03/25/11 08:45
(http://vasvalch.com/)

Шуменско: Социализиране на по бира

шуменско социална мрежаГолямата тема на вчерашния следобед беше новия клип на Шуменско. Видеото бързо обходи Twitter и Facebook, като се чуха доста различни мнения за концепцията, изпълнението и какво ли още не. Е, като виден маркетолог (#ирония), и аз реших накратко да си изкажа мнението.

Рекламата представя Шуменско като един малко по-алкохолен първообраз на Facebook. Съмнявам се, че Марк Цукърбърг е пил българска бира в колежа (или някога през живота си, като се замисля), но спотът показва доста аналогии, които да те хвърлят в размисъл за силата на пивото:

За мен рекламата работи:

  • Забавна е и създава позитивна неангажираща емоция, което е най-важно
  • Прави аналогия с “горещата тема” в обществото. Тук само една уговорка: ако спотът беше насочен към блогъри, маркетолози и techie-та, щеше да създаде паралел с Twitter; засега обаче мрежата на масите е Facebook, а бирата е масов продукт
  • Самата аналогия е подходяща за “социализиращия” характер на Шуменско, изразен в слогана “Хората сбира” (това спокойно може да е следващият слоган на Facebook)
  • Запомня се. Дори това да е резултат, както казаха някои, на твърде много клишета в спота
  • Ретро-визията отвежда към едно от основните комуникационни послания на Шуменско – богатата история на марката
  • Има потенциал за разговор – което се доказа с вчерашните дискусии и retweet-вания. Само в моята скромна мрежа намерих поне 14 споделяния на спота във Facebook, а според TweetReach видеото е стигнало до над 8000 потребителя през 36 туита.

Общото мнение е преобладаващо положително. За мен лично това е най-добрата българска реклама от доста време насам. Искам да поздравя Noble Graphics за концепцията и изпълнението – колеги, показахте, че рекламният бранш се събужда! Само два съвета: като слагате видео в YouTube, 1) не трийте оригинала, защото вече доста хора го бяха споделили; 2) сменете името на нещо по-различно от системното “shumensko_social network.mov” :)



Още по темата:

  1. Признание от гилдията
  2. Специално за егоцентрици
  3. Омекотителят като афродизиак

Публикувана на 03/25/11 08:45 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/EM2vcpyaazs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване