06/09/10 17:29
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Избирателна свобода на словото

На борда на „Флотилията на свободата“ бе също и член на израелския Кнесет. От няколко дни в Тел Авив една от най-обсъжданите теми е казусът „Ханин Зуаби“. Това е името на члена на Кнесета, арабката Ханин Зуаби, срещу която бе излято огромно количество злоба, заради участието й на тази флотилия. И това на място, което се слави, като единствената демокрация в Близкия изток, където реално има свобода на словото. Да, но не за всички. Ханин Зуаби, която е член на „Балад“ (Национална демократична асамблея), арабската партия в Кнесета, която представлява интересите на арабското население в Израел, трябваше да понесе огромни критики за думите си срещу окупацията на Газа, и не само това. Тя бе заплашена със смърт заради позицията си. Думите й, заради които бе заплашена с отстраняване от Кнесета, защитават позицията на активистите, че израелските командоси започват стрелба по корабите още във въздуха. Това, разбира се, не може да се види, тъй като войниците са иззели всички видео файлове отнасящи се за 31 май и 1 юни. Съдба…

Назарет, 2.06.2010. „Инсанонлайн.нет”

Г-жа Ханин Зуаби, арабски член на Израелския Кнесет, подчерта, че израелската окупация умишлено е убила представителите на международната солидарност на борда на корабите от флотилията за пробив на блокадата на Газа, като целта е била да се пресекат бъдещи  подобни инициативи.

На своя пресконференция в Назарет Зуаби каза: „Израел се подготвяше в продължение на цяла седмица и разположи техника за противодействие срещу корабите.” Тя подчерта, че Израел е третирал представителите на международната солидарност  като терористи, а не като цивилни граждани.

Зуаби добави, че „Правителството на израелската окупация се постара да подготви световното и местното израелско обществено мнение за очакваните сценарии за начина на действие със солидаризиращите се на борда на Флотилията на свободата, представяйки ги като проникнали и терористи.”

По-нататък тя поясни, че солидаризиращите се с Газа са очаквали противодействие от страна на окупацията, но „онова, което те не очакваха, е окупацията да действа с такова насилие”, обръщайки внимание, че са били мобилизирани стотици войници и е използвано тежко военно оборудване, за да бъдат спрени мирните кораби.

Членът на Кнесета подчерта, че окупацията е планирала убийствата – това е било очевидно, посочвайки, че извършените убийства на борда на кораба в никакъв случай не са били неизбежни, тъй като е можело корабите да бъдат спрени, по думите й, с по-малко насилствени методи.

След това тя добави: „В този момент повече от 500 души солидаризиращи се се намират в израелските затвори.”, като подчерта, че на тях трябва да им бъде позволено да се срещнат с журналистите, за да бъдат изслушани техните свидетелства на фона на изкривената версия за касапницата на борда на Флотилията на свободата, разпространявана от окупацията.”

Депутатката настоя за международна комисия, която да разследва касапницата, подчертавайки, че има 600 свидетели на събитията и наблягайки, че разследването не бива да бъде оставяно само на Израел, а трябва да бъде осъществено от специална международна комисия, която да изслуша свидетелските показания на солидаризиращите се, „тъй като казусът е световен, а не вътрешноизраелски.”

Депутат Зуаби заяви, че посланието на Флотилията на свободата е предадено, независимо дали флотилията е стигнала до Газа или не – темата за блокадата на Газа е отново в заглавията.

Тя подчерта, че целта на флотилията е била да пробие блокадата на Газа и че инициативата е плод на арабски, палестински и международни усилия, отбелязвайки, че окупацията приема дори самото искане за пробив на блокадата като провокация и смята, че има правото да репресира палестинския народ и да му налага блокада без някой да й търси сметка.

За обстоятелствата по време на касапницата депутат Зуаби каза: „Когато ни нападнаха израелските съдове, ние бяхме на повече от 100 мили от израелските териториални води. Окупационните военноморски части се обадиха на капитана към 1 ч. след полунощ и изискаха от него да се легитимира, да легитимира кораба и да посочи направлението му.” Тя разказа, че окупационните части нападнали кораба светкавично по въздух и вода, като повече от 10 солидаризиращи се били убити, след което те както и останалите живи били задържани на борда на кораба без връзка с никого. „Имахме връзка единствено с куршумите и бомбите на окупацията.”, каза тя.

Превод: Мая Ценова

В интернет има петиция в подкрепа на г-жа Ханин Зуаби. Прилагам текста към петицията и на български, за улеснение.

Ние, долуподписаните, декларираме своята солидарност с депутат Ханин Зуаби, както и вярата си в хуманитарното и политическото послание, носено от нея заедно с участниците във Флотилията на свободата, и дълбоката си почит към нея за понесените страдания и заплахите, на които се противопостави, за да достигне посланието до всички свободолюбиви хора в света за мобилизиране на волята за пробив на жестоката блокада, наложена на милион и половина палестинци в Ивицата Газа.

Потвърждаваме, че заставаме на страната на депутат Зуаби срещу расисткото фашистко изстъпление, намерило израз в искането тя да бъде съдена и хвърлена в затвора, да й бъде отнето гражданството и да бъде пратена в изгнание, стигайки до заплаха с убийство. Потвърждавайки още веднъж, че израелската демокрация е фалшива, ние предупреждаваме за опасността от тази разюздана истерична кампания с подкрепата и участието на израелската институция, която си показа зъбите, надавайки расистки вой, и направи опит за нападение над депутат Зуаби в Кнесета.

Ние присъединяваме своя глас към гласа на Ханин Зуаби, защото патриотичният, моралният и политическият дълг изисква участие във всяка активност за пробив на незаконната, нехуманна и неморална блокада, наложена на Ивицата Газа.


Публикувана на 06/09/10 17:29 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/06/09/5412/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване