12/20/10 07:02
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ПОРТРЕТЪТ НА ДОРИАН ГОЦЕ И ГОЦЕТАТА

  • Ако някой смята Теорията на конспирацията за погрешна във време, когато около него практически се вихри самата Конспирация, то той е или сляп, или идиот – а още по-вероятно е, че говори така, защото иска да превърне всички други в слепи идиоти 

Пламен Асенов

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

Благодарим ти, ДС! Благодарим ти, КГБ! Благодарим и на останалите комунистически специални служби от външни, военни и всякакви други разузнавания, както и на двете ни най-любими комунистически партии – от Русия /на всички континенти/ и нейната дъщерна от България /на три морета/, че ни позволихте – не, ами че направо ни вкарахте в Европейския съюз и НАТО. Какво ли щяхме да правим без вас? Най-вероятно и досега сиротни щяхме да се лутаме в дивите степи между цивилизационния си избор и неспособността си да го реализираме без помощта на любимите ни ченгета от ДС под формата на дипломати, президенти, мафиоти  и вся остальная крепко пиющая сволоч.

Ето, такива благодарствени мисли ме налягат предколедно, граждани, стимулирани от категоричната позиция на агент Гоце, че щяхме да гледаме ЕС и НАТО през крив макарон, ако не бяха назначени на важна дипломатическа работа доблестните негови колеги от службите, та да ни вкарат. Т`ва волята, стремежите и усилията на българския народ, т`ва направените по евро-атлантическия ни път жертви, т`ва предупрежденията, че влизаме в нормалния свят не заради, а въпреки организираните действия на Гоце и глутницата му да ни държат далеч оттам, нямат никакво значение. И е прав, мили мои, за съжаление е прав, те наистина нямат значение.

Някой ще каже – не е вярно, ченгетата и комунистите ни са толкова некадърни, че просто не успяха да реализират дори разрушителните си планове да ни държат на разстояние от демократичния свят, затова се принудиха да играят, макар привидно, по правилата, та поне да оцелеят и запазят колкото могат властта си. И няма да е прав този някой, поне не напълно, защото отвъд истината за тяхната некадърност, съчетана с ненаситност, има и една друга истина – всъщност разрушителните им планове от един момент нататък се промениха в…..ами да ги наречем съзидателни, като нито за миг не забравяме обаче, че са съзидателни само от гледна точка на груповите и личните им, а не на общите ни национални интереси.

Споменатият момент беше през 2001-ва година, когато първо успяха напълно да подменят порива ни към демокрация с налудничавите, псевдо-демократични бръщолевения на Симеон, когото ченгетата от ДС си докараха специално за целта от Мадрид и в чиято подкрепа стимулираха местната кохорта царедворци. С  което пък нас като електорат ни прекараха от скотското, полуразумно състояние, в което тогава доброволно си живеехме, до такова шеметно неразумно състояние, че да им изберем самото Гоце за президент. Явно, че някъде точно по онова време в съответните среди се заражда по-глобалната концепция за България като най-подходящ кандидат за руски Троянски кон в ЕС и НАТО и това бяха първите, но много важни, стъпки към нейното реализиране.

Теория на конспирацията ли? Казвал съм го преди, казвам го и днес – ако някой смята  Теорията на конспирацията за погрешна във време, когато около него на практика се вихри самата Конспирация, то той е или сляп, или идиот. А още по-вероятно е, че говори така, защото иска да превърне всички други в слепи идиоти. Помните ли “Великият диктатор” на Чаплин? Филмът завършва с един монолог, който пък започва така – “Вдигни очи, Хана! Вдигни очи!” Ами хайде, де, да вдигнем очи – 70 години, откак е създаден филмът, ние все тъпо надолу гледаме и се оставяме да ни яздят хора като Гоце и вампирската му глутница.

Дълго време разсъждавах върху феномена Гоце в българската действителност, но все не намирах най-подходящия образ, който да го опише напълно – напомня ми нещо, но не се сещам какво. Сега обаче, покрай случая с ченгетата-дипломати и неговото нагло изявление, че точно те са ни вкарали в ЕС и НАТО, очите ми се отвориха. Този образ, макар в напълно различна епоха и различна среда, е описан едно към едно преди 120 години от великия ирландец Оскар Уайлд в “Портретът на Дориан Грей”. Дориан Грей е млад човек, чието лице остава загладено и красиво през годините, независимо от превратностите на живота, докато чудовищните му грехове, терзания и престъпления се изписват върху лицето на портрета му, заключен в специален килер в къщи и заметнат с плат, та никой да не го зърне.

Е, британците като общество от индивидуалисти са си имали индивидуален портрет на Грей и отдавна са зърнали истинското му лице. Ние пък, неотърсили се още напълно от стадното чувство на болшевизма, си имаме групов портрет на Гоце и гоцетата, по повод зърването на който отдавна сме национално разделени – едната половина искат, другата половина – не. Това разделение се получава, защото и едните, и другите прекрасно знаят, че точно  изваждането на показ, осветяването, виждането на цялата истина от страна на цялата публика, за Гоце и хората като него е убийствен акт. Да се насочи силна светлина към техния портрет с изобразен на него младеж, постепенно превърнал се в чудовище, е единственият начин обществото изобщо да се пребори с вампирите в себе си – защото така ще види и разбере не само истинската им същност, но и собствените си заблуди по отношение на тях.

Наивно ли ви звучи? И на мен. Но все пак няма друг път и ако не сме могли този да си го извървим навреме, ще трябва да си го извървим когато можем. Само че не се хващайте на въдицата за добрите и лошите ченгета от ДС и как трябва да се прочете досието на всеки от тях поотделно, та да се прецени полезен или вреден е бил за страната. Това са глупости и поредните заблуждаващи маневри. И то не само защото веднага ще възникне изключително спорният въпрос кой точно ще чете въпросните досиета и по какви критерии ще преценява делата на описаните в тях херои, но и защото самото съгласие да служиш на една престъпна система те оцапва, дори да си ангел небесен. Това е все едно да приемем, че пушката, която убива хора, се състои само от дълбоко морални части, никоя от които не знае какъв е крайният резултат от общите им действия и следователно е напълно невинна. Или – когато все пак им тикнеш крайния резултат под носа – да започнат да си прехвърлят вината: ложата да изтъкне, че тя е невинна, защото само държи отделните части заедно, а всъщност спусъкът върши основното действие, пък спусъкът да каже – о, не, аз само задвижвам тук едно механизъмче, той ударникът всъщност…..  

Виждате ли колко е нелепо? Но те и точно така правят в момента. Онзи ден например един човечец, бивш служител на ДС, писа коментар в блога ми, че хора като мен и обществото като цяло изобщо не бива да се подвеждаме по приказките, че ДС е имала  множество и силно действащи агенти. Повечето от тях били записвани за такива дори понякога и без изобщо да подозират, защото – забележете – горките чиновници от ДС просто трябвало да изпълняват спуснат отгоре план за това колко агенти са длъжни да вербуват този месец. И в името на плана те записвали куцо, кьораво и сакато, пък после дори не ги търсели за сведения.

Може, сигурен съм, че и такова нещо е имало, защото то няма как комунистическата държава като цяло да е тъпа като галош и неефективна, каквато беше, а нейните служби да са изцяло умни и действени. Имало го е и това, само че аз по-глупава защита на Системата от страна на ченге, вътрешно за Системата, не бях чувал. Най-малкото защото всеки нормален човек веднага ще попита въпросния човечец, така и по навик останал си анонимен – ами как тогава, след като не просто не си вършехте работата, а буквално я саботирахте с бездействие, с чиста съвест все пак си получавахте заплатите, премиите и наградите за добре свършена работа от нашите пари? Как сега с чиста съвест си получавате пенсиите от нашите пари и поне пред определени среди се тупате в гърдите, че сте били героите на републиката, щит и меч на любимата партия?

Какво излиза – кокошкари. И как това се връзва с твърдението на Гоце, че те ни били вкарали в ЕС и НАТО…..Тук на човек му идва да се провикне: – А, бе, майсторите на плаща и кинжала, като ви е дошло време да се защитавате, поне съгласувайте си единна линия на защита, а не стреляйте напосоки, `щото има опасност без да искате да уцелите лайняния балон и да оплискате дори и малкото неоплискано досега!

Е, както ме информираха онзи ден, вече имаме аналогичен случай в пловдивското село Старо Железаре, където един умник сварил ракия от лайна. И докато съобщавал гордо вестта на познати и приятели, с хитра нотка в гласа ги подпитвал – и на какво според вас мирише тази ракия. А те, дали от простотия, дали от неудобство – да не излезе, че мислят човека за глупав, започнали да изразяват умни предположения: на грозде, на сливи, на някаква особена есенция…..Никой не казал, че от лайнян материал само лайняна ракия става, граждани, никой не казал. Поне не публично. Та да не изпаднете в тяхното положение, де, ако и когато някой ви попита има ли добри и лоши ченгета в ДС, това ми е главната мисъл и грижа…..

Донякъде и поради тези съображения изобщо не съм съгласен с двусмислената позиция на премиера Борисов, който хем се възмути от огромния брой ченгетата от ДС, които мътят водите на Външното министерство, хем каза, че не е никакъв проблем, дето толкова много ченгета от ДС мътят водите на Вътрешното. Наистина, той всъщност нали Гоце повдигна въпроса и Борисов, доколкото вече му няма вяра, просто по навик реагира като ужилен. Само че Гоцето не за първи път му погажда същия капан – да го накара да защитава нещо, което му е неизгодно и в управленски, и в политически план. Добре, Николай Младенов се закани твърдо, че въпросът ще бъде решен, тоест – ченгетата махнати. Това намерение трябва да получи шестица по шестобалната скала на политическата и гражданската целесъобразност. Не остана назад в заканите и бат` Бойко, дори да се раздели лично с приятеля си Божидар Димитров се закани, макар да го обяви като сделка кон за кокошка – оставката на дипломатите срещу оставката на Божо. Не че Гоцето ще се върже на сделката, де, защото на него и дипломатите, и Божо са му удобни точно там, където са си в момента. Но как законосъобразно ще се реши въпроса, питам се аз. Ако се вземат лустрационни мерки срещу хората от ДС, те трябва да се отнасят до всички тях, не само до дипломатите, иначе ще излезе работата малко дискриминационна – за циганите може, за българите – не. И така ще настъпим котето пред някой справедлив европейски съд. Обаче пък как да се отнасят до всички, след като някои от тези всички си ги харесваме и са ни полезни…..

Голям капан, граждани! Има една подходяща дума за такъв вид капани, но няма да ви я кажа с оглед на приличието. Не че Гоце и гоцетата са загрижени изобщо за приличието, когато вършат делата си, напротив, както виждаме, най-свойски експлоатират демократичната система с очевидно недемократични цели и се засягат, ако някой се отнесе към тях не както те искат, а както заслужават. Но пък ние няма да падаме на нивото им, просто ще извадим целия ченгеджийски портрет на светло и втренчено ще гледаме дотогава, докато всички не го видим в истинския му вид, заедно с пораженията върху собствените ни лица. Това ще бъде достатъчно, за да се изпарят гоцетата от живота ни – все едно сме им забили кол в сърцето.

 Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване