидни. Представителят на CNNC допълни, че дори и да влезе в проекта има все още много работа по финансовия му модел, както и по преговорите за договора за построяване и предаване на централата, който така и не беше подписан от НЕК и "Атомстройекспорт" заради спорове за инфлацията, която се отразява върху крайната цена на строежа. Реално това оскъпяване на основната оферта на "Атомстройекспорт", която бе за близо 4 млрд. евро, доведе до искане от Борисов руснаците да дадат фиксирана цена. Такава бе предоставена и бе в размер под 7 млрд. евро, но първият кабинет на ГЕРБ реши, че не може финансово да си го позволи и прекати поректа. Новите изчисления сочат, че АЕЦ "Белене" ще струва 10 млрд. евро.

Парламентът оставя на кабинета рестарта на АЕЦ "Белене"

https://www.mediapool.bg/parlamentat-ostavya-na-kabineta-restarta-na-aets-belene-news279927.html

Очертава се парламентът да приеме решение за АЕЦ "Белене", което ще остави на правителството отговорността за рестарта на ядрения проект, стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ и зам.-шеф на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов пред журналисти след откриването на годишната ядрена конференция Булатом край Варна в сряда. По-късно през деня комисията ще обсъди две проекторешения за рестарта на ядрения проект, за да се внесе в пленарна зала в четвъртък документ за окончателно решение на Народното събрание. Едното е на ГЕРБ и Обединените патриоти, другото е на БСП, но вероятно ще се приеме общо, с което на кабинета ще се препоръча да отмени своето решение от март 2012 г. за спиране на ядрения строеж. Реално това решение беше потвърдено с подобно парламентарно. Валентин Николов посочи пред журналисти, че за да се поднови ядреният проект, не трябва отмяна на решението на НС, тъй като фактически парламентът не е въвеждал мораториум върху АЕЦ "Белене". Няма мороториум, нормативно Министерският съвет е този, който може да решава дали да се строи АЕЦ, отбеляза Николов. По думите му парламентът ще приеме решение, с което да възложи на правителството и министъра на енергетиката до 31 октомври 2018 г. да бъде обявена процедура за избор на стратегически партньор в ядрения проект, която ще реши бъдещето му. Николов и депутатът от БСП Таско Ерменков, който също се включи в откриването на ядрената конференция, посочиха, че очакват подобно парламентарно решение да бъде подкрепено и от "Воля". Единствено ДПС остава опонент на възобновяването на проекта. По-късно директорът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов посочи, че вече е започнала подготовката за формирането на проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ "Белене". "Националната електрическа компания", която притежава проекта, вече е обявила обществена поръчка за избор на оценител на досегашните ядрени активи на НЕК. Каква е цената, за която ще се извърши оценката, той не можа да каже, но от думите му стана ясно, че от нея зависи какъв ще е капиталът на проектната компания за АЕЦ "Белене", в която правителството очаква да привлече сттратегически инреститор. Иванов посочи, че ако има нужда, ще бъде ползван и външен консултант за изработването на тръжната процедура за инвеститор в ядрения проект. Така реално плащанията по проекта ще започнат веднага след парламентарния картбланш за АЕЦ "Белене". По време на конференцията отново бе посочен инвеститорския интерес към довършването на централата. Засега такъв официално е обявен от руската "Ростаом", чиято дъщерна компания "Атомстойекспорт" бе избрана за строител на централата и е изработила доставеното вече оборудване за проекта, в който НЕК е вложила 3.5 млрд. лв. общо. Китайската държавна ядрена корпорация CNNC от повече от година се среща с правителствени представители и дори във вторник бе поредната среща с енергийния министър Теменужка Петкова, след която бе обявено, че китайският инвеститор отново е потвърди интереса си и очаква решението на парламента по казуса. При посещение на Петкова в Русия на международен ядрен форум стана ясно, че интерес към проекта е проявила и френската "Фраматом", която е на компанията "Арева". Посланикът на Франция Ерик Льобедел посочи пред участниците в Булатом, че френските "Фраматом" и "Арева" имат интерес към възобновяването на проекта, тъй като участват в него от самото начало. "Арева" и германската "Сименс" трябваше да доставят съществена част от оборудването за АЕЦ "Белене". Представителят на Китайската държавна ядрена корпорация CNNC Сие Дзядзие, който отговаря за международните й проекти, обяви пред форума, че в средата на февруари 2018 г. неговата компания е внесла в Министерския съвет много предварителна оферта за развитие на ядрения строеж. "Отворени сме да дискутираме с правителството най-доброто за възобновяването на проекта", каза Дзядзие. От думите му обаче стана ясно, че китайската компания все пак иска да получи държавни гаранции. Какъв вид ще са те, той не пожела да уточни, като коментира пред журналисти,че може да са всякакви. Пред форума обаче посочи, че може да се ползва моделът на турската АЕЦ "Аккую" (където има дългосрочни договори за изкупуване на тока) или опита на Великобритания (където има доплащане на пазарните разлики в цената на тока от бъдещата АЕЦ "Хинкли Пойнт"). Очевидно намерението на правителството да реализира проекта без никакви държавни гаранции няма да сработи, тъй като и Таско Ерменков посочи пред конференцията, че в света няма случай на изградена ядрена централа без никаква държавна гаранция или участие. Ерменков отново каза, че БСП смята, че държавата трябва сама да реализира АЕЦ "Белене" "С правителството трябва да влезем в дълбока дискусия как да се развие проектът и какви гаранции може да предостави държавата за това", каза Дзядзие. Той не пожела да коментира какъв процент от ядрения проект е готова да придобие CNNC, но посочи, че са водени разговори и за участие на български партньор. Той също така призна, че една от опциите за АЕЦ "Белене" е Китай да вземе руските реактори, а на тяхно място да инсталира китайска технология. "Всякакви варианти са възможни. Това е въпрос на проучвания и разговори с правителството, допълни той и подчерта, че Китай има тесни бизнес отношения с "Росатом", които може да се развият в АЕЦ "Белене". Дзядзие допълни, че компанията му е проучила какви са пазарните и регулаторните рискове пред проекта. Шефът на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов отново повтори,че такъв няма и всички досегашни разрешителни и нотификации от Еврокомисията са валидни. Представителят на CNNC допълни, че дори и да влезе в проекта има все още много работа по финансовия му модел, както и по преговорите за договора за построяване и предаване на централата, който така и не беше подписан от НЕК и "Атомстройекспорт" заради спорове за инфлацията, която се отразява върху крайната цена на строежа. Реално това оскъпяване на основната оферта на "Атомстройекспорт", която бе за близо 4 млрд. евро, доведе до искане от Борисов руснаците да дадат фиксирана цена. Такава бе предоставена и бе в размер под 7 млрд. евро, но първият кабинет на ГЕРБ реши, че не може финансово да си го позволи и прекати проекта. Новите изчисления сочат, че АЕЦ "Белене" ще струва 10 млрд. евро.

Парламентът остави на кабинета рестарта на АЕЦ "Белене"

https://www.mediapool.bg/parlamentat-ostavi-na-kabineta-restarta-na-aets-belene-news279927.html

Парламентарната комисия по енергетика в сряда гласува решение, с което оставя на правителството отговорността за рестарта на ядрения проект "АЕЦ Белене". Комисията трябваше да обсъди две проекторешения за рестарта на ядрения проект. Едното е на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а другото е на БСП. В крайна сметка вариантът на БСП бе отхвърлен и бе решено Народното събрание да препоръча на кабинета да отмени своето решение от март 2012 г. за спиране на ядрения строеж. Реално това решение беше потвърдено с подобно парламентарно. Във вторник зам.-шефът на енергийната комисия Валентин Николов от ГЕРБ посочи пред журналисти, че за да се поднови ядреният проект, не трябва отмяна на решението на НС, тъй като фактически парламентът не е въвеждал мораториум върху АЕЦ "Белене". Няма мороториум, нормативно Министерският съвет е този, който може да решава дали да се строи АЕЦ, отбеляза Николов. Според решението на енергийната комисия, което утре се очаква да бъде гласувано и в пленарна зала, Народното събрание възлага на правителството и министъра на енергетиката до 31 октомври 2018 г. да бъде обявена процедура за избор на стратегически партньор в ядрения проект. Изрично условие е изграждането на централата да е на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта "Белене" в отделно проектно дружество. "Лесно е да кажем, че няма да правим нищо с "Белене", но въпросът е много ли сме богати, за да оставим 3 млрд. лв. ей така да потънат", коментира енергийният министър Теменужка Петкова след гласуването. Тя попита протестиращите срещу проекта не се ли интересуват каква ще бъде енергийната сигурност на България през следващите години. Обявена е поръчка за оценка на ядрените активи на НЕК По-рано, по време на енергийния форум "Булатом" директорът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов посочи, че вече е започнала подготовката за формирането на проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ "Белене". "Националната електрическа компания", която притежава проекта, вече е обявила обществена поръчка за избор на оценител на досегашните ядрени активи на НЕК. Каква е цената, за която ще се извърши оценката, той не можа да каже, но от думите му стана ясно, че от нея зависи какъв ще е капиталът на проектната компания за АЕЦ "Белене", в която правителството очаква да привлече сттратегически инреститор. Иванов посочи, че ако има нужда, ще бъде ползван и външен консултант за изработването на тръжната процедура за инвеститор в ядрения проект. Така реално плащанията по проекта ще започнат веднага след парламентарния картбланш за АЕЦ "Белене". Има инвеститорски интерес По време на конференцията отново бе посочен инвеститорския интерес към довършването на централата. Засега такъв официално е обявен от руската "Ростаом", чиято дъщерна компания "Атомстойекспорт" бе избрана за строител на централата и е изработила доставеното вече оборудване за проекта, в който НЕК е вложила 3.5 млрд. лв. общо. Китайската държавна ядрена корпорация CNNC от повече от година се среща с правителствени представители и дори във вторник бе поредната среща с енергийния министър Теменужка Петкова, след която бе обявено, че китайският инвеститор отново е потвърди интереса си и очаква решението на парламента по казуса. При посещение на Петкова в Русия на международен ядрен форум стана ясно, че интерес към проекта е проявила и френската "Фраматом", която е на компанията "Арева". Посланикът на Франция Ерик Льобедел посочи пред участниците в Булатом, че френските "Фраматом" и "Арева" имат интерес към възобновяването на проекта, тъй като участват в него от самото начало. "Арева" и германската "Сименс" трябваше да доставят съществена част от оборудването за АЕЦ "Белене". Представителят на Китайската държавна ядрена корпорация CNNC Сие Дзядзие, който отговаря за международните й проекти, обяви пред форума, че в средата на февруари 2018 г. неговата компания е внесла в Министерския съвет много предварителна оферта за развитие на ядрения строеж. "Отворени сме да дискутираме с правителството най-доброто за възобновяването на проекта", каза Дзядзие. От думите му обаче стана ясно, че китайската компания все пак иска да получи държавни гаранции. Какъв вид ще са те, той не пожела да уточни, като коментира пред журналисти,че може да са всякакви. Пред форума обаче посочи, че може да се ползва моделът на турската АЕЦ "Аккую" (където има дългосрочни договори за изкупуване на тока) или опита на Великобритания (където има доплащане на пазарните разлики в цената на тока от бъдещата АЕЦ "Хинкли Пойнт"). Трудно ще се мине без държавни гаранции Очевидно намерението на правителството да реализира проекта без никакви държавни гаранции няма да сработи, тъй като и Таско Ерменков посочи пред конференцията, че в света няма случай на изградена ядрена централа без никаква държавна гаранция или участие. Ерменков отново каза, че БСП смята, че държавата трябва сама да реализира АЕЦ "Белене" "С правителството трябва да влезем в дълбока дискусия как да се развие проектът и какви гаранции може да предостави държавата за това", каза Дзядзие. Той не пожела да коментира какъв процент от ядрения проект е готова да придобие CNNC, но посочи, че са водени разговори и за участие на български партньор. Той също така призна, че една от опциите за АЕЦ "Белене" е Китай да вземе руските реактори, а на тяхно място да инсталира китайска технология. "Всякакви варианти са възможни. Това е въпрос на проучвания и разговори с правителството, допълни той и подчерта, че Китай има тесни бизнес отношения с "Росатом", които може да се развият в АЕЦ "Белене". Дзядзие допълни, че компанията му е проучила какви са пазарните и регулаторните рискове пред проекта. Шефът на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов отново повтори,че такъв няма и всички досегашни разрешителни и нотификации от Еврокомисията са валидни. Представителят на CNNC допълни, че дори и да влезе в проекта има все още много работа по финансовия му модел, както и по преговорите за договора за построяване и предаване на централата, който така и не беше подписан от НЕК и "Атомстройекспорт" заради спорове за инфлацията, която се отразява върху крайната цена на строежа. Реално това оскъпяване на основната оферта на "Атомстройекспорт", която бе за близо 4 млрд. евро, доведе до искане от Борисов руснаците да дадат фиксирана цена. Такава бе предоставена и бе в размер под 7 млрд. евро, но първият кабинет на ГЕРБ реши, че не може финансово да си го позволи и прекати проекта. Новите изчисления сочат, че АЕЦ "Белене" ще струва 10 млрд. евро.

Ники Николов: Ще се присъединя към отбора за двубоите във Варна

https://offnews.bg//volejbol/niki-nikolov-shte-se-prisaedinia-kam-otbora-za-dvuboite-vav-varna-682103.html

Николай Николов е един от големите липсващи в националния отбор по волейбол. До скоро той лекуваше контузия в рамото, а преди заминаването на тима за Япония получи нова травма.

Волейболистът разкри пред "bgvolleyball.com" каква точно е контузията му и кога очаква да се завърне на игрището.

"Получих контузия на коремната мускулатура. Възстановяването ще ми отнеме около 10-12 дни, което автоматично означаваше, че пропускам мачовете в Япония.

Вариантът сега е турнирът във Варна. Надявам се като се присъединя към отбора, когато се завърне от Япония, нещата да са по-розови. Както беше написано някъде - лазаретът е много сериозен. Надявам се да го намаля с една бройка.

Най-лошото е, че с тази контузия не мога да тренирам абсолютно нищо. Мислех си да правя някои неща, консултирах се с физиотерапевта на отбора и кондиционния треньор, но ми казаха, че не трябва. Смятам, че ще се присъединя към отбора за турнира във Варна.", каза Николов.

България е домакин на мачовете от група 16 на Лигата на нациите между 15 и 17 юни във Варна. В "Двореца на Културата и Спорта" националите ще се изправят срещу Бразилия, Франция и Канада.

Правителството не отпусна заем на БДЖ, търси се цялостно решение

http://econ.bg/Новини/Правителството-не-отпусна-заем-на-БДЖ-търси-се-цялостно-решение_l.a_i.762359_at.1.html

Отложихме частичното решение на проблема със заема на БДЖ, за да намерим цялостно такова в близките 10 дни, каза министърът на финансите Владислав...

Съветът на ЕС ще реши за превозите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6898645

Съветът на ЕС ще реши за превозитеЕто защо там трябва да се лобира, Европарламентът е просто съвещателен орган Постигнахме пълна победа с пакета “Макрон” - той няма да засегне превозвачите. Така побързаха да се похвалят български евродепутати, след като в понеделник комисията по транспорт към Европарламента гласува текстовете относно новите правила за превозите.

Превърнаха в чалга и борбата срещу чалгата

http://clubz.bg/68803-prevyrnaha_v_chalga_i_borbata_sreshtu_chalgata

Поетичен рецитал на текстове от чалга песни направи „Шоуто на Слави“ – и така копира идеята на произведението „Високи сини планини, реки и златни долини“ на Бояна Венцеславова, представено в края на 2017-а в Софийска художествена галерия в изложбата „Разместване на пластовете“.

„Високи сини планини…“ е проект, който ни кара да погледнем с нови очи към всепобедната чалга, в която живеем, като поставя в необичаен контекст текстовете на песни на попфолка. Вместо обичайните силиконови красавици, които извиват гласове по ориенталски маниер в лъскава обстановка, Венцеславова е заснела млади хора да рецитират текстовете на чалга песни на фона на занемарени градски пейзажи – обичайната среда, в която живеем. Заменила е илюзията с реалността и последствията от чалгата върху културата на младите хора в България.

Но не плагиатството в случая е проблемът – а изопачаването на смисъла. Тъкмо чалга изпълнители като Слави Трифонов изобличава проектът на Бояна Венцеславова. Копирайки идеята ѝ, на практика шоуто показа как от всяко художествено произведение може да бъде направена чалга. Това започна още в „Ку-ку“ с превръщането на детски песнички в чалга, продължи с „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“ с чалга възрожденските песни и вулгарните комедийни скечове, а накрая и в политиката.

Слави Трифонов може да превърне в чалга и борбата срещу чалгата!

"Площад Славейков"

Общински съветник внася искане за незабавно преместване на София Прайд

http://www.cross.bg/armiya-suvetskata-pametnika-1576281.html

/КРОСС/ Общинският съветник в София Симеон Славчев внася искане за незабавно преместване на таз годишният София Прайд от паметника на Съветската армия. Прайда трябва да се проведе на 9 юни пред паметника на Съветската армия, според Славчев обаче мястото му категорично не е там. За Агенция КРОСС, той сподели,че не е против парада, но не е нормално да се провежда подобно събитие пред исторически и културен паметник, без значение дали е на Съветската армия или някой друг паметник. Според него има достатъчно места за подобен тип събитие като например НДК или Борисовата Градина. Той допълни още,че ще поиска слагането на камери в Княжеската градина в най кратък срок, тъй като рязко са зачестили случаите на поругаване на паметника на Съветската армия без да има наказани извършители. Искането за незабавно преместване на прайда ще бъде внесено по-късно днес в деловодството на столична община.  

Испания иска да се включи в диалога между Белград и Прищина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899586

Испания иска да се включи в диалога между Белград и ПрищинаНа среща на членове на европейската служба за външна дейност в Брюксел, на която членките били информирани за събитията, свързани с диалога между Белград и Прищина, Испания и някои страни от Вишеградската група са изразили недоволство от това, че не са включени в процеса на диалога, пише белградският вестник "Блиц".

Илиан Илиев: Най-силният ми период в Бенфика беше под ръководството на Пауло Аутори

http://varnautre.bg/2018/06/06/82859/%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bd-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b8-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b4-%d0%b2-%d0%b1%d0%b5%d0%bd

Илиан Илиев се изказа ласкаво за своя бивш наставник Пауло Аутори, който преди часове бе представен като нов главен мениджър на Лудогорец. Аутори е водил Бенфика по време на втория сезон на Илиан като футболист в португалския гранд през 1996/1997. „Ако е вярно, че Херо си е тръгнал от Лудогорец, много съжалявам, че това се […]

Звездите, които показаха еднакъв вкус към дрехите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zvezdite-koito-pokazaha-ednakyv-vkus-kym-drehite-6083103

Всяка година в началото на юни Съветът на модните дизайнери в САЩ отличава най-добрите в областта на церемония в Ню Йорк

Uber с нова услуга в Европа - споделени електроколела

http://clubz.bg/68802-uber_s_nova_usluga_v_evropa_spodeleni_elektrokolela

Uber продължава с плана си за разширение отвъд такситата с новата си услуга за електрически велосипеди Jump, съобщи Engadget.

Берлин ще бъде първия европейски град в края на лятото, който ще се сдобие със споделени колелета на компанията, която Uber купи преди няколко месеца и която досега предлагаше услугите си само във Вашингтон и няколко града в Калифорния. 

"Това потенциално ще замени пътувания с Uber, така че да бъдем нещо повече от колите си, да предложим повече мобилност в града, и да помогнем на проблемите с трафика, с който всеки град се сблъсква", обясни в германската столица изпълнителният директор Дара Кхосровшаши.

Ако има успех в Берлин, Jump ще се нанесе и в други европейски градове. В САЩ 30 минути струват 2 долара, не е ясно какви ще са цените в Европа.

Странен е обаче изборът на град, в който вече има 3 други услуги, предлагащи колела под наем. В края на годината обаче компанията планира да въведе и UberGreen, а крайната цел е да смекчи напрежението след легалните проблеми, които имаха в страната.

В други европейски държави, сред които и България, Uber директно бе забранен след протести на местните таксиджии и лобитата им.

Започват снимките на първия международен телевизионен проект на NOVA 'Ускорение'

https://offnews.bg//kultura/zapochvat-snimkite-na-parvia-mezhdunaroden-televizionen-proekt-na-nov-682101.html

Днес стартират снимките на „Ускорение” - първият български сериал, който е международна продукция и ще се снима в България. Той е копродукция между едни от най-големите медийни и кино компании - Lagardere Studios Distribution (Франция), Mediaset (Италия), New Films International (САЩ) и Нова Броудкастинг Груп (България).

Криминалният екшън ще събере редица родни и чужди звезди на снимачната площадка, а лятото в курортния комплекс „Свети Влас” ще бъде изпълнено с адреналин, високи скорости и много емоции. 

„Ускорение” /Torque/ е прецедент за страната ни - за първи път в България ще се снима подобна продукция във вариант на телевизионен сериал, която отговаря на всички изисквания на световното кино производство. Сред звездите, които ще участват от българска страна, са Александър Сано и Мариан Вълев, а Джон Савидж и Жули Ордон са само някои от чуждестранните имена.

„Това е история за приятелство, бързи коли, чест, опасни залози, риск и нелегални състезания с мирис на изгорели гуми и бензин, която истински ще ви разтърси”, обещават от продукцията.

Първият сезон включва 12 епизода, а снимките на сериала ще продължат четири месеца. Голяма част от тях ще се осъществят в България – на Свети Влас и в София, ще бъдат заснети сцени и в Румъния, Франция, Италия и Израел.

Изпълнението на проекта е поверено на Torque Bulgaria. Продуценти на международната продукция са Димитър Митовски и Несим Хасон. Митовски е режисьор на един от най-успешните български филми през последните години - "Мисия Лондон“, и продуцент на популярния криминален сериал "Под прикритие“, а Хасон има дългогодишен опит в реализацията и дистрибуцията на много успешни холивудски продукции. Сценарият на „Ускорение” подготвят Георги Иванов, Теодора Маркова и Димитър Митовски, а режисьори са Мартин Макариев, Зоран Петровски и Димитър Митовски.

Мая Нешкова подари икона на персонала на болницата в Ловеч

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b0%d1%8f-%d0%bd%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b0/

Лъчезарната естрадна изпълнителка Мая Нешкова гостува в Ловеч преди дни. Концертът й бе в местния Драматичен театър, а билетите бяха изкупени до последния стол. На концерта бяха представени най-големите хитове и най-новите песни на Мая Нешкова, които тя изпълни на живо с нейния бенд и вокална група.Цветя на примата на родната поп естрада поднесоха Областна администрация Ловеч, регионалният координатор на НФСБ-Ловеч инж. Иван Иванов, Национална асоциация „Сигурност“ и много ловчанлии.
По време на концерта Мая Нешкова и съпругът й маестро Кирил Икономов, които изключително много залагат на родолюбието в творчеството си, защото за тях България е над всичко, подариха на персонала на МБАЛ-Ловеч икона на Свети преподобни Иван Рилски. Двамата изказаха и съпричастност със справедливите искания на ловешките медици, с думите: „Ние сме артисти хора и можем само морално с любов от сърце да подкрепим всяка една битка, всяка една хубава идея, всяко нещо което е свързано с живота, с градивността на нашата нация“.

„Аз, съпругата ми, децата ми, искаме да направим един символичен подарък на ловешката болница в подкрепа на това, което медиците й отстояват в момента. Много ме впечатлиха вашите доктори, когато ги гледахме, когато ги видяхме на улицата, когато ги видяхме как едновременно протестират и едновременно с това не оставят без грижи и внимание ни един болен.

Тази голяма тяхна загриженост ни впечатли, тя ни подтикна да ги дарим с икона по предложение на Мая, провидението реши тя да е на Свети Иван, а в последствие разбрахме, че Свети Иван е пазителят на докторите, пазителят на България. Пожелахме да осветим иконата, но ни казаха, че те трябва сами да си я осветят, за да усетят силата на тайнството. Граждани, грижете се за вашите доктори, пазете ги, защото те са най-голямото богатство! Обичайте ги и те да ви обичат!“, заяви Икономов.

 

Материалът Мая Нешкова подари икона на персонала на болницата в Ловеч е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Автобусни превозвачи в Кюстендилско протестират от намалени субсидии за превоз до планинските села

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899597

Автобусни превозвачи в Кюстендилско протестират от намалени субсидии за превоз до планинските селаАвтобусни превозвачи недоволстват заради намалени субсидии за превоз на пътници от отдалечени и планински села. Това съобщи обществения посредник за община Кюстендил Васил Иванов, цитиран от БТА.  Става въпрос за превозвачите в малките населени места в общината и субсидирането на тези превози, което става от Министерство на финансите и се определя

Макрон сравни разговорите си с Тръмп с надениците на Бисмарк

https://frognews.bg/svqt/makron-sravni-razgovorite-tramp-nadenitsite-bismark.html

Френският президент отказа да коментира твърденията за тежък телефонен разговор с Доналд Тръмп за наложените от Съединените щати на Европейския съюз мита, предава БНТ.

ZTE е сключила предварително споразумение със САЩ за вдигане на забраната?

https://www.investor.bg/novini/261/a/zte-e-skliuchila-predvaritelno-sporazumenie-sys-sasht-za-vdigane-na-zabranata-262422/

Компанията ще плати допълнителни глоби, но евентуално ще продължи да оперира нормално, твърдят източници

Как се разминаха намеренията за визията на зоната край Морска гара (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=375479

Вече няколко години зоната край Морска гара е отворена за свободен достъп на граждани. Мястото стана достъпно още през 2015 година. След освежаване на района кметът Иван Портних обяви, че гостите и жителите на града могат да се насладят на „една приветлива зона за отмора и релакс - с много пейки и цветя“.

Левски излизат с фланелката на Гунди за мача с Бока хуниорс на 19 август

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6899599

Левски излизат с фланелката на Гунди 
 за мача с Бока хуниорс на 19 августВ чест на Гунди футболистите на Левски ще излязат на стадион „Васил Левски“ на 19 август с нови фланелки. Те ще бъдат специално създадени за мача им с аржентинския гранд Бока Хуниорс и ще са досущ като последната фланелка на Георги Аспарухов, с която той е играл за сините. Само след два месеца Левски ще посрещнат в София отбора на „бокенсес“ в

"Воля" иска оставката на Каракачанов заради разходите за въоръжаване

https://offnews.bg//politika/volia-iska-ostavkata-na-karakachanov-zaradi-razhodite-za-vaorazhavan-682089.html

Парламентарната група "Воля" поиска оставката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов заради проектите за модернизация на армията. 

От партията на Веселин Марешки обявиха, че искат Каракачанов да напусне поста си заради "неспазване на приоритетите на българското общество". 

"Утре в дневния ред ще разглеждаме сделката за покупката на скъпи бойни самолети. Очевидно някой много бърза", каза той и призова депутатите да се обърнат към съвестта си и да не подкрепятпроектите за модернизация.

От "Воля" минлата седмица внесоха и прокторешение за налагане на мораториум върху проектите. Марешки за пореден път обяви, че това е грабеж, а парите, вместо за нова бойна техника, могат да отидат за пенсии, образование и здравеопазване.

Марешки отново потвъдри, че има идея за референдум за излизане на България от НАТО. Хрумването на Марешки обаче не срещна одобрение от останалите партии в парламента. Пред предложението му има и друга пречка - според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт допитване по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, може да се произвежда само преди тяхната ратификация. Парламентът ратифицира договора за НАТО още през 2004 година.

Днес Марешки обясни дори, че е възможно да помисли за иницииране на и референдум за членството на страната в ЕС. "В този вид съюзът не работи и трябва да бъде реформиран", каза лидерът на Воля, но не пожела да отговори как би гласувал на подобен референдум.

БСП - София организира безплатна юридическа приемна за граждани

http://www.cross.bg/bsp--sofiya-organizira-bezplatna-yuridicheska-priemna-za-grazhdani-1576280.html

/КРОСС/ На 7 юни в постоянната приемна на БСП – София (ул. "Леге" № 10, ет. 1) гражданите ще получат безплатни юридически консултации. Юристите ще бъдат на разположение на софиянци от 15.00 до 18.00 часа. Желаещите може предварително да се запишат на телефон 02/987 20 86.

Какво да правим и какво – не, ако ни ухапе кърлеж

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kakvo-da-pravim-i-kakvo-ne-ako-ni-uhape-kyrlezh-6083129

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев дава ценни съвети

Новото BMW X5 е с пневматично окачване

https://www.24chasa.bg/avto/article/6899595

Новото BMW X5 е с пневматично окачванеBMW официално представи изцяло новото поколение на популярния си всъдеход - X5. Публичната премиера на кросоувъра, който за първи път в историята на Х-моделите може да бъде поръчан и с пневматично окачване на предната и задната ос, ще се състои през ноември. Джипът ще се произвежда в САЩ. Удълженото спрямо предшественика с 42 до 2975 мм междуосие,

В Япония разработиха летящ чадър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6899587

В Япония разработиха летящ чадърЛетящ чадър или по-точно неголям безпилотен апарат, които може да осигури надеждна защита на стопанина си от дъжда, разработиха в Япония, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.  Изобретението е дело на японската венчърна компания "Асахи пауър сървис". Досега специалистите от фирмата са разработили два успешни модела на летящ чадър.

Катар планира да стане член на НАТО

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/06/3190622_katar_planira_da_stane_chlen_na_nato/?ref=rss


Катарският министър на отбраната Халид бин Мохамед ал Атия заяви, че дългосрочните стратегически амбиции на страната му предполагат присъединяване към НАТО, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. <br /><br />"Катар се нареди сред най-значимите страни от региона, що се отнася до качество на въоръженията", по-специално благодарение на Запада, заяви той в интервю за местно издание по повод първата годишнина от кризата в Залива. "Ние сме основен съюзник извън...

ГЕРБ изключи общински съветник в Смолян от партията

https://www.24chasa.bg/region/article/6899543

ГЕРБ изключи общински съветник в Смолян от партиятаС решение от 1 юни 2018 г. на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ общинският съветник в Смолян Филип Топов е изключен от партията. В решението е записано, че членството на Топов се прекратява поради уронване престижа на партията и поведение, което е несъвместимо с ценностите и целите на ПП ГЕРБ. „Хронологията на събитията и изявите на Филип Топов

Меркел и Борисов - прилики и разлики

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/06/3190602_merkel_i_borisov_-_priliki_i_razliki/?ref=rss


И двамата управляват вече дълги години, и двамата умело лавират на върха, и двамата обичат футбола: Меркел и Борисов си приличат по много неща, но поне толкова са и разликите помежду им. Александър Андреев ги изброява за "Дойче веле": Ангела Меркел и Бойко Борисов - по какво си приличат и по какво се различават в политическия си стил? Повод да си зададем този въпрос ни дава днешното заседание на Бундестага, където Меркел за пръв път ще отговаря на въпросите на депутатите, и то отчасти...

Вицепрезидентът: Възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ ще гарантира енергийната сигурност на България

http://www.cross.bg/iiotova-energetika-energiiinata-1576279.html

/КРОСС/ Илияна Йотова участва в откриването на ежегодната международна конференция “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна сигурност” „Убедена съм, че възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ е едно от решенията, които ще гарантират енергийната ни сигурност, ще допринесат за общата ни конкурентоспособност и икономически прогрес, както и за създаването на стабилно енергийно пространство в национален и  европейски мащаб.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на традиционната международна конференция “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна сигурност”, организирана от Българския атомен форум. В приветствието си от името на президентската институция Илияна Йотова изрази увереност, че този път темата за рестарта на АЕЦ „Белене“ няма да бъде използвана за политическо противопоставяне, а ще бъде оставена в ръцете на експертите. „С политическите пререкания не изглеждаме сериозно в очите на международните инвеститори“, посочи вицепрезидентът. По думите й с аргументите на професионалистите трябва да се отговори на въпросите и притесненията на гражданите

Тяло на младеж по боксерки изплува на миля от Змийския остров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899504

Тяло на младеж по боксерки изплува на миля от Змийския островТяло на младеж между 15 и 20 г. е открито в морето край Аркутино, на около 1 миля от Змийския остров. Сигнал в полицията в Созопол е получен в 14,50 ч. на 4 юни. Екип на Гранична полиция с бордова лодка е извадил тялото на удавника. Младежът е висок около 170 см., бил е по боксерки. Самоличността му все още се установява, казаха от полицията.

Само във Фрог: Простреляният Панчев предупредил ченгетата, че очаква нападение от Пелов

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-prostrelianiiat-panchev-predupredil-chengetata-che-ochakva-napadenie-pelov.html

Тежко простреляният Марио Панчев е предупредил ченгетата, че очаква нападение от избягалия затворник Владимир Пелов. Това разкри пред Фрог източник от разследването.

Sting & Shaggy идват в Пловдив съвсем скоро

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sting-shaggy-idvat-v-plovdiv-syvsem-skoro-6083132

Почитателите ще могат да се насладят както на най-обичаните хитове на двамата изпълнители, така и на песни от новия им съвместен албум

Брадата на Пелов срещу 1.3 млрд. лв. бюджет на МВР – кой победи?

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/bradata-pelov-sreshtu-1-3-mlrd-biudjet-mvr--koi-pobedi.html

По комичен начин протече днешният извънреден брифинг на прокуратурата и МВР, в което трябваше да бъде дадена информация за убийството на избягалия от централния затвор в София Владимир Пелов.

Експлозия избухна в силоз за зърно в Страсбург, най-малко 4-има ранени (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899517

Експлозия избухна в силоз за зърно в Страсбург, най-малко 4-има ранени (Снимки)Най-малко четирима души са били ранени при експлозия в силоз за зърно в източния френски град Страсбург, предават световните агенции.  Започната е мащабна спасителна операция след взрива. Говорител на националната полиция казва, че досегашните наранявания не са животозастрашаващи, но че общият брой на жертвите може да се повиши.

Учени са дешифрирали геномите на над 3000 опасни бактерии

//dariknews.bg/novini/sviat/ucheni-sa-deshifrirali-genomite-na-nad-3000-opasni-bakterii-2101809

Учени, търсещи нови средства за борба с устойчивите на медикаменти микроорганизми, са дешифрирали геномите на над 3000 опасни бактерии. Сред тях са щамове, изолирани от откривателя на пеницилина Ал

ДПС зове за отмяна на решението за имената на местности в Старозагорско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dps-zove-za-otmiana-na-reshenieto-za-imenata-na-mestnosti-v-starozagorsko-2101802

Решението на Общинския съвет в Стара Загора за смяна на имената на повече от 800 местности в общината е тест за българската демокрация и толерантност с тревожен резултат. Това заяви в пленарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на гр

Среднощен екшън: Затворникът беглец Пелов бе убит при престрелка (ОБЗОР)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/srednoshten-ekshyn-zatvornikyt-beglec-pelov-be-ubit-pri-prestrelka-obzor-2101789

Беглецът от затвора Владимир Пелов бе убит при престрелка между него и криминално проявен мъж в Ботевград във вторник вечерта. Другият участник в среднощния екшън в центъра на града е оцелял, но е в тежко състояние и е настанен в столичната болница „Пирогов”. Разследващите работят по верския, че пр

Какво става с офшорните сметки в Кипър

http://clubz.bg/68801-kakvo_stava_s_ofshornite_smetki_v_kipyr

Кипър е любимо място за съхранение на финансови средства на много чужденци. Редица руски олигарси са собственици на солидни активи на Острова на Афродита. Офшорни сметки там имат и много български граждани. Концесионерът в Национален парк Пирин "Юлен" АД до януари тази година номинално бе собственост на офшорка, регистрирана в Кипър.

През последните дни няколко медии съобщиха, че Централната банка на Кипър е изпратила нареждане до местните финансови институции да закрият сметките на всички офшорни фирми. На сайта на институцията обаче такова съобщение няма.

Всъщност банките в едно от най-известните данъчни убежища, използвано и от български граждани, изискват информация за крайния собственик, включително счетоводен баланс и доказателства за източника на доходите отпреди две години, разказва източник на Клуб Z от фирма за правно консултиране с офис на острова.

Какво е необходимо за откриване на банкова сметка в Кипър?

През април 2016 г. Централната банка на Кипър въвежда директива, която задължава финансовите институции да изискват от корпоративните клиенти пълен пакет от документи по отношение на крайния собственик, както и информация за източниците на финансиране.

Необходим е също счетоводен баланс, в случай че фирмата е открита преди повече от две години, или за последната година, ако фирмата е нова. Една от най-големите местни банки - RCB Bank - отказва да открива банкови сметки, ако не бъде предоставен счетоводен баланс. Задължителна е и срещата с крайния собственик. Това са причините много собственици на офшорни фирми през последните години да се отказват да си открият банкови сметки на острова. С предимство при откриване на банкови сметки се ползват компании, които оперират на острова и имат наети служители.

В края на миналата година RCB е глобена от Централната банка на Кипър заради неспазване на някои от изискванията за прозрачност. Според местни експерти това е сред причините тя да налага едни от най-строгите правила, което води до отдръпване на клиенти.

Защо е затегнат контролът?

Няколко руски издания свързват мнимите нови правила с посещението на зам.-министъра на финансите на САЩ преди месец. Маршъл Билингслий действително е обсъжал с правителството в Кипър мерките, предприети срещу прането на пари, пише в съобщението на американското посолсво в Никозия. Целта на посещението е била потвърждаване на взаимните ангажименти в тази област.

"Жизненоважно е незаконните играчи да знаят, че Кипър не е отворен за техния бизнес", пише в съобщението на посолството ан САЩ.

Всъщност тези изисквания, влезли в сила още през 2016 г., са отговор на изисканията за прозрачност на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

През февруари 2014 г. ОИСР публикува световния стандарт за автоматичен обмен на информация за финансови сметки - общ стандарт за предоставяне на информация (CRS). Той се прилага се чрез двустранни междуправителствени споразумения и чрез присъединяване към многостранно споразумение. България ратифицира многостранното споразумение на 05.02.2016 г. То е ратифицирано и от Кипър.

Изискванията на Работната група за финансово действие (FATF), която прилага стандарта, са страните да могат да идентифицират и проследят активи, да могат при нужда да замразяват банкови сметки дори без съдебно решение.

Факт е обаче, че САЩ като член на ОИСР е сред инициаторите на приемането на правила, които позволяват проследяване на капитали до реалните им собственици.

Ами руският капитал в Кипър?

Банковият и финансов сектор отговаря за 60% от БВП на Кипър, докато туризмът – за 20%. 

"От тези 60% - 15 до 20% от финансовите операции са свързани с руски капитали. Ако си припомним банковата криза в Кипър през 2012-2013 г., по сметките на местните банки е имало около 35 млрд. евро, притежавани от богати руснаци, и около 37 млрд. на руски компании и банки", казва управляващият партньор на HEADS Consulting Александър Базикин, цитиран от "Капитал".

Според "Газета.ру" в Кипър има поне 150 000 сметки на руски граждани и компании, а по време на финансовата криза дори Руската православна църква предложи финансова помощ на Никозия.

Кипър е предпочитана офшорна дестинация заради ниския корпоративен данък и лесния достъп до банковия сектор на Европейския съюз, част от който е и самата страна.

Кипър изпадна в тежка икономическа криза през 2012-2013 г. и получи спасителен заем от Еврогрупата, Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ в замяна на затварянето на втората най-голяма банка - Кипърската народна банка. В пика на кризата Кипър получи финансова подкрепа от руското правителство, която според европейски медии е целяла именно да спаси депозиите на руските граждани.

Виж как пристигна Ел Маестро, новият треньор на ЦСКА (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6899524

Виж как пристигна Ел Маестро, новият треньор на ЦСКА (Видео)Сигурният нов наставник на ЦСКА Нестор Ел Маестро пристигна в София, за да постави подписа си под договор с "червените",  съобщи Нова телевизия. На летището той се появи след полет от Виена с голям куфар, което подсказва дългосрочните му намерения за обвързване с българския гранд. Ел Маестро отказа да говори на летището,

Световната банка предупреди: Следващата криза може да започне всеки момент

http://www.moreto.net/novini.php?n=375469

Световната икономическа и финансова криза от 2008-2009 година вече е преодоляна, прогнозите за 2018 и 2019 година са оптимистични. Но рецесиите се повтарят циклично на всеки 10 години и затова нова криза може да ни удари всеки момент.

Приятел на простреляния Марио: Пелов заплашваше чрез хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899511

Приятел на простреляния Марио: Пелов заплашваше чрез хора"Владимир Пелов заплашваше Марио Панчев чрез общи познати, още откакто избяга от затвора". Това каза за "24 часа" Георги, който от детинство е приятел с Марио. Снощи мъжът бе прострелян, след което отвърна на огъна и Пелов загина. "Пелов го е дебнел, стрелбата става на метри от дома на Марио", каза Георги.

Локализираха пожара в Чернобилската забранена зона

http://www.cross.bg/zona-chernobilskata-zabranena-1576290.html

/КРОСС/ Горският пожар, който избухна в Чернобилската забранена зона вчера, е локализиран, съобщи министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от ТАСС. Ситуацията е под контрол. Продължават да тлеят само отделни огнища – трева, храсти, паднали дървета и пънове. В борбата с огъня участват 35 единици техника, вкл. самолети и хеликоптер, и 150 пожарникари. Системата за контрол на радиационната  обстановка бе приведена в режим на извънредна ситуация, след като първоначално бе съобщено, че основното огнище се намира в района на хранилището за отработено ядрено гориво. Украинската служба за извънредни ситуации обаче увери, че разпространение на продукти от горенето към Киев не се наблюдава, а радиационният фон, както в Чернобил, така и в украинската столица, не е надвишен. Полицията разследва причините за възникването на пожара. В Чернобилската забранена зона и преди е имало пожари, предизвикани от възпламеняване на гори и торфени площи. През април 2015 г. възникна един от най-големите пожари, обхванал 400 хектара от забранената зона. Четвъртият реактор на централата експлодира през 1986 г. при изпитания и причини най-тежката ядрена катастрофа в историята. Радиоактивни елементи, изпуснати от реактора заразиха, по някои изчисления, близо три четвърти от територията на Европа и най-вече Украйна, Русия и Беларус. Зоната около централата в радиус от 30 километра е необитаема и до днес

Евакуираха блока - убежище на Пелов

https://frognews.bg/novini/evakuiraha-blok-botevgrad-zaradi-pelov.html

Засилено присъствие на Жандармерия се наблюдава при блок 12 на бул. ”България” в Ботевград.

Няколко полезни съвета, за да не попаднете на фалшив билет за Мондиала

https://offnews.bg//futbol/niakolko-polezni-saveta-za-da-ne-popadnete-na-falshiv-bilet-za-mondia-682099.html

От ФИФА и руските власти вече няколко пъти предупредиха да не се използват неофициални билети за световното първенство в Русия, което ще започне на 14 юни.

Препродажбата на пропуските за стадиона е незаконна в страната. За да сте сигурни, че ще си изкарате едно незабравимо футболно лято, вижте съветите на мрежата от Европейски потребителски центрове.

Как да си намеря билет?

Билетът е валиден само, ако е купен от сайта на ФИФА. Руските власти са категорични, че единствено футболната организация е официален продавач на билети.

Имам билет, но не е купен от ФИФА. Какво да правя?

Този билет не е валиден и вие няма да бъде допуснат на стадиона! Ако не сте купили билет директно от ФИФА, или сте поръчали и платили билет, но той така и не е дошъл, може да се обърнете към банката и да поискате оспорване на плащането.

От къде да си купя валиден билет?

Може да с купите билети от http://www.fifa.com. Пропуските се продават до деня на финала - 15 юли.

Имам билет, но искам да го продам. Какво да правя?

Не може да продавате или предостъпвате билети на друг извън системата на ФИФА! Има ясно определени правила и процедури за препродажба на билети. Можете да прочетете повече тук. Не забравяйте, че в няколко държави препродажбата е незаконна.

Имам валиден билет. Трябва ли ми виза?

Ако вече сте се снабдили с билет, то необходимо да кандидатствате за FAN ID. Идентификационният номер е въведен по искане на руските власти като средстпво за борба срещу продажбата на фалшиви билети. Можете да кандидатствате тук. Фенският идентификационен номер включва влизане без визи в Русия по време на Световната купа, както и ползване на обществения транспорт безплатно.

Започват снимките на „Ускорение”

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/zapochvat-snimkite-na-uskorenie-6083131

Криминалният екшън - копродукция между четири държави - събира чуждестранни и родни звезди в „Свети Влас” през юни  

Правителството не даде заем на БДЖ, търси се цялостно решение

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/06/3190619_pravitelstvoto_ne_dade_zaem_na_bdj_tursi_se_cialostno/?ref=rss


Отложихме частичното решение на проблема със заема на БДЖ, за да намерим цялостно такова в близките 10 дни, каза министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на правителството. Днес кабинетът трябваше да гласува допълнителни плащания от централния бюджет по бюджета на Министерството на транспорта за предоставянето на възмездна финансова помощ на "Холдинг БДЖ".<br /><br />Първоначалната идея беше да се отпуснат 20 млн. лв., колкото е сумата, запорирана от съда...

Северна Корея по-мирна от Русия. Къде е България (КЛАСАЦИЯ)

http://clubz.bg/68800-severna_koreq_po_mirna_ot_rusiq_kyde_e_bylgariq_klasaciq

Светът е все по-малко мирно място в сравнение с преди 10 години. Това се дължи главно на конфликтите в Близкия изток и Африка, показва годишният индекс за мир на австралийския Институт по икономика и мир (ИИМ). Резултатите от проучването бяха огласени, съобщи "Ройтерс".

Влошаването е устойчива тенденция, която продължава вече четвърта година.

Справка в сайта на института сочи, че през 2017 г. България, класирана между Ботсвана и Малайзия, запазва 28-ото място от предходната година, което е в "светлозелената зона" на висока сигурност. Страната ни изпреварва по взаимовръзката сигурност-икономика няколко държави от ЕС, сред които Хърватия, Латвия, Полша, Естония, Литва, Италия и даже Великобритания.

В индекса, включващ 163 държави, Русия заема 151-о място, непосредствено пред нея е Северна Корея, следват я Пакистан, ДР Конго, Украйна, Централноафриканската република, Судан, Либия, Сомалия, Йемен, Южен Судан, Ирак, Афганистан и Сирия.

САЩ са на 114-о място, докато съседната им Канада е 8-ма е и сред най-мирните държави в света.

Директорът на института Стив Килелия обяснява пред "Ройтерс", че това "бавно, постепенно спадане на равнището на мира", произлизащо от Близкия изток и Северна Африка, се прехвърля и в други зони.

"Както можете да видите, мирът е интегрално обвързан с икономическото благосъстояние", добавя той. По думите му проучването е единственото, което отчита икономическите последици от насилието.

За създаването на своя т.нар. Световен индекс на мира институтът е използвал данни на мозъчни тръстове, изследователски институти, правителства и университети.

Насилието през 2017 г. е нанесло щети на световната икономика за 14,8 трилиона долара, тоест близо 1998 долара на човек.

Ако най-размирните страни - Сирия, Южен Судан и Ирак - бяха като най-спокойните - например като Исландия или Нова Зеландия, това би донесло на техните икономики 2000 долара на глава от населението, пише още в доклада на Института по икономика и мир.

Мирът е неизменно обвързан с икономическото богатство, обясняват от института.

Най-мирната страна отново е Исландия, тя държи тази позиция от 2008 г.

В топ 5 са още Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания.

Европа остава най-мирният район в света (въпреки че и там има влошаване на показателите), а Близкият изток и Северна Африка - най-размирните, сочи индексът.

През май ООН отчете, че хуманитарната криза в Сирия е била най-тежка през изминалата година от началото на гражданската война там. В съседен Ирак терористичната групировка "Ислямска държава" остава заплаха на границата със Сирия, въпреки че от Багдад обявиха пълна победа над ислямистите, които държаха над една трета от страната още от 2014 г.  

Huawei за трета поредна година сред топ 50 на най-влиятелните световни марки

http://www.cross.bg/huawei-marki-godina-1576278.html

/КРОСС/ Технологичната компания Huawei получи ново международно признание, увеличавайки стойността на бранда с 22% през миналата година, заради което зае престижното 48-мо място в класацията на BrandZ™ за топ 100 на най-влиятелните глобални брандове. Годишното проучване „Top 100 Most Valuable Global Brands“, организирано от WPP и Kantar Millward Brown, отбелязва, че Huawei присъства за трета поредна година в топ 50 на глобалните марки, a китайските брандове задминават за първи път американските в проучването. Общата търговска стойност на компаниите от топ 100 списъка на BrandZ™ достигна 4,4 трилиона щатски долара, което представлява увеличение с 204% през последните дванадесет години. Общият нетен ръст на всички изброени търговски марки възлиза на приблизително 750 милиарда щатски долара, като за първи път всички категории в класацията бележат ръст.  Технологичните компании досега водеха световния списък с осем от десетте места в Топ 10, като комбинираната им бранд стойност представлява повече от половината (56%) от общата търговска стойност на всички компании от топ 100. Китайските марки са може би най-привлекателната група в тазгодишното, тринадесето издание на класацията на BrandZ™. Tencent, Alibaba и Huawei са само някои от водещите имена сред четиринадесетте китайски компании, чиято обща стойност на марката се е увеличила с 47% на годишна база

Община Русе повишава таксата за ползване на Градския стадион

https://www.24chasa.bg/sport/article/6899514

Община Русе повишава таксата за ползване на Градския стадионКметът на Русе Пламен Стоилов внася за гласуване от Общинския съвет на нови такси за използването на Градския стадион, става ясно от докладна на Стоилов за предстоящата през юни сесия. Общинарите ще трябва да приемат „Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 16 на Общински съвет – Русе за определянето и администрирането на местните такси,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване