06/21/10 12:30
(http://ikonomika.org/)

Земеделски министерски “аргументи”

Вече писах как земеделският министър манипулира правителството. Ето и нови опити за същото:

цитат от стенограмата от заседанието на правителството, 16 юни 2010 година

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Колеги, наистина ви призовавам, нека да не говорим малко и политически, а с цифрите. Тези схеми, които са нотифицирани, са част от това, което прилагаме и това, което прилагаме дава резултати. Поисках справка от Националния статистически институт и за първото тримесечие имаме четири пъти ръст на търговското салдо. В момента земеделието е единственият сектор с положително търговско салдо. За месец януари – месец март 2009 година е бил 20 милиона положително, а сега е плюс 85 милиона. Така че средствата, които в момента влизат в земеделието, виждате, че дават ефект.


Забележете следното:

1. Министърът на земеделието е дал 1 милиард лева земеделски субсидии (евро + български) – за да получи 85 милиона лева положително търговско салдо. Това е безумно голяма неефективност (ако въобще приемем, че положителното търговско салдо е цел само по себе си).

2. За периода, посочен от земеделския министър, дефицитът по текущата сметка се е подобрил с над 1.8 милиарда лева. Приносът на земеделието е 65 милиона лева – т.е. едва 3.5%. Следователно, почти 97% от подобрението на текущата сметка идва от отрасли, несвързани със земеделието и отрасли, които не се субсидират.

Дори да приемем търговското салдо като измерител на ефективността на земеделските субсидии (както настоява министърът на земеделието), то съвсем ясно се вижда, че тази политика е тотално неефективна и трябва да спре. Собствените индикатори на министъра на земеделието доказват, че политиката му е тотално погрешна.



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 06/21/10 12:30 http://ikonomika.org/?p=4057
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване