03/24/11 13:43
(http://sulla.bg/)

Ботев на Московска

Добрата администрация никога не се спира. Когато реши всичките си задачи, когато постигне всичките си цели, когато свърши всичко, ама наистина всичко, което има да върши, тя не се отпуска, а търси нови предизвикателства и нови хоризонти.

С огромен интерес научих, че имало такава практика в Европа, според която общините на столиците се разполагали в най-красивите сгради в тях. По тази и единствено по тази причина нашият Министерски съвет ще гласува решение, според което Общината и Министерство на земеделието ще разменят сградите си. Ако Министерски съвет може да мести Министерствата си, то може ли и да мести и общините на хората, питам се, но си отговарям, че общината сигурно с благодарност се е съгласила да бъде преместена от Министерски съвет и затова преставам да се питам. Както и да е… Столична община ще дойде на бул. „Христо Ботев”, а Земеделието ще отиде на „Московска”. В това имало и чисто икономическа логика, защото щели да се съберат на едно място всички служби на общината. Не знам какъв точно би бил икономическият ефект от това, но сигурно ще е достатъчен да изплати в кратки срокове разходите по преместването. Вероятно икономиите ще дойдат от това, че ако шефът на общинската реклама, който се намира отвъд уличката до общината, бъде повикан при кмета, няма да му се налага да пресича уличката, както е сега, а само ще се качи на горния етаж. Пък и ако навън вали, няма да му се налага да взима шлифер и чадър, за да отиде на общински съвет.

Обаче, ако Министерство на земеделието се премести в по-малка сграда, няма ли да му е тясно? И за това е помислено. Някои негови структури ще се разхвърлят по провинцията. Така например Агенцията по рибарство ще се премести във Варна, тъй като там е особено воднисто, докато тази по горите ще отиде в Пловдив, понеже там очевидно е гористо. Сигурно в това има някаква друга „чисто икономическа логика”, различна от онази с пресичането на уличката, и тя личи най-добре в случаите когато шефът на Агенцията по горите трябва да се срещне с шефа на Агенцията по водите или пък когато двамата трябва да се явят на оперативка при министъра си. Както обяснява премиерът, целта на всичко това била „постепенно София да бъде освободена от централната администрация”.

Аз като стар софиянец и ревностен поклонник на централната администрация пръв ще приветствам тази цел. Дори мога да предложа и атрактивни способи за освобождаване от администрацията, но едно са мечтите и желанията, друго е суровата действителност. Столицата затова е столица, защото в нея е концентрирана администрацията с цел добрата комуникация между структурите й. Но пък може би съм старомоден с този свой възглед, защото нашата администрация отскоро е въоръжена с Ай-падове и е достатъчно компетентна да комуникира чрез тях със себе си, независимо от това къде е дислоцирана физически. Пък и административната децентрализация е моден приоритет на Европейския съюз, който, както вече съм казвал, ми прилича все повече на съветски.

Да, може би наистина съм демоде и е необходимо да се поправя. Но не мога да се съглася, че сградата на Земеделието е най-красивата сграда в София. Сградата на „Александър Невски” е много по-красива. Нека тогава пратим общината там. Свещениците ще отидат в Университета (също много красива сграда), а професорите – в сградата на Централна баня (супер красива сграда!). Теляците ще се преместят в сградата на гара Подуяне (красива също), а началниците движение, спирачите и кантонерите ще се преместят в сградата на „Московска”. За съжаление, акцията ще се оскъпи малко с това, че влакът вече няма да минава през гара „Подуяне”, а ще трябва да минава по „Московска”, но това не трябва да плаши сърцата наши. Освен това ще е чудесно, ако разменим местата на пристанище Варна и пристанище Бургас, а водата от язовир „Искър” да прелеем в язовир „Батак” и обратно.

Що се отнася до децентрализацията. НАП също може да бъде подложен на нея. Например ще е много модерно и европейско всички местни данъци да се плащат в Силистра, ДДС – в Петрич, данък печалба – Синеморец, а корпоративният данък – във Видин. Изключение ще правят глобите за непоставени колани в автомобилите, като тези, които се отнасят до предните седалки ще де плащат в Плевен, а за задните – в Хасково. Освен това НОИ също ще се децентрализира като дамската тоалетна се премести в Лом, а мъжката – в Малко Търново.

Като четете това, може би втората част ще ви се стори малко абсурдна. Но пък сравнете я с първата. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Публикувана на 03/24/11 13:43 http://sulla.bg/2011/03/24/2071.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване