06/11/18 06:30
(http://www.clubz.bg/)

Дянков: ЕС няма да позволи съветски реактори с китайски инвеститор

„Не ми харесва тази идея. Това е поредното търсене на теле под вола“.

С тези думи бившият финансов министър коментира пред Нова телевизия решението на Народното събрание за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ и водените от правителството преговори с нови инвеститори.

Дянков посочи две основни причини за негативното си отношение по темата:

Едната е, че сега се говори за пореден път за китайски инвеститор. Никога, по никакъв начин Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор, където и да е в ЕС, да е собственик на такава стратегическа инфраструктура. Просто никога няма да стане“.

Втората причина била, че никой инвеститор няма да се съгласи на такъв огромен проект без държавни гаранции – и държавна гаранция за финансирането в началото, и държавна гаранция за бъдещите цени на тока.

И причаната за това е много проста. Това правителство е много възторжено по АЕЦ „Белене“. Какво пречи на следващото правителство, както направи канцлерката Меркел в Германия, да каже изведнъж: „Затваряме цялата ядрена индустрия“. Това минава през парламента. В момента, в който такова решение мине през парламента, то убива всички предишни договори“.

Симеон Дянков цитира собствения си опит, че консултациите с Европейската комисия минават по „по-забулен“ начин:

Отиват държави като България и казват: „Ние мислим да правим едикакво си. Примерно, да рестартираме АЕЦ „Белене“ и имаме интерес от китайски инвеститор“. На този етап Европейската комисия клати глава и казва: „Като стане това, елате да си говорим“. В смисъл, те не могат предварително да дадат коментар това дали ще стане или не.

Две държави са пробвали преди нас това да го направят – Словакия и Унгария. И в двете в момента, в който разговори са почнали, са спрели. Фактът, че самият Виктор Орбан е дал заден за тази тема, означава, че шансът на България да има такъв инвеститор е нулев“.

Дянков уточни, че по принцип за него идеята за АЕЦ „Белене“ е лоша.

За АЕЦ „Белене“ и по принцип за такива много големи инвестиции, е много ясно какво трябва да се направи. Или има голям, частен, европейски инвеститор, който в момента няма, или проектът няма да стане“.

Според Дянков, няма да се стигне до икономически и финансови разговори с Русия, защото темата ще отпадне преди това.

От финансова гледна точка този път съм спокоен, просто понеже няма да се стигне дотам. Много е ясно в Брюксел, че темата „съветска техника с китайски инвеститор да дойде в ядрената енергетика на Европейския съюз“ е малко като срещата на президента Тръмп със севернокорейския лидер“.

Бившият финансов министър изрази безпокойство, че с темата за АЕЦ „Белене“ се губи ценно политическо време, „вместо да фокусираме върху теми като чакалнята на еврозоната“.

Дянков коментира още, че сега е единственият възможен момент да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната в рамките на следващите поне 5 години.

„Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: „Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала””.

България ще е по-интересна за инвеститорите, ако е в Еврозоната, каза Дянков.

„Важно е да се каже, че сега кандидатстваме за чакалнята, там се чака поне 2 години и половина. Швеция например вече чака 9 години, нарочно, те така са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж за винаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът”.

Дянков е в София за премиера на книгата си "Накъде върви Европа". Премиерата е тази вечер от 19 часа в Централния военен клуб.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване