10/04/10 12:53
(http://ivanbedrov.com/)

А операция “Мудните”?

quarkВ тълковния речник на българския език срещу думата “саботаж” седи определението: умишлено вредителство (изразено в повреждане на машини, небрежна работа и др.) с цел да се разстрои дейността на предприятие, учреждение и др. Думата “умишлено” в случая е много важна, но много по-важен е крайният резултат. Понякога дори и да няма  съзнателен заговор срещу прогреса, действията или бездействията на много хора водят до резултат, който трудно може да бъде постигнат дори и с умишлени действия. Затова решихме да озаглавим водещата ни новина “Саботажът на мудните”.

Почти всички държавни и общински администрации не са изпълнили решение на Министерския съвет на Република България - да изпратят данни за предоставяните електронни услуги.  Това едва ли е станало умишлено. Все пак не трябва да ги надценяваме, защото усилието да координираш такова мащабно бездействие е сериозно предизвикателство. Не е било умишлено. Просто са мудни. Народът използва и други по-остри думи. Дори и да се бяха организирали обаче, саботажът им едва ли щеше да донесе по-голямо вредителство от вече случилото се. Така стигнахме до заглавието “Саботажът на мудните”.

Важните въпроси сега са кога и какво от това. Кога най-накрая администрациите ще изпълнят своето задължение и процесът по изграждането на електронното управление ще продължи. И какво ще последва за тези, които не са изпълнили решението на правителството. Пряко отговорните за неизпълнението във всяка една институция могат да бъдат уволнени. Има мотив, има и полза. Не само за бюджета. Да, това няма да реши проблема отведнъж и няма още от утре да регистрираме фирми, да заявяваме разрешителни и да плащаме такси от компютъра си. Но една такава категорична реакция от страна на правителството може да постресне мудните чиновници и може да ни приближи към крайната цел. Това е практическата полза. Но има и още една - политическа.

Крайно време е правителството ярко да демонстрира, че новите технологии и улесняването на гражданите и бизнеса с тяхна помощ са приоритет. Засега по нищо не личи това да е така. С правителствени решения, които никой не изпълнява, очевидно нищо няма да бъде постигнато. Вината е не само на администрациите под кабинета, а и на самия кабинет, че е бил толкова наивен да повярва, че с едно свое решение може да свърши работата. И в познатата стилистика на правителството - може би е време за операция “Мудните”, насочена срещу стила на работа на администрацията.

коментар от днешния брой на в.Пари

снимка: classiccmp.org

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване