01/12/11 13:37
(http://www.bivol.bg)

Независима експертиза на записите от Тановгейт

Обновено 21.01.2011 18:46

Внимание, прочетете и коментарите към тази статия. В тях се съдържат ценни мнения и указания, които са неразделна част от опита за експертен прочит изложен по-долу. 

Прочулите се записи, за които още се спори дали са СРС от службите или дело на частни структури, бяха публикувани най-напред в сайтовете за видео споделяне: VBOX7 и YouTube. До момента са налични четири записа, съдържащи 8 разговора. (вижте приложенията)

При внимателно прослушване със слушалки прави впечатление, че в продължение на целия запис се чува кратък, тихичък бип на равни интервали. Това важи за всички записи публикувани до този момент.

- Спектрограмата на звуковия файл (визуализирана с безплатния софтуер Audacity) потвърждава наличието на периодичен тон. Той е в диапазона 3 - 3,5 Khz с продължителност около 100 - 200 милисекунди и с периодика 2,5 секунди, или 24 пъти в минута.

tanov_bip

Чуйте биповете в самото начало на записа: {audio}tanov_bip_normal.mp3{/audio}

Същият запис с усилване на биповете: {audio}tanov_bip_loud.mp3{/audio}

-Там където са монтирани различните разговори периодичността на бипа се нарушава. Това означава, че той не е добавен от обработващата програма, с която са монтирани отделните разговори във файловете.

tanov_bip_2

- Прави впечатление също, че бипът и фоновият шум са от една звукова среда. Те се чуват отчетливо в паузите между фразите и се заглушават от гласовете на говорещите.

- В самото начало на първия запис Танов-Дянков , около 16-та секунда се чува отчетлив хармоничен звук, подобен на звук от компютърна програма. {audio}tanov_ding.mp3{/audio} Такива звуци се чуват и в други записи.

Историческа справка от bna.blog.bg :  На 15 май 1958г. започва функцонирането на оборудвания в оперативна централа "боен информационен пост" – БИП. Оттогава БИП е неразделна част от командните пунктове във флота  и място за събиране, обработване и изобразяване на необходимата на командването информация.

За произхода на записите

Наличието на такива бипове може да бъде интерпретирано по няколко начина: маркиране против монтаж, предупреждаване на събеседника, че го записват или тон от телефонна централа за индикиране на входящо обаждане (коментар от жоро 2011-01-15 00:09Маркерите може да са поставени от записващото устройство. Засега не може да се каже твърдо и категорично, че те не са миксирани впоследствие.

От форумната дискусия под статията се изясниха някои технически подробности, които ограничават хипотезите за произхода на записите.  Ето какво може да се каже със сигурност до момента по трите основни хипотези за произхода на записите:

1. Записвал е Танов: Такива бипове могат да се излъчват от програма за запис на разговор на смартфон, за да се предупреди отсрещната страна, че е записвана. Но на записа биповете няма да присъстват поради специфични ограничения от фирмения софтуер на производителя на телефона. Това значи, че е малко вероятно записът да е направен от самия Танов на негов телефон. Тук отново се налага уговорката, че не може да се изключи напълно вероятността тези бипове да са вкарани впоследствие чрез компютърен монтаж с цел "заблуда на противника", или за да се гарантира целостта на записа.

2. Частна структура е записвала: Възможността записите да са направени от частна структура чрез "бръмбар" или слухтене на сигнала до и от базовата станция е много малка, тъй като това означава, че на дистанция 20-30 метра от Танов с месеци е висял човек с куфарче. Няма как такъв "шпионин" да не бъде засечен от физическия контрол.

3. Записите са СРС-та на СДОТО. Известно е, че софтуера използван от СДОТО оставя трудно изличими маркери за разпознаване, в които е кодирана информация. В тази поредица от бипове също може да има код, имплементиран чрез вариации в честотата, продължителността, интензивността и синхрона на биповете. Факт е, че сигналите не изглеждат еднакви, но влошеното от компресията качество затруднява анализа.

Според коментиращия жоро има вариант пулсиращия тон на 3250 Hz да е излъчван от самата централа като индикатор за входящо обаждане (виж патентите цитирани в коментара по-долу). Този пулс не се чува от крайния потребител, но се записва от прихващащото оборудване закачено на централата. Това би обяснило защо записите започват преди да звънне телефона на абоната дори в случаите, когато Танов получава входящи обаждания (от Борисов и Фидосова)

Друго логично обяснение за същия факт дава коментиращият по-долу потребител с псевдоним ss7 С това обяснение той отхвърля изцяло тезата, че записите са правени от Танов : "Послушвашата апаратура следи сигнализацията, за да знае кога да почне да записва. Например подслушва се Т, но Б звъни на Т. Централата изгражда гласов канал ПРЕДИ да подаде сигнал "звъни" към викащия Б, съответно апаратурата чува и записва какво става около Б , вкл. и сигнала за повикване. Затова се чува сигнал повикване (и участъка между набирането и сигнала), дори когато Б и Ф набират Т. Няма начин този сигнал да се запише , ако Т се е записвал сам. Остава варианта Б и Ф да са се записвали сами, или по вероятния вариант - записвано е в "самата централа" от МВР апаратурата. Няма друго обяснение защо се чуват записани звуци малко преди и по време на сигнала за повикване, когато Б и Ф завънят на Т."

Записът е презапис с въздушен микрофон

Друга резонна хипотеза е изказал наш читател относно фоновия шум и странния звук на 16-та секунда в първия разговор Танов-Дянков. Според него фоновият шум е от вентилатор на компютър, а звукът на 16-та секунда е от набора на Windows XP, което показва, че записът е правен с въздушен микрофон в близост до компютър. Тоест, звуковият обект най-вероятно е презапис от оригинала, направен с външно записващо устройство. Подобно нещо откриваме и в края на разговора между Танов и Странджев, където също се чува отчетливо звук от компютърна програма и шум като от запис с външно записващо устройство с въздушен микрофон.

Това налага да разгледаме и хипотезата, че биповете са добавени от записващото устройство, с което е снет повторния запис от тонколоните на компютъра. Тази възможност се отхвръля, тъй като цитираният сегмент в края на записа от разговора на Танов и Странджев е по-дълъг от 5 секунди и в него няма бип. Тоест, записът е продължил след като е спрян звука от компютъра, което се вижда и в спектрограмата.

tanov_strandjev_end

 

Двете възможности за произхода на биповете следователно са тези:

1. Биповете са в оригиналните записи (без значение дали те са маркер от СРС-оборудването или пулс от телефонната централа, индикиращ входящо обаждане). Ако това е така, то в записите няма монтаж на думи и фрази, тъй като биповете са строго периодични. Всеки опит за монтаж би нарушил съществено периодичността на биповете.

2. Оригиналният запис не съдържа бипове, а те са миксирани впоследствие. При това положение са възможни манипулации и монтаж на думи и фрази в оригиналния запис.

Отчитайки наличните до този момент данни по-вероятна изглежда хипотезата, че биповете са маркери на специалното оборудване на СДОТО и не са привнесени в записа на по-късен етап.

 

Where we stand...

На 18 януари в Медияпул излезе обобщителна статия за резултатите от анализите.

На 19 януари излезе експертизата на Института по криминалистика на МВР. Може да се каже, че тя е доста повърхностна и манипулативна. Вижте отговора на Делян.

На 21 януари в Медияпул е публикувана нова обобщаваща статия от Делян Делчев, която включва наблюденията от записите с по-добро качество публикувани в приложението.

Crowdsourcing-а тук и анализите продължават в две насоки:

1. Изследване на echo cancelation предложено от Делян.

2. Изследване на промяна във фазата на ENF, препоръчана от коментиращия Georgisim Проверено от автора на публикацията, в записите липсва ENF сигнал на 50 Hz

 

Приложения

Записите излезли във VBOX7, YouTube и в сайта на Дарик. Можете да чуете и да свалите всички записи от линковете по-долу (подредбата е по хронологичния ред на появяване):

Първи запис (от VBOX7): Танов-Дянков и Танов-Горанов: {audio download:yes}1_tanov_diankov_goranov.mp3{/audio}

Втори запис (от Youtube): Танов-Борисов и Танов-Странджев: {audio download:yes}2_borisov_tanov_strandjev.mp3{/audio}

#8 Трети запис (от Дарик): Танов-Фидосова: {audio download:yes}3_tanov_fidosova.mp3{/audio}

Четвърти запис (от Youtube): Танов-Дянков: {audio download:yes}4_tanov_diankov.mp3{/audio}

За нуждите на анализа публикуваме същите записи (без Фидосова - Танов) с по-добро качество. Това са файловете получени на флашка във в-к Галерия и лично от Явор Дачков, предоставени от редакцията на в-к Гласове. Имената на файловете са запазени във вида, в който са предоставени, като интервалите са заменени с долна черта за съвместимост с флаш плейъра.

#1 Първи разговор Танов - Дянков {audio download:yes}1._TANOV_-_DQNKOV.MP3{/audio}

#2 Втори разговор Танов - Дянков {audio download:yes}2._DQNKOV_-_TANOV.MP3{/audio}

#3 Разговор Танов - Горанов  {audio download:yes}TANOV_-_VLADISLAV_GORANOV.MP3{/audio}

 

#4 Разговор Танов - Дянков  {audio download:yes}7_tanov_-_dqnkov_20.35..mp3{/audio}

#5 Първи разговор Борисов - Танов  {audio download:yes}10_borisov_-_tanov_21.53..mp3{/audio}

#6 Разговор Танов - Странджев {audio download:yes}11._tanov_-_strandgev_21.57..mp3{/audio}

#7 Втори разговор Борисов - Танов {audio download:yes}15_borisov_-_tanov_23.08..mp3{/audio}

Безплатни програми за аудио анализ можете да изтеглите тук: Audacity и Praat.

Моля, спазвайте следните правила за препратка когато цитирате записите в мненията: #N-MM-SS - #N-MM-SS където N = номер на разговора, MM-SS = минути и секунди за начало и край на наблюдавания феномен. Ако имате илюстрация към мнението, качете я в услуга за споделяне на изображения и сложете линк в коментара.

Моля, споделете вашите наблюдения и дайте хипотези за произхода и обработката на записите в коментарите. Ако сте професионалист и желаете да дискутирате по-задълбочено, свържете се с нас на Skype:parisvesti

Публикувана на 01/12/11 13:37 http://www.bivol.bg/home/item/733-2011-01-26-22-56-43.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване