12/12/09 18:15
(http://www.stancianegra.com/)

Гражданската съпротива няма цвят

С леко закъснение, ще отбележа две важни за мен събития от изминалата седмица - протестите в Атина и Рим.


В Италия се състоя уникална по рода си антиправителствена акция. Уникална, защото т.нар. ден "Не на Берлускони" се проведе на гражданаска, а не на партийна основа, макар да получи широка подкрепа от привърженици на опозицията. Инициатори бяха влиятелни италиански блогъри, сред които Бепе Грило и нобелистът Дарио Фо. Поради невъзможността да се използват контролираните от властта масмедии, информационната кампания протече изцяло по интернет. Въпреки това, само в столицата Рим се събраха над 100 хил. души и поне още толкова из по-големите градове, искайки Берлускони да подаде оставка и да бъде разследван за връзките си с мафията.

По същото време в Атина отбелязаха година от трагичната смърт на 15-годишния Александрос Григоропулос, убит от полицаи в квартал "Екзархия". Световните медии отразиха единствено "атрактивните" сблъсъци между анархисти и силите на държавния ред. По улиците на гръцката столица обаче, демонстрираха мирно близо 20 хил. с искания за свобода, повече демокрация и срещу олигархичния двуполюсен модел. Подробности четете в блога на Мавракис.



На този фон можем единствено да констатираме, че българското гражданско общество е в колапс. Ако въобще някога са съществували зачатъци на такова. Една година по-късно никой не говори за убийството на Стоян Балтов, никой не се интересува дали и с какво се подобри живота в Студентски град. Апатия.
Дали на някого говори нещо имато Георги Божанов? Това е възрастният човек, застрелян преди няколко години от полицай в Пазарджишко. Медиите тогава цинично описваха Божанов като "гъбар" и "клошар", сякаш стойността на живота зависи от социалния статус. Балистичната експертиза отхвърли тезата на защитата за рикошет, но въпреки това убиецът Стоян Пчеларов се размина със скандално "наказание"...глоба от 1500 лв. и уволнение. Апатия!
Тези дни мутренско-милиционерската власт се кани да удари безпрецедентна балтия по гражданските ни права с промените в ЗЕС. От това се вълнуваме някакъв тесен кръг "сектанти", комуникиращи в интернет. Обществото отново е в традиционата си апатична дрямка.

Мисля си, ако утре отменят официално демократичната форма на управление и се обяви едноличен режим, колко души ще реагират?
Публикувана на 12/12/09 18:15 http://www.stancianegra.com/2009/12/blog-post_12.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване