01/13/10 16:37
(http://www.stancianegra.com/)

Желева се провали, защото не беше подготвена

Има дни, за които сме свикнали да казваме, че са "добри за българската демокрация". Има и такива, в които се убеждаваме колко фундаментално е членството ни в Европейския съюз за наличието въобще на някава българска демокрация. Изминалият 12 януари от воле покрива и двете категории. Защо?
Изслушването на Румяна Желева в Брюксел беше показно за това как трябва да бъде тестван всеки кандидат за висок административен пост. Процедура твърде дефицитна в страната, където кметът на столицата щеше да бъде избран и с празна бюлетина.

Преди всичко със страшна сила лъсна повръхностната подготовка на Румяна Желева по същество. На конкретни въпроси, свързани с ресора й, тя отговаряше с обща алабалистика, клишета и две заучени фрази – "ще се запозная с проблема на място", "ще действаме проАктивно". Недоумението сред евродепутатите беше лесно забележимо. И си помислих колко далновидно нито една българска телевизия не предава спектакъла пряко. Инак нямаше да е възможно некомпетентноста на Желева да бъде скрита зад димката "скандално включване на Антония Първанова".

Тези, които гледахме по интернет, видяхме и друго: що е нетърпимост към най-малкото съмнение за непочтеност и конфликт на интереси. Въпросът за фирмаджийското битие на Желева беше зададен няколко пъти от различни страни на залата, което драстично олекоти версията за клеветническа кампания с български корен. Хипотезата, че три от групите в Европарламента са подведени от личните амбиции на Меглена Кунева, определено не звучи правдоподобно. Дори и да я допуснем обаче, факт е, че протежето на Бойко Борисов не успя да се защити убедително. Сляпото позоваване на българските институции, които, видите ли, щели да реагират, ако е имало нещо, и щом не са реагирали, значи няма, направиха българската кандидатка да изглежда смешна в очите не само на сънародниците си. Особено в контекста на процесуалния батак "Борилски" например, добил паневропейски мащаб.

Желева не разполагаше с актуален документ, удостоверяващ нейната правота. Не разполагаше, защто такъв няма! Из интернет вече свободно циркулира справка от Търговския регистър, според която Румяна Желева е напуснала управата на "Глобал Консулт" едва на 09.04.2009 г. Тоест почти в края на мандата й в Страсбург, точно както твърдяха "клеветническите слухове". Myth confirmed! Оттук насетне – да не си на мястото на председателя Барозу. Насаден на пачи яйца от кандидатурата на Бойко Борисов, на португалеца ще му се наложи да прави експресни промени в комисията си. Да му мисли и онзи, който някога дръзне пак да се позове на "българските институции" и тежкия им международен авторитет.

Сетне идва време и да се поеме отговорност. На всички е известно, че Желева е персоналана кандидатура на Бойко Борисов. Впрочем, както и всички останали кандидатури на партия ГЕРБ. Също така персонално Борисов е длъжен да признае издънката. Естествено, че няма да го направи! Отново ще слушаме обяснения за жълто-червен заговор, за клеветене на рòдината и дългата ръка на вечната изтривалка Станишев. Това е възможно в удобно "тапицираната" българска медийна среда. В Брюксел обаче тези мурафети не вървят!


Публикувана на 01/13/10 16:37 http://www.stancianegra.com/2010/01/blog-post_13.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване