04/14/11 18:45
(http://ikonomika.org/)

Евроспасителен фонд или МВФ?

Понеже България ще бъде най-голям донор в спасителния фонд на Еврозоната няма как да не ни направи впечатление пълният хаос, който цари около спасяването на Португалия и политиката относно Гърция. И – съвсем очаквано – както прогнозирах точно преди една година.

В последната една година Гърция направи това, което всички знаят, че може най-добре – с типични хитринки постигна огромно удължаване на срока на спасителния заем, намаление на лихвения процент по заема. На всичкото отгоре, неколкократно завиши бюджетния дефицит и не спази обещанията си за неговото намаление – което не попречи да й се отпускат траншовете навреме. Сега, на всичкото отгоре, се говори и за преструктуриране на заемите, т.е. практически да й се опрости поне половината държавен дълг. Ей-това е резултатът от нежеланието Гърция да се прати при МВФ, както би трябвало.

Това последното освен, че е вредно е и показателно за липсата на разбиране в ЕС за това как се преговаря с длъжник. Не можеш да накараш един длъжник да се стегне и да си плати дълговете, ако постоянно пускаш слухове, че ще му опростиш, намалиш, ограничиш дълговете. Между другото, голяма част от дълга на Гърция е заложен в ЕЦБ – и евентуално отписване на част от дълга може да значи и загуби за ЕЦБ. А загубите се покриват от акционерите. България, разбира се, е акционер. Само посочвам, че перспективата за плащане идва и по тази линия и може да е по-рано отколкото сме си мислили.

Немските данъкоплатци са изумени, че те затягат колана – но в същото време плащат все повече пари на Гърция, която и преди, и сега не иска да затегне колана (рейтингът и на двете управляващи партии в Германия се срина след спасяването на Гърция). Нашите данъкоплатци могат да се окажат в подобна, дори още по-драстична ситуация, защото най-бедната страна в ЕС ще трябва да дава пари за спасяване на много по-богати страни.

В крайна сметка, най-добре е да се върнем на варианта, който беше най-правилен още в началото – МВФ да се заеме с проблемните страни. МВФ има капитал, има опит, има персонал и – за разлика от ЕС – може да наложи дисциплина в Гърция. Няма нужда да създаваме нов фонд, който да дублира МВФ и да даваме още пари. Има си МВФ (ние и всички европейски страни сме акционери в МВФ) – който е фалирал да ходи при МВФ. От Европейски спасителен фонд няма нужда, особено ако в него ще плащат най-благоразумните страни и ще бъдат наказвани по този начин.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 04/14/11 18:45 http://ikonomika.org/?p=5445
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване