03/02/11 11:53
(http://ruslantrad.com/)

Публикация във Foreign Policy: Могат ли парите от петрола да купят стабилност?

Какво ще направи Обама, ако в С.Арабия започнат протести?

Тази седмица в блога на Foreign Policy реших да пиша за един проблем, който се появява по време на протестната вълна, обхванала арабските страни. Феноменът Саудитска Арабия. Може ли кралството да удържи вълненията, които се задават в Рияд? Какви биха могли да са последиците от протести в С. Арабия за световната икономика? При всички положения, младите саудитци искат промяна, свързана с абсолютната монархия и превръщането й в конституционна. Какво ще последва е трудно да се предположи, а САЩ биха били в трудна позиция.

Вълната от про-демократични протести залива Близкият изток с такава бързина, че ако на Нова година някой анализатор бе заявил, че Хосни Мубарак ще си тръгне, а Муамар Кадафи ще води гражданска война, то едва ли някой щеше да го вземе на сериозно. Сега, трябва да се запитаме – могат ли парите от петрола да купят стабилност?

 

Ако трябва да проследим ситуацията в Бахрейн, Кувейт и останалите държави, износителки на петрол, отговорът вероятно е “да”. В Тунис и Египет, когато масите негодуваха срещу бедността и корупцията, емирите в Залива сякаш прелитаха над тези вълнения и затваряха очи. Вълната от недоволство се засили за изненада на властите и заля държави, като Бахрейн и Оман, където монарсите все още са в състояние да купуват мълчание. Най-голямата изненада в този момент – насрочени протести в Саудитска Арабия на 11 и 20 март.

 

Всяка една от страните, засегнати от протестите има своята специфика – демографска, икономическа и т.н. Спрямо тях правителството на отделната държава реагира по различен начин и никой не е имунизиран. Саудитците не са толкова повлияни от събитията, но има всички шансове да се появят демонстрации и в Рияд. “Ефектът на доминото” може да струва на С. Арабия милиарди долари – буквално- и това е сериозна причина кралството в лицето на своето правителство да се замисли дали е имунизирано от вълнения.

(целият текст)

 

Публикувана на 03/02/11 11:53 http://ruslantrad.com/?p=8090
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване