12/20/10 13:04
(http://ikonomika.org/)

Как заплатите растат без да растат (част 2)

През третото тримесечие на 2010 България отново е с най-голямо увеличение на почасовите разходи за труд в ЕС. Преди коментирахме този въпрос и дадохме едно обяснение. Сега, обаче, се появява и нещо ново, основно в публичния сектор.




Според данните на НСИ се оказва, че почасовите разходи за труд в сектор "държавно управление" са се увеличили с 15.5% докато средната заплата в сектор държавно управление се е увеличила с 6.4% – т.е. има голяма разлика между увеличението на почасовите и средните разходи за труд.

Практически, за да се получат горните данни, отработените часове труд в държавната администрация трябва да са намалели с 16.5% на годишна база. Част от обяснението се свързва с уволнението на служители – 9.4% от служителите са уволнени за година. Обаче това не е достатъчно, за да обясни спада в отработените часове.

Всъщност, много е вероятно държавните чиновници масово да са излезли в отпуск, за да не им "изгорят" неизползваните отпуски (този проблем се обсъждаше на високо политическо ниво и дори се промени законодателството). Затова има рязко намаление на отработените часове труд, много повече от процента на уволнените служители. Спадът на отработените часове автоматично вдига почасовите разходи за труд.




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 12/20/10 13:04 http://ikonomika.org/?p=5053
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване