10/12/10 19:30
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Днес целият свят е там. В Чили

Започна финалната права на спасителната акция за спасяването на 33-та чилийски миньори, затрупани на 700 м. под земята. Два месеца се минаха, в които мнозина отписваха възможността да има оцелели. Но за щастие това се оказа невярно. 33 миньори са готови да възкръснат и неслучайно машината, която ще ги вади се казва „Феникс“.

Днес, по това време, целият свят е там. В Чили. И наблюдава кога ще се появят първите оцелели. Какво може да накара толкова медии да отразяват спасителната операция? Солидарността. В момента се подреждат легла в болницата, точно 33 за всеки един от миньорите. Никой не си представя, че тези хора може да не оцелеят. Всички се молят те да се върнат, особено роднините им, а на стената в приготвената стая със затворени прозорци седи надпис, „Добре дошли при нас!“

Истината е, че в момента има много по-пикантни истории за отразяване от това да се отразява една мина насред нищото в Чили. Но сега случаят е различен. Нелепият инцидент, довел до затрупването на миньорите на 5 август, бе достатъчен повод за мнозина да намерят солидарността, когато тя започваше да се губи.

Днес светът е разяждан от омраза. Етническа, битова, полова, всякаква. Хората се мразят заради цвета на кожата си, големината на гърдите, кой има по-хубави дрехи, кой има повече връзки. Мразят се заради религии, мразят се защото искат да мразят. И винаги трябва да се случва нещо лошо, за да ни стане мъчно за другите. Или земетресение, или цунами, или срутена мина. Когато това стане факт се сещаме, че не сме сами и явно трябва да потиснем гадния социопат в нас. И така до следващото земетресение или каквото е приготвила природата.

Тази вечер е важна не само за семействата на миньорите в Чили. Не само за медиите, които ще отразяват на живо събитието. Тя е важна и за всички останали. И като никога, случаят не бе ползван от политически сили, които едвам се сдържат, за да не омърсят и това естествено чувство на солидарност.


Публикувана на 10/12/10 19:30 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/10/12/6325/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване