04/14/11 11:56
(http://ruslantrad.com/)

Няколко предположения за външната намеса в Сирия

Продължава липсата на достоверна информация от Сирия. За сряда трябва да се отбележат две събития – демонстрация в Халеб, първи в града от началото на протестите, и походът на жените от град Банияс.

Според свидетели, цитирани от New York Times, демонстрацията в Халеб започнала, когато един студент започнал да скандира лозунги пред Факултета по литература в Университета в Халеб. След десетина минути, полицията пристига и в същото време към този студент се присъединяват още 200 души (според други са били 500).

Протестът беше прекратен с няколко ареста. Други демонстрации са докладвани в Университета в Дамаск. В същото време интересно събитие беше походът на жените от град Банияс. През последните дни там се случиха няколко сблъсъка между силите на реда и протестиращи, а новините са повече от несигурни. Главният източник е интернет и още няма как да се даде ясна представа за случващото се по крайбрежието на Сирия. Жените от Банияс изглежда протестираха срещу арестувани мъже в града. Повече за тяхната демонстрация, в статията на Робърт Маккей от New York Times.

И в началото на протестите, и днес, има голям проблем с достоверната информация, идваща от Сирия. В напрегната ситуация като тази, слуховете са нещо обичайно и се разпространяват бързо. Често в интернет единствените новини от Сирия са именно слухове, получени съобщения от очевидци, разкази на войници. Именно това трябва да предполага по-предпазлив анализ на събитията, защото липсата на точна информация може да изиграе лоша роля в подобното положение.

Така например, един от източниците за новини е ливанският сайт Now Lebenon, според който силите за сигурност в Сирия са наредили да бъдат спрени доставките на пшеница в Дара и провинция Хуран. Засега няма потвърждение на тази информация, но слуховете се носят и може би има нещо подобно. Now Lebanon съобщават и за недостиг на газ в части на Дамаск и Дара – също без потвърждение от сирийски активисти, поне до момента.

 

Други разпространени истории разказват, че сирийски войници са били застреляни от колегите си, заради отказ да открият огън срещу протестиращите. Мои приятели, служещи в армията не вярват на това, но историята е много разказвана в момента. Ако е истина, означава, че има разцепление в самите сили за сигурност, което ще е проблем за властта. Ако не е истина това е знак, че отнякъде се пускат убийствени слухове, които разединяват обществото. Повече за убитите и ранени войници, в текста на Guardian по въпроса. Отново единствените източници са YouTube и разкази на очевидци, които не се допълват- едни заявяват, че ранените са простреляни от собствените им колеги, а други съобщават, че от протестиращите имат оръжие, което използват за самоотбрана.

 

Според известния блог на Джошуа Ландис, Syria Comment, текстовете на Guardian и AFP, разпространени по случая с убитите девет войника, са неточни и опасни за правилното тълкуване на ситуацията (разказ на роднини на един от убитите подполковници). Според Джошуа Ландис, който е авторитет в коментирането на сирийската политика от години, има доказателства, че войниците не са застреляни от колегите си. В коментара си той включва разказа на Аликс Ван Бурен, кореспондент на La Repubblica в Дамаск. Според сведенията, в размириците имат участие хора на Рифат Асад, по-малкият брат на бившият президент Хафез Асад. Той е в изгнание от 1983 г., когато се опитва да извърши преврат. Още едно име се намесва в протестите – Абдул Халим Хадам. Хадам е вице-президент на Сирия от 1984 до 2005 г. След като в партията Баас са извършени бюрократични промени, влиянието на Хадам и други членове на старата администрация намалява, което предизвиква негодувание. Той заживява в Париж, където се обявява за опозиция на Башар Асад. Интересно е, че Хадам е от град Банияс.

Ето какво пише Аликс Ван Бурен, в отговор на запитване на Джошуа Ландис за ситуацията в Дамаск (Ван Бурен публикува свое интервю с хора в Сирия във вестник La Repubblica):

 

Джош, картината е изключително объркваща и често е невъзможно да се потвърдят данните от Интернет. Липсата на повечето чуждестранни медии в Сирия също е проблем. Това, което може да се каже по въпроса за “външната намеса”, е следното. Това са дословни цитати на водещи и уважавани членове на опозицията:

В неделя двама мъже, верни на бившия вице-президент Хадам, бяха арестувани в Банияс. Членове на групи за човешките права потвърдиха, че те са спомагали за разпространението на пари и оръжие.

Хайсам ал-Малех най-ясно говори за намеса на хората на Хадам в ситуацията около град Банияс. Той спомена за хора на Рифат Асад. Според него те са особено активисти по крайбрежието между Тартус и Латакия. За съжаление блогърът Ахмед Абу ал-Хайр е в затвора в момента, но той има силни връзки в Банияс, където имаше протест срещу ареста му. В профила му във Facebook, преди да бъде арестуван, той също разкритикува Хадам. Няколко коментара под статуса осъждат Хадам, че е “изцапал ръцете си с невинна кръв”.

Нещо още по-смущаващо. В интервю за Al Jazeera, известният защитник на човешките права в Сирия, Хайсам Манна, заяви, че е бил помолен от група мъже, включваща и известен сирийски бизнесмен, да помогне за доставките на пари и оръжия на младите протестиращи. Още няма яснота коя е тази група мъже, освен, че става дума, че е свързана с “голяма арабска държава в Персийския залив.” Манна е от Дара, но той заяви, че не трябва произходът му да се вкарва в контекста и предупреди хората в града да не приемат оферти за оръжие и пари от никой.

 

В Сирия обстановката е изпълнена с много питанки. Рифат Асад и Абдул Халим Хадам имат достатъчно мотиви, за да искат създаване на напрежение в Сирия. Разбира се, властта в страната трябва да внимава как постига целите си и трябва да се вслуша в исканията на хората, защото очевидно е, че има за какво да протестират. Опасното е, че хора, лоялни на стари членове в Баас искат да вземат под своето крило действията на демонстрантите, за да се възползват лично. Това е отмъщение, което ще струва много.

 

 

 

Публикувана на 04/14/11 11:56 http://ruslantrad.com/?p=8687
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване