11/01/10 14:14
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Гласуването за „Човек на годината“ 2010 започна

Гласуването за Човек на годината“ – годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет, започна.

От днес до 6 декември всеки може да подкрепи своя кандидат на сайта www.humanoftheyear.org. Гласуването става с валиден мейл адрес. От един мейл може да се гласува само веднъж за даден кандидат. Няма ограничение за броя кандидати, които човек може да подкрепи.

27 са номинираните граждани и организации към момента. Tе са от различни области на правозащитната сфера, и със своите постъпки са допринесли за защитата и утвърждаването на човешките права. Номинациите са индивидуални и групови.

От 1 септември до 31 октомври всеки можеше да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2009 – октомври 2010 г. Журито допускаше онези номинации, които отговарят на определени, описани на сайта, критерии.

Измежду получените номинации журито ще избере носител на наградата „Човек на годината 2010″, както и двама подгласника. Te, както и носителят на наградата на публиката – събралият най-много гласове при онлайн гласуването, ще бъдат оповестени на церемонията по връчването на наградата на 10 декември 2010 г.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Миналата година с голямата награда „Човек на годината“ 2009 бе отличена учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева. Носител на наградата на публиката стана „Спаси, дари на…“ - организация, която подкрепя кампании за лечение на деца.

 

Номинираните за 2010 г. са организаторите на София Прайд 2010, Младежка организация ЛГБТ действие, Фондация Куиър България, Радослав Стоянов и Добромир Добрев, които работят в подкрепа на правата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални.

Адв. Валерия Иларева и адв. Диана Даскалова, работещи за правната защита на бежанци и имигранти. Джавед Нури – активист за правата на бежанците и имигрантите в България.

д-р Владимир Атанасов, изправил се срещу политиката на Министерството на здравеопазването заради „финансовия и организационен колапс в болничните заведения“. Доц. Константа Тимчева, номинирана заради проявена човешка и лекарска доблест в защита на онкоболните си пациенти. Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Анета Феодорова и Светлана Атанасова от Асоциация Муковисцидоза, две майки, номинирани заради упоритата им борба с институциите. Георги Елчинов, заради застъпничество му за правата на пациентите. Снежана Денкова, юрист и майка, загубила 17 годишния си син в борбата с дрогата. Води сама дело и осъжда България заради липса на политики към наркозависимите. Ангелина Бонева, заради работата си в подкрепа на онкоболните.

Иво Инджев, Виза Недялкова, общественици и журналисти.

Електронна граница – организация, борещa се за правата на интернет потребителите в България.

Виолина Харалампиева, инициатор на акция в подкрепа на хора, живеещи на ръба на бедността. Ивелин Кичуков, заради “работата му за насърчаване на социалната отговорност сред българския бизнес”.

Пенелопе О`Съливан от фондация „Сийдър“,  работеща за интеграцията на деца с увреждания в обществото. Александър Миланов, млад човек, отдал почти десетилетие за защита правата на децата, самият той отраснал в дом. адв. Даниела Доковска, заради застъпничеството й за правата на децата с ментални увреждания в домовете.

Виктория Зарева за борбата й за правото на равни условия при класирането на деца в столичните детски градини.

Петър Кичашки, активист за правата на хората с увреждания.

ХОРА (Хора срещу расизма), гражданска група – инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията.

 


Публикувана на 11/01/10 14:14 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/11/01/6476/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване