11/25/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

“Целият свят е театър” от Борис Акунин - руският роман на 2010 г.

Борис Акунин. Снимка: личен сайт

Борис Акунин е автор на десетилетието в Русия според класацията на най-голямата книжарница в руската столица - „Москва”. А в класацията за книги с най-голям тираж по години, Борис Акунин оглавява 2010 г. с „Целият свят е театър”, последния роман от поредицата му исторически детективи с главен герой Ераст Фандорин. Романът вече е достъпен и за българския читател благодарение на “Еднорог”.

Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. Работил е като заместник главен редактор на списание „Иностранная литература”, главен редактор на двайсеттомната „Антология на японската литература”, председател на мегапроекта „Пушкинска библиотека”.

През 1998 година Акунин започва реализацията на своя литературен проект “Приключенията на Ераст Фандорин”, чиято цел е във всяко заглавие да бъде представена една от разновидностите на класическия криминален роман. За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия, придобил едва ли не легендарна популярност. Негови произведения се екранизират (”Азазел”, „Статски съветник”, „Турски гамбит”), блестящите му исторически мистериии от поредиците „Приключенията на Ераст Фандорин”, „Приключенията на сестра Пелагия” и „Приключенията на магистъра” възвръщат доброто име на популярната литература.

През 2000 г. Акунин е обявен за Писател на годината в Русия, номиниран за наградата „Смирноф-Букър”. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни. Следва откъс от “Целият свят е театър”.

Хармоничната личност

Борис Акунин

Ераст Петрович започна да се смята за хармонична личност от момента, когато достигна първото стъпало на мъдростта. Това не се случи нито късно, нито рано, а точно когато трябваше – бе на възраст, когато е време да се правят изводи, но плановете все още могат да се променят.

Най-същественият извод, направен от изминалите години, се свеждаше до пределно кратка максима, която струваше колкото всички философски учения, взети заедно: остаряването е добро. Да „остаряваш“ значи да „съзряваш“, тоест става не по-зле, а по-добре – по-силен, по-мъдър, по-завършен. Обаче ако човек, стареейки, усеща не придобивка, а загуба, значи корабът му се е отклонил от курса.

В продължение на морската метафора може да се каже, че Фандорин премина рифовете на петдесетте, където мъжете тъй често претърпяват корабокрушение, с издути платна и развят щандарт. Вярно, че екипажът едва не вдигна бунт, но се размина.

Опитът за метеж се случи точно в деня на половинвековния юбилей, което, разбира се, не беше случайност. В съчетанието на цифрите има безусловна магия, само напълно лишените от въображение хора не я чувстват.

След като по случай рождения си ден се разходи със скафандър по морското дъно (по онова време Ераст Петрович бе станал страстен водолаз), вечерта той седеше на верандата, гледаше дефилиращата по улицата публика, отпиваше си от пунша с ром и повтаряше наум „На петдесет съм, на петдесет съм“ – сякаш се опитваше да вкуси някакво необичайно питие. Изведнъж погледът му се спря върху грохнало старче с бяла капела; слуга мулат буташе съсухрената, трепереща мумия в инвалидна количка. Взорът на този Матусал бе мътен, от брадата му като конец се точеше слюнка.

„Надявам се, че няма да доживея до такава възраст“, помисли Фандорин – и внезапно разбра, че се е уплашил. А още повече се уплаши от това, че мисълта за старостта го уплаши. Настроението му бе развалено. Той се прибра в стаята – за да прехвърля нефритената броеница и да рисува на лист хартия йероглифа „старост“. Щом листът се изпълни с изображения на символа във всевъзможни стилове, проблемът бе решен, концепцията бе изработена. Метежът на кораба бе потушен. Ераст Петрович се възкачи на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване