01/10/11 11:29
(http://psabev.blogspot.com/)

Генезис (Inception)

Определено най-добрият трилър за 2010 г.

Жанр: научно-фантастичен трилър

Официален сайт: http://inceptionmovie.warnerbros.com/

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1375666/

Режисьор и сценарист:

Кристофър Нолан

Участват:

Леонардо Ди Каприо, Марион Котияр, Джоузеф Гордън-Левит, Кен Уатанабе, Елън Пейдж, Майкъл Кейн, Килиън Мърфи, Том Беринджър, Лукас Хаас, Дилийп Рао, Том Харди, Пийт Постълуейт

Трейлър:

Оценка: 9 / 10

И малко коментари от нас:

Вървял един ден Конфуций из гората с учениците си много умислен и мълчалив. Те никога не го били виждали такъв, чудели се и накрая попитали какво има.

-Тази нощ сънувах, че съм пеперуда -отвърнал Конфуций.

-Какво толкова странно имало в това? – попитали те.

-И сега вървя и си мисля дали пък в момента пеперудата не спи и не сънува, че е Конфуций…

* * *

Човешките сънища винаги са били в голяма степен нещо необяснимо, интересно, загадъчно и тайно. Може би ви се е случвало (а може би не) да сънувате, че сънувате… или че ви убиват насън? След като се събудите, се чувствате по-странно от всякога.

Ако обичате филми от типа на „Матрицата“ и „Ефектът на пеперудата“, няма начин „Генезис“ да не ви размаже. Това не е филм, който можете да гледате, докато сте на маса с голяма компания или пък нещо леко преди да заспите. Това е от филмите, в които дори една изпусната реплика може да означава да не разберете нищо от филма (всъщност, доста хора казват, че не са го разбрали)…

Леонардо Ди Каприо играе Коб, крадец на информация от човешки сънища. Подготовката и осъществяването на подобен „обир“ се оказват много по-сложни от това да обереш банка в реалния живот. Само че на Коб му се налага да направи нещо още по-сложно, за да види децата си… Със сценария – до тук.

Ето и няколко причини, поради които си струва да се гледа:

  • Идеята. Идеята да се нахлуе в нечие подсъзнание, да сънуваш, че сънуваш, че сънуваш и т. н. на няколко нива, да вкараш екшън, семейна драма, трилър и картини от алпийски снегове до изгарящо горещ морски плаж е невероятна, затова няма да ви я разкриваме изцяло.
  • Отново идеята. Защото някои неща просто кефят. Например, ако докато спите в реалността ви стане студено, нищо чудно в съня ви също да се появят ледени преживявания. Подобни неща са направени доста правдоподобно. Естествено, поне десетина въпроса остават необяснени и нелогични, но нима не беше така и в „Матрицата“, и в „Ефектът на пеперудата“… Личи си, че сценаристът е гледал да изпипа възможно най-голяма част от тези моменти.
  • Атмосферата. Уникално добър баланс, на ръба между психо-трилър и филм на ужасите от една страна и научна фантастика с елементи на драма от друга страна, като балансът е направен в реалността. Пишем глупости, но няма как да ви обясним повече, без да разкрием от филма…
  • Ефектите. Уникални ефекти! Технологиите на 2010 г. наистина са използвани на максимум.
  • Актьорите. Лео отново е блестящ, но тук прави добро впечатление и играта на актрисите Марион Котияр и Елън Пейдж.

Накратко – гледайте „Генезис“, ако още не сте! От „задължителните“ е.


Rating: 10.0/10 (1 vote cast)


Сподели тази публикация:DiggFacebookGoogle BookmarksemailLinkedInMySpaceTechnoratiTwitterLiveRSSOrkutSlashdotYahoo! Buzz

Подобни публикации

Публикувана на 01/10/11 11:29 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/zWcQBaFa8Fc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване