08/05/10 14:51
(http://raltchev.info/)

За foursquare и кръчмите

Един ден стоях в приемната в университета в Лунд, Швеция, четях новините от сутринта на iPod-а и попаднах на нещо за foursquare. Бях чувал за тази социална мрежа, ама така и не ме беше спечелила все още.

В общи линии foursquare се основава, от една страна, на желанието на хората да споделят и, от друга, на техните умни телефони. Пускаш приложението или влизаш в сайта, предназначен за мобилни устройства, локализираш се и се регистрираш. Терминът е „check-in“, но не се сещам как да го преведа на български. В същото време можеш да видиш кой е там в този момент, какви препоръки са оставили другите („Опитай ябълковия им пай!“, например) и какво друго интересно има наоколо. Също така се и състезаваш – за значки, за точки и за титлата кмет. Тя, кметската титла, идва с преференции, които на Запад компаниите дават на своите най-лоялни geek-клиенти. По този въпрос – после.

Та, намъкнах си се аз на 12-ти февруари тази година в App Store и си свалих приложението. Спретнах една бърза регистрация, че даже добавих и икономическия факултет в базата данни. От този ден всеки път, когато iPod-ът ми беше в ръцете и влизах в университета, се регистрирах и в системата. За няколко месеца се задържах на кметския стол там, че даже май оглавих и университетската библиотека.

Междувременно събирах приятели и в България. Гледах ги как се състезават за някои от по-сочните заведения в София – Starbucks на Гурко, например. В момента там шеф е Васи, но ще видим до кога, че конкуренцията не прощава.

Идеята ми харесва, щото профилът ми във foursquare е вързан за facebook и twitter и споделя с всичките ми приятели къде се намирам в момента. Пък те, ако искат, да слушат. С други думи, забавлявам се с телефон в ръка :-D То какво друго ни остава на нас, ергените… :-P

А, да, за Запада щях да говоря. Стратегии много. Някои раздават намаления. До 28 юни Starbucks искаха по $1 по-малко от кметовете за всяко поръчано Фрапучино. Harvard-джиите пък май бяха първите, приложили услугата на университетска почва. Най-много обаче ми хареса идеята на AJ Bombers от САЩ.

Събирането на значки е една от основните задачи на потребителите на foursquare. Повечето от тези значки са най-обикновени, например значката „Приключенец“, която получаваш за регистрацията си на десет различни места, или „Изследовател“ – за 25. Други обаче са уникални и не всеки може да ги има. Това е списък, който Mashable пуснаха по-рано днес, с 16 такива значки. AJ Bombers си избират значката „Swarm Badge“, която се връчва в случаите, в които поне 50 foursquare-запалянковци се регистрират по едно и също време на едно и също място. В случая – в AJ Bombers. Другарчетата от ресторанта създават предварително Twit-покана и я пускат онлайн. 161 откликнали. Поне 100 от тях са писали за случая в Twitter. Колко от тях са се похвалили със значката и офлайн, не е ясно. Сигурно много. А за AJ Bombers чух дори и в България, нищо че са в Милуоки.

Между другото, пуснах една анкета за foursquare-потребителите в България. Има около 20 мнения вече. Ако твоето не е сред тях, предварително благодаря за отделеното време. Следващия път ще пусна резултатите с още няколко примера и анализ. Пък после, надявам се, с твоя помощ ще раздвижим ситуацията в България. Не бих отказал една халба студена бира в Ale House – все пак съм кмет!

Снимковият материал любезно предоставят foursquare.



Walking on the edge... - Един УеБлог на Иван Ралчев

Публикувана на 08/05/10 14:51 http://feedproxy.google.com/~r/WalkingOnTheEdge/~3/hYWVu3ZsL40/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване