08/25/10 13:14
(http://raltchev.info/)

За foursquare и кръчмите 2.0

След дълго разлистване на краткото меню в Дивака поръчах така чакания обяд. Междувременно заредих foursquare приложението и избрах местонахождението си. Вече бях опитал пилешката супа и бях отпил от изпотената халба бира, когато се появи и приятел и колега от работа. Първите й думи бяха “Супичка, а?”. Ако не беше foursquare, можеше и да не успеем да си разменим уикендски поздрав.

Най-накрая седнах да тълкувам данните от проведената анкета сред потребителите на foursquare в България. За да е по-лесно, съм разделил резултатите на глави – демография, ползваемост, мотивация, дестинации, за компаниите. На този адрес можете да разгледате и свалите данните от анкетата. Махнал съм единствено последната колонка, в която питах за контактите на анкетираните.

Демография

И така. Ако приемем, че попълнилите анкетата оформят представителна извадка за потребителите на услугата в България, то в основната си част те са мъже. Жените или не искат да си признаят, или наистина представляват едва 18% от виртуалното население във foursquare. Да споделят къде са е еднакво присъщо за дамите на възраст между 18 и 24 и за тези от 25 до 30 години. За разлика от тях мъжете покриват почти целия възрастов диапазон, като най-много са тези на възраст между 25 и 30 (50% от мъжете), следвани от възрастовите групи “31 до 40”, “18 до 24” и “41-50”. Причините за това могат да се търсят в мобилното снаряжение, техническите знания и привързаността към социалните мрежи.

Във всички случаи демографската картина ще става все по-цветна. Особено впечатление прави фактът, че foursquare не е толкова популярен сред най-младите – в графиките не присъства никой под 18 години. Споко! Предвид рязкото покачване на регистрациите след оповестяването на Facebook-овските Places демографската пирамида може и да се размести съвсем скоро. Нещо повече, Facebook е на път да покаже на над 500 милиона свои потребители, че могат да споделят със своите приятели не само снимки и кратки съобщения, но и къде точно се намират. Можем да очакваме полезен за foursquare spillover-ефект. Mashable питат кое точно ще предпочетем – Places или foursquare. Резултатите от анкетата сочат, че 57% са за foursquare, a още 8% ще използват и двете услуги (към датата на публикацията).

Ползваемост

Foursquare заработи през далечната 2009 година. При все това в България 55% от потребителите на услугата я използват от съвсем скоро – между 1 и 3 месеца. Те не са и от най-активните – споделят къде се намират едва по няколко пъти на седмица. По-привързани са тези, които използват услугата от по-дълго – до половин година. Те вадят телефоните си и пускат foursquare по няколко пъти на ден. Нещо подобно се наблюдаваше и при мен – отне ми време да свикна с новото социално занимание, докато то не се превърна в удобен начин да се запознавам с нови хора. В интерес на истината, от един момент нататък foursquare започна да предопределя и посоката, в която поемам – често предпочитам местата, които моите реални и виртуални приятели посещават, пък да не забравяме и препоръките, които повечето оставят. Тази статистика следва да се промени, когато компаниите развият някакво отношение към foursquare. На тази географска ширина възприемаме foursquare по-скоро като игра, състезание, отколкото като нещо, от което можем да извлечем някаква полза.

Мотивация

Най-интересна ми беше мотивацията зад регистрациите във foursquare. Въпросът беше прост – “Защо използваш foursquare?”. Повече от половината (59%) са там, за да знаят другите къде точно се намират. Тъй като мовитите могат да бъдат повече от един, доста хора (55%) са отбелязали, че foursquare им върши добра работа и като пътеводител на градския изследовател – заради препоръките къде да отидат и какво да правят. Съществен фактор е и събирането на значки. Явно едни 45% от нас изпитват остра нужда да си припомнят пионерските времена. Едва 32% признават, че ги привличат и преференциите, които компаниите дават на своите приятели във foursquare. Хм, в България такива неща като кметски отстъпки все още няма, но нагласата е обещаваща.

Зададох и въпрос за препоръките и коментарите. Оказа се, че оставянето на такива все още не е повсеместна практика. Едва 9% са онези потребители, които често отделят време, за да напътстват останалите. Повечето се задоволяват с писане от време на време. После питах и за коментарите. Ще се опитам пак да направя разлика между двете. Препоръката се отнася за определена дестинация и я виждат всички хора, които я посетят. Тя представлява нещо от този вид: @ Starbucks: Tazo чаят е готин – зеленият действа адски освежаващо!. Коментарите са под формата на „shout“ – влизаш в заведението и добавяш няколко думички към обичайното съобщение, че си там. Писането на коментари е по-лесно и неангажиращо, затова и повече хора го правят. Честото коментиране важи за 18% от случаите, а “понякога” – за 41%.

Мотивацията се отнася и за писането на препоръки и коментари. Някои хора по този начин очакват да предизвикат дискусия и да привлекат вниманието на други с цел завързване на приятелства. По вкус и цвет товарищей нет, ама явно става работата. Други пък си поставят далеч по-безкористната цел да направят света едно по-добро място, спестявайки някому разочарование от “нещо гадно”. Разсмях се, когато прочетох следното: “защото, като всички други хора на света, мисля, че мнението ми е много важно за взимането на решения на другите :P”. Подбудите са изцяло лични. С пускането на промоции за най-активни и лоялни клиенти, обаче, би могло да се стимулира оставянето на повече и по-полезни коментари и препоръки.

Дестинации

Като заговорих за заведения, списъкът с дестинации във foursquare е огромен – кафенета, кина, музеи, библиотеки, градски паркове, хотели, ресторанти за бързо хранене или суши, корпоративни сгради и банкови клонове са само някои от тях. Аз го съкратих, за да ми е по-лесно да разбера кои са местата, в които най-често се регистрираме чрез foursquare. Реалния и виртуалния си живот хората обикновено синхронизират тогава, когато посещават ресторанти, кафенета, барове и дискотеки. С Васи си говорихме по тоя въпрос. Тя предложи, че не винаги е удачно да използваш foursquare. В света на социалните медии и споделянето винаги има такива случаи. И все пак, foursquare е забавна и полезна игра. Опитах се да открия едно case study (еквивалент на български?), но го няма никъде из записаните връзки. Горе-долу ставаше въпрос за компания, която раздава награди динамично, ангажирайки своите последователи в twitter, facebook и foursquare чрез платформата на foursquare. Те казват, че съответният подарък се намира на определено място и ще бъде там през следващия един час. Не е трудно да се измислят и други подобни предизвикателства, които да забавляват и постепенно да вдигат познаваемостта на бранда и посещаемостта на съответните места.

За компаниите – преференции и благосклонност

Въпреки че българските потребители на foursquare, изразяващи своята лоялност към определено заведение в интернет, не се ползват с никакви преференции, мнението на мнозинството (82%) е, че отстъпките и наградите са важни, много важни и много, много важни, превръщайки ги в съществен елемент от foursquare и отношенията клиент-търговец. Затова и 41% със сигурност ще бъдат по-позитивно предразположени към онези търговци, които са подготвили нещо за тях във foursquare. За 45% е достатъчно, че компаниите, освен във всички останали социални мрежи, са и там, за да подобрят поне с малко мнението си за тях.

Тъй като foursquare все още не е широко разпространен в България, зададох и още един въпрос – дали хората ще започнат да обръщат повече внимание на тази социална мрежа, ако компаниите я включат в своята маркетингова програма, придавайки на общуването още едно измерение – локацията. Не ме учудва, че 68% са убедени, че в такъв случай услугата ще привлече повече привърженици. Още 23% ги подкрепят малко по-плахо с “почти сигурни сме”.

Съвсем скоро, надявам се, компании в България ще се пробват и на това бойно поле, затова се опитах да проуча нагласите. Не всички анкетирани споделиха идеи, но дори и малкото са безспорно ценни. Повечето се въртят около програми за лоялност, които гарантират намаления и брандирани подаръци. Важна е една от забележките, че тези преференции трябва да са специални и да се отнасят само за онези, които използват foursquare. Ако 5% отстъпка от цената на днешния специалитет, например, получи и съседът по маса, който дори не знае какво е това foursquare, с нищо няма да се почувствам привилегирован. Има голяма вероятност да спра да посещавам заведението. Хареса ми много и идеята за снимка на кмета – точно като работник на месеца. Един от анкетираните засегна и въпроса за обратната връзка – компаниите да следят какво се говори за тях в тази мрежа и да реагират, отговаряйки на коментарите, например. Неудобното в случая е, че API-то на foursquare все още не предлага подобна функция. Но работели по въпроса. Наскоро пуснаха инструмент, с който едновременно да се управляват т.нар. specials в множество заведения.

Поддържам списък с всички базирани на foursquare кампании. Скоро ще го публикувам.

А твоите идеи?

Аз @ foursquare.



Walking on the edge... - Един УеБлог на Иван Ралчев

Публикувана на 08/25/10 13:14 http://feedproxy.google.com/~r/WalkingOnTheEdge/~3/EHNfN_5FFN8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване