10/26/10 16:52
(http://delian.blogspot.com)

С колко точно свалиха осигуровките миналата година?

Едно от изказванията, които ме дразнят е като чуя някой болшевишки синдикалист да обяснява как дефицитът в НОИ бил предизвикан от свалянето на осигуровките с 2% миналата година. Без да коментирам дали това сваляне не е било все пак полезен ход намалил безработицата (което е трудно измерваемо по време на криза) ми се ще да отбележа, че най голямото нарастване на дефицитът е станало през 2008-ма година (от поемането на дял в осигуровките от държавата, която на всичко отгоре не е и добър платец - специално за държавните служители). Отделно и това, че според НОИ сега трябва осигуровките да са над 36% за да няма дефицит, а вероятно и заради допълнителното застаряване на населението (проблемът изначално е демографски) и изсивяването на икономиката при толкова висок солидарен данък, реалните стойности трябва да заминат и над 55%.
Но синдикалистите продължават да твърдят, че намаляването на осигуровките е предизвикало нарастването на дефицита. Това обаче е колосална спекулация.
Причината е проста - осигуровките миналата година не намаляха, те реално се увеличиха. Дискусията трябва да бъде защо увеличаването на осигуровките намали приходите и създаде дефицит, отколкото намаляването им.
Според изказване на представители на НОИ и социалният министър над 80% от осигуровките се плащат върху минималният осигурителен праг.
Следователно вдигането на минималният осигурителен праг с 10% е равностойно на 8% вдигане на осигуровките. Обосновки като "избелване на сивата икономика" са некоректни, защото това е социалистическа оравниловка - възможно е на едно място (северна българия) хората да взимат по ниски заплати, на друго по-високи и да крият, но минималният осигурителен праг кара реално всички да крият а в определени региони може да вдигне безработицата (и това е лесно измеримо). Но това е съвсем друга тема на разговор.
Миналата година прекият данък падна с 2%, но минималните осигурителни прагове се вдигнаха със средно 10% а при самоосигуяващите се с 50%.
В действителност ние наблюдаваме следното - осигурително бреме се увеличи (най-вече индиректно), по време на криза, и безработицата се увеличи.
Тази година прякото и индиректното осигурително бреме се увеличава пак (средно с 1.8% на едното място, 5.6% на другото, и вероятно средно с около 15% при самоосигуряващите се), и аз очаквам задържане на безработицата и изсивяване (особено в северна българия) в някой сектори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване