02/17/11 17:59
(http://ruslantrad.com/)

Бахрейн:клане насред столицата (последни новини от Бахрейн)

Трудно е да се опише точно какво става в Бахрейн, но все повече блогъри и активисти пускат снимки на убити и арестувани в столицата Манама. Налице, ставащо ясно от клиповете, е истинско клане на централния площад Лулу, или известен като Pearl square. В момента Бахрейн е свидетел на огромни протести срещу властта, която не предприе жизненоважните за обществото реформи. Политическата сцена в малката арабска страна от дълго време е пред взрив и идването на 25 януари и началото на египетските бунтове, постави началото на демонстрациите в Бахрейн.

При последните протести, поне двама души са убити, като единият е убит при погребението на първия загинал активист. Всичко това се посрещна с гняв от обществото и хората излязоха отново по улиците, като Pearl square се превърна в бахрейнския площад “Тахрир”. Активисти прекараха цялата нощ там, както и днес.

Също като на “Тахрир”, хората от палатковия лагер поискаха реформи в политическата система на страната, като най-важната е превръщането на страната в конституционна монархия.

През нощта на 16 февруари, силите за сигурност на Бахрейн атакуваха площад Лулу, убивайки най-малко четирима души, включително възрастен човек и раниха стотици, повечето от които сега са в болницата “Салмания”.

Според активисти за човешките права в Бахрейн, властта използва наемници в борбата срещу протестиращите. Не е тайна, че С. Арабия и Кувейт са изпратили помощ на правителството на Бахрейн, за да бъдат спрени демонстрациите. Някои съобщения в Twitter съобщават за използването на забранени боеприпаси. Това не е изненада, тъй като видяхме същото и в Египет.

В момента продължа полицейското претърсване къща по къща, с което властите искат да открият хората, участвали активно в отразяването на протестите. Интернет все още не е спрян, но скоростта му е намалена, както съобщава колежката ми от Gloval Voices, Амира Ал Хюсейни.

Събитията много напомнят именно на тези в Египет, които започнаха на 25 януари, но технически се разразиха на 28 януари, след като бяха убити протестиращи. Атаката над чуждестранните журналисти в Бахрейн е започнала, като Мигел Маркес от ABC News е бил нападнат и пребит от наемници, платени от полицията. Той говори по телефона си с работодателите си в Ню Йорк, когато е бил ударен. Маркес изпраща тази снимка, за да покаже как полицейските коли се нареждат, за да навлязат на площад Лулу.

Снимка, пратена от защитничката на човешките права в Бахрейн, Мариам Ал Хаджуа.

Ранени в болницата Салмания.

Още едно видео, което показва атаката над протестиращите на площад Лулу.

CNN, Al Jazeera и Al Manar следят напълно случилото се в Бахрейн, Al Arabiya не. Според демонстрантите С. Арабия притиска много правителството на Бахрейн, за да могат да се разгорещят протестите и да засегнат останалите страни в района, които имат защо да се притесняват – Кувейт и С. Арабия.

Към 14:15 ч., приятелката ми от Египет, Зейнаб Мохамед, съобщи, че събиранията на публични места са забранени, а армията е обградила центъра на Манама.  Държавната телевизия съобщи, че полицията е предупредила протестиращите, но те отрекоха това да се е случвало. Малко по-късно днес, от болницата “Салмания” лекари разказаха, че убитите са над 50 души при среднощната атака на властите.

Чуждестранните журналисти не са допуснати до самолетите им и в момента се намират на летището в Манама.

Публикувана на 02/17/11 17:59 http://ruslantrad.com/?p=7830
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване