01/07/11 13:22
(http://ruslantrad.com/)

След атентата в Александрия:”лов на вещици”

В Египет обществото все още не е влязло в ритъм след кървавите атентати в Александрия на Нова година. За много семейства това мъчение ще продължи цял живот. За държавата, която трябва да защитава всички свои поданици, атентатът е доказателство, че се случва именно обратното. Мнозина християни се питат, защо е нямало полиция пред църквата, въпреки засечените заплахи два дни по-рано, а в същото време чуждестранни поклонници до Александрия са охранявани от 10 000 души. Въпрос, който тепърва ще се разглежда в Египет.

Билал ел-Саид, на 32 години, от Александрия. Това е името на поредната жертва на бомбените атаки в крайморския град. Жертва е на започналия “лов на вещици”, с който полицията иска да затвори устата на обществото. Билал е религиозен човек и както изглежда, участва в по-религиозни групи. Тъй като заплахата бе отправена от салафитска група, както те се нарекоха, полицията арестува наред членове на общността. Билал ел-Саид е вкаран в ареста без заповед. Това няма нищо общо със спешните мерки, които възникват след атентат, защото те не включват изтезания до смърт. С Билал се случва именно това – той бива пребит по време на разпит от службите за сигурност в сряда вечерта. Тялото е погребано късно през нощта без позволение на семейството му, което изисква втора аутопсия, за да разберат причината за смъртта му. Според очевидци, братът на Билал, Ибрахим, е арестуван също, за да се принуди семейството да мълчи.

Билал е поредната жертва на бомбения атентат в Александрия, въпреки, че не е бил в онази нощ в района на взривовете и не е участвал в организацията на атентата. Той не е убит от тероризма, който смразява света, а от един друг вид тероризъм. Смъртта му, причинена от полицията е бомба със закъснител, заложена от същите хора, които трябва да пазят реда и мира в Египет. По-религиозни групи в Египет отново заплашват с атаки, тъй като обвиняват държавата, че е убила техен член. Това е още един провал на МВР на Египет да открие извършителите на атентата. Те не могат да покажат виновник, затова арестуват, който и да е. Скандали настанаха и след пускането на снимка на евентуалния извършител на атентата.

Египетски активисти направиха клип с призив към обществото за единение, а не разделение:

Публикувана на 01/07/11 13:22 http://ruslantrad.com/?p=7318
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване