10/28/10 23:04
(http://komitata.blogspot.com)

Брауново движение

„Метафизиката е много удобно нещо: тя позволява на човек да се интересува от всичко и едновременно с това за нищо да не носи отговорност. Всеки конфликт може да се разреши чудодейно, незабавно и стопроцентно“ – Владимир Каминер, „Момичето и вещиците“

Брауновото движение е хаотичното преместване на твърди частици в газообразна или течна среда, без определена цел. За да съществува брауново движение, не е необходимо наличието на разумен живот. Не е необходимо и наличието на живот въобще, а само на малко топлина. Микроскопичните молекули на водата шамаросват от всички страни случайно попадналата твърда частичка и тя описва напълно случайна зигзагообразна траектория, която винаги като че ли се колебае около едно и също място.

А как стои въпросът с насоченото постъпателно движение?

Тук става по-сложно. Живите организми винаги се стремят към нещо - например към топло и светло място с повечко калории. Ако имате чиния с риба и имате котка, траекторията на котката така ще се промени, че рано или късно задължително да достигне чинията.

снимка

Интелигентният живот е още една стъпка отгоре. Интелигентният живот може да строи модели в съзнанието си и да планира. Например, интелигентният живот може да инвестира нещо малко, за да получи в бъдеще повече, т.е. вместо да излапа рибата сега, да си остави в хладилника за после. Или да посее семената на нивата, вместо на момента да ги изяде.

Тази удивителна способност на интелекта се нарича планиране - построяване на благоприятна хипотеза (семената ще поникнат и ще имам много повече от сега), набелязване на цел (ще си реша проблема с глада за цяла година след това), изработка на стратегия (първо ще сея, после ще жъна) и изпълнението и (трай, бабо, за хубост). Друга важна черта на интелигентния живот е способността му да се учи.

Има ли интелигентен живот в българското правителство? Да анализираме.

Добрата новина е, че в българското правителство има живот. Всички усилия са насочени към унищожаване на натрупаните досега запаси.

Лошата е, че май няма разумен живот - нямаме планиране за повече от 2-3 месеца напред. Всъщност имаме, но плановете непрекъснато се променят.

Можем да оценим интелекта на цялото общество като приблизително равен на крокодилския. Като се замисля, малко по-слаб от крокодилския, защото крокодилът по интелект се доближава до птиците и бозайниците, и е най-низшето животно, което се поддава на обучение. А българското общество с огромна мъка си вади поуки.

Колкото по-нагоре в държавната йерархия се изкачваме, обаче, толкова повече изчезват признаците на интелигентен живот и се увеличават признаците за брауново движение. На какво се дължи тази всекидневна промяна на стратегии, цели, обосновки и предложения?

Смешно ми е и ми е тъжно, защото смехът в политиката винаги е за сметка на гражданите.

Живеем в исторически трилър, в който се извършва огромно по размах разслояване на държавите - на държави, в които времето тече напред и които знаят какво е информационно общество, знания, интернет и глобализация и на не-държави, в които времето тече назад – В Нигерия вече и токът е сериозен дефицит, Могадишу е изглеждал по-добре преди 30 години, а в Северна Корея вече едва може да се купи храна с купони. Високата технология изисква по-добра организация.

Според Юлия Латинина не-държавите не издържаха изпитанието с бъдеще – у тях не се откриха достатъчно големи групи граждани, заинтересовани от прогреса, готови да поемат отговорностите на постмодерния свят. Предпочетоха старата рецепта, с излъчване на мачо-полубог начело на обществата си.

Неясно се изразих. Всички искат прогреса под формата на германски заплати, но с местна дисциплина и култура. Резултатите могат да се наблюдават в Гърция.

Накъде върви България?

За щастие, предпазната мрежа на ЕС не позволи на България да се хързулне бързо назад.

Макар и с бавни стъпки, и въпреки попътния европейски вятър, България в последните месеци отстъпва от 10 до 65 години назад – към национализация на пенсионните фондове, към вдигане на местните данъци, към данък въвеждане на данък „лукс“, към платени данъци преди годишния преглед на колата (приоритетът очевидно е данъкът, а не безопасността на пътищата), към затвор за „подбуждане към дискриминация“. С цел „да се погрижи“ за здравето на населението, властта вдига акциза на тютюна, но си прави оглушки за забрана на тютюнопушенето по заведенията (кое е приоритет?).

Време е да кажем, че царят е гол, че българската политика няма субект, че ГЕРБ е виртуална партия, която реално не съществува (поне за един митинг на ГЕРБ спомняте ли си?). Доверието, което ГЕРБ получи от ЕНП и от избирателите в аванс, се изпарява в космоса, поради липса на масивно тяло с гравитация, която да го задържа. Управляващата партия се е разпаднала на съставните си групи по интереси, всяка от които води собствен живот. Призивите да се подкрепи ГЕРБ безкритично, са призиви да се впрегне умрелият кон отново в каруцата.

Проблемът не е само в това, че ГЕРБ компрометира дясната идея. Проблемът е налаганото публично метафизично мислене, което очаква незабавно, чудодейно и стопроцентово решаване на проблемите с магическа пръчка. Отстрани дебне недовършеното носталгично левичарство, опасно и за големи и силни държави, а за нас – почти смъртоносно (виж Гърция и замълчи!)

Не ни трябват заклинания. Най-важната задача сега е, да се събудят гражданите, които да поемат отговорност за съдбата си, да се събере критичната маса, която да изиска от институциите да работят. Вижда се с просто око, че протестите вършат работа – и при презастрояването, и в екологичните въпроси. Върши работа и държането на сметка за обещаното и неизпълненото.

Кой възпитава, кой вдъхновява обществото в днешно време? Православната църква, която иска да получи местенце в държавната образователна система с аргумента че ще доставя морал и добро възпитание, за съжаление, никого в нищо няма да възпита. Поне докато и се подаряват имоти и вярващи и има резервирано място на трибуните до властта. Най-много да възпита групата чиновници в раса в неутолима алчност. Осиротялата образователна система? С петдесет и втория университет, за който отсега се знае че ще продава дипломи? Съдебната власт и МВР? Те ще възпитат обществото, само ако докажат неизбежността на наказанието за всеки, който престъпва чертата.

Вдъхването на кураж, на вяра в иднината, на увереност, на чувство за посока, е първостепенна задача за автентичната десница, ако желае да спечели борбата за бъдещето.

Проблем е, че най-активните и най-способните нямат интерес да се реализират в не-държавите. Защо, след като има места по света, където ще бъдат уважавани и подобаващо оценени.

Да прекратим брауновото движение и да дадем път на разума.

Публикувано във в-к „Седем

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване