02/02/11 17:01
(http://ruslantrad.com/)

Кой организира сблъсъците на площад “Тахрир”?

Както се очакваше египетския президент Хосни Мубарак и неговият режим са разработили пълноценна схема за противодействие на анти-правителствените протести в страната.

В момента, от обяд още, площад “Тахрир” в столицата Кайро е сцена на ожесточени сблъсъци, които могат да доведат до много по-сериозна ситуация. Някои дори смятат, че ако продължават подобни удари по протестиращите с организирането на про-правителствени демонстрации, може да се премине към много по-ожесточени и сериозни граждански сблъсъци по улиците на Кайро.

Напрежението нарасна, след като хора от управляващата партия вкараха сред протестиращите въоръжени провокатори. След това започна организирането на анти-протест, който се насочи към площад “Тахрир”, за да се срещне с протестиращите срещу Хосни Мубарак. Това именно нажежи обстановката, избила няколко часа по-късно в сблъсъци и размяна на камъни и коктейли “Молотов”. Прочетох няколко пъти в Twitter, че има пожари до Историческия музей в Кайро.

Сблъсъците са толкова ожесточени, че журналистът от Al Jazeera Ширин Тадрос бе ударена от камък, докато отразяваше ситуацията на площада:

Че про-правителствените протести са организирани стриктно, подтвърждава и активистката Зейнаб Мохамед в своя блог Egyptian Chronicles, която пише, че верните на режима бизнесмени, като Хасан Ратаб и Мохамед Камал са платили на работниците във фабриките им да излязат по улиците. Също така, министрите Саяд Машал и Самех Фахми са организирали държавни служители за про-правителствени протести. Очевидци съобщават, че повечето от участниците са бедни хора, събрани в камиони, на които им е платено между 50 и 100 египетски лири.

По време на сблъсъците чуждите журналисти са били нападани и тормозени, като оборудването им е било счупено. Нападатели използват камили и коне, за да ударят протестиращите по улиците, като според активисти те са собственост на МВР на Египет, използвани от гранични патрули по принцип.

Очевидци разказват пред Al Jazeera, че сред демонстрантите в про-правителствения протест участват полицейски служители и членове на силите за сигурност и тайната полиция. Тези хора не е трудно да бъдат проверени, всъщност, тъй като се познават добре от обществото в столицата и смятам, че активистите са прави за присъствието им. Още по-сигурна става тази теза, след като протестиращи са хванали няколко души, според чиито лични карти те са служители в МВР. Веднага след това разкритие по Al Jazeera, говорители на МВР на Египет заявиха, че документите са били откраднати.

Възникват два въпроса покрай тези сблъсъци: защо армията пуска главорези с оръжие в ръка и защо армията не пречи на бандити да нападат по този начин протестиращите?

За момента армията не дава отговор на тези въпроси, чуват се слухове, че ще има оставки в генералния щаб. В същото време, участници в про-правителствения протест са препречили моста Каср Ал Нил, с което спират доставката на помощи и медикаменти за протестиращите на площад “Тахрир”, които седят там вече девети ден.

Публикувана на 02/02/11 17:01 http://ruslantrad.com/?p=7638
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване