04/12/11 09:32
(http://vasvalch.com/)

Да си блогър-суперзвезда е лесно!

Вчерашният целодневен уебинар на Markedu беше доста интересен – размениха се интересни идеи и нови гледни точки  от практици от целия свят. И както се казваше в една реклама от недалечното минало, “и аз бях там, и аз приказвах”. Приказвах за силата на блоговете като маркетинг-инструмент и колко полезни могат да бъдат те за изграждане на връзка с вашата аудитория. Вижте презентацията, както и кратко описание на мислите ми.

Въведение: Темата за корпоратините блогове вече се насочва в една много особена посока. повечето хора си мислят, че блоговете замират. Но както всеки слух за трагична смърт, и този е леко преувеличен – цифрите, които цитирам, го доказват. Блоговете могат да се ползват със сериозен успех, както показват данните на Hubspot: 55% от B2B и 63% от B2C компаниите в изследването са спечелили поне един клиент през блога си. Та за каква смърт говорехме?!

Ползи от корпоративния блог: За мен той може да ви е полезен по няколко много конретни начина. Блогът е място, в което да започнете разговор с потребителите. Вие сами можете да насочите темата и ако тя е наистина интересна, читателите ще се включат – вижте само какво внимание привличат постовете в блога на LinkedIn. На второ място, в блога може да споделите информация “от кухнята”, която ще помогне потребителите да ви разберат и да ви се доверяват – добрият пример тук е обяснението за проблем със сайтовете на BBC, което бързо излезе при появата на проблема и “успокои” читателите. И още, блогът може да е полезен канал за сондиране на мнения от потребители – така те ще могат да ви кажат своята гледна точка на “ваш терен”, но вие трябва да сте готови да ги чуете. Добрият пример: Lenovo и използването на Design Matters за обратна връзка при представянето на нови модели.

Раждането на блога: Имам много технически елементи при създаването на блога, но аз искам да се фокусираме върху съдържанието. Първо, един пример за ключовите елементи в блога. Заглавието му ще отразява същността на бранда, така че го изберете внимателно. Лесната интуитивна навигация е важна, особено полезна е възможността за търсене в блога (не е зле да следите тези резултати, за да знаете от какво се интересуват потребителите). Основните елементи за привличане на внимание към отделните постове са заглавието, лийда (откъса, появяващ се на заглавна страница) и визуалните елементи (не разчитайте само на думите!). Не забравяйте линковете към други нови медии, в които присъствате – може читателите да се заинтересуват достатъчно, за да ви “харесат” във Facebook или последват в Twitter. Към постовете добавете възможности за лесно споделяне на съдържанието в социалните мрежи – колкото по-лесно направите споделянето, толкова повече хора ще споделят материалите ви с приятелите си.
Да преминем към въпросите “Кой, Какво, Кога”, ще кажа следното: ако дадете по-голяма свобода на служителите си като автори, блогът ще изглежда по-истински и ще се ползва с по-голямо доверие. Това обаче означава, че трябва да им разясните много добре корпоративната политика за поведение в социалните медии. Споделяйте всякакво съдържание, което ще е интересно на целевата ви аудитория – не се фокусирайте само върху себе си (добър пример от 37 signals). Цялото планиране на блог-съдържанието трябва да е подчинено на предварително зададени цели. Преценете какво искате да постигнете с блога си, след това опишете стратегия за дългосрочното му развитие и създайте редакционен календар (да, блогът Е медия!), за да разпределяте съдържанието равномерно във времето и да знаете какво предстои.

Стратегията на най-добрите: Какво правят истинските блог-суперзвезди? Те не просто, слушат, а чуват читателите, отговарят им често, бързо и честно и добавят стойност с коментари в чужди блогове (но без нагло да “продават” своя блог). Привличането на трафик се случва най-лесно, ако говорите непринудено, без PR-глупости, като се фокусирате върху теми, които наистина са интересни на публиката ви (подсказка: не, те не се интересуват от продукта, а от решението на проблемите си). Отново, направете съдържанието си лесно за споделяне, за да достигнете до по-широка аудитория: приятелите на вашите читатели. И не забравяйте да анализирате посещенията в блога, за да видите кои теми са били най-интересни за аудиторията и кога те предпочитат да идват в блога ви. Анализа на ROB (Return on Blogging) зависи най-вече от целта, която сте си поставили при създаването на блога – ако търсите нишова аудитория, тогава трафикът няма да е толкова важен, колкото engagement-метриките.

Ето и презентацията. Ще се радвам да чуя коментари и идеи! :)




Още по темата:

  1. Да заинтригуваш блогър
  2. WordCamp Bulgaria – интересно и многостранно

Публикувана на 04/12/11 09:32 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/ZQlHUejtx_4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване