11/08/10 21:17
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Топла гарнитура от романеско броколи

Обичам да правя едни дълги списъци, а после въодушевено се запътвам към пазара или голяааам супер маркет. (От толкова пазар стигнах до извода, че има малки, средни, големи и още по-голеееми маркети). Понякога се мотая с часове по рафтовете, взирайки се в продуктите и най-вече в етикетите, друг път взимам набелязаното и се изстрелвам към касата.

Това мое пазаруване се е превърнало в ритуал, защото много рядко излизам на пазар без списък. Не за друго, а за да не пропусна нещо. Не че в повечето случаи не се отклонявам от списъка, но нали това, което всъщност ми трябва е в кошницата. Пазаруването в супермаркета или кварталния пазар си е истинско преживяване, особено когато ми кажат сметката. Но това е за друг пост.

Мисля си даже, че пазаруването на продукти ми доставя по-голямо удоволствие от пазаруването на дрехи, обувки и аксесоари. Разликата е че колкото и красива и любима дреха да имаш, все някога ти омръзва, скъсва се или в най-лошия случай я боядисваш в пералнята на сини или розови облаци. Така се получава като пускаш пералня в събота сутрин, преди да си си изпил кафето, всъщност, докато още спиш.

И ако можем да караме с едни и същи дрехи дълго време, то от различна храна имаме нужда всеки ден. Колкото по-различна, толкова по-добре. За мен откриването на нови продукти и подправки, които да използвам в нова рецепта е като да открия част от един огромен пъзел. Пъзелът на кулинарията. Открих още една част, която старателно поставям до вече наредените, а името й е – романеско броколи (карфиол).

Ще чуеш всякакви възгласи за този зеленчук и то преди всичко заради формата му. Или по-точно формите му. Уникално е, както и всичко сътворено от природата. Романеско не ме изненада – оприличавам го по-скоро на броколи, вместо карфиол, защото има нежен, фин вкус. Може да се приложи навсякъде, където се използват броколи или карфиол и да се третира по същия начин като тях – крем супа, гарнитура, с паста, задушени и прочие.

Като за начало, приготвих „новия“ зеленчук по семпъл начин. Не напразно, за да усетя истинския му вкус и за да знам с какво мога да го комбинирам в последствие. Този съвет ми даде главния готвач на списание „Меню“Ивелина Иванова. Не специално за романеско, а по принцип. И оттогава винаги правя така с нов за мен продукт.

Случвало се е и продължава да се случва да опитвам неща, които не се ядат самостоятелно, които не се ядат сурови, необработени и изобщо всичко. Целта е да разбера какъв вкус имат и да преценя с какво да ги съчетая. Понякога правя такива гримаси, че и от театъра могат да ми завидят, но никога не се възспирам да опитам нещо.

Наред е романеско със семпла термична обработка и малко подправки. С какво го комбинирах, ще ти разказвам после.

Топла гарнитура от романеско броколи

Продукти:

  • 1 глава романеско броколи
  • 50 мл. зеленчуков бульон
  • 1 чаена лъжица масло
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
  • 1/2 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • щипка индийско орехче
  • сол и черен пипер

Романеско се разделя на розички. Бланшира се във вряща подсолена вода за 4-5 минути. Изважда се с решетъчна лъжица и веднага се потапя в ледена вода за да се прекъсне готвенето и да се запази свежият цвят.

В тиган се нагряват зехтинът и маслото. Добавят се розичките романеско и се сотират за 2-3 минути.

Към броколите се добавят бульонът, лимоновия сок и кората. Подправят се с индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Готвят се още 1-2 минути.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Топла гарнитура от романеско броколи от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 11/08/10 21:17 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/vizlxAuca2A/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване