КЗП: Потребителите се нуждаят от по-голяма защита при покупки от физически лица

http://econ.bg/Новини/КЗП-Потребителите-се-нуждаят-от-по-голяма-защита-при-покупки-от-физически-лица_l.a_i.762407_at.1.html

Гражданите би трябвало да имат по-голяма защита, когато насреща стои някой, който не е търговец по занятие, защото тогава вероятността да придобият...

Топ 10 на конспирациите в руските медии

http://clubz.bg/68849-top_10_na_konspiraciite_v_ruskite_medii

Конспиративните теории все повече завладяват руските медии. До този извод стига проучване на независимия руски вестник „Ведомости“ и компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“. От анализа, в рамките на който са били изследвани 43 000 медийни компании - телевизионни канали, радиа, новинарски сайтове, печатни издания - става ясно, че най-популярните конспиративни теории присъстват днес до 9 пъти по-често, отколкото през 2011 година.

Ето кои са 10-те най-разпространени теории на заговора в руските медии:

1. Историци заговорничат срещу Русия

Най-популярната конспиративна теория в руските медии гласи, че група от историци се опитва да фалшифицира историята на страната. Според изследването на „Ведомости“ и „Медиалогия“, в периода 2011-2017 тази теория се споменава 15 730 пъти. Дори водещи политици, сред които президентът Владимир Путин и министърът на културата Владимир Медински, говорят за тези „мними историци“. Изследването показва още, че тази конспиративна теория става особено популярна по време на атаките срещу филма „Матилда“, в който се разказва за последния руски цар. Тя влиза в синхрон и с разгорещените дебати около 100-годишнината от Октомврийската революция и убийството на последното императорско семейство.

2. Тайно министерство управлява света

Твърдението, че човечеството се намира под контрола на „тайно министерство“, се разпространява и като теория за „Новия световен ред“. Тази теория съдържа много други брънки, свързани например с милиардера Джордж Сорос и семейство Ротшилд. Само през 2017 теорията за „тайното министерство“ е спомената 1 365 пъти - шест пъти повече, отколкото през 2011.

3. СПИН няма

По време на Студената война в Съветския съюз се говореше, че Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е резултат от експерименти на американците. Днес конспиратори твърдят, че СПИН всъщност няма. Това твърдение звучи изключително нелепо на фона на големия брой ХИВ-позитивни в Русия.

4. Крие се, че ГМО храните са опасни

За пръв път тази конспиративна теория излезе на бял свят по руската държавна телевизия. В едно нейно предаване се твърдеше, че САЩ купуват земя в Украйна, където ще се засяват вредни генно модифицирани култури. А това щяло да доведе до глад. През миналата година конспиративната теория, свързана с ГМО, е била спомената 1 351 пъти - десет пъти повече, отколкото през 2011.

5. Извънземни тайно ни контролират

Между 2011 и 2017 година странното твърдение, че рептили и извънземни контролират света, се среща 18 102 пъти. През 2013 една руска кандидат-кметица вдигна шум с изказването си, че пришълци от друга планета живеят в планински регион в южна Русия. Там извънземните били избили древна славянска цивилизация.

6. Американците не са кацали на Луната

Конспиративната теория, че космическият кораб Аполо 11 никога не е кацал на Луната, е популярна не само в Русия. Изследването на независимия руски вестник „Ведомости“ и компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“ показва, че за периода 2011-2017 тя се споменава 6 608 пъти в руските медии. Впрочем, това мирогледно съждение влиза в идеален синхрон с цялостната антиамериканска пропаганда на Кремъл.

7. Крие се, че ваксините са опасни

Вълната от недоверие към ваксините се надигна преди около 20 години - при това в световен мащаб. Почитателите на конспиративните теории твърдят, че отрицателното им въздействие върху човешкото здраве нарочно се укрива. Според тази заговорническа теория, ваксините всъщност са биологична атака. И този възглед съвпада с духа на кремълската държавна пропаганда.

8. Гей-лобисти съсипват руския морал

Труден е животът на хората с различна сексуална ориентация в Русия. В тази страна има дори закон, който забранява разпространяването на „пропаганда на нетрадиционните сексуални отношения“. Тъй че конспиративната теория под номер 8 не бива да Ви изненадва. Според нея гей лобисти (подобно на групата историци, споменати по-горе) целят да дестабилизират руското общество. Това твърдение се среща в официалния орган на руската държавна пропаганда „Спутник“, както и по телевизионния канал РЕН ТВ.

9. Земята е плоска

Конспиративните теории си имат и доайен: „Земята е плоска!“. Колкото и да е непонятно, популярността на този възглед продължава да расте. Наградата за най-добра образователна програма в Русия за 2017 спечели авторът на телевизионно предаване, в което се твърдеше именно това: „Земята е плоска!“.

10. Масоните управляват света

Теорията за господството на тайно масонско общество се среща често и другаде по света. Нейните привърженици вярват, че в дъното на многобройни заговори, преврати и революции от последните столетия стоят именно масоните. През 2017 година тази конспиративна теория е била спомената в руските медии шест пъти повече, отколкото през 2011.

Дойче веле.

Втора употреба: Ремонтират селски улици със стария асфалт от АМ "Тракия"

https://www.actualno.com/society/vtora-upotreba-remontirat-selski-ulici-sys-starija-asfalt-ot-am-trakija-news_678511.html

Бой за стария асфалт от ремонта на автомагистрала „Тракия“. Кметовете от селата на Община Раковски се надпреварват кой да вземе непотребната вече пътна настилка от аутобана, за да ремонтират разбитите улици в малките населени места. Вместо стария асфалт да се изхвърля на сметището, парчетата изтъркана настилка се товарят на камионите и се изсипват на депо в близкото село Белозем. Струпаните там хиляди тонове фракция ще отидат за настилка на калните улици в петхилядното село

Захариева пред норвежкия посланик: Децата са на първо място в нашата култура и мястото им е в семейството

http://www.eurochicago.com/2018/06/bg-nor/

Като приветстваме усилията на българския външен министър във връзка с отнети деца на български граждани в Норвегия, се надяваме, че норвежкият финансов механизъм за България няма да затвори очите на българските институции за проблемите с тези отнети деца. И не само защото България е най-бедната страна член на ЕС, а Норвегия има висок жизнен стандарт. А и защото проблемите с норвежката Агенция за закрила на детето (Barnevernet), чиято лоша слава прекрачи границите на Норвегия в последните години и тя се прочу в различни страни, едва ли ще бъдат решени, докато не бъдат признати от самата норвежда държава.

Ким уплашен да не го убият в Сингапур

http://clubz.bg/68848-kim_uplashen_da_ne_go_ubiqt_v_singapur

Севернокорейският комунистически диктатор Ким Чен Ун се страхува да не бъде убит по време на срещата с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур, пише Нюз.ру. Изданието цитира агенция Блумбърг.

"Ким е много уплашен да не го убият и е обезпокоен за сигурността в Сингапур", заявили пред агенцията двама независими източници.

По принцип Ким се страхува да не бъде убит и в собствената си страна, пише "Бизнес инсайдер". Затова не се качва на самолет и не обича да пътува в чужбина. Въпреки това той наскоро бе два пъти в Китай, където явно бе пристигнал с влак. А се появи и в демилитаризираната зона на границата с Южна Корея за среща с колегата си Мун.

12 бодигарда бдяха около колата на диктатора в демилитаризираната зона.

На времето дядо му Ким Ир Сен пътуваше единствено с влак. Така пристигана и в София през 80-те години на миналия век. Тогава спешно изляха асфалт върху паветата на бул. "Георги Димитров" - днес "Мария Луиза", който води от гарата до центъра на столицата, за да мине по него диктатора. Естествено десетки хиляди хора излязоха "спонтанно" да го посрещнат от двете страни на пътя до сградата на ЦК на БКП.

Тодор Живков и Ким Ир Сен при посещението в България.

Очевидно страховете на Ким са големи, защото скоро той предприе и чистка по високите етажи на армията в КНДР.

Както пишат Хьонхи Шин и Джош Смит от Ройтерс новоназначените тримата севернокорейски висши военни са известни със своята безрезервна подкрепа за лидера Ким и са достатъчно гъвкави, за да приемат мащабните промени, които може да дойдат след някакво споразумение с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според високопоставени американски представители и анализатори в Сеул те са заменили по-възрастни, уволнени наскоро по-консервативни офицери. Докато Вашингтон се стреми да договори спиране на ядрената програма на Пхенян, представители на САЩ смятат, че във военните среди има известно несъгласие заради преговорите на Ким с Южна Корея и САЩ, които бележат пълен обрат в стремежа на Севера към ядрени оръжия и отказ от историческата враждебност. Не е ясно за какво са отговаряли уволнените висши офицери. 

Като цитира неназован източник от разузнаването, южнокорейската информационна агенция Йонхап, съобщи, че Но Гуан Чхол, първи заместник-министър на отбраната е заменил на министерския пост Пак Йон Сик, а И Йон Гил е бил върнат начело на Генералния щаб на мястото на И Мьон Су. Не бе възможно да бъдат потвърдени веднага тези назначения. Преди това севернокорейска медия съобщи, че армейски генерал Ким Су Гил е наследил Ким Джон Гак като директор на Генералното политическо бюро на Корейската народна армия - един от най-влиятелните постове в страната. 

Промените са шокиращи, защото стават в такъв кратък период и само дни преди насрочената за 12 юни среща на върха между Тръмп и Ким в Сингапур. 

Някои анализатори казват, че Ким подменя старите офицери, привързани към ядрената доктрина на страната, с предани хора, които ще следват всички промени, които може да последват от срещата на върха.

"Като резултат от с Тръмп ще бъде изработена пътна карта за денуклеаризация и за Ким ще е трудно да има до себе си ястреби, които ще бъдат обезпокоени от всеки отказ от ядрената програма", казва Чеон Сеон Чангх, старши сътрудник в Института "Седжон".

Подсигуряване, докато е далеч

Новите офицери могат да дадат също някои гаранции срещу евентуален опит за завземане на властта, докато Ким е в чужбина за срещата, казват експерти.

"Всичките те са хора на Ким Чен Ун", казва Майкъл Мадън, експерт по севернокорейското ръководство и сътрудник на уебсайта 38north.org към университета "Джонс Хопкинс". "Ким ще слага по места хора, на които има доверие, които са му верни", твърди той. Освен че са твърди лоялисти, тримата офицери имат опит в работата с чужденци, което се смята за тяхно предимство. 

Не е известно обаче дали някой от тях ще придружи Ким до Сингапур. Ким Су Гил, 68-годишният четиризвезден генерал и един от най-доверените съветници на Ким, го придружаваше по време на различни военни инспекции и публични прояви. Той бе сред хората, участвали в разправата и екзекуцията през декември 2013 г. на Джан Сон Тхек, влиятелния чичо на Ким Чен Ун. После в началото на 2014 г. той бе сложен начело на партийния комитет в Пхенян - задача, която според Мадън е целяла "прочистване" на администрацията от довереници на Джан.

Назначаването на Ким Су Гил за шеф на Генералното политбюро е част от курса на Ким Чен Ун за засилване на партийния контрол върху военните, казва Кен Гаузе, директор на Групата по международни работи към Центъра за военноморски анализи - неправителствена организация за проучвания и анализи със седалище в Арлингтън, Вирджиния.

Партийни препоръки

Всички новоиздигнати са по-млади от своите предшественици, въпреки че всичките са над 60 години. През май 2016 тримата бяха избрани за кандидат-членове на политбюрото на Трудовата партия - непрозрачен всемогъщ управленски орган, където се решават най-важните държавни въпроси. 

И Йон Гил е служил като шеф на Генщаба от 2013 до 2016 г., след което се смята, че е изпаднал за кратко в немилост, казват анализатори. В началото на века той е командвал армейските подразделения, отбраняващи периметъра около Пхенян. Според Гаузе подборът на хора за тази ключова позиция по традиция се извършва лично от водача на страната. През март 2013 г. той е видян да присъства на среднощна среща, свикана от Ким, за да разпореди на ракетните части да са в "готовност" да нападнат военни бази на САЩ и Южна Корея, след като американски стратегически бомбардировач е прелетял над Южна Корея. През февруари 2016 г. по неизяснени причини той е за кратко понижен до заместник-началник на генщаба и от четири- на тризвезден генерал. Представители на южнокорейското разузнаване казаха, че той е бил екзекутиран за корупция и злоупотреба с власт, само че три месеца по-късно той се появи на голямо партийно събрание като кандидат за Политбюро. 

Относително неизвестният Но Гуан Чхол, 62-годишният нов министър на отбраната, преди това е оглавявал Втората икономическа комисия, която наблюдава отбранителната промишленост, вкл. ядрените и ракетните програми.

"Това е мястото, където пращаш някого, на когото имаш доверие", казва Хонг Мин, шеф на отдела за севернокорейски проучвания към държавния Корейски институт за национално обединение в Сеул. "Но е човек, който през ерата на Ким е изпъкнал като предприемчив и доверен съветник. Изобщо не е странно, ако стане министър на отбраната". БТА.

Мъж, помагал на Пелов: Насочи пистолет срещу мен и каза да си мълча

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901254

Мъж, помагал на Пелов: Насочи пистолет срещу мен и каза да си мълчаВладимир Пелов насочи пистолет срещу мен и нямах избор освен да си мълча за местонахождението му. Това разказва пред bTV свидетел на укриването на Владимир Пелов.  „Той ми каза, че всяка събота между два и три часа трябва да бъда там, заплаши ме. Каза ми да ходя всяка събота да пазарувам страшно много неща, за 200-300 лв.

Фрогоко: Прокурор, спрял дело срещу Пеевски, чете обвинителния акт по делото КТБ

https://frognews.bg/novini/frogoko-prokuror-sprial-delo-sreshtu-peevski-chete-obvinitelniia-akt-deloto-ktb.html

Прокурор Димитър Франтишек, който стана известен със спирането на дело срещу депутата Делян Пеевски, и който нападна дете в училищна лавка миналата година, взе участие в процеса за фалита на КТБ.

Фрогоко: Прокурор, спрял дело срещу Пеевски, чете обвинителния акт по делото КТБ

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/frogoko-prokuror-sprial-delo-sreshtu-peevski-chete-obvinitelniia-akt-deloto-ktb.html

Прокурор Димитър Франтишек, който стана известен със спирането на дело срещу депутата Делян Пеевски, и който нападна дете в училищна лавка миналата година, взе участие в процеса за фалита на КТБ.

Емигрантите са пратили в България над 107 млн. евро само за март

http://www.moreto.net/novini.php?n=375534

Само за март българите, които работят и живеят зад граница, са изпратили на семействата си тук малко над 107,6 млн. евро. За сравнение, през третия месец na 2017 г. постъпленията са били 106,2 млн. евро. Това показва справка в данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от Българската народна банка (БНБ).

Кубрат Пулев ще си търси нов съперник

https://www.24chasa.bg/sport/article/6901255

Кубрат Пулев ще си търси нов съперник
Очакваният мач между Кубрат Пулев и Дилиън Уайт няма да се състои. Англичанинът е предпочел да се изправи срещу бившия световен шампион на Световната боксова организация Джоузеф Паркър на 28 юли в зала О2 в Лондон. Новината обявиха от мениджърската агенция на Уайт “Мачрум”. Дуелът между Пулев и Уайт трябваше да бъде за статута на официален

Втори ден на протести срещу “коалиция „Кражба“ между БСП и ГЕРБ”

https://www.mediapool.bg/vtori-den-na-protesti-sreshtu-koalitsiya-krazhba-mezhdu-bsp-i-gerb-news279977.html

За втори пореден ден над 150 души се събраха пред парламента преди началото на пленарния ден в знак на протест срещу намеренията на управляващите и опозицията от БСП да бъде рестартиран проектът АЕЦ “Белене”.   С викове "Оставка" и "Долу коалиция "Кражба" между ГЕРБ и БСП" те посрещнаха народните представители, които започнаха работа в четвъртък с обсъждане на проект за решение за размразяване на строеж на втора ядрена централа.   Акцията, както и в сряда, бе инициирана от обединението "Демократична България", в което влизат "Да, България", ДСБ и "Зелените".   Лидерите на партиите водеха протеста, който започна пред паметника "Цар Освободител" и след това се премести пред служебния вход на парламента малко след старта на заседанието в 9 ч. Там те посрещаха парламентаристите с викове “Оставка”.   Обединението е пресметнало, че АЕЦ "Белене" ще струва по около 7000 лв. на всеки българин.   Протестиращите припомниха, че решението на правителството за рестарт на АЕЦ "Белене" е обжалвано във Върховния административен съд. Те настояха, че не може да има решение за размразяване на проекта преди произнасянето на магистратите.   "Всичко се прави заради Путин. Истината лъсва", обяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Според него премиерът Бойко Борисов се страхува от руската агентура у нас и се държи като Борис III - "Винаги с Германия, никога срещу Русия".   Лидерът на "Да, България" Христо Иванов изтъкна, че извънпарламентарните сили ще продължават да се съпротивляват срещу решението и няма да позволят рестартирането на проекта да се случи.   Пред парламента бяха дошли и хора от Никопол, които обявиха, че регионът е против проекта.   Към тях се обърна бившият депутат от РБ Петър Славов: “Колко ще струва хранилището за депозиране на ядрени отпадъци? Кое българско село ще гласува на референдум да поеме ядрени отпадъци? Колко точно ще струва целият проект? Вътре тези неща няма да ги чуете, само ще чуете как се карат кой колко ще открадне”.   В края на демонстрацията организаторите обявиха, че ще има още протести пред Министерския съвет, тъй като парламентът бил само гумен печат.

Размисли по българската периферия

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/07/3191200_razmisli_po_bulgarskata_periferiia/?ref=rss


<br />Напоследък пак изпаднахме в географско самосъзерцание. Къде наистина сме и защо сме тук, а не другаде, точно в този юго – (източен или западен – според гледната точка) ъгъл на Европа, където дори нещо да върви, комай не е съвсем така, както трябва.<br /><br />Изобщо част от Запада ли сме, или сме изначално на Изток: Западът на Изтока или Изтокът на Запада и така до безкрайност; дебат, който се води от памтивека. Само със смяна на центъра, в чиято периферия...

Огнеборци са спасили жена в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901250

Огнеборци са спасили жена в СилистраОгнеборци са спасили шейсет и пет годишна жена от пожар в Силистра, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Със стълба пожарникарите са се добрали до третия етаж на жилищен блок, където е възникнал пожарът и го загасили. Сигналът за запалването на балкона на жилището бил получен в 00.16 часа на 7 юни.

И Комисията за защита от дискриминация ще проверява плажовете през лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901245

И Комисията за защита от дискриминация ще проверява плажовете през лятотоПрез това лято Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ ще проверява и плажовете, каза днес във Варна председателят на институцията Ана Джумалиева. По думите й целта е да се види дали ивиците за достъпни за хора с увреждания. Джумалиева допълни, че в рамките на националната кампания "Достъпна България" КЗД провежда в цялата страна изследване на

Парламентът даде мандат да се търси стратегически инвеститор за АЕЦ ”Белене”

https://frognews.bg/novini/parlamentat-dade-mandat-tarsi-strategicheski-investitor-aets-belene.html

Парламентът препотвърди решението на Комисията по енергетика и даде мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да търси стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Километричната опашка на ГКПП „Кулата“ изнерви водачите!

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%ba%d0%bf%d0%bf-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Километрични опашки от камиони отново се заформиха на ГКПП-Кулата-Промахон. Изнервени шофьори сигнализираха, че колоната от товарни автомобили на Кулата е близо 10 км.

От пресцентъра на Гранична полиция признаха за струпването на тирове и интензивния трафик. „Наистина има струпване на камиони, но няма проблем в информационната система на Гранична полиция“, заяви Лора Любенова от пресцентъра на Гранична полиция, която ни насочи към Агенция Митници.

Александър Стамболийски, председател на Съюза на българските транспортни работници, заяви за Дарик, че над 3 километра е опашката и от гръцка страна. Според него причината за образуването на опашки е в засиления фискален контрол от страна на гръцките власти.

„Никой до момента не ни е дал официална информация защо има такова огромно струпване на камиони“, уточни Стамболийски. Той допълни, че ако проблемите на граничния пункт продължат, превозвачите ще обмислят протестни действия.

Преди десетина дни шофьори се оплакаха, че им се налага да чакат с часове в летните жеги, за да преминат през граничния пункт. На 1 юни пък от МВР предупредиха, че преминаването през ГКПП Кулата–Промахон ще бъде затруднено около месец заради ремонт на гръцкия пункт. От там посъветваха пътуващите, при възможност, да избират други гранични пунктове от и за Гърция, пише дарик.

От гръцка страна е затворено крайното дясно трасе на изход от България. Проверките на гранични екипи се извършват на 4 работни места, но поради изкопни работи в района на граничния мост движението е изключително затруднено.

За временна организация са поставени пътни знаци и конуси. По данни на гръцката полиция, ремонтът ще продължи около един месец.

Според Александър Стамболийски, днешните опашки на ГКПП-Кулата-Прамохон обаче не са заради ремонта на гръцкия пункт.

Материалът Километричната опашка на ГКПП „Кулата“ изнерви водачите! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Брус Спрингстийн ще пее на церемонията за наградите "Тони"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6901232

Брус Спрингстийн ще пее на церемонията 
за наградите "Тони"
Легендарният американски музикант Брус Спрингстийн, известен с прякора Боса, ще бъде сред изпълнителите на предстоящата церемония за престижните театрални награди "Тони", съобщи ЮПИ, позовавайки се на телевизия Си Би Ес. Повече подробности около участието на 68-годишния Спрингстийн, който миналата година дебютира на Бродуей, не се съобщават.

Парламентът даде мандат на кабинета да търси инвеститор за АЕЦ "Белене"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/parlamentyt-dade-mandat-na-kabineta-da-tyrsi-investitor-za-aec-belene-262499/

Депутатите отхвърлиха проекторешението на БСП за отмяна на мораториума върху строежа на втора атомна централа

Разбиха престъпна група за трафик на хора, основно изнасяла момичета за проституция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901230

Разбиха престъпна група за трафик на хора, 
основно изнасяла момичета за проституцияРазбиха престъпна група за трафик на хора, която основно изнасяла момичета за проституция, информира МВР. Служители на ГДБОП от отдел „Трансгранична престъпност“, сектор „Трафик на хора“ и френските им колеги прекратиха дейността на организирана престъпна група , занимавала се с набиране, транспорт и експлоатация на хора за сексуални услуги.

Едно кафе лате с Ким, моля!

http://clubz.bg/68847-edno_kafe_late_s_kim_molq

Заради ракетните изпитания, ядрените заплахи и безмилостното унищожаване на противници образът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун досега зловещо тегнеше над Юга. В последно време обаче посетителите на кафене в централната част на Южна Корея виждат как ликът на Ким Трети ги гледа от чашите им с кафе.

След като през април Ким, широко усмихнат, се срещна с южнокорейския президент Мун Дже Ин, в кафенето "Ин енд аут" в град Чонджу (на три часа път от столицата Сеул в южна посока) се сервират латета с лицата на двамата лидери, изрисувани върху пяната от мляко.

В заведението има и надпис, че на клиентите се предлага възможност да се снимат и след това лицето им да бъде изрисувано върху пяната редом до тези на Мун и Ким.

"Гледах по телевизията междукорейската среща и бях много впечатлен", каза собственикът на кафенето... Ким Чен Ир, който по случайност се казва по същия начин като бащата на Ким Чен Ун.

"Заведението ми се казва "In and Out" (на английски "Вътре и вън") и направих латето, молейки се за мир, с надеждата някой ден да можем от Южна Корея да ходим до Северна и да се връщаме."

Няма много други стопански обекти, които да рискуват да използват образа на Ким, но след срещата на върха през април, на която Ким се показа като приветлив млад човек, все повече южнокорейци променят отношението си към този лидер, заплашвал преди това да унищожи Сеул.

След като дойде на власт през 2011 г., Ким сипеше нападки срещу Южна Корея и нейното ръководство, но беше и обвиняван, че е наредил убийствата на чичо си и своя полубрат, както и на десетки функционери, заподозрени в нелоялност.

Според публикувано на 1 юни проучване на "Галъп Корея" добронамереното отношение към Ким сред южнокорейците е нараснало от 10 процента през март до 31 процента през май. Предишно изследване на същата социологическа агенция, направено след срещата през април, сочеше, че след нея 65 на сто от запитаните вече са имали по-положително мнение за Ким.

В навечерието на срещата на върха следващата седмица с президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур популярността на севернокорейския лидер в Южна Корея вероятно се е повишила още повече.

На втората междукорейска среща на върха през май Мун каза на Ким, че севернокорейският лидер "в последно време се е сдобил с доста голяма популярност в Южна Корея", на което Ким отвърна:

"Това е облекчение."

В миналото южнокорейските власти блокираха някои страници в интернет и арестуваха, дори подлагаха на съдебно преследване граждани по силата на закон, забраняващ "възхваляването, подпомагането и пропагандирането" на дейността на севернокорейските институции.

През 2013 г. по този закон са арестувани над 100 души, макар че според спонсорираната от американското правителство организация "Фрийдъм хаус" миналата година този брой е спаднал на седем.

Поради тази причина, както и заради репутацията на Ким, много стопански обекти може да се замислят, преди да се опитват да печелят от подобни моди.

Но в сеулския фитнес и кикбокс клуб "Джим 88" от две години се използва портрет на Ким, макар и по не особено ласкателен начин.

"Трябва да свалиш няколко килограма", пише на рекламния транспарант на клуба, на който има снимка на пълничкия севернокорейски лидер, застанал до жена по бикини.

Треньор в клуба, който пожела анонимност, заяви, че въпреки закона и отношението към Ким, досега към клуба не е имало критики заради транспаранта. 

Според анализаторите при последните си публични прояви Ким е положил особени усилия да премахне враждебността. Консултантът по пиар Пак Юн Сил заяви, че севернокорейският лидер "се е възползвал по най-ефективния начин от силата на усмивката на междукорейската среща на върха".

Ким Чен Ун "стратегически избра да покаже, че въз основа на взаимното доверие психологически вече се чувства по-близък с Мун", посочи тя.

Не всички на Юг се радват на по-положителния образ на Ким.

Севернокорейският лидер е "демон", каза Ким Сан Джин, бивш южнокорейски военнослужещ, протестиращ срещу Севера.

Южнокорейското правителство и преса "заблуждават гражданите" и наблягат само на приятната страна на Ким, само и само да се състои американско-севернокорейската среща на върха и да се разиграе "някакво фалшиво шоу за мир", заяви той.

В кафенето си в Чонджу Ким Чен Ир каза, че някои антикомунистически настроени хора са се оплакали от тематичното лате с лика на Ким Чен Ун. Като цяло обаче отзивите били положителни и всеки ден по около 20 души идвали, специално за да пият лате с лика на Ким.

Как изглежда варненският плаж преди туристите (снимки)

http://budnavarna.bg/35009-kak-izglezhda-varnenskiyat-plazh-predi-turistite-snimki/

Плажът през топлите месеци в годината изглежда почти по един и същи начин – освен солено и синьо море, паралелното море от народ е навсякъде. Плажуващи хора, глъч на деца, шапки, чадъри, клаксони, музика, капанчета, риба, биричка и оживление. „Тооопла млечна царевичка моля!“ Шум. Не така изглежда брегът в малкото облачни, но топли делнични дни на варненския бряг през юни обаче. Блиц-разходка ще ви предаде част от спокойствието на ласкавия юнски ден.

Към безкрая

 

Безметежност

 

Игра

Грижа за чист пясък

Детство

Още хладничка вода – 21 градуса не са много

С мама на плаж

Спасителите са в готовност

Закуска преди работа

Влизането в морската вода през юни става бавно

Атракция на много колела

 

Спасителите все още скучаят

източник: Черно море

 

Материалът Как изглежда варненският плаж преди туристите (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Парламентът възроди проекта АЕЦ "Белене"

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/07/3191089_parlamentut_vuzloji_na_energiiniia_ministur_da_tursi/?ref=rss


Със 172 гласа на народните представители парламентът възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция чрез отделяне на активите...

Путин: Движим се в правилната посока

http://www.cross.bg/pytin-zayavi-posochi-1576357.html

/КРОСС/ Движим се  в правилната посока, каза руският президент Владимир Путин в традиционната пряка линия която се излъчва в момента по няколко руски телевизии. Руският държавният глава заяви, че икономическата обстановка е добра и посочи, че преките инвестиции са се увеличили с 4,4%. "Това е много добър показател", поясни той. "Ние отбелязваме ръст на износа на машини и оборудване и селскостопанска продукция", посочи още Путин. Путин също заяви, че на общодържавно ниво не се предвижда увеличваане на данъчното облагане. На въпрос на жител от родния му град Санкт Петербург за цените на горивата , които се повишиха през последно време, държавният глава заяви, че антимонополната служба е започнала разследване. "Това бе грешка", допълни президентът. Относно правителството на  Медведев, Путин заяви, че е обмислял голяма промяна във федералния кабинет. "Такива радикални реформи щяха да ни отнемат две години. Време, каквото нямаме. Ето защо аз реших запазя ядрото на правителството, но и да му влея нова кръв", каза още президентът, който назначава органа на изпълнителната власт.

Турският вицепремиер Шимшек увери, че централната банка ще остане независима

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901233

Турският вицепремиер Шимшек увери, 
че централната банка ще остане независимаТурският вицепремиер Мехмет Шимшек увери, че централната банка ще остане независима, след като коментари на президента Реджеп Тайип Ердоган за намеса в паричната политика обезпокоиха инвеститорите и се отразиха негативно на лирата, съобщава ДПА, цитирана от БТА.  Централната банка ще остане независима. Точка, каза Шимшек в интервю за германския в.

Mистерията на българските гласове става БГ Посланик на 2018

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6901241

Mистерията на българските гласове става БГ Посланик на 2018Васил Найденов се качва на сцената в Благоевград за специално изпълнение На 16 юни (събота) в Благоевград - първия град в България, обявен за град-посланик на българската музика, ще се проведат 16-тите Годишни Музикални Награди на БГ Радио. Както всяка година, на най-авторитетната и устойчива музикална церемония в България, се връчват статуетки,

100 филолози от 5 държави се включват в международна конференция във Великотърновския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/6901195

100 филолози от 5 държави се включват
в международна конференция във Великотърновския университет100 участници от 10 български академични институции и от 10 университета от 5 други държави пристигат във Велико Търново за ежегодната международна конференция „Езици, култури, комуникации“, организирана от Филологическия факултет на ВТУ. Конференцията, която се открива утре, е посветена и на 55-годишнината от създаването на Факултета.

Можело, значи: Регистрирането на кола стана фасулска работа

https://petel.bg/Mozhelo--znachi--Registriraneto-na-kola-stana-fasulska-rabota__268124

Снимка: marica.bg Сигурно всеки пловдивчанин си спомня как допреди година за регистрация на автомобил в КАТ се чакаше не часове, а по няколко...

Шофьор на автобус 93 нападна пловдивчанка! Жената просто задала въпрос

https://petel.bg/SHofor-na-avtobus-93-napadna-plovdivchanka--ZHenata-prosto-zadala-vapros__268123

Снимка: TrafficNews.bg Разтреперана от възмущение пловдивчанка ни се обади, за да сподели преживяванията си в един автобус от градската мрежа, ...

Около 3.19 млн. евро на ден пращат българските емигранти у нас

https://petel.bg/Okolo-3-19-mln--evro-na-den-prashhat-balgarskite-emigranti-u-nas__268121

Това показват данните на Българската народна банка, пише profit.bg. Това прави средно по 3.19 млн. евро на ден, влизащи у нас под формата на пари...

Сдружения: Томислав Дончев да се разграничи от съпругата си или да подаде оставка

https://petel.bg/Sdruzheniya--Tomislav-Donchev-da-se-razgranichi-ot-saprugata-si-ili-da-podade-ostavka__268120

Снимка Булфото, архив Сдружението за защита на правата на човека и насърчаването на равните права на ромите "Дром", Българският хелзинкс...

Задържаха 30-годишен мъж във Варна, насилвал и тормозил жена в продължение на 5 дни

https://petel.bg/Zadarzhaha-30-godishen-mazh-vav-Varna--nasilval-i-tormozil-zhena-v-prodalzhenie-na-5-dni__268128

 При проведени процесуално – следствени действия и оперативно –издирвателни дейности във връзка с досъдебно производство, е установен...

Децата на Черно море паднаха от ДИТ с 2:5 в София

https://petel.bg/Detsata-na-CHerno-more-padnaha-ot-DIT-s-2-5-v-Sofiya-__268127

Снимки: viasport.bg Отборът на ДИТ победи Черно море с 5:2 в първи осминафинален мач от държавното първенство по футбол за деца, родени през 2003 ...

Чyждeнцитe бъpзaт дa ĸyпyвaт жилищa в Hoвa Зeлaндия, дoĸaтo вce oщe мoгaт

https://petel.bg/CHyzhdentsite-bapzat-da---ypyvat-zhilishha-v-Hova-Zelandiya--do--ato-vce-oshhe-mogat__268126

Снимка: iStock Чyждитe инвecтитopи ce cъcтeзaвaт дa ĸyпyвaт жилищa в Hoвa Зeлaндия пpeди дa влязaт в cилa пpaвилaтa, ĸoитo oгpaничaвaт пpoдaжбитe нa имoти нa чyждeнц...

Дъщерята на застреляния Пелов роди ден след убийството му

https://petel.bg/Dashheryata-na-zastrelyaniya-Pelov-rodi-den-sled-ubiystvoto-mu__268125

Ден след убийството на избягалия затворник Васил Пелов, дъщеря му Вероника роди третото си дете, твърди BLife, като се позовава на свои източ...

Мълния запали къща в плевенското село Стежерово

https://www.24chasa.bg/region/article/6901220

Мълния запали къща в плевенското село Стежерово Мълния е запалила къща в плевенското село Стежерово. Пожарът е угасен от огнеборци от гр. Левски, съобщиха от ОД на МВР в Плевен. Снощи, към 18.50 часа, в оперативния център при Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Плевен е съобщено за пожар на покрив на къща в село Стежерово.

Седем контроли играе "Черно море" в предсезонната подготовка

http://www.moreto.net/novini.php?n=375512

Отборът на Черно море ще изиграе седем контролни срещи по време на предсезонната подготовка, съобщиха от пресслужбата на “моряците”. Първият съперник на варненци е тимът на Черноморец Балчик. Спарингът е на 22 юни. Ден по-късно отборът заминава на лагер в Банско.

Няма да има мач Пулев - Уайт

http://www.cross.bg/yaiit-pylev-tryabvashe-1576356.html

/КРОСС/ Мач между Кубрат Пулев и Дилиън Уайт няма да има, става ясно от съобщение на мениджъра на британеца Еди Хърн. Уайт е предпочел да се изправи срещу бившия световен шампион на Световната боксова организация Джоузеф Паркър на 28 юли в "О2 Арена" в Лондон.  Преди по-малко от месец Кобрата обяви, че е спечелил търга за провеждане на мач с Уайт.                     Двамата трябваше да излъчат официален претендент за пояса на Антъни Джошуа на Международната боксова федерация (IBF), а двубоят по всяка вероятност щеше да се състои на 18 август на Националния стадион "Васил Левски" в София. Пулев не се е боксирал от 28 aприл 2017 г., когато спечели по точки срещу американския ветеран Кевин Джонсън в София и постигна 25-ата си победа от 26 мача като професионалист. През април той заяви, че планира да се завърне на ринга с мач на американска земя в края на май или началото на юни. Кубрат вече пропусна една възможност да се изправи срещу Антъни Джошуа. Двамата трябваше да се боксират в Кардиф на 28 октомври за световните титли на IBF, IBO и WBA, но българинът се отказа заради контузия. Вместо него на ринга се качи камерунецът Карлос Такам. Все още няма информация дали Пулев ще се бие със следващия в листата на IBF - Александър Димитренко, за да бъде излъчен претендент за титлата

Предстоят обществените поръчки за проектиране и изграждане на АМ "Струма" през дефилето

https://www.actualno.com/society/predstojat-obshtestvenite-porychki-za-proektirane-i-izgrajdane-na-am-struma-prez-defileto-news_678507.html

Предстои стартиране на тръжните процедури за избор на изпълнители за проектиране, строителство и за надзор на най-сложния участък от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, каза инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред БНТ. Той припомни, че на 23 май Върховният административен съд е отхвърлил постъпилите жалби, с което е потвърдил Доклада за оценка на въздействието на околната среда и предложения източен вари

Депутатите дадоха зелена светлина за АЕЦ Белене

https://offnews.bg//politika/deputatite-dadoha-zelena-svetlina-za-aetc-belene-682151.html

Депутатите приеха решение, даващо възможност за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", за който ще се търси инвеститор. Против гласува единствено парламентарната група на ДПС.

За размразяването на строителството на централата бяха предложени две проекторешения - едно на управляващото мнозинство и едно на социалистите. Те почти изцяло се припокриват. Мнозинството в парламента обаче прие проекта на ГЕРБ и "Обединените патриоти" и отхвърли този на БСП.

С днешното си решение депутатите "препоръчаха" на Министерския съвет да отмени решението си от 2012 година, с което беше наложен мораториум над строежа на втора атомна електроцентрала. Така кабинетът може да отмени решението когато и ако реши. Това беше и разликата между проектите на ГЕРБ и на БСП. Социалистите искаха Народното събрание още днес да отмени мораториума.

"Днес нищо не рестартираме, просто даваме мандат следващите пет месеца за проучване какъв би бил инвеститорският интерес", каза по време на дебата депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

"Поканихме премиера Бойко Борисов с ясната цел не да дойде тук, за да го унижим, а да разясни на народните представители какво се случи в Москва, какви договорености има, или - ако няма никакви договорености. Премиера го няма, затова за мен този дебат е подвеждане на Народното събрание. Няма воля, това е игра, колеги", коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

До 31 октомври тази година министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще трябва да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Освен това тя ще трябва периодично да информира депутатите за предприетите действия и конкретните резултати от водените преговори.

Парламентът възложи на министъра да търси възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" "съвместно със стратегически инвеститор и на пазарен принцип" и това трябва да стане без държавни гаранции, без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гаранция на инвестицията. В проекта на социалистите няма поставени такива условия.

По време на дебатите "Обединените патриоти" обвиниха ДПС, че са против предложенията, защото защитават турски национални интереси. А от партията на Карадайъ отговориха, че защитават само българските.

"Това решение изразява недоверие към министъра на енергетиката. Така се връзват се ръцете на кабинета в преговорния процес. Преговорите няма да ги водя аз или Таско Ерменков, а правителството. На него ли нямате доверие? Поставяте пред невъзможност проектът да бъде реализиран. Да не се отмени решението на парламента от 2012 година е лицемерие", каза социалистът Таско Ерменков.

От ГЕРБ отговориха на обвиненията, като подчертаха, че проектът за решението е бил написан на базата на доклад на енергийния министър.

"Не е въпрос на недоверие към правителството. Тези решения остават за бъдещето, от тях ще се ръководят и следващите правителства. Така даваме сигурност на бъдещите инвеститори, че Народното събрание подкрепя изграждането на проекта", коментира депутатът от "Обедините патриоти" Искрен Веселинов.

За година употребата на найлонови торбички в Германия е намаляла с една трета

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/07/3191202_za_godina_upotrebata_na_nailonovi_torbichki_v/?ref=rss


Германците използват много по-малко найлонови торбички, отколкото преди, според доклада на института за маркетингови изследвания в областта на опаковките, цитиран от ДПА.<br /><br />През 2017 година използваните найлонови торбички са били с 1.3 милиарда по-малко спрямо 2016 година, което е спад с повече от една трета, се посочва в доклада на института.<br /><br />Средностатистическият германец е използвал 29 найлонови торбички за 12-те месеца на 2017 година, което е общо...

Всички в парламента без ДПС "за" да се строи АЕЦ "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901217

Всички в парламента без ДПС "за" да се строи АЕЦ "Белене"Политическите сили в парламента без ДПС изразиха подкрепа за предприемането на действия за изграждане на АЕЦ "Белене". Повече от два часа депутатите обсъждат две проекторешения - едното, внесено от "БСП за България", за отмяна на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене", и другото, на управляващите - за възобновяване на действията по

Фолклор на викингите и римска сватба на античния фест "Орел на Дунава" в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6901136

Фолклор на викингите и римска сватба
на античния фест "Орел на Дунава" в СвищовЧетиринадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 8-ми до 10-ти юни 2018 г. и ще включва над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България. Сред групите, заявили участие в ХIV Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа, Gruppo Storico Romano от Рим, Италия,

Как да разпознаем нарцисите?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-da-razpoznaem-narcisite-2102037

Нарцисистите често се прикриват, защото използват и манипулират околните. Достатъчно е човек да погледне веждите обаче, за да ги разпознае, твърдят канадски психолози, цитирани от Сайънс алърт.

Веждите на нарцисистите са отличителни - по-тъмни, по-пл

Десислава Иванчева: СРС-тата по делото срещу мен са подменени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/desislava-ivancheva-srs-tata-po-deloto-sreshtu-men-sa-podmeneni-2102045

СРС-тата по делото срещу кмета на район ,,Младост'' Десислава Иванчева били подменяни от прокуратурата. Такива твърдения направи самата Иванчева преди днешното съдебно заседание.

СЛЕД СТРЕЛБАТА В „СЛЪНЧЕВ БРЯГ”: 22-годишната Симона излезе от кома

http://nakratko.bg/category/58/160622/


22-годишната Симона Тодорова, която беше простреляна при стрелба в „Слънчев бряг”, вече диша самостоятелно. Рано тази сутрин тя е била изведена от медикаментозната кома.

Евакуираха Роби Уилямс и жена му от горящ хотел

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/evakuiraha-robi-uiliams-i-zhena-mu-ot-goriasht-hotel-6083166

Певецът и половинката му актрисата Айда Фийлд били сред гостите на 5-звездния хотел "Мандарин Ориентъл", когато избухнал пожарът

Решено: Пак започваме АЕЦ "Белене", районът бил не по-сеизмичен от Япония

https://www.actualno.com/business/resheno-pak-zapochvame-aec-belene-rajonyt-bil-ne-po-seizmichen-ot-japonija-news_678458.html

Проектът АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред, след като Народното събрание официално вдигна мораториума, наложен през 2012 година. Решението беше взето със 172 гласа "за", 14 "против" и 2 "въздържал се". Съгласно предложението на управляващите, начело с ГЕРБ, кабинетът има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Според приетите текстове реализацията на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции

Гранични полицаи от летище София на съд, пускали мигранти срещу хиляди евро

https://offnews.bg//temida/granichni-politcai-ot-letishte-sofia-na-sad-puskali-migranti-sreshtu-682170.html

Специализираната прокуратура предаде на съд трима гранични полицаи от аерогара София, двама от които началници на смяна. 

Те, заедно с двама легално пребиваващи в България граждани на Бангладеш, бяха задържани в края на февруари 2017 г. и обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно пропускане в страната на мигранти през ГКПП, с цел отпътуване към Западна Европа. 

В хода на досъдебното производство на Специализирана прокуратура бе установено, че от септември 2016 г. те осигурявали преминаването през ГКПП на аерогарата на граждани от Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан срещу 6000 до 10 000 евро на човек. Мигрантите пристигали от Кипър, като крайната им дестинация били страни от Западна Европа.

Двамата чужденци в групата имали сериозни контакти сред кипърската емигрантската общност. Чрез тях те набирали кандидати от островната държава и осигурявали информация за тях, в т.ч. снимки и копия на лични документи, датите на полетите на пристигащите, инструктирали ги на кое гише на „Гранична полиция“ трябва да се явят, за да не бъдат подложени на подробна проверка и върнати обратно.

От 2015 г. лицата от посочените страни следва да представят на граничните власти покани, обратен билет, средства, както да посочат повода за посещението си в България. Решението за влизане на такъв пътник взимал лично началникът на смяната. 
Чужденците в групата първо обсъдили схемата за лесна печалба с инспектор от ГКПП на летището. Той пък уговорил в нея да се включат и двама началници на смени. Така групата започнала да действа през септември 2016 г.

След като преминели през ГКПП, пристигащите от Кипър били посрещани от двамата бангладешци и настанявани в хотел, в квартири или в апартамента на единия от тях. После, срещу допълнително заплащане, им било оказвано съдействие за незаконното им преминаване в Сърбия на път за Германия, Холандия и други западноевропейски държави.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.

Оставиха в ареста мъжа, който оскверни българския трибагреник

https://offnews.bg//temida/ostaviha-v-aresta-mazha-kojto-oskverni-balgarskia-tribagrenik-682173.html

Специализираният наказателен съд остави в ареста собственика на сайта „Гласът на Стара Загора“, който на 29 май 2018 г. опетни българският национален трибагреник в близост Съдебна палата в София. Случаят е от 2 юни 2018 г., когато Михаил Михайлов разпространи клип с гаврата и с други свои непристойни действия в интернет. 

В деня на публикуването Специализираната прокуратура се е самосезирала и образува досъдебно производство. Със съдействието на органите на МВР извършителят бе задържан в Стара Загора за 24 часа и му бяха повдигнати обвинения за престъпление срещу Републиката и за хулиганство с изключителен цинизъм и дързост.

Съдът уважи искането на Специализираната прокуратура за задържане заради наличие на опасност да извърши друго престъпление.

Макар видеото да е публикувано на 2 юни, то е заснето на 29 май пред столичната Съдебна палата, рано сутринта.

След незабавна реакция на ГДБОП, ГДНП, СДВР и Специализирана прокуратура, лицето е задържано в Стара Загора за срок от 24 часа. Предстои да му бъдат повдигнати две обвинения от Специализираната прокуратура.

До 34 градуса утре, ще бъде облачно, но без валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6901190

До 34 градуса утре, ще бъде облачно, но без валежиАтмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб източен, в Източна България - умерен югоизточен вятър.

Тръмп: Мелания прекара малко премеждие и вече се чувства чудесно

https://www.mediapool.bg/tramp-melaniya-prekara-malko-premezhdie-i-veche-se-chuvstva-chudesno-news279976.html

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп "се чувства чудесно", каза президентът Доналд Тръмп снощи, докато съпругата му седеше редом с него по време на брифинг, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.    Това бе първата публична медийна поява на 48-годишната Мелания след бъбречната операция, която тя претърпя на 14 май. Отсъствието й от публичен взор още от няколко дни преди операцията породи спекулации къде е първата дама.    "Тя преодоля малко премеждие, но вече се чувства чудесно", каза президентът, представяйки я като "нашата славна първа дама". "Хората те обичат, благодаря ти, мила моя", добави той.    Брифингът, на който тя седна редом до съпруга си, бе посветен на плановете на Федералната агенция за извънредните ситуации по подготовка за предстоящия сезон на тропическите бури.    По-рано днес президентът се оплака в Туитър, че медийните спекулации по повод отсъствието на съпругата му са били "толкова несправедливи и злобарски".    "По време на следоперационното възстановяване писаха какво ли не - че тя е едва ли не на смъртно легло, че си е правила фейслифтинг, че е напуснала Белия дом (т.е. мене) и е заминала за Ню Йорк или Вирджиния, или че е била малтретирана. Всичко това са фалшиви новини, а тя се чувства наистина добре!!", подчерта президентът в Туитър. 

Започна пряката линия на Путин - за 12-и път (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901177

Започна пряката линия на Путин - за 12-и път (На живо)Президентът на Русия отговаря в пряк ефир на въпроси на избиратели. Броят на въпросите към президента е достигнал 2 милиона, предаде ТАСС. За Владимир Путин това е първата "пряка линия" от новия му шестгодишен мандат на висшия пост и 16-ата от 2001 г. насам. До момента той е участвал в предаването 11 пъти като президент и 4 пъти като премиер.

Бой и стрелба между ромски фамилии в Кюстендил: трима са ранени, двама - в ареста

https://offnews.bg//112/boj-i-strelba-mezhdu-romski-familii-v-kiustendil-trima-sa-raneni-dva-682172.html

Трима души са ранени, а двама - в ареста, след конфликт в ромския квартал на Кюстендил. Спорът избухнал между членове на две фамилии, съобщава Дарик.

Инцидентът е станал около 23.00 ч. в сряда. Произведени били и изстрели с огнестрелно оръжие.

Задържаните са двама млади мъже - на 21 и 24 години.

Пострадали са мъж, жена и 14-годишно дете. Мъжът, участвал в сбиването, е с наранявания от нож. Жената е с огнестрелна рана в рамото. Тя е 65-годишна и била ранена случайно, докато вървяла към дома си.

Детето е с рана на главата. То също се озовало в района на сбиването, докато карало колело.

По първоначални опасност за живота на пострадалите няма.

По непотвърдена информация повод за напрежението била демонстрация с нов автомобил и размяна на реплики в центъра на кв. „Изток”.

БВП на един зает се увеличава с 2.3 % през първото тримесечие на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901187

БВП на един зает се увеличава с 2.3 % през първото тримесечие на годинатаПо предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 г. БВП на един зает се увеличава с 2.3 на сто в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Заетите в икономиката са 3 439.0 хил., а общият брой отработени часове е 1 393.4 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през първото

Нови цени на билетите за Волейболната лига на нациите във Варна

https://www.24chasa.bg/sport/article/6901163

Нови цени на билетите за Волейболната лига на нациите във ВарнаРъководството на Българската федерация по волейбол изпрати официално обръщение към феновете, в което обясни, че няма контрол върху избора на телевизия за излъчването на мачовете от Волейболната лига на нациите, но взема мерки по темата, върху която има контрол - цените на билетите за предстоящите мачове на мъжкия национален отбор във Варна.

Цените на парното и топлата вода за следващото тримесечие ще се повишат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901155

Цените на парното и топлата вода за следващото тримесечие ще се повишатЦените на парното и топлата вода за следващото тримесечие, които ще важат от 1 юли, ще се повишат, но все още не е ясно с колко точно. Причина за това е, че след днешното обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прогнозните цени за парното и топлата вода могат да се променят, предаде БТА.

Сопраното Ина Кънчева & пианистът Людмил Ангелов с нов студиен проект

https://www.avtora.com/sopranoto-ina-kancheva-pianistat-liudmil-angelov-s-nov-studi/

След успеха на спектакъла Духът на Дивата и концерта с танго песни Ина Кънчева и Людмил Ангелов продължат да търсят вдъхновение в зоната между операта и популярната музика. Още повече че двамата споделят обща музикална страст – джаза. За предстоящия проект се спират на мюзикъла и започват да изследват различен репертоар, посветен на любовта, и някои от най-популярните и обичани кабаретни творби. Месеци наред преслушват произведения от различни композитори, като финалната селекция става все по-трудна. И въпреки че първоначално се спират на творби от Шонберг, Бритън, Пуленк и други европейски композитори, накрая двамата решават да включват в албума предимно

Ще има ли достатъчно спасители по морето?

http://www.moreto.net/novini.php?n=375524

Над 4500 спасители за море и открити водни площи и около 10 000 спасители за басейни са обучени през последните десет години, заяви Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на Българския червен кръст при откриването на традиционната Седмица на водното спасяване.

НСИ: Ускоряване на икономическия растеж на България до 3,6% през първото тримесечие на годината

http://www.cross.bg/godina-trimesechie-leva-1576355.html

/КРОСС/ Брутният вътрешен продукт на България се повиши през първото тримесечие на 2018 година с 0,7% спрямо последните три месеца на 2017 година и нарасна с 3,6% в сравнение със същия период на предходната година, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), които са по-добри от експресната оценка, направена преди около месец. Икономическата експанзия се ускори в началото на годината до 0,9% спрямо предишните три месеца, когато БВП нарасна с 0,7% и спрямо малко по-слабата експресната оценка на НСИ, според която българската икономика се разшири през първото тримесечие с 0,8%.                   Данните на НСИ на годишна база също претърпяха възходяща корекция, като БВП се повиши с 3,6% – над експресна оценка за растеж с 3,5% и след експанзия от 3,5% през периода октомври - декември 2017-а година. Според предварителните данни на НСИ за първите три месеца на годината произведеният брутен вътрешен продукт възлиза на 21,479 млрд. лева по текущи цени, като преизчислен в евро, БВП е в размер на 10,982 млрд. евро и на човек от населението се падат 3048 лева (или около 1558 евро). Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през първото тримесечие на 2018-а година възлиза на 18,782 млрд. лева по текущи цени

Ученици влизат в ролята на екопредприемачи

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/07/3191194_uchenici_vlizat_v_roliata_na_ekopredpriemachi/?ref=rss

Този петък (8 юни 2018 г.) ще се проведе първото издание на фестивала "Младежкото екологично и социално предприемачество и ние". Събитието е своеобразна борса, на която ученици от гимназиален етап представят свои идеи и проекти.<br /><br />"Имаме възможност да припознаем уникалността във всеки от тях като своя кауза, чието разработване и реализация бихме подкрепили", обясняват организаторите от сдружение "Екосистем Юръп".<br /><br...

Учени откриха в Китай следи от животни, живели преди 541 милиони години (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901131

Учени откриха в Китай следи от животни, живели преди 541 милиони години (Видео)Учени откриха в Китай следи от животни, живели преди 541 милиона години, предаде Франс прес. Това са най-древните следи от животни на нашата планета. Учените не са наясно за какъв вид животни става дума. Следите са на разстояние няколко милиметра една от друга и напомнят две редици малки дупки. "Това са най-древните откривани някога фосилизирани

Свидетел за случая Пелов: Заплаши ме с пистолет

https://frognews.bg/novini/svidetel-sluchaia-pelov-zaplashi-pistolet.html

Свидетел на укриването на Владимир Пелов разказа за случилото пред бТВ. От съображения за сигурност в репортажа лицето му е скрито, а гласът му – променен.

Варненският бизнес бяга с кауза

http://varnautre.bg/2018/06/07/82909/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d1%8f%d0%b3%d0%b0-%d1%81-%d0%ba%d0%b0%d1%83%d0%b7%d0%b0

До момента 120 участници от 30 фирми са се записали за участие в най-големия тиймбилдинг с благотворителна кауза у нас

Отбелязваме 30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров

http://nakratko.bg/category/58/160621/


Днес се навършват 30 години от полета на втория български космонавт Александър Александров.

"4Magic", Тита, Дара и Михаела Маринова с хитови премиери на 7 юни в Пловдив

https://www.avtora.com/4magic-tita-dara-i-mihaela-marinova-s-hitovi-premieri-na-7-i/

На 7 юни в Пловдив ще бъдат представени премиерно някои от новите български летни хитове. Точно в 20:00 часа площад Централен ще посрещне на голямата сцена на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour Криско, Михаела Маринова, Михаела Филева, СкандаУ, Тита, Дара, DJ Doncho, балет Nova, Ballan, 4Magic и Pavell & Venci Venc’. В родния си град очарователните момичета от 4Magic ще се качат за първи път на голямата сцена на турнето, за да изпълнят хита си Together Вечерай, Радо. Концертът ще бъде премиерен и за други трима изпълнители.Едва ден след официалната премиера на новия си сингъл Очи в очи

Статистиците подобриха оценката за растежа до 3.6%

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/07/3191206_statisticite_podobriha_ocenkata_za_rasteja_do_36/?ref=rss


Сезонно изгладените данни на Националния статистически институт показват, че икономическият растеж през първото тримесечие е бил 3.6%, а не 3.5%, каквато беше експресната оценка, изготвена 45 дни след края на периода.<br /><br />През първото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 21.479 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 10.982 млрд., като на човек се падат 1558 евро.<br /><br />Сезонно изгладените данни показват...

Земеделски шеф скрил конфликт на интереси и дал държавна земя без пари за 50 г. на майката на двете му деца

https://offnews.bg//temida/zemedelski-shef-skril-konflikt-na-interesi-i-dal-darzhavna-zemia-bez-p-682168.html

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) хвана бивш земеделски директор в конфликт на интереси.

Решението на КОНПИ е от 23 май, за него съобщи днес пресцентърът ѝ.

Проверката започнала след подаден сигнал срещу Г. Х. Б., назначен за директор на Областна дирекция "Земеделие" - Варна през юли 2013 г. Тя установила, че пет месеца след назначаването си като директор на ОД „Земеделие“ - Варна той е упражнил правомощията си в частен интерес. В условия на конфликт на интереси е подписал договор за аренда с фирмата, в която е бил управител преди назначението си и където към настоящия момент съдружник е жената, с която се намира във фактическо съжителство.

Двамата нямат брак и живеят на различни адреси, но имат две деца.

Договорът е за срок от 50 години за безвъзмездно ползване на земя от Държавния поземлен фонд (общо в размер на 754,193 декара) с цел създаване и отглеждане на трайни насаждения – орехи.

Той "пропуснал" да депозира декларация за конфликт на интереси при обявяване на класирането на участниците в търга, когато става ясно, че същата фирма заема първо място. Ако го беше направил, трябваше да направи самоотвод от упражняване на правомощията си по служба.

Констатираните нарушения са по отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) и касаят разпоредбите по чл. 8 и чл. 12, т. 4 от него.

Чл. 8. гласи: "Лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес. Такова лице няма право да сключва договори или да извършва други дейности в частен интерес при изпълнение на правомощията или задълженията си по служба".

Чл. 12,т. 4 изисква подаването на декларация при наличие на частен интерес.

Червен земеделски шеф дал държавна земя без пари за 50 г. на майката на двете им деца

https://offnews.bg//temida/cherven-zemedelski-shef-dal-darzhavna-zemia-bez-pari-za-50-g-na-majka-682168.html

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) хвана бивш земеделски директор в конфликт на интереси.

Решението на КОНПИ е от 23 май, за него съобщи днес пресцентърът ѝ.

Проверката започнала след подаден сигнал срещу Г. Х. Б., назначен за директор на Областна дирекция "Земеделие" - Варна през юли 2013 г., и срещу шефа на "Напоителни системи", клон "Черно море", по същото време с инициали Ц. Ц.

Тя установила, че пет месеца след назначаването си като директор на ОД „Земеделие“ - Варна Г. Б. е упражнил правомощията си в частен интерес. В условия на конфликт на интереси е подписал договор за аренда с фирмата, в която е бил управител преди назначението си ("Н.-2" ООД) и където към настоящия момент съдружник е жената, с която се намира във фактическо съжителство.

От решението става ясно, че Г. Б. е управлявал още една фирма - "Матерна". От фирмените регистри става ясно, че името на управителя е Георги Христов Борисов, а фирмата, с която е сключен договорът в конфликт на интереси - "Нептун-2". Също от регистрите става ясно и името на жената, управляваща "Нептун-2" - Камелия Ангелова Пархова.

Двамата нямат брак и на документи живеят на различни адреси и в различни населени места, но имат две деца, става ясно от решението.

Договорът е за срок от 50 години за безвъзмездно ползване на земя от Държавния поземлен фонд (общо в размер на 754,193 декара) с цел създаване и отглеждане на трайни насаждения – орехи.

Борисов "пропуснал" да депозира декларация за конфликт на интереси при обявяване на класирането на участниците в търга, когато става ясно, че същата фирма заема първо място. Ако го беше направил, трябваше да направи самоотвод от упражняване на правомощията си по служба.

Констатираните нарушения са по отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) и касаят разпоредбите по чл. 8 и чл. 12, т. 4 от него.

Чл. 8. гласи: "Лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес. Такова лице няма право да сключва договори или да извършва други дейности в частен интерес при изпълнение на правомощията или задълженията си по служба".

Чл. 12,т. 4 изисква подаването на декларация при наличие на частен интерес.

Производството срещу Ц.Ц. е прекратено, при него не установен конфликт на интереси.

Китайско-европейски влак от провинция Шаанси пристигна в Хамбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901132

Китайско-европейски влак от провинция Шаанси пристигна в Хамбург
Според информация от властите в Сиан, на 6-ти юни китайско-европейският влак „Чан'ан" е пристигнал на гара DUSS в Хамбург, Германия. Общо 41 контейнера със стоки „произведени в Шаанси" директно са транспортирани до Европа по маршрута „Един пояс, един път", съобщи Китайската информационна агенция, цитирана от bulgarian.cri.cn.

Спортни пособия дари Весела Лечева за децата в Лясковец

https://www.24chasa.bg/region/article/6901118

Спортни пособия дари Весела Лечева 
за децата в ЛясковецСпортни пособия дари депутатът Весела Лечева за децата в Лясковец, съобщиха от пресцентъра на БСП във Велико Търново. Народният представител посети Детска ясла „Мир“ и Начално училище „Цани Гинчев“, където разговаря с учители и деца. DVD и CD плеър донесе народният представител в детската ясла, за да слушат песнички и да гледат приказки децата.

Кандидат-инвеститорите за "Белене" намаляха с един, но Русия е винаги готова

http://clubz.bg/68846-kandidat_investitorite_za_belene_namalqha_s_edin_no_rusiq_e_vinagi_gotova

Кандидат-инвеститорите за АЕЦ "Белене" намаляха с един, след като от френската компания "Фраматом" обявиха публично, че имат интерес към проекта, но като изпълнител на определени дейности. За сметка на това пък руската компания "Росатом" обяви, че е готова веднага да започне преговори по проекта.

В края на май министърката на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че интерес към проекта, освен от Китайската ядрена компания (CNNC), е проявен и "от страна на "Фраматом", бившата френска компания "Арева". Налице е заявен писмен интерес по отношение на възможността да участват в реализацията на проекта".

"Фраматом" (Framatome) е 75% собственост на френската държавна компания EdF и притежава активите на "Арева" (Areva) за проектиране и изработване на системи и компоненти за АЕЦ, производство на ядрено гориво и дейности по поддръжка и удължаване на живота на АЕЦ.

Интересът на "Фраматом" към проекта за АЕЦ "Белене" датира от повече от 10 години, но не като инвеститор. В свой коментар по темата, също от май, енергийният експерт Георги Касчиев още тогава отхвърли каквато и да било възможност "Фраматом" да са инвеститор поради няколко основни причини: поради финансовите проблеми на Areva и на EdF, както и че те едва ли ще участват като инвеститор в изграждането на чужди АЕЦ и то с реактори по друга технология. 

"Вероятно е ставало дума за участие на "Фраматом" в проекта "Белене" като производител на специфично оборудване. Още в периода 2005-2007 г. бе оповестено, че част от оборудването, за което руската страна няма добри проекти или не може да изработи с нужното качество, ще се прави от други компании. Например бе предвидено предохранителните клапани и други специфични устройства да се направят от Areva, а някои електронни системи – от Siemens", заяви тогава Касчиев, който предположи, че министър Петкова "нещо е недоразбрала".

На форума на "Булатом" във Варна управителят на "Фраматом" за България Станислав Георгиев също заяви, че подходът на компанията не е да бъде инвеститор.

"Компанията винаги е осигурявала услуги. Що се отнася до проекта "Белене", "Фраматом" би имала интерес да участва в проекта със същият обем от дейности, които бяха определени за него до 2012 г., когато се прекрати проектът. "Фраматом" би могла да потърси възможност за осигуряване на финансиране на обема от дейности, които евентуално той ще изпълни в проекта "Белене", но това не е инвестиране“, каза Георгиев.

Русия винаги готова

Руската компания "Росатом" е готова да започне преговори за АЕЦ „Белене“ веднага, но преди това иска да види какво ще бъде решението на парламента за проекта, заяви директорът на "Росатом" за Централна Европа Вадим Титов, който също участва в международна ядрена конференция, организирана от БУЛАТОМ край Варна, предаде БНР:

"Ние сме готови за такива преговори, имаме добри отношения с нашите български партньори. Мисля, че няма да е много трудно да се проведат подобни консултации най-скоро. В последно време се състояха няколко официални срещи както с президента Владимир Путин, така и с ръководството на "Росатом". "Росатом" на тези срещи потвърждаваше на българската страна готовността си да окаже подкрепа за осъществяването на проекта – в качеството си на изпълнител на АЕЦ "Белене". 

Тъй като този проект е разработен от нас, оборудването е произведено от нас и под наш контрол, е логично този проект да бъде довършен от нас, ако се реши той да бъде построен, заяви Титов.

По-рано днес парламентът одобри решение, с което даде мандат на енергийния министър да преговаря със стратегически инвеститор и до 31 октомври да информира парламента за постигнатите резултати.

В кулоарите след гласуването Теменужка Петкова прогнозира, че до 7 години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена. Тя заяви още, че до момента имаме четирима кандидати, които са проявили сериозен интерес.

"Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден. На този етап не сме оторизирани да даваме подобна информация. Скоро ще стане ясно“.

Вижте всички контроли на ЦСКА в Австрия

https://offnews.bg//futbol/vizhte-vsichki-kontroli-na-tcska-v-avstria-682171.html

ЦСКА ще проведе втората част от подготовката си в Австрия. Армейците ще са в алпийската страна от 21 юни до 3 юли. Отборът ни ще бъде настанен в хотелски комплекс "Кайзер", в който пребиваваха и по време на лагера през миналото лято.

Предвидени са четири контроли със сериозни съперници, като началните часове и стадионите се уточняват в момента. Тимът ни ще премери сили последователно с японския В-Варен Нагасаки, шестия в руското първенство и участник в квалификациите за Лига Европа УФА, шампиона на Украйна Шахтьор (Донецк) и вицешампиона на Дания Брьондби.

23 юни (събота) - ЦСКА - В-Варен Нагасаки, Япония

27 юни (сряда) - ЦСКА - УФА, Русия

30 юни (събота) - ЦСКА - Шахтьор (Донецк), Украйна

2 юли (понеделник) - ЦСКА - Брьондби, Дания

По-рано днес стана ясно, че клубът се е разделил с петима футболисти. Това са Александър Барт, Раул Лое, Роланд Алберг, Жеан Блнко и Укра. На тяхно място са привлечени трима играчи, а още петима се връщат от преотстъпване в Литекс и Етър.

Новите в редиците на "червените" са Стивън Перейра и Данте Стипица, който бе отмъкнат под носа на Левски. Хърватинът уж трябваше да преговаря със "сините", а днес беше представен като нов в ЦСКА.

Стивън Перейра е роден на 13 април 1994 година в Ротердам, Холандия. През сезон 2014/2015 година той защитава екипа на местния Цволе, след което преминава в МВВ Маастрихт и изиграва 101 мача, в които отбелязва 3 гола. От година защитникът е национал на Кабо Верде.

Данте Стипица е роден на 30 май 1991 година в Сплит, Хърватия. 28-годишният вратар идва от местния гранд Хайдук, където през изминалия сезон е записал общо 25 мача във всички турнири.

Стражът е бил твърд титуляр за тима си в евротурнирите миналото лято, когато Хайдук отстрани Левски след две победи. Хърватинът е продукт на школата на клуба от Сплит, висок е 189 см и има записани мачове за всички юношески и младежки гарнитури на страната си.

Присъдата на Ратко Младич се очаква до края на 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901129

Присъдата на Ратко Младич се очаква до края на 2020 г.Присъдата на политическия лидер на босненските сърби от времето на войната Радован Караджич се очаква да бъде произнесена до края на тази година, а на военния им командир Ратко Младич - до края на 2020 г, предава БТА.  Това обявиха главният прокурор на Международния остатъчен механизъм, създаден да довърши делата на Международния трибунал за бивша

Един "инвеститор" по-малко: "Фраматом" с интерес към АЕЦ "Белене" само като доставчик

https://www.mediapool.bg/edin-investitor-po-malko-framatom-s-interes-kam-aets-belene-samo-kato-dostavchik-news279975.html

"Фраматом“ има интерес към АЕЦ "Белене“ само като доставчик, не и като инвеститор или акционер в проекта, заяви представителят на френската компания за България Станислав Георгиев пред журналисти в четвъртък. За интереса на "Фраматом“ като инвеститор в ядрения проект, който е напът да бъде възобновен от правителството, бе съобщено от пресцентъра на Министерството на енергетиката след участие на министър Теменужка Петкова в международния ядрен форум, организиран от руската "Росатом“, който тази година се проведе в Сочи в средата на май. Георгиев обаче отрече "Фраматом“ да иска да влага средства в проекта и обясни, че интересът й е само като доставчик.  "Арева“, която в момента е акционер във "Фраматом“, беше подизпълнител на руския изпълнител на ядрения строеж "Атомстройекспорт“. Тя имаше споразумение за изграждане на електрическите системи на ядрената централа, нейното управление и вентилация, както и част от пасивните системи за защита на мощността. Поради тази причина тя запазва интереса си за участие в проекта, като е готова да осигури и финансиране за своята част от доставките за проекта, но ще очаква след това да й бъде платено за извършените дейности, обясни Георгиев. "Това не означава да е инвеститор или да стане акционер“, допълни той. Според него финансирането за дейностите на "Фраматом“ може да дойде през експортна банка или по друг начин, но всичко зависи от условията, които ще постави българската държава в бъдещата процедура за избор на стратегически партньор в АЕЦ "Белене“. Георгиев потвърди, че има разговори от страна на правителството за промяна на част от техническите параметри на стария проект на "Атомстройекспорт“, но ако това се случи, ще трябва лицензирането на променения проект да тръгне отначало -  както с екооценката на площадката край Белене, така и на разрешителното за проектиране и строеж и дори с нотификацията пред Европейската комисия. Това означава проектът да се върне в самото начало. Три години отне лицензирането на 95 на сто от проекта от страна на Агенцията за ядрено регулиране, припомни Георгиев. Така реално потенциалните инвеститори остават Китайската държана ядрена корпорация CNNC и руската "Росатом“ и то под условия, макар от страна на правителството да обясняват, че кандидат акционерите са четирима. Преди ден представителят на китайците Сие Дзядзие повдигна въпроса за предоставяне на държавни гаранции за реализацията на поректа и призна, че корпорацията му има итерес да инсталира у нас и китайска ядрена технология. "Това е една от опциите“, каза Дзядзие. Представителят на руснаците Вадим Титов пък посочи, че "Росатом“ има интерес да финансира проекта със заем, но не се ангажира изрично за инвестиция и акции. И обясни, че трябва да се изчака процедурата и условията й, но компанията е готова за незабавни преговори за възобновяване на проекта, тъй като "безусловният интерес“ и на "Росатом“ , и на българкото правителство бил двата реактора на АЕЦ "Белене“ да работят. Според неофициална информация китайците имат две оферти към българското правителство – да инсталират беленските реактори в Китай, а у нас да сложат свои технологии, както и да достроят сегашния руски проект и да поискат да сложат още два китайски реактора на площадката край Белене. Това при всички положения означава тежки лицензионни процедури на национално и европейско ниво, коментира председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Относно четвъртия инвеститор в АЕЦ "Белене“, обявен преди дни от вицепремиера Томислав Дончев, без да се каже името му, от ядрения бранш твърдят, че става въпрос за американската "Дженерал Електрик“, която обаче не искала да отделя пари за проекта, а да стане доставчик и да вземе свой дял от ядрените разходи. Това обаче отново означава промяна на техническите параметри на ядрения строеж, което вероятно и обяснява защо енергийният министър Теменужка Петкова и депутати от ГЕРБ говорят за това, че АЕЦ "Белене“, определян преди време от тях като корупционен проект, вече не бил същият проект, а нов. Според Тим Йео, председател на базирания в Лондон Нов ядрен институт, в който членуват световни ядрени оператори, довършването на АЕЦ "Белене“ в сегашния му вариант и пари от държавата е най-евтиният вариант. Цената от сега обявяваните 10 млрд. евро, която според някои специалисти ще расте допънително, няма как да бъде променена. Но при правилно финансово структуриране на капитала на проектната компания във времето капиталовите разходите за построяването на централата могат да бъдет по-ниски, каза Йео. Изцяло частна инвестиция търси възможно най-високата вазвръщаемост на капитала, което означава по-високи цени на електроенергията, за да се изплатят разходите по посторяването и да се покрие инвестиицонният риск, коментира Йео. Реално 2/3 от цената на тока от ядрена централа отива за покриване на разходите по изграждането й, останалата част е за поддръжката и експлоатацията, посочи той. Така според него, ако държавата финансира сама АЕЦ "Белене“, себестойността на елекроенергията ще е с 25 процента по-ниска. Цената на тока дори може да падне с 2/3, ако държавата не сложи лихва върху своя капитал, вазвръщаемостта започне след въвеждането на мощността в експлоатация и срокът за построяването бъде максимално кратък, което е възможно в случая с АЕЦ "Белене“, допълни той. Такъв финансов модел обаче ще подлежи на стриктен контрол от страна на Брюксел за предоставяне на държавна помощ и ще трябва одобрение, стана ясно от думите му. "Възможно е проектът да бъде реализиран и без държани гаранции, но това ще е по-трудно зарадивисокия риск за инвеститора“, каза още Йео.

Джип, с блондинка в минижуп, се заби в ограда пред мол!

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%bf-%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d0%b6%d1%83%d0%bf-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b8-%d0%b2-%d0%be%d0%b3/

Зрелищна катастрофа е станала днес на Околовръстното шосе в София пред голям мол. Снимки от инцидента бяха публикувани във Фейсбук.

От фотосите става ясно, че млада блондинка с къса рокля е седяла зад волана на черния автомобил, който е отнесъл част от оградата на отбивката.

Части от колата са се разхвърчали по шосето, включително и по съседното платно. На мястото е пристигнал полицейски автомобил. „Внимавайте около отбивката за ИКЕА! 11:45АМ сега!!!!!!!! Добре че нищо и няма на манекенката!!!!!“, пише авторът на публикацията. Типично, коментаторите под поста са се заловили да бистрят „каква манекенка е тая“, както и шофьорските умения на дамите.

 

Материалът Джип, с блондинка в минижуп, се заби в ограда пред мол! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Взаимното признаване на дипломите за образование от членките на ЕС обсъждат във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375537

Взаимното признаване на дипломи за образование от членките на ЕС е сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС във Варна. Това каза пред Moreto.net зам.-министърът по образованието Деница Сачева.

Ива Александрова води в гласуването за ''Спортен талант публиката'' на „ЕВРОФУТБОЛ“

http://www.cross.bg/glasa-evrofytbol-chrez-1576354.html

/КРОСС/ Ива Александрова води във временното класиране за „Спортен талант на публиката“ на „Еврофутбол“. 24-годишната лекоатлетка има потвърдени 253 гласа. След нея се нарежда 21-годишният триатлонист Александър Сръндев. Той събира 189 гласа в своя полза. Състезателят по академично гребане Виктор Петров, който е 17-годишен, също е в призовата тройка, със 184 гласа. И тримата са от София. Тенисистът Ангел Владов от Варна (12-годишен) е на четвърта позиция със 130 гласа, следван от 17-годишния плувец Тодор Тодоров от Бургас със 114 гласа. Всички останали участници в първите 10 са от София - 13-годишният състезател по плуване, триатлон и моделен петобой Александър Божилов е събрал 111 гласа, 13-годишната лекоатлетка Яна Ивкова - 107 гласа, 10-годишният таекуондист Даниел Николов - 63 гласа, 16-годишната шахматистка Габриела Антова - 49 гласа и 18-годишният джудист Марк Христов - 47 гласа.  Припомняме, че за да гласувате за избран спортист, трябва да посочите валиден имейл адрес на http://talanti.eurofootball.bg/vote_2018.php и да валидирате гласа си чрез потвърждаващия линк, който ще получите на електронната си поща. Анкетата „Спортен талант на публиката“, чрез която българският букмейкър ще финансира един състезател за неговата подготовка през годината, стартира на 4 юни, а гласуването ще продължи до 24.00 часа на 17 юни 2018 г

Китайско-европейски влак от провинция Шаанси пристигна в Хамбург, Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901121

Китайско-европейски влак от провинция Шаанси пристигна в Хамбург, ГерманияСпоред информация от властите в Сиан, на 6-ти юни китайско-европейският влак „Чан'ан" е пристигнал на гара DUSS в Хамбург, Германия. Общо 41 контейнера със стоки „произведени в Шаанси" директно са транспортирани до Европа по маршрута „Един пояс, един път", съобщи Китайската информационна агенция, цитирана от bulgarian.cri.cn.

Испанското правителство на социалиста Педро Санчес положи клетва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901115

Испанското правителство на социалиста Педро Санчес положи клетваИспанското правителство на социалиста Педро Санчес - което е с ярко изразен проевропейски характер и най-голям брой жени в историята на страната - положи днес клетва пред крал Фелипе Шести, предаде Франс прес. В кабинета влизат 11 жени, някои от които са на ключови постове (икономика, финанси, отбрана, правосъдие),

ЕС отчита нарастване на употребата на кокаин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901116

ЕС отчита нарастване на употребата на кокаин

Европейската агенция за наркотиците представи днес годишния си доклад, в който се отчита нарастваща употреба на кокаин в ЕС, предава БТА.  Отчита се, че европейският пазар на наркотици бързо се приспособява към постоянните промени в законодателството, насочени към пресичане на употребата на дрога. През 2016 г. около 1,3 млн.

Руснаци развиват квартирен туризъм у нас, хотелиери недоволстват

https://petel.bg/Rusnatsi-razvivat-kvartiren-turizam-u-nas--hotelieri-nedovolstvat__268118

Снимка Булфото, архив Руски собственици на ваканционни имоти по българското Черноморие ги отдават под наем, като това става нелегално и...

33-годишната сестра на кралицата на Холандия открита мъртва в Буенос Айрес

https://petel.bg/33-godishnata-sestra-na-kralitsata-na-Holandiya-otkrita-martva-v-Buenos-Ayres__268117

По-малката сестра на кралицата на Холандия Максима е била открита мъртва в аржентинската столица Буенос Айрес. Вестта за смъртта на 33...

Путин: Скрипал не са отровени с бойно отровно вещество

https://petel.bg/Putin--Skripal-ne-sa-otroveni-s-boyno-otrovno-veshhestvo__268116

Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия не са били отровени с бойно отровно вещество, каза Владимир Путин. Президентът на Руси...

Швeйцapcĸa oбщинa плaниpa дa пoдapявa пo €2000 мeceчнo нa гpaждaнитe cи

https://petel.bg/SHveytsapc--a-obshhina-planipa-da-podapyava-po----2000-mecechno-na-gpazhdanite-ci__268115

Снимка: Istock Надали сте чували за малката швейцарска община Райнау, в която живеят едва 1300 души. През следващата година обаче вероятно ще ...

"Черният меч" на Китай, който стресна Запада

https://petel.bg/CHerniyat-mech-na-Kitay--koyto-stresna-Zapada__268114

Кадър Youtube Западни медии обърнаха внимание на появата в мрежата на снимка на китайския безпилотник Dark Sword. Тази снимка е първото убедител...

Nature Medicine: Излекуваха жена с последен стадий рак на гърдата

https://petel.bg/Nature-Medicine--Izlekuvaha-zhena-s-posleden-stadiy-rak-na-gardata__268113

Американка на 49 години бе напълно излекувана от рак на гърдата, след като се подложи на уникално и иновативно имунолечение. Сензационната...

„Петел” предава от Франция: Взрив избухна в завод и...

https://petel.bg/---Petel----predava-ot-Frantsiya--Vzriv-izbuhna-v-zavod-i---__268112

Фото: Flickr/Zhu В завод на компания Soprema в източната част на Франция възникна експлозия и трима души бяха тежко ранени, съобщи France Info. Инц...

Синята зона във Варна ще заработи на 18 юни

https://petel.bg/Sinyata-zona-vav-Varna-shhe-zaraboti-na-18-yuni__268109

Синята зона във Варна ще заработи на 18 юни, понеделник. Това обяви пред Дарик Варна шефът на общинското предприятие „Общински паркинги и ...

36-годишна майка се нуждае от спешна трансплантация

https://petel.bg/36-godishna-mayka-se-nuzhdae-ot-speshna-transplantatsiya-__268104

36-годишна жена има нужда от финансова помощ. Дани се нуждае от СПЕШНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ на бял дроб. От 6 месеца е диагноза хронична дихателна...

Балчик пазарува от Черно море

https://petel.bg/Balchik-pazaruva-ot-CHerno-more__268119

В Черноморец (Балчик) планират да вземат излишни в Черно море футболисти. „Говорил съм по този въпрос с Илиан Илиев. Ако в хода на подг...

НАТО провежда тренировка на военно-транспортни самолети у нас

http://www.cross.bg/izpulnyavat-bulgariya-izklyuchitelno-1576353.html

/КРОСС/ Съвместна тренировка на военно-транспортни самолети от четири държави на НАТО се провежда в небето на България. Военната авиация на Литва, Италия, Румъния и България тестват способностите си да изпълняват полети на пределно малка височина, десантиране на парашутисти и товари, които да изпълняват в екстремна среда. В съвместните тренировки са ангажирани близо 100 души с четири самолета. „Самолетите „Спартан” са изключително маневрени и излитат и кацат от много къси писти”, казва полк. Румен Кондев, командир на учението. Самолетите ще тренират авиомедицинска евакуация. У нас те се използват и при донорски ситуации, което ги прави изключително ценни като способности. Днес задачите се изпълняват в условията на гръмотевични бури и силни дъждове в Източна България.

Специализираната прокуратура предаде на съд трима граничари от аерогара София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/07/3191191_specializiranata_prokuratura_predade_na_sud_trima/?ref=rss


Специализираната прокуратура предаде на съд трима гранични полицаи от аерогара София, двама от които началници на смяна, както и двама легално пребиваващи в България граждани на Бангладеш. Те бяха задържани в края на февруари 2017 г. и обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно пропускане в страната на мигранти през ГКПП с цел отпътуване към Западна Европа.<br /><br />В хода на досъдебното производство е установено, че от септември 2016 г. те осигурявали...

Ел Маестро дойде в ЦСКА с увереност и стремеж към повече победи от съперниците

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/07/3191201_nestor_el_maestro_doide_v_cska_s_uverenost_i_stremej/?ref=rss


Нестор Ел Маестро е новият треньор на ЦСКА, като договорът му е за две години. При представянето си той заяви, че стилът му е този, който носи победи.<br /><br />Ел Маестро, който е роден в Белград, има само една година стаж като старши треньор. В нея обаче той изведе "Спартак: (Търнава) до титлата в първенството на Словакия. "Това може би е най-голямата сензация в европейския футбол. Все едно "Верея", който беше шести в България, да стане шампион следващата...

Започва гласуването в изборите за президент на Турция

https://www.mediapool.bg/zapochva-glasuvaneto-v-izborite-za-prezident-na-turtsiya-news279974.html

Започва гласуването на турските гласоподаватели зад граница за изборите за президент и парламент, които ще се състоят на 24 юни.   За първи път на този вот ще има избирателни секции в Сърбия, в Малта и в Молдова.    Турските гласоподаватели в България ще може да гласуват в периода 16-18 юни в дипломатическите представителства в София, в Бургас и в Пловдив, съобщи БНР.    Гласуването зад граница ще приключи на 19-и, но бюлетините ще бъдат преброени след приключване на изборния ден в Турция на 24 юни.

"Женското" правителство на Педро Санчес положи клетва

https://dnes.dir.bg/svyat/zhenskoto-pravitelstvo-na-pedro-sanches-polozhi-kletva

Правителството на малцинството на Санчес е кабинетът с най-слаба подкрепа в парламента след възстановяването на демокрацията в Испания

Иван Петков: Започваме да мислим за финалната четворка

https://offnews.bg//volejbol/ivan-petkov-zapochvame-da-mislim-za-finalnata-chetvorka-682169.html

Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Петков е доволен от представянето на тима в Златната европейска лига. Снощи българките се класираха за финалната четворка на турнира след победа с 3:0 гейма като гости над състава на Португалия.

"Доволен съм от представянето на отбора в този последен мач от групата. Ние бяхме едно ниво над съперника, но умората взе да натежава. Радостното е, че постигнахме чиста победа, след серия от тежки пътувания, в които изиграхме шест мача за две седмици и прекосихме цяла Европа.

Затова искам да кажа едно голямо браво на състезателките. Издържаха, показаха концентрация и мобилизация. Като цяло смятам, че изиграхме добре тази среща.

Трябваше ни резултат, а не качество и успяхме да запишем нужната чиста победа. Започваме да мислим за финалната четворка в Будапеща и очакваме нашия съперник за полуфиналния сблъсък, който е най-важен", каза Петков пред "bgvolleyball.com".

Финалната четворка в Златната европейска лига ще се проведе в Будапеща на 14 и 15 юни.

Километрична колона от камиони чака с часове на „Кулата“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kilometrichna-kolona-ot-kamioni-chaka-s-chasove-na-kulata-2102028

За над 10-километрова колона от тежкотоварни автомобили към граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" сигнализира водачът Георги Евтимов, който е блокиран от часове с камиона си.
 
От пресцентъра на Гранична полиция приз

Сачева: Вече има законова възможност българският език да се изучава в държавите от ЕС

https://www.actualno.com/education/sacheva-veche-ima-zakonova-vyzmojnost-bylgarskijat-ezik-da-se-izuchava-v-dyrjavite-ot-es-news_678501.html

Вече има законова възможност българският език да се изучава в други държави-членки на Европейския съюз, след като преди дни Европейската комисия даде препоръки за повишаването на езиковите компетентности на учениците. Това коментира във Варна зам.-министърът на образованието Деница Сачева преди старта на изнесеното заседание на Комитета по образование към Европейския съюз. Според Сачева това означава, че образователните системи в отделните държави трябва да се пренастроят така, че всяко европей

Американски дипломати продължават да се разболяват загадъчно след странни звуци

http://www.moreto.net/novini.php?n=375533

Кризата със загадъчните случаи на разболяване на американски дипломати и членове на техните семейства - най-напред в Куба, а наскоро и в Китай, се разрасна, след като вчера Държавният департамент евакуира още най-малко двама американци от Китай, пише в.

Строежът на АЕЦ "Белене" без държавни гаранции носи голям инвестиционен риск, смята Тим Йео

http://nakratko.bg/category/26/160620/


АЕЦ „Белене“ може да бъде построена без държавни гаранции, но това ще е изключително трудно, тъй като инвестиционният риск е много голям.

Жените са мнозинство в новия испански кабинет

https://frognews.bg/novini/jenite-mnozinstvo-noviia-ispanski-kabinet.html

Мадрид - Новият испански премиер, социалистът Педро Санчес, представи своето проевропейско правителство. Кабинетът включва повече жени, отколкото мъже - съответно 11 срещу 6. Той е най-преобладаващо женският в историята на Испания, отбелязва АФП.

НАТО провежда тренировка на военно-транспортни самолети у нас

http://nakratko.bg/category/58/160619/


Съвместна тренировка на военно-транспортни самолети от четири държави на НАТО се провежда в небето на България.

Хванаха нелегални мигранти край хърватския град Карловац

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901105

Хванаха нелегални мигранти край хърватския град Карловац Група от петнайсетина мигранти, сред които и деца, бяха заловени тази нощ в района на хърватския град Карловац, съобщи местното радио. Те се движели по пътя и полицията, която получила сигнал от граждани, ги откарала с три комбита, предава БТА. Мигрантите били оставени на пътя от трафикант, който им казал,

Граждански сдружения против промяна в цената на парното и топлата вода

http://nakratko.bg/category/58/160618/


Граждански сдружения са категорично против да се разглежда нова цена на парното и топлата вода, докато не стане окончателно ясна новата цена на природния газ, предаде репортер на БГНЕС.

Задържаха пиян шофьор без книжка, който не спрял за проверка

http://nakratko.bg/category/60/160617/


Полицаи задържаха пиян шофьор без книжка, опитал да осуети проверка в столицата, съобщиха от МВР. Около 23 ч. снощи екип на СДВР подал знак за спиране на лек автомобил. Водачът не се подчинил на полицейските разпореждания и продължил движението си.

Косово ще има общи митници с Албания

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/07/3191172_kosovo_shte_ima_obshti_mitnici_s_albaniia/?ref=rss


Парламентът на Косово гласува споразумение за обединение на митниците с Албания, съобщи интернет порталът European Western Balkans, цитиран от БТА.<br /><br />За споразумението гласуваха 67 депутати, един бе против и един се въдържа.<br /><br />Митническото обединение между Прищина и Тирана е ясна изява на така наречената "великоалбанска политика", оцени снощи Сръбската листа - най-голямата партия на сърбите в Косово. Тя добави, че това потвърждава...

Предадоха 347 кг капачки за лечение на 7-годишния Станислав от Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6901103

Предадоха 347 кг капачки за лечение на 7-годишния Станислав от ПловдивМомчето е на морфин със силни болки, чака операция в Турция Кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев предаде 347 кг пластмасови капачки, а средствата от тях отиват за лечение на 7-годишния Станислав Чонев. Момчето страда от тежка хидроцефалия, в резултат на която лекарите открили тумор в главата на детето.

Режисьорът Брайън де Палма ще заснеме страшен филм за скандала с Харви Уайнстийн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6901095

Режисьорът Брайън де Палма ще заснеме страшен филм за скандала с Харви УайнстийнБрайън де Палма ще заснеме хорър, посветен на скандала, който е свързан обвиненията в сексуален тормоз и сексуално насилие срещу Харви Уайнстийн, съобщи Контактмюзик. Седемдесет и седем годишният режисьор разкри подробности за новия проект, над който работи. Филмът ще е вдъхновен от скандала, в който е замесен влиятелният 66-годишен холивудски

Жълт код за бури и валежи в Централна България

http://nakratko.bg/category/58/160616/


И този следобед ще превали и прегърми на много места в страната. По-значителни количества се очакват в Централна България, където са обявени предупреждения от първа степен. Там количествата дъжд ще достигнат до 35 л/кв.м. Ще има и градушки.

Смути вместо боза в детските градини от есента

https://www.vesti.bg/bulgaria/smuti-vmesto-boza-v-detskite-gradini-ot-esenta-6083168

Традиционните въглехидрати като картофи и хляб ще бъдат заместени от рецепти с киноа, елда, чия, ленено и сусамено семе

Простреляното в "Слънчев бряг" момиче излезе от кома

https://offnews.bg//obshtestvo/prostrelianoto-v-slanchev-briag-momiche-izleze-ot-koma-682167.html

Симона Тодорова, простреляна в „Слънчев бряг“, вече е излязла от кома и диша самостоятелно.

22 – годишната жена все още е с опасност за живота. Тя е настанена в отделението по реанимация в УМБАЛ - Бургас. Все още е рано да се правят прогнози за състоянието ѝ, тъй като има сериозни увреждания на мозъка, откъдето е минал куршумът.

За стрелбата срещу нея и убийството на нейния придружител в съботната вечер, бе задържан Михаил Станчев, с когото момичето е имало връзка. Самият Станчев не могъл да обясни защо е стрелял и по жената, към която е имал чувства.

Политически, а не исторически е спорът за Македония

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6900294

Политически, а не исторически е спорът за МакедонияМачът се играе от световни отбори на балканско игрище. Политически и икономически са лостовете, които ще решат проблема с името, а не исторически 24 часа или най-много няколко дни ни делят от историческото решение относно дългогодишния спор, който тресе Балканите. Това обещават политиците и на двете държави,

Несигурност сред турските гласоподаватели в Германия преди изборите в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901096

Несигурност сред турските гласоподаватели 
в Германия преди изборите в ТурцияПреди започващото от днес гласуване на турските гласоподаватели зад граница за предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция на 24 юни, експерти посочиха, че съществува голяма несигурност и недоверие сред турската общност в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Осман Оккан от Турско-германски културен форум посочи,

Прямая линия с Владимир Путин (НА ЖИВО)

http://www.cross.bg/pytin-liniya-vladimir-1576347.html

/КРОСС/Почти 1,9 милиона въпроса са изпратени вече до руското телевизионно и радиопредаване "Пряка линия" с президента Владимир Путин. Гражданите питат най-често за цените на бензина, поскъпнал неотдавна в Русия, обмисляното повишаване на пенсионната възраст и шансовете федерацията да стане една от петте водещи световни икономики. В разговор с инвеститори по време на състоялия се наскоро Петербургски международен икономически форум Владимир Путин заяви, че Русия може скоро да се нареди сред най-големите икономики в света по БВП според паритета на покупателната способност. "Пряката линия", традиционно излъчвана от 2001 г., е програма, в която Путин отговаря на въпроси на гражданите, задавани по телефона, чрез текстови и видеосъобщения, чрез уебсайт, мобилни приложения и социални мрежи. Досега Владимир Путин е отговарял по този начин 15 пъти на въпроси на своите съграждани - 11 пъти като президент и 4 пъти като премиер. Никога не се знае предварително колко ще продължи "пряката линия" - рекордът отпреди 5 години е 4 часа и 47 минути. Кремъл не разкри подробности за предстоящото предаване, но президентският прессекретар Дмитрий Песков спомена, че се очакват нововъведения - и технологични, и съдържателни. Пряката линия с президента Путин може да следите на живо тук : video: https://www.youtube.com/watch?v=bwAgepeEw3k      

"Бешикташ" беше глобен с 34 хиляди евро заради котка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/07/3191190_beshiktash_beshe_globen_s_34_hiliadi_evro_zaradi_kotka/?ref=rss


Котката, която влезе на терена в осминафиналния мач от Шампионската лига между "Бешикташ" и "Байерн" (Мюнхен) през март, донесе глоба от 34 хиляди евро на турския клуб. Дисциплинарната комисия на УЕФА прецени, че клубът заслужава да бъде санкциониран за навлизането на домашния любимец.<br /><br />Навлизането на котката беше в 49-ата минута, когато тя се промъкна край стюардите на "О2 парк" в Истанбул. Съдията Майкъл Оливър спря двубоя, а след около...

Писменият изпит по журналистика в Софийския университет е на 9 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6901086

Писменият изпит по журналистика в Софийския университет е на 9 юниПисменият изпит по журналистика за кандидат-студенти от редовната изпитна сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е на 9 юни от 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище. Изпитът по журналистика има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване