04/19/11 21:11
(http://ruslantrad.com/)

Публикация във Foreign Policy: Тунис се нуждае от помощ, не от реторика

Тази седмица в блога на Foreign Policy съвсем нарочно сметнах да пиша за Тунис. Инициаторът на арабските протести сякаш остава встрани от събитията, макар там да продължава да е неопределена ситуацията. Европейският съвет по външни отношения (ECFR) излезе с доклад за състоянието на Тунис днес и нуждата от реакция от страна на ЕС. Именно това ме подтикна към връщането към темата “Тунис”.

За разлика от Египет, където бяха предприети мерки срещу управляващата партия на Хосни Мубарак (тя бе поставена извън закона, а имотите й предадени на държавата, самият Мубарак и синовете му са в ареста от няколко дни), в Тунис това все още не се случва.

Пионерът на арабската пролет все още се чувства неудовлетворен от постигнатите резултати. Режимът бе свален, а Бен Али накаран да си тръгне и замина за Саудитска Арабия, но това не е достатъчно, за да бъдат завършени действията на демонстрантите. Според блогъра и активист Касем Жлиди, революцията, водена от младите, Интернет, технологиите и ръководена от нещастието и безработицата, сега е потъпкана от стъпките на динозаврите в страната. Зад това описание не стои никой друг, а хора от старата управляваща партия, които са сменили цвета си, за да запазят постове и власт. А това е нежелано от младежите в страната.

Касем продължава с това, че: “новият министър-председател, Беджи Каид Себси, е на 85 години. Вярно е, че той е уважаван, но остава усещането, че реално няма промяна.” Повечето хора не са доволни от преходното правителство. Няма бивши министри, които са арестувани – един от тях дори започна своя политическа партия и няма сигнали, че ще се опита да донесе нужното правосъдие. Властите твърдят, че искат да съдят Бен Али по 18 обвинения, но процедурата няма развитие. Още един голям проблем тормози населението в Тунис – макар тайната полиция да беше разпусната, хората, стреляли и убили протестиращи, снайперистите, които властта използва, за да плаши демонстрантите, все още са на свобода. Вместо да се установи ред, да бъдат съдени престъпниците, преходното правителство е по-загрижено за формирането на комисии, които да наблюдават какво правят хората във Facebook. През последните няколко дни активисти бяха арестувани, заради създаването на страници, призоваващи за нови протести срещу липсата на реални действия срещу Бен Али и партията му.

(цялата публикация)

Публикувана на 04/19/11 21:11 http://ruslantrad.com/?p=8785
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване