06/20/18 18:01
(http://budnavarna.bg/)

МЪЛНИЕНОСНАТА ДЕЙНОСТ СЕ УВЕЛИЧАВА-БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ!

Инж. Иво Иванов е управител на „Диком“ООД , фирма специализирана в проектиране и изграждане на мълниезащитни и заземителни инсталации.

 

Г-н Иванов, през изминалата година се наблюдават много интензивни гръмотевични бури. На какво се дължи това според Вас?

Да! През последните години се забелязва значително увеличение на мълниеносната дейност. Лично мен това не ме изненадва. От доста време всички специлисти алармират, че глобалното затопляне е една от водещите причини, пораждащи изменение в климата, което от своя страна води и до засилване на гръмотевичните бури в определени райони. Поради географското си разположение България също попада сред страните, в които все повече ще се засилва интензитетът на буреносните явления.

Много от специалистите сигнализират, че в нашата страна по-голямата част от сградите нямат мълниезащитни инсталации. Така ли е наистина?

Състоянието на мълниезащитните инсталации на много голяма част от сградите, наистина е в плачевно състояние. Жалкото е, че всички наблюдаваме какво се случва с природата и как се изменя климатът, а много малка част от хората взимат мерки, което според мен е неразумно. Ако се загледате, когато се разхождате по улицата, сами може да видите на колко от сградите има мълниезащитна инсталация. Ще се убедите, че в процентно изражение качествено защитените сгради у нас са много малко.

„Диком“ООД

Какви средства са необходими за изграждане на мълниезащитна инсталация?

Стойността на мълниезащитната инсталация е по-малка от 1% от цялата стойност на една сграда. Мълниезащитните системи биват два вида конвенционални и активни (т. нар. мълниезащитни инсталации с мълниеприемници с изпреварващо действие). За първия тип цената е около 1000 лв., а за активните в порядъка 1600 до 2000 лв. С други думи, един хубав лаптоп струва повече от една мълниезащитна система, а тя освен, че предпазва имуществото Ви, може да спаси и човешки живот!

Как да сме сигурни дали нашата сграда има мълниезащита?

Съветът ми е да се обърнете към специализирани фирми, с доказан опит, които детайлно са запознати с технологиите, нормативните уредби и световните практики при изграждане на мълниезащитни и заземителни инсталации, за да не се стига до ситуации, при които сте вложили усилия и средства, за да бъдете защитени, а реално сте в опасност. Имали сме случаи, при огледи да установяваме, че дори и на нови сгради, където има изградена нова мълниезащита, се оказва, че ефективността и е под съмнение, тъй като не отговаря на нормативните уредби и технологичните стандарти.

„Диком“ООД

Какъв живот има една съвременна мълниезащитна система?

Нашата фирма е представител на два от световните лидери и производители на технологии за мълниезащита- мълниеприемници с изпреварващо действие IONIFLASH MACH на френския производител FRANCE PARA TONNERRES и мълниеприемниците с изпреварващо действие INGESCO PDC-E и INGESCO PDC AIR на испанския производител INGESCO. Всичките продукти, които предлагаме имат експлоатационен живот около 30 години.

Изисква ли се поддръжка на тези съоръжения?

Разбира се! Като всяко едно съоръжение, мълниезащитата си изисква своята поддръжка. Енергията на една мълния може да бъде повече от 100 kW, а температурата и достига до 30 000 градуса по Целзий. Налягането на въздуха в околностите на мълнията може да достигне до 100 Bar. Средният ток, който протича през мълниезащитната система е около 30 кA, а при някои случаи е възможно да надвишава 200 кA. Електрическият потенциал между облака и земята по време на природното явление може да надвиши 100 000 000 волта. Задължително е след всяко директно попадение на мълния да се направи основна ревизия на всеки един от компонентите на мълниезащитната система. Периодични проверки трябва да се извършват на една, две или три години, в зависимост от нивото на мълниезащита.

Като последен въпрос- Случвало ли се е върху сгради, на които Вашата фирма е инсталирала мълниезащитни системи да падне мълния?

Да, на три! В Провадия, Хасково и Варна. За моя радост и трите системи сработиха перфектно и отведоха мълнията в земята без да има нанесени щети върху сградите и най-важното без да бъде застрашен човешки живот. Затова искам да посъветвам читателите, когато се изгражда мълниезащитна система, да не се прави компромис с качеството на материалите и винаги да се залага на доказани продукти. В България се предлагат най-различни по произход материали, като обаче една голяма част от тях не отговарят на международните стандарти. Няма да назовавам имена, за да не засегна някои от колегите в бранша, но категорично от опит ще препоръчам да се залага на фирми, които предлагат системи за мълниезащита произведени в Европейския съюз.

Заповядайте в нашият сайт  www.dikom-varna.com

 

Материалът МЪЛНИЕНОСНАТА ДЕЙНОСТ СЕ УВЕЛИЧАВА-БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване