10/26/10 12:33
(http://sulla.bg/)

Препишете поне от Камерън, г-н министър-председател!

Не преписахте от мен, когато Ви предлагах, сега препишете поне от английския премиер Дейвид Камерън. В понеделник той изнесе реч пред британския бизнес и в нея очерта управленската си стратегия за развитие на кралството през следващите години. За разлика от моето предложение за преписване, което, признавам, си пада малко либертарианско, Камерън представя образец на консервативна философия и политика (иначе казано – дясна, г-н министър-председател). Той не поставя въпроса дали държавата трябва да се намесва в икономиката или не – в съвременния свят е ясно, че не може без държавна намеса. За Камерън е важен въпросът каква трябва да е тази намеса, така че в крайна сметка обществото да благоденства, което е и целта на политиката и заради която цел хората се съгласяват да плащат данъци на държавите, в които живеят. Ето защо той очертава стратегията си в три основни направления:

1. Създаване на подходяща рамка за предприемачите и бизнес инвестициите.

2. Подкрепа на производствата, в които страната има конкурентно предимство.

3. Подкрепа на иновациите, новите технологии и „компаниите на бъдещето”.

Най-важната роля на държавата според Камерън е да стимулира бизнеса, търговията и конкуренцията. Той казва: “Новите работни места, новите продукти, новите идеи, които ще ни въздигнат, ще се родят във вашите предприятия и офиси, а не в коридорите на министерския съвет.” Първостепенна задача на държавата е да създаде конкурентна среда за ръст на частния сектор. Това минава през създаване на условия на сигурност чрез поемане на гаранции за неувеличаване на данъчната тежест за фирмите, национален инфраструктурен план (за обновяване на пътищата и строеж на нови пътища и железопътни линии), бързи комуникации и гарантиране на енергийните доставки. За поощряване на конкуренцията английското правителство се преструктурира и преминава към по-строг и по-опрестен режим на конкурентност. Това значи, че ще бъде ограничени опитите за манипулиране на пазарите от частни монополи, както и за отстраняване на конкуренти от пазарите с непазарни средства. Тоест Камерън вижда намесата на държавата в създаване на инфраструктура, комуникация и енергетика, които да подпомагат функционирането на бизнеса и развитието на предприемаческите проекти, както и в гарантирането на честна конкурентна среда, за да не се застрашат ценностите на капитализма. Толкова.

Най-важната задача пред кабинета на Дейвид Камерън е в това чрез властта да направи по-лесно за компаниите и иновациите да процъфтяват. И това е една толкова естествена мисъл, че за нея не е нужна кой знае каква интелигентност или компетентност. Разбира се, че в едно общество трябва да процъфтява преди всичко онзи сектор, който произвежда материалните и духовни стойности, които другите сектори преразпределят. Но за да стигне човек да тази проста мисъл, трябва да има определена, също не много сложна, ценностна система. Да не издига в култ далаверата, да не възвеличава престъпниците си в национални герои, да не псува църквата, да не ругае родината и народа си, да уважава своя духовен, културен и интелектуален елит, да не бракониерства с гордост и на върха на тази ценностна система да не поставя епично-романтичния образ на митничаря! God save the Queen!

Публикувана на 10/26/10 12:33 http://sulla.bg/2010/10/26/1796.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване