12/04/10 09:58
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БЪЛГАРИЯ – РУСКИ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

/Фили/ През тази седмица в София България и Русия подписаха меморандум за строителството на АЕЦ “Белене”, който предвижда до четири месеца да бъде създадена съвместната проектна компания, а след шест месеца да започнат и реалните строителни работи по реализация на проекта. На този етап бе обявено, че делът на българската Национална енергийна компания в “Белене” ще бъде 51 процента, руската “Росатом” ще има 47 на сто, а по един процент ще притежават френската компания „Алтран“ и финландската „Фортум Корпорейшън“, които се включват като подизпълнители. Очаква се първият блок на бъдещата ядрена централа да бъде готов през 2016 година, а година по-късно да влезе в експлоатация и вторият. Срокът за експлоатация на централата е 60 години, официално обявената засега цена е 6.3 милиарда евро, като се смята, че при наличието на гарантирани пазари за продажба на произведената там електроенергия, тя ще се изплати за 19-20 години.

Въпреки мажорния тон, с който бе съпроводено подписването на меморандума обаче, остават все още голяма поредица въпроси с неясни отговори. Една част от тях могат да се нарекат “технически”. Те започват с формирането на посочената цена и какво реално включва тя, минават през източниците на финансиране и възможността за бъдещо преразпределение на дяловете, и стигат до неяснотите около гарантирането на пазар за продукцията. Другата, още по-важна част пък са свързани със самата философия на проекта – доколко той наистина отговаря на икономическите и политическите интереси на България, каква част от тези интереси, както и от принципите за създаване на общ европейски енергиен пазар бяха реално защитени, как ще повлияе изграждането на централата върху отношенията на България с Европейския съюз и какви отражения може да има това решение във вътрешно-политически план. 

- Пламен, кой според теб е най-големият проблем за България, свързан с изграждането на АЕЦ “Белене”? 

- Тоталната икономическа и политическа зависимост, в която по този начин изпада една демократична европейска държава от една недемократична и неевропейска държава, Фили. Това е огромният проблем. Единственото, което трябва със сигурност да добавя тук е обяснението, че всъщност не толкова строителството на “Белене” само по себе си води до категоричността на тази формулировка, колкото фактът, че това строителство се явява последният пирон в ковчега, край на един процес, последователно и натрапчиво развиван и буквално налаган на страната повече от десет години. 

- Да погледнем прагматично, както зове премиерът Борисов. Говорим за изграждане на енергийна мощност, която е в съответствие с лансираната напоследък идея България да се превърне в енергиен център на Балканите. Това не е ли добре за страната? 

- Както сме започнали интензивно да трупаме енергийни мощности, транзитни тръби и всичко останало, което руснаците поискат от нас, нищо чудно, Фили, България наистина да се превърне в енергиен център на Балканите. Само че реалните опасности в случая са две. Първата – България да стане руски, а не български енергиен център. Втората – на Балканите, пък и на балканските околности, изобщо да не им пука за това, че си имат енергиен център, защото той просто не им трябва. Извинявай за употребения уличен израз, но фактите сочат, че е много подходящ в случая. 

- Какви са фактите? 

- През 2020 година, Фили, при сегашното състояние плюс планираното развитие на енергийната система, но без изграждането на “Белене”, България ще произвежда 52 – 53 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, а ще потребява 40 милиарда. Тоест, тя така или иначе ще трябва да продава между 20 и 25 процента от произведената си електроенергия, но стабилни, дългосрочни пазари за това в този момент няма, а не се очаква да се появят и в перспектива.

Важно е да се подчертае в случая, че посочените цифри не само не съм си ги измислил, не само не идват от независими експерти, в чиято независимост винаги може да има съмнения, а са разчети на самата българска Национална електрическа компания. Като административна структура тя е основен изпълнител по проекта и има реален интерес той да стане – дори без да споменаваме съмненията, че интересът на компанията е още по-реален и много личен, доколкото точно НЕК се смята за нещо като средище на хора от тъй наречената енергийна мафия в България. И въпреки това именно разчетите на НЕК ясно сочат, че реално от АЕЦ “Белене” няма нужда. Те бяха огласени ден преди подписването на меморандума, но някак се загубиха в потока от много и често противоречива информация. Въпросът е какъв е смисълът да се изграждат още два блока, които ще произвеждат по хиляда мегавата и какво ще го правим този ток, освен ако не намерим начин да го товарим в бурета. 

- Може пък балканският и европейският енергиен пазар да се развият по-бурно от очакваното и проблемът да се реши от само себе си? 

- Точно това сякаш искат да ни внушат руснаците като концепция и точно с това за жалост сякаш се съгласява сегашното българско правителство – да представя силно желаното за много възможно, ако не и направо за действително. Само че в енергетиката нещата не стават по този начин, Фили, планирането там не е като прогнозата за времето. То напоследък дори прогнозите за времето станаха доста точни, какво остава за една такава сериозна сфера на икономически интереси.

Известно е, че в момента заради икономическата криза има сериозен спад на потреблението на енергия както на балканския, така и на европейския пазар. Очаква се тази тенденция да се обърне, разбира се, с излизането от кризата, но в никакъв случай няма да има връщане към темповете и мащабите, в които пазарът съществуваше доскоро. Но има и други важни фактори за очертаващата се дългосрочна липса на реални възможности България да продава електроенергия – например целенасоченото масово въвеждане на енергоспестяващи материали и технологии, засиленото въвеждане в експлоатация и използване, поне в редица европейски страни, на алтернативни енергийни източници, предстоящото изграждане на общия европейски енергиен пръстен, който ще бъде контролиран от единен център, напредналото вече строителство на ядрената централа в Румъния и четири такива централи в Турция.

Всичко това сочи към на пръв поглед леко парадоксалната идея, че централата в Белене ще се строи, само и просто за да се построи. 

- Всъщност, така казано, идеята си е съвсем парадоксална, не леко….. 

- Съвсем парадоксална ще бъде, ако я разглеждаме само и единствено от икономическа гледна точка, Фили. И то от нормалната икономическа гледна точка, нека подчертая – онази, която поставя и разглежда на първо място икономическия интерес на цялото общество, а не само прекия интерес на фирмите, замесени в строителството, както и на хората, които лично и групово ще си оближат пръстите от своята съпричастност под една или друга форма към такава гигантска корупционна схема, каквато се очертава да бъде централата. Само че икономическата страна на въпроса ми прилича на малката беда в случая. Голямата беда е, че освен да се преразпределят в момента едни пари, които българското общество ще плаща поколения наред, идеята е много по-обхватна и засяга теми като национален суверенитет, европейско бъдеще на България, политическо развитие на страната. 

- По какъв начин става това? 

- България и досега е почти сто процента зависима от руските енергийни технологии и доставки. В руски ръце е “Лукойл”, най-голямата рафинерия на Балканите, и нейното снабдяване със суровина. По газовата ни мрежа, макар формално българска, тече само руски газ, а с изграждането на “Южен поток” и транзитната газова мрежа ще е руска. Руснаци притежават или предстои да купят някои от топлоцентралите в страната. Атомната централа в Козлодуй е по руска технология, снабдява се с гориво от Русия и пак там връща отработеното гориво. Някой попита скоро – може ли тази зависимост да стане повече от сто процента? Е, ето, че може – като изградим и АЕЦ “Белене”.

И пита се в задачата какво прави оттук нататък, как може да действа свободно и независимо, едно следващо българско правителство, което някак не угоди на руснаците – например за нещо, свързано с българските ангажименти към НАТО. Има два варианта – или ходи да се унижава на килимчето в Кремъл и да прави чудовищни отстъпки, или си подава оставката и на негово място идва откровено руски марионетен кабинет. Аз не виждам друга възможност, Фили, а това е чиста форма на загуба на суверенитет. Да не забравяме също, че преди 2-3 години Русия прие закон, който позволява властите да използват въоръжена сила за защита на руски стратегически обекти в чужбина. Ами представи си, че от Кремъл ненадейно съзрат някаква хипотетична заплаха и бързо пратят командоси, за да защитят собствената си ядрена централа на българска, а това всъщност значи – и на европейска територия….. 

- Пламен, защо казваш “да защитят собствената си централа”, след като в меморандума пише, че България притежава 51 процента дял в нея, а Русия – 47? 

- Казвам го, Фили, защото се очаква това съотношение рано или късно да се промени чувствително в руска полза, например руският дял да стане 72 процента, а българският – 26. В самия меморандум има заложени механизми за такова развитие, а като се има предвид и факта, че най-вероятно “Белене” ще бъде построена изцяло с руски капитали, не виждам как подобна възможност ще остане и занапред само на хартия. 

- И накрая, тъй като не остана време – само няколко думи за това как решението за изграждане на “Белене” може да намери отражение в развитията на българския политически живот. 

- Тази тема също е едно голямо море, Фили, но ще кажа само, че при всички случаи управляващите сбъркаха много. И то не само защото темата може да се окаже вододел в отношенията на ГЕРБ с подкрепящата го досега дясна Синя коалиция – което, впрочем, стана факт късно снощи, а и защото с направените отстъпки пред Русия ГЕРБ даде повод на БСП, партията, която е основен радетел за изграждането на “Белене”, да критикува управляващите силно и аргументирано. Но всъщност реалните негативи за ГЕРБ от сделката за “Белене” ще се видят най-ясно през следващата година, когато излязат резултатите от предстоящите президентски и местни избори.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване