03/24/11 06:07
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ГОЛЕМИ ОБРАЗИ В МАЛКИЯ СВЯТ

Пламен Асенов

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

Голяма колекция от образи ни заобикаля в този свят, граждани! Навремени направо се пощипвам силно по едно тайно място, за да разбера дали случайно не сънувам, но – не, напълно буден съм. И напълно трезвен, `щото от доста време не съм близвал.

Например венецуелският президент Уго Чавес изненадващо изби всичката риба в мен със страхотното си твърдение, че животът на Марс е изчезнал заради въвеждането на капитализма по онези земи. Ей така, отведнъж – щрак и го няма.

Иначе си живеели марсианците мирно и кротко, постигали големи успехи в строителството на социализъма и другите негови производни, марсианец за марсианеца бил брат, а не някакъв си неизвестен марсиански хищник, петрол се леел на поразия и всички имали дял, докато…..вдруг и най-неочаквано…..решили да въведат мръсния капитализъм. И изчезнали мърцина.

Така им се пада, като не питат първо класика Чавес и другите класици на марксизма как се прави истински социализъм на една отделно взета планета. То е всеизвестно, де – секвестираш всичко от богатите и го даваш на бедните, като заделяш само малка част за себе си. После като държава потъваш в бедност, `щото бедните пък не знаят какво да правят с това всичко, изплюскват го най-безцеремонно и пак застават с просешка паничка в ръка под резиденцията ти, като те величаят за още.

Някой привърженик на тъй наречената социална справедливост ще се изрепчи и ще каже, че бедността не е порок, че хората не са виновни, задето са се родили бедни и т.н. Да, бедността не е порок, но ражда пороци, сред които най-големият е простотията и способността да възприемаш манипулацията за чиста монета, а реалността за измислица.

Това, погледнато от българска гледна точка, може и да не изглежда съвсем вярно, защото простотията, която цари сред богаташите тук, е пословична и не по-малка, отколкото онази сред маргиналните слоеве. Поне ако се съди от еднаквата чалга, по която се захласват и едните и другите. Само че не бъркайте простащината с онзи вид простотия, за която ви говоря. Тя е простотията на  първичното ниво на разсъждение, която се мултиплицира в геометрична прогресия и води точно до обществените и личностни изкривявания, които виждаме по нашите земи.

Е, не само по нашите, де, в Русия е същото, пък и други места по света са заразени. Ето ни го Кадафито например, изправено пред заплахата да сдаде властта, вика – ще ги разгромим. Той не че си вярва, `щото много добре знае доколко наистина може да ги разгроми, но част от народът на Либия се радва на такива озъбени изблици и ги повтаря като папагал.

Вчера например говорих с Махмуд, един либиец, който от много време живее в България. И той ми обясни как Кадафито не бива да бъде притискано много, защото ще взриви целия свят. Ама наистина, бе, ще го взриви! И как американците крият, не си признават за многото свалени техни самолети ми разказа, как хората в Либия искрено обичат Кадафито и го защитават доброволно с телата си, как Саркозито е взело от Кадафито едни пари, пък сега, като не иска да ги връща, удря го военно…..

Ето, за това говоря. Махмуд иначе е богат човек, ама прост, прост – тъкмо по оня начин, за който ви казах. Ще взриви света…..Той ако можеше, отдавна щеше да го е взривил, поне западния свят, де – например още когато съветските му приятелчета го подкрепяха напълно и не даваха косъм да падне от рядката му брадица, а не като сега – да крият подкрепата си зад някакво си “въздържал се” в Съвета за сигурност на ООН.

Но, както е казано в Библията – да оставим мъртвите да погребат своите мъртви, ние да се огледаме какво правят нашите.

АЕЦ “Белене” ще струва най-малко 11 милиарда евро, ако се спазят всички нормативни изисквания за строежа на централата и цената на киловатчас електроенергия, произведена там, ще е сравнима с цената на същия киловатчас, произведен от вятърни централи. Това твърди Красен Станчев, шеф на Института за пазарна икономика, като се позовава на проучване, направено от въпросния институт.

Според мен Красен малко греши, граждани. Нищо чудно вятърна централа да го вее. Занижил е цената, защото такова мащабно проучване очевидно е правено във времето преди събитията в Япония и преди ЕС да каже, че на европейска територия ще се вземат допълнителни мерки за повишаване сигурността на ядрените централи. Колко ще струват тези допълнителни мерки в пари, засега не е ясно, но нищо чудно да го докараме с нашето, пардон, с руското “Белене”, до заветната цифра 26 милиарда лева или 13 милиарда евро.

Ако си спомняте, това беше една от първите цифри, които самият ни премиер Бойко Борисов посочи като цена преди повече от година, докато още беше лют противник на строежа на централата. Наистина, сега той е на точно обратната позиция по отношение на строежа и, както се разбра, железният му от икономическа гледна точка аргумент е: какво ми пука колко ще струва, щом някой друг плаща. И хората в България масово започват да си викат – бе верно, бе, к`во ми пука, щом друг таквозинка…..Ало-о-.о, а онова с безплатния обяд, дето го няма никъде по света, пак го забравихме, нали?

Ама голям образ е този наш Бойко. Не мога да си представя някъде във Вселената да има друг човек, който да е по-малко икономист от него, но така точно да прогнозира стойността на дадена ядрена централа. И после с лека ръка да се отрече от собствената си вярна прогноза. Няма да питам в името на какво се е отрекъл, в резултат от какво и т. н. Няма да питам, `щото имам достатъчно основателни подозрения, а от опит знам, че в случаи като този питането не подпомага изясняването, а само довежда до допълнително забъркване на ситуацията, тоест, напълни излишно е.

Само ще кажа, че откъм политическа гледна точка цялата работа излезе малко обратно на онази, която самият Бойко се опитваше да представи пред обществото. Досега той твърдеше, че десницата, в лицето на Синята коалиция, се е сдушила с комунистите, за да бутне красивото дясно правителство на ГЕРБ. Сега, с категоричното, макар и напълно безхаберно от каквато и да е национално отговорна гледна точка заявление на премиера, че “Белене” ще се строи, вече се разбра окончателно и безвъзвратно, че въпреки някои погрешни тактически ходове на Синята коалиция, тя все пак не се е сдушила с комунистите. Самият Бойко се е сдушил. Така ги е гушнал, че отстрани не може да се разбере кой кого. Или кой изпитва по-голямо удоволствие от взаимното гушкане. Най-вероятно всеки от тях го изживява по своя начин, но контрата остава у нас, гледащите отстрани. `Щото гледката никак не е приятна. Пък и това, че няма да плащаме за централата никак, ама никак не е вярно.

За мен лично се оказа твърде неприятна и една друга българска гледка – гледката как самият Алексей Петров води преговори, на практика от нашето целокупно народно име, с официални държавни институции по тежките въпроси за икономическото положение в страната. Ама, граждани, няма ли някаква мярка, с която все пак нещата да се мерят реалистично в тази страна, бе?

Няма ли някаква мъ-ъ-ъ-ъничка мерчица, с която като отмерим, да кажем – ами най-малкото е срамота, унижение и безпримерен тепигьозлък един обвиняем в редица тежки престъпления да ходи да се пъчи сред отговорни държавни органи като Националния съвет за тристранно сътрудничество и вицепремиера Симеон Дянков. И те да го приемат спокойно, седнали кълка до кълка да си хортуват с него и току-виж, дори да възприемат някои от добрите му идеи. Все едно Лъки Лучиано да ходи да дава официален акъл на федералния резерв как да се грижи за парите на американския народ. И главният прокурор на Щатите да вика в същия момент – не мога да разбера защо се бави обвинението срещу тоя Лъки.

`Ми `щото е щастлив пич, lucky man, затова! Родил се е в наистина свободна страна, където може да прави каквото си иска за сметка на всички други и никой да не му търси сметка. И това ако не е близо до пълното щастие, тогава не знам кое е.

Всъщност, май има едно нещо, което е още по-близо – фактът, че от 1 юли 2010 година като български граждани сме плащали с три процента по-висока цена на тока, заради включването в системата на ТЕЦ “AES Гълъбово”, без централата да е произвела и пуснала на пазара дори един киловатчас електроенергия.

Така де, усещам това щастие чак сега, защото едва сега разбирам, че ни е споходило. Може и иронично да ви звучи, но не е – за мен винаги е било въпрос на чест, изпълнен граждански дълг и висока морална добродетел да подпомагам материално различните монополисти в България не с колкото мога, а с колкото те ми поискат. Горките хора, иначе как ще задоволят своите непрекъснато растящи нужди?

Съжалявам само за едно – дето не съм знаел още от миналата година, че плащам повече от предвиденото, та да се наслаждавам по-дълго време на това си неземно щастие. Защото само след няколко месеца, от 1 юли, както се закани шефът на регулатора Семерджиев /и той образ безподобен/, щели да започнат да изравняват сметките и да ми връщат надвнесените пари. Гадост. Добре, че, пак според Семерджиев, по-рано не може по никакъв начин да стане това връщане на пари. Иначе щях да се почувствам унижен и оскърбен. А можеше и някаква простотия да сътворя от мъка, че монополистите ме пренебрегват като донор и настояват веднага да си върнат надвзетите пари.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване