03/30/11 09:11
(http://ruslantrad.com/)

Игри на нерви в Йемен

Повече от 100 души бяха убити след взрив във фабрика за боеприпаси в южната част на Йемен. Това се случи в понеделник, като официалното изявление на правителството бе, че е атака на терористи, но тезата все повече издиша. Слуховете, които идват от Йемен са толкова много, че е трудно да се определи кое е вярно и кое не. Свидетели разказват, че самите войници на президента Салех са причинили взрива, докато правителството отрича, обвинявайке за това ислямисти. Правителствената теза е трудна за доказване.

Явно е, че с изтеглянето на силите за сигурност, които довеждат до трагедията, е част от стратегията на Салех за създаване на хаос в страната, подчертавайки какво може да се случи, ако той си отиде сега. Тези показни акции не са ориентирани единствено към йеменците, а и към западните сили, главно САЩ. Вече видяхме в Тунис и Египет, че това е метод на режимите да заставят силните страни да ги подкрепят, защото в противен случай ще се появи фундаменталистка заплаха. Въпреки, че Вашингтон подкрепяше Салех дълго време, най-вече заради стратегическото значение на Йемен и Аденския залив,  може да се окаже, че този залък ще е труден за преглъщане.

Според сайта Arab News, режимът на Салех е загубил легитимността и властта си в поне четири провинции: Саада, Ал Джауф, Абиан и Шабуа.

Норвежкият всекидневник Aftenposten пише, че президентът Салех обвинява Саудитска Арабия за опит убийството на роднината му, генерал Али Мухсин Ал Ахмар, който наскоро се присъедини към протестите на опозицията. Али Мухсин отдавна се разглежда като потенциален претендент за властта.

Разкритие на телеграма от американското посолство в Рияд, публикувана от WikiLeaks, описва разговор с принц Халед, помощник на министъра на отбраната на С. Арабия. В текста се посочва, че С. Арабия е изпитвала проблеми с уточнения, които Йемен задава при атаките над северната част на страната, които бяха ударени през 2009 и 2010 г, В текста се посочва още, че саудитски пилот е попитал дали данните, изпратени от йеменското правителство са правилни, тъй като в инструкциите се посочвало, че трябва да се удари район, който представлява седалището на генерал Али Мухсин Ал Ахмар, в северната част на Йемен.

При всички положения режимът на президентът Салех е на път да изгуби не само легитимност, заради кървавите опити да се смажат протестите, но и редица съюзници се отдръпват. САЩ продължава да мълчат, което не е добър сигнал за правителството в Йемен. Над 2 000 000 души излязоха на протест само вчера, което не беше достатъчно за Салех да види, че времето му е изтекло.

 

 

Публикувана на 03/30/11 09:11 http://ruslantrad.com/2011/03/30/igri-na-nervi-v-yemen/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване