04/07/11 17:47
(http://ruslantrad.com/)

Ливан в комиксите на Мая Занкул

Любител съм на блога Maya`s Amalgam от поне две години. От първия път, когато видях илюстрациите на автора му – Мая Занкул – до днес, аз гледам и си събирам с интерес нейните картинки, които ме забавляват искрено. Не съм сигурен, че те биха били разбрани за някой извън арабския свят, извън Сирия и Ливан, но това, че са взимали интервюта с нея няколко големи световни медии, мисля, че говори достатъчно.

Казвам, че не съм сигурен дали биха били разбрани, защото животът в Ливан е много специфичен. Може би ние в България бихме го разбрали – с цялата бюрокрация, трудности в бита, проблемни политици, но и с някаква очарователност, която ни кара все пак да останем в страната си. Е, от тази гледна точка, илюстрациите на Мая Занкул биха били разбрани, дори харесвани. Поисках да каже с няколко думи коя е.

Аз съм графичен дизайнер, уеб дизайнер и илюстратор, който работи с голяма страст! Имам два комикса, вдъхновени от моя блог (Maya`s Amalgam), а наскоро започнах своя собствена дизайнерска компания, където работя по UI/UX дизайн (за приложения в интернет, iPhone и iPad), изработка на илюстрации, комикси, както и всички типове дизайн.

Виждал съм нейни произведения, които са ме вдъхновявали. Нейният блог изобилства от илюстрации, изпълнени с хумор и оптимизъм. Това беше причината да си поръчам лично от нея втория й комикс, със събрани илюстрации от блога й и не само. В него тя иронизира бита в Ливан и проблемите, които има обществото в страната. Още щом се озовете в страницата й, ще усетите нещо весело, нещо различно и специфично. Това чувство неимоверно е продиктувано от творчеството на Мая. След всеки постинг тя често слага и някоя песен, често весела. Прави wallpapers за всеки месец, които аз си събирам също. Например, този е за април – може би ще ви хареса!

 

Книгата й стои винаги наблизо, защото ме развеселява:)

Винаги съм се чудел това ли нещото, което я вдъхновява, затова я попитах.

На този въпрос, отговорът ми е ясен, Ливан. Да живееш в Ливан всеки ден, да се запознаеш с детайлите на ежедневието, на борбите в обществото, трудностите, както и на красотата и очарованието на живота в страна, изпълнена с неочаквани емоции и случайности.

Ливан. Да, наистина кътче от света, което е родило толкова известни творци, като Халил Джубран, Май Зияда, Михаил Найме. Мая Занкул е съвременен пример за факта, че в Ливан дори въздухът вдъхновява. Няма как да не проявя любопитство как вижда самата Мая бъдещето на Ливан. По-ясен отговор не бях чувал скоро, а вярвам, че мнозина от младежите в страната го споделят:

Надявам се, че бъдещето на Ливан ще успее. Че интелектуалците, артистите, учените, предприемачите ще управляват страната, а не нашите корумпирани политици. Надявам се, че ще бъдем в състояние да постигнем определено ниво на мир в страната, за да направим от Ливан пример за останалата част на света!

 

Подобни илюстрации винаги са ми допадали, а Мая Занкул ги прави добре!

 

 

Публикувана на 04/07/11 17:47 http://ruslantrad.com/?p=8570
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване