04/13/11 12:04
(http://www.gorichka.bg/)

Пет неща, които плачат за стрес-тест в България

1. Новото и старото строителство

blok

Докато още няма държавен стандарт „майстор Тричко” тънем в неведение дали новите жилищни сгради, чиито фасади почват да се ронят малко преди акт 16, са по-здрави от старите панелни блокове, в които не е спестен бетон, но пък са пропуснати например болтовете. След стрес теста ще узнаем дали живеем по-безопасно в четиридесетгодишно лего или в холивдуско-боянски декор на фалирал предприемач.

2. Хвостохранилищата

hvst

За всички, които не знаят: това са условно защитените обекти, (често заприщени с бентове и засипани лагуни) където индустриалните предприятия складират своята токсична сгурия и помия. Имаме си десетки и все още държим тъжния рекорд за най-голяма човешка трагедия, предизвикана от подобно съоръжение - Згориград 1966 г.. Само преди няколко дни ураганните ветрове подхванаха ръждив прах от хвостохранилището на Кремиковци и накараха Елин Пелин да заприлича на Ролан Гарос. След трагичния инцидент в Унгария миналата година МОСВ извърши малко проверки, медиите направиха запитвания, след което интереса утихна. Защото Меркел не поиска стрес-тест.


3. Банско

bansko

Става въпрос за обезлесените склонове под връх Тодорка и рискa от наводнения, свлачища и ерозия, предизвикани от поройните дъждове. Подобна картинка има в немалко други райони на България, които по икономически съображения се отопляват с горски фонд. Стрес-тестът в Банско, обаче, би имал по-широк отзвук защото следва да накара не само дървената мафия, но и скиорите сред нас дa се почувстват гузни.


4. Морските курорти

sunnybeach

Тук нуждата от стрес-тест е наистина спешна. Гениалната маркетингова стратегия на България от последните две години, състояща се в това алтернативни дестинации да бъдат сполетявани от тежки социални катаклизми (справка Гърция, Египет) доведе до бум на резервациите на сезон 2011 без съответния бум на инфраструктурата и количеството плажна ивица. Подобно на нашата система 4-4-2 изпитаната комбинация „море, слънце, алкохол без бандерол” ще доведе до още едно „българско лято” съсредоточено в Слънчев бряг и концентрирано в заустваните в морето фекални води. Което или дългосрочно ще откаже чужденците или ще ги филтрира така, че да не можем да развием нито високоплатен, нито екологичен или културен туризъм.


5. Емпатията

Това не е телепатия, а просто способността да разбереш какво чувстват другите. Някои теоретици казват, че развитието на цивилизацията и духовното израстване на човешките същества се гради върху емпатия. Ние пък бихме искали да стрес-тестваме емпатията в обществото ни преди някое огромно бедствие като това в Япония да го направи вместо нас. Ако имате предложения как да стане, пишете!

Публикувана на 04/13/11 12:04 http://blog.gorichka.bg/?p=3644
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване