09/09/10 19:46
(http://www.gorichka.bg/)

Защо в българските болници разделят новородените от майките?

В почти всички родилни домове в България, продължава една отречена практика: разделянето на майка и дете веднага след раждането. Това е основна пречка пред успешното кърмене и ненужна емоционална травма за родилката и бебето. Затова, преди родителския форум, помолихме Кристина Маринова за този текст, с който искаме да привлечем още внимание върху проблема.

***

picasso

"Кърмене", Пабло Пикасо

Майка ми често ми е разказвала как след раждането на брат ми е трябвало да го дава вечер в помещението за новородени за наблюдение. Все още с мъка си спомня безсънните нощи, прекарани в коридора, слушайки как брат ми е плаче неутешимо, докато акушерките го „наблюдават” от сестринската стая. За щастие, когато аз съм се родила, болницата е била в ремонт и съм се радвала на безгрижни първи дни в непрекъснат контакт с майка ми. За огромно съжаление положението в много български болници не се е променило особено за тези трийсет и три години след раждането на брат ми.

Преди месец в медиите бяха публикувани резултатите от национално представително проучване за кърменето на децата, от което стана ясно, че 91% от децата са кърмени в родилния дом, но броят им рязко намалява след напускането му, а едва 4,5 % от новородените са закърмени до шестия час. Но и без проучване си знаем, че в по-голямата част от болниците бебетата се хранят под час с подобаваща нощна пауза, често ги носят при майките добре нахранени с адаптирано мляко, а съветите от медицинския персонал често приличат по-скоро на схема за плавно отбиване, отколкото за насърчаване на кърменето - детето суче на три часа за десет минути от едната гърда, а през нощта стомахчето му и гърдите на майката „почиват”.

Здрави новородени биват разделяни от майките си за часове, а дори често за дни в очакване на млякото, въпреки огромното количество информация, която има днес за неоценимите качества на коластрата.

Всъщност бебето е будно и готово за първото засукване веднага след раждането. Ранният контакт с майчиното тяло му помага да регулира дишането и сърдечният си ритъм. Но той има и още едно важно предназначение - помага тялото на бебето да се колонизира с познатите бактерии от тялото на майка си, а не с боличните, срещу които не е получило защита.

Дори след цезарово сечение ранното поставяне на гърда е възможно и желателно, ако майката има сили и се чувства добре. Това може да се случи още на операционната маса, стига упойката да не е пълна. Много лекари споделят, че това е чудесен начин майката да се разсее в оставащите до края на операцията минути.

И тъй като кърменето е функция от предлагане и търсене, ранното и често кърмене е от изключителна важност за установяването му. Изследванията показват, че колкото повече се отлага първото засукване, толкова повече проблеми има след това. Честото кърмене на всеки 2-3 часа в първия ден е много важно за подпомагане слизането на зрялото мляко.

Едно отлагане на кърменето може да причини критични различния в хормоналните нива и да повлияе негативно на слизането на зрялото мляко, да изложи бебето на риск от дехидратация или загуба на тегло, а това от своя страна да доведе до дохранване с адаптирано мляко. Всичко това подкопава увереността и решителността на майката да кърми рожбата си.

Когато децата се дават на майките за кърмене, почти задължително в кошчето може да намерите шише с адаптирано мляко „за всеки случай” и друго с вода и глюкоза.

Рутинното хранене с адаптирано мляко значително скъсява времето на успешно кърмене. Доказано е, че при бебета, които получават добавка от адаптирано мляко има четири пъти по-голям риск да бъдат отбити преди навършване на тримесечна възраст. Всяка трета родилка, чието бебе е хранено от шише в болницата, изпитва сериозни затруднения с кърменето, докато при жените, чиито бебета не са получавали адаптирано мляко, този процент е едва 14.

В много от родилните домове няма условия за настаняване на децата при техните майки, което пряко вляе върху възможността за кърмене на поискване.

Изследвания показват, че практиката на настаняване на бебетата заедно с майките им подобрява шансовете за успешно кърмене. Вероятната причина за това е, че бебето се храни по-често и получава по-малко добавка. В едно изследване се установява, че 68% от жените, които не са били разделяни от бебетата си, са кърмили изключително през първите месеци. За сравнение при жените, чиито бебета са били в детското отделение, този процент е 35.

В някои от болниците вземат децата нощем като акт на внимание към майката, за да може тя да се възстанови по-добре след раждането, но всъщност жените, които спят в една стая с бебетата си използват по-малко обезболяващи и спят точно толкова добре, колкото жените, чиито бебета са в детското отделение. Още по-важното е, че кръвното налягане на тези бебета е по-ниско, те плачат по-малко и виталните им показатели се стабилизират по-бързо.

В допълнение секрецията на пролактин - основният хормон, регулиращ производството на мляко - е десет пъти по-висока нощем, отколкото през деня. Ето защо може да се твърди, че нощното хранене е дори по-важно от дневното за установяването на добри количества кърма. От своя страна кърменето нощем е много по-вероятно, ако майката и бебето спят в една стая. Така че, дори когато се прави с добри намерения, рутинното разделяне на майката от бебето може да саботира успеха на кърменето.

Липсата на адекватни съвети по отношение на кърменето е оправдавана с недостиг на персонал. „Млякото ти не е хранително” все още е реплика, която често отеква в обърканата глава на младата майка.

Поради тези и множество други проблеми, както и поради неразбирането на основните потребности на майката и бебето, кърменето в настоящата болнична реалност е повече от предизвикателство за много родилки. За щастие нараства броят на обучените консултанти към Националния комитет по кърмене и Ла Лече Лига, благодарение на които много майки и бебета успяват да се справят с тежкото наследство на предизвиканите от болницата проблеми. В интернет пространството се появяват все повече преводни материали, както и авторски статии по въпросите на кърменето. Наскоро беше и премиерата на „Азбука на кърменето” на д-р Гру Нюландер, която безспоро е най-добрата книга за кърмене, излизала на бългаски език. Нараства и броят на болниците, които кандидатстват по програмата на СЗО и УНИЦЕФ „Болница приятел на бебето“. Така че, изстрадали български майки и кърмачета, надежда все пак има.

Автор: Кристина Маринова, Естествено

Форум “Родителство

Публикувана на 09/09/10 19:46 http://blog.gorichka.bg/?p=2032
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване