Москва укрепва позициите си в Близкия изток, като гони Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901434

Москва укрепва позициите си в Близкия изток, като гони Иран 
Френските автопроизводители "Пежо" и "Ситроен" съобщиха преди два дни, че се изтеглят от пазара на Ислямска република Иран. Заявиха направо, че за тях е извънредно важен американският пазар. По същия начин постъпиха и десетки големи западни компании, разширили дейността си в Иран през последните три години.

Путин обясни защо войната в Донбас продължава

http://www.cross.bg/pytin-donbas-nyama-1576364.html

/КРОСС/ На въпрос на Захар Прилепин (един от опълченците на Донбас) Какво ще правим, ако Киев ще започне бомбандировките на Донбас по време на световното първенство по футбол в Русия? В случай на рязко ескалиране на конфликта последствията за Киев вероятно ще бъдат най-сериозни, тъй като жителите на ДНР и ЛНР няма да  позволят това. Може да съществува заплаха за държавността. Сегашното украинско правителство не е в състояние да реши проблемите на населението на Донбас, те (украинското правителство ) не се нуждаят от гласоподаватели от самопровъзгласилите се републики, тъй като населението няма да гласува за тези, които са създали този конфликт подчерта Путин. Ще направим всичко, за да разрешим конфликта в източната част на Украйна по мирен начин.Необходимо е да се спазват Минските споразумения завърши Путин  

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще се срещне с членове и симпатизанти от район „Красна поляна“

http://www.cross.bg/chlenove-polyana-simpatizanti-1576363.html

/КРОСС/ На 8 юни, в 18.00 часа лидерът на БСП – София Калоян Паргов ще се срещне с членове и симпатизанти от район „Красна поляна“. Събитието е по случай обновяването на районния клуб на партията, който се намира в блок 34 на бул. "Вардар". В срещата ще вземат участие и народните представители Петър Витанов и Николай Цонков.

Путин обясни защо войната в Донбас продължава

http://www.cross.bg/pytin-donbas-naselenieto-1576364.html

/КРОСС/ На въпрос на Захар Прилепин (един от опълченците на Донбас) Какво ще правим, ако Киев ще започне военни действия спрямо Донбас по време на световното първенство по футбол в Русия? В случай на рязко ескалиране на конфликта последствията за Киев вероятно ще бъдат най-сериозни, тъй като жителите на ДНР и ЛНР няма да  позволят това. Може да съществува заплаха за държавността. Сегашното украинско правителство не е в състояние да реши проблемите на населението на Донбас, те (украинското правителство ) не се нуждаят от гласоподаватели от самопровъзгласилите се републики, тъй като населението няма да гласува за тези, които са създали този конфликт подчерта Путин. Ще направим всичко, за да разрешим конфликта в източната част на Украйна по мирен начин.Необходимо е да се спазват Минските споразумения завърши Путин  

Реденето на опашка е вредно, води до неразумни решения

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6901433

Реденето на опашка е вредно, води до неразумни решения

Британците може и да се славят със склонността си да се редят на опашки, но тази практика е вредна, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване на германски специалисти. Изследователи от Аахен са установили, че последните хора на дълга опашка обикновено изпитват скука, нетърпение и физически дискомфорт.

Доказа се: Тираджията убил бременната Северина и мъжа й дрогиран!

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%bb-%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Украинският шофьор на тир, който мина в насрещното на магистралата и уби млад мъж и бременната му съпруга се оказа, че бил употребил канабис в деня на инцидента.Това показали кръвните му проби, информира Nova.

Всичко това стана ясно по време на съдебно заседание за мярката му за неотклонение.

 

Шофьорът отрече да е пушил марихуана и поиска да бъде освободен срещу парична гаранция. Решението на магистратите обаче е постоянен арест.

Обвиняемият е бил тестван още на мястото на инцидента за алкохол с техническо средство, като пробата е била отрицателна. На следващия ден му е взета кръвна проба, която да се изследва за наркотични вещества и резултатите бяха обявени днес, пише вести бг.

„Експертизата е на кръвта и на урината на обвиняемия Станислав Пислар – марихуана. Активното вещество е тетрахидроканабинол – това е марихуана, канабис, което оказва вляние на квалификацията на деянието като особено тежък случай. Не само вредните последици с двамата убити, но и с това, че той се е поставил в такова състояние със съзнанието си, че не може да управлява адекватно автомобила“, коментира Андрей Атанасов, апелативен прокурор в Апелативна прокуратура-Пловдив.

„Това, че е установено наличие на следи от тетрахидроканабинол в кръвта на обвиняемия, не значи, че той е шофирал под въздействие на това наркотично вещество, тъй като в тази експертиза по никакъв начин не е описано в какво съотношение и по какъв начин би могло да повлияе способността му за бърза реакция при управление на моторно превозно средство. Ние сме наясно, че теорията доказва, че до 6 месеца могат да бъдат намерени такива следи“, контрира Даниела Витанова, адвокат на шофьора.

В началото на месеца Окръжният съд в Пловдив реши да остави Пислар в ареста.

На влизане в съдебната зала той заяви, че не помни нищо. Разплака се и каза, че е готов да даде собствения си живот, за да върне хората, които са загинали.

В деня на катастрофата Пилар пътувал с камиона си от София към Бургас, за да товари стока.

Материалът Доказа се: Тираджията убил бременната Северина и мъжа й дрогиран! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Простреляното в Слънчев бряг 22-годишно момиче е излязло от кома

https://www.actualno.com/crime/prostreljanoto-v-slynchev-brjag-22-godishno-momiche-e-izljazlo-ot-koma-news_678527.html

Промяна настъпи в състоянието на простреляната в слепоочието Симона Тодорова. Тя е излязла от кома и диша самостоятелно. 22-годишното момиче все още е в реанимация, с опасност за живота и сериозни увреждания на мозъка, откъдето е преминал куршума. За стрелбата срещу нея и убийството на бизнесмена Коста Николов в Слънчев бряг, преди 5 дни беше задържан Михаил Станчев, с когото момичето е имало връзка.

Депутатите размразиха проекта АЕЦ „Белене”

http://nakratko.bg/category/59/160624/


Под напора на нови протести парламентът реши да размрази проекта АЕЦ „Белене”.

Косово обединява митниците си с Албания

http://www.moreto.net/novini.php?n=375544

Парламентът на Косово гласува споразумение за обединение на митниците с Албания, съобщи интернет порталът Юропиън Уестърн Болканс. За споразумението във вторник гласуваха 67 депутати, един бе против и един се въздържа. Митническото обединение между Прищина и Тирана е ясна изява на така наречената "великоалбанска политика", оцени снощи Сръбската листа - най-голямата партия на сърбите в Косово.

Министър иска забрана на секс поза - причинява инфаркт

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ministyr-iska-zabrana-na-seks-poza-prichiniava-infarkt-6083150

Според здравния министър в Южна Африка кучешката поза причинява инфаркт или мозъчен удар и затова в страната има вдовици

EК предлага всяко европейче да учи по два езика паралелно с родния

https://frognews.bg/novini/predlaga-vsiako-evropeiche-uchi-dva-ezika-paralelno-rodniia.html

ЕК има нова инициатива, според която всяко европейско дете вече трябва да учи поне два езика извън майчиния си. Това заяви във Варна зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС.

Големец! Най-издирваният експолицай Джорджи Прегьов се шири в лукс имение в Лондон и не му пука на "Шапката", че го съдят за измами

http://www.struma.com/obshtestvo/golemec-nai-izdirvaniyat-ekspolicai-djordji-pregiov-se-shiri-v-luks-imenie_135211/

Търсеният от магистратите бивш благоевградски полицаи Георги Петров, с атрактивният ник в мрежата Джорджи Иванов, се шири в голяма къща зад Океана и хич не му пука, че измами гастарбайтери, които години наред не могат да получат възмездие за причиненото им страдание в чужбина. Прегьов излъга няколко кандидат гастарбайтери с обещания за работа срещу заплащане.

В мащабно разследване на Struma.com установихме, че Прегьов посрещал групите на спирка "Виктория" в Лондон, след...

Продължава

Големец! Най-издирваният експолицай Джорджи Прегьов се шири в нова къща в Лондон и не му пука на "Шапката", че го съдят за измами

http://www.struma.com/obshtestvo/golemec-nai-izdirvaniyat-ekspolicai-djordji-pregiov-se-shiri-v-nova-kushta_135211/

Търсеният от магистратите бивш благоевградски полицаи Георги Петров, с атрактивният ник в мрежата Джорджи Иванов, се шири в голяма къща и хич не му пука, че измами гастарбайтери, които години наред не могат да получат възмездие за причиненото им страдание в чужбина. Прегьов излъга няколко кандидат гастарбайтери с обещания за работа срещу заплащане.

В мащабно разследване на Struma.com установихме, че Прегьов посрещал групите на спирка "Виктория" в Лондон, след това...

Продължава

Откриха убит елен в землището на търговищкото село Пролаз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901424

Откриха убит елен в землището на търговищкото село ПролазУбит елен е открит в землището на търговищкото село Пролаз. Тялото на животното е открито от служители на Районното управление на полицията и на Държавното горско стопанство в Търговище, съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище. Трупът на едрия дивеч е открит покрит с огнестрелни рани в местността "Мандрата" вчера около 21.45 часа.

Съдът даде ход на делото срещу Столична община за мръсния въздух

https://www.actualno.com/society/sydyt-dade-hod-na-deloto-sreshtu-stolichna-obshtina-za-mrysnija-vyzduh-news_678524.html

Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от „Група за чист въздух“ срещу Столична община. Датата на първото заседание е 12.07.2018г. от 10.30 часа в Софийски градски съд (Съдебната палата). Това се случва след една година опити на „Група за чист въздух“ и след като трима съдии дадоха отвод. На първото заседание се очаква да се установи какъв е кръгът на увредените лица, съответно - кой ще може да се присъедини към делото като част от кол

Зам.-министър Борисов откри Международното изложение TRUCK EXPO 2018

http://econ.bg/Новини/Зам-министър-Борисов-откри-Международното-изложение-TRUCK-EXPO-2018_l.a_i.762412_at.1.html

Имаме амбицията и разговаряме с потенциални инвеститори да асемблираме автобуси и камиони в България. Това заяви заместник-министърът на икономиката...

Д-р Неделчо Тотев: С новата здравна карта по-малко хора ще се лекуват

https://frognews.bg/inteviu/nedelcho-totev-novata-zdravna-karta-malko-hora-shte-lekuvat.html

Създават се изкуствени пречки с новата здравна карта, намалява се броят на леглата - те са 5 500 в национален мащаб. Лимитите остават същите. По-малък брой хора ще се лекуват по пътеките по Каса, това заяви пред Фрогнюз председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Под натиска на феновете волейболната федерация намали цените на билетите за Лигата на нациите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/07/3191198_pod_natiska_na_fenovete_voleibolnata_federaciia_namali/?ref=rss


Българската волейболна федерация (БФВ) намали цената на билетите за турнира от Лигата на нациите във Варна. В четвъртия кръг от първата фаза националният отбор ще посрещне Бразилия, Франция и Канада в зала "Конгресна" от 15 до 17 юни.<br /><br />"В името на ценната за националите ни българска публика" еднодневните пропуски вече струват по 10, 20, 25 и 30 лева, обявиха от федерацията в сайта си. До сряда билетите се продаваха на цени от 20 до 50 лева. Тридневните...

Над 95 % са пораженията от градушка върху ябълките в кюстендилско

https://www.24chasa.bg/region/article/6901416

Над 95 % са пораженията от градушка върху ябълките в кюстендилскоЗастрахователи отказват да изплащат обезщетения Над 95 процента поражения от градушка има върху ябълките в кюстендилски села, но застрахователи отказват да изплащат обезщетения. Това съобщи пред БТА директорът на института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов. Той посочи, че над 95 процента поражения от градушка има върху ябълките в няколко

Европейски доклад: Нараства употребата на канабис сред младите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evropejski-doklad-narastva-upotrebata-na-kanabis-sred-mladite-2102067

Нараства употребата на канабис сред младите хора. Това показват данните от годишния доклад на Еропейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Документът беше представен пред парламентарната Комисия по здравеопазване от главния изследовател в Центъра Лукас Визинг. Един процент от упот

Катастрофа затруднява движението през Прохода на Републиката

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-zatrudniava-dvizhenieto-prez-prohoda-na-republikata-2102065

Затруднено е движението през Прохода на Републиката, заради катастрофа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Сигнал за произшествието е получен в 14,30 часа.

Т. Петкова: Важно е процедурата за инвеститор в АЕЦ "Белене" да е прозрачна

https://www.investor.bg/energetika/472/a/t-petkova-vajno-e-procedurata-za-investitor-v-aec-belene-da-e-prozrachna-262503/

Ръцете на правителството по проекта АЕЦ "Белене" са развързани и оттук нататък трябва да поработим доста сериозно, коментира министърът

Един от кандидатите за АЕЦ "Белене" се оказа, че иска да е само доставчик

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/07/3191905_edin_ot_kandidatite_za_aec_belene_se_okaza_che_iska_da/?ref=rss


Френската компания "Фраматом" има интерес към АЕЦ "Белене", но не като инвеститор, а като изпълнител на определени дейности по проекта, каза представителят на фирмата за България Станислав Георгиев, цитиран от БНР.<br /><br />"Фраматом" не може, това не е подходът на компанията да бъде инвеститор. Компанията винаги е осигурявала услуги. Що се отнася до проекта "Белене", "Фраматом" би имал интерес да участва в проекта със същият обем...

Земеделски шеф дал държавна земя за 50 г. на фирмата на гаджето си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901405

Земеделски шеф дал държавна земя за 50 г. на фирмата на гаджето сиКомисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси по отношение на бивш директор на Областна дирекция „Земеделие“ в гр. Варна. Проверката започнала след подаден сигнал срещу Г. Х. Б., назначен за директор на Областна дирекция "Земеделие" - Варна през юли 2013 г.

Семинар с директори на детски градини организират във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/07/82926/%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80-%d1%81-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8

Фокус на срещата ще бъде усъвършенстване на практическите умения за взаимодействие между детското заведение, семейството и местната общност

Свидетел: Владимир Пелов ми насочи пистолет, нямах избор

http://www.cross.bg/pelov-vladimir-subota-1576361.html

/КРОСС/ Свидетел на укриването на Владимир Пелов разказа пред bTV какво се е случило. От съображения за сигурност в репортажа лицето му е скрито, а гласът му – променен. По думите му Владимир Пелов е насочил пистолет срещу него и не е имал избор освен да си мълчи за местонахождението на престъпника. „Той ми каза, че всяка събота между два и три часа трябва да бъда там, заплаши ме. Каза ми да ходя всяка събота да пазарувам страшно много неща, за 200-300 лв., запасяваше хладилника”, казва свидетелят. По думите му престъпникът излизал нощем, но няма представа къде е ходил и какво е правил. Междувременно стана ясно, че в апартамента в Ботевград, в който е живял Владимир Пелов, заедно с него се е укривал и другият престъпник, избягал от Софийския затвор – Радослав Колев. Жилището беше претърсено вчера.

Северна Корея не харесва САЩ и Южна Корея, но обича Apple и Samsung

https://news.bg/gadgets/severna-koreya-ne-haresva-sasht-i-yuzhna-koreya-no-obicha-apple-i-samsung.html

Въпреки че износът на луксозни стоки за държавата е забранен, те ползват най-новите модели

Теменужка Петкова: Мораториум върху АЕЦ Белене никога не е имало

https://offnews.bg//ikonomika/temenuzhka-petkova-moratorium-varhu-aetc-belene-nikoga-ne-e-imalo-682175.html

"Мораториум върху проекта АЕЦ „Белене“ никога не е имало", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след приемането на решението за търсене на инвеститор за втората атомна електроцентрала.

По думите на министъра АЕЦ "Белене" може да бъде готова в следващите 7-8 години.

Тя подчерта, че днес депутатите са приели решение за възобновяване на действията, свързани с възможността за
реализация на проекта АЕЦ "Белене" в условията на пазарна реализация и чрез отделяне на пасивите и активите в отделна компания.

"Решението, което е взело Народното събрание през 2012 година, е подкрепящо действията на правителството тогава. Решението, което се взима днес, е новата воля на българския парламент", коментира Петкова.

Малко по-рано Петкова заяви, че този проект стои в дневния ред в българската енергетика повече от 37 години. "Не сме в хипотезата да решаваме необходима ли е на България нова ядрена мощност. Такова решение е взето отдавна и никога не е било отменяно", каза още Петкова.

Теменужка Петкова прогнозира, че АЕЦ Белене може да е готова до 8 г.

https://offnews.bg//ikonomika/temenuzhka-petkova-prognozira-che-aetc-belene-mozhe-da-e-gotova-do-8-682175.html

"Мораториум върху проекта АЕЦ „Белене“ никога не е имало", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след приемането на решението за търсене на инвеститор за втората атомна електроцентрала.

По думите на министъра АЕЦ "Белене" може да бъде готова в следващите 7-8 години.

Тя подчерта, че днес депутатите са приели решение за възобновяване на действията, свързани с възможността за
реализация на проекта АЕЦ "Белене" в условията на пазарна реализация и чрез отделяне на пасивите и активите в отделна компания.

"Решението, което е взело Народното събрание през 2012 година, е подкрепящо действията на правителството тогава. Решението, което се взима днес, е новата воля на българския парламент", коментира Петкова.

Малко по-рано Петкова заяви, че този проект стои в дневния ред в българската енергетика повече от 37 години. "Не сме в хипотезата да решаваме необходима ли е на България нова ядрена мощност. Такова решение е взето отдавна и никога не е било отменяно", каза още Петкова.

С рекордни приходи петте водещи футболни първенства доближиха 15 млрд. евро

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/07/3191229_s_rekordni_prihodi_pette_vodeshti_futbolni_purvenstva/?ref=rss


Водещите пет футболни първенства в Европа бележат ръст на приходите с девет процента, сочи годишният доклад на Делойт, публикуван в началото на юни. Проучването обхваща финансовата година 2016-17, за която приходите на Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, Серия и Лига 1 доближават 15 милиарда евро.<br /><br />Общите приходи на европейския футбол за този период са 25.5 милиарда евро.<br /><br />Убедително първото място се заема от английската Висша лига, която има приходи...

Австрийският външен министър: Западните Балкани са изкуствено понятие

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/06/07/3191686_avstriiskiiat_vunshen_ministur_zapadnite_balkani_sa/?ref=rss


През юли България предава европредседателството на Австрия. По този повод Аделхайд Файлке от "Дойче веле" разговаря с австрийския външен министър Карин Кнайсл. <br />- Госпожо министър, какви цели си поставя вашата страна за своето европредседателство?<br /><br />- Във външнополитическо отношение ще става дума преди всичко за сближаването на държавите от Югоизточна Европа с ЕС. Този регион е важен за нас, през последните 20 години той беше силно занемарен. Самата аз...

Турски министър: Делата срещу членове на ФЕТО трябва да приключат до края на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901407

Турски министър: Делата срещу членове на ФЕТО трябва да приключат до края на 2018 г.Турският министър на правосъдието Абдюлхамит Гюл заяви, че според него делата срещу членове на Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ трябва да приключат до края на тази година, съобщава турският телевизионен канал НТВ. Гюл посочи това на среща с журналисти от Анадолската агенция. Турция обвинява групировката ФЕТО на живеещия в САЩ

Изложба ще върне варненци във времето, когато Варна се казваше град Сталин

http://www.moreto.net/novini.php?n=375531

Изложба „Аз бях жител на град Сталин“ ще могат да видят варненци и гостите на града, научи Moreto.net. Тя ще се открие на 11 юни в 16.00 ч., в зала „Север“ на Археологически музей – Варна. Изложбата е резултат от изпълнението на едноименния проект „Аз бях жител на град Сталин“ през изминалата 2017 г.

33-годишната сестра на кралицата на Холандия открита мъртва в Буенос Айрес

https://offnews.bg//sviat/33-godishnata-sestra-na-kralitcata-na-holandia-otkrita-martva-v-buenos-682177.html

По-малката сестра на кралицата на Холандия Максима е била открита мъртва в аржентинската столица Буенос Айрес.

Вестта за смъртта на 33-годишната Инес Сорегета бе потвърдена от кралското семейство, а според медиите в Аржентина става въпрос за очевидно самоубийство. Тя е намерена в дома си в сряда вечерта. По информация в медиите младата дама е страдала от депресия и психични проблеми. В Буенос Айрес тя е работила за правителството.

Инес Сорегета е кръстница на най-малката дъщеря на 47-годишната Максима - Ариане. Инес е най-малкото дете в семейството си. 

Кралица Максима е родом от Буенос Айрес. Омъжена е за краля на Холандия Вилен-Александър.

Издирват собственика на голяма сума пари, изгубени на бензиностанция в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6901303

Издирват собственика на голяма сума пари,
изгубени на бензиностанция в ПазарджикПолицията в Пазарджик издирва собственика на голяма сума пари, които са били изгубени на бензиностанция в Пазарджик, съобщи говорителят на областната полицейска дирекция Мирослав Стоянов. Парите са намерени на 10 май от служители на бензиностанцията, която се намира на изхода на Пазарджик към Пловдив, и предадени в местното полицейско управление.

15 хиляди българи в над 65 държави се отбелязаха на „АБВ Карта”

https://www.vesti.bg/lyubopitno/15-hiliadi-bylgari-v-nad-65-dyrzhavi-se-otbeliazaha-na-abv-karta-6083177

Българските общности във Великобритания, Германия и САЩ сред най-активните на дигиталната карта на АБВ Поща

"Фраматом" не е инвеститор, тя предоставя услуги в ядрената енергетика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901298

"Фраматом" не е инвеститор, тя предоставя услуги в ядрената енергетикаНе е това подходът на компанията, никога досега не е влизала с дялове, казва Станислав Георгиев, представител на френската фирмата в България  "Фраматом" не може, не е подхода на компанията да бъде инвеститор. Тя предоставя услуги срещу заплащане. Това каза пред журналисти по време на международния атомен форум във Варна Станислав Георгиев,

Анализатор: С 25% е по-евтин тока при АЕЦ с държавни пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6900983

Анализатор: С 25% е по-евтин тока при АЕЦ с държавни париС 25% по-евтин той ще произвежда една централа, финансирана изцяло с държавни средства, в сравнение с такава, изградена изцяло с частни. Това заяви Тим Йео, председател на базирания в Лондон Международен аналитичен институт по ядрена енергетика пред журналисти по време на международния ядрен форум във Варна.

Мъж от Кюстендил със счупен нос и зъби от разкопаните улици в града....

http://www.struma.com/obshtestvo/muj-ot-kyustendil-sus-schupen-nos-i-zubi-ot-razkopanite_135210/

Мъж от Кюстендил е със счупен нос и зъби заради разкопаните улици из целия град. Вчера той се придвижвал с велосипеда си и не видял огромните дупки на пътя. Инцидентът станал на улица ул. Людмил Янков.

При такива ремонтни дейности по пътната настилка се слагат предупредителни знаци, но на това място не били поставени.

Преди дни подобна случка имаше в Благоевград, възрастна жена се спъна от стърчащо желязо и пострада.

Роси Митева

Разширяват площадките за домашни любимци във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6901311

Разширяват площадките за домашни
любимци във Велико ТърновоРазширяват зоните за разходка на кучета във Велико Търново и ги разделят - за малки и големи домашни любимци, съобщи във фейсбук кметът Даниел Панов. Атрактивна площадка за кучета е изградена и функционира от две години и половина във великотърновския парк „Света гора“. Тя се намира срещу игрището за футбол на малки вратички и хандбал,

Мокрите кърпички са най-често срещаният отпадък на Южния плаж

http://varnautre.bg/2018/06/07/82920/%d0%bc%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%bf%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0%d0%bd%d0%b8

По повод Световния ден на околната среда, 5 юни, експерти от Басейнова дирекция почистиха района на Южния плаж във Варна, в близост до вълнолома. В сравнение с предходни години отпадъците бяха по-малко, но сред тях преобладаваха мокрите кърпички, съобщават от Басейнова дирекция “Черноморски район”. На посетителите в Морската градина бяха раздадени брошури с полезна информация […]

24% ръст за 3 години при леглата в 4- и 5-звездните хотели у нас

https://www.actualno.com/society/24-ryst-za-3-godini-pri-leglata-v-4-i-5-zvezdnite-hoteli-u-nas-news_678522.html

Все по-сериозен дял от туристите в България избират места за настаняване, предлагащи висококачествени услуги. През 2017 г. пренощувалите в обекти с 4 и 5 звезди са били над 3,7 млн., което е с 32 на сто повече спрямо 2014 г. С такъв ръст са и реализираните нощувки за този период, а приходите от тях през 2017 г. са над 919 млн. лв. - близо с 49% ръст спрямо 2014. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на третия международен Hotel&Tourism investment for

Километрична опашка от тирове на Кулата от рано тази сутрин

http://www.struma.com/obshtestvo/kilometrichna-opashka-ot-tirove-na-kulata-ot-rano-tazi-sutrin_135209/

Днес от рано сутринта има километрична опашка от тежкотоварни автомобили на ГКПП-Кулата-Промахон. За това сигнализираха наши читатели.

Опашката е около 6 км. и е стигнала до отклонението за село Марикостиново. Вероятната причина за това е ремонтът, който се извършва на граничния пункт от гръцка страна. Крайно дясната пътна лента на изхода на България е затворена, заради премахване на старата и полагане на нова асфалтова настилка.

Припомняме ви, че ремонтът на пътя ще продължи...

Продължава

Искат оставката на Дончев заради "расистки" изказвания на съпругата му

https://www.actualno.com/society/iskat-ostavkata-na-donchev-zaradi-rasistki-izkazvanija-na-syprugata-mu-news_678504.html

Група граждански организации изпратиха отворено писмо до вицепремиера Томислав Дончев относно - по думите им -"антиромските изявления на г-жа Светлана Дончева", която е негова съпруга. Писмото е подписано от "Български хелзинкски комитет", Сдружение "ДРОМ" – гр. Видин, Сдружение "Ларго" – гр. Кюстендил и завърша с призив към зам.министър-председателя да подаде оставката си. Припомняме, че вчера Дончева предизвика вълна от негативни ком

Съдът на ЕС може да постанови, че вложителите в КТБ заслужават обезщетения

https://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2018/06/07/3191643_sudut_na_es_moje_da_postanovi_che_vlojitelite_v_ktb/?ref=rss


Генералният адвокат на Съда на ЕС се произнесе със становище, свързано с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и отговорността на държавата за това, че е забавила изплащането на гарантираните влогове в нея, съобщи БТА.<br /><br />Становището на адвоката е по повод искане на вложителя в КТБ Николай Кантарев, чийто влогът е бил служебно закрит заради отнемането на лиценза на КТБ от Българската народна банка. Подлежащата на връщане сума е била изплатена на вложителя чрез Фонда...

Румен Сандев предпочете Арда пред Пирин

http://www.struma.com/sport/rumen-sandev-predpochete-arda-pred-pirin_135208/

Защитникът на Пирин Румен Сандев смени клубната си принадлежност. От днес той е футболист на новака във Втора лига Арда Кърджали. Сандев е втория състезател на Пирин, който написка клуба след изпадането от Първа лига.

Роден е на 19.11.1988 г. в Благоевград, висок 183 см. Последните четири сезона се състезава за Пирин (Благоевград), като изиграва 87 мача "А" група и 24 във Втора лига. Преди да премине в Пирин, записва 46 мача с фланелката на Малеш (Микрево). Сандев е...

Продължава

Захариева се срещна със зам.-министъра на външните работи на Китай Ван Чао (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901356

Захариева се срещна със зам.-министъра на външните работи на Китай Ван Чао (Снимки)Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие заместник-министъра на външните работи на Китайската народна република Ван Чао, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Ван Чао е в София във връзка с подготовката на Седмата среща на правителствените ръководители на страните от Инициативата за сътрудничество между Централна и Източна

Иванчева: Имаме си хлебарки, бълхи, дървеници - всичко е разнообразно

http://clubz.bg/68853-ivancheva_imame_si_hlebarki_bylhi_dyrvenici_vsichko_e_raznoobrazno

Искане на заместичката на Десислава Иванчева - Биляна Петроваq блокира днес делото за отстраняване от длъжност на двете в Апелативния спецсъд. На поредното гледане днес - след като двете на два пъти получиха отсрочки да се запознават с материали - днес се бяха подготвили с няколоко нови доказателствени искания.

Първите бяха: да се намери писмо в деловодството дали главният архитект на "Младост" Стефан Стефанов се оплаква, че няма хора в отдела по строителен надзор. Ккато и да се питат "Човешки ресурси" колко човека работят там. Както и да се проследи преписката на бизнесмена Александър Ваклин - защо е забавна.

Преди това Биляна Петрова освободи защитниците си, защото така и така държавата харчела пари за служебен адвокат за нея. Тя определи това като тенденциозно отношение (Иванчева няма такъв служебен удвокат, б.р.) и поиска отвод на всички състави на АСНС. Включително и днешния. Като заяви, че те са тенденциозни и знае изхода от делото - че ще бъде отстранена така или иначе.

Иванчева я допълни, че са поискали "самоотвод" и на цялата прокуратура, воглаве с шефа на спецобвинителите Иван Гешев - "човека с тениската".

Макар и в рамките на днешния процес за отстраняване от длъжност, Иванчева описа и условията в ареста, като заяви, че репресията е пълна и вече и сутиени не им дват.

70% от таваните на килиите са капещи, с изронна мазилка, с лдългогодишни течове. Там, където са ни леглата, отгоре са на затворниците креватите.

На някой му е паднала мазилка в окото. На мен ми падна едно мъхесто гадно влакнесто нещо... Което съм го запазила.

Банята е гнусна - едни тръби от 4 дупки бие вода и е една смрад.

Имаме си хлебарки , бълхи, дървеници всичко си е разнообразно.

Двете си направили дори "собствено деловодство", защото не знаят ккво излиза от документите, които пращат оттам.

След като хаосът в залата доволно поизнерви председателя на състава съдия Галя Георгиева, тя предостави да води докладчикът - съдия Красимира Костова.

Тя прочете определение, че не уважава нито отводите, нито изредените аргументи - тъй като засягат други институции, включително и това със служебния защитник, когото назначава прокуратурата, б.р.).

Билна Петрова обаче извади и друг аргумент - ме се говорело, че е увлнена със заповд на 5 юни и така делото става без предмет по отоншение на нея.

"Аз не съм сигурна дали имам реално трудови правоотношения и дали новият и.д. кмет Румен Русв не е пуснал заповед за моето уволнение", каза обаче Петрова.

Това бе и единственото, което съдебният състав уважи.

Затова обаче съдия Костова отложи делото само с 30 минути - време, което прецени за достатъчно да се провери.

Десислава Иванчева: Аз кмет ли съм, принцеса или безопасна игла?

http://clubz.bg/68853-desislava_ivancheva_az_kmet_li_sym_princesa_ili_bezopasna_igla

Кмет ли е била Десислва Иванчева, докато е в ареста и оттам издаде заповед за уволнение на заместника й Румен Русев?

Когото пък после СОС направи и.д. кмет на "Младост" въпреки нейното нареждане...

И който пък на свой ред днес уволни заместничката и съарестантка на Иванчева - Биляна Петрова, а заповедта му й бе връчена ефектно в съдебната зала.

Нищо че тя отказа да я подпише...

Ето в такава почти уникална каша потъна делото за отстраняване от длъжност на Иванчева и Биляна Петрова, които са в ареста неотклонно от 17 април.

"Аз не можах да разбера по онова време, по което съм издавала заповедта - била ли съм кмет или не съм била. Аз и в момента, докато съвърши това дело, съм кмет, нали така? Как може да има два кмета "Младост" -  накара се Иванчева на тричленния състав на Апелативния спецсъд, председателстван от бившия член на ВСС Галя Георгиева . -

Ако предполагаме, че аз съм кмет, значи моята заповед е законна. А ако не съм, а Румен Русев е кмет, значи аз съм една безопасна игла.

Ако г-н Русев е кмет – макар че той няма нищо общо с гласа на 29 000 души, - аз ще съм принцесата, която в момента няма никакви функции. Или ще си имат кмет, който ще бъде отстранен ... Затова ще се помоля тука да се помисли много сериозно."

Целия ден двете с Петрова правеха такива забележки на съда, наложи се няколко пъти да им напомнят, че не могат те да разпитват съдебния състав. Имаше и забележителни диалози:

- Искам да подчертаяя, че се казвам Биляна Петрова, а не Десислава Иванчева. Аз съм отделен човек и искам да бъда възприемана като отделен човек - казва на съда Петрова

- Съмнявате ли се, че сме се запознали много подробно - отвръща съдия Красимира Костова.

- Да, съмнявам се.

Самата задържана кметица изтъкна, че има кауза й е било по-лесно да не се захваща с тази кауза, давайки пример как си представя дните си в противен случай:

"Ще си дръкам глупости, ще си ходя на физьор, ще си ходя на маникюр – и така ще ми е лесно."

Адвокатката на Иванчева пледира, че тя иска да работи за хората и за пореден път подсказа, че двете искат да хвърлят вината изцяло върху посредника Петко Дюлгеров (който не бе страна по днешното дело за отстраняване, б.р.).

"Ако г-н Дюлгеров си е правил някакви сметки, в тях не е включена моята подзащитна. След като няма влязла в сила присъда, тя си е законно избран кмет, който има право да издава всякакви служебни заповеди.

Важното е, че тези заповеди не са свързани с фалшификации по делото, с подмяна на факти и обстоятелства", каза по-рано адвокатката й Елена Петрова.

А самата Иванчева в  последната си дума заяви, че пари не взимали и че искането за детски площадки е било с мярка, съобразно човека.

"Няма как да рекетирам! Ние пари не взимаме. Ние казваме - ето до 202-ри блок ще направиш детска площадка. Пари през нас не минават. Те си се разбират, те си ги носят. Ако е 5-етажен блок, не мога да кажа: даваш 40 000 лв. за детска площадка. тогава ще дадеш 10-20 пейки", илюстрира тя чувството за мяра, съобразено с размаха на инвестиционнито намерение. .

Искането на заместичката на Иванчева - Биляна Петрова, блокира днес за час делото за отстраняване от длъжност на двете в Апелативния спецсъд. На поредното гледане днес - след като двете на два пъти получиха отсрочки да се запознават с материали - се бяха подготвили с няколоко нови доказателствени искания.

Първите бяха: да се намери писмо в деловодството дали главният архитект на "Младост" Стефан Стефанов се оплаквал, че няма хора в отдела по строителен надзор. Както и да се питат "Човешки ресурси" колко човека работят там. Както и да се проследи преписката на бизнесмена Александър Ваклин - това щяло да обясни защо е забавена.

Преди това Биляна Петрова освободи защитниците си, защото така и така държавата харчела пари за служебен адвокат за нея. Тя определи това като тенденциозно отношение (Иванчева няма такъв служебен адвокат, б.р.) и поиска отвод на всички състави на АСНС. Включително и днешния. Като заяви, че те са тенденциозни и знае изхода от делото - че ще бъде отстранена така или иначе.

После каза, че ще я унищожат физически, което бе посрещнато с одобрителни възгласи от присъстващите в залата съмишленици на двете.

Иванчева я допълни, че са поискали "самоотвод" и на цялата прокуратура, воглаве с шефа на спецобвинителите Иван Гешев - "човека с тениската".

Макар и в рамките на днешния процес за отстраняване от длъжност, Иванчева описа и условията в ареста, като заяви, че репресията е пълна и вече и сутиени не им дват.

70% от таваните на килиите са капещи, с изронна мазилка, с лдългогодишни течове. Там, където са ни леглата, отгоре са на затворниците креватите.

На някой му е паднала мазилка в окото. На мен ми падна едно мъхесто гадно влакнесто нещо... Което съм го запазила.

Банята е гнусна - едни тръби от 4 дупки бие вода и е една смрад.

Имаме си хлебарки , бълхи, дървеници всичко си е разнообразно.

Двете си направили дори "собствено деловодство", защото не знаят ккво излиза от документите, които пращат оттам.

След като хаосът в залата доволно поизнерви председателя на състава съдия Галя Георгиева, тя предостави да води докладчикът - съдия Красимира Костова.

Тя прочете определение, че не уважава нито отводите, нито изредените аргументи - тъй като засягат други институции, включително и това със служебния защитник, когото назначава прокуратурата, б.р.).

Билна Петрова обаче извади и друг аргумент - ме се говорело, че е увлнена със заповд на 5 юни и така делото става без предмет по отоншение на нея.

"Аз не съм сигурна дали имам реално трудови правоотношения и дали новият и.д. кмет Румен Русв не е пуснал заповед за моето уволнение", каза обаче Петрова.

Това бе и единственото, което съдебният състав уважи.

Затова обаче съдия Костова отложи делото само с 30 минути - време, което прецени за достатъчно да се провери.

Шоуто продължи с това, че от "Младост" дотича запъхтян юрисконсулт, който връчи в съдебната зала заповедта за уволнение на Петрова. Тя не я прие, но юристът каза, че я връчва при условия на отказ. Тогава съдия Галя Георгиева я приобщи към материалите и след няколко минути съдът изчете определение, с което прекратяват делото спрямо Биляна Петрова, тъй като е станало безпредметно.

Правата си - дали  заповедта е законосъобразна, тя може да търси пред административния съд. И след това "гимнастиката" с отстраняването евентуалон трябва да се повтори.

Съдебният ден, преминал във вечер, бе ужасно нервен... 

Първо, след като делото бе прекратено спрямо Биляна Петрова, тя почти насила бе извлечена с охрана. Двете с Иванчева нарекоха връчената й в съдебна зала заповед за уволнение "преврат" в район "Младост". Двете прекъсваха съда непрекъснато, търсеха сметка за това или онова. Почитателите им от "Зелен Младост" в залата ръкопляскаха на моменти... 

Процесът бе наричан фарс и лунапарк, а двете жени на няколко пъти повтаряха, че целят да ги унищожат включително и физически.

Съдията първо изгони журналист, на когото му се включваше телефонът на висок глас. После изгони възрастна дама, която обясняваше как... не можело да я изгонят. Тя бъбреше, като се извини с това, че й е лошо и иска да излезе, попита председателя на състава защо няма климатик, но после стана удивително енергична и заяви, че никъде няма да мръдне - тук остава. Тогава вече наистина беше изгонена...

Приятелите и съмишлениците на Иванчева разговаряха по телефоните, по едно време почнаха да се "джобят" да й съберат наложената глоба от 200 лв. от съдия Галя Георгиева.

На демонстративната акция съдия Красимира Костова отвърна, че може, ако рекат, да я глобяват непрекъснато с по 200 лв. или непрекъснато с по 1000 лв.

Иванчева говори разхвърляно и развълнувано сигурно час.

- Приключихте ли - попитя я по едно време Галя Георгиева.

- Не съм, защото сега ми е дошло...

На което съдийката отбеляза:

- Разбирме, че сега нещо ви е дошло.

Решено: Съдът отстрани Десислава Иванчева като кмет на "Младост"

http://clubz.bg/68853-resheno_sydyt_otstrani_desislava_ivancheva_kato_kmet_na_mladost

Окончателно: кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е отстранена от длъжност, съобщи БНТ. Решението е на Апелативния спецсъд. С него бе потвърдено решението на първата инстанция, която също постанови отстраняване на Иванчева, докато тече разследването срещу нея. Кметицата е в ареста по обвинение за взимане на подкуп, заедно със заместничката си Биляна Петрова. По-рано днес тя също се раздели с поста си - но защото се отказа уволнена. 

Днешното решение на съда стана факт след над 7-часово нервно заседание. Ето и хронологията на събитията от деня по случая:

Кмет ли е била Десислава Иванчева, докато е в ареста и оттам е издала заповед за уволнение на заместника си Румен Русев?

Когото пък после СОС направи и.д. кмет на "Младост", въпреки нейното нареждане...

Същият Русев пък на свой ред днес уволни заместничката и съарестантка на Иванчева - Биляна Петрова, а заповедта му бе връчена на последната ефектно в съдебната зала.

Нищо че Петрова отказа да я подпише...

Ето в такава почти уникална каша потъна делото за отстраняване от длъжност на Иванчева и Биляна Петрова, които са в ареста неотклонно от 17 април.

"Аз не можах да разбера по онова време, по което съм издавала заповедта - била ли съм кмет или не съм била. Аз и в момента, докато свърши това дело, съм кмет, нали така? Как може да има двама кметове на "Младост" -  накара се Иванчева на тричленния състав на Апелативния спецсъд, председателстван от бившия член на ВСС Галя Георгиева.

"Ако предполагаме, че аз съм кмет, значи моята заповед е законна. А ако не съм, а Румен Русев е кмет, значи аз съм една безопасна игла.

Ако г-н Русев е кмет – макар че той няма нищо общо с гласа на 29 000 души - аз ще съм принцесата, която в момента няма никакви функции. Или ще си имат кмет, който ще бъде отстранен... Затова ще се помоля тука да се помисли много сериозно."

Целия ден двете с Петрова правеха такива забележки на съда, наложи се няколко пъти да им се напомня, че не могат да разпитват съдебния състав. Имаше и забележителни диалози:

- Искам да подчертая, че се казвам Биляна Петрова, а не Десислава Иванчева. Аз съм отделен човек и искам да бъда възприемана като отделен човек - каза на съда Петрова.

- Съмнявате ли се, че сме се запознали много подробно - отвърна съдия Красимира Костова.

- Да, съмнявам се.

Самата задържана кметица изтъкна, че има кауза и ѝ е било по-лесно да не се захваща с нея, давайки пример как би прекарвала дните си в противен случай:

"Ще си дръкам глупости, ще си ходя на физьор, ще си ходя на маникюр – и така ще ми е лесно."

Адвокатката на Иванчева пледира, че тя иска да работи за хората и за пореден път подсказа, че кметицата и заместничката ѝ искат да хвърлят вината изцяло върху посредника Петко Дюлгеров (който не бе страна по днешното дело за отстраняване, б.р.).

"Ако г-н Дюлгеров си е правил някакви сметки, в тях не е включена моята подзащитна. След като няма влязла в сила присъда, тя си е законно избран кмет, който има право да издава всякакви служебни заповеди.

Важното е, че тези заповеди не са свързани с фалшификации по делото, с подмяна на факти и обстоятелства", каза по-рано адвокатката на Иванчева Елена Петрова.

А самата Иванчева в последната си дума заяви, че тя и Петрова пари не са взимали и че искането за детски площадки е било с мярка, съобразно човека.

"Няма как да рекетирам! Ние пари не взимаме. Ние казваме - ето до 202-ри блок ще направиш детска площадка. Пари през нас не минават. Те си се разбират, те си ги носят. Ако е 5-етажен блок, не мога да кажа: даваш 40 000 лв. за детска площадка. Тогава ще дадеш 10-20 пейки", илюстрира тя чувството за мяра, съобразено с размаха на инвестиционнито намерение.

Иванчева и Петрова опитаха днес да блокират делото. След като на два пъти получиха отсрочки да се запознават с материали - днес те се бяха подготвили с няколко нови доказателствени искания.

Първите бяха: да се намери писмо в деловодството дали главният архитект на "Младост" Стефан Стефанов се е оплаквал, че няма хора в отдела по строителен надзор. Както и да се питат "Човешки ресурси" колко човека работят там. И да се проследи преписката на бизнесмена Александър Ваклин - това щяло да обясни защо е забавена.

Преди това Биляна Петрова освободи защитниците си, защото така и така държавата харчела пари за служебен адвокат за нея. Тя определи това като тенденциозно отношение (Иванчева няма такъв служебен адвокат, б.р.) и поиска отвод на всички състави на АСНС. Включително и на днешния. Петрова заяви, че всички състави до момента са тенденциозни и знае изхода от делото - че ще бъде отстранена така или иначе.

После каза, че ще я унищожат физически, което бе посрещнато с одобрителни възгласи от присъстващите в залата съмишленици на двете арестантки.

Иванчева допълни, че е поискан и "самоотвод" и на цялата прокуратура, начело с шефа на спецобвинителите Иван Гешев - "човека с тениската".

Макар и в рамките на процес за отстраняване от длъжност днес, Иванчева описа и условията в ареста, като заяви, че репресията е пълна и вече и сутиени не им давали.

70% от таваните на килиите са капещи, с изронена мазилка, с дългогодишни течове. Там, където са ни леглата, отгоре са на затворниците креватите.

На някого е паднала мазилка в окото. На мен ми падна едно мъхесто, гадно влакнесто нещо... Което съм го запазила.

Банята е гнусна - едни тръби от 4 дупки бие вода и е една смрад.

Имаме си хлебарки , бълхи, дървеници - всичко си е разнообразно.

Иванчева и Петрова си направили дори "собствено деловодство", защото не знаят какво излиза от документите, които пращат оттам.

След като хаосът в залата доволно поизнерви председателя на състава съдия Галя Георгиева, тя предостави да води докладчикът - съдия Красимира Костова.

Костова прочете определение, че не уважава нито отводите, нито изредените аргументи - тъй като засягат други институции, включително и това със служебния защитник (когото назначава прокуратурата, б.р.)

Биляна Петрова обаче извади и друг аргумент - че се говорело, че е уволнена със заповед на 5 юни и така делото става без предмет по отношение на нея.

"Аз не съм сигурна дали имам реално трудови правоотношения и дали новият и.д. кмет Румен Русв не е пуснал заповед за моето уволнение", каза тя.

Това бе и единственото, което съдебният състав уважи.

Затова обаче съдия Костова отложи делото само с 30 минути - време, което прецени за достатъчно за проверка.

"Шоуто" продължи с това, че от "Младост" дотича запъхтян юрисконсулт, който връчи в съдебната зала заповедта за уволнение на Петрова. Тя не я прие, но юристът каза, че я връчва при условия на отказ. Тогава съдия Галя Георгиева я приобщи към материалите и след няколко минути съдът прочете определение, с което се прекратява делото спрямо Биляна Петрова, тъй като е станало безпредметно.

Правата си - дали заповедта е законосъобразна, тя може да търси пред административния съд. И след това "гимнастиката" с отстраняването евентуално трябва да се повтори.

Съдебният ден, преминал във вечер, бе ужасно нервен... 

Първо, след като делото бе прекратено спрямо Биляна Петрова, тя почти насила бе извлечена с охрана от залата. Двете с Иванчева нарекоха връчената ѝ в съдебна зала заповед за уволнение "преврат" в район "Младост". Двете прекъсваха съда постоянно, търсеха сметка за това или онова. Почитателите им от "Зелена Младост" в залата ръкопляскаха на моменти... 

Процесът бе наричан "фарс" и "лунапарк", а двете жени на няколко пъти повтаряха, че целта била да ги унищожат, включително и физически.

Съдията първо изгони журналист, чийто телефон се включваше на висок глас. После изгони възрастна дама, която обясняваше как... не можело да я изгонят. Тя бъбреше - извини се с това, че ѝ е лошо и иска да излезе, като попита председателя на състава защо няма климатик в залата. Но после стана удивително енергична и заяви, че никъде няма да мръдне - тук остава. Тогава вече наистина беше изгонена...

Приятелите и съмишлениците на Иванчева разговаряха по телефоните си, по едно време почнаха да се "джобят" да ѝ съберат наложената глоба от 200 лв. от съдия Галя Георгиева.

На демонстративната акция съдия Красимира Костова отвърна, че може, ако рекат, да я глобява непрекъснато с по 200 лв. или непрекъснато с по 1000 лв.

Иванчева говори разхвърляно и развълнувано сигурно час.

- Приключихте ли - попитя я по едно време Галя Георгиева.

- Не съм, защото сега ми е дошло...

На което съдийката отбеляза:

- Разбирме, че сега нещо ви е дошло.

Съдът отстрани Десислава Иванчева като кмет на "Младост"

http://clubz.bg/68853-sydyt_otstrani_desislava_ivancheva_kato_kmet_na_mladost

Окончателно: кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е отстранена от длъжност, съобщи БНТ. Решението е на Апелативния спецсъд. С него бе потвърдено решението на първата инстанция, която също постанови отстраняване на Иванчева, докато тече разследването срещу нея. Кметицата е в ареста по обвинение за взимане на подкуп, заедно със заместничката си Биляна Петрова. По-рано днес тя също се раздели с поста си - но защото се оказа уволнена. 

Днешното решение на съда стана факт след над 7-часово нервно заседание. Ето и хронологията на събитията от деня по случая:

Кмет ли е била Десислава Иванчева, докато е в ареста и оттам е издала заповед за уволнение на заместника си Румен Русев?

Когото пък после СОС направи и.д. кмет на "Младост", въпреки нейното нареждане...

Същият Русев пък на свой ред днес уволни заместничката и съарестантка на Иванчева - Биляна Петрова, а заповедта му бе връчена на последната ефектно в съдебната зала.

Нищо че Петрова отказа да я подпише...

Ето в такава почти уникална каша потъна делото за отстраняване от длъжност на Иванчева и Биляна Петрова, които са в ареста неотклонно от 17 април.

"Аз не можах да разбера по онова време, по което съм издавала заповедта - била ли съм кмет или не съм била. Аз и в момента, докато свърши това дело, съм кмет, нали така? Как може да има двама кметове на "Младост" -  накара се Иванчева на тричленния състав на Апелативния спецсъд, председателстван от бившия член на ВСС Галя Георгиева.

"Ако предполагаме, че аз съм кмет, значи моята заповед е законна. А ако не съм, а Румен Русев е кмет, значи аз съм една безопасна игла.

Ако г-н Русев е кмет – макар че той няма нищо общо с гласа на 29 000 души - аз ще съм принцесата, която в момента няма никакви функции. Или ще си имат кмет, който ще бъде отстранен... Затова ще се помоля тука да се помисли много сериозно."

Целия ден двете с Петрова правеха такива забележки на съда, наложи се няколко пъти да им се напомня, че не могат да разпитват съдебния състав. Имаше и забележителни диалози:

- Искам да подчертая, че се казвам Биляна Петрова, а не Десислава Иванчева. Аз съм отделен човек и искам да бъда възприемана като отделен човек - каза на съда Петрова.

- Съмнявате ли се, че сме се запознали много подробно - отвърна съдия Красимира Костова.

- Да, съмнявам се.

Самата задържана кметица изтъкна, че има кауза и ѝ е било по-лесно да не се захваща с нея, давайки пример как би прекарвала дните си в противен случай:

"Ще си дръкам глупости, ще си ходя на физьор, ще си ходя на маникюр – и така ще ми е лесно."

Адвокатката на Иванчева пледира, че тя иска да работи за хората и за пореден път подсказа, че кметицата и заместничката ѝ искат да хвърлят вината изцяло върху посредника Петко Дюлгеров (който не бе страна по днешното дело за отстраняване, б.р.).

"Ако г-н Дюлгеров си е правил някакви сметки, в тях не е включена моята подзащитна. След като няма влязла в сила присъда, тя си е законно избран кмет, който има право да издава всякакви служебни заповеди.

Важното е, че тези заповеди не са свързани с фалшификации по делото, с подмяна на факти и обстоятелства", каза по-рано адвокатката на Иванчева Елена Петрова.

А самата Иванчева в последната си дума заяви, че тя и Петрова пари не са взимали и че искането за детски площадки е било с мярка, съобразно човека.

"Няма как да рекетирам! Ние пари не взимаме. Ние казваме - ето до 202-ри блок ще направиш детска площадка. Пари през нас не минават. Те си се разбират, те си ги носят. Ако е 5-етажен блок, не мога да кажа: даваш 40 000 лв. за детска площадка. Тогава ще дадеш 10-20 пейки", илюстрира тя чувството за мяра, съобразено с размаха на инвестиционнито намерение.

Иванчева и Петрова опитаха днес да блокират делото. След като на два пъти получиха отсрочки да се запознават с материали - днес те се бяха подготвили с няколко нови доказателствени искания.

Първите бяха: да се намери писмо в деловодството дали главният архитект на "Младост" Стефан Стефанов се е оплаквал, че няма хора в отдела по строителен надзор. Както и да се питат "Човешки ресурси" колко човека работят там. И да се проследи преписката на бизнесмена Александър Ваклин - това щяло да обясни защо е забавена.

Преди това Биляна Петрова освободи защитниците си, защото така и така държавата харчела пари за служебен адвокат за нея. Тя определи това като тенденциозно отношение (Иванчева няма такъв служебен адвокат, б.р.) и поиска отвод на всички състави на АСНС. Включително и на днешния. Петрова заяви, че всички състави до момента са тенденциозни и знае изхода от делото - че ще бъде отстранена така или иначе.

После каза, че ще я унищожат физически, което бе посрещнато с одобрителни възгласи от присъстващите в залата съмишленици на двете арестантки.

Иванчева допълни, че е поискан и "самоотвод" и на цялата прокуратура, начело с шефа на спецобвинителите Иван Гешев - "човека с тениската".

Макар и в рамките на процес за отстраняване от длъжност днес, Иванчева описа и условията в ареста, като заяви, че репресията е пълна и вече и сутиени не им давали.

70% от таваните на килиите са капещи, с изронена мазилка, с дългогодишни течове. Там, където са ни леглата, отгоре са на затворниците креватите.

На някого е паднала мазилка в окото. На мен ми падна едно мъхесто, гадно влакнесто нещо... Което съм го запазила.

Банята е гнусна - едни тръби от 4 дупки бие вода и е една смрад.

Имаме си хлебарки , бълхи, дървеници - всичко си е разнообразно.

Иванчева и Петрова си направили дори "собствено деловодство", защото не знаят какво излиза от документите, които пращат оттам.

След като хаосът в залата доволно поизнерви председателя на състава съдия Галя Георгиева, тя предостави да води докладчикът - съдия Красимира Костова.

Костова прочете определение, че не уважава нито отводите, нито изредените аргументи - тъй като засягат други институции, включително и това със служебния защитник (когото назначава прокуратурата, б.р.)

Биляна Петрова обаче извади и друг аргумент - че се говорело, че е уволнена със заповед на 5 юни и така делото става без предмет по отношение на нея.

"Аз не съм сигурна дали имам реално трудови правоотношения и дали новият и.д. кмет Румен Русв не е пуснал заповед за моето уволнение", каза тя.

Това бе и единственото, което съдебният състав уважи.

Затова обаче съдия Костова отложи делото само с 30 минути - време, което прецени за достатъчно за проверка.

"Шоуто" продължи с това, че от "Младост" дотича запъхтян юрисконсулт, който връчи в съдебната зала заповедта за уволнение на Петрова. Тя не я прие, но юристът каза, че я връчва при условия на отказ. Тогава съдия Галя Георгиева я приобщи към материалите и след няколко минути съдът прочете определение, с което се прекратява делото спрямо Биляна Петрова, тъй като е станало безпредметно.

Правата си - дали заповедта е законосъобразна, тя може да търси пред административния съд. И след това "гимнастиката" с отстраняването евентуално трябва да се повтори.

Съдебният ден, преминал във вечер, бе ужасно нервен... 

Първо, след като делото бе прекратено спрямо Биляна Петрова, тя почти насила бе извлечена с охрана от залата. Двете с Иванчева нарекоха връчената ѝ в съдебна зала заповед за уволнение "преврат" в район "Младост". Двете прекъсваха съда постоянно, търсеха сметка за това или онова. Почитателите им от "Зелена Младост" в залата ръкопляскаха на моменти... 

Процесът бе наричан "фарс" и "лунапарк", а двете жени на няколко пъти повтаряха, че целта била да ги унищожат, включително и физически.

Съдията първо изгони журналист, чийто телефон се включваше на висок глас. После изгони възрастна дама, която обясняваше как... не можело да я изгонят. Тя бъбреше - извини се с това, че ѝ е лошо и иска да излезе, като попита председателя на състава защо няма климатик в залата. Но после стана удивително енергична и заяви, че никъде няма да мръдне - тук остава. Тогава вече наистина беше изгонена...

Приятелите и съмишлениците на Иванчева разговаряха по телефоните си, по едно време почнаха да се "джобят" да ѝ съберат наложената глоба от 200 лв. от съдия Галя Георгиева.

На демонстративната акция съдия Красимира Костова отвърна, че може, ако рекат, да я глобява непрекъснато с по 200 лв. или непрекъснато с по 1000 лв.

Иванчева говори разхвърляно и развълнувано сигурно час.

- Приключихте ли - попитя я по едно време Галя Георгиева.

- Не съм, защото сега ми е дошло...

На което съдийката отбеляза:

- Разбирме, че сега нещо ви е дошло.

Москов: Държавата няма механизъм за разпределяне на парите за здраве

http://www.moreto.net/novini.php?n=375543

България е единствената държава в ЕС, в която няма държавен инструмент, с който да се реши проблемът как ограниченият ресурс за здравеопазване да отива спрямо нуждите на пациентите, а не спрямо нуждите на различни икономически интереси.

Оправдаха измамник, лъгал петричанин в продължение на месец, че му трябват пари за лечение на жена му

http://www.struma.com/obshtestvo/opravdaha-izmamnik-lugal-petrichanin-v-produljenie-na-mesec-che-mu_135207/

Районният съд в Петрич оправда 44-годишния Венцислав Х от София, но живеещ в южния град, за това, че в продължение на около месец при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага.

В рамките на тези дни Венцислав Х. провел лични срещи и чрез обаждане по телефона с петричанина заблуждавайки го, че събира пари за пътни разноски, за операция и за последващо лечение, в това число и за химиотерапии на съпругата си, страдаща от онкологично заболяване /рак...

Продължава

Цветанов: Няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901388

Цветанов: Няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене"Нека АЕЦ "Белене" бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина. Опитите за корупционни схеми трябва да бъдат прекратени. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за проекторешенията за АЕЦ "Белене". "Днешното решение, което предлагат Министерски съвет,

Изкуственият интелект (AI) е бъдещето на мобилната фотография

http://www.cross.bg/snimki-fotografiya-honor-1576359.html

/КРОСС/Днес 85% от снимките в света са направени със смартфони . Отчитайки тази статистика, безспорен факт е, че мобилната фотография вече се е превърнала в основния генератор на снимки. Този удивителен растеж се дължи главно на няколко ключови фактора: постоянния достъп до мобилни камери, лесната им употреба и непрекъснато подобряващото се качество на мобилните снимки. Преди мобилната фотография беше предимно въпрос на удобство, но сега е търсена и заради комбинацията от високо качество и компактност. Камерите с изкуствен интелект, като тази в Honor 10, са бъдещето на мобилната фотография. Мобилни камери за професионалисти и аматьориВсе повече професионални фотографи признават възможностите на мобилните камери и дори започват да ги използват за работни цели. Полупрофесионалисти като Инстаграм звезди и инфлуенсъри също се насочват към мобилната фотография. Тя им позволява да снимат спонтанно невероятни моменти и да ги споделят веднага с последователите си, а в ерата на интернет и социалните мрежи, в която живеем, бързината е определяща. В тази среда, смартфонът, който реално е камера с изключителни компютърни възможности, включително умения за обработка на снимки, съвсем логично се налага като предпочитан фото инструмент. Всеки иска да прави и да споделя невероятни снимки - това е възможно с AIДа станеш велик фотограф може да бъде вълнуващо начинание, но също така изисква много упорита работа и безброй часове, прекарани в обучение и експериментиране

Путин: Сергей Скрипал и дъщеря му не са били отровени с бойно отровно вещество (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901385

Путин: Сергей Скрипал и дъщеря му не са били отровени с бойно отровно вещество (На живо)Сергей Скрипал и дъщеря му не са били отровени с бойно отровно вещество, каза Владимир Путин. Президентът на Русия отговаря в пряк ефир на въпроси на избиратели. Броят на въпросите към президента е достигнал 2 милиона, предаде ТАСС.  За Владимир Путин това е първата "пряка линия" от новия му шестгодишен мандат на висшия пост и 16-ата от 2001 г.

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/35016-vremeto-utre-vav-varna-60/

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Максимални температури на въздуха: 23-25°. Температурата на морската вода е 21-23°. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала.

Утре над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб източен, в Източна България – умерен югоизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 29° и 34°.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.

Преди обяд над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места в масивите от Западна България ще превали слабо. Максимална температура на височина 1200 метра около 22°, на 2000 метра – около 15°.

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Александър Сано и Мариан Вълев в нов крими сериал по "Нова телевизия"

https://www.avtora.com/aleksandar-sano-i-marian-valev-v-nov-krimi-serial-po-nova-te/

Стартираха снимките на Ускорение Torque – първия български сериал, който е международна продукция и ще се снима в България. Той е копродукция между едни от най-големите медийни и кино компании - Lagardere Studios Distribution Франция, Mediaset Италия, New Films International САЩ и Нова Броудкастинг Груп България. Криминалният екшън ще събере редица родни и чужди звезди на снимачната площадка, а лятото в курортния комплекс Свети Влас ще бъде изпълнено с адреналин, високи скорости и много емоции. Сериалът е поредната стъпка, с която Нова телевизия затвърждава подкрепата си за българските филми както в страната, така и на ново, международно ниво, съобщават

ОФК Пирин с отворено писмо до БФС

http://www.struma.com/sport/ofk-pirin-s-otvoreno-pismo-do-bfs_135206/

Ръководството на футболен клуб Пирин изпрати писмо до футболната централа, относно информацията за отказ от страна на БФС да допусне до участие формация на орлетата в Елитната група за юноши до 15 години. Ето и писмото без редакторска намеса:

До председателя на БФС
Г-н Борислав Михайлов
До изпълнителния комитет на БФС
До секретаря на комисията за Детско-юношески футбол към БФС
г-н Делян Асенов
До всички заинтересовани спортни...

Продължава

Volvo гони 5 милиона продажби през 2025 г.

https://www.actualno.com/cars/volvo-goni-5-miliona-prodajbi-prez-2025-g-news_678521.html

Производителят на премиум-автомобили Volvo Cars обяви плановете си за развитието на марката до средата на следващото десетилетие. Скандинавците са си поставили за цел през 2025 г. да продават по 5 млн. коли на година, като половината от тях ще бъдат електрически. Общо 30% от всички автомобили на марката, произвеждани по това време, трябва да разполагат със системи за автономно придвижване. Според президентът и изпълнителен директор на компанията Хакан Самуелсон, във Volvo са наясно, че очаквани

Европейската комисия предлага всяко дете да учи поне два езика освен майчиния

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/06/07/3191684_evropeiskata_komisiia_predlaga_vsiako_dete_da_govori/?ref=rss


Езиковите компетентности са една от темите, които ще обсъдят днес образователни експерти във Варна. Това ще стане на изнесеното заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС, което се провежда в Икономическия университет в града, съобщи БНР.<br /><br />"Всяко европейско дете трябва да може да говори поне още два езика освен своя майчин език. Да има възможност всички европейски езици, на всички държави членки, да се изучават в образователните системи", каза...

Кола се запали на АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901381

Кола се запали на АМ "Тракия"Ограничено е движението в активната лента, при км 91 на АМ "Тракия", в посока Бургас, поради горящ автомобил, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществява в изпреварващата лента. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Очаквайте подробности!

Разкриха канабисови насаждения и домашна нарколаборатория в Самоковско, има задържани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901349

Разкриха канабисови насаждения и домашна нарколаборатория в Самоковско, има задържаниПри проведени през последните два дни полицейски акции на територията на ОДМВР- София са задържани общо седем души, съобщиха от МВР. Операция по противодействие на престъпленията, свързани с производството и разпространението на наркотици, е проведена на 5 юни от служители на РУ- Самоков. В гориста местност в землището на с.

БХК призова Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка

https://offnews.bg//politika/bhk-prizova-tomislav-donchev-da-se-razgranichi-ot-saprugata-si-ili-da-682174.html

Да се разграничи от изказванията на съпругата си публично или да подаде оставка. Това поискаха три организации от вицепремиера Томислав Дончев.

Българският хелзинкски комитет и сдруженията "ДРОМ" - Видин и "Ларго" - Кюстендил днес му изпратиха отворено писмо с копие до медиите, възмутени от антиромските изявления на Светлана Дончева.

Те цитират с възмущение нейната забележка във Фейсбук от 5 юни, според която "морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!“. Публикацията беше докладвана и изтрита, но последваха още две.

„Да блокирате публикацията ми бе лесен ход, действие на слаби и страхливи хора - пише Дончева в първата. - Не ме страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно, да се изразявам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се помежду си колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания.

Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години“.

Втората гласи:

„Морковът и тоягата“ е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са  престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани.

"Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата. Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение?

Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, защо държавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро, за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци? Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила. А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение! И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля. Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет“.

Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски, пишат от трите организации в отвореното си писмо днес и допълват, че "те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда".

Те смятат позицията на съпругата на вицепремиера за "недопустима в една правова и демократична държава, каквато България декларира да бъде. Изявленията ѝ са в разрез с демократичните принципи на равенство и недопускане на дискриминация и са потенциално противоправни".

Пишат още, че думите ѝ подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват "приемливостта" на подобно насилие.

Обръщат се към Дончев с искане:

"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България; провал, материализиран в назначаването на Валери Симеонов, лидер на партия с подчертано антиромски политики, за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, както и материализиран в бойкота от страна на мнозинството ромски организации на срещата на 29 май 2018 г., посветена на ромското включване, която бе част от програмата на от българското европредседателство.

Като се има това предвид, в случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си"

От кабинета на вицепремиера не са коментирали писмото.

ЦСКА освободи петима чужденци и привлече двама нови

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/07/3191483_cska_osvobodi_petima_chujdenci_i_privleche_dvama_novi/?ref=rss


ЦСКА е освободил петима футболисти и е привлякъл двама нови, обяви спортният директор Пламен Марков.<br /><br />Клубът се разделя с Раул Лое, Роланд Алберг, Хеан Бланко, Александър Барт и Укра. "С някои от тях се разделихме по взаимно съгласие, на други съответно им беше прекратен договорът, така че те няма да са част от отбора", каза Марков при представянето на новия треньор Нестор Ел Маестро.<br /><br />Впечатление прави и раздялата с Андре Алвеш...

Австралия иска "Фейсбук" да обясни защо китайски фирми имат данни на потребители

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/07/3191663_avstraliia_iska_feisbuk_da_obiasni_zashto_kitaiski/?ref=rss


Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул призова главния изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг да даде разяснения във връзка с най-новата полемика около социалната мрежа, свързана с достъпа до данни на потребители, предоставен на китайски компании, предаде агенция "Франс прес".<br /><br />"Фейсбук" си навлече много критики, след като във вторник потвърди, че китайският производител на смартфони "Хуауей", забранен като...

Признаването на дипломи в рамките на ЕС разискват във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901347

Признаването на дипломи в рамките на ЕС разискват във ВарнаПризнаването на дипломи за основно и средно образование в рамките на ЕС е една от водещите теми на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС. Домакин на форума, който се провежда в рамките на българското председателство, е Икономическият университет в морската столица.

4 от всеки 5 риби от Черно море са незаконно уловени

http://budnavarna.bg/35014-4-ot-vseki-5-ribi-ot-cherno-more-sa-nezakonno-uloveni/

На всеки пет тона уловена риба в Черно море – четири са незаконни. Това каза еврокомисар Кармену Вела по време на пресконференция след подписването на Софийската декларация за устойчиво развитие на Черноморския регион. В конференцията на високо равнище участват 14 държави.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов коментира, че от шест държави с излаз на Черно море, две са отказали да подпишат документа – Русия и Украйна.

Комисар Вела заяви, че конференцията е важна от гледна точка на съвместния диалог за бъдещето на Черно море, защото освен, че споделяме ресурсите, които се съдържат в това море, трябва да споделяме и отговорностите, свързани с него.

„Трябва да имаме колективни действия. Това не е лесна задача“, заяви Вела.

По думите му Софийската декларация има много ясни цели и когато те бъдат изпълнени – околната среда, биологичното състояние на запасите, ще бъдат управлявани устойчиво.

Той бе категоричен, че ползите от подписването на подобен документ ще са най-вече за рибарите, чиито поминък зависи от ресурсите. Като важен приоритет еврокомисарят отчете мерките за преодоляване на проблема с незаконния, недеклариран улов.

„Четири от всеки пет риби, уловени в Черно море са незаконен улов“, коментира Вела и добави, че това прави на всеки пет тона улов – четири незаконни.

Той отбеляза значението на научните данни, които да се споделят, анализират и използват за устойчиво управление на нашите запаси. По думите му подписаната декларация е един план за действие. „Времето за говорене приключи сега трябва да започнем да предприемаме действия“, настоя Вела.

Управлението на запасите, екосистемите, засилването на научните изследвания са важна част и от проекта Black Sea for Fish заяви от своя страна министър Порожанов. Той изтъкна, че е важно управлението на ресурсите по научно обоснован и екологичен начин. Защото ресурсите са възобновяеми, но трябва да бъдат опазвани.

Над 62 000 души са ангажирани пряко или косвено с този процес в аквакултурните ферми за риболов и преработка на риба. 8 700 – са въпросните ферми.

„Запазването на този бизнес е изключително важно“, коментира още земеделският министър.

Атанас Добрев, заместник-министър на земеделието и храните допълни, че дребномащабния риболов в България е над 90%.

Материалът 4 от всеки 5 риби от Черно море са незаконно уловени е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Борисов: Бърза помощ за десницата - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6901249

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Официално: Пламен Георгиев лъже за среща с посланици

https://frognews.bg/novini/ofitsialno-plamen-georgiev-laje-sreshta-poslanitsi.html

Шефът на антикоруоционното звено КПКОНПИ Пламен Георгиев е излъгал за своя среща с посланици на чуждестранни държави. Още повече, че Георгиев е изразил мнима подкрепа от страна на дипломатите към свои действия, въпреки че такава не е заявена. Това бе потвърдено официално за Frognews.bg.

Официално: Пламен Георгиев лъже за среща с посланици

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/ofitsialno-plamen-georgiev-laje-sreshta-poslanitsi.html

Шефът на антикоруоционното звено КПКОНПИ Пламен Георгиев е излъгал за своя среща с посланици на чуждестранни държави. Още повече, че Георгиев се е похвалил с подкрепа от страна на дипломатите към негови действия, въпреки че такава не е заявена. Това бе потвърдено официално за Frognews.bg от дипломатически източници.

Пшеницата в Добруджа „гори”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901334

Пшеницата в Добруджа „гори”В пшеничните масиви в Добричка област има нападение от кафява ръжда, която има опасност да свали добивите, съобщи пред журналисти завеждащият "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков. По думите му сигналите от зърнопроизводители, че "пшеницата гори", идват един след друг,

Бягане с благотворителна цел ще се проведе

http://budnavarna.bg/35012-byagane-s-blagotvoritelna-tsel-shte-se-provede/

На 17-ти юни, (неделя), във Варна ще се проведе най-големият тиймбилдинг в България с благотворителна кауза – Business run, научи BudnaVarna.bg.

Business run e бягане за отбори от фирми с благотворителна цел, като всеки път каузата е различна и избрана според градът-домакин на събитието.

Тази година 30% от таксата за участие на всички варненски компании ще отиде за реализирането на спортен рехабилитационен лагер край Варна за деца с двигателни нарушения. Целта на този тип спортни лагери е не само подобряване здравословното състояние на децата и създаване на положителна нагласа към спорта, но и изграждането на взаимна подкрепа между тях и между родителите.

В битка за победа и признание за фирма със служители в най-добра спортна форма ще се включат отбори от по 4 човека, всеки от които ще пробяга разстояние от 4 км. преди да предаде щафетата на своя съотборник в бягането и колега в офиса. Надпреварата започва точно в 10:00ч. на 17-ти юни, като за първото варненско бягане организаторите са подготвили и изключително атрактивно трасе, а именно зоната на най-голямото предприятие за корабостроене и кораборемонт в България – Булярд.

Зад идеята на събитието стоят момчетата от Спортен клуб Бегач – нестопанско сдружение в обществена полза, чиято цел вече 6 години е насърчаване на бягането и кардио спортовете, както и развиване на масовата и спортна култура и аматьорския спорт в България.

„С това бягане даваме възможност на бизнеса да даде гласност, че е активен, че се грижи за своите служители и не на последно място, че поема отговорност за влиянието си върху обществото, показвайки своята подкрепа към благотворителността.“ , споделя Еленко Еленков – един от организаторите на събитието. „Спортът е здраве. Когато го практикуваш с колеги – и удоволствие! А когато е насочен към благотворителна кауза носи истинско удовлетворение. Ще се видим на „пистата“! Нека бягаме заедно!“ С тези думи, организаторите канят всички любители на спорта, бягането и здравословния начин на живот да се включат в най-големия тиймбилдинг с благотворителна кауза в България, а формата за записвания ще бъде отворена още няколко дни.

За допълнителна информация и записвания – тук.

Тук можете да научите повече за каузата.

Материалът Бягане с благотворителна цел ще се проведе е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Недялко Славов с нов роман - за трагизма на любовта

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/nedialko-slavov-nov-roman-tragizma-liubovta.html

Преди ден се състоя пловдивската премиера на най-новия роман на Недялко Славов „Пиафе”, съобщават регионалните медии в града под тепетата.

От всеки 5 тона риба, уловени в Черно море, 4 са незаконни

https://www.actualno.com/society/ot-vseki-5-tona-riba-uloveni-v-cherno-more-4-sa-nezakonni-news_678516.html

От всеки 5 тона риба, които са уловени в Черно море, 4 са незаконни, така че наистина е важно да преодолеем заедно този проблем. Това каза европейският комисар, отговарящ за околната среда, морското дело и рибарството, Кармену Вела, след като страните от Черноморския регион подписаха декларация за нелегалния, недеклариран и нерегламентиран рибарски улов в Черно море. „Днес е много важен ден за Черно море, тъй като дойдоха високопоставени хора от 14 държави, за да участват в съвместен

Икона на „Св. Лука Симферополски“ от Украйна пристига във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/07/82918/%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2-%d0%bb%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%83

В нея е вложена частица от мощите на светеца На 8 юни 2018 г. (петък) в 16:00 ч. в катедралния храм „Успение Богородично“ в град Варна ще бъде пренесена иконата на „Св. Лука Симферополски“ от Украйна. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изяви своето желание в град Варна да бъде пренесена икона на “Св. […]

36-годишна майка се нуждае от спешна трансплантация

https://www.actualno.com/help/36-godishna-majka-se-nujdae-ot-speshna-transplantacija-news_678518.html

36-годишна жена има нужда от финансова помощ. Дани се нуждае от СПЕШНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ на бял дроб. От 6 месеца е диагноза хронична дихателна недостатъчност. Тъй като в България не се прави такъв вид трансплантация, това трябва да се случи в чужбина. За семейството е непосилна сумата, която е необходима - около 100 000 евро. Това включва транспорт до клиниката, предболнично лечение преди трансплантацията, а също и след нея. Всеки момент близките й очакват отговор от чуждестранна клиника, която щ

Манолова: Проблемите ще станат по-големи със същинското прибиране на реколтата на череши

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901320

Манолова: Проблемите ще станат по-големи със същинското прибиране на реколтата на черешиЧерешопроизводители от Кюстенилско обсъдиха днес с омбудсмана Мая Манолова проблемите с купуването и прибирането на продукцията. Това стана по време на приемна на националния омбудсман в Кюстендил. Пред журналисти Манолова посочи, че проблемите ще станат още по-големи през следващата седмица, защото от понеделник започва същинската кампания по

Броени дни до концертите на IMANY в София и Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-imany-vreme-1576362.html

/КРОСС/ Чаровната певица планира почивка от сцената след края на турнето Съвсем малко време остава до гостуването на Imany у нас, а билетите намаляват с всеки изминал ден. Френската звезда ще изнесе два големи концерта в София и Пловдив, които ще отбележат края на турнето ѝ, стартирало през 2016 година. От излизането на втория ѝ албум до момента, тя не е прекъсвала пътуванията си по целия свят, включващи страни от цяла Европа, САЩ, Русия. След изявите си в Измир и Истанбул, Имани идва в България в компанията на седем музиканти, с които ще завладее сцената на Античния театър на 10 юни и зала 1 на НДК на 12 юни. Вероятно това ще са последните концерти на звездата в чужбина, преди да се отдаде на заслужена планирана почивка. След като известно време предприемаше пътувания в компанията на новородения си син, а след това се отделяше от него за дълги периоди заради изяви, Imany би се отдала на пълноценно време със семейството и отглеждане на малкия Изая. Самата певица споделя, че е много развълнувана от факта, че ще затвори страницата на дългото турне именно в България, тъй като срещите с публиката у нас са изключително вълнуващи и оставят незабравим спомен. В дните на концертите вратите ще отворят точно в 19:00 ч. Началото е в 20 ч. За максимален комфорт на феновете е желателно пристигането да не се случва в последния момент. Imany каца у нас ден преди да се качи на сцената на Античния театър заедно с невероятния си бенд

Бургас е най-добрият град за живеене в България (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/burgas-e-naj-dobriiat-grad-za-zhiveene-v-bylgariia-videosnimki-2102053

Бургас е най-добрият град за живеене в България за 2017 година според Дарик радио и неговите слушатели. За 11-та поредна година Дарик попита кой е най-добрият град за живеене и сравни всички 27 областни града по редица критерии. Това е ежегодното изследване, което

Простреляната Симона Тодорова излезе от кома

//dariknews.bg/regioni/burgas/prostrelianata-simona-todorova-izleze-ot-koma-2101993

22-годишната Симона Тодорова, която беше простреляна от бившия си приятел в Слънчев бряг, е била изведена от медикаментозната кома, в която беше от няколко дни. Това съобщиха за "Дарик" източници от УМБАЛ-Бургас.

Шестима космонавти честват край Варна 30-годишнината от втория руско-български полет

http://www.moreto.net/novini.php?n=375529

Днес се навършват 30 години, откакто Александър Александров става вторият българин, летял в Космоса. Полетът трае от 7 до 17 юни 1988 г. и е с екипаж: командир - Анатолий Соловьов, бординженер - Виктор Савиних и Александър Александров - космонавт-изследовател.

Теменужка Петкова: В следващите 7-8 години се очаква АЕЦ "Белене" да заработи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901316

Теменужка Петкова: В следващите 7-8 години се очаква АЕЦ "Белене" да заработи"В следващите 7-8 години се очаква АЕЦ "Белене" да заработи, ако започне бързо строителството на централата." Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като парламента гласува да даде мандат на правителството да търси възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" на пазарен принцип. "С решението,

Спечелете, с Радио FM+, билети за TEXAS и споделете Z-Rock емоцията с Hollywood Undead

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6901332

Спечелете, с Радио FM+, билети за TEXAS и споделете Z-Rock емоцията  с Hollywood UndeadВълнуващи музикални срещи очакват феновете на Радио FM+ и Z-Rock, това лято. Както Радио FM+ първо съобщи, любимците от Texas пристигат за първия си концерт в София. Събитието, организирано от Loud Concerts ще се случи на 21 юни, в зала 1 на НДК, а слушателите на FM+ имат ексклузивната възможност да получат билети за концерта.

Обявиха Бургас за най-добър град за живеене у нас. Томислав Дончев възкликна: България е на югоизток!

https://petel.bg/Obyaviha-Burgas-za-nay-dobar-grad-za-zhiveene-u-nas--Tomislav-Donchev-vazklikna--Balgariya-e-na-yugoiztok-__268130

Снимка: Флагман.бг Бургас стана най-добрият град за живеене в България за 2017 г. Той е избран сред всички градове в България по 10 критерия, ...

Путин: Трета световна война може да сложи край на цивилизацията

https://petel.bg/Putin--Treta-svetovna-voyna-mozhe-da-slozhi-kray-na-tsivilizatsiyata__268129

Трета световна война може да сложи край на цивилизацията. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на традиционната "Пря...

30-годишен мъж от Варна насилвал и тормозил жена в продължение на 5 дни

https://petel.bg/30-godishen-mazh-ot-Varna-nasilval-i-tormozil-zhena-v-prodalzhenie-na-5-dni__268128

 При проведени процесуално – следствени действия и оперативно –издирвателни дейности във връзка с досъдебно производство, е установен...

Блъснаха велосипедист във Варна, настанен е в болница

https://petel.bg/Blasnaha-velosipedist-vav-Varna--nastanen-e-v-bolnitsa__268133

На 06-ти юни, около 18:15 часа, на бул. «Първи май», в посока квартал «Галата», е възникнал пътен инцидент. Водачката на лека кола «Шкода» Х.А. на...

Катастрофа на пътя Девня - Суворово! Шофьорът се блъсна в крайпътно дърво

https://petel.bg/Katastrofa-na-patya-Devnya---Suvorovo--SHoforat-se-blasna-v-kraypatno-darvo__268134

На 6-ти юни около 22:15 часа, на пътя Девня - Суворово, е възникнал пътен инцидент. Водачът на лека кола «Мазда» А.Г. на 22 години от с. Неофит Ри...

Спорт срещу агресията във Варна

https://petel.bg/Sport-sreshhu-agresiyata-vav-Varna__268135

Българска младежка асоциация за плажни спортове ще реализира проект с наименование “НЕ НА АГРЕСИЯТА!”, с финансова подкрепа на Министер...

Задържаха мъж във Варна, продавал римски монети, които били културно-историческа ценност

https://petel.bg/Zadarzhaha-mazh-vav-Varna--prodaval-rimski-moneti--koito-bili-kulturno-istoricheska-tsennost__268132

*Снимката е илюстративна На 6-ти юни около 12:00 часа, в гр. Варна, е задържан В.Щ. (32 г.) от с. Кипра, за това, че е предлагал за продан римски мо...

Намалиха цените на билетите за мачовете в Лигата на нациите в зала "Конгресна"

https://petel.bg/Namaliha-tsenite-na-biletite-za-machovete-v-Ligata-na-natsiite-v-zala-Kongresna__268131

След като зала "Арена Армеец" остана изключително празна по време на първия домакински турнир на България от Лигата на нациите и голяма ча...

Смърт след нелеп инцидент в Пловдив! Каравана затисна и уби мъж!

https://petel.bg/Smart-sled-nelep-intsident-v-Plovdiv--Karavana-zatisna-i-ubi-mazh-__268139

© Plovdiv24.bg Каравана затисна и уби мъж в Пловдив, научи Plovdiv24.bg. Сигналът за фаталния инцидент е получен в полицията малко след 13,10 часа днес. Очаквайте подробности!

Александър Цветков си намери отбор – семейният

https://petel.bg/Aleksandar-TSvetkov-si-nameri-otbor-----semeyniyat__268138

Доскорощният полузащитник на варненския Черно море - Александър Цветков, каза „Да“ на своята любима Шенай. Сватбеното тържество бе в ели...

Напрежението между Турция и Гърция ескалира

https://petel.bg/Naprezhenieto-mezhdu-Turtsiya-i-Gartsiya-eskalira__268137

Командването на военноморските сили в Турция издаде заповед за бойна готовност на частите си в Егейско море заради очаквана провокация ...

Дел Потро срещу Надал на 1/2-финал на "Ролан Гарос"

https://petel.bg/Del-Potro-sreshhu-Nadal-na-1-2-final-na-Rolan-Garos__268136

Хуан Мартин Дел Потро се класира за полуфиналите на "Ролан Гарос", където ще се изправи срещу десекратния шампион в Париж Рафаел Надал. Арж...

НС реши: Търсим инвеститор за АЕЦ „Белене“

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ns-reshi-tyrsim-investitor-za-aec-belene-6083174

Същевременно депутатите отхвърлиха предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за сваляне на мораториума върху АЕЦ „Белене“

Вижте коя голяма българска звезда гостува на БГ Радио в Благоевград!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d1%8f-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%81/

На 16 юни (събота) в Благоевград – първия град в България, обявен за град-посланик на българската музика, ще се проведат 16-тите Годишни Музикални Награди на БГ Радио.

Както всяка година, на най-авторитетната и устойчива музикална церемония в България, се връчват статуетки, присъдени изцяло от слушателите на БГ Радио на музикантите с най-впечатляващите постижения за 2017. И тази година сцената на Годишни Музикални Награди традиционно ще даде силен старт и на новите песни на българските изпълнители, а входът за публиката е свободен.

Наградата БГ Посланик 2018, която се определя от екипа на БГ Радио, ще получи забележителният хор Мистерията на българските гласове. Създаден преди 65 години, той популяризира българската музика и фолклор по цял свят. С няколко номинации и една награда Грами и 20 години след последния си издаден студиен албум, певиците от Мистерията на българските гласове са готови с нов проект. Албумът „BooCheeMish“, композиция от който ще изпълнят на церемонията, е с участието на един от най-ярките световни гласове – австралийката Лиса Джерард.

В Годишните Музикални Награди на БГ РАДИО 2018 участие ще вземат група АХАТ, Васил Найденов, Ирина Флорин, Мистерията на българските гласове, Михаела Маринова, Михаела Филева, Поли Генова, Рут Колева, Стенли и групата му, СкандаУ, 4Magic, EVA, DARA и Pavell & Venci Venc’ и много други.

Ключов емоционален момент в церемонията се очаква да бъде връчването на почетна награда на композитора, написал едни от най-красивите български песни – Тончо Русев. Специално за него на сцената в Благоевград на Годишни Музикални Награди на БГ Радио за първи път се качва Васил Найденов.

За пета поредна година ще бъде връчена и специалната награда „Ана Мария Тонкова“ за БГ Вдъхновение. Наградата е символ за изключителен принос и пример за всеотдайност към българската музика. Тази година, статуетката, която реално се определя еднолично от eкипа на радиото, ще получи легендарната рок група АХАТ.
Припомняме, че победителите в категориите изпълнител, клип, текст, албум, видеоклип и песен ще бъдат избрани от слушателите на радиото. Гласуването тече на www.bgradio.bg, а последен срок е 00:00 на 15 юни.

Материалът Вижте коя голяма българска звезда гостува на БГ Радио в Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

30 години от полета на втория наш космонавт Александър Александров

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/30-godini-poleta-vtoriia-nash-kosmonavt-aleksandar-aleksandrov.html

30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров отбелязваме на 7 юни. Александров излита в космоса на борда на кораба ”Союз ТМ-5” заедно с двама съветски космонавти - командирът на полета Анатолий Соловьов и бордовият инженер Виктор Савиних.

Битката между Кубрат Пулев и Дилиън Уайт няма да се състои

https://offnews.bg//bojni/bitkata-mezhdu-kubrat-pulev-i-dilian-uajt-niama-da-se-sastoi-682176.html

Сблъсъкът на ринга между звездата ни в профибокса Кубрат Пулев и Дилиън Уайт няма да се състои. Англичанинът е взел решение да се срещне с новозеландеца Джоузеф Паркър, който е бивш световен шампион на Световната боксова организация.

Двубоят ще бъде на 28 юли в лондонската "О2 Арена". Само преди ден мениджърът на британеца бе категоричен, че клиентът му ще се бие срещу Кобрата, но сега българинът остана с пръст в устата.

Дуелът между Пулев и Уайт трябваше да бъде за статута на официален претендент за световната титла на Международната боксова федерация (IBF), която е притежание на Антъни Джошуа.

Сега Кобрата трябва да си търси друг противник, след като Уайт предпочете да избере Паркър, като не е сигурно, че победителят от този мач ще има правото да предизвика Джошуа.

Самият англичанин бе спряган и за мач с Луис Ортис за претендентската позиция на Световния боксов съвет, където шампион е Дионтей Уайлдър.

Депутатите размразиха проекта АЕЦ „Белене”

http://www.cross.bg/belene-gerb-proekta-1576360.html

/КРОСС/Под напора на нови протести парламентът реши да размрази проекта АЕЦ „Белене". В пленарната зала депутатите приеха предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти" за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на „Белене". „За" гласуваха 172 народни представители, 14 бяха „против", а двама се въздържаха. Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество. Министърът има срок до 31 октомври т.г. да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Вчера енергийната комисия даде зелена светлина за възобновяването на строежа на втората атомна централа. 2 часа и половина депутатите обсъждаха детайлите около третия рестарт на „Белене". Всъщност и опозицията от БСП, и управляващата коалиция искат работата по проекта да продължи. Разликата е в нюансите - БСП настояват забраната за строителство да отпадне веднага, а ГЕРБ - след като се начертае план за реализацията и се намери инвеститор. Предложението на социалистите не беше подкрепено. Депутатите от воля бяха твърдо зад „Белене". Единствено ДПС бяха против

„Духът от Шанхай" не спира да задълбочава доверието в Шанхайската организация за сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901144

„Духът от Шанхай" не спира да задълбочава доверието в Шанхайската организация за сътрудничество
От 9 до 10 в крайбрежния град Циндао, ще се проведе срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/. От създаването й през 2001 г. страните-членки следват „Духа от Шанхай" – „взаимно доверие, изгода, равноправие, консултации, зачитане на културите, търсене на общо развитие", предава bulgarian.cri.cn.

Канада и Франция създават общ съвет за отбрана

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/07/3191592_kanada_i_franciia_suzdavat_obsht_suvet_za_otbrana/?ref=rss


Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Канада Джъстин Трюдо се обявиха за "многостранен подход" към решаване на възловите международни проблеми, предаде агенция "Франс прес". В съвместна декларация след срещата им в Отава двамата изразяват желание "да се придържат към многостранен подход - твърд, отговорен и прозрачен - пред лицето на световните предизвикателства".<br /><br />Двете страни са се договорили за създаването на съвместен съвет...

Българо-френска операция за неутрализиране на престъпна група за трафик на хора

http://www.cross.bg/grypa-prestupna-hora-1576358.html

/КРОСС/ Служители на ГДБОП от отдел „Трансгранична престъпност“, сектор „Трафик на хора“ и френските им колеги прекратиха дейността на организирана престъпна група , занимавала се с  набиране, транспорт и експлоатация на хора за сексуални услуги. Съвместните полицейски действия започнали през 20216г., когато във Франция стартирало разследване за сексуални престъпления, участие в организирана престъпна група и трафик на хора. В България  проверки са предприети за трафик на хора с цел сексуална експлоатация /чл. 159б от НК/ и организиране на престъпна група / чл.321 от НК/ В процеса на двустранното партньорство по случая е осъществен значителен обмен на информация и са установени 19 участници в организираното престъпно сдружение и около 30 жени, сексуално експлоатирани в различни райони на френската столица. След координиране, преди дни групата е неутрализирана, като при съгласувани и едновременни действия в двете страни са задържани общо 17 души, 11 от които – във Франция, съпричастни  към престъпната дейност. В България, с участието на служители на ГДБОП във Варна, Силистра, Добрич, Търговище и Шумен,  са задържани 6-ма, след които и лидерът на групата. За тях има издадена Европейска заповед за арест от френските съдебни власти и вече са започнати процедури за изпълнението им

Леглата в 4- и 5-звездните хотели у нас са се увеличили с 24 на сто между 2014-2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901280

Леглата в 4- и 5-звездните хотели у нас са се увеличили с 24 на сто между 2014-2017 г.Все по-сериозен дял от туристите в България избират места за настаняване, предлагащи висококачествени услуги. През 2017 г. пренощувалите в обекти с 4 и 5 звезди са били над 3,7 млн., което е с 32 на сто повече спрямо 2014 г. С такъв ръст са и реализираните нощувки за този период, а приходите от тях през 2017 г. са над 919 млн. лв.

Статистиката потвърди оценката си за растежа до 3.6%

http://econ.bg/Новини/Статистиката-потвърди-оценката-си-за-растежа-до-3-6-_l.a_i.762409_at.1.html

Сезонно изгладените данни на Националния статистически институт показват, че икономическият растеж през първото тримесечие е бил 3.6%, а не 3.5%,...

Ким Чен-ун поканил Тръмп да посети Пхенян?

http://www.moreto.net/novini.php?n=375542

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е поканил американския президент Доналд Тръмп да посети Пхенян. Информацията съобщава ForexLive, позовавайки на южнокорейския бизнес вестник Maeil. Двамата ще проведат първата си среща в Сингапур на 12 юни.

Кризата със загадъчните разболявания на американски дипломати се разраства

https://www.mediapool.bg/krizata-sas-zagadachnite-razbolyavaniya-na-amerikanski-diplomati-se-razrastva-news279980.html

Кризата със загадъчните случаи на разболяване на американски дипломати и членове на техните семейства - най-напред в Куба, а наскоро и в Китай, се разрасна, след като Държавният департамент евакуира още най-малко двама американци от Китай, пише в. "Ню Йорк таймс". Евакуираните американци са работили в консулството на САЩ в китайския град Гуанчжоу, а техни колеги и роднини са изследвани от медицински екип на Държавния департамент, заявиха служители, цитирани от изданието. Не е ясно колко от тях показват симптоми, но говорителка на американското външнополитическо ведомство каза, че няколко души са изпратени в САЩ за по-нататъшни изследвания. От месеци САЩ се тревожат, че техни дипломати са подложени на целенасочени атаки, включващи странни звуци, водещи до симптоми като тези "след мозъчно сътресение или леко травмиращо нараняване на мозъка", каза Държавният департамент. Случаите в Китай засилиха медицинската мистерия, започнала през 2016 г., когато служители на американското посолство и членове на техните семейства започнаха да се разболяват в Хавана. Общо 24 от тях бяха засегнати от главоболие, гадене, загуба на слуха и други проблеми, след като са чули странни звуци.   Този въпрос обтегна отношенията с Куба, която веднага попадна под подозрение, и накара САЩ да изгонят кубински дипломати. Но след като сега подобни симптоми се наблюдават при американци в Гуанчжоу, САЩ започват да подозират дали е възможно да са виновни други страни, вероятно Китай или Русия. Това със сигурност ще усложни отношения и с двете страни, които и без това са обтегнати заради различни въпроси, свързани с икономиката, политиката и сигурността. Русия е обвинявана, че се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., а с Китай избухват търговски спорове и американски служители се тревожат, че китайците подкопават отношенията със Северна Корея преди планираната за следващата седмица среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Новите разболявания в Китай се разкриват броени седмици след като американски служители съобщиха за откриването на първия случаи в Гуанчжоу. Някои американски служители в града живеят в апартаментни комплекси, пълни с други чужденци и богати китайци; именно там разболелите се служители са били подложени на необичайни звуци. Остава обаче неясно дали въобще разболяванията са резултат от атаки. Други теории включват отровни вещества, подслушвателни устройства, случайно излъчили вредни звуци, или дори масова истерия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Топката за АЕЦ "Белене“ вече е в полето на кабинета

https://www.mediapool.bg/topkata-za-aets-belene-veche-e-v-poleto-na-kabineta-news279979.html

Парламентът напълно очаквано одобри в четвъртък предложението на ГЕРБ и Обединените патриоти относно възобновяването на проекта за строеж на АЕЦ „Белене“ и отхвърли далеч по-конкретните текстове на БСП за действия по ядрения проект. С одобрението на 172 депутата, въздържали се двама и 14 против, бе прието решение, с което парламентът оставя отговорността за всички бъдещи решения по АЕЦ „Белене“ на правителството на ГЕРБ. Така Министерският съвет трябва да отмени своето решение от март 2012 г. за спиране на строежа на АЕЦ „Белене“, да предприеме действия по отделяне на активите и пасивите на адрения порект от „Националната електрическа компания“ и до 31 октомври 2018 г. да подготви процедура за избор на стратегически инвеститор в проекта, за да се опита оползотворяване на направените вече инвестиции за 3.5 млрд. лв., но без да предоставя държавни гаранции за кредити, договори за изкупуване на тока от централа или за покриване на разликата с пазарните цени, както и без прилагане на други непазарни механизми. Парламентарното решение за спиране на проекта, взето също през март 2012 г. малко след правителственото като двойно подсигуряване, обаче остава. БСП искаше и неговата отмяна, за да може да се пристъпи към пълноценни разговори с потенциалните кандидат-инвеститори, които по думите на социалистити при полвинчато размразяване на проекта няма да прояват сериозен интерес. Според депутата от ГЕРБ и зам.-шеф на енергийната параламентарна комисия Валентин Николов парламентарното решение за стопиране на проекта може да бъде свалено след като се обяви процедура за търсене на инвеститор. Представители на ядрения бранш обаче смятат, че взетото сега решение за отмяна само на правителственото решение може да породи юдириески казуси и то да бъде оспорвано от противниците на АЕЦ „Белене“. След гласуването на парламентарното решение министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи пред журналисти, че то позволява търсенето на стратегически инвеститор и ядрената централа може да бъде изградена до седем години. Тя отново посочи, че до момента има четирива кандидати, които проявават сериозен интерес. Ден по-рано Китайската държавна ядрена корпорация и руската „Росатов“ потвърдихе интереса си да инвестират в АЕЦ „Белене“. Първите обаче повдигнаха въпроса за държавни гаранции, а вторите казаха, че чакат да видят какво точно ще реши парламентът. От ренската „Фраматом“ отрекоха да искат да стават акционери в проекта и обясниха, че интересът им е да са доставчици. Четвъртият инвеститор се пазив тайна от правителството, но според бранша става въпрос за американската „Джеерал Електрик“, която обаче също имала интеес да влезе  поректа само като доставчик, не и като инвеститор. Решението за размразяването на АЕЦ „Белене“ бе взето след тричасов дебат, в който ДПС потвърди позициите си против ядрения проект, а БСП се опита да убеди пленарната зала да пиреме нейното предложения за премахване на двете решения за спиране на строежа. Заместник-председателят на парламентарната група "БСП за България" Жельо Бойчев се опита безуспешно да убеди колегите си, че запазвайки парламентарното решения за спиране на строежа връзват ръцете на правителството в преговорния процес за търсенето на инреститор. „Решението на ГЕРБ аз го чета само по един начин – като липса на доверие към вас, към българското правителство, което трябва да проведе тези преговори и след това да представи вариантите за реализация. И тогава ще преценяваме кое е изгодно и кое не е изгодно за държавата, но да ви дадат мандат да водите преговори, да ви вържат ръцете… всичко друго, но това за мене е бламиране, а да не се отмени решението на парламента март месец 2012 година – е лицемерие, колеги от ГЕРБ“, заяви Бойчев от паралемнтарната трибуна. Александър Ненков от ГЕРБ отрече това да е така, но призна, че подходът на управляващите е предпазлив. Според него обаче решението дава ясни граници за преговори. „И вярваме, че ако бъдещите инвеститори наистина имат сериозно желание и виждат сериозен потенциал –  икономически и финансов, в този проект, то те биха били склонни да поемат по-големия риск, без да твърдим с гръмки заглавия как рестартираме проекта. Нищо не рестартираме. Даваме просто мандат за следващите пет месеца да се направят евентуално проучвания какъв би бил истинският инвеститорски интерес“, каза Ненков. В подкрепа на решението на ГЕРБ се обявиха от "Обединени патриоти" и "Воля". БСП, макар и с критики, също деклалира подкрепата си за решението на ГЕРБ, за да се направела първата решителна крачка към рестарта на енергийния проект.

Кафето увеличава работоспособността и концентрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901291

Кафето увеличава работоспособността и 
концентрациятаУчени от университета на Охайо и Калифорнийския университет в Дейвис установиха, че употребата на кофеин увеличава концентрацията и работоспособността на хората, които работят в екип, съобщи Лента. Изследването обхванало 72-ма студенти, които не знаели за целите на експериментите и смятали, че им предстои да дегустират нова марка кафе и да изберат

Десет Божи заповеди за съпруги на политици

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/07/3191248_deset_boji_zapovedi_za_suprugi_na_politici/?ref=rss


Във "Фейсбук" Николай Слатински публикува 10 Божи заповеди за съпруги на политици:<br /><br />1. Помни, че си съпруга на политик винаги и навсякъде.<br /><br />2. Не забравяй, че си само съпруга на политик, а не политик.<br /><br />3. Не си въобразявай, че като си съпруга на политик, вече разбираш от политика.<br /><br />4. Преди да отвориш уста, помисли - и за съпругата на политика всичко е политика.<br /><br />5. Не казвай...

Шофьор помете велосипедист във Варна, прати го в болница

http://varnautre.bg/2018/06/07/82916/%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%81%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0

Около 18:15 часа вчера, на бул. „Първи май“, в посока ж.к. „Галата“, е възникнало ПТП. Водачката на лек автомобил „Шкода“ Х.А. (47 г.) от Варна, по време на движение, блъска велосипедист, който пресича пътното платно. Вследствие на инцидента мъжът (65 г.) получава фрактура на крак и контузия на глава, прегледан е и настанен за лечение […]

Тръмп организира ифтар за пръв път

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/07/3191491_trump_organizira_iftar_za_pruv_put/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп бе домакин за първи път в Белия дом на традиционна ислямска вечеря - ифтар, по случай края на празничния мюсюлмански месец - Рамазана. Този негов ход изненада мнозина в мюсюлманската общност в САЩ, след като Тръмп пропусна да организира такова събитие миналата година, която бе първата му в Белия дом, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />В словото си пред присъстващите президентът отправи послание за единство към мюсюлманската общност в...

Хелзинкският комитет към Дончев: Разграничете се от съпругата си или подайте оставка

https://dnes.dir.bg/politika/helzinkskiyat-komitet-kam-donchev-razgranechete-se-ot-saprugata-si-ili-podayte-ostavka

Правителството се провали с назначаването на Валери Симеонов за председател на съвета по етнически въпроси, завиха от организацията

Ирак нанесе удар срещу "Ислямска държава" в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901277

Ирак нанесе удар срещу "Ислямска държава" в СирияИрак нанесе днес въздушен удар срещу цел на групировката "Ислямска държава" в Сирия, заяви армията, цитирана от Ройтерс. При атаката изтребители "Ф-16" са разрушили сграда, използвана от лидери на "Ислямска държава". Групировката, която преди време контролираше една трета от иракската територия, е до голяма степен разгромена в Ирак,

Задържаха варненец, тормозил жена да проституира

http://varnautre.bg/2018/06/07/82912/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86-%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%be%d0%b7%d0%b8%d0%bb-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf

При проведени процесуално – следствени действия и оперативно –издирвателни дейности във връзка с досъдебно производство, е установено, че през периода 31 май до 4 юни млада жена е била държана с цел склоняване към развратни дейности. На същата е било упражнено физическо и психическо насилие. Като извършител на деянието е установен и задържан за срок […]

Водят се преговори с инвеститори за сглобяване на автобуси и камиони в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901278

Водят се преговори с инвеститори за сглобяване на автобуси и камиони в БългарияИмаме амбицията и разговаряме с потенциални инвеститори да сглобяваме автобуси и камиони в България. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който е открил международното изложение TRUCK EXPO 2018, организирано от Асоциацията на автомобилните производители, съобщиха от министерството.

Путин отива в Китай, за да укрепи връзките в момент, когато американският натиск се засилва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901269

Путин отива в Китай, за да укрепи връзките в момент, когато американският натиск се засилваСамо месец след като започна новия си мандат, руският президент Владимир Путин заминава на държавно посещение в Китай, което подчертава как нарастващият американски натиск все повече сближава двете страни. Русия и Китай отвръщат на стратегията за национална сигурност на САЩ, посочила ги като главни противници на Америка,

Сдружения: Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/07/3191237_sdrujeniia_tomislav_donchev_da_se_razgranichi_ot/?ref=rss


Сдружението за защита на правата на човека и насърчаването на равните права на ромите "Дром", Българският хелзинкски комитет и неправителствата организация "Ларго" поискаха оставката на вицепремиера Томислав Дончев, ако не се разграничи от антиромското изказване на съпругата му Светлана.<br /><br />Във вторник тя написа в личната си страница във "Фейсбук" : "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". По-късно беше изтрита от...

Учени създадоха изкуствен интелект-психопат

http://clubz.bg/68852-ucheni_syzdadoha_izkustven_intelekt_psihopat

Какво ще стане, ако утре създадем изкуствен интелект и той реши да ни елиминира? Да пратим бате Арни в миналото не върви - вече е за пенсия. А и ще е малко късно - учени от Масачузетския институт по технологии вече са разработили такъв алгоритъм.

Кръстен е "Норман" (на героя на Антъни Пъркинс от "Психо") и е обучаван по различен начин от обичайните изкуствени интелекти. Вместо да бъде зареден с разнообразни данни, Норман е захранван с огромно количество насилствени и кървави изображения от най-тъмните ъгълчета на интернет форума Reddit. След това е подложен на популярния тест на Роршах. И резултатите са плашещи.

В един от тестовете, стандартен изкуствен интелект вижда ваза с цветя. Норман обаче вижда човек, когото прострелват. В друг от тестовете, обикновен алгоритъм отчита човек, който държи чадър, а Норман - човек, застрелян пред крещящата си съпруга. Влюбена двойка пък му изглежда като бременна жена, падаща от сграда. 

Според изследователите, тъй като постоянно е заливан с негативни изображения, емпатичната логика на Норман просто не се е активирала.

Целта на учените от MIT не е била да създадат основата на "Матрицата" или T-1000, а да докажат, че при машинното учене основният проблем не е в алгоритмите, а в това каква информация се предоставя за учене и как. 

Самотен паун тормози жителите на британско село

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6901267

Самотен паун тормози жителите на британско селоСамотен паун, избягал от обителта си, за да търси нова любов, тормози денем и нощем жителите на британско селище, пише в. "Дейли експрес". Потърпевши от любовните терзания на пауна на име Тревър са обитателите на село Бърнопфийлд, графство Дърам. Преди десетина дни самотният пернат Ромео избягал от градината на дом за възрастни хора,

ЕК предлага всяко дете в Европа вече да учи поне два езика извън матерния

https://www.mediapool.bg/ek-predlaga-vsyako-dete-v-evropa-veche-da-uchi-pone-dva-ezika-izvan-materniya-news279978.html

ЕК има нова инициатива, според която всяко европейско дете вече трябва да учи поне два езика извън майчиния си, каза в четвъртък във Варна зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС.   Домакин на форума, който се провежда в рамките на българското председателство, е Икономическият университет в крайморския град. В заседанието участват експерти от министерствата на образованието на всички държави от ЕС. На форума ще бъде дискутирана възможността за взаимното признаване на дипломи и на крайни резултати от обучението, обясни Сачева. По думите й целта на общоевропейските ангажименти не е да се уеднаквят системите на държавите от ЕС, а те да работят по еднакви цели. Основните сред тях са намаляване броя на отпадналите деца и повишаване на компетентностите им с акцент върху грамотността, математиката, науката, дигиталните технологии и предприемачеството, обясни Сачева. По време на форума ще бъде дискутиран и проблемът с децата от мигриращи в рамките на ЕС семейства, допълни зам.-министърът. Идеята е държавите да започнат по-сериозен информационен обмен, тъй като в момента има малчугани, които пътуват със своите родители, местят се от държава в държава и остават необхванати от нито една от образователните системи.   Сачева уточни, че този проблем на общоевропейско ниво е поставен от Българското председателство. Сега предстои да се направи изследване колко деца са засегнати от него. След това ще се търсят конкретни решения, които биха могли да са възможности за дистанционно обучение и взаимно признаване на дипломи, обясни Сачева. По думите й дискутира се и вариант, когато семейството напуска някоя страна да се изисква документ, че детето ще бъде записано на училище в другата държава.   На форума ще бъде обсъдено и предложението на ЕК финансирането на програмата "Еразъм плюс" да достигне до 30 милиарда евро през периода 2021-2025 г., допълни Сачева. Идеята е да се увеличат средствата за мобилност на преподаватели, студенти, учители.

20% от сирийските бежанци в Турция живеят в Истанбул

http://clubz.bg/68851-20_ot_sirijskite_bejanci_v_turciq_jiveqt_v_istanbul

От сирийските бежанци, които живеят в Турция, най-много са намерили подслон в Истанбул - около 20%, съобщи Аjans Press. По данни на турското вътрешно министерство и на имиграционната служба към юни т.г., в Турция живеят близо 3.6 милиона сирийски бежанци (почти колкото половин България - бел.р.).

В Истанбул се намират 561 159 сирийски бежанци, следван от югоизточната провинция Шанлиурфа, където живеят 475 782 души, а в южната провинция Хатай са други 445 095. Други турски провинции, приели голям брой бежанци от Сирия, са източните райони Бурса и Измир, югоизточните провинции Газиантеп и Килс, Коня, както и Адана и Мерсин. Броят на бегълците от Сирия във всяка от тях е по около сто хиляди души.

В същото време статистическите данни показват, че турците като численост са почти изравнени със сирийците в Килс, на турско-сирийската граница, северно от Алепо. В края на м.г., когато провинцията е приела общо 131 109 сирийски бежанци, турците са били 136 319. Демографските промени понякога предизвикват и конфронтация между турци и сирийци там, коментират от турското издание "Хюриет".

Бум на раждаемостта в сирийските колонии

По данни на наблюдателите, сирийските бебета, родени в Турция през последните 6 години, наброяват 276 158. Това е една от най-дискутираните теми през последните години в турските медии. Броят на бежанците от Сирия нарасна стремглаво след началото на гражданската война в Сирия през 2011 г.

През 2016 г. броят им беше 2.8 милиона, а през 2017 г. достигна 3.4 милиона души. Към момента, от общо 3.6-те милиона сирийци в Турция 1.9 милиона са мъже, а 1.7 милиона - жени. 970 000 от всички сирийски бежанци са в училищна възраст, но само 63% от тях посещават училище, по данни на турския министър на образованието Исмет Йълмаз.

В края на май Турция получи 160 млн. евро по проекта "Образование за всички във време на криза II" в рамките на "Програма за финансова помощ за бежанци в Турция". Кристиан Бергер, ръководител на делегацията на ЕС в Турция, и Роланд Силър, член на Управителния комитет на Банката за развитие (KfW), бяха на церемонията.

Безвъзмездната помощ ще бъде използвана за изграждането на 60 стоманобетонни училища като част от финансирания от ЕС проект. Близо 215 училища, включително 60 сглобяеми училища и 155 стоманобетонни, ще бъдат създадени по проекта, заяви Йълмаз. Предвидени са над 5000 класни стаи, в които ще се учат 153 000 сирийски деца.

Записването на сирийски деца в началното училище е 100 процента, 50 процента в средните училища и около 22 процента - в гимназията.

"Audi" отговаря на луксозните SUV модели с новия Q8

https://www.avtora.com/audi-otgovaria-na-luksoznite-suv-modeli-s-noviia-q8/

Сегментът на луксозните SUV автомобили от висок клас става все по-наситен. Това е очаквано заради все по-голямата популярност на този тип коли на фона на останалите. Audi вече има няколко SUV-а, но сега добавя към гамата и още по-луксозен модел – новия Q8.Автомобилът ще се конкурира с по-авангардните модели като BMW X6, Mercedes GL и също с по-спортните Porsche Cayenne и Range Rover Sport. Q8 споделя доста от ДНК-то си с Q7, но е по-нисък и по-широк. Дизайнът е значително по-агресивен и променен спрямо останалите Q-модели. От Audi казват, че Q8 ще постави началото на изцяло новата визия на

Янез Янша: Без демократите Словения няма да има стабилно правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901261

Янез Янша: Без демократите Словения няма да има стабилно правителствоЛидерът на Словенската демократическа партия Янез Янша заяви преди днешната среща с президента Борут Пахор, че бъдещото словенско правителство няма да бъде стабилно без участието на демократите, които спечелиха най-много гласове на изборите в неделя, предаде Танюг. На срещата с президента се очаква да бъдат разгледани възможностите за съставяне на

Бягане с благотворителна цел ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375528

а 17-ти юни, (неделя), във Варна ще се проведе най-големият тиймбилдинг в България с благотворителна кауза – Business run, научи Moreto.net. Business run e бягане за отбори от фирми с благотворителна цел, като всеки път каузата е различна и избрана според градът-домакин на събитието.

Строежът на АЕЦ ”Белене” без държавни гаранции e голям риск, смята Тим Йео

https://frognews.bg/novini/stroejat-aets-belene-bez-darjavni-garantsii-goliam-risk-smiata-tim-ieo.html

АЕЦ „Белене“ може да бъде построена без държавни гаранции, но това ще е изключително трудно, тъй като инвестиционният риск е много голям. Това каза Тим Йео, председател на базирания в Лондон Международен аналитичен институт по въпросите на ядрената енергетика.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване