03/31/11 16:01
(http://ruslantrad.com/)

Бойкот на заселническите селища в Палестина

Палестинската национална инициатива инциира кампанията по завръщане на палестинските бежанци. Както можете да видите от сайта й, ПНИ е организация, която се стреми да разреши израело-палестинския конфликт по мирен начин.

Генерален секретар на организацията е д-р Мустафа Баргути – активист-демократ. Получил е медицинско образование в Москва и Ерусалим, магистър от Станфордския университет в САЩ. Той настоява за разрешаване на израело-палестинския конфликт чрез създаването на две държави; изповядва методите на мирната, ненасилствена съпротива. Често критикува “Фатах” и властите на Палестинската автономия заради корупция и непотизъм. Превод на български език на лекцията на д-р Баргути “Близкоизточният конфликт и глобалната сигурност” можете да видите ТУК (благодарение на Мариян Карагьозов).

На 3 февруари 2010 г. г-жа Мейрид Магуайър, лаурет на Нобеловата награда за мир от Северна Ирландия, го номинира за Нобелова награда за мир за 2010 г. Повече за т. нар. инициатива на жените-нобелови лаурети можете да научите ОТТУК.

Целта на новата кампания - “Свобода за Палестина” – е да събере до 1 август 1 милион подписа срещу незаконните израелски заселнически селища, които подписи да бъдат използвани и по време на сесията на Общото събрание на Организацията на обединените нации през септември, на която сесия се очаква още повече страни (след голямата група държави от Централна и Южна Америка) да признаят Палестина за суверенна и независима държава.

 

Отворено писмо до всички, които биха искали да участват и защо:

“Мое право като гражданин на Европа е да участвам във вземането на политическите решения в Европейския съюз. Мой дълг като гражданин на Европа, израснал с принципите на демокрацията и уважаването на човешките права, е да поема инициативата за прекратяване на несправедливостите спрямо уязвими и потиснати народи.

Несправедливостите, пред които е изправен палестинският народ вследствие на окупацията, заселническата колонизация, прогонване от родните места, погазване на свободите и нарушаване на човешките права, са очевидни и се признават от всички. Затова, упражнявайки свободно своите политически, социални и демократични права, аз искам и настоявам политическото ръководство на моята страна и на Европейския съюз да разработят и да приемат закони, които да попречат на страните от Европейския съюз като суверенни държави, на икономическите институции, както и на фирми и отделни лица в рамките на Съюза да търгуват с израелските селища, както и с всякаква продукция и услуги, изцяло или частично произведени в тези селища, независимо от естеството на тази продукция или услуги.

Основанията за това са, че тези селища са незаконни и в разрез с международното право, тъй като са построени върху окупирана територия и следователно онова, което е произведено или доставено от тези селища, е незаконно, защото произхожда от заграбената палестинска земя.”

 

Можете да подпишете петицията онлайн тук:

http://www.palfreedom.com/en/your-voice/

Отнема секунди за попълване, а означава наистина много. Тук реално всеки глас е важен.


*Текстът е публикуван с позволението на Мариян Карагьозов, а Intidar и авторите в блога застават напълно зад инициативата.

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване