02/25/10 08:00
(http://ganspace.blogspot.com/)

Социален експеримент с пушенето


Така. От къде да ви захвана?

Както знаете, сега е много модерно да НЕ се пуши. Ако до преди 10 години беше модерно да смучеш цигарата и да си готин, то сега тенденцията е точно обратната. Днес трябва да си ЕКО и да си непушач, иначе си баси загубеняка, казвам ви.

Аз нямам нищо против: пушачи, непушачи, еко активисти, обратното на еко активисти и т.н. Всеки човек има право да вярва, в каквото си ще. По презумпция сме си свободни хора. Но...

Учудващо, днешните „активисти” в защита на тая или оная кауза са доста агресивни и силно убедени в това, което вярват. Естествено не всички, нито пък повече или по-малко от различните „активисти” през годините назад, но достатъчно, че да ти привлекат вниманието. В някои случаи можем да ги сравним с религията. Ходи обяснявай на попа, че Бог не съществува (правил съм го – забавно е и почти го убедих човека, за ужас на църквата).

Освен това е адски дразнещо и лицемерието. Човек, на който от време на време му давам от моите цигари да пуши, скоро ми каза докато бяхме на заведение, че „направо го убивам с тия цигари” (имаше предвид малкото дим, който отиде към него, понеже беше далеч от пепелника). Или например – да си „про зелен” и да си купиш автомобил с кубатура на двигателя над 3-4 литра. И т.н.

Това обаче са битовизми. Очевидни неща, които всеки знае и които нахвърлих, за да ви вкарам по същество.

Заинтригуван от разбиранията и убежденията на хората относно тютюнопушенето и в контекста на наскоро дискутираната забрана за пушене на публични места, създадох невероятната, единствена и неповторима facebook група: „На всеки метър пепелник, стаичка за непушачите!

Под това гръмко име се крие група, чиято основна цел е просто да информира хората, че и пушачите имат права, които не бива да бъдат нарушавани, както и че предстоящата забрана може би не е най-подходящия начин да „предпазим” непушачите (забележете – не говоря за абсурда наречен „борба с тютюнопушенето”).

Разбира се, експериментът е прост. Какво би станало с действие, което е „анти” на широко разпространеното и модерно (разбирай актуално сега) схващане за цигарите и пушенето. Как биха реагирали защитниците на едното и другото схващане? Ще могат ли да се организират (разбира се под зададената форма) достатъчно хора, които да споделят „анти” виждането? За какво ще си говорят едните и другите? Ще спорят ли? Ще влязат ли в пряк досег? Какво ще се случи? И т.н.

На мен лично ще ми е интересно. Ако представлява интерес и за вас или просто сте пушачи и не искате да ни ограничават къде да пушим – елате в групата:

На всеки метър пепелник, стаичка за непушачите!


Smoke on!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване