05/10/10 10:25
(http://blog.emyto.net/)

Firefox 3.7 alpha 5 pre! Много бързо бе!

Тези дни забелязах, че е се е появила нова алфа версия на Firefox-а – 3.7 алфа 4. Реших да си ъпгрейдна браузъра с новата версия, за да съм в крак с промените. Тръгвайки да ъпгрейдвам, обаче, реших да съм още по-”модерен” и си свалих pre версията на следващата алфа версия, а именно a5pre. Инсталирах я върху старата алфа 3 версия и пуснах съответния профил.

В началото беше ужасна мъка. Все пак повечето разширения, които ползвам, не са се и сетили за подобна версия на браузъра, а и да са, не са си обновили максималната поддържана версия. Това доведе до зареждане на 533 таба, пускане на всевъзможен Flash (е, поне си слушах “Неам нерви” на Милена, изоставена в някой таб :) ). След бързо замазване на максималните версии (“Override all compatibility” на “Nightly Tester Tools“) и рестарт, всичко тръгна. Уж.

Първото, което се наби на очи, беше, че разширението PinTab се омазва тотално (новото му име е App Tabs и гледам, че е съвместимо до 3.7a3pre, ще трябва да се пробва, ама едва ли). Проблемът е, че има промени по темата (май) и явно overlay-ите или CSS-ите се омазват. (На)здраве да е! И без него мога.

По-лошото обаче беше, че като превключих на неактивен таб, той не се зареди автоматично. О!УжасТ! Любимият ми BarTab не работи! Оуч!

Това преля чашата и последва downgrade първо до alpha 4, която работеше (или по-скоро не работеше) по същия начин и след това до alpha 3. За щастие всичко си придоби нормалния вид и работоспособност. Все пак това ми е работния профил в момента. Пфуу, отървах се от връщане към 3.6.

След това реших да погледна, дали хората за започнали да досаждат на автора на BarTab-а, да поправи несъвместимостта с тази верси. Ц. Нямаше вопли. Обаче имаше линкче за бета версия на версия 2.0 на въпросното любимо разширение.

Хм. Аммм, а дали тази бета версия не е съвместима с новата алфа?

Реших, че няма да си правя повече експерименти с работния ми профил и версия, та си добавих нова инсталация на Firefox-а (7-ма поред) и съответно нов профил (18-ти поред ;) ). Речено сторено. Копирах си и файловете от работния профил (без “sessionstore.js”), за да не се налага да конфигурирам наново новия, а и за да мога реално да сравнявам двете версии.

След първоначалното пускане и “оправяне” на съвместимостта на разширенията, си сложих и бета версията на BarTab-а. След растарта ми направи впечатление, че Лиско запали адски бързо. Е, с 2 таба и баба може да пали бързо ;) .

Копирах и sessionstore.js от работния профил. Запал и …. па бързо! Много по-бързо от предишната забързана алфа. Яко!

А и като цяло е по-бърз! Яко!

Реших, да позаредя някой и друг таб и да видя, дали ще се отрази на скоростта и т.н. Ц! Лети си! Много яко! :D

Разбира се, якото е и ако. Промените по темата все още тегнат с пълна сила. Освен PinTab-а не се показва и Googlebar lite-а. Не се показват и разните бутончета, които бях наредил на тулбара. Явно наистина са поразбъркали Xul-а на горната част. Това, което за сега съм забелязал, като ново е, че можеш да си преместиш табовете отгоре (гаден Chrome, ей!). Със статус линията всичко е наред, поне за сега.

Та, за сега май няма да сменя версията на работния ми профил, но определено много радва скоростта на новата алфа. Ще я поразцъкам още и ако изскочи още нещо (хубаво или лошо), ще драскам коментари :) .

Поздрави
Ему

П.П. А, да! Щях да пропусна още едно нововъведение, което ми направи впечатление: Textarea полетата имат едно квадратче под скролбара, чрез което можеш да си ги ресайзваш.
П.П.П. И още нещо. Речникът за корекция на грешки още си бачка (не, че съм очаквал нещо друго, де) ;) .

Публикувана на 05/10/10 10:25 http://blog.emyto.net/?p=690
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване