09/03/10 09:15
(http://komitata.blogspot.com)

Магическата политическа есен

Превъзбуден от съвпада през септември на Юпитер и Уран, чието мото било „Аз мога да се справя сам“, и който ще даде силен подтик към нестандартното, заниманията с наука, мистицицъм и окултизъм, се чувствам преизпълнен със самоувереност. Нямам кристална топка, но не ми липсва любопитство, за да се помъча да отгатна какво ли ще се случи тази есен в българската политика. Ако помните, магическата поредица за тинейджъра Хари Потър е подредена по следния начин – всяка поредна книга от серията описва живота му през една учебна година. Учебна година, през която главният герой за пореден път преминава през множество изпитания, за да успее да спаси света, точно за да му остане ваканцията за по-лежерни дела. През това време неусетно израства в зрял човек. И неслучайно книгите за магьосника за хит.

И нашето правителство извъртя един годишен цикъл, узря и стана на годинка. Цяла година ни правиха магии от тв екрана и сега, през есента, ще берем първата реколта на плодовете му. Премиерът се върна от отпуска (а и какво да прави в София, докато почиват водещите на сутрешни блокове), а президентът направи едно „показно“ какво е образцово семейство – сватба на сина, джетове по морето под зоркия поглед на охраната и грижа за българщината.

И в България вече стават чудеса. На Хари Потър му доставяха със сови кореспонденция в килера под стълбите, а у нас доставиха писмо под моста на Велека. Дори ще се възстановява и парламентарната група на РЗС (Яне Янев обеща!), но без да се използват „ренегати“. Честно да си призная, това последното го вярвам по-малко и от пощата със совите.

Въпреки че температурите през септември понякога падат и под 10 градуса, „гореща политическа есен“ вече е неизкоренимо клише в политическите коментари на България. Богатият избор на празнични дати през септември доказват размирната му слава.

Какво ни чака тази година? Какво ще пожънем?

Първо, не се притеснявам вече за образованието, което ще бъде подпомогнато от национално литийно шествие на 24-ти септември. Седмица преди това, първият учебен ден ще подгрее темата с разплакани майки, неподозиращи първолачета и мрънкане по реформата.

Аз вярвам, че това ще е най-хубавата и спокойна есен от много години насам. Логично помислете, защо да се притесняваме? Финансовата криза трябва да отмине наесен, писането на бюджета ще стане по-лека и спокойна процедура, която трябва да завърши през септември, софтуерът за лични документи ще заработи и ще има хартия за паспорти, а опашките ще изчезнат.
От друга страна покрай писането на бюджета ще изпълзят на светло всички лакоми интереси, които искат парченце от пицата.

Ще живне и политическата сцена. И понеже догодина 6-ти и 22-ри септември се падат точно преди местните избори и изборите за президент, тази година вероятно ще бъдат генерално отрепетирани прочувствени и величави родолюбиви речи и церемонии за празниците. Очаквам с нетърпение началото на партийната учебна година, защото политиците ще бъдат принудени да мислят в реалистични категории, за да се справят добре на изборите.

Вероятно отделно взети несъзнателни елементи ще нагнетяват напрежението около новия Изборен кодекс – ще се заяждат за опитите да се ограничава свободното слово в Интернет, ще опитват да говорят за електронно и дистанционно гласуване, за ново изборно райониране, за сливането на различни видове избори.

Ще се направят опити за назначаване на нови членове на ВСС, които ще трябва бързо да изпълнят дълга си, избирайки новия шеф на ВАС (може би Цецка Цачева?) и ще имат роля при конструирането на "специализирания съд". Всъщност, именно „специализираният съд“ ще е най-интересната тема през есента, защото ГЕРБ чакат становище отвън дали концепцията не противоречи на основните демократични права, за да могат да действат. Те, горките, сами не могат да преценят. През есента ще се наредят декорите на спектаклите за големите дела по първите акции на МВР (включително Алексей Петров) и със сигурност шоубизнесът ще спечели от тях, а може и да осъдят някого.

Някъде, почти извън прожекторите ще се кълца и медийният пазар. На такива операции светлина не им трябва.

През септември трябва да започне да се изпълнява „екшън планът“ за оптимизация на администрацията – повече и по-качествени услуги с по-малко чиновници и за по-малко пари. Дори в НАП ще започнат да приемат данни на флашка и на CD!

На 10-ти октомври ще възкръсне и „Златният Орфей“. Поне до Нова Година ще се охранява паметникът на връх „Шипка“, а след това – нова година, нов късмет – ще му бъде направена магия за охрана.

От друга страна, като че ли всичко ще си е все същото – в София ще се завърнат задръстванията, топлата вода и някои от широките улици. Божидар Димитров ще върне държавния печат.

Със застудяването ще се усети, че цената на газа не е само абстракция, а братушките ще се изпълнят с увереност, положили ръка върху врътката на газовото кранче.

Ще разцъфне и българският туризъм, за който ще бъдат похарчени 12 милиона лева за рекламни кампании, припомнящи че магиите се правят тук, в България. В ремонтираната созополска църква и в НИМ вече изчисляват възвръщаемостта на инвестициите в чудотворни мощи.

Ще стане ли чудо с пловдивския панаир или поне с ЦУМ?


И въобще, да ви кажа, аз не се притеснявам. Трябва да устискам максимално до Димитровден, когато кризата ще си тръгне.

(Отпечатано в „Седем“ на 1 септември 2010г.)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване