12/15/10 10:22
(http://komitata.blogspot.com)

Поглед в бъдещето

С удоволствие се отзовах на поканата на Първа Инвестиционна Банка в 8-bit bar за представяне на безконтактните банкови карти PayPass. Някога споменавал ли съм колко е яко да имаш блог! Идеята на картите е, че се съкращава времето за плащане на малки суми и човек може да носи по-малко пари в брой със себе си. Плащането става горе-долу по начина, по който работят новите автомати за таксуване в трамваите и тролеите.

Първите безконтактни POS терминали вече работят по моловете, разни вериги за бързи закуски и кафенета, бензиностанции и т.н. На ден влизали по десетина нови обекта в системата.

Това е картата. Забелязвате логото в горния десен ъгъл, нали? Поднасяте към четящото устройство, бип! и готово, плащането е извършено. Картата работи и по класическия начин на банкомати и терминали. Между другото, има обявен конкурс за дизайн на картите с прилични награди.
Смятам да си добавя една такава карта към разплащателната сметка (било изгодно) и да ви докладвам резултата.

Барът беше много футуристично оформен, защото кампанията е обвързана с новия ТРОН, продължението на класическия филм от 1982 г. Навремето само се облизвах на снимките от първия филм по западните списания, който така и не беше купен да се показва в България, нито пък циркулираше по видеокасетите. В ранна тинейджърска възраст смятах, че това е сигурно най-якия филм на всички времена. Тази вечер, обаче....

... отивам на предпремиерата! На томболата накрая спечелих покана.

Кетърингът също беше много впечатляващ. Нямаше как хем да остана на диета, хем да опитам криошоколад (горещ шоколад, потопен в течен азот, яде се веднага след изваждането от азота), 6 цвята космически сладки, всякакви странни хапки и питиета в светещи чашки. В името на науката, рискувах елегантността на собственото си тяло, за да дегустирам храните на бъдещето. Някои бяха много приятна изненада.

PS. Не знам дали конкуренцията има пръст, но снощи в новините вървеше неграмотен репортаж за уязвимостта на личните данни в картите и паспортите с RFID чип (за които ще пиша специален репортаж). Скъпи журналисти, които пишете за Интернет и технологии в националните медии! Научете малко терминология и не се излагайте пред няколко милиона зрители.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване