12/14/10 10:06
(http://ruslantrad.com/)

Образованието в долината на река Йордан [RE:]

No Gravatar

Основната причина поради която палестинските училища в долината на река Йордан получават почти никаква финансова помощ е това, че почти 95% от долината е част от т.нар. зона C, което означава, че образование там е отговорност на Израел, а палестинските власти не са в състояние да направят каквото и да е за училищата.
Това е статия на американски доброволец, който в момента живее в Окупираните територии и пише в блога notes from a medinah.

Образованието предпазва свободата повече отколкото една цяла армия.

-Едуард Еверет

Когато Израел окупира плодородната долина на река Йордан през 1967 г., 320 000 палестинци са живеели в региона. През последните 40 години Израел провежда постепенно етническо прочистване, което цели силнота намаляване на броя на палестинците, живеещи в долината като подготвка палестинската земя да бъде анексирана.

Израел използва това, че почти 95% от долината на река Йордан се намира в т.нар. зона С (в тази зона Израел има пълен административен и военен контрол) като средство за прогонване на палестинците от долината и разширяване на анексираните територии.

36 колониални селища в долината на река Йордан са конфискували голяма част от плодородните земеделски земи като контролират и всички източници на прясна вода

Днес, Палестина има контрол на само 135 кв. км от иначе простиращате се върху 2400 кв. км долина, докато Израел осигурява живота на 9400 заселници в долината и е конфискувала повече от половината територии за военни цели. От 1967 г. насам Израел е успяла да намали палестинското население в долината с цели 82,5%, днес там живеят само 56 000 палестинци.

Публикацията продължава в блога на Мая Смилянова

Прочетете също:

Публикувана на 12/14/10 10:06 http://ruslantrad.com/?p=6905
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване