10/19/10 07:35
(http://vasvalch.com/)

Няколко изследвания за социални медии

Трендове - тенденцииТъй като социалните медии и приложението им в маркетинга са много гореща тема, често попадам на изследвания за желанието на феновете да потребяват и промотират харесваните марки. Тази информация често се разминава поне малко и е добре да четем статистиката с едно наум, особено когато изследванията се правят за разнороден тип клиенти. Ето и последните данни за поведението на Facebook феновете и Twitter последователите, които намерих.

DDB са проучили взаимовръзката между харесването на марка и препоръчването й. Тук попадаме в розов свят, където 92% от феновете са готови да препоръчат марката на приятелите си – 49% са “сигурни”, а 43% отговарят с “вероятно”. Интересно е, че по-голяма част от юзърите (75%) са станали фенове заради реклама в социалната мрежа. На второ място идва поканата от приятел (59%), а друга част от потребителите са се присъединили към fanpage в следствие на целенасочено търсене (49%).

Не мога да коментирам точността на резултатите, но не смятам, че те са валидни за всички марки и особено за всички фенове. Изследването обхваща голяма извадка (1642 фена от 6 държави), но тя е съставена основно от редовни Facebook потребители като 75% от анкетираните ползват социалната мрежа поне веднъж дневно. Съответно високите резултати се дължат на два фактора: говорим за постоянни потребители, много от които вероятно попадат в групата лидери на мнение и social influencers; освен това хората, които стават фенове, вече харесват дадената марка, затова е логично те да са готови да я препоръчат. Що се отнася до пътя за осигуряване на фенове, изводите тук също са два: че рекламата явно работи и че съществува достатъчно голяма група от хора, които активно търсят официалните бранд-страници (а марките, които нямат такива, изпускат ценна възможност).

ExactTarget показват далеч по-разумно изглеждащи резултати, въпреки че изследването им е проведено само в САЩ. Тук са обхванати не само Facebook феновете, но и последователите в Twitter и e-mail абонатите на марката. Оказва се, че само 21% от Facebook феновете са готови да препоръчат марката на познати. За Twitter този резултат е доста по-висок (33%), а e-mail абонатите попадат по средата (24%).  Според анализа на ExactTarget резултатът се дължи на факта, че потребителите на Twitter в САЩ са основно лидери на мнение, докато във Facebook живеят “истинските клиенти”, които не споделят чак толкова активно. Каквато и да е причината, резултатите показват, че марките трябва да положат доста усилия, за да накарат членовете на аудиторията да се превърнат в активни бранд-евангелисти.

Друг аспект, който изследването покрива, е вероятността феновете да купуват повече. Резултатите не са особено високи, като 17% от Facebook аудиторията, 27% от email абонатите и 37% от последователите в Twitter смятат, че биха повишили потреблението си, след като са влезли във взаимодействие с марката. Данните отново контрастират с мнението на DDB – според тяхното проучване 1/3 от феновете са започнали да купуват повече, след като са станали фенове.

Подобно изследване е проведено в началото на годината и от Chadwick Martin Bailey. Резултатите са сходни с изследването на ExactTarget, като 19% от респондентите смятат, че биха започнали да купуват повече и биха препоръчали марка, след като се “сприятелят” с нея във Facebook. Тук обаче е даден отговор на въпроса защо потребителите на Facebook стават фенове на дадена марка. Основна причина е получаването на отстъпки и участието в промоции. Следва чистият интерес към марката, на която си клиент. На трето място е публичното показване на подкрепа, а топ 5 допълват търсенето на забавление и възможността за получаване на информация преди всички останали.

Темите са интересни, а резултатите дават доста посоки за размишления. Скептична съм към точните цифри, но цялостната тенденция показва, че социалните медии се налагат като място за връзка с потребителите и предоставят възможност за марките да постигнат добра ефективност. Дори и най-песимистичните от тези данни да са верните, не мисля, че повече от 17% от потребителите, виждащи печатна реклама, са по-склонни да препоръчат марката на своя социален кръг.

___
снимка: http://www.kaushik.net/avinash/



Още по темата:

  1. Метрики за социални медии
  2. Има ли експерти по социални медии?
  3. Какво са социални медии?

Публикувана на 10/19/10 07:35 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/DDscp-F_eiI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване