12/21/10 22:17
(http://ruslantrad.com/)

Какво постигна България в Ливан?

На 17 ноември т.г. министър Николай Младенов заяви, че е крайно време да се вдигне нивото на някои наши мисии. В случая, пред “24 часа” той спомена за Сирия и Ирак. Тогава още повече се засими усещането, че България отправя поглед на Изток, където я чакат редица стари връзки за подновяване. В интервюто с Младенов от 17 ноември, бе изказано и официалната българска позиция, която аз подкрепям, що се отнася до арабските държави и обмена с тях.

- За много кратко време у нас се извървяха палестинският президент, държавните глави на Израел и Сирия, ливанският премиер, шефът на Мосад. Сега предстои да дойдат външните министри на Израел и Египет. Само за бизнес ли говорим с тези хора, или има и нещо друго?

- Говорим и за политика, но това, че всички тези хора идват в България, показва, че наистина имаме сериозно желание да се обърнем към региона. Но все пак на първо място трябва да идентифицираме ясно нашите икономически интереси. Затова логично е да говорим за газ, електричество и търговия. Оттам нататък развивайки отношенията си с тези страни, които от две десетилетия са приспани, вече и политическата полза за България в европейския дебат за Близкия изток ще е много сериозна.

Няма как да не се забележи и специалната тема в сайта на МВнР, посветена на България и Близкия изток.

Всичко това, което Младенов заяви пред “24 часа”, сега се видя и в посещението на Бойко Борисов в Ливан тези дни. Самото му посрещане бе отразено слабо в родните медии (това стана и при отразяването на визитата на Башар Асад) , но в Бейрут имаше две официални приветствия- едно в Гранд Сарай (парламентарната резиденция в Бейрут) и друго на летището.

Официалното посещение на българската правителствена делегация в Ливанс продължава и утре със среща на премиера и министрите с българската общност и членовете на Асоциацията на завършилите в България ливанци, която ще се проведе в сградата на посолството ни в Бейрут, а ако съдя по коментарите във Facebook профила ми, всички българи живеещи в Бейрут са поканени на срещата утре.

В българската делегация са включени министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, както и представители на бизнес средите у нас. Това е една добра крачка за България в контекста на затопляне на отношенията с арабските страни. Същият бизнес форум бе създаден и със Сирия, макар и по-неуспешно в София. Все пак, това са възможности, които Младенов вижда добре. Неслучайно ливанският президент Мишел Слейман даде висока оценка на работата на България по отношение на Близкия изток и конфликтът там.

Нещо, което не се каза тук (но се отрази от NNA и Now! Lebanon) е посещението на Николай Младенов в палестинския лагер “Шатила”, където министърът заяви, че “България е приятелска страна на палестинския народ.” Според NNA Николай Младенов е отвратен от ситуацията в лагера и ще информира премиера Борисов за това, което се случва там следствие на израелската агресия. Действително Младенов е видял това, което всеки един посетител на “Шатила” вижда – страдание и липса на политическа воля нещата да се оправят. Именно това, казва Младенов, е предизвикало възмущението му.

Какво се постигна в Бейрут?

“В рамките на посещението си в Република Ливан договорихме облекчена процедура за регистрация на български лекарства, чрез признаването в нормативната база на ливанското здравно министерство на нашата валута” (Бойко Борисов в разговор със Саад Харири)

“Ръководителят на българската правителствена делегация допълни още, че е постигнато съгласие за отпадането на „червения коридор” за българските стоки, с което ще се осигури по-бързият им достъп до ливанския пазар.” (Government.bg)

“България може да осигури инвестиции за реализацията на ливански хидроенергийни проекти, както и да подпомогне предпроектната подготовка като изпрати свои експерти и специалисти.” (Бойко Борисов в разговор със Саад Харири)

“Оценяваме подобряването на отношенията на България с арабските държави и специално с Ливан”, заяви президентът и допълни, че страната му има нужда от български специалисти в сферите на енергетиката и инфраструктурата.” (Бойко Борисов в разговор с Мишел Слейман)

“Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа допълнително споразумение, изменящо Договора между правителствата на България и Ливан за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, както и споразумение между страните за сътрудничество в областта на туризма.” (Government.bg)

Още:

Публикувана на 12/21/10 22:17 http://ruslantrad.com/?p=7022
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване